- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
do3om
addikt
Majd úgy leszel mint én meg páran még itt:
Herta trafó pálcás
Gorilla 190 pálcás
Pixsar vagy mi elég profi gép avit is tud de nekem pálcás
Gorilla 205 tud pálcával is de Corgon palavkal huzallal van beüzemelve -használva nem
Kell még akkor két autómata pajzs mert legyen kéznél mindig egy, meg egy kézi.
Aztán csak nagyon titkán vedd elő valamelyiket -
woodworm
veterán
Sziasztok!
Eddig egy fűszerboltos inverterrel hegesztettem itthon, ha szükségem volt rá. De gyakorlatilag minden alkalommal újra kellett tanulni, hogy elfogadható munkát adjak ki a kezem alól. Ismerősnél kipróbáltam egy porbeles készüléket és gondoltam nekem is jobb lenne egy ilyen.
Vettem már a vevortól faipari gépet, ár/érték arányban egész jók, ezért onnan rendeltem egyet. Kérdésem az lenne, hogy 0,8-as porbeles hegesztőhuzalt melyik gyártótól érdemes venni? -
agaron
tag
válasz
philoxenia #3433 üzenetére
Koszonom mindenkinek! Korvonalazodik a fejemben, hogy mi lesz a konkluzio, de meg alszok ra.
-
makos0078
tag
válasz
philoxenia #3437 üzenetére
Szerintem 1 kilósban nem létezik. Az 5 kilós is csak egy helyen (Miskolc, Intern Kft) volt kapható, de vásárláskor a boltossal beszélgetve már mesélte, hogy annyira megemelte a beszállító az árát, hogy valószínű, nem rendelnek többet, mert nem lenne versenyképes. Külföldi teszteken lett dobogós több helyen, ott találtam. Ha jól emlékszem, az emelt Si tartalom a trükk lényege. Pl. ESAB 12.50 van még hasonló tulajdonságokkal, ha jól rémlik. (Én tekertem át 5 -> 1 kg dobra, de azt a kínlódást nem ajánlom senkinek.
)
Egyébként ez az: link -
do3om
addikt
válasz
Gyöször #3435 üzenetére
Na igen erről írtam hogy a pálcáshoz komoly türelem is idő is kell, nem úgy hogy na gyorsan 10perc van hogy kész legyen... mert bizony van amikor elhúzod a varratot és csiszolhatod vissza aztán megint, mert olyan "szuper" lett. De ha belejön akkor drasztikusan javul a helyzet, viszont co-val már az elejétől kezdve jól mehet.
makos0078
Azóta egy kezemen meg tudom számolni hányszor használtam a géped, de munkában vagy 3x15kg biztos elment, ott sokszor ipari menyiségben egész nap nyomom ha olyan nap van, meg pálcából ....halvány közöm sincs hány kg, mikor mihez van kedvem -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
makos0078 #3436 üzenetére
Ezt kilósban is lehet kapni valahol? Nekem már az 5 kilós se akar normálisan tekeredni lefelé, a 15 kilóst meg kézzel kéne adagolnom...
Illetve kész a külső asztalom, fotókat inkább nem teszek föl, de a gitt és a festék befogta, erősnek viszont baromi erős és a méretpontossággal, derékszögekkel is elégedett vagyok.
Hetes treplemez, járófelülettel lefelé. Mondjuk harminc éve kinn ette a rozsda, az emésztő tetejére kellett anno egy darab belőle, a maradék most talált otthonra... -
makos0078
tag
válasz
Gyöször #3435 üzenetére
Bezony, a mezei CO2 is csoda MMA/porbeles után.
Kezdőként 5 kiló pálcika, majd 4 kg porbeles után az első CO2-s varrataim: https://youtu.be/OLDLCEQkcRQ?si=t4gwGNDkJrZ6u-T3
Persze nem mertem eléggé odapörkölni, meg a széllel is akadtak problémáim, ahogy látszik is.
Aztán a “gagyi” Hunyadi gép után a 205-ös Gorilla már annyira se fröcskölt, pedig már az anyag (3 mm laposvas) is vakrozsdás volt:
A huzal mondjuk jóféle INEFIL, ami papír szerint is alacsony fröcskölésű tiszta CO2-vel is. Pont azért vettem. 🙃
-
Gyöször
senior tag
Sima CO2 sima "szódás" palackkal ugyan úgy tudok hegeszteni, mint a corgonnal. De én azzal tanultam meg.
Nem volt kedvem kitolni a céógépet múlt héten, kivittem a kistrafómat, bvú hát nem értem hogy hegesztettem én azzal meg mindent 20 évig. Gyerekek. Ez totál gáz, hogy kijöttem a bundással való taknyolásból. Megfogta, meg nem is szakadt le a barona pedig kapta az ívet rendesen, de közöm nem volt az elektródához.Főleg az, hogy megcsinsálok egy sor varatot, nagy büszkén leütöm a salakot... illetve leüt-ném, már onnan tudtam , hogy rossz az egész mert nem akart lejönni.
Háát. imitt amott fogott egy pici
Nagyon türelmes kezdőknek esetleg merem óvatosan ajánlani. a porbeles az luxus hozzá képest. és én azt veszem észre, a bundás mma meg a porbeles az alig érzékeny a munkadatabon a retyóra. ami tényleg érzékeny az a védőgázas mig/mag.Meg az sem tiszta sor, hogy ne azért vegyünk 3as anyagot mert a 2eset nehezebb megvarrni. A hegesztési eljárást igazítsuk inkább a munkadarabhoz. 2,5nél vékonyabb elektródával meg kell tudni oldani.
-
do3om
addikt
[link]
Azért így nézd inkább a dolgokat, árakat!
Szóval nem kicsit kell hozzá rakni.
Sosem hegesztettél, de most akkor mire is kell? Ezt legalább nagyjából fontos lenne belőni.Bevont elektródás, ívhegesztő, pálcás...
Ha csak néha két vasat összerakni arra elég egy pálcás gép, a keretből pont ki is jön (80e), azért kell rá ennyi mert egy automata pajzs és egy csomag jó minőségű pálcára is szükséged lesz! A gépek már nagyon kicsik, könnyű mozgatni, vinni magaddal ha esetleg nem csak földön használnád, nagy előnye!
Ez a legolcsóbb megoldás, ha ráérzel menni fog, gyakorolni és kitapasztalni kell hogy mikor milyen áramerősséget állíts be. Ha csak magadnak használod és nem vagy kapkodós, ideges... tehát van hozzá türelmed, jó lehet ez is.
Tiszta fém felülethez jó, kis hézagok kitöltésére az illesztéseknél- tehát viszonylag pontosan kell levágnod az összeillesztendő darabot. Előfurdal hogy elsőre nem úgy sikerül ahogy szeretnéd a varrat (ez még akkor is ha már belejössz), ilyenkor drótkefe, esetleg sarokcsiszoló drótkorong, kalapács, vissza meg kell tisztítani és a salakot eltüntetni aztán újra nekiugrani. A varat szépségét ha hozzáférsz sarokcsiszolóval azért lehet szépíteni, ha nem férsz hozzá....majd mérgelődsz kicsit. A hegeszteni kívánt anyagvastagság azért jó ha megvan 2mm, ha súly nem számít, és vásárolnod kell a vasat vegyél vastagfalú (3mm) es anyagot (pl zártszelvény), jelentősen könnyít a dolgokon. A pálca miatt mélyen kis résekbe is be tudsz nyúlni....de ha ott nem sikerül elsőre és javítani kell édes mindegy baszhatod.
Szóval erre írtam hogy ha van türelmed is akkor megfelel- csak néha kell használnod, felület tisztítás (bár ez mindegyiknél szükséges de itt jobban), utólagos csiszolás-szépítés, esetleg néha újra hegesztés mert nem úgy sikerül a varat. Aki profi annak kevesebb lesz ezzel a baj de kezdőként jó darabig, el fog menni egy kis időd rá!!!!!!!Posbeles- nem ismerem.
Védőgázas (Co-vagy inkább corgon)
A pajzs ugyan úgy kell, szóval a gép árán felül ez is, csak itt még kell palack (ne sajnáld rá legyen corgon) egy kicsi elég lehet (gondolom nem ipari szinten akarsz bele ugrani illetve mozgatni is könnyebb (2,1m3, 6x ezer körül töltötten, a palck innentől a tiéd, töltet alkalmanként 20-30e plussz még! Reduktor a palackra 1x ezer. Huzal természetesen szintén kell, pár gázterelő, áramátadó tartalékba de ez apró pénz. Egy kocsi amit vagy összeraksz magadnak vagy megveszed szintén kell!! Ha csak nem ugy használod hogy berakod a sarokba és mindent oda tudsz vinni amit éppen hegesztenél, szóval megint egy kis pénz. A gyári kocsit műhelybe valók, ha az udvaron is akarod húzogatni, molnárkocsi kerék kell alá! Az ostorra vigyázni kell!!! nem dobálhatod mint az elektróda fogót, egy leejtés is komoly kiadást okozhat!!!
