Hirdetés

2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#10501) Rive válasza kymco (#10500) üzenetére


Rive
veterán

Akkor nem eléggé - akadnak bőven olyan hitrendszerek, amikhez képest a keresztény Atya-Fiú-Szentlélek hármas körüli teológiai katyvasz (a vonatkozó számtalan eltérő gyülekezeti állásponttal együtt!) még jól emészthetőnek számit :K

Mondjuk kapásból ott vannak a hindu variációk teremtő-fanntartó-pusztitó egy-háromságokra. Az abból fakadó kavarodáshoz, interpretációs lehetőségek garmadájához, kidolgozott érvrendszerekhez képest a keresztény háromság tűnik kifejezetten egyértelműnek, egyszerűnek :P :K

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#10502) kymco válasza Rive (#10501) üzenetére


kymco
veterán

Rendben, én arra a hitvilágra gondoltam, aminek megfeleltethették volna az uralkodó vallás váltásakor a személyeket--- pld pallas athene és szűzanya...
Jöhetsz ennél elszálltabbakkal, de ez a szentháromság=pogány csökevény érvrendszerénél nem rúg labdába.... Itt nagyon konkrétan a római korban, a római birodalomban elterjedt kultuszokról van szó.
Lehet, hogy az én korábbi megállapításom is sematikus volt, ezért elnézést kérek, de a célom az volt, hogy világos legyen, eléggé nehéz párhuzamot vonni, a Szentháromság és a bevett római vallások között.... max megerőszakolva a tényeket...

Én is tudnék olyan törzsi vallást találni, ami mellett a Szentháromság könnyen emészthető hittétel lenne... :)

www.refujvaros.hu

(#10503) Rive válasza kymco (#10502) üzenetére


Rive
veterán

Nomost ahogy én ezeket látom: ha adott valami (élő, komolyan vett) vallás, meg mellé irásbeliség, akkor a dolgok hajlamosak elburjánzani. Meglehetősen biztosra veszem, hogy a görög és római vallás is kitermelte a maga szép kis összetett területeit (pláne, hogy az egyes istenek hatásköre az idővel eléggé komolyan evolválódott).

Az, hogy a kereszténység konkrétan mit honnan vett át, jól kutatott terület - amennyire tudom, a 'háromság dolgában a közel-kelet jóval inkább illetékes, mint a rómaiak vagy a népvándorlás illetve a Róma bukása utáni Nagy Európai Turmix.

A közel-kelet viszont a maga központi helyzetével, sokezer éves irásbeliségével egyáltalán nem lebecsülendő forrás.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#10504) kymco válasza Rive (#10503) üzenetére


kymco
veterán

Igen, tényleg jól kutatott terület, és pont a római birodalmon belül bevett vallások voltak, amik leginkább hathattak az "átfedésekre", ugyanis az érvelők a hatalmi szóval kialakuló keresztény államvallás hibájának pont a pogány, bevett kultuszok átkeresztelését tartják. Ez maga után vonja, hogy azt volt értelme "átemelni", ami elterjedt volt...
Ebből a körből nem látom erőltetés nélküli megfeleltetésnek pld a Szentlélekkel kapcsolatos dolgokat.

www.refujvaros.hu

(#10505) Rive válasza kymco (#10504) üzenetére


Rive
veterán

Szóval akkor most maradjunk egyedül az európai vallásgyakorlat kultúrtörténeténél, aszondod?

