Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#10401) kymco válasza csemberlen (#10398) üzenetére


kymco
veterán

Az nem írás ellenes a politizálás. A hívő ember felelős a környezetéért, és ezt sok egyéb mellett a politikai szerepvállalásában is megteheti. Támogathatja azt, ami ebbe a felelősségébe beletartozik, szerepet vállalhat, ki állhat a biblikus értékrendje mellett. Sőt szvsz ez kötelessége. És ha ezeknek a megvalósítása egybeesik egy-vagy több politikai párt elképzelésével, nem kell elvetni ezt a dolgot szvsz.
Ennek nagyon nagy jelentősége a helyi politikában van.
Pld a gender program szárnybontogatása kapcsán odaálltunk tiltakozásul olyan politikai erők mellé, akik hasonlóan elutasítják. És ebben egymásra talált nálunk egyes politikai erők mellett a katolikus, református, baptista, szabad-keresztény, görög-katolikus és evangélikus felekezet is.
A kampányolást annyiban elfogadom, amennyiben hatalmat gyakorló politikai erő olyan jogszabályokat hoz, a meglévőket úgy nem tartja be, hogy ezzel kárt okoz a keresztény közösségnek, el lehet mondani a testvéreknek, fel lehet hívni a figyelmet ezekre a sokszor még a sajtót sem megjárt dolgokra. És ha van olyan politikai erő, amely ezekben a keresztény közösségek értékeit felismerve, életteret biztosít, akkor ezt is meg kell tudni a testvéreknek...
A hívő ember amikor a szavazó fülkében a döntését egyedül meghozza, lehessen tájékozott...

www.refujvaros.hu

(#10402) csemberlen válasza kymco (#10401) üzenetére


csemberlen
őstag

Jézus azt mondta követőiről, hogy nem részei a világnak, Mikor meg akarták Jézust királynak választani akkor elmenekült a tömeg elől. Hagy ne mondjam, hogy mi lett a vége amikor a katolicizmus odaállt a náci párt oldalára. Egy igaz keresztény amikor megkeresztelkedik akkor választ utoljára, és Jézust választja Királyának.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#10403) Atos23 válasza JJános (#10394) üzenetére


Atos23
senior tag

Szerencsére Te pedig nem vagy moderátor :)

(#10404) JJános válasza Atos23 (#10403) üzenetére


JJános
addikt

Nem.

2007-05-06 óta itt!

(#10405) JJános válasza Tomate (#10395) üzenetére


JJános
addikt

Egyébként megnéztem a videót, és semmi kivetni valót nem találtam benne. Semmit!

Sajnos, aki készítette az összeállítást a "best of hit gyüli" videót a tudatlanságnak a legalsó fokán áll. Előítélet van persze bőven. De a videón látottak teljesen normális dolgok.

2007-05-06 óta itt!

(#10406) Tomate válasza JJános (#10405) üzenetére


Tomate
veterán

Ha összeesni és a földön fetrengni, jó pénzért keresztény zenével előállni neked nem szúr szemet akkor mindegy.

Erről a kis írásról mi a véleményed?

A hit gyülekezete...
Ami a közvetlen eredetet illeti, magyar irányzatról van szó. A gyülekezet alapítója Németh Sándor. Elõbb katolikus volt, teológiát is tanult, majd a reformátusok között elmondása szerint megkapta a "Szentlélek keresztségét. 1978- ban újra felvette a vízkeresztséget. 1979-tõl önálló imacsoportot szervezett. A csoport tagjai eleinte az Isten gyülekezete elnevezésû közösségen belül tevékenykedtek, majd a nyíregyházi alapítású, metodista jellegû Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel és külföldi szabadkeresztény közösségekkel kerestek kapcsolatot, végül 1989 májusában nyerték el a törvényes elismerést. Kiadványaikból kiderül, hogy a külföldi újpünkösdista mozgalommal állnak rokonságban.
Elfogadják a Szentháromságot, az Ige örök létezését, s hogy a Szentlélek isteni személy, de utóbbit Szent Szellemnek nevezik. Németh szerint a Szent Szellem Máriában isteni magot helyezett el (vajon ezt a mítoszok elképzelései szerint kell érteni?!), amibõl az ember-Jézus született, épp ezért Mária nem volt istenszülõ, csak emberszülõ.A gyülekezet (babiloni eredetû) bálványimádásnak tekinti "Mária és kisjézuska" kultuszát, ugyanígy az eucharisztiát és a szentek tiszteletét is.
A Szentírás központi jelentõségû náluk, azonban sajátos, szektás biblia- értelmezéssel dolgoznak. Nem az eredeti szövegre kiváncsiak, vagy arra, hogy mit is akart mondani az õsegyház, hanem azt keresik, személy szerint mit mond nekik az Írás.Mintha a tévedhetetlenség a hallgatóra, az értelmevonatkozna. Pedig a sugalmazás a szent írókra érvényes (vö. 2 Tim 3.16). Az egyéni átértelmezés már egyfajta új evangéliumot feltételez, ami szent Pál szerint lehetetlen (vö. Gal 1,9), s az egyéni találgatások végeláthatatlan zsákutcájába viszi az igehirdetést.
Mennyiben keresztények? Mível elfogadják a Szentháromságot, keresztény-félék. Ugyanakkor, bár meg van náluk a Szentháromság nevére történõ keresztség, ennek jelentõségét elhomályosítja náluk a Szent1élek keresztsége", az eucharisztiát pedig bálványimádásnak tekíntík, így még az a két szentség ís, amely megmaradt a reformáció közösségeiben, náluk az is háttérbe szorul, a pünkösdi elem hangsúlyozásával egyensúlyvesztés következík be.
Mit mondanak a Katolikus Egyházról? A gyülekezet a maga létét a történelmi egyházak, fõ1eg a Katolikus Egyház elleni kritikával kívánja megalapozni, utóbbit a Jehowa Tanúi mintájára egyenesen Babilonnak, "a paráznák anyjának" titulálja. (Jel 17,6-ra hivatkozva, ami a szentírási hely abszolút félreértelmezése).
A gyülekezet saját tagjait prófétáknak és szenteknek, az iidvösség várományosainak tekinti, épp ezért van az, hogy nem hajlandó párbeszédet kezdeni más, úgymond bûnös közösségekkel, akiknek sorsa szerintük a kárhozat.Valójában lsten Szent Pál szerint "azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön" (1Tim. 2,4), tehát egyetlen közösség sem zárhat ki másokat az üdvösségbõl.
Nincs új a nap alatt. A nesztoriánus eretnekség a Kr.u. az V. században ugyanígy tagadta Mária istenszülõi méltóságát, és (bár elfogadta az Igét mint 2. isteni személyt) tagadta az Ige megtestesülését és Krisztus isteni mivoltát. Ez tér most vissza. Úgy látszik, ebben a kérdésben a gyülekezet számára már nem kiindulópont a Szentírás, pedig abban ezt olvassuk: "az Ige testté lett" (Jnl, 14). S mivel a Fiú, az Ige a megtestesülés után is Ige maradt, a kalcedoni zsinat (451) joggal mondta azt, hogy az Ige az isteni és az emberi természetet egyetlen személyi egységbe ölelte.
Szót érdemel a Szent Szellem emlegetése is. Ez a szóváltoztatás ma, a "szellem-hit" (a spiritizmus) korában nem szerencsés: egyeseket könnyen vezethet a Szentlélek isteni személy voltának megkérdõjelezéséhez.
De tegyük félre az elnevezés kérdését. Tévesen fogják fel a Szentlélek szerepét is. Vajon az Úr Jézus a Szentlelket nem azért adta a tanítványoknak, hogy alakítsák, gyógyítgassák, építsék a közösséget (vö. Jn 20,22)'? A lelki adományok "egyediesítése", magánkiváltsággá formlálása semmiképp sem Krisztus elgondolása.
Ami Máriát illeti, az Igének adott emberi testet (ha egyszer az Ige testesült meg), tehát az Efezusi Zsinat joggal nevezte Istenszülõnek. Egyébként már maga a rokona, Erzsébet is "Uramnak anyja"-ként emlegeti, az Ur kifejezés pedig Istennek jár ki a bibliában. Az Ur Jézus Jánossal együtt valamennyiünket Mária fiaivá tett. (vö. Jn 19,26), joggal szeretjük és tiszteljük tehát.A Mária-tiszteletnek lehetnek túlzásai, de a Katolikus Egyház Szûzanyát sohasem tekintette istennõnek és soha sem imádta.
Az egyház ugyanígy sohasem imádta a szenteket sem, még kevésbé képeiket. A szentek példaképeink az üdvösség felé vezetõ úton.Szent Pál szerint a szeretet az örökéletben is megmarad. (vö. 1Kor 13,8), ez érteti meg, hogy az üdvözültek sorsközösségben maradnak velünk, s ezt fejezzük ki azzal, hogy megszólítjuk õket, szeretetüket, közbenjárásukat kérjük.
Németh Sándor azt írja: "Üdvözítõ Egyház nincs. Az üdvösség a Jézus Krisztussal a Szentlélek által megvalósuló személyes kapcsolat gyümölcse". (Új Exodus 1/33) Azonnal felvetõdik a kérdés: ha nincs szükség az egyházra, mint közvetítõ eszközre, akkor miért alapított Krisztus egyházat, (vö.Mt.16,18), miért adott nekik lelki hatalmat?
A katolikus egyház és Babilon azonosítása tévedésen alapszik, hiszen a Jelenések könyve a pogány római birodalmat illette efféle jelzõkkel. A 2000 éves egyház tagjainak lehettek, voltak is hibái, ebbõl azonban nem következik, hogy az egyház egésze bûnös. Krisztus megígérte egyházának, hogy vele marad a világ végezetéig. (vö.Mt.28,20), s hogy a "pokol kapui sem vesznek erõt rajta" (Mt.16,18), vagyis az egyház sohasem válhat nem egyházzá, ahogy azt a gyülekezet feltételezi.Krisztusnak ezt az ígéretét épp olyan komolyan kell vennünk, mint mondjuk világvége-elõrejelzéseit. Emellett persze örökös feladat marad számunkra a bûnbánat és a megújulás.
A gyülekezet öntömjénezése nem új a nap alatt. A farizeizmus visszatérése, másrészt a katarista mozgalmak felújítása (a katharosz, tiszta görög szóból). Pedig Jézus világosan megmondta: "Aki magát felmagasztalja, azt megalázzák". (Mt.23,12).
A gyülekezet új keresztény életstílust: örömöt, bõvelkedést, sikert, gazdagságot hirdet, ezért is vet be minden élménykeltõ eszközt: éneket, zenét, táncot, extázist. Az evangélium tényleg örömhír, helye lehet az élménykeresés új, akár modern formáinak is. A keresztény istentisztelet központjának azonban mégis a szentmisének kell maradnia, hiszen Krisztus önmagát adta tiszta áldozatul Istennek. (Zsid. 9,14).
A rendkívüli adományoknak (karizmáknak) fontos szerepe lehet a keresztény életben, mégsem feledhetjük: Szent Pál szerint a legfõbb adomány a szeretet (1 Kor 12,31 amihez a napi élet prózai terheinek a felvállalása is hozzá tartozik.
A gyülekezet önmaga igazolására látványos gyógyításokra, ördögûzésekre hivatkozik. Pedig egy-egy jel még nem bizonyítek, az evangélium szerint az álkrisztusok is "jeleket visznek végbe" (Mt 13,22). Mindenesetre, a jeleket követelõk (Mt 12,39) elfeledkeznek arról, hogy Krisztusnál a gyógyítás nem öncél, hanem Isten szeretetének és uralmának jele (Lk. 11,20), amely nem választható el a keresztény élet egészétõl.
A gyülekezet a betegséget Isten büntetésének, a gyógyulást a Szentlélek jelének tekinti. Pedig a betegség elfogadása is benne van Isten terveiben. Egészség (vagy akár mindenféle evilági bõvelkedés) és áldás ill. betegség és bûn azonosítása ószövetségi felfogást tükröz. Jézus elveti ezt az egyenlõségjelet (vö. azt mondja a vakonszületettrõl: "Nem vétkezett, sem õ, sem pedig szülei", Jn 9,2), a javakban bõvelkedést pedig egyenesen evangelium-ellenesnek tekinti (vö. Lk 12,21 ).
Magyar szektáról lévén szó, csak a hazai létszámról találgathatunk, mivel õk akarattal nagyobbra taksálják magukat, ezért a szakirodalom öt és harmincezer közöttire teszi a számukat.
Térítési módszerük az, hogy iskolákon, kollégiumokban leszólítják a fiatalokat. A "jó ügy" érdekében a "hitgyülis" fiatalok nem riadnak vissza egy kis flörtöléstõl sem. A nagy egyházak, fõleg a Katolikus Egyház tagjaira vetik ki hálójukat, legfõbb módszerük annak lejáratása, s valamiféle feltételeket nem követõ hit lehetõségének felvillantása
Magyar Bertalan a következõket írja róluk az Új Magyarország 1997. VII. 12-i számában:
A gyülekezet vezetõ lelkésze "A nyelv hatalma" címû sorozatban oly körmönfont bõbeszédûséggel fejti ki elvakult Róma-ellenességét, hogy írásait, noha a belõlük áradó gyûlölet szinte perzseli az olvasót, érdemes komoly teológiai háttérrel elemezni. Még ennél is figyelemre méltóbb azok a passzusok, amelyekben a nagyívû teológiai fejtegetés hirtelen nyílt és aktuális politikai propagandává csap át.
Dienes Erzsébet 1997 július 23-án ugyancsak az Új Magyarországban írja: A keresztény vallásokkal és általában a magyarsággal szemben oly mértékû gyûlölettel szembesültem náluk, amit a Göncz-törvény paragrafusai alapján hivatalosan is számon kellene kérni.
Ha csak a Hit Gyülekezete által kiadott, és Hack Péter által lektorált, Pat Robertson: Az új világrend címû könyvük került volna a kezembe, magam is elhinném, hogy a felekezet "Jézus Krisztus evangéliumát" hirdeti. Ennek ellenére meggyõzódésem, hogy a parlamentbe került "hívek" pontosan a könyvben leírt Isten és emberellenes világrend megvalósításának érdekében munkálkodnak.
A fentiekbõl is látható, hogy mennyire egyoldalú, politikai célzatú alapítás ez a gyülekezet, amelynek mûködése és megítélése nagyon sok gondot és problémát vet fel, de az tisztán látszik, hogy elüt a szektáktól, azt is mondhatni, hogy még a szektáknál is szektásabb, semmi köze se Jézushoz se a Szentlélekhez, se Istenhez, se a hithez, hanem nagyon is evilági célok mozgatják õket.

(#10407) Atos23 válasza JJános (#10404) üzenetére


Atos23
senior tag

Nem sértésnek szántam egyébiránt. De azért, mert valaki világi életet él, még nem muszáj szinte háborogni és megbotránkozni egy informatikai fórumon. :(((

(#10408) kymco válasza Tomate (#10406) üzenetére


kymco
veterán

Kb a felét olvastam el, mikor egyértelművé lett, hogy ez egy vaskos katolikus kritika. Nem, mintha ők nem írhatnának jót, csak hát a katolikus testvéreink minket reformátusokat is elhajlott keresztényeknek tartanak, akkor mit mondhatnak a hitgyüliről....
Elfogultak velük szemben keményen...
Ott hagytam abba az olvasást, ahol hibának róják fel a katolikus szentségek nagy részének elvetését, valamint az ige személyes üzenetének keresését szemben az ősegyháznak szóló üzenettel. Hab a tortán a Mária kultusz védelme... no nem részletezem.. A kritika elfogult, próbálja magyarázni és védeni a katolikus egyház tévtanításait, és ennek a fényében kritizálni a hitgyülit.
Én meg Jézus szavaival a "gyümölcséről" ismerem meg, hogy jó-e a fa. Vajon rossz fa teremhet-e jó gyümölcsöt? Jézus szerint nem... A hitgyüliben számos kritizálható dolog van, de nem eretnek közösség.
Egyébként ne tekints az írás után rám, mint aki elveti a katolikus egyházat...
Számos hvő katolikus barátom van. Sok katolikus lelki tanítótól szívesen tanulok, de kb annyira komolytalan őket a hitgyüli témában komolyan venni, mint készpénzként elfogadni egy válni készülő házaspár egymásra szórt rágalmait...

www.refujvaros.hu

(#10409) kymco válasza csemberlen (#10402) üzenetére


kymco
veterán

A mai politikát összemosni a nácizmussal erős nekem. Jézus küldetését és királlyá választásának szándékát, a tanítványok, Jézus rajongó zsidók messiás értelmezésének félresiklását párhuzamba állítani a politizálással pedig az ige félreértelmezése szvsz.
Jézus azért nem lett király, mert nem ezért jött. Nem a római hatalom béklyójából akarta a népet megszabadítani, nem földi királyok hatalmát jött gyakorolni.
Jó lenne a politikát helyesen értelmezni.
A keresztény embernek felelőssége van abban a közösségben, ahol él. És mivel többnyire nem csak keresztény közösségekben él, dolgozik valahol, lakik valahol, ahol a többség nem keresztény, ezért a világban él, és felelős azért, ami a világban történik. Ha elesett embert látsz, aki nem keresztény, akkor nem mész tovább szenvtelenül azzal a felszólítással, hogy "nem segítek, mert nem vagyok része a világnak". Jézus legalábbis nem ezt tette. Bár nem az volt a küldetésének fő célja, hogy az egyes elesett embert felsegítse, mégis látjuk a csodatételeit, amiknek a hatása sokszor a tanításaival szemben haladt. Törődött a világgal.
A politika ezt jelenti. Törődni a világgal. Felszólalni az igazságtalanság ellen, kiállni az értékek mellett, megszervezni azt, hogy egy közösség élete jobban működjön stb.
Én örülök annak, ha hitben járó politikusaink vannak, akiknek nagy az erkölcsi érzékenységük, akik Istennél keresik a válaszokat a politika kérdéseire stb.

www.refujvaros.hu

(#10410) JJános válasza Atos23 (#10407) üzenetére


JJános
addikt

Engedtessék meg, hogy egy hívő ember háboroghasson azon, amit megvet. Nem megsértődtem, hanem undorodtam. Ez abból látszik, hogy szóba álltam veled. Egyébként sértő dolog így beszélni, cselekedni, és mások orrára kötni. Szerintem.

Nekünk a házasság intézménye szent, és ami azon kívüli nemi kapcsolat, az bűn. Bármely fórumon.

Nem akartalak megbántani.

2007-05-06 óta itt!

(#10411) JJános válasza Tomate (#10406) üzenetére


JJános
addikt

Mondtam, hogy előítélet.

Csak egy dologra szeretnék reagálni. Márk 9,20: "És hozzá vivék azt; és mihelyt ő meglátta azt, a lélek azonnal szaggatá azt; és leesvén a földre, tajtékot túrván fetreng vala."

Jézus a mai nap is végzi a szabadító szolgálatot! Nem a hit gyüli, nem a Németh Sándor, hanem Jézus!

A többi dologra kedves barátom már válaszolt. Tömény ítélet. Szerintem.

Nekem is vannak katolikus ismerőseim, és imádkozom, hogy ki jöjjenek onnan. Sajnos a katolikus egyház mélyen tudat alatt beleverte a hívei fejébe, hogy nincs máshol üdvösség.

Én megmondom most, és máskor is mondtam, ha az egyház elragadtatik papverés lesz! Rá fognak jönni a hívek, hogy be lettek csapva!

El fog jönni a nap, amikor fel fogja Isten fedni a katolicizmus rákfenéit, és akkor meg fogja utálni az egész világ.
Jelenések könyve 17, 16: "És a tíz szarv, a melyet láttál a fenevadon, ezek meggyűlölik a paráznát, és kifosztják és mezítelenné teszik, és eszik annak húsát, és megégetik őt tűzzel."

2007-05-06 óta itt!

(#10412) Atos23 válasza JJános (#10410) üzenetére


Atos23
senior tag

Tudomásul vettem :)

(#10413) JJános válasza Atos23 (#10412) üzenetére


JJános
addikt

Ok. :)

Ha mégis úgy döntesz, hogy érdekel a kereszténység, nyugodtan írj, bármilyen kérdésben.
Peace!

2007-05-06 óta itt!

(#10414) Atos23 válasza JJános (#10413) üzenetére


Atos23
senior tag

Engem érdekel, voltam már Baptista gyüliben is többször, de nem itt fogok e témában kérdezősködni. :)

(#10415) JJános válasza Atos23 (#10414) üzenetére


JJános
addikt

Pedig ebben a témában nagyon el lehet veszni! :K

Isten helyett hamar találsz egy vallást, mert abból ezer is van. Isten pedig csak egy. Illetve csak azt az egyet érdemes keresni, mert vannak úgynevezett istenek.
Baptista közösségeket is ismerek, de gyülekezete válogatja, hogy mennyire állnak közel az alapigazságokhoz.
Nem leszólni akarom őket, mert jó indulatból, és jó szándékból nincs hiány náluk.
A baptisták anno nagyon jól indultak.

Ajánlom kymco-t, ha hozzám nincs bizodalmad!

2007-05-06 óta itt!

(#10416) JJános válasza Tomate (#10406) üzenetére


JJános
addikt

Ha nem haragszol meg, még egy-két gondolatra referálnék.

"Ami Máriát illeti, az Igének adott emberi testet (ha egyszer az Ige testesült meg), tehát az Efezusi Zsinat joggal nevezte Istenszülõnek. Egyébként már maga a rokona, Erzsébet is "Uramnak anyja"-ként emlegeti, az Ur kifejezés pedig Istennek jár ki a bibliában. Az Ur Jézus Jánossal együtt valamennyiünket Mária fiaivá tett. (vö. Jn 19,26), joggal szeretjük és tiszteljük tehát.A Mária-tiszteletnek lehetnek túlzásai, de a Katolikus Egyház Szûzanyát sohasem tekintette istennõnek és soha sem imádta."

Mária nem Istenszülő, mert akkor Istennek kellett volna lennie. Ember nem szül Istent.
Jézus nem Máriától lett Isten, hanem Ő Isten volt már mielőtt Mária létezett volna.
Tehát nem lehetünk Mária fiai sem, mert Mária élt, megszülte Jézust, és utána még pár gyermeket kb. hatot, aztán meghalt, és várja a feltámadást a mai napon is.

Csúsztatások sorozata. Uramnak anyja kifejezés is. Úr, mert Isten. Anyja, mert ő szülte.
De Mária nem Isten, ennélfogva nem Istenszülő, hanem emberszülő.

Jézus ember fiának nevezte magát.
Innentől egy országot ajánlani egy halott hölgynek, nonszensz.

Mert nincsen más közbenjáró, csak az ember Jézus Krisztus. Az ember Jézus Krisztushoz pedig nem kell közbenjáró, mert Ő mondta: Aki hozzám jön semmiképpen ki nem vetem.

Ez olyan mintha metró épülne Budapest, és Debrecen között, de Debrecen helyett megállót építenének Pécsre. Cél eltévesztve!

Hát nem! Mária nem tud közbenjárni senkiért. Csak mert halott!

Mit mondott Jézus, hogy ki az Ő anyja? Aki hallgatja, és cselekszi az Isten akaratát.
Innentől kezdve minden más hazugság. És ezt nem a hit gyülekezete találta ki. Le van írva! Meg van írva.

A katolicizmus rákfenéi, csúsztatásai, hazugságai napvilágra fognak jönni.
Mint ahogy sok dolog napvilágot látott már eddig is.

"A Szentírás központi jelentõségû náluk, azonban sajátos, szektás biblia- értelmezéssel dolgoznak. Nem az eredeti szövegre kiváncsiak, vagy arra, hogy mit is akart mondani az õsegyház, hanem azt keresik, személy szerint mit mond nekik az Írás."

Ez hazugság.
A szentírás sajátos értelmezései a katolicizmusra jellemzőek. Isten a teremtésről ír, ti pedig evolúcióról. A kettő nem összeegyeztethető. Csak nálatok.

"Mennyiben keresztények? Mível elfogadják a Szentháromságot, keresztény-félék. Ugyanakkor, bár meg van náluk a Szentháromság nevére történõ keresztség, ennek jelentõségét elhomályosítja náluk a Szent1élek keresztsége", az eucharisztiát pedig bálványimádásnak tekíntík, így még az a két szentség ís, amely megmaradt a reformáció közösségeiben, náluk az is háttérbe szorul, a pünkösdi elem hangsúlyozásával egyensúlyvesztés következík be."

Attól, hogy valaki elfogadja a szentháromságot, még senki nem keresztény.
A felnőttkori keresztség Jézusra is jellemző volt. A szent szellem keresztséget pedig nem a hit gyüli, nem Németh Sándor, hanem Jézus végzi a mai napig is, aki tűzzel keresztel.
A szentségek vallásokra jellemzők. Mindenkinek az szent, amit annak tart.
Az euharisztia, az Úrvacsora pedig úgy tudom, hogy nálatok van meghamisítva.
A hit gyüli ezt pont úgy végzi, mint az apostolok, annak idején.Ez le is van írva az apcselben. Nálatok meg kaptok egy ostyát, a pap meg megissza a bort. Bár előtte vizet prédikál.

"De tegyük félre az elnevezés kérdését. Tévesen fogják fel a Szentlélek szerepét is. Vajon az Úr Jézus a Szentlelket nem azért adta a tanítványoknak, hogy alakítsák, gyógyítgassák, építsék a közösséget (vö. Jn 20,22)'? A lelki adományok "egyediesítése", magánkiváltsággá formlálása semmiképp sem Krisztus elgondolása."

Nem a tanítványok használták a szent lelket, hanem fordítva.
Péter amíg nem kapta Isten lelkét, aki szellem(megelevenítő) megtagadta Jézust. Jött a változás, beteljesedett szent szellemmel, és megtért 3000 ember.

A lelki adományok, vagyis Isten ajándékai révén tudott szolgálni. De nem Péter irányította Istent.

Róma ellenesség, és katolicizmus ellenesség pedig nem a hit gyüli, nem a Németh Sándor találmánya, hanem aki az igazságban jár, az gyűlöli a ferdítéseket.

Mit mond Isten beszéde, milyennek kell lennie egy papnak? Egyfeleségű józan életű, családját jól igazgató ember legyen.

A papi nőtlenséget nem Isten találta ki. De rendben van, nincs kifogásom ellene, csak hogy akkor miért melegek, pedofilok, paráznák a papok. Mindent megengednek maguknak, csak a házasságot tiltják.

Pedig ha ők az igazi papság, akkor nekik kellene igazán Istenfélelemmel lenni, és Istenhez közeledni. Csakhogy kicsi kovász az egész tésztát megkeleszti, és itt nagyon, nagyon sok kovász van! Meg is kelt már a katolicizmus, és hamarosan ki is fog sülni!

Lehet, hogy előbb még összeolvad pár vallással, és üldözni fogják az igazakat, de ki fog sülni, azt garantálom!

Ez az írás sem más mint egy előítélettel teli farizeusság!

Nem megbántani akarlak! De ez az igazság.

2007-05-06 óta itt!

(#10417) JJános


JJános
addikt

Szeretnék elköszönni mindenkitől. Senkit nem akartam megbántani.
Saját elhatározásból nem fogom látogatni a prohardvert. Ezt az időt is Istennek akarom adni.

Bocsi, és köszi! Sziasztok!

2007-05-06 óta itt!

(#10418) kymco válasza JJános (#10417) üzenetére


kymco
veterán

Sajnálom, hogy elmész, de jól fogod tölteni az idődet.

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#10419) Atos23 válasza JJános (#10417) üzenetére


Atos23
senior tag

Szakmai témában sem? :)

Kissé megmosolyogtató egy informatikus, aki azért hagyja ott az ország egyik legjobb infós fórumát, mert csupán hangyányi összeférhetetlenséget tapasztalt a hitével kapcsolatban.

Kár.

(#10420) kymco válasza Atos23 (#10419) üzenetére


kymco
veterán

Nem hinném, hogy erről lenne szó. Sokszor volt JJános gúny tárgya, és az én életemben is többször adódik olyan helyzet, hogy a valóságos emberi kapcsolatok nagyobb teret igényelnek, és ekkor ez a virtuális világ rovására megy. Én megértem őt.

www.refujvaros.hu

(#10421) Atos23 válasza kymco (#10420) üzenetére


Atos23
senior tag

Értem, nem olvastam vissza.

Ahogy elnézem, minden netes fórumon gúnyt űznek a gyülisekből. Ezzel nem értek egyet természetesen, de talán Ők is lazíthatnának kicsit.

Én látogattam gyüliket, s munkám is kapcsolódik erősen a Katolikus Egyházhoz (Tudom, hit és vallás nem ugyanaz), így van némi ködös elképzelésem arról, hogy ki a "lazább". És a baptista gyülinél talán ezért van több józan eszű fiatal mint a hitgyülinél, mert kevésbé merevek, de mégis tudnak Jézus tanításai szerint élni.

(#10422) kymco válasza Atos23 (#10421) üzenetére


kymco
veterán

Alapból nem biztos, hogy igaz, hogy ami lazább az jobb. Nekem semmi bajom a hitesekkel, max annyi, hogy bizalmatlanok más felekezetből érkezőkkel addig, amíg meg nem ismerik őket. Voltam egy hites rendezvényen, és nem sok kellett, hogy testvért lássanak a református hitoktatóban :)
Ja és ezen a rendezvényen elég lazák voltak :)

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#10423) Dalai Láma válasza JJános (#10417) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Szia!

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#10424) sagvary


sagvary
aktív tag

Nem szeretnék a véleményemmel senkit se megbántani.
Tekintettel arra, hogy a vallás alapjaiban az Istennel való kapcsolat eszköze, és azt emberek alkották, ezért nem lényeges hogy melyik eszköz vezet el hozzá.

Ebből fakadóan, egy Istenhívő számára az, hogy mely vallás keretein belül kerül Istenhez közelebb csak másodlagos, a lényeg az Istenhit és a mindenható elfogadása. Valamennyi tanítást, történetet, és személyt csak az emberek vetették papírra objektív illetve szubjektív módon.

"Hadrianus falának felhúzásához 750 milliárd köbméter követ mozgattak meg."

(#10425) csemberlen válasza sagvary (#10424) üzenetére


csemberlen
őstag

Ha emberek a saját kútfőből vetették volna papirra, Akkor hogyan magyaráznád, hogy több mint ezer évre előre meg lettek irva benne olyan események amik bekövetkeztek. ne Nostredamusra gondolj hanem a Bibliára.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#10426) cucka válasza csemberlen (#10425) üzenetére


cucka
addikt

Mondj egy eseményt, amelyet megjósolt a Biblia és igaz rá a köv. két állítás:
- A megjósolt esemény nem a bibliai időkben következett be.
- A megjósolt esemény váratlan. (Érted, azt én is meg tudom jósolni, hogy az elkövetkező 100 évben ki fog törni valamelyik országban egy háború, vagy hogy az elkövetkező 3 hónapban esni fog az eső Budapesten)

(#10427) sagvary válasza csemberlen (#10425) üzenetére


sagvary
aktív tag

A bibliát emberek állították össze, a múlt beli könyvek, elbeszélések, stb. alapján. Az embereknek lehettek látomásaik, megérzéseik és ú.n. Isteni sugallataik, de akkor is emberek voltak. Más vallások más szent könyveket tekintenek megkérdőjelezhetetlennek. Minden esetben Isten az amit az emberek keresnek és ezáltal a saját helyüket is a világban. Bármely szentkönyvben sok igazság lehet, de tévedések is lehetnek. A jövőbelátó részeket is emberek vezették be a szent könyvekbe, a forrás ismeretlen. Az evengeliumok egy-egy személyhez kapcsolhatók, az iszlám zöld könyvének eredetét nem ismerem, a mormonok azt tanítják, hogy azt egyenesen közvetlenül Istentől kapták.
Ezek szerintem vegyes összeállítású szentkönyvek. Isten létezését nem a könyvek igazolják, hanem az emberek hite Istenben.
Sok vallás létezik, pont a tanításokban, a szentkönyveikben térnek el egymástól, csak Isten a közös bennük!

A vallások is ismétlik egymást, pld. a kereszténység elött szinte ugyanazon tanításokkal, történetekkel léteztek más vallások is pl. Indiában és a kereszténységgel egy időben kelettkezett hasonló vallásban is. (Zeitgeist 2007 v.agy 2008.) Minden vallás hívői biztosak a saját útjuk (vallásuk) helyességében, figyelmebe nem véve azt, hogy más vallásokban hívők ugyanezt teszik. Ők mind elfelejtik, hogy az Istenben és nem a vallásban kellene hinniük. Hívő ember nem az emberekalkotta vallásban, hanem Istenben hit, melyhez a vallástát mint eszközt használja, akkor a lényeg a helyén marad.

"Hadrianus falának felhúzásához 750 milliárd köbméter követ mozgattak meg."

(#10428) kymco válasza cucka (#10426) üzenetére


kymco
veterán

És legyen egy harmadik is... pld rózsaszín fülű apostol... :)
Ha Jézus születése előtt jóval megjövendölték Jézus halálát, ez nem elég?

Nem a lottó számokat adja meg a Biblia, hanem Jézusra mutat, még a legrégebbi ószövetségi irat is. Erre fogod a legtöbb több ezer évet áthidaló utalást megtalálni. Ha ezeket kiveszed az állításod szűrőivel, akkor a Biblia lényegét szűröd ki. Kb olyan, mint amikor azt mondom, hogy mindenkivel kiállok verekedni, aki megfelel ennek a két állításnak: öt évnél fiatalabb és 25 kg-nál könnyebb. :)
Nem elég neked az a tény, hogy az Ézsaiás könyve, ami több száz évvel idősebb Jézusnál megjövendöli a Messiást, az a könyv, aminek töredékeit megtalálták Kumránban, egy Jézus születése előtt létezett szekta tekercsei között, és szóról szóra egyeztek? Ezt a tudományos életben elszokták fogadni egy forrás hitelesség vizsgálatakor érként a hitelesség mellett.

www.refujvaros.hu

(#10429) kymco válasza sagvary (#10424) üzenetére


kymco
veterán

A felvetésed ott hibádzik, hogy van olyan Isten, akit nem az ember alkotott. Azzal az istennel könnyű kapcsolatba kerülni, amit az ember alkotott, mert miután megfaragta, zsebreteszi, és mindenhova magával viheti :)
A nem magunk által teremtett Istenhez pedig az az út vezet, amit ez az Isten megalkotott, megmutatott. Ha egy, akkor egy, ha sok, akkor sok. Én hiszem, hogy a Bibliát Isten Szentlelke ihlette, hiszem, hogy amit leírtak benne olyan igazságok, amelyek univerzálisak, nem csak a keresztény kultúrkörben, nem csak keresztény közösségekben és nem csak keresztény emberekre nézve igazak. A Biblia pedig azt mondja Jézus szavaival, hogy nincs más út Istenhez, csak Jézuson keresztül. Én hiszem, hogy az az Isten, aki ihlette a Bibliát, aki nem az emberi fantázia szüleménye csak Jézuson keresztül érhető el.
Ha azon az úton vagyok, melyet Jézus mutat, akkor már az a másodlagos, hogy mielyik keresztény felekezetben teszem....

www.refujvaros.hu

(#10430) kymco válasza sagvary (#10427) üzenetére


kymco
veterán

Ha van egy brill nyakéked, csak azért, mert sok százezer értéktelen bizsu ékszer is van azt mondod, hogy a brill nyakéked értéktelen, vagy hogy ugyanannyit ér, mint a többi?
Nem gondolnám, hogy ezt mondanád.
Engem sem győzne meg ez az érv a brill értéktelenségéről, főleg ha mások is tanúsítják ezt, és nem csak szubjektív az értékelésem. De ugyanígy nem győztél meg a többi vallás idecitálásával, hogy csak azért mert sok vallás létezik, azért a kereszténység ugyanolyan, mint a többi. Én megtapasztaltam, és látom mások megtapasztalását, hogy a kereszténység felfedezése olyan, mint amikor az ember nagy kincset talál.

És Istent soha nem az emberek hite igazolja. Istennek nem kell igazolnia magát. Nincs olyan hatalom, amely nagyobb Istennél, hogy Isten igazolását értékelje. Valamint az emberek hite nagyon különféle isteneket igazolhatna, ami annyira ellentmondásossá tenne mindent, hogy a közös nevező üres halmaz lenne, ha minden hitet egybevetnénk? De akkor mégis mely hiteket vessük el? Ki dönti el?
Ennél jobb, ha a forráshoz fordulunk, az Istenhez. Isten kijelentéséhez.
Ez megjelenik a teremtésben, a történelemben, a tudományokban, megjelenik töredékesen a lelkiismeretben stb, és legtökéletesebben megjelenik Jézus Krisztusban.

www.refujvaros.hu

(#10431) euchi válasza kymco (#10428) üzenetére


euchi
aktív tag

„Nem a lottó számokat adja meg a Biblia, hanem Jézusra mutat, még a legrégebbi ószövetségi irat is.”
A keresztény ember így gondolja, de például egy zsidó nem. Jézusra mutat, vagy hiszed, hogy Jézusra mutat? Nem mindegy.
„Nem elég neked az a tény, hogy az Ézsaiás könyve, ami több száz évvel idősebb Jézusnál megjövendöli a Messiást”
Tény? Egy jóslat? Az tény, hogy írva vagyon. De az nem tény, hogy beteljesedett. Újra megkérdezem: Jézusról van szó, vagy hiszed, hogy Jézusról van szó?

(#10432) csemberlen válasza euchi (#10431) üzenetére


csemberlen
őstag

Bár nem neked irtam, mégis reagálnék rá. Jézus kortársai közül se mindenki fogadta el, hogy Ő a Messiás, épp ezért nem csodálkozok, hogy napjainkban egyre kevesebben hisznek ebben, vagy akár a Bibliában. A látható dolgokban nem kell hinni, hiszen az megfogható, a nem látható dolgokban már hinni kell. Én igen, hiszek abban, hogy Jézus volt a megigért Messiás, és létezik egy Teremtő.
Te lehet abban hiszel, hogy az őslevesből összállt a ma látható világ a véletlen folyamán. Mellesleg matematikában ez utóbbinak a valószinűsége szinte nulla. Egyes kémiai tudósok szerint meg lehetetlen.

[ Szerkesztve ]

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#10433) cucka válasza kymco (#10428) üzenetére


cucka
addikt

Azért írtam a két kritériumot, mert:

- A bibliai szövegek eredete elég ködös, én nem tudom elég pontosan megítélni, hogy a 4000 évvel írt jövendölés valóban 4000 évvel ezelőtt íródott, továbbá nem tudom, hogy nem-e íródtak 4000 éve százával a jövendölések, amelyek nagy része egyszerűen nem jött be. Amennyiben a bibliában egy olyan eseményt jövendölnek meg, amely a bibliai időkön kívül esik, nem merülhet fel ez a probléma.
- Valószínűtlen eseményt jövendöljön. Valószínű eseményeket én is előre tudok jelezni.

Az első gondolathoz még egy kis apróság. A biblia valóban megjövendöli a messiás születését, ehhez képest a zsidók még mindig várnak rá, pedig ugyanazt a jövendölést olvasták az ószövetségben, mint ti, keresztények.
Várják a messiást, ez a vallásuk egyik jellemzője. Gondolom Jézus születése előtt ugyanúgy várták és írtak egy könyvet, ami szerint a messiás egyszer majd meg fog születni. (Nyilván meg fog, különben nem várnák annyira. Mégis mi mást "jósolhattak" volna? :D ).

(#10434) euchi válasza csemberlen (#10432) üzenetére


euchi
aktív tag

„Én igen, hiszek abban, hogy Jézus volt a megígért Messiás, és létezik egy Teremtő.”
Miért hiszed ezt? Mi a motivációd?
„Te lehet abban hiszel, hogy az őslevesből összeállt a ma látható világ a véletlen folyamán.”
Annyi bizonyos, hogy a világ nem a jenlegi állapotában lett teremtve, hanem kialakult. A hogyan még tisztázatlan.

(#10435) kymco válasza euchi (#10431) üzenetére


kymco
veterán

Javaslom elolvasni a az ószövetségben a 22. zsoltárt, ami elég szépen leírja azokat a jövendöléseket, amik Jézusban beteljesedtek.
Vannak események, amelyeket talán Jézus képes volt befolyásolni, hogy beteljesedhessen a prófécia, de pld hogy a keresztre feszítés után köntösét nem szabdalják szét a kor szokása szerint, hanem sorsot vetnek rá, arra pld nem.
Vagy az Ézsaiás 53 próféciáinak betöltéséért sem igen tehetett Jézus sokat, pld hogy ítélet nélkül végezzék ki, bűnösök között, és gazdag emberek sírboltjába helyezik el halála után...

De mielőtt még belemerülnénk eme vitába , megjegyzem, hogy nem ezek győztek meg arról, hogy Jézus az a Megváltó, aki az én bűneimért halt meg, hogy nekem szabad utam legyen az Atyához, hanem az, hogy Isten személyesen szólított meg, és szólít meg mind a mai napig...

www.refujvaros.hu

(#10436) euchi válasza kymco (#10435) üzenetére


euchi
aktív tag

"De mielőtt még belemerülnénk eme vitába"
Ha nem szeretnél erről vitatkozni, természetesen nem erőltetem.
"Isten személyesen szólított meg, és szólít meg mind a mai napig..."
Mit jelent nálad a szólít szó? Úgy mint "szólít a kötelesség"?

(#10437) kymco válasza cucka (#10433) üzenetére


kymco
veterán

A kritériumokat megszabhatod, nem vitázom ezzel. De alapvetően a lényegét veszted el a dolgoknak azzal, ha ilyen kritériumokat teszel.
Az, hogy valamely jövendölés 500 vagy 2000 évvel Jézus születése előtt született indifferens, ha bekövetkezett. A lényeg, hogy az összes ószövetségi könyv jóval Jézus születése előtt létezett a mai formában, ez bizonyított tény, tehát nem beszúrt hazugságok, megtévesztések teszik igazzá a próféciákat.
Ebben a témában két kérdés marad nyitva, az egyikkel most nem foglalkozom, majd később, mert nincs időm, a másik, hogy Jézus mennyire hajazhatott arra, hogy betöltse az ószövetségi próféciákat. Nos az előző hozzászólásom ezt a gondolatmenetet támadja...

Az, hogy a zsidók nem hisznek Jézusban, és ez érv arra, hogy nem teljesedtek be az ószövetségi próféciák Jézusra nézve, azért nem teljesen kerek, mert ha egy zsidó ezt elfogadja, kereszténnyé lesz, ergo olyan zsidó nincs, aki hisz Jézusban. És így kizárásos alapon azok nevezik magukat zsidóknak, akik nem fogadják el.
Egyébként nagyon izgalmas dolog , hogy a zsidók miért nem fogadják el Jézust Messiásként. Dióhéjban annyit, hogy nem tudják elfogadni, a szenvedő Messiást. De számos más dolgot nem tudtak elfogadni. Nem tudták elhinni Jeremiásnak, hogy az Úr templomát meg fogja a babiloni sereg szentségteleníteni. Nem hitték, hogy el fog esni Jeruzsálem... és nem hitték hogy eljött Jézusban a Messiás. Nos az első két dologban bukott a hitük... és szvsz a harmadikban is.

www.refujvaros.hu

(#10438) kymco válasza euchi (#10436) üzenetére


kymco
veterán

Azért nem merülök vitába, mert az egyik táborból ma érkeztem és holnap megyek egy másikba... és iszonyú fáradt vagyok.... :)

www.refujvaros.hu

(#10439) Borosz válasza euchi (#10436) üzenetére


Borosz
senior tag

A "szólít" fogalmát én a vezetéssel azonosítom. És nem a meg-vezetéssel. "Szól" a Szentíráson keresztül, a szíveden keresztül, a lelkiismereteden keresztül,a lelkipásztoron keresztül, a Szentlelkén keresztül (ami a hívő ember újjáéledt emberi lelkével/szellemével/ kapcsolódik), a barátodon keresztül, miközben imádkozol, az ablakból leeső virágcserépen keresztül, egy fűszálon keresztül, azon keresztül, amit tanulsz és még sorolhatnám. Isten lényegében bármit képes felhasználni annak érdekében, hogy "szóljon" hozzád. A lényeg, hogy az ember az Istentől ered és vele kell a kapcsolatot újraélesztenie. Ez minden kultúrában így van és volt. Mindig kereste az ember az Istent, de vannak akik Helyette mást találtak meg: bálványokat. Lásd pl. a politeizmust a görögöknél vagy Egyiptomban úgyszintén. No de a Római Birodalomban is ez volt a menő - a többistenhit.

Ez az egész kérdéskör leegyszerűsítve az emberről - vagyis rólad - és az Istenről és a Vele való kapcsolatról vagy annak hiányáról szól. Csak te és Isten. Aki ráébred, hogy nem stimmel valami az életében (biztos mondták már: valami hiányzik, de nem tudod mi) az adja meg magának a sanszot, hogy utánanézzen ennek az Istennek. Ez nem fanatizmusról, vallásról vagy ezt szabad-ezt nem szabad dologról szól, hanem rólad és Istenről.

Az ember bonyolítja túl. Isten egyszerűen azt "mondja", hogy "te hozzám tartozol, szeretlek, szeretném rendezni azt, ami elromlott. Ezt az Én játékszabályaim szerint akarom VÉGLEG elrendezni. Azért, hogy ÉLJ. Odaadtam - az én játékszabályaim szerint - a Fiamat érted. Kell vagy nem az ingyenes lehetőség?"

Ennyi.

(#10440) Dalai Láma válasza Borosz (#10439) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Ez tetszett. ;)

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#10441) euchi válasza Borosz (#10439) üzenetére


euchi
aktív tag

„Mindig kereste az ember az Istent, de vannak akik Helyette mást találtak meg: bálványokat.”
Fogalmazzunk úgy, hogy az ember hajlamos hinni. Ezzel nem vitatkozom. Ilyen az agyunk.
Megvan az képességünk, hogy kérdezzünk:
Honnan jöttünk? Miért van a világ? Mi az élet értelme? És még sorolhatnám...
És igen, sok ember a vallásokhoz fordul „válaszokért”, és szvsz egyfajta szellemi járókeretként használják a hitet/Istent.
„Lásd pl. a politeizmust a görögöknél vagy Egyiptomban úgyszintén. No de a Római Birodalomban is ez volt a menő - a többistenhit.”
Ha abba a korba és társadalomba születtél volna, te is több istenben hittél volna.
„Aki ráébred, hogy nem stimmel valami az életében (biztos mondták már: valami hiányzik, de nem tudod mi) az adja meg magának a sanszot, hogy utánanézzen ennek az Istennek.”
Utánanéz valamilyen istennek, de nem feltétlenül a bibliai Istennek. Mint fentebb írtam, attól függ, hogy milyen korba és hova született az illető.
„Odaadtam - az én játékszabályaim szerint - a Fiamat érted.”
A fiát, aki valójában önmaga. Egy az Isten, tehát föláldozta magát, önmagának...

(#10442) csemberlen válasza euchi (#10441) üzenetére


csemberlen
őstag

Az ember nem, hogy hajlamos, hanem így van teremtve, hogy hisz Istenben, mintegy ROM-ba lett ez kódolva.
Utolsó mondatod teccet, aki hisz a háromságban bizony vakarhatja a fejét :))

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#10443) Dalai Láma válasza euchi (#10441) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Csakhogy az ember nem ezekért a válaszokért keresi és találja meg Istent. Persze előfordul olyan is, aki az ilyen kérdések által talál rá Istenre. De alapvetően nem lényegesek ezek a kérdések. Itt tényleg arról a hiányról van szó, amit Borosz is írt. És arról, hogy belép az Isten az életedbe.
Nem a teremtés 6 napja, nem is a böjtölés szabályai számítanak, vagy az egyházak törvényei. Nem ezekkel áll elő Isten, amikor szól. Ő adja magát. Nem mondja fel a Biblia teljes tartalmát, vagy bármelyik egyház reguláit.

Egy az Isten, tehát föláldozta magát, önmagának... Föláldozta értünk önmagát. Nekünk.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#10444) euchi válasza Dalai Láma (#10443) üzenetére


euchi
aktív tag

„Csakhogy az ember nem ezekért a válaszokért keresi és találja meg Istent.”
Elsősorban járókeret, mankó, vagy ahogy tetszik. De ezek a kérdések is fontosak, mert a hit segítségével megkerülhetőek. Megkerülhetőek, de nem megválaszolhatóak!
„Itt tényleg arról a hiányról van szó, amit Borosz is írt.”
Azért írtam hajlamot, mert az közelebb áll a valósághoz. Ha valóban hiányról lenne szó, amit csak a nagybetűs Isten tölthet ki, akkor az összes nemkereszténynek hiányérzete lenne. De nem ez a helyzet.
„Ő adja magát. Nem mondja fel a Biblia teljes tartalmát, vagy bármelyik egyház reguláit.”
Ki adja magát? Ki az az Ő? Borosz ezt írta: „valami hiányzik, de nem tudod mi”
Az igény adott, a többit rábízzuk fantáziájára. És íme, megkapjuk a világ vallásait. ;)
„Föláldozta értünk önmagát. Nekünk.”
A megfogalmazásom valójában azt próbálta kifejezni, hogy a saját tervét teljesítette be. Egyébként, ha terv szerint feltámadt, mi volt az áldozat? :U

[ Szerkesztve ]

(#10445) csemberlen válasza euchi (#10444) üzenetére


csemberlen
őstag

Azt nem értem, hogy minek jössz erre a fórumra, ha neked nem kell ilyen "mankó" az élethez :R

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#10446) euchi válasza csemberlen (#10445) üzenetére


euchi
aktív tag

Miért jövök ide? Konkrétan ebbe a topikba? Beszélgetni. Programozom és emellett fórumozom. Fut a háttérben messenger is. Szerintem ez elég szokványos dolog. Miért beszélgetek épp veletek? Azért mert egy ateista is belebotlik úton-útfélen vallásba, vallásos emberekbe, ezért a vallás topik ugyanannyira lehet érdekes egy vallástalan embernek, mint egy vallásos embernek. Szerintem ebben sincs semmi különös.

(#10447) Borosz válasza euchi (#10441) üzenetére


Borosz
senior tag

Ez tényleg valamiféle ROM, amit az ember eredetének nevezek. Honnan jössz, hová mész, mit csinálsz itt...közhelyes kérdések, de szvsz fontos kérdések. Persze nem mindenkinek azok. Akik nem érzik annak a "valaminek" a hiányát, amit - ezt biztos hallottad már - Pascal az "Isten alakú űr"-nek nevez, azokat nem foglalkoztatják ezek a kérdések. Talán eltelik 30-40 év úgy, hogy nem jön semmi komoly az életében és baromira hidegen hagyják ezek a kérdések. Sőt, lehet úgy teszik a koporsóba, hogy kicsit se hozták lázba ezek a dolgok. Azt viszont nem tudjuk meg, mit mondana akkor, ha visszajönne "odaátról".
Szerintem könyörögne, hogy beszéljünk neki arról, hogyan kezdhetné újra a járást ezzel a "járókerettel", ahogyan a Bibliát és az bibliai Isten-hitet nevezik sokan.
Jézus Krisztus a legfőbb "járókeretes" azt mondta, "a betegeknek van szükségük orvosra" és jól mondta. Ameddig egészségesnek vagy "hibátlannak" gondolod magad, nem is lesz szükséged semmire Istentől és ha meggondoljuk igazad is van. Minek neked járókeret hisz prímán jársz?
A korokról pedig csak annyit, hogy minden kornak megvolt a maga fílingje, persze. Megvolt a tudományos fejlettsége is és a kultúrák váltották egymást. Rendesen elszaporodott a népesség a Földön az biztos. Sok mindent tudtak és sok mindent nem. A kérdés, hogy te most ebben a korban, ahol és amikor élsz mit tudsz és azzal mit kezdesz? Persze tudni és hinni két különböző dolog. Azt tudom, hogy én sem és te sem születtem véletlenül éppen ebbe a korszakba, ebbe az országba és csak hálát adhatok azért, hogy nem az ókori Egyiptomba születtem.
A trinitás az bizony elég nagy misztérium ez fix. Nem sokan tudják elmagyarázni és nem is sokan értik azt meg. Isten egy helyen azt írja: "az én gondolataim nem a ti gondolataitok" máshol meg "az Úr előtt egy nap annyi, mint ezer esztendő". Azt hiszem, ha egy olyan emberrel kellene diskurálnom, aki az agyának 100%-ig kihasználja kapacitását, nem nagyon érteném meg. ;)

Egyébként meg teljesen jó helyen vagy ebben a fórumban. A jó döntést mindig alapos kutatás kell megelőzze.

(#10448) kymco válasza euchi (#10446) üzenetére


kymco
veterán

Én személy szerint örülök, hogy itt vagy...

www.refujvaros.hu

(#10449) Tv


Tv
senior tag

Sziasztok!
Nem emlékszem már, hogy írtam-e valaha ebbe a topikba, de most megteszem. Bölcseletekkel, tényekkel, vagy bármilyen meggyőző bizonyítékkel nem rendelkezem sem a vallásos sem a nem vallásos oldalról. Nem is célom, hogy meggyőzzek valakit az elgondolásaim helyességéről.

Nos, én is mint sokan mások, jó ideig abszolut nem foglalkoztam azzal, hogy mi az élet értelme, miért vagyunk itt, miért történnek a jó és rossz dolgok, miért ilyen vagy olyan az ember. Nem tudom ezekre a választ. Arra rá kellett jönnöm viszont, hogy a dolgok nem mindig úgy történnek, ahogy az ember szeretné/tervezi, és ilyenkor mindenben keresi a hibát és a módszert, hogy mégiscsak úgy legyen, ahogy eltervezte, de ilyenkor gyakran még nagyobb falakba ütközik. Ekkor kénytelen megállni és egy lépést visszafelé tenni, és elgondolkodni, hogy mi a fontos, mi a valóság, mi a valóban fontos, és mi az illúzió, ami félrevezeti az embert. Szerintem, aki egy kicsit is elgondolkodott már a dolgon életében, az hamar rájöhet, hogy dolgok a semmiből nem keletkeznek. A föld ahol élünk, a világegyetem, vagy ez az egész minden ami létezik, amire nincs is pontos szó (talán a "világ") , valamiképp teremtetett. Ha tudományos magyarázatot próbálunk keresni akkor már az elején elbukunk. Kivéve ha valaki meg tudja magyarázni, hogy az abszolut semmiből hogyan lett egyszercsak "valami" , amiből az egész világ kialakult. Ez szerintem csak olyan felsőbb hatalom műve lehet, amit valószinűleg sose tudunk megmagyarázni. A vallás(ok) ennek a hatalomnak adnak olyan formát, ami számunkra, átlagos ember számára érthetőek.

Lehet kicsit összefüggéstelenek a gondolataim most :B Most mennem kell, majd még írkálok

(#10450) cucka válasza Tv (#10449) üzenetére


cucka
addikt

A föld ahol élünk, a világegyetem, vagy ez az egész minden ami létezik, amire nincs is pontos szó (talán a "világ") , valamiképp teremtetett. Ha tudományos magyarázatot próbálunk keresni akkor már az elején elbukunk. Kivéve ha valaki meg tudja magyarázni, hogy az abszolut semmiből hogyan lett egyszercsak "valami" , amiből az egész világ kialakult.

Már megtörtént, meg van magyarázva, hogyan lehet a semmiből valami. :)

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.