A gyári ostor általában 3m, döntsd el akarsz e magasabbra menni vele, egy kis gépnél is ami 5kg tekercs van már azért macerás (palack maradhat csak cső legyen hosszabb), Na ilyenkor veszik elő a kis inverteres pálcásat.
Szóval a költségeket ha összerakod jelentősen nőnek, mondjuk úgy többszöriek!!!!!
A munka vele, kis gyakorlással is egészen bele lehet jönni, hasonlat képen pár óra co után úgy hegesztettel mint ahogy lehet a pálcával sosem fogsz
Ha kilyukad az anyag, nem olyan a hegesztés amilyen kellene, pl a mellé megy (velem is előfordul-ritkán) azonnal ugorhatsz neki, nem kel basztatni a salakot, a lyukat mondjuk úgy 5x gyorsabban és szépen berakod vele, nincs annyi utómunka. Elmarad az idegbaj hogy amikor lepattintod a salakot salakkal betömött kráter marad, vagy hasonló. Vékonyabb anyaghoz is használható, ha kilyukad pár másodperc alatt befoltozod -hu de idegesítő amikor pálcával csak nő meg nő a lyuk.... Kint csak szélcsendben használható!!!!
Szóval kényelmi szempontból jelentős a különbség, de hogy ez megéri e neked árban is azt döntsd el.Inverter-pálca
+mobilisabb
+jelentősen olcsóbb
+egyszerűbb, nem olyan sérülékeny, igénytelenebb.
-nehezebb beletanulni
-jelentősen több lehet az utómunka, amíg belejössz ez többszörös időt jelent, de a salak basztatás nem kerülhető el ekkor sem, amíg hosszáfész nincs is ezzel baj de sarkakbanCo (úgy is így ismerik)
-mozgatása helyhez kötöttebb
-jelentősen drágább
-a gépre és tartozékaira vigyázni kell
+jóval könnyebb beletanulni, biztos hogy szebb lesz a végeredmény nagyon rövid idő alatt!
+Jelentősen kevesebb idő és ősz hajszálad lesz amik megszemléled a varratot, és esetleg javítanod kell rajta.Sok mindent lehetne még felsorolni de nagyjából ez e fő szempont.
Sokat jelentene ha lenne aki kicsit megismertet az olcsóbb, bevont elektródás hegesztéssel, mert ha lehet az is megteszi és teljesen felesleges sokszor többet kiadni rá. Na meg hogy mennyire van hozzá érzéked, mert aki belejön annak bőven megfelel otthonra főleg!!
Én azt mondanám ki kellene próbálni, ha lehet mindkettőt, de akkor e egyből az legyen hogy huuu a Co mennyivel könnyebb, a pálcásnak több időt kell adni!!!!!!, otthonra a mobilitás miatt nagy nagy előnye van!!! -
agaron
tag
Kosz mindenkinek, lesz min gondolkozni
Viszont par kerdes igy egybol fel is merult:
- a linkelt kombinalt geppel szemeztem en is, csak felmerult bennem, hogy mennyire jok, marmint ha jol ertem palackot is lehet ra kotni, de hogy hasznalhato megoldasok ezek ugy is, vagy azert kompromisszumos? Ha mondjuk eltekintunk a 80k-s limittol ilyen kombi gepbol mi a mar bevallt kategoria?
- volt emlitve a pajzs, ott van esetleg valami ami ajanlott? a vedofelszerelesen amugy nem terveznek sporolni
- illetve felmerult a csomag is, ott mondjuk mi az, amire mar azt lehet mondani, hogy okes otthoni felhasznalasra? Most tekintsunk el az emlitett kerettol, csak erdekel, hogy mi mar az okes kategoria. Tudok fentebb menni eppen, aztan majd latom a tobb opcio alapjan, hogy mi ferhet bele (ertsd: van most tobb dolog, amit vennem kell, de tudok jatszani a kerettel, mert tudom, hogy utolag banni fogom, ha nem jarom korbe jol es nem olyat veszek ami nekem vegul is mukodhet)
- illetve a gazzal ahogy nezem van valami kavaras itt a berles, stb.. korul ha itt mondjuk valaki el tudja mondani, mi a "jo" irany, ha van ilyen, azt megkoszonom (nem igazan latom at, hogy megy ez, mert emlitve lattam, hogy volt valami valtozas az elmult par evben) -
Alapvetően én is co2 felszerelés felé terelgetnélek de 80k-s keretből az felejtős. Nagyjából a duplája körül állna meg a sztori úgy, hogy mindenből a legolcsóbbat veszed. Néznék egy olyan porbelest ami tud bevont elektródás hegesztést is és elpötyögnék azzal. Vagy azt a 80k-t bedobnám önerőnek és hitelre vennék egy hegesztőgép csomagot palackkal reduktorral kompletten. 200k környékén már kapni csomagban picit drágábban már kevert gázzal is. 15k körüli havi törlesztővel kifizeted egy év alatt a maradékot és egyből co2-vel kezdhetsz nem kell apránként összevásárolni a cuccokat. A hitel sem ördögtől való, én is úgy vásároltam be anno. Nem volt negyed millió a zsebemben erre. Az első fizetős munkán visszajött a hegesztőgép ára. Az első évben a komplett felszerelés árát bőven kitermelte pedig csak ismerősöknek vállaltam kisebb dolgokat.
-
DiszNóÓl
senior tag
Nekem is lidl porbeles van a régebbi "nagyobb" talán PFDS 120 A2. Csináltam már traktor mögé szállítóládát már pár éve bírja, 150-es lucernabála kicsit meghajlította de a 2x200-as hordónyi vizet simán viszi, szóval tényleg nem kell lebecsülni a gépet. Előtte egy cm-et nem hegesztettem. Egy jó autómata pajzs viszont tényleg kell mellé, meg az hogy mindig tiszta legyen az anyag amit hegeszteni akarsz. Szóval szerintem kezdésnek jó gépek, sokan az első varrat után továbbadják amikor "akciós".
-
philoxenia
MODERÁTOR
Nekem kombinált gépem van. Ezek közül ami még belefér a keretbe, az ez.
A kombinált gépek előnye, hogy mindhárom hegesztési eljárás elvégezhető velük, (persze palackot később venned kell a tartozékokkal együtt)
Nemrég kezdtem én is majd hatvan évesen, a porbelessel könnyebb kezdeni. Ellenben azzal beltérben csak végszükség esetén érdemes hegeszteni.
Pár hónapja vettem gázt, pont emiatt.
Persze kérdés az, hogy a keretbe mindennek bele kell-e férnie. Mert a pajzs is nagyon fontos elem és abból végképp nem érdemes gagyit venni.
Azon kívül nagyon fontos a jobb minőséghez az előkészítése az anyagoknak.Most kicsit festékes maradt a bontott vasam, csúnyák is lettek a varrataim.
A legolcsóbban az elektródás gépek elérhetőek, aztán a porbelesek, végül a gázosok.
Azt, ha megteheted érdemes megtenni, hogy elmész valahová, ahol kipróbálhatod, hogy mennyire megy elektródával (pálcával, hiszen a többi is elektróda, csak drót) ahhoz a géptípushoz már nagyon olcsón hozzá lehet jutni.
Természetesen az elméleti felkészülés sem hagyható ki teljesen, olvass kicsit utána, nézz videókat, hogy mi és hogyan működik. -
H-Zol
senior tag
Helló !
Mindenesetre a Co irányban indulnák el ( én tudok elektródával hegeszteni , sőt szeretek is , de azt hobbi szinten megtanulni nem egyszerű ) , azzal egy kis gyakorlással ( videók megnézésével ) könyen bele lehet jönni !
Nekem profi gépeim vannak de a szomszéd gyerek vett három éve egy Lidl - is porbeles gépet , és meglepődtem , hogy milyen használható, kerítést , kaput csinált zártszelvényből , szöllő lugast egycolos csőből , stb ilyen munkákra több mint jó , de ha nagyobb dolgokat akarsz hegeszteni ahová komoly varratok kellenek oda kevés!! Ja és egy kicsit a porbeles jobban fröcsköl, füstöl , de attól a varrat jó és szép is , csak több idő a letakaritása mint a vedőgázasnak , de a védőgázas is fröcsköl szén-dioxiddal jobban , ha kevert gáz az az van benne argon is akkor már kevésbé fröcsköl !
Mi a szándék , mit szeretnél hegeszteni -
agaron
tag
Sziasztok!
Szeretnek megtanulni heggeszteni, viszont kicsit el vagyok veszve, hogy milyen iranyba lenne erdemes elindulni. Olvastam az elektrodas geperol is, aztan jott, hogy ott a porbeles, de az nagyon porol, de kezdoknek is jo lehet, aztan ott a vedogazas, de az nem biztos, hogy megeri csak a barkacs megoldasokra. Szoval erdekelne, hogy milyen szempontokat erdemes figyelembe venni szerintetek, hogy induljak el, stb... A keret mondjuk 80k, de ez meg alakulhat. Mivel van tobb otletem, ezert szerintem nem csak 2x lenne hasznalva majd eladva (aztan persze kiderul, de nem ez lenne a cel).
-
1amarr
tag
Álmodtam egy nagyot… Hegesztést szerettem volna, de a realitás mást diktált. “Kókány sufnituning style” lett a vége (vége?). Azért ha majd a csavarboltban találok valami jól passzoló összekötőt, megcsinálom rendesen.
-
1amarr
tag
#3343 H-Zol
#3342 Gyöször
#3344 philoxeniaHello! Félreraktam egy kicsit a projektet, de most végre volt rá időm. Eljutottam a vágásokig. Nem lett egy ultraprecíz merőleges a vágáslap, de legalább a mérést nem ba_tam el.. Köszi a tippet philoxenia a zártszelvény-összekötő elemre, nem is tudtam, hogy létezik ilyen
És a szögker sincs messze. Megnézem a kínálatot...
-
makos0078
tag
válasz
Janusz001 #3416 üzenetére
https://csucsheg.hu/tudastar/hegeszto-fogalomtar/26-hot-start
https://csucsheg.hu/tudastar/hegeszto-fogalomtar/24-arc-force
Az 1. a Hot Start ideje.
Az Arc Force a gyakorlatban annyi, hogy magasra állítva kevésbé kritikus a pálca-munkadarab távolsága, mert korrigál a gép, hogy “mindenáron” fenntartsa az ívet. Viszont a varrat végén, ívszakításnál még centikről is húzhatja az ívet.
Amikor kezdőként kezdtem belejönni a dologba, szép lassan ki is kapcsoltam (minimumra vettem) ezeket, mert addigra már inkább zavartak. -
Ha még nem döntöttél a Panelelectrode 120-as inverterére is érdemes vetni egy pillantást. [link] A legnagyobb megelégedéssel használtam míg el nem lopták egy rakás cuccommal együtt. Nem csak a mellékelt kábelei hosszabbak az átlagosnál de a testcsipesze is nagyobb így korlátra kerítésre vascsőre is gond nélkül rá tudtam haraptatni. Kofferban érkezik és jár hozzá egy 1kg-os csomag elektróda is így ár/érték arányban elég jól jön ki bőven megéri azt a plusz néhány ezer forintot.
4 mm vastag szögvasból hegesztettem vele autószerelő rámpát 110A-on. Sima ügy. Mielőtt nekiláttam volna húztam néhány próbavarratot majd felvágtam több darabra, hogy ellenőrizzem. Gyönyörűen beolvadt. Otthon jellemzően 2-3 mm vastag anyaggal barkácsol az ember. Oda felesleges 150-170A-os gépeket nézegetni. Akkora tartalék azért nem kell. -
H-Zol
senior tag
válasz
Gyöször #3415 üzenetére
Pár mai kép [kép] [kép] ( nem bírok sok képet feltölteni , mert kicsi a havi tárhely
) ez egy alma és egy Stanley szilva de minden elfagyott , még a szöllő is
, öreg szomszéd nem emlékszik ilyen méretű fagykárra , van még a starking almám a daru Sóvári szintén alma és a naspolya , talán azok ki bírták , mert még nem virágoznak , és az első udvarban védett helyen van két cseresznye , azon is van fagyás , de sok virág fehér maradt !! A repcéről ne is beszéljünk szinte földig dőlt , de pár nap múlva többet látunk , nagy termés már abból nem messz , ja -6,5 fok lett reggelre !
-
H-Zol
senior tag
válasz
Janusz001 #3416 üzenetére
Sajnos ezek nekem is angolul van , az én Esab kis inverterem egy tekerő van rajta A és kész !
A Co meg ez vanaz első a terülés , a második a drót sebesseg , de hegesztés közben ott mutatja az ampert ( de ki bírja azt nézni
pláne ha egyedül vagyok ) a harmadik az áram erősség !!
Majd jön "makos0078" kolléga, ő jobban vágja!
-
Janusz001
őstag
Ezeknek a beállításoknak milyen jelentősége van? Régi 10 éves inverteres pálcás masinámnak csak egy amper tekerentyűje van.
6 Hegesztési paraméterek jelzőfényei:
A „3” gomb megnyomásával léptethető és beállítható paraméterek:
1. Ívgyújtás ideje -
2. Hot Start - Ívgyújtás áramerősség
3. Hegesztő áramerősség - ez egyértelmű
4. Arc Force - állítható automatikus íverősség szabályozás -
H-Zol
senior tag
Egy kicsit offba sirankozok , reggelre a repce kifeküdt [kép] ez jelentős termés kiesést okoz , és további két fagyos éjszaka jön
, a kajszin szinte 100%-ban elfagyott a múltkor , és most nemrégen értem haza , a kocsi -3 fokot mutatott és kinéztem a kertbe [kép] [kép] [kép] naspolya , körte csungenek a levelei és deresek is , lent a fű és a tyukhúr recseg ropog
, most fog a többi gyümölcs is elfagyni , ez nem az én évem lessz , a búzák is biztos károsodnak , de az csak holnap derül ki , ez úgy néz ki, hogy nem az én évem lessz !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
Gyöször #3408 üzenetére
Még a három tekerő is sok , ami az új gépen van , a régit jobban szerettem egy két állású kapcsoló ( áram erősség ) utánna egy 8 állású finom hangolású kapcsoló és a pótméter a drót sebességének , egyszerű mint a fa ék
!
Nállunk kint a telephelyen áram gondok is vannak , régi TSZ kötések , sok kis tulaj , nagy fogyasztások , gabona csigák, hegesztők , eszterga pad , kutak , van asztalos műhely is , takarmány malom stb és egy régi rendszer !!
Sokszor csinálok egy varratot és már a másik várat nem megy jól ( állítani kell ) , de talán az idén a fő vezetékek fel lesznek újítva és remélem , hogy stabilabb lessz az áram ! -
H-Zol
senior tag
válasz
philoxenia #3410 üzenetére
Gyakorlat teszi a mestert
, jó drót választás és jó beállítás és megy az , ilyen vékony anyagot 0,8 mm dróttal az ideális hegeszteni , meglehet az 1mm essel is hegeszteni de nehezebb , mert ugye vastagabb a drót és nagyobb amperen olvad be és a vékony anyagot elfújja , de fordítva is igaz egy 10-12 mm anyagot 0,8 mm es dróttal is meglehet hegeszteni , de sokkal jobban , szebben kijön egy 1-1,2 mm dróttal ahol tudsz neki ampert adni , hogy jól beolvadjon !!
Ne is mond a látást , már +2,5 olvasó szemüveget használok , ha meg apró dolgokat ( elektronika , élezés , kés fúró stb oda már a +3 kell ) !! -
makos0078
tag
válasz
philoxenia #3410 üzenetére
Nyugodtan állítsd világosabbra, amíg nem káprázik a szemed.
A javasolthoz képest én 2-3 fokozattal világosabb fokozatot használok.
Van egy alap védelme az automata “üvegnek” (pl. DIN 4), a szemed elvileg akkor sem tud károsodni, ha véletlenül kikapcsolva hagytad. Volt olyan balfék napom (felváltva hegesztettem/csiszoltam), hogy legalább 10-20 alkalommal belenéztem az ívbe, mert elfelejtettem bekapcsolni. Káprázott a szemem egy rövid ideig, de más nem történt. Pedig készültem is rá, hogy majd éjszaka arra ébredek, hogy “homokot szórtak a szemembe”. -
philoxenia
MODERÁTOR
Sajnos még a pajzsbeállítással is vannak gondjaim, nem látok sajnos közel sem ilyen jól hegesztés közben...
-
makos0078
tag
válasz
Gyöször #3408 üzenetére
Nekem is felesleges egy ilyen gép, de megtetszett az impulz hegesztés, az más tészta, hogy kipróbálni se volt még időm.
A manuális beállítás abszolút megy nekem, viszont “nem haragszom” azért, hogy ezen van anyagvastagság beállítás (mm), úgyhogy nem kell kísérletezni próbadarabon, stb.
Úgy voltam vele, hogy csak a szinergikus beállítás lehetősége miatt nem veszek új gépet. Ha már veszek, akkor tudjon sokkal többet is (impulzus). Ezt sikerült, jó áron is volt. A kérdező keretébe meg befért, azért dobtam fel. Hátha akar egyszer pl. alut hegeszteni, mert alapvetően ahhoz nagyon előnyös a (dupla) impulzus. -
Gyöször
senior tag
válasz
makos0078 #3404 üzenetére
Ez a dp mánia szerintem hót felesleges. Nem ismerem ma az árakat, szerintem csak akkor van értelme foglalkozni vele, ha körülbelül egy árban van egy normális hegesztővel.
Normális céó hegesztő = van rajta 2 potméter. azokon van körben egy egy skála. Minden más csak összezavar. Én ilyen analóg ember vagyok... nagy monitor meg "kicsit bonyolult menürendszer"??? Háztájiba? wtf -
H-Zol
senior tag
válasz
Janusz001 #3401 üzenetére
Akkor jó ha szépen megy a kis gép , nekem is iweld gépem van , csak az enyém nagy , mezőgazdaságban használom , van hogy hetekig áll, de van amikor összejön ( mint most a műtrágya szóró felújítás ) és akkor napokon keresztül használva van !!
A lézer hegesztest figyelem , sok videót megnéztem és nagyon tetszik , hátha előbb utóbb átlag józsikrészére is gyártanak belőle !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
makos0078 #3402 üzenetére
Nagyon szépen megy a gép , tetszik
, közbe videókat nézegettem, itt egy Co és egy elektródás varrat [link] , mondjuk az elektródától nagyon sok függ , a múltkor írtam is egyik ismerősnek hegesztettem wurht elektródával , de az anyira szépen gyúllad és jól megy , hogy vettem is belőle 2 dobozzal , holnap lefotozom !!
-
makos0078
tag
válasz
makos0078 #3404 üzenetére
Nem mondtam igazat, kicsit használtam már a gépsárkányt tiszta CO2-vel.
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166731442&t=9222005
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166744155&t=9222005
Az “űrtechnológiás” varrat kezdés, amit a “buta” gépeim nem tudtak:
https://youtu.be/voVpt-4ddKs?si=txLyTTPntjB8gH8k
Pl.:
20:15
20:55
21:40
22:25 -
makos0078
tag
válasz
Tigerclaw #3403 üzenetére
Ha már szóba került a gépem, akkor a nagytesója, az iWELD PocketMIG 240 DP XL rohadt jó áron van a timarszerszam-nál. Ott a kuponkód hozzá, 256 ezresért a tiéd. Ha az arukereso-n megnézed az árdiagramot, akkor látni fogod, hogy “bagóért” van most.
Szinergikus, (dupla) impulzus, 15 kg huzaldob, dupla görgős. Kifutó gép, mint az én 235 DP-m.
Nem egérmozis (LCD), mint az újak, de bazi nagy karakteres kijelzője van. A menüben navigálást szokni kell, de az első 5-10 perc után összeáll a kép. 😀 A kezelésit olvasd el, ha esetleg gondolkodsz benne. Apropó, van rajta 100% manuális fogyós mód is, ami sok új gépen nincs. Okos venti, csak MMA/TIG módban megy mindig. Hátrány (már akinek), hogy 0,6 tömör huzalhoz nincs szinergikus programja, porbeles meg szintén nincs. Manuálban persze lehet ezeket is.
Hosszú törpölés után (4 gép volt versenyben) döntöttem mellette. A legszélesebb határok között állíthatók a paraméterei.
Sherman Digimig 200 Pulse-ra keresgélve a YouTube-on találsz róla videókat, hogy milyen minőségben dolgozik. Pl.: https://youtu.be/Yp23P2L86lY?si=_Pnw7pIFqOZjUZ79
Sajna az enyémmel még csak MMA-ban tudtam bohóckodni 1 órát, pedig a kevertgáz meg a kocsija is megvan már. -
Tigerclaw
nagyúr
150-300k között milyen MIG gépet tudnátok ajánlani? Megbizhatóság és hegesztés minősége, könnyű kezelés a cél. Lehet kombó gép, de a MIG az elsődleges célja. Anyagból max. 10 mm, de jellemzően 2-4 között és jellemzően csak vas és acél, rozsdamentes és saválló.
-
makos0078
tag
https://youtu.be/pY8eiNJZN_A?si=HiLDpVj-fVy6dc11
Ilyen gépem van, csak arra iWELD van írva. 😀
Az elején próbálgatják minimumon (22 A) a pálcikát. Durva, hogy mennyire stabil. 1:45 körül érdemes meghallgatni a hangot ívszakításkor. Meg, hogy mekkora ívet húz még több centiről is… -
Janusz001
őstag
Csoda kis gép, 2-3 mm anyagokat hegesztettem 2mm pácával, 70A bőven elég volt neki, kb. 30m szutyok tesco -s narancssárga hosszabbító végén lógott, simán ment minden.
Pálcással amúgy sok tapasztalatom nincsen, régebben co -val hegesztettem, bő 1 éve viszont csak lézer hegesztővel dolgozom. Na ha azt összehozzák olyan méretre majd, mint ezt a kis iweld gépet, az lesz a kánaán. -
H-Zol
senior tag
válasz
makos0078 #3398 üzenetére
" MMA-val szinte esélytelen, vagy kell egy drága gép hozzá: "
Én még a régi rendszer szülöttje vagyok , se jó gép.csak a régi trafók voltak , ha túl magas volt az amper , akkor a testet úgy oldottuk meg , hogy beiktattunk egy rúgót a testkábel és munkadatab közé, és a rugón ide oda téve a testkábelt nőt vagy csökkent az almper ,mert a rúgó egy ellenállás !!
Az 1,8mm elektródával csodákat tudtunk művelni akkoriban is, és egy ilyen csoda géppel biztosan sokkal könnyebb !!
De amióta van Co azóta minden vékony anyagot azzal hegesztek meg , rutilos elektródával szinte csak a kimondottan vastag anyagokat szoktam összevarrni ahová komoly varrat kell ! -
Feljebb lépnék a porbeles gépnél egy kicsit, és vennék egy co gépet, lehet kapni szetteket egész jó árban, ezt néztem elsőnek. Van valakinek ezzel tapasztalata? Hegesztő gépeknél nem nagyon vágom melyik márkát kell kerülni.
Oké, hogy amik árak oda vannak írva, az kamu, mert sose került ennyibe a gép, meg a palck is 60K a "boltba", de a szett ár ennyiért szerintem nem rossz. Már feltéve ha érdemes ezt a gépet megvenni.
-
makos0078
tag
Milyen eljárással csinálod? Fogyós-védőgázas sima ügy, még hézaggal is.
Önvédő porbeles, 0,8 mm lemez, hézag nincs, 0,9 mm huzal: https://youtu.be/e9hSKCz7I6k?si=EJjYTcMhjaZMicSR
MMA-val szinte esélytelen, vagy kell egy drága gép hozzá: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166472426&t=9222005
A porbeles videóm közepétől van eksön, onnan tudsz puskázni esetleg. Kb. 2/3 átfedéssel raktam a pöttyöket. A vége felé egyre nagyobb szüneteket kellett tartanom a pöttyök között, mert kezdett nagyon átizzani a cucc, aztán átégett volna. A pisztolyt is egyre messzebb húztam, mert úgy is lehet a hőbevitelt csökkenteni. Az akkori gépemet nem lehetett lejjebb tekerni, emiatt is dugába dőlhet a mutatvány. Mondjuk 0,6 huzallal még lejjebb lehetett volna menni a krafttal. Csak az érdekesség kedvéért próbáltam ki a dolgot. Biztos kéz + gyakorlat kell hozzá, addigra már volt nekem az utóbbiból is valamennyi. -
donmackó
addikt
válasz
philoxenia #3396 üzenetére
A régi medence csöveit akartam újrahasznosítani, de inkább leteszek róla. Marad a zárt szelvény. Bicikli tárolót akarok csinálni, mert a gyerekek biciklijei mindig össze-vissza vannak az udvaron. Valami olyasmi a cél mint ami a boltoknál szokott lenni.
-
H-Zol
senior tag
válasz
donmackó #3391 üzenetére
Nem ismerem a porbeles gépeket ( az enyém gázos ) de ha beallitom , és 0,8 -as drótot ( amúgy 1mm használok ami mindenre jó , de erre vastag lenne ) teszek bele simán össze hegesztem !
Ha csak gyors kicsi pontokat teszel akkor is át égeti, egy pont jöjjön össze és utánna már arra a pontra kell tartani a drótot !!
-
donmackó
addikt
Nagyon vékony max 0.8-as csövet hogy érdemes össze heftelni? Levettem minimumra a gépet de így is elég az anyag. Konkrétan akár vághatnék is vele.
-
Emu
őstag
válasz
philoxenia #3379 üzenetére
-
H-Zol
senior tag
Nem hegesztés téma, azért teszem off-ba , de a hegesztőm is látszik a képen , és a múltkor tárgyalt betonkeverő is
! A múlt csütörtökön reggel egy kis öklömnyi kutya várt a telephejen
( ez egy volt Tsz állat farm , több tulaj 11 , és valami állat korán reggel behajtott , és kidobta az öklömnyi kis kutyáját
, van kint szabadon 4 nagy kutya azok is kidobodtak mind , úgyhogy azok a senki kutyájai és a mindenkié ( vagyis akik okk kint vannak a 11 tulajbok 4 - en etetik őket , a többi nem igazán ) !! Esett az eső, bent a műhelyben ( raktárban ) javítottunk és egyszer csak látom , hogy a raklapra dobott rossz rongyon pihen az új jövevény
[kép] itt egy másik kép amikor megjelent , és az egyik nagy kutyával ismerkedett [kép] , és nem bántják , egyik sem pedig mind nagy 30 és 40 kiló körüliek , gondolom érzik , hogy kicsike , mert ha betéved egy idegen kutya , elzavarjàk , nem engedik be !! Régóta készülök kamerákat rakni , de most jó jött volna , megláttam volna , hogy ki volt az az állat aki ezt a kis csöppséget oda kidobta ( szívtelen állat emberek vannak ) !!
-
Gyöször
senior tag
válasz
philoxenia #3383 üzenetére
Úgy hallom negyed colt mond az elején, akkor az 6os. Én biztos nem csinálnám csak 3asból, de az én vagyok.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
gyuribácsi88 #3381 üzenetére
-
H-Zol
senior tag
válasz
gyuribácsi88 #3381 üzenetére
Ezt úgy írom , hogy nekem nincs hegesztő asztalom
, 3mm lemezből csináltam mezőgazdasági pótkocsi fenekét és az terhelve van , nagyon jó a tartása, úgyhogy a 6mm több mint jó
!!
-
Sziasztok, csinálnék magamnak itthonra valami normálisabb hegesztőaszalt, 6mm lemez elég vastag lehet? Természetesen normális keret lesz alatta 60x60 szelvényből.
-
H-Zol
senior tag
válasz
philoxenia #3379 üzenetére
Ház körüli munkákra a kis iweld 120-as is megfelel ( de az tényleg kicsike
) , néztem rolla több videót és tetszik !! Nekem egy 140 A Esab inverterem van , de vagy 8 éves , és amióta megvettem az iweld 251-est azóta elég keveset van az Esab használva mert az iweld tud ezt is azt is hegeszteni !
-
philoxenia
MODERÁTOR
Igazából mindig érdemes figyelni az akciókat.
Meg persze van még pár gyártó, ami megbízható.
A legnagyobb számú értékelés azonban ehhez a márkához társul ebben a kategóriában.
Az olcsóbbak kisebb teljesítményűek, rövidebb idővel max teljesítményen.
Azonban (szerintem persze) érdemes kicsit nagyobb tartalékot hagyni.
Meg persze nincs minden forgalmazó fönn az Árukeresőn. Anno én az enyémet innen vettem például. Itt most például ezt írják:
Használja a 20HEGESZT kuponkódot a rendelés leadásánál az azonnali 20%-os kedvezményhez!
Ha működik és elég a teljesítménye, mindjárt sokkal olcsóbb a gép. -
Emu
őstag
válasz
philoxenia #3377 üzenetére
Köszönöm a segítséget, szokták ezeket a gépeket akciózni? (annyira nem sürgős a vásárlás, ti szerintem gyakrabban nézitek az árakat azért kérdeztem
) Vagy ne várjak csodát, ennek ennyi az ára.
-
Emu
őstag
válasz
philoxenia #3375 üzenetére
Bocs, kimaradt. Pálcásat szeretnék tényleg csak otthoni barkács célokra. Pl. Kerítés zárt szelvény hegesztés, kisebb javítások stb.
-
Emu
őstag
Sziasztok! Házi barkács célra keresek inverteres hegesztőt. Volt egy ezer éves trafósom, de új házban lecsapkodta az ÉV relét, ezért elajándékoztam. Kérem ajánljatok valami márkát és típust.
Köszönöm! -
H-Zol
senior tag
válasz
Gyöször #3372 üzenetére
A Rábának párja nincsen !! Csak jót tudok róluk mondani , már többször szó volt rolla , hogy újraindítják a gyártását , egy kicsit modernebb motor váltóval , de mindég elmaradt , de ahogy most megy a mezőgazdaság az euban, el sem bírnánk vele , az idő is mostanában ellenünk dolgozik , így ahogy mi csináljuk családilag így még nem fogunk padlót , de sokan elhasaltak , most is egy elég nagy gazda itt a faluban be csődölt , át adta másnak a bér földjeit és árul mindent traktorokat , kombájnt , gépeket ! Nekünk egy öreg ( 1992 ) Claas 108-as kombajnink van , nemrég voltam nállatok Hódmezővásárhelyen Axiáleknal alkatrészekért és majd másfél millió ft- ot hagytam ott , pár lánc , csapágy stb alkatrészekért , de a múltkor olvastam , hogy a német class gyár több mint 1000 munkást küldött el , mert nincs eladás!! ( sajnos rossz és felfordult világban élünk ) !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
Gyöször #3369 üzenetére
Azt elhiszem , hogy csak volt
, pláne ha ilyen mostani ki könnyített vödör
, régen minden más volt , tartósabb , erősebb , de most már nem az a cél
!! Egy pár éve kölcsön kertünk egy ilyen modern tárcsát , hogy próbáljuk ki , kimentünk jó száraz volt a búza tarló , elengedtem az öreg sárgát
[kép] , de két kerülő után mondtam az öcskösnek , hogy vigye vissza még nem tépjük szét
, marad az öreg ih7.2 nehéz tárcsa ( azt agyon se lehet ütni ) !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
philoxenia #3368 üzenetére
A műtrágya egy nagyon csúnya dolog , szét eszi a vasat egy kettő , pláne ha nincs jól használva ! Nállunk minden használat után alaposan át van mosva és így is jól szét van ( volt ) rozsdásidva , de igaz 40+ éves a gép ! Ma végeztem a hegesztésel és le lett ecsetelve Ro55 el [link] ez a rozsdát is marja és képez egy fehér oxid réteget és arra megy rá az alapozó és festék , így még egy darabig jó lessz !!
-
Gyöször
senior tag
válasz
philoxenia #3368 üzenetére
Egyszer apám a zsákból kiöntötte a műtrágyát szórogatta a kertben ide oda aztán benne maradt a vödörben. a vödör fém volt.. volt.
-
H-Zol
senior tag
válasz
philoxenia #3366 üzenetére
Sajnos sok embert átvernek ( át vertek ) ilyen és ehhez hasonló csaló oldalak , olvasgattam a hozzászólásokat, még azok is hamisítványok
, ezért a pénzért kap az ember egy hasznavehetetlen forrasztót !!
Én folyamatosan hegesztem ( javitom ) az öreg műtrágya szorót ( már méterekben lehet mérni a hegesztest amit rá hegesztettem)
kivágtam az alját , mert szét volt rozsdásodva , de csak az egyik fele , a következő képen , már be van hegesztve egy 3mm lemez !
holnap ha nem esik , tesszük fel rá a kerekeket , ott is minden át lett hegesztve , perselyezve , új tengélyek , csapágyak ami cserés volt az cserélve a többi utánna húzva stb , van vele meló , de ha meglessz akkor még évekig el fog menni !! ( Az a hejzet , hogy szeretem is ezeket az öreg gépeket megjavítani , és használni , mert az új gépek töredék időt fognak elmenni , ezekben még van anyag ) !!
-
philoxenia
MODERÁTOR
Ezzel bárki tud hegeszteni...
Kivéve aki már próbált hegeszteni... -
st6969
őstag
válasz
philoxenia #3359 üzenetére
Nagyon jó, ügyes
Kerekeket honnan veszed? -
H-Zol
senior tag
válasz
philoxenia #3362 üzenetére
Ne is mond , ugyanez a helyzet , egy dér kint minden , [kép] tegnapi kép a négy első kajszi virág elfagyott az ötödik lehet , hogy most fagyott el
, ez egy 4 éves fa , itt ezen a képen két öregebb kajszin látható [kép] , sok a vizhajtás a tavalyi fagyok miatt , de direkt nem vágtam le a nyáron őket , és most sem , jó magasra vannak engedve , mert általában fent kisebb szokott lenni a fagy kár, de a jövő héten már meglátszik , hogy mi maradt ( a szomszédban szét terülő alacsony kajszin fák vannak , ahogy néztem tegnap 80% elvolt már fagyva )
Új és tiszta anyagból sokkal szebb hegesztest lehet csinálni , de én általában gépeket hegesztek és azok olajosak , festettek és sokszor rozsdásak is , ha elég vastag akkor inverterrel elektródával szoktam hegeszteni , ő sokkal jobban ki égeti a koszt és szebb lessz a varrat , de viszont találkoztam olyan új anyaggal amit sem ezzel sem azzal nem tudtam szépen hegeszteni ( ki tudja milyen ócska vasból volt csinálva , mi hiányzott belőle , vagy miből volt sok , mert már vas Érc bányászat nem igen van , mindent ócska vasból csinálnak ) !!
Mi családilag mezőgazdaságból élünk , én az öcsém és van egy emberünk is ( apám már keveset segít be , megöregedett , halad a 80 év felé) , nállunk az öcsém az asztalos , tanult szakmája ( a konyha butorjukat és egy szoba bútort ő csinálta , nagyon szép kókusz dió berakásokkal , azok nem nyeklenek meg ha pakolni kell őket, de viszont nehezek , de már csak hobbi szinten dolgozik a fával ) !!
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
H-Zol
senior tag
válasz
Át siklottam a hegesztő kocsin , most vettem észre
, nagyon jó lett
, nekem nincs kocsim , nagy a hegesztő, kerekeken van , rajta a palack és a tetején tartom a pajzsot , a letapadas gátló sprét , egy fogó, drotkefe meg egy hideg vágó és egy kis kalapács , de szépen lassan kell húzni mert le potyognak , majd csinálok neki egy kis szélét ( a másiknak volt csinálva ) de ez még garanciás , és nem akarok addig hozzá nyúlni !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
Lehet metszeni , most rendeltem két metsző ollót , egy kis kézit és egy karos ollót, ezek profi szerszámok ( elegem lett a sok olcsó , vacakokból ) !! Nekem elég messze volt a fa iskola
340 kilométer oda vissza !
Ezeknek a képeknek a neve ( szegény ember vízzel főz
)
a múltkor posztoltam , hogy ki tört a műtrágya szóró kereke , de ma a vázon voltak rohadasok , azokat foltoztam be 2mm lemezből , meg találtunk repedéseket , töréseket ( 40+ éves gép ) , de most rendbe rakjuk és még egy jó darabig kiszolgál bennünket ! Elég sz@r hegeszteni mert hiába van lecsiszolva , csak marad egy kis festék , vakrozsda és csap , fröcsköl , kráterek nőnek ki , de lassan halad , holnap kész is lessz ez a része !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
philoxenia #3357 üzenetére
, közben kertészet mezőgazdasági topikban ki beszéltük a metszést , az idén egy ilyen [link] cseresznye fát hoztam , ez viszonylag nem nevel nagy fát , ami a cseresznyénél előny , mert őt úgy kell kézzel szedegetni , de más szempontból is nagyon jó fajta , ellenálló , nem reped , öntermékeny , és nagy ropogós szemű !! Írtam már több oldalon , nekem 100 + gyümölcs fám van de az szinte mind más más fajta ( 20+ fajta körte , 10 + fajta őszibarack , 10 + fajta kajszi ( ami most fagy el
, tegnap reggelre is -5 fok volt ) és így tovább !! Innen [link] Farkas családi faiskola , innen hoztam tavaly és az idén is sok nagyon régi gyümölcsfa fajtákat !!
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
philoxenia #3356 üzenetére
-
philoxenia
MODERÁTOR
Azért lett üres, mert véletlenül töröltem a topikot az "itt szóltam hozzá" szekcióból.
Közben elkészült majdnem a kocsim, még két OSB lapot kell rá vágnom, de azok meg a kerti bútor alatt vannak még, ami nem került ki a téli helyéről.
Metszéshez én is mulya vagyok, de a szomszédban van egy cseresznye, tulajdonosváltás miatt pár év alatt úgy megnőtt, hogy normálisan se permetezni nem lehet, se szedni.
Amúgy itt például azt írják, hogy nem kell nagyon magasra hagyni nőni, széles és szellős kialakítás a jó. Mondjuk az az ág tényleg nem oldalág, inkább elágazás.
Nekem párosan lett ültetve anno két törökmogyoró, így az egyiket tőből kellett kivágni.
Na az tényleg egy lassan növő fa. -
H-Zol
senior tag
válasz
philoxenia #3354 üzenetére
Ez a hozzá szólás elég üres lett , mint az én fejem a sok gyümölcsfa metszős videó megnézése után
, sokat olvastam a metszésről , rengeteg videót megnéztem már , de ez egy szakma , és hogy ne legyen könnyű dolga az embernek egyik metsző mester így mondja a másik másképp, a szőlővel ugyan ez a helyzet !! Most azt tanultam , hogy alma , körte , cseresznye csak sudáron ( egy egyenes központi tengely legyen felfelé, és rajta kar ágak és ág emeletek ) , majd másik topikban is megkérdezem , itt egy 6 éves cseresznye fám
[kép] ez két ágú lett, az újabb videó után ahol jelöltem , ki kéne vágni , mert a két ág konkurál és így nem megy a fa jól !!
-
-
Gyöször
senior tag
válasz
philoxenia #3346 üzenetére
Múltkor egy kínai csapágyat akartam rádobni egy főtengelyre, egy darabig fűtöttem hőlégfúvóval, talán 2es fokozatban (de az is lehet csak 1es volt) egyszer meglilult a belső gyűrű dobhattam el. aztán zvl akadt a kezembe az nem lilult meg.
Helyileg nagyon meg tudod fűteni, bringa váz biztos nem túl vastag. nincs ideje szétvinni a hőt. de úgy rémlik valami 1000 foknál olvad. ? ?? ez hülyeség lehet? nincs időm ráguglizni.Viszont rengetegszer melegítek alu blokkfelet ugyan azzal a hőlégfúvóval, vékony láncfűrész blokkokat is, azoknak sosem volt semmi baja..
-
H-Zol
senior tag
Aluminiumot nagyon kevesen és kevés helyen hegesztenek , az nem elég , hogy alu nagyon sok féle fajta összetételből áll ( puhább , keményebb , még keményebb ) ! Anno vagy 25+ éve egy igazi Orosz Druzsbám ( láncfűrészem ) volt , és ki ütötte a karter alját a főtengely, több helyre elvittem de nem tudták meghegeszteni , szét fújta az egészet ( igaz még akkor nem a mostani modern teknokogia volt , hanem rutilos alu elektróda ami eggyenáramot igényelt , nekem még akkor trafós hegesztőm volt ) !!
-
válasz
philoxenia #3346 üzenetére
Köszi!
Egyébként az LAU hegesztés és utólagos hűkezelés miylen hőmérsékleten történik?
Ha már szembejött ez a téma, akokr utána akarok járni, hogy okosodjak.
Ha tudsz jó linket, ahol ez le van írva, az is szuper.Köszi!
H-Zol: Köszi neked is!
-
H-Zol
senior tag
Az alu hegeszteshez én sem értek , de a motorommal volt egy kis baleset és a lábtartók le törtek , elvittem egy műhelybe ahol előtte egy alufelnit hegesztett a mester de az nem hőkezelt utólag semmit , meghegesztette szépen ív hegesztővel és kész volt !!
Szerintem szépen lassan hőlégfúvóval kaparóval le jön , de itt egy kis segítség [link] , én kombájn , traktor oldaláról kis gáz lámpával szedtem le , meg égettem drotkeféztem , megint égetés megint kefe és szépen gyorsan le is jött , de azt ígyis úgyis újra festettük ! -
philoxenia
MODERÁTOR
Hát szakaszosan csinálva nem fog 300 fokra melegedni a váz szerintem. A levegő fajhője alacsony. Egy kg alumínium 300 fokkal történő emeléséhez majdnem 1kg levegő kellene, ezt veszteségek nélkül számolva is sok idő alatt fújod rá....
Persze azért érdemes hőmérsékletet mérni. -
Sziasztok!
Aluminium bringaváz esetén mennyire biztonságos hőlégfúvóval leszedni a matricákat?
Olvastam, hogy az alu hegesztésnél van utólagos hőkezelés, de nem talalok infót arról, hogy hány fokon, megbarról sem, hog, milyen gyorsan hűtik le.
A hőlégfúvó 300 és 600 fokot tud a doboza szerint.
Ezekkel nem borítom fel az anyagszerkezetet, vagy nem okozok egyéb kárt, ha simán hagyom lehűlni?Semennyire nem értek az Alu hegesztéséhez és hőkezeléshez, ezért inkább kérdezek, mégha hülyeség is.
Kössz előre is a válaszokat!
-
philoxenia
MODERÁTOR
Szerintem annyira speciális hegesztést igényel, hogy anyagilag nem éri meg.
Ilyesmivel összekötném ragasztva. Gondolom nem traktort kell megtartania...
Vagy ilyesmivel. -
H-Zol
senior tag
-
Gyöször
senior tag
-
1amarr
tag
Hidd el, gondoltam rá. De nem fog menni. A felső csatlakozó elem úgy van feltéve, hogy ha le is szedem (az alatta lévő fém roncsolásával), csak egyedi szerszámmal lehet visszatenni, mert valahogy belülről ki kell hajlítani két helyen a szelvényt. Az alsó csatlakozó elem is valahogy rá van gyógyítva, de még nem sikerült megfejtenem, hogy hogyan. Ott a műanyagot és a fémet is egyszerre egymásba "szegecselték", szintén oldhatatlanul.
-
H-Zol
senior tag
-
1amarr
tag
válasz
Gyöször #3338 üzenetére
Igen, lenne valamennyi távolság a hegesztendő ponttól. Biztosan acél, dokumentáció szerint. Ez a cucc egyébként, csak fekete. Van rövid toldóelem, de azzal pont nem adja ki. Csak a házilagos rövidítés jön szóba. Össze tudnám csavarozni talán valahogy, ha eleget törném a fejem rajta, de hegesztve és visszafestve sokkal tartósabb és szebb lenne szerintem.
-
H-Zol
senior tag
válasz
Gyöször #3334 üzenetére
Ez nem kérdés , hogy rá van e hegesztve
, nem is akárhogy !! Nagyon sok ki folyt hátul a kis ablakon , utánna a rács melett le lett mászva és lapáttal , vödörrel a kis ablakon ki lett küldve , alatta meg ott volt a rakodó kanala és azzal küldtük át egy másik szóróba !!
A metszésel nincs gond ha megindul a fa , sőt kajszit , őszibarackot nem is szabad nyugalmi állapotban metszeni , mert nem tud védekezni és bizonyos vírusok elpusztítják a fát ha nem tudja kivédeni !! Ahogy olvasgatok , videókat nézek , egyre többet ajánlják a zöld metszést ( van is egy ismerősöm akinek van gyümölcsöse , ő szinte egész évben mec , mindég ott van az olló a zsebben , és ahogy járkál és lát egy nem megfelelő ágat , rögtön le is kapja) !!
-
Gyöször
senior tag
A rosta rá van hegesztve? egy élmény lehetett kilapátolni alóla az anyagot.. kitartás. én tegnap a közelgő tavasz és eső miatt vadgesztenye ágakat bontogattam le a tető fölött. nem akartam megvárni míg kirügyezik, de így is meg volt már indulva szegény. évek óta nézegetem, volt 3 óra semmittevősöm az esti társastáncig, vittem is a nagylétrát. ilyeneket hirtelen felindulásból tudok jól megcsinálni, különben túlagyalom.
-
H-Zol
senior tag
Látom senki nem hegeszt , na majd én fogok nemsokára
, nagyon mutatta az esőt és erre elszórtuk a repcére , búzára a műtrágyát , az utolsó darabot nyomta az öcsém amikor telefonált , hogy ki feküdt az öreg szóró ( 40 év körül van ) tandem kereke [kép]
, ez nem a mi napunk volt , szinte 3 tonna volt benne , kértem egy másik szorót ismerőstől és átküldtük bele az anyagot !! A héten várjuk az esőket , még fákat metszek ahogy az idő engedi , de a jövő héten talpra kell állítani az öreget , úgyhogy lessz fúrás , faragás , hegesztés !!
-
1amarr
tag
Sziasztok!
Keresek valakit Budapesten, aki elvállalná a következő egyszerű munkát. A piros keretben látható babarács-elem lerövidítésére lenne szükségem Az elem 75 cm széles, 70 cm magas. Az anyaga 1,28 cm vastag, négyzet keresztmetszetű, porfestett acél zártszelvény. A kékkel jelölt síkokban kellene elvágni és egymással összehegeszteni úgy, hogy a zölddel satírozott rész “kiessen". Magyarul 75 cm helyett kb 59 cm lenne a kész elem szélessége.
Köszönöm előre is! Privátban jelentkezz kérlek, ha tudsz segíteni!
-
H-Zol
senior tag
válasz
Gyöször #3330 üzenetére
Már ha nem hegesztünk , akkor betont keverünk
!
Nem tudom a nevét de egy nagyon rendes koma volt a GPS házhoz vitt , egy rendezett ház , szépen meg metszett gyümölcs fákkal ( volt egy hatalmas öreg cseresznye fa amire emlékszem , mert az érdekelnekem is van ithon a háznál 100+ gyümölcs fám , a múltkor írtam is , hogy megint hoztam jó régi fajta kis fákat ) . Délelőtt lőttem három képet [kép] [kép] [kép] , a szejjelséget ne nézzetek
, nem mai darab , de nagyon egyben van , de azóta sem lett használva amióta kész lett a csarnok . Van még egy csarnok vázam 16x30 méteres , de ahogy dübörög mostanában a gazdaság nem bírjuk felállítani , de ha egyszer össze jön akkor megint előkerül az öreg keverő !!
Utóirat : az a másik csarnok váz is tölletek van Kiskunmajsáról -
Gyöször
senior tag
Tök véletlen nem egy Tomcsenku nevű bácsi hagyatékából vettétek? Ez amiről én tudok, a bácsi veje adhatta el, az meg valami tanár, de annak nem tudom a nevét.. ilyen hegesztő vagy gépész vagy valami ilyesmi. lényegében tanítja, tehát fingja nincs a szakmához, különben csinálná
-
H-Zol
senior tag
válasz
Gyöször #3324 üzenetére
12 éve építettünk egy csarnokot ( gabona tárolót ) , két év alatt a földek melett , semmi szabadidőm nem volt , se szombat se vasárnap
[kép] ez egy kép belülről, amúgy 12 m széles és 40 m hosszú , itt a kapu ( én hegesztettem azt is ) [kép] [kép] , ez a fel szárnya kinyitva , kettőbe nyitódik , de a másik szárnya is kinyílik , úgyhogy a teljes 12 métert ki lehet nyitni !! De elkalandoztam, rendelni akartuk a betont az aljának és a falaknak de olyan csillagászati árát mondtak, hogy mi kevertük meg , tölletek ( Békéscsabán ) találtam hirdetésben egy 3 talicskás békebeli beton keverőt , 30 méter három fázisú kábellel, nagyon jó állapotban 60 ezer Ft volt, egy kicsit levan pakolva , de holnap lefotozom nektek
!!
-
H-Zol
senior tag
válasz
philoxenia #3321 üzenetére
Anno jó 25 éve vettem egy szlovák gyártmányú betonkeverőt ( igaz nem volt olcsó ) , a mai napig használatban van , betont is elég sokat kevert , de mi azzal csávázuk be a búza vetőmagot , évi 350-400 negyven kilós zsákot keverünk be vele !! Találtam két képet , amikor még magasitottam 23 év után
, hogy könnyebben alá menjen a zsák !
Azt hittem , hogy majd inogós lessz de nem , a 40 kilót simán keveri , betonozáshoz , levettem a magasítót !!
-
Gyöször
senior tag
válasz
philoxenia #3325 üzenetére
Igen ez a puttony ez valami extra. Ezt úgy kellett kérni a gyártótól, hogy mozsárágyú edition-t légyszives
Temetőjárat az egész. de úgy ahogy mondom, sírkövestől vettem
-
válasz
Gyöször #3324 üzenetére
Egy ehhez hasonló békebeli, lehetőleg direkt hajtású gépet kellett volna vennem nekem is. Három éve vásároltam egy Agrimotor keverőt. A három közül a legkisebbet. Hogy az milyen gagyi. A váz szerkezet hegesztése kritikán aluli ráadásul 1,5-es anyagból készült ami szerintem indokolatlanul gyenge, a furatok sem stimmeltek sehol úgy kellett össze vissza csavargatni feszegetni a vázat, hogy össze tudjam rakni. A hajtó fogaskerék rögzítő stiftjét tovább tartott beütni a helyére mint az egész betonkeverőt összerakni a nulláról mert ott sem stimmelt a furat. A fogaskeréken és a fogaskoszorún is akkora öntési sorják voltak, hogy reszelgetni kellett használatba vétel előtt. De legalább öntvény fogaskoszorús. Az előző betonkeverőm műanyag fogaskoszorús volt. 10év alatt használaton kívül úgy elvetemedett, hogy ha félignél jobban megraktad egy bizonyos ponton kézzel mindig rá kellett segíteni. Annyira eltávolodott a koszorú a fogaskeréktől, hogy nem is ért össze és megállt a puttony. Megfúrtam és egy csavarral visszahúzattam a helyére. A harmadik puttony betonnál eltört az a műanyag vacak. Eladtam úgy ahogy volt és inkább vettem egy másikat. De ez is olyan, hogy inkább hagyjuk. Mindig sikerül belenyúlnom ezekbe.
-
Gyöször
senior tag
válasz
philoxenia #3323 üzenetére
Nem tom ezt milyen művész alkotta, de megláttam és beleszerettem. nem láncos , fogaskerék őbölygetné a puttonyát. holnap művelek rá valami húzót traktorhoz, megpróbálom megcsapágyazni a kisfogaskerék tengelyét aztán be kéne állítani vele egy oszlopot a féltetőmnek.
A kormány az láncos, siklócsapágyas a kormánytengely,De annyira szétkopott, hogy a vakrozsda lánc amin több a beton mint a lánc, olajról meg nem is álmodott vagy 100 éve, na az meg leugrik ahogy borítom. illetve majd ki kell deríteni, hogy eléggé középenvan-e a súlypontja tele puttonnyal, mert most így szar lánccal alig bírom tekerni a kormányt, a félállás az már fél halál.
[kép a vadgépről]Picit foglalkozós a cucc, törődést igényel
. másfél éve vettem, hozzá se volt kedvem nyúlni eddig
-
Gyöször
senior tag
válasz
philoxenia #3321 üzenetére
Ezt akartam elkerülni, hogy 80-90 ezerért veszek egy öblös valamit amit betonkeverőnek árulnak. Helyette vettem 60ért egyet amin ha átmenne a komplett Wehrmacht, meg se látszana rajta viszont jó ha van egy kistraktor ha arrébb kell telepíteni, illetve mindene szar
-
philoxenia
MODERÁTOR
Vettem anno egy betonkeverőt, a neten betonkeverőnek látszott, azonban mikor megjött és összeraktam, a "nyiklik-nyaklik" érzet kerülgetett.
Most, hogy a garázsajtót lecseréltük, lett 40x40 2mm zártszelvény, így csináltam alá normális "lábazatot".. -
H-Zol
senior tag
válasz
philoxenia #3319 üzenetére
Nekünk van kint a tanyán egy két konyha szék, és csinált az öcskös három kis sámlit , azokat nagyon sokat használjuk ( javításoknál , hegesztésnél , mezőgép , eke , vetőgép, kombájn , pótkocsik , stb ) ,de sokszor olyan helyeken kell hegeszteni , javítani , hogy akrobata képzés kellett volna előtte
( az ősszel olyan helyen kellett hegeszteni a kombájnt , hogy szinte fejjel lefelé lógtam és látni is úgy láttam , hogy két tükörből ment a mutatvány ) !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
philoxenia #3317 üzenetére
Az nem jó , anyumnak fájnak nagyon a térdei de ő már lassan a 80 év felé jár , nekem a vállaim és a csuklóim , de csak télen és idő változásokor ( a motorozás a sok rossz időben , nem számított se fagy se hó, nyomattuk neki ) !!
Az asszonynak van egy kinti konyhája ( töpörtő , lángos stb sütéshez , ott nem számít
) , van ott egy ilyen állítható bár szék , a múltkor azt mondja , hogy már nem marad fent , mondom neki , hogy mindjárt rá nézek , és egy pár önmenetelős csavar megoldotta , most délután megint baja volt , azt mondja , hogy úgy nyikorog és idegesíti ( kell egy új , na de ebbe a nehéz világba nem dobáljuk a pénzt
, meg amúgy is régen hegesztettem
)
Itt a remekműegy kicsit rozsdás de a célnak megfelelő, látszanak a csavar rögzítsék , és nem a csőnél nyöszörgött hanem mellette ,ott ilyen dupla falú préselés volt , de már csak volt , mert össze gyógyítottam , nem a legszebb mert elég vékony anyag és 1 mm drót van a gépben ( az előbb csináltam ) !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
philoxenia #3312 üzenetére
Köszi , megnéztem a videót , nagyon szép hely ! Sajnos nállunk olyan van , hogy a páromnak térd felett amputálva van a jobb lába , mű végtagot használ , de az nem olyan egyszerű mint ahogy azt sok ember gondolja ( de nem ám ) , és a másik az árak , sok ember álmában sem gondolná, hogy ezek milyen árban vannak , ( érdekességnek be teszem nektek , ez egy futó talp és használtan 1250$ [link] , egy komolyabb térd ízülettel nem is hergellek benneteket
) , na elkalandoztam , rövid távon megy a hegy , lépcső is de nagyon fárasztó, úgyhogy sajnos az ilyen szép helyeket ki kell hagyni , de azért sok szép helyet megszoktunk látogatni !!
-
H-Zol
senior tag
Google térképen beírod , hogy. "Expo Market Jackson" , ez egy hatalmas nagy bazár ( piacra hasonlít , rengeteg minden árus , áru , ott minden van
) , na ott több helyen sütik és jó, de minden Aradi piacon kapható, és sok étteremben is elkészítik !!
Tegnap , felétek jártam[kép] , Szentkirályon voltam gyümölcsfákat vásárolni [kép] vettem is rendesen
, Farkas családi faiskola , sok régi fajtájaik vannak ( már voltam nálluk ) !!
Nem is nagyon merek írni "dellfanboy" kolléga már itt is le hordott a helyesírásom miatt , pedig én igyekszem , de engem sajnos más nyelven oktatták és be be csúszik egy egy hiba!!
-
st6969
őstag
1 éve kb. hogy Aradon voltam, és a bevásárló körút után mindenáron micset akartam enni. A Kaufland parkolóban volt egy kifőzde, ahol azt is árultak...mentem is széles vigyorral, de közölte a pultos, hogy elfogyott
Pedig úgy beleéltem magam. Egyébként, valamiért úgy gondoltam, hogy marhahús is van benne, de ezek szerint nincs.
Na sebaj, ha netán van tipped, hogy Aradon hol tudnék egy jót micsezni legközelebb, oszd meg kérlek -
philoxenia
MODERÁTOR
Ha eljutsz a környékre, a Mézgedi cseppkőbarlangot ne hagyd ki!
Igazi természetes szépség, még nincs benne a Medve-barlang kiépítettsége.
Legalábbis '12-ben még úgy kellett egy idegenvezetőt értesíteni, hogy mennénk, a bejárathoz közel, meg az ő felesége főzött jó taranerasca-t és mititei-t.
Mi még szinte világítás nélkül voltunk, a vezető világított kézi lámpával. -
H-Zol
senior tag
válasz
philoxenia #3310 üzenetére
Akkor te már kostoltad a túrós kapros lángost
, a Bihari hegység ( nagyon szép ) , ott még nem voltam de sokat elmegyünk a Bihari hegyekbe , van úgy , hogy csak egy két napra , ha jól belehúzok kétórás út Arad megyéből a Bihari hegyekig , szeretem a nyugodt járatlan utakat ( az öreg Honda Civic Aerodeck - el sokszor elég extrém utakat bevállalunk , tavaj felmentünk a Bihar tetőre , két terepjáró is ki volt feküdve az úton , a kövek kiszúrták oldalból a gumikat , olyan hejre csak olyan gumival lehet menni ami talpon áll , ne legyen oldalt behajolva , majd nézek egy két képet a gépen ) !!
-
H-Zol
senior tag
a mértékkel vigyázni kell , egyszer én is úgy jártam ( ez is román specialitás ) a lángos belsejében tesznek kapros túrót , toros kapros lángos a neve , az utolsót már csak a szemem kívánta
! Itt már nincs baj a határon , simán lehet jönni menni , tegnapelőtt voltam alkatrész ügyben és ismerősnél , de se egy vámos se egy határőr , kihalt az egész vám !!
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
domerator #3305 üzenetére
Mi itt bele születtünk ( sajnos ) , és itt mindenki ismeri , nállatok kevésbé , én is szeretem , de a legfinomabb falunapok , vásárok , piacokon , ahol nagy parázson és sok sül egyszerre , mustárral nagyon jó
, nállatok meg hurkát kolbászt szoktam enni , de ott is ott jó ahol nagyban sütik vásárok , szoktam menni Mórahalom , Kistelek , Rúzsai vásárokban
!!
-
Gyöször
senior tag
Volt egy napszemüvegem amiben nem láttam a kocsiban a kijelzőt semennyire mikor feltettem rendeltetés szerűen a buta fejemre.
Egyszer kipróbáltam, hogy elfordítom a szemüveget 90 fokban, úgy pont fasza volt a kijelző láthatósága, viszont érdekes viselni a cuccot ebben a formában -
H-Zol
senior tag
válasz
philoxenia #3300 üzenetére
Engemet is a szerkezet fogott meg ( hogy milyen egyszerűen lehet lejjebb feljebb tenni ) , amúgy is elég ritkán vannak a pálcák rajta , a Románok egyik nemzeti eledele a "Mincs" [link] le bújna közte
!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i7-8G I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 3840x2160 - 138Hz / 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest