Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#10701) Dalai Láma válasza Noddy (#10700) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Melyik tudományos eredményekre gondolsz konkrétan? A kormeghatározás nem elmélet, hanem eredmény. Az evolúció pedig nem elmélet, hanem tény. Nem összekeverendő az evolúció-elmélettel, mert nem teljesen azonos a kettő. Az egyszeri teremtésnek nagyjából minden tudományos eredmény ellentmond.

Itt szó sincs ragaszkodáshoz. Értek valamicskét a genetikához, olvasok tudományos írásokat, tanulok, tanultam, látok, gondolkodok. Látom a világunkat. A Bibliai teremtés történet nem ad magyarázatot egyik kérdésemre sem. A tudomány igen. Ha jönne most egy meggyőzőbb érvelés, hogy mégis hogy alakultunk ki, ahol az evolúció minden bizonyítékára lenne magyarázat, és rengeteg bizonyíték saját magára nézve, akkor elgondolkodnék. Nem zárom ketrecbe magam.

Nincs szükség belemagyarázásra. Szó sincs róla. Bizonyítékok milliárdjai vannak. Ha ezekre elfogadható választ adsz a teremtésből kiindulva, akkor rendben van. De jelzem, hogy ez eddig még senkinek sem sikerült.

És igen, összhangban van a Biblia és a tudomány. Hiszen a Teremtés könyvében leírtak nem tudományos magyarázatként szerepelnek, hanem jelzésként, hogy Isten alkotta a világmindenséget. Már sokszor leírtam, hogy a jelenet Éden kertjében mit is jelent.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#10702) kymco válasza cucka (#10685) üzenetére


kymco
veterán

Kisgyerekként nézegettem, hogy készít a bátyám saját alkatrészeiből rádiót. Akkor úgy gondoltam, hogy csak elem és hangszóró szükséges, meg néhány tekerő...
És a gyermek ember és a felnőtt között nagyobb a távolság, mint az ember és az Isten között.
Egyébként a vakbéllel kapcsolatban én is hasonló véleményen voltam, mint ti, hogy felesleges, de egy sebész megjegyezte, hogy azzal, hogy a vakbél gyullad be, csak egy kis részt kell eltávolítani, ha az nem lenne, akkor a fertőzés nem állna ott meg.

És az emberi test úgy tökéletes, ahogy van. Természetesen lehet kritizálni a lábat, jobb lenne helyette kerék, mert gazdaságosabb, lehet kritizálni a bőrt is, mert milyen dolog, hogy át lehet hatolni rajta egy acél szablyával...
De ez a kéz segít a finommechanikai mozgások által precíz munkát végezni, ez a kéz és láb feljut a Himalájára, stb...
Nem abba szálltam bele, hogy nem lehetne tökéletesebb, hanem azon, hogy kijelentitek, hogy ez, meg ez felesleges, és ez ha tervezés, akkor el van bénázva.
És kiderül, hogy a könnyen sérülő köröm növekedésének van értelme, talán még a vakbélnek is... és lehet, hogy egyszer eljutunk a farokcsontig is.... Én most ez ügyben nem tennék hittétellel felérő állításokat, hogy: "felesleges".
Én anno azt sem értettem, hogy miért van szemöldök... az izzadságot vezeti el a homlokról, úgy, hogy ne a szembe jusson a sós lé.... no meg a nonverbális kommunikáció meghatározó eleme.
És még lehetne sorolni... én rájöttem arra, ha valamit nem értek, az még önmagába nem jelenti azt, hogy értelmetlen.

www.refujvaros.hu

(#10703) Borosz válasza Dalai Láma (#10691) üzenetére


Borosz
senior tag

Ha Ádám és Éva nem létezett akkor Jézus Krisztus sem, ha az Ige történetiségét vizsgáljuk ilyen módon. (?)

(#10704) Dalai Láma válasza Borosz (#10703) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Nem így van. A Biblia nem egy darab könyv, ezt te is tudod. Vannak könyvek, amik szimbólumokban fejezik ki a mondanivalójukat. És vannak, amik konkrétan kimondják. Ezt minimális IQ-val ki lehet találni.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#10705) lao ce válasza Dalai Láma (#10701) üzenetére


lao ce
aktív tag

"Bizonyítékok milliárdjai vannak."
tudod jol hogy vannak akiknek csak az bizonyitott amit ossze lehet foglalni ket mondatban es megertenek tudatlanul, energia befektetese nelkul. szamukra a vilag felelmetes hely, akarmerre neznek tele van megmagyarazhatatlan urokkel amiket csak egy hozzajuk hasonlo, am nagyhatalmu leny lete tud kitolteni olyan magyarazatokkal mint a beszelo kigyo meg hasonlok. de, meg a beszelo kigyokhoz valo gorcsos ragaszkodas is jobb mint a felelem az erthetetlen valosagtol. nem gunyolodok, csak igy nez ki amit latok.

dalai. kerlek bocsasd meg hogy ezt mondom, nem az en dolgom, de latszolag (latszolag!) te iszonyuan el vagy tevedve vallasilag. ha egyvalamiben igaza volt annak akinek a nevet nem ejtjuk ki :), akkor ebben. szerintem surgosen implementald a kovetkezo droidprogramot:

10 const stupidity=mydistortedviewofasacred.txt
20 print stupidity
30 go to 20

nicht kompot

(#10706) kymco válasza lao ce (#10705) üzenetére


kymco
veterán

"tudod jol hogy vannak akiknek csak az bizonyitott amit ossze lehet foglalni ket mondatban es megertenek tudatlanul, energia befektetese nelkul"
Noddy pont nem ilyen... és szerintem az itt megszólaló keresztények sem.

Vedd ki a programodból légyszi ezt az if utasítást:
if (hozzaszolo=='teremtésben hívő') {hozzaszolo='egybites hülye'}; :)

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#10707) fordfairlane válasza Noddy (#10683) üzenetére


fordfairlane
veterán

Furcsa ahogy a tudomány mögé bújva próbáljátok hárítani, tagadni Isten létét és mégis fölényeskedésbe csap át a dolog.

Semmi furcsa nincs ebben. Az utóbbi pár száz év a tudomány éve volt, egy sor fontos dologról bebizonyosodott, hogy modellezhető, megérthető, belátható, befolyásolható folyamatok vannak mögöttük. Ennek köszönhetően tudunk most pl. egy fórumon egymással vitatkozni, ennek köszönhető az orvostudomány összes vívmánya, a közlekedés gyökeres átformálódása, sorolhatnám végtelenül. Az emberiség legutóbbi korszaka fontos dolgok demisztifikációjáról szól, amik előtte a vallás szférájába tartoztak, és amivel a vallás nem tudott igazán mit kezdeni. Ha esetleg túl is vállalta magát a tudomány azzal, hogy megpróbál a világ létrejöttére és működésére is választ adni, méghozzá a saját eszközeivel, azért az vitathatatlan, hogy minden alapja megvan hozzá, hogy legalább megpróbálja.

x gon' give it to ya

(#10708) lao ce válasza kymco (#10706) üzenetére


lao ce
aktív tag

if (hozzaszolo=='teremtésben hívo') {hozzaszolo='egybites hülye'};
ez tetszik :)
basszuskulcs, azt hittem ez nincs is a programomban mert en is hiszek egy teremtesben. :)

Noddy pont nem ilyen... és szerintem az itt megszólaló keresztények sem.
nem-e? no, lassunk egy haziversenyt. CSAK teremtestortenetben hivoknek.

mindenki aki itt nem tartja magat egybites teremteshivonek, es/vagy ha akar jatszani, akkor foglalja ossze az evolucio lenyeget, roviden es frappansan valaszolva a kovetkezo kerdesekre, de nem am kopi-peszt a wikibol, mert ugyis megnezem :)
1) mit jelent az evolucio?
2) mi a kulonbseg az evolucio es az evolucios elmelet kozott?
3) ki irta azt eloszor hogy az ember a majomtol szarmazik?
4) hozzunk fel 2 peldat ami kiserletileg vagy tapasztalatilag bizonyitja az evoluciot a tudosok tobbsege szerint.
5) ez egy bonusz kerdes. nem altalanos iskola. utana kell olvasni. mi az a gyurus faj (ring species) es mi koze ennek az evoluciohoz

a kerdesek alapmuveltsegbe tartoznak fuggetlenul attol hogy miben hisz az ember. kb olyan szintu mintha azt kerdeznenk hany nap alatt teremtette a vilagot a bibliaban szereplo isten.
ez egy jatek. nem kell komolyan venni, de kivancsi vagyok.

nicht kompot

(#10709) kymco válasza lao ce (#10708) üzenetére


kymco
veterán

A teremtés alatt a bibliai teremtéstörténetet értettem :)
A játékhoz pedig sok sikert kívánok :)

www.refujvaros.hu

(#10710) dawncomputer


dawncomputer
tag

Üdv.

Segítséget kérek. Nem kötözködni szeretnék, csak válaszokat, ezért arra kérnék mindenkit, ilyen jelegű hozzászólásokkal kíméljenek is.

Adott Jézus Krisztus keresztelkedése: hang hallatszott az égből, mely helyeselte Jézust, majd a Szent Lélek galamb formájában alászállt.

Ez számomra azt jelenti, hogy Isten, Jézus, és a Szent Lélek nem lehet egy, és ugyanaz.

Szeretném megtudni az egyház tanítását, persze nem az "Isten útjai kifürkészhetetlenek", meg az "Olyan bonyolult, hogy nem is menjünk bele" jellegű válaszok érdekelnek.

Valaki kérem, segítsen.

(#10711) kymco válasza dawncomputer (#10710) üzenetére


kymco
veterán

Röviden a Szentháromságot fedezted fel... hosszabban most nem megy... migrénem van, és ez olyan, mint a fogalmazásgátló.... Ha addig nem válaszol senki, akkor 24-48 óra múlva visszatérek rá... :)

www.refujvaros.hu

(#10712) dawncomputer válasza kymco (#10711) üzenetére


dawncomputer
tag

Igen, köszönöm. Pont erre szeretnék magyarázatot találni, hogy ha a Szentháromság szerint ez mind egy, és ugyanaz, akkor hogyan lehet az, amit írtam.
Éppen az érdekelne, hogy erre mi a "hivatalos" válasz.

(#10713) pc-user válasza dawncomputer (#10712) üzenetére


pc-user
aktív tag

Ha a "hivatalos" válasz érdekel, nagyobb könyvtárban biztosan találsz rendszeres teológiai szakirodalmat :)

(#10714) dawncomputer válasza pc-user (#10713) üzenetére


dawncomputer
tag

Az a baj, hogy ahány vallás, annyi magyarázat.
Épp ma sétáltam a Családdal a városban, mikor találkoztam két mormonnal. Rákérdeztem, de csak hebegtek össze-vissza. Bocsánat, ha valakit ezzel megsértettem, csak bántott, hogy járják az utcát, és nem tudnak válaszolni egy kérdésre.

Van egy ismerősöm, egykor Jehova tanúja volt. Ők elutasítják a Szentháromságot. Mikor az ismerős kilépett a gyülekezetből, "visszatalált" az Egyházhoz, de mikor kérdeztem erről, ő is csak azt mondta, hogy vannak dolgok, amiket nem ért...

(#10715) Dalai Láma válasza dawncomputer (#10710) üzenetére


Dalai Láma
őstag

A szentháromság szerintem teljes valójában nem érthető meg az ember számára. Mert az Isten három, és egy. De nem kell egy helyen lennie. De nem is csak részek a fiú és a szent lélek. Ez egy paradoxon számunkra. És azt mutatja meg, hogy Isten előtt az ilyen paradoxonok megszűnnek paradoxonnak lenni. Hogy hogyan, arról fogalmam sincs. Nyilván emberként csak a mi világunkban látott és tapasztalt példákat tudnánk alkalmazni, de egyik sem jó, mert ilyen a világunkban nincs. Mint ahogy 2 dimenzióban nem létezik az a fogalom, hogy térfogat. És a jól ismert példa, hogy egy 2 dimenziós ákom-bákom emberke köré ha rajzolsz egy kört, azzal bezárod. Természetesen 3 dimenzióban nincs ilyen probléma, mert a kör csak 2d-ben korlátoz, a 3. dimenzió segítségével kiléphetünk belőle. És ez még csak 3 tér dimenzió. Az Isten pedig végtelen, de legalábbis mindenható. Nem tudok jobbat :)

Másik megoldás, hogy a jehovásoknak van igazuk. :P

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#10716) Noddy válasza lao ce (#10708) üzenetére


Noddy
senior tag

Ahogy írtad is ezek alapműveltségi kérdések. Bármelyik biológia könyvet kinyitod akár általános iskolait is, de középiskolait pláne, akkor megtalálod benne a válaszokat. Nekem is meg kellett tanulnom, hogy felvételizni tudjak, sőt kitűnően meg kellett, hogy fel is vegyenek az egyetemre.
De hála Istennek, hogy nem maradtam meg a középiskolás mese szintjén. Az egyetemen megtanulhattam a genomszerveződést, fejlődés biológiát: láthattam négyszárnyú vagy éppen a csápja helyén lábat viselő drosophilát, megismerhettem a homeobox gének szerepét fontosságát, a DNS transzláció, transzkripció részletes mechanizmusát. Gyakorlatokon magam mutáltathattam E. coli-t vagy éppen annak fágját. Tanulhattam populáció genetikát, így megtudtam mi az a génsodródás, a különböző allélok gyakoriságának a szerepét egy populáció fenn maradásában vagy, hogy változik meg ha a környezet megváltozik illetve milyen kölcsönhatások lehetnek a populációk között. Tanultam több éven át ökológiát, megismertem hogyan versengenek az élőlények a különböző forrásokért és így foglalva el egy ökológiai fülkét. Ott van a rendszertan is, rengeteg mindent tanultam mind az állatok szerveződéséről, növények hibridizációjáról is és még sorolhatnám oldalakon keresztül (pl.ott vannak a kémiai tantárgyak is, radiokémia ahol nekünk kellett izotópok arányát meghatározni ismeretlen mintákban stb). És persze meg tanultam hogyan ismerték fel ezt a rengeteg mindent amit meg kellett tanulnunk és magam is részt kellet hogy vegyek új eredmények feltárásában.

És bármilyen meglepő arra az eredményre jutottam és jutok napról napra, hogy a tudományos eredmények nem mondanak ellent a Bibliának, nyílván nem fizika vagy biológia könyv a Biblia, de ami van utalás az mind megállja a helyét külön misztifikálás és egyéb belemagyarázás nélkül is. Nyílván való, hogy vallásos meggyőződés nem befolyásolhatja a kutatók munkáját és teljesen objektíven kell az eredményeket értékelni. És ez nem baj, mert az eredményeknek tárgyilagosnak és egyértelműnek kell lennie, ezért mehet előre a tudomány, de ez érthető is, hiszen a megismerhető világ nem is enged mást, ha valami meg lett mérve akkor az annyi, és kész. Ezért is merek bátran és félelem nélkül olvasni cikkeket, sőt érdeklődve a megismerés szándékával olvasom (valaki utalt rá, hogy a keresztyéneknek rettegve kell körbenézni a világba, mert csak azzal szembesülhet hogy az istene az csak mese és mítosz, nekem mégis maga a világ az egyik legcsodálatosabb Isten bizonyíték).
Az a szomorú csak, hogy valakik ezt a tárgyilagos, vallási szempontból semleges tudományos hozzáállást Isten tagadásra és végeredményben gyalázásra használják fel, és nem veszi észre hogy ennek már semmi köze a tudományhoz, mert nem tudja igazolni az állítását.
Köszönöm Istennek, hogy napról napra egyre jobban megismerhetem az ő akaratát és teremtett világát.

Tehát jó játszadozást a mesék birodalmában.

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#10717) csemberlen válasza Noddy (#10716) üzenetére


csemberlen
őstag

Köszi, hogy ennyi időt áldoztál erre a beírásra. Ebből is látható, hogy a magaszintű tudomány nem mond ellen a Bibliának, és a tudományos eredmények inkább a teremtést támogatják mintsem az evóluciót. Nem véletlen, hogy egyre tőbb kutató, sőt nagy nevű tudós fel meri vállalni Isten hitét.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#10718) Dalai Láma válasza csemberlen (#10717) üzenetére


Dalai Láma
őstag

"Ebből is látható, hogy a magaszintű tudomány nem mond ellen a Bibliának, és a tudományos eredmények inkább a teremtést támogatják mintsem az evóluciót. "

Ez hol látszik? És miből sikerült kiolvasnod? A drosophila azért jó kísérleti alany, mert jó rövid az életciklusa, és a mutációk is jól megfigyelhetők rajta. Ez pedig szerinted inkább a teremtést támasztja alá?

Én is sok hívő tudóst ismerek, a legtöbben, akik tanítottak, hívők. De nem tagadják az evolúciót, pedig genetikusok, biológusok.

A tudomány nem mond ellent a Bibliának, csak a téves biblia értelmezéseknek. Ezért jó, hogy létezik a tudomány, ami így segíthet meglátni azt, ha épp félreértelmeztünk valamit a Bibliában.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#10719) Noddy válasza Dalai Láma (#10718) üzenetére


Noddy
senior tag

Szerintem itt van egy kis bibi. A Bibliát alapvetően nem a tudomány segít megérteni, hanem a Szentlélek, illetve az a fantasztikus dolog, hogy a Biblia saját magát magyarázza. Ezért van az, hogy annak idején halászok, vámszedők, stb is hirdethették az evangéliumot. Az már egy külön kérdés, hogy a tudomány megerősíti a Bibliát, de más értelmezni és más megerősíteni.

Nyílván mindenki ugyan azokat az eredményeket látja és mégis más következtetéseket von le, ha az ők Isten és Teremtés elképzelésükbe belefér az evolúció lelkük rajta, nem ezen fog múlni az üdvösségük, mert nem ez a lényeg. Lehet hogy ők rá tudnának világítani dolgokra, hogy miért rossz amit, hiszek, de a tudomány jelenlegi eredményei alapján nem tudnának meggyőzni.

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#10720) Dalai Láma válasza Noddy (#10719) üzenetére


Dalai Láma
őstag

A tudomány eredményei alapján meg tudnának győzni. Ami miatt nem megy, az te magad vagy.

Egyébként az a jó az evolúcióval, hogy nem mond ellent a keresztény hitnek. Felmerülnek ugyan kérdések, de ezek a kérdések a hat napos teremtés mellett is ott vannak.

Most olvastam egy jót: a kiúzetés a paradicsomból, mint szimbolikus kép megfelel annak a törzsfejlődés-beli szakasznak, amikor az emberszabásúaknak le kellett jönniük a fákról a szavannára. A fákon a gyümölcs csak karnyújtásnyira volt, egész nap lehetett heverészni, pihenni, és szépen majszolni a gyümölcsöket. De valami megváltozott, és lekényszerültünk a földre, ami miatt két lábra kellett egyenesednünk. Ez a változás, ez a kiűzetés indított el minket azon az úton, ami elválaszt minket a többi majomfajtól.

Nagyon tetszik nekem, hogy egy évezredekkel ezelőtt élt ember szimbólumok segítségével olyan jól leír valamit, amiről nincsenek valós tudományos ismeretei. És még a célja sem ez, de mégis találhatunk benne ilyen megfeleléseket. Ezért is gondolom, hogy kár erőltetni a szó szerinti értelmezést. Ami egyébként szerzőnként változik, könyvről könyvre más.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#10721) kymco válasza Dalai Láma (#10720) üzenetére


kymco
veterán

"A tudomány eredményei alapján meg tudnának győzni. Ami miatt nem megy, az te magad vagy."
Tehát a vita eldőlt. Azok a tudósok, akik kétségbe vonják az evolúciót lúzerek, mert nem tudnak továbblépni magukon. :)
Ez vicces. Annak fényében, hogy Noddy-val vitázol ezen.
Mi alapján mondod ezt? A tudomány alapján, amit itt a fórumon sem tud senki sem rálátással értelmezni? Hiszen számos tudós számos országban egy-egy szeletét kutatja a kérdéseknek. És az igazi bűvészet ott kezdődik, hogy ezekből a puzzle darabokból mely szakújságíró, médiamogul mit, hogyan rak össze és tesz a hétköznapi ember számára érthetővé... a saját szája íze szerint. És még csak meg sem szólhatjuk érte, mert mindenhol ez játszik... mert mi a tudomány olyan szeletét látjuk, ami számunkra emészthető, úgy is mondhatnám, hogy előemésztett.
Mert te és én, a fogyasztó azt esszük, amit nekünk elkészítettek és ahogy elkészítették.

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#10722) Dalai Láma válasza kymco (#10721) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Volt alkalmam közelebbről is bekapcsolódni kutatásokba. Alapvetően genetikai témájúakba. Nem tartom magamat teljesen kívülállónak ilyen téren. Persze van még hová fejlődnöm.

Tehát a vita eldőlt. Azok a tudósok, akik kétségbe vonják az evolúciót lúzerek, mert nem tudnak továbblépni magukon.

Senki nem állított ilyet, ezt te is tudod. Nem kell a hiszti :) A tudós kicsit tág fogalom. Szorítkozzunk a biológusokra. Vajon hány %-uk vonja kétségbe az evolúciót?

Nagyon izgalmas lenne, ha például az történne, hogy egy tudós a tudományos eredmények láttán jutna olyan következtetésre, hogy itt bizony teremtés volt, méghozzá 6 nap alatt. Mindezt úgy, hogy az illető kutató(k)nak nincs előtte semmi féle vallási előképzettsége.

Mert az evolúcióban is az az izgalmas, hogy nem egy előfeltevést akartak bizonyítani, hanem a darabkákból az állt össze, hogy itt egy olyan folyamatnak kellett végbemennie, amit ma evolúciónak hívunk.

Nem tudom, hogy a médiamogulok hogy jönnek a képbe. De a média inkább az elbutításra hajlamos, mintsem a felvilágosításra. És elárulom, hogy az evolúció ténye nem csak előemésztett formában áll szilárd talajon, hanem a kutatólaborokban, egyetemi tanszékeken is.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#10723) lao ce válasza Noddy (#10716) üzenetére


lao ce
aktív tag

Noddy
gondolom csak azert tetted hogy bebizonyitsad milyen okos vagy, de azert koszonom hogy jo hosszan leirtad milyen sokmindent tanitottak neked. tulajdonkeppen nem tudom mit irjak mert keveset irsz jo hosszan. orulok hogy tanultal gensodrodast. ugy tunik csak elvesztegetett ido volt szamodra ezzel foglalkozni...

ha szamodra a tudomanyos eredmenyek (vagy akar a jozan esz) nem mondanak ellent a biblia szo szerinti ertelmezesenek es ebbol kovetkezoen en elek mesevilagban, akkor ezt meg is beszeltuk. ha legkozelebb beszelsz a kigyoval add at az udvozletemet kerlek... en meg igerem privat uzenetben elkuldom piroska szamat cserebe :)

[ Szerkesztve ]

nicht kompot

(#10724) kymco válasza Dalai Láma (#10722) üzenetére


kymco
veterán

Nem értelek. Leírod, amit korábban idéztem, hogy az evolúció elfogadásának Noddy életében egyetlen akadálya Noddy maga... és után nem fogadod el a következményt, hogy minden más tudósra igaz ez, aki nem hisz az evolúcióban. Aki pedig olyan dolgot nem fogad el, ami szerinted már megkérdőjelezhetetlen tény, és nem tud magán túl lépni... hát nem tudom, hogy minek is lehet nevezni... begyepesedett őskövület? lúzer? stb...

És nem értelek, hogy ezek után miért gondolod, hogy hisztizek? Én csak kifejtettem azt, amit a hozzászólásod elrejtett.
Én kevés biológust ismerek, de akiket ismerek, azok többsége a ma általánosan tanított evolúciós tanokat elutasítja. Tudom, ez szubjektív, de mindenképpen elgondolkodtató.
Én azt látom, hogy annyira benne vagy az evolúciós témában, hogy egyrészt szinte minden bibliai igeversre rá tudod húzni, másrészt ki mered jelenteni, hogy aki másképp látja a dolgokat, az tévúton van...
Ezen a területen én befogadóbb vagyok :) Engem hidegen hagy, hogy hat nap alatt teremtette-e Isten a világot (a Mindenható megtehetné, azért Mindenható) vagy evolúció útján... A lényeg, hogy Isten teremtése vagyunk, és függünk Istentől, akár tudomásul vesszük, akár nem.
A média(mogulok)-at a nat geo kapcsán említettem. Valami okból minden keresztény témájú "kutatásuk" üt a kereszténységen, de sajnos ezt csak a tények elferdítésével és tények és feltételezések tudatos keverésével érik el.

www.refujvaros.hu

(#10725) kymco válasza lao ce (#10723) üzenetére


kymco
veterán

Látom, nem tudsz mit kezdeni a kígyóval :) nem baj. Majd alakul...

www.refujvaros.hu

(#10726) kymco válasza dawncomputer (#10714) üzenetére


kymco
veterán

Választ ígértem... ma nem lesz időm, de pénteken szorítok időt rá...

www.refujvaros.hu

(#10727) Borosz válasza Dalai Láma (#10704) üzenetére


Borosz
senior tag

Pardon... akkor az én IQ-m nagyon alacsonyan lehet. Még jó, hogy nem látsz a fejembe, mert meglátnád, hogy valójában nincs is IQ-m. :)

Akik idelátogatnak és nincs rálátásuk a Bibliai értelmezés szabályaira, szintén nem rendelkeznek elegendő IQ-val. A Biblia nem egy szimbólumokban beszélő könyv vagy ami konkrétan kimondja mondanivalóját.
De azt nem nagyon értem, hogy ha nem olvasod akkor ezt honnan tudod..?

(#10728) Borosz válasza Dalai Láma (#10696) üzenetére


Borosz
senior tag

Tehát az 1 Mózes teljesen szimbolikus és a "járt-kelt a kertben" kifejezés is az. Ezeket egyébként vedd nyugodtan kekeckedésnek. Talán a válaszokból sok mindenki tud tanulni. ;) Még én is. :D

(#10729) Borosz válasza fordfairlane (#10707) üzenetére


Borosz
senior tag

Ez tetszett...
Ahogy én gondolom a kicsiike IQ-mmal: a Teremtő minden megalkotott az induláshoz. Az ember pedig mindazzal, amit kapott kezdett valamit és elkezdett alkotni. Mindenfélét kitalált, megtervezett stb. és most idáig jutott a rendelkezésre álló dolgokkal, kreativitási szinttel, tudománnyal stb. És az, amit most világnak nevezünk az ember "alkotása" elméjének szüleménye. Nem kifelejtve ezzel Isten folyamatos jelenlétét és munkáját.

(#10730) Borosz válasza Borosz (#10727) üzenetére


Borosz
senior tag

Akik idelátogatnak és nincs rálátásuk a Bibliai értelmezés szabályaira, szintén nem rendelkeznek elegendő IQ-val.
Pardon. A végén kérdőjel akart lenni...

(#10731) Borosz


Borosz
senior tag

Valami szöget ütött a fejembe az evolúciós vita kapcsán.
...hogy az alkoholista apán ki fog segíteni, mielőtt végleg széthull a családja és az élete, ha ilyen baromságokra pazaroljuk az időnket?
...hogy a narkomániás fiatal tiniknek (akiknek már széthullott vagy széthullóban van a családja az alkohol miatt) ki fogja elmondani, hogy ne csináld, van egy másik út?

...és még sorolhatnám. Tisztelet a kivételnek, aki ezeket - és még mást is - teszi.
Persze ez csak egy hirtelen jött gondolat. Nem kell vitákat kerekíteni belőle.

(#10732) kymco válasza Borosz (#10731) üzenetére


kymco
veterán

Pont ez, ami bosszant engem is. No meg a nem vallásos, esetenként evolucionista vallásos emberek gőgje, akik itt megszólalnak. Ők tudják a tutit, és jól szórakoznak az itt megszemlélhető (állat)seregleten. Közben a környezetünket (társadalmit és természetit egyaránt) emészti a szétdobáló. Azt gondolom az itteni "akadémikus" vitáinkat Isten számon fogja kérni rajtunk...

www.refujvaros.hu

(#10733) Dalai Láma válasza Borosz (#10727) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Miért ne olvasnám? Az ezt boncolgató hozzászólásomban is épp azt írtam, hogy aznap is épp a Bibliát olvastam.
A Biblia nem egy könyv, hiába látszik annak. Sok könyv, sok szerző, sok kor. És sok stílus.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#10734) Dalai Láma válasza kymco (#10732) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Na álljunk meg. Én azt írtam, hogy Noddy saját maga az oka annak, hogy az evolúciót nem fogadja el. Ebből te jöttél a vicceskedő szmájlival, meg azzal, hogy akkor biztos minden tudós aki ezt gondolja, egy lúzer, stb.

Nincs bennem gőg. Sőt, még csak nem is szórakozom, nem nevetgélek azon, hogy jajj de kis aranyos állatok vagytok. És nem tudom, hogy honnan szülsz ilyesmit.

Egyszerűen arról van szó, hogy nem tudom felfogni, miért kell minden áron ellentmondani valami olyannak, ami a napnál világosabb. A kereszténység miatt? Amiatt biztos nem, hiszen az Istennel való kapcsolatodat hol változtatja meg az, hogy így, vagy úgy teremtett téged?

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#10735) Dalai Láma válasza Borosz (#10728) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Maga a kert is szimbolikus, és az is, hogy járt-kelt. És az is, hogy kígyó. Meg az is, hogy Ádám, és Éva. De mesének semmiképp nem nevezném.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#10736) Dalai Láma válasza Borosz (#10730) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Nem tudom, kinek mennyi az IQ-ja. Én csak magát a képességet feltételezem. Maga a döntés az lehet, hogy nem következik be, de a képesség megvan. Bocs, ha félreérthető voltam.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#10737) Dalai Láma válasza kymco (#10724) üzenetére


Dalai Láma
őstag

"Aki pedig olyan dolgot nem fogad el, ami szerinted már megkérdőjelezhetetlen tény, és nem tud magán túl lépni... hát nem tudom, hogy minek is lehet nevezni... begyepesedett őskövület? lúzer? stb..."

Te így érzed magad? Eszemben sincs jelzőket aggatni sem rád, sem másokra. És örülnék, ha te sem játszanád a sértődött kisgyereket. Erre tényleg semmi szükség.

"Én azt látom, hogy annyira benne vagy az evolúciós témában, hogy egyrészt szinte minden bibliai igeversre rá tudod húzni, másrészt ki mered jelenteni, hogy aki másképp látja a dolgokat, az tévúton van..."

A hit már csak ilyen :) Azt hiszem te is így vélekedsz az ateistákról, az iszlám hívőkről, a buddhistákról, és még sorolhatnám.
Eszemben sincs minden igeversre ráhúzni az evolúciót. És amit legutóbb írtam erről, az inkább csak egy érdekes összehasonlítás volt. Ráadásul nem is én találtam ki.

"A lényeg, hogy Isten teremtése vagyunk, és függünk Istentől, akár tudomásul vesszük, akár nem."
Ebben teljes mértékben megegyezik a véleményünk.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#10738) dawncomputer válasza Dalai Láma (#10715) üzenetére


dawncomputer
tag

Köszönöm válaszod.

Ez utóbbi gondolattal nem értek egyet, nem hiszek, hogy a Tanúknak igazuk van. Miért pont ebben lenne...?

"Ha pedig egy próféta elbizakodottan olyan igét mond az én nevemben, amelyet nem parancsoltam neki, vagy ha más istenek nevében szól, az a próféta haljon meg! De gondolhatnád magadban: Miről ismerjük meg, hogy nem az Úr mondott egy igét? Ha egy próféta az Úr nevében mond egy igét, de az nem történik meg, nem teljesedik be: azt az igét nem az Úr mondotta, hanem a próféta mondta elbizakodottságában; ne félj tőle! "
(5Móz 18:20-22)

Ugyebár, kezdjük azzal, hogy szerintük ők Isten szócsövei, minden információt Tőle kapnak. Mégis többször állítottak olyat, ami nem valósult meg. Elég csak arra gondolni, hogy már évtizedek óta Armageddont várják, és még mindig nem jött el. Arról meg már nem is beszélve, hogy többször megmondták, mikor jön el Armageddon - 1914, 1935, 1976... -, de persze egyik sem jött be. Akkor bizony hamis próféták, tehát ennyit az igaz vallásosságról...

Beszéltem egy mormonnal, ő valamennyire elmondta, de szegénykém annyira nem beszélt magyarul, hogy szinte semmit sem fogtam fel belőle...

(#10739) dawncomputer válasza kymco (#10726) üzenetére


dawncomputer
tag

OK, kíváncsian várom. :)
:R

(#10740) csemberlen válasza dawncomputer (#10738) üzenetére


csemberlen
őstag

Komoly állitás amit leirtál tényként. A kiadványainkból konkrétan be tudnád ezt bizonyitani? Mert hogy mit mondanak, vagy mit olvastál rólunk az 1 dolog. Meg hogy néhány testvér mit értelmezett félre az is 1 másik dolog. Tartjuk magunkat ahhoz,( Máté 24:36) hogy azt a napot, és azt az órát nem tudja senki csak az Atya.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#10741) kymco válasza Dalai Láma (#10737) üzenetére


kymco
veterán

A hit nem ilyen. A keresztény hit nem arra épül, hogy amit elhiszek, az igaz. A hit központi része a bizalom. Nem a megszerzett tudáshoz, hanem személyhez köthető. A keresztény hit nem "valamit (el)hiszek" alapvetően, hanem "valakiben hiszek".
És én nem húzom rá az én elképzeléseimet a Biblia igéire. Hiba, ha én olyan dolgokat akarok belelátni, ami nincs benne. És még nagyobb hiba ezt hitnek nevezni...
Ja , és nincs okom hisztizni, nem vagyok sértődött, csak nem értek egyet azzal, amit írsz és alapvetően a kritikáiddal. De ettől még nem hisztizek. Max sarkosan fogalmazok... mert így lehet egyértelműsíteni a dolgokat...
(Ha Noddynak az evolúcióban való hit akadálya saját maga, akkor a többi teremtéstörténetben hívő tudósnak mi az evolúciós hitének akadálya?)

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#10742) dawncomputer válasza csemberlen (#10740) üzenetére


dawncomputer
tag

Igen, tudom, ahogy PM-ben is megbeszéltük.
Mégis az Őrtorony kiadványból származik az információ. 1914-re maga Russel, a vallás alapítója jósolta meg Armageddont, hogy "nem lesz többé kiáltás, sem fájdalom", erre tessék, kitört a világháború. Szintén a Tanúk jósolták meg 1935-re, majd 1975-re is...
Arról már nem is beszélve, hogy a Biblia szerint az a nemzedék éli meg Armageddont, aki élt Jézus trónra kerülésekor, tehát 1914-ben. Milyen lehetett, mikor már olyan vezető került a Szervezet élére, aki nem '14 előtt született...
Ezek tények, nem lehet ellenük mit mondani.

Szólj valamelyik vénnek, hogy érdekelne a téma, a kiszámított idővel kapcsolatban, hogy mikor jön Armageddon. Ismerem az ÚVF-et, sőt, van is, és azt is tudom, hogy senki nem tudhatja sem a napot, sem az órát. De ha ők anno "Komoly Bibliakutatók" voltak, akkor fel kellett volna tűnni ez a Biblia vers. Azt meg már nem is említem, hogy ha egyszer Isten szócsövei, akkor miért kellett számolgatni.

És, még mindig nem az a célom, hogy bárkit megbántsak, csak válaszokat keresek.

(#10743) Dalai Láma válasza kymco (#10741) üzenetére


Dalai Láma
őstag

(Ha Noddynak az evolúcióban való hit akadálya saját maga, akkor a többi teremtéstörténetben hívő tudósnak mi az evolúciós hitének akadálya?)

Saját maguk. És fogalmam sincs, miért kellett olyanokat írnod, hogy ők lúzerek, stb. Szerinted mégis mi lenne az akadály, ha nem saját maguk? A tudomány? Ha mérlegre pakoljuk az érveket és ellenérveket, egyértelmű a helyzet. Nem azért, mert én ezt akarom, hanem, mert tény. Tehát a tudomány, és annak eredményei nem lehetnek akadály az evolúció elfogadásában.

Ami még érdekes, hogy sok más eredményt ezek az emberek szó nélkül elfogadnak. Olyan dolgokat is, amik kevésbé jól vannak alátámasztva, mint az evolúció. Ez mégis hogy lehet? Egyetlen oka van: azoknak a folyamatoknak, vagy jelenségeknek nincs bibliai alternatívája, azokról semmit nem ír a Biblia.
Ebből pedig az következik, hogy bár tudományos alapon a legvalószínűbb magyarázat az evolúció, azok az emberek, akik ezt nem fogadják el, nem tudományos alapon döntenek erről.
És ami valóban bosszantó, hogy ennek ellenére nem ismerik be, hogy a tudományos érvek és eredmények alapján valóban az evolúció a legvalószínűbb, ami a mai élőlények kialakulásához vetetett.

Sokkal karakánabb lenne kiállni, és elmondani, hogy igen, tudományosan az evolúció a nyerő, de én a Bibliára, és annak szó szerinti értelmezésére alapozva -és csakis erre- azt mondom, nem így történt, ámbár tudományos eszközökkel egyáltalán nem tudom ezt alátámasztani.

A bibliai teremtés"elmélet" mellett tudomásom szerint nincs tudományos bizonyíték.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#10744) dawncomputer válasza dawncomputer (#10742) üzenetére


dawncomputer
tag

Pont lejárt a limit, de azt azért még megjegyezném, hogy nem a vallásommal van a baj, az IGAZ vallást keresem.

Még nem találtam meg, de válaszokat sem nagyon kapok a felmerült kérdésekre.

(#10745) Dalai Láma válasza kymco (#10741) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Tudom, mire épül a keresztény hit. Csak jelzem, most nem egy kemény vonalas ateistával vitázol ;)

Bízom Istenben, és biztos vagyok benne, hogy az ember nem a 6 napos teremtés során jött létre x ezer éve a mai formájában.

Nem húzok rá semmire semmit. Csak párhuzamot vonok, és érdekességképp leírom. Egy szóval sem azt mondom, hogy a teremtéstörténet az evolúció leírása szimbólumokban. Az a néhány oldal amúgy is kevés lenne erre. Csak annyit mondok, hogy annak ellenére, hogy a szerző egész mást akar kifejezni (azt, hogy minden Isten alkotása), a sorrendet tekintve annyira nem is áll távol a valóságtól.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#10746) Dalai Láma válasza dawncomputer (#10744) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Van egy olyan érzésem, hogy igaz vallás nem létezik. Tökéletes vallás nincs. Még a katolikus sem az :t

Azért nem lehet tökéletes, mert mi emberek nem tudhatunk mindent. Van sok információnk Istenről, és Jézusról, de nagyon sok kérdés merülhet fel bennünk, amire nem kapunk választ. A vallások megpróbálnak valamilyen választ adni ezekre a kérdésekre. Aztán ez a válasz vagy jó, vagy nem. De az biztos, hogy minden vallásban vannak rossz válaszok. Hiszen a vallások emberi kreálmányok.
Mégis azt gondolom, választani kell. Nem azért vagyok katolikus, mert a vallás összes elemét helyesnek gondolom, a katolikus egyház szervezetét pedig egy tökéletes, és jól működő rendszernek. Itt is vannak hibák és tévedések.

De valahová érdemes tartozni, hogy a hitünket közösségben is meg tudjuk élni.

Sokan abba a hibába estek, ha az adott vallással problémájuk volt, megpróbáltak egy jobbat, tisztábbat létrehozni, szigorúan a gyökerekhez visszanyúlva. De az emberi tényező ezekben a vallásokban is megvan. Ugyanúgy vannak ismeretlen foltok, amikre a válaszok ugyancsak nem bombabiztosak. Így szerintem nem sok értelme van újabb és újabb egyházakat alapítani, csak azért, mert így, vagy úgy nekünk jobban tetszene.

Egyébként szerintem minden vallás igaznak tartja magát, legalábbis én még nem hallottam olyanról, hogy azt mondaná, hogy igen, mi jók vagyunk, de azok egy kicsit még nálunk is jobban gondolják :)

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#10747) dawncomputer válasza Dalai Láma (#10746) üzenetére


dawncomputer
tag

Számomra is pont az a probléma, amit már említettél: mindegyik vallásban van sötét folt, még a keresztény egyházban is.
Azt nem szeretem, hogy szinte mindegyik - főleg a kisebb egyházak - azt állítja magáról, hogy ők az igaz vallás képviselői, minden más a hamis, aztán egyszerű tényekkel, dolgokkal meg lehet cáfolni olyan állításokat, amik esetleg a hitük alaptanításai közé tartoznak.

Igazából, szinte minden vallásban van valami jó, vagy legalábbis lehet találni. De ugye, ha mindezeket a jókat megtartjuk, a rosszat kivesszük, akkor megint van egy olyan vallás, ami bár tetszhet egyeseknek, de megint csak emberek kreálták.

Sok ez most nekem...

(#10748) csemberlen válasza dawncomputer (#10742) üzenetére


csemberlen
őstag

Látom elég sok mindent tudsz erről a témáról. Már Jézus tanitványai is érdeklődtek, hogy mikor jön el az a nap az-az óra. Mi emberek meg szeretünk számolgatni. 1914-es év mint komoly fordulat lett megjövendőlve ami be is következett: az első világháború.
1975 mint az emberiség 6000 éve lejárta jelent meg. ezt magyarországon is sok tanú Armagedonnak értékelte. Valóban volt olyan kijelentés egyes személyektől mint amit leirtál.Azonban továbbra is várom a bizonyitékát annak, hogy az általad állitott 3 dátumnál az Őrtorny kiadványban be lett jelentve Armageddon.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#10749) kymco válasza dawncomputer (#10744) üzenetére


kymco
veterán

IGAZ vallást nem fogsz találni amennyiben IGAZ emberek vallását keresed, csak IGAZ Krisztusban hívő közösséget.
Ahol ember van, ott együtt van az ocsú és a búza... és ez sokszor a saját szívünkre is igaz. Nem rólam szól a kereszténység, hanem Jézusról. Nekem elég, hogy Jézus igaz, és engem megigazít, és elhív magának megigazított embereket egy-egy gyülekezetbe és ott jó megélni az Ő jelenlétét.
Ha olyan gyülekezetet keresel, ahol Jézus jelen van, akkor a gyülekezet és a tagok minden tökéletlensége ellenére jó helyen jársz. Lehet, hogy másképp úrvacsoráznak, lehet, hogy mást énekelnek, lehet, hogy bizonyos igeverseknek más részeit emelik ki, de ha Jézus ott van, akkor nem lehet nagy gond. szvsz

www.refujvaros.hu

(#10750) Dalai Láma válasza dawncomputer (#10747) üzenetére


Dalai Láma
őstag

A vallás egy keret, ami segíthet a hitedet megélni. Főleg közösségben. És kapaszkodókat, utat mutat. A hited viszont személyes, olyan, amilyenné te és Isten formáljátok.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.