Akkor viszont nem elkerülhető a rivális (később kiirtott vagy leszakadt) verziók vizsgálata, SZVSZ.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#10506) kymco válasza Rive (#10505) üzenetére


kymco
veterán

Szerintem maradjunk annál, ami vádként valóságosan szóba jöhet... ennyi
De nekem ez nem kenyerem.. talán vannak erre elhívatottabbak :)

www.refujvaros.hu

(#10507) Borosz válasza kymco (#10495) üzenetére


Borosz
senior tag

Tóalmási kastély. É.SZ.T.-> Élet Szava Tábor. Remek volt! :K

(#10508) kymco válasza Borosz (#10507) üzenetére


kymco
veterán

Voltam egy évben szolgáló az Élet Szava egyik nyári hetén (még a múlt évezredben) :) Szép hely, jó vezetők, jó lelkület...

www.refujvaros.hu

(#10509) Borosz válasza Dalai Láma (#10494) üzenetére


Borosz
senior tag

Egyetértek. Valami olyasmi lehet, mint maga az ember. Szellem, lélek és test, de mégis egy.

(#10510) Borosz válasza kymco (#10508) üzenetére


Borosz
senior tag

És oda még mindig mennek ún. "SZOT" beutalt diákok! Ott aztán sok mindenre fény derülhet, amit nem ért pl. az ember.

(#10511) Borosz válasza euchi (#10480) üzenetére


Borosz
senior tag

Nekem kicsit furcsa, hogy épp a legegyszerűbbet nehéz elfogadnia, megértenie az embereknek: valaki feláldozta magát helyetted vagyis elszenvedte a bűn büntetését, a halált. Az ószövetségi zsidó törvények az áldozati rendről zsonganak. Az áldozat fontos motívum Isten tervében és meg kell érteni ill. elfogadni, hogy pl. vér nélkül nincs szövetségkötés. Hülyén hangzik, de "valakinek meg kell halnia" és ez a valaki Jézus volt. Vállalta.

Ha a fiamat kivégzésre vinnék, evidens, hogy én vállalnám helyette. Persze morbid példa, de itt is erről van szó. Ha nem lenne más út vagyis, ha valakinek "meg kell halnia" és én megfelelő lennék akkor én mennék. Vállalnám. Ha gondolati síkon kicsit mélyebben belemennél/nénk mi és hogyan történne, nem biztos, hogy megállnám sírás nélkül...

(#10512) Borosz válasza kymco (#10497) üzenetére


Borosz
senior tag

Pardon. Jogos az észrevétel.

(#10513) euchi válasza Borosz (#10511) üzenetére


euchi
aktív tag

„Az áldozat fontos motívum Isten tervében és meg kell érteni ill. elfogadni, hogy pl. vér nélkül nincs szövetségkötés. Hülyén hangzik, de "valakinek meg kell halnia" és ez a valaki Jézus volt. Vállalta.”
Valóban hülyén hangzik. Miért kellett meghalnia? Ha hiszel benne, de hibázol az életben, akkor nem kell felelned a tetteidért? Dehogynem.

Ha meghalsz a fiad helyett, akkor a fiadnak ezzel a tudattal kell együtt élnie élete hátralévő részében. Ez súlyos teher és elveszít téged, tehát amiért a fiadat halálra ítélték, azért megfizet.

Még valami a véráldozattal kapcsolatban:
Mivel említetted a fiadat, így élek a ziccerrel és megpróbálkozom az alábbi gondolat kísérlettel.
Nyisd ki a Bibliádat és olvasd el Ábrahám és Izsák történetét. Képzeld bele magad a történetbe, hogy Isten tőled kéri az áldozatot. Meg kellene ölnöd a fiadat. Eszedbe jutna akár egy pillanatra is, hogy engedelmeskedj?

[ Szerkesztve ]

(#10514) kymco válasza euchi (#10513) üzenetére


kymco
veterán

Háromgyerekes apaként mondom, hogy a gyermekem nem a tulajdonom. Istentől kaptam kölcsönbe. Egyszer így vagy úgy, de el kell engednem.
A helyettes áldozat pedig ott is tetten érhető, mikor a gyereked helyett fizeted ki az általa okozott kárt. És jó esetben nem azért teszed, mert hülye vagy, hanem azért, mert esetleg az olyan összeg, amit a zsebpénzéből nem tudná kifizetni (konkrétan velem történt, hogy diákként megzúztam a szüleim kocsiját). Naponta gyakoroljuk kicsiben, és nem értjük nagyban.
Az ábrahámi történet elejét és a végét sem szabad kihagyni, mert ott a lényeg!
Eleje: Isten még Izsák születése előtt megígérte Ábrahámnak, hogy a megszületendő fiáé, Izsáké és az ő utódaié az ígéret. Ezért Ábrahám ha hitt az ígéretben, tudta, hogy Isten valahogy megoldja ezt az érthetetlen történetet.
A vége a történetnek pedig az, hogy Isten gondoskodott áldozatról, nem kellett a fiúnak meghalnia. Isten gondoskodott helyettes áldozatról már az ószövetségben is... Ezek után merje bárki is mondani, gogy nem ugyanarról szól az új- és az ószövetség :)

www.refujvaros.hu

(#10515) euchi válasza kymco (#10514) üzenetére


euchi
aktív tag

„Naponta gyakoroljuk kicsiben, és nem értjük nagyban.”
És szerinted alkalmazható ez felnőtt korban? Viselkedjünk gyerekként, felelősségvállalás nélkül? Szeresd Jézus és vétkezz sokat, így legalább nem volt értelmetlen a halála! ;)
Engem úgy neveltek, hogy vállaljam a tetteimért a felelősséget, bár egy összetört autót én sem tudtam volna kifizetni. Ezért mardosott is volna a bűntudat, hiába fizették meg helyettem az árát.

„Az ábrahámi történet elejét és a végét sem szabad kihagyni, mert ott a lényeg!”
Én csupán választ vártam egy eldöntendő kérdésre. :U Elolvastam a történet elejét és végét is. Ha már itt vagy, tőled is megkérdezem: Eszedbe jutna akár egy pillanatra is, hogy megöld a fiadat? Igen vagy nem. Ne kerüld meg a választ! Képzeld oda magad és válaszolj őszintén.

[ Szerkesztve ]

(#10516) kymco válasza euchi (#10515) üzenetére


kymco
veterán

A tetteimért nekem, és minden keresztény embernek vállalnia kell a felelősséget. A bűneimnek vannak következményei az életemben. Az igazik büntetést, amit nem is tudnék elhordozni, az Isten előtt való megállást tette lehetővé Jézus. Ha loptam, azért még le fognak csukni, hogy megtértem. Ezt nem úszom meg.
Engem is mardos sok dolog miatt a bűntudat, ami bűnbánathoz vezethet nálam.
Az ábrahámi történet felhozása sántít abban az értelemben, hogy azt a következtetést vonod le, hogy minden kereszténynek a történet során el kell-e gondolkodnia a saját gyermeke megölésén.
Ez a történet nagyon speciális, mert
1. Ábrahám Istene ezzel is azt fejezte ki, hogy a többi nép isteneivel szemeb ő nem vár gyermekáldozatot. A Bibliában nem folyt gyermek áldozati vér a bűnökért. Ellenben az Ábrahám idejében a környező népek ezt gyakorolták rendesen... pld Molok

2. Ábrahám megkapta azt az ígéretet, hogy Izsák által lesz nagy néppé Izrael.

3. Ábrahám ősatya volt és ez csak egyszeri történet a Bibliában

De nem akarom megkerülni a kérdést, én vsz nem tudnám megtenni, de ezt nem is várja Isten tőlem... Azt viszont igen, hogy elengedjem, mikor kell.....

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#10517) euchi válasza kymco (#10516) üzenetére


euchi
aktív tag

„Az ábrahámi történet felhozása sántít abban az értelemben, hogy azt a következtetést vonod le, hogy minden kereszténynek a történet során el kell-e gondolkodnia a saját gyermeke megölésén.”
Nem vontam le semmilyen következtetést. Egy kérdést tettem föl. Véleményem szerint senkinek sem szabadna elgondolkodnia a fia megölésén.
„De nem akarom megkerülni a kérdést, én vsz nem tudnám megtenni, de ezt nem is várja Isten tőlem...”
Köszönöm, hogy őszintén válaszoltál. Tehát megbuknál a tesztjén. Megbuknál a tesztjén, mert szereted a fiadat, mert elítéled a dolgot, mert nem vagy képes ilyesmire. Megint nem vonok le következtetéseket. Rád bízom. ;)

[ Szerkesztve ]

(#10518) kymco válasza euchi (#10517) üzenetére


kymco
veterán

Teszt:
Emelj fel 100kg-os zsákot!
A szomszéd fuvaros felemeli.
Ebből a te analógiád az, hogy mindenki, aki nem emeli fel a zsákot megbukott... Nem. Nem véletlen, hogy a fuvarosnak volt a teszt.
Az ötéves fiamat ilyen teszt alá nem vetné épeszű ember... de ez nem jelenti azt, hogy megbukna.
Te egy ember egy próbájából KÖVETKEZTETSZ, nem véve figyelembe a környezetet.
Én nem buktam semmiből, mert ez nem az én tesztem.
Nem vagyok ősatya, nem vagyok olyan korban, ahol mindennapos a gyermek áldozat, nem akarják Istent ezzel összemosni... és végül Isten nem ilyen tesztek alapján döntött mellettem.
Neki nem kell teszt ahhoz, hogy ismerjen, Ábrahámnak a "teszt" magáért kellett, maga ébredt tudtára hitének, emberi kapcsolatainak... Isten tudta mi fog történni, csak Ábrahám nem, hogy meddig képes kitartani, és elhinni, hogy az az Isten az életet adta, nem fogja elvenni az ígéret betartása helyett...
Ezer sebből vérzik teszt párhuzamod.

www.refujvaros.hu

(#10519) euchi válasza kymco (#10518) üzenetére


euchi
aktív tag

„Emelj fel 100kg-os zsákot!”
Az azért is érzed, hogy nincs olyan nehéz zsák a földön amit párhuzamba lehetne állítani egy gyermekáldozattal. Nálam legalábbis a felemelhetetlen kategóriát képviseli.
„Isten tudta mi fog történni, csak Ábrahám nem”
Hát persze, mindig ide lyukadunk ki: Isten tudta, hogy mi fog történni.
Isten előre látja a döntéseid? Ugye tudod, hogy ez elég komoly filozófia kérdéseket vet föl a döntés szabadságát illetően. :U

[ Szerkesztve ]

(#10520) kymco válasza euchi (#10519) üzenetére


kymco
veterán

Isten tudta, hogy nem kell az áldozat, és azt is tudta, hogy Ábrahámnak elég egy szó, ennyi.
A matekfeladatot nem azért adja ki a tanár, mert ő nem tudja a választ. A feladat a tanulónak fontos.
Egyértelművé vált ezek után Ábrahámnak, hogy az Isten nem akar gyermekáldozatot. Egyébként aznap könnyen lehet, hogy több száz gyereket áldoztak fel Ábrahám körüli 100 km-es körben. Ez akkor gyakori szokás volt. Akkor Ábrahám pontosan tudta ezt. Nem azon lepődött meg, hogy gyerekáldozat van, hanem azon, hogy miért Izsákot, mikor ígéret van rá.

Még mindig nem érted a lényegét.
Sajnálom, mert ennél többet nem tudok erről írni.
Isten pont az ellenkezőjét mutatta be, mint amit te ki akarsz hozni. Nem a fanatizmusról szól a történet, hanem arról, hogy mered-e Isten kezébe letenni a dolgaidat. Ábrahám megtapasztalta, hogy Isten minden esetben betartja ígéretét, lehet rá számítani, lehet hinni benne. A mai embernek számos tanulsága van, de közöttük nem szerepel, hogy ha kell áldozd fel a fiad Istenért.... mert Isten ezt Ábrahámtól sem várta el.

A 100kg-os zsákos példát pedig nagyon benézted. Arról szól valójában, hogy Isten próbái nem egyformák az emberekre nézve, figyelembe veszi azok képességeit, lehetőségeit... az pedig a más kérdés, hogy nem is öncélúak...

A végén két kérdés. El tudsz-e képzelni olyan helyzetet, mikor te egy olyan feladatot adsz a fiadnak, amiről biztosan tudod, hogy meg tudja és meg akarja oldani?
Ha igen, akkor nincs a fiadnak döntési szabadsága?

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#10521) euchi válasza kymco (#10520) üzenetére


euchi
aktív tag

„Egyértelművé vált ezek után Ábrahámnak, hogy az Isten nem akar gyermekáldozatot.”
Szerintem Ábrahámnak ezt kellett volna felelnie:
- Uram ezt nem mondhatod komolyan! Nem teszem meg!

„Nem a fanatizmusról szól a történet, hanem arról, hogy mered-e Isten kezébe letenni a dolgaidat.”
Ábrahám már kezében tartotta a kést és kész volt megtenni. Ez nálam kimeríti a vallási fanatizmus fogalmát. :U

"Arról szól valójában, hogy Isten próbái nem egyformák az emberekre nézve, figyelembe veszi azok képességeit, lehetőségeit..."
Ábrahám képes lett volna meggyilkolni a fiát. Szerinted jól van ez így?

Az utolsó két kérdésedre ezt tudom felelni:
Ha egy döntést előre tudható, akkor az a döntés már előre meghatározott és amennyiben egy döntés determinált, úgy a döntés szabadsága megkérdőjelezhető.

(#10522) kymco válasza euchi (#10521) üzenetére


kymco
veterán

Leírom még egyszer, mert látom, hogy nem vagy képes beleérezni annak a kornak a hétköznapjaiba.
Az ottani népek, lehet, hogy Ábrahám távolabbi rokonai az első gyermeket feláldozták az istenségeknek. Konkrétan Molok neve le is van jegyezve a Bibliában.
Amit te vallási fanatizmusnak képzelsz, az valójában egy kor mindennapos cselekedete volt.
Nos ebben a történelmi helyzetben, jön Jahve és a szokott, bevett, általános gyakorlatot felülbírálja, és mást ad áldozatul az elsőszülött helyett. Ez hatalmas dolog. Isten nem akar emberáldozatot, az elsőszülött áldozását magához veszi. Igazából jó pár ezer évnek kell még eltelni, hogy egyértelmű legyen, hogy ez milyen áldozatot is jelent az Istennek.
Abban a pillanatban, mikor megbotránkozol azon, hogy Isten hogyan várhatná el Ábrahámtól a fia halálát, bele tudsz érezni az Atya helyzetébe, aki feláldozta a Fiát.
Nem olyan egyszerű a dolog...
De te megmaradhatsz azon a felszínen, hogy a csúnya isten milyen aljas módon akart husihoz jutni, és az a csúnya ábrahám meg meg is tette volna...
Amikor az orvos azt mondja, hogy maga olyan szívbeteg, hogy le kell állítanom a szívét, majd újraindítanom, kvázi meg kell ölnöm ahhoz, hogy életbe maradjál, beleegyeznél? Ha megbízol a dokiban, akkor vsz igen...
Isten Izsákban ígérte meg Izrael jövőjét, ha meg is hal, Isten képes feltámasztani (jézusi újszövetségi történetek, Elizeus csodái stb...)
Annyi történt csupán, hogy Ábrahám Istenként kezelte Istent, és nem szocializációs és kulturális képzetnek ....

A végén a válaszod nem értem... te világos kérdésedre világosan válaszoltam, én a kérdésem elég egyértelmű volt.... te pedig nem a kérdésre válaszoltál.

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#10523) euchi válasza kymco (#10522) üzenetére


euchi
aktív tag

„Amit te vallási fanatizmusnak képzelsz, az valójában egy kor mindennapos cselekedete volt.”
Attól még vallási fanatizmus.
„De te megmaradhatsz azon a felszínen, hogy a csúnya isten milyen aljas módon akart husihoz jutni, és az a csúnya ábrahám meg meg is tette volna...”
Most vagy félreértesz, vagy kiforgatod a szavaim. Én jóindulatúan azt feltételezem, hogy inkább az előbbi. Menj rá még egyszer a hsz-emre. Főleg az első két mondatomat olvasd el újra.
„Abban a pillanatban, mikor megbotránkozol azon, hogy Isten hogyan várhatná el Ábrahámtól a fia halálát, bele tudsz érezni az Atya helyzetébe, aki feláldozta a Fiát.”
A sztori szerint a fia feltámadt és visszatért hozzá.
„A végén a válaszod nem értem...”
Pedig egyszerű, ha 100% tudod, hogy mit fog tenni valaki, akkor az illető döntése eleve elrendelt. A döntése valójában a meglévő dolgok következménye és a szabad akarat csupán illúzió.

(#10524) kymco válasza euchi (#10523) üzenetére


kymco
veterán

Olvasd el légyszi a kérdésem, mielőtt válaszolnál!
Tudom, hogy mit válaszolsz, de ennek köze sincs a kérdéshez.....
A vallási fanatizmusról...
A liberalizmus alatt ma mást értünk, mint akár 100 éve. És ehhez másképp is viszonyulunk. Ennyit változik a társadalmi gondolkodás. De hasonlóan lehet látni a változást a rabszolgaság kérdésében. Nem szabad kiragadni a környezetéből az eseményeket, mert így érthetetlen lesz... és pont ezt az értetlenséget látom rajtad. Történelmi eseményeknek csak a környezet ismeretében érthetőek.
Newton első törvénye inerciarendszerben érvényes, ha kiragadod onnan, akkor nézhetsz nagyokat.
Furcsa, hogy nem érted, de ez van, elfogadom, hogy vannak dolgok, amiket te sem értesz meg... nekem is vannak hasonló dolgaim.

Igen Jézus feltámadott, de ez nem teszi meg nem történtté a szenvedéseit és kereszthalálát.
Jézus megélte azt, amit nekünk soha nem kell, ha elfogadjuk Isten segítségét, a teljes elutasítottságot, a teljes magárahagyatottságot, a teljes reménytelenséget, a bűn következményeinek teljes mélységét. Én ettől nem tekintenék el.

Egyébként Ábrahám is gondolhatta, hogy a fia feltámad, de ettől még nehéz volt az út a hegy tetejéig. Néma csöndben, leszegett fejjel ment Izsák mellett...

www.refujvaros.hu

(#10525) euchi válasza kymco (#10524) üzenetére


euchi
aktív tag

Többször is elolvastam a kérdésed, és nem látom értelmét annak, hogy azon a bizonyos emberi síkon válaszoljak, ahogy te szeretnéd. Ha én valakinek a döntését megjósolom, az egyszerű következtetés, de nagyon fontos, hogy TÉVEDHETEK. Nem vagyok mindenható, nem látom a jövőt, nem tudok mindent, nem látok az emberek fejébe. ;)

A társadalmi gondolkodás valóban változik, a Biblia szövege viszont a régi marad. A rabszolgaság esetében a változást pozitívként értékeljük. Gondolom te is így vagy vele.
Lássuk, hogy mit mondott Isten:
3 Móz 25.24
„Szolgáitok és szolgálóitok azokból a népekből kerüljenek ki, amelyek körülvesznek benneteket, közülük szerezzetek szolgákat és szolgálókat.
Azonkívül szerezhettek azoknak az idegeneknek a gyermekei közül is, akik köztetek élnek, továbbá rokonaiktól, akik körötökben élnek, és akik megtelepedtek földeteken. Ők lehetnek a tulajdonotok,
és magatok után örökségül hagyhatjátok őket gyermekeitekre, hogy örök jogon az övéik legyenek.”
Mikor a múltra visszatekintünk, egyes dolgokat helyteleníthetünk, elutasíthatunk. (Itt mindenki idézze föl az általa elítélt eszmét, történeti eseményt, ami most hirtelen az eszébe jut.) Ma úgy gondoljuk, hogy nem szabad emberi lényeket tulajdonnak tekinteni és megfosztani őket a szabadságuktól. A múltban volt ilyen, nem volt helyes, megszüntettük. Amennyiben a fent idézett sorokat tényleg Isten mondta Mózesnek a Sínai-hegyen, úgy Isten szavait is helyteleníthetjük.
Nem értem, hogy jön ide Newton törvénye. A náci ideológia pl. milyen vonatkozásban volt helyes? :U

A feltámadás és mennybemenetel (elméleti síkon), valóban nem teszi meg nem történtté a kereszthalált, de részemről kikezdi azt az állítást, hogy Isten feláldozta a fiát, mert nem veszítette el.

(#10526) Borosz válasza euchi (#10513) üzenetére


Borosz
senior tag

Anyám... Micsoda diskurzus bontakozott ki közöttetek. :D
Itt nekem hirtelen a "miért" kérdéske jött be. Miért is kellett meghalnia?
Kicsit úgy érzem, hogy sok mindent nem vagy hajlandó még kicsit sem elfogadni a Szentírásra hivatkozva, azt helyesen magyarázva. Végül is nem is mentünk bele igemagyarázásokba, de több olyan alappillére van az Istenbe vetett hitnek és életnek, amiket egyrészt meg kell érteni, másrészt el kell fogadni igaznak. Egyébként csak hosszasan lehet róla nagyokat vitázni - eredménytelenül. (Az eredmény a keresztény embernek és a Biblia Istenének is az, ha valaki belátja, hogy tovább nem akar élni Isten nélkül és elfogadja JC áldozatát.) Persze azt is lehet mondani, hogy ez a fórum nem erről kell szóljon. Elég csak vitázni és diskurálni.
Na mindegy... :-) Én szeretem, ha vannak céljaim.
Szóval a felelősség nagyon ott van egy hívő életében. Én úgy gondolom, hogy inkább azok életéből hiányzik ez inkább, akik Isten nélkül élnek.
A helyzetet nem írtam le konkrétan miért kellene pl. meghalnia a fiamnak és itt nem tettekről és következményekről akartam példát hozni. A legnagyobb fiam már szintén Istent választotta, ahogy a középső fiam is. A lányom még nem tudja felfogni a dolgokat, csak négy éves. :-)
1. Isten nem kér már ilyet - pipa. Ezzel nem kell számolnod sem nekem, sem bárki másnak. A kérdésre a választ azért nem tudom megadni, mert a helyzet akkor és most teljesen más volt, ahogy kymco leírta. Ilyet vagy ehhez hasonlót ma csak emberek akarhatnak - arra kényszeríteni, hogy öljem meg a fiamat. Ezt természetesen nem tenném meg semmilyen körülmények között.
2. Más szitu, ha az Istenbe vetett hitemet kellene megtagadni, - így kiesve a kegyelemből és az üdvösségem veszíteném el ezzel - különben megölik a fiamat. Nos.. kemény helyzet. Emberek akarhatnak és tehetnek ilyet, ez nagyon kemény hitpróba lenne. Amit tennem kellene az az, hogy nem tagadom meg JC-t és megölik a fiamat. Nem tudom mit tennék... és azért imádkozom - és még sokan, hogy ilyen módon soha ne próbáltassék meg a hitem. Erre van bőven egyéb más ötlete az Úrnak. :-)
Amíg élek, az az egyik fő feladatom, hogy a rám bízottakat Isten irányába terelgessem. Ha ez sikerül, már sokat tettem értük - azokért, akiket a legjobban szeretek a világon.

Egyébként annak örülök, hogy így vagy úgy, de forgatod a Szentírást és "hasogatni" próbálod az Igét. Én négy évig bíztam rá másokra azt, hogy tanítsanak meg engem is " helyesen fejtegetni az igazság igéjét...". Azóta is igyekszem többet és többet megérteni belőle.

(#10527) Borosz válasza euchi (#10525) üzenetére


Borosz
senior tag

Ja és a determinációról. A szabad akarat mindig is "megmaradt" az embernek. Dönthetsz úgy, ahogy akarsz és a döntésedet ezer dolog befolyásolhatja. Annak boncolgatását, hogy akkor ezt most Isten előre tudta-e vagy sem megint értelmetlennek látom. A hangsúlyt inkább a szabad akaratra kellene helyezni, hogy az ott van nekünk. Ha folyton ezen törnénk a fejünket, hogy akkor ezt most Isten előre tudta-e vagy sem, begőzölne az agyunk! :)

(#10528) euchi válasza Borosz (#10526) üzenetére


euchi
aktív tag

„Kicsit úgy érzem, hogy sok mindent nem vagy hajlandó még kicsit sem elfogadni a Szentírásra hivatkozva, azt helyesen magyarázva.”
Én inkább magam gondolkodom ahelyett, hogy mások magyarázatait fogadjam el. ;)
„Az eredmény a keresztény embernek és a Biblia Istenének is az, ha valaki belátja, hogy tovább nem akar élni Isten nélkül és elfogadja JC áldozatát.”
Attól, hogy valamit igaznak szeretnél hinni, még nem lesz az.
„A kérdésre a választ azért nem tudom megadni, mert a helyzet akkor és most teljesen más volt, ahogy kymco leírta.”
Feltételezem a szeretet létezett. Ezt a feltételezést egyszerűen arra alapozom, hogy emberekről van szó.
„Ezt természetesen nem tenném meg semmilyen körülmények között.”
Szereted a fiadat? Ugye kegyetlenség volna azt kérni tőled, hogy öld meg?
„így kiesve a kegyelemből és az üdvösségem veszíteném el ezzel - különben megölik a fiamat.”
Ha jól értem ez azt jelentené, hogy te magad végleg elveszel. Na látod, ez már áldozat lenne.
„Amit tennem kellene az az, hogy nem tagadom meg JC-t és megölik a fiamat.”
Tehát nem üdvözülnél, ha eldobnád a hited, hogy megmentsd életét? Saját magadat kellene mentened a hited szerint? <IRÓNIA>Remek erkölcsi tanítás.</IRÓNIA> :U

(#10529) euchi válasza Borosz (#10527) üzenetére


euchi
aktív tag

Én úgy fogalmaznék az szabad akarat érzése, vagy látszata maradt meg az embernek. Számomra bizonyos szempontból mindegy, hogy valóban szabad-e, vagy sem. Nincs vallásom amiben fontos szerepet töltene be.

(#10530) kymco válasza euchi (#10525) üzenetére


kymco
veterán

A kérdésem nagyon egyszerű volt. Arról szólt, hogy ismerem a fiam képességeit, tudom mire képes, és ismerem a motivációit, mert közel áll hozzám. Mérget vennék arra, hogy az a feladat, amit elé teszek kellően motiválja, és a megszerzett tudása, képességei alapján képes megoldani. Hasonlóan, mint agy jó úszóedző, aki a csiszolatlan tehetségben benne látja az olimpiai bajnokot...
No de mindegy, nem foglalkozom ezzel többet, csak megjegyzem, hogy én a nem könnyű kérdésedre őszintén, kertelés nélkül válaszoltam, feladva neked vélt magas labdát, addig te kerülgeted a választ... No de ez volt az utolsó megjegyzésem ehhez.

Nem tudom, hogy ismered-e azt a szót, hogy anakronizmus. Én tényleg bizonytalan vagyok abban, hogy világos-e neked, mert a vitakészséged alapján értelmes, tájékozott embernek tűnsz, de az értetlenséged alapján nyilvánvaló, hogy lövésed sincs arról, hogy egy népet nem lehet kiragadni az őt körülvevő világból, teljesen új szