Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#10012) Dalai Láma válasza Noddy (#10006) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Jézus sem mindig jelzi, hogy mikor használ szimbólumokat, és mikor kell szóról szóra azt érteni, amit mond.

Azon gondolkozom, hogy van-e értelme tovább rágicsálni a témát. Valószínűleg te úgysem fogod elfogadni, hogy nem kell mindent szóról szóra értei a Bibliából. Talán azért, mert ezzel úgy érzed, kicsúszna a talaj a hited alól, borulna az egész erre alapozott építmény (és ami fontosabb: így gondolod igaznak). Így ugyan rengeteg az ellentmondás a tapasztalt világgal és a tudománnyal, de könnyedén azt mondod, hogy azok tévednek (pontosabban olykor tévednek, olykor hazudnak, más esetben pedig igazuk van).

Van-e értelme annak, hogy én ezt a kialakult, és többé-kevésbé működő világképedet megpróbáljam kikezdeni? Van-e hozzá bármi jogom? És mit érnék el vele? Ráadásul úgy gondolom, az Istenben való bizalom akkor is működhet, ha szó szerint veszed a Bibliát. Ettől a személyes kapcsolatod Istennel még teljesen rendben lehet.

Hiába van nekem is egy kialakult képem a világról, a Biblia és a tapasztalt világ, a tudomány és a hit összhangjáról, ezt a nézetemet nem erőltethetem rá másokra. (Egyelőre ez a rendszer sem teljesen ellentmondás-mentes, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy jelenleg nincs mindenre megfelelő magyarázatom - pl. Jézus feltámadásának biológiai háttere)

Persze érvelhetünk a saját világ-, és Istenképünk mellett, feltéve, ha tiszteletben tartjuk egymást, és elfogadjuk azt a nehéz tényt is, hogy itt és most nem fogjuk tudni meggyőzni egymást. Ez a fórum sokkal inkább szolgálhatja egymás megismerését, mint meggyőzését.

Jómagam sem tudok mindig ennek megfelelően írni, és a jövőben is valószínűleg lesz olyan, amikor nem a fent leírt elvek mentén fogok kommentelni.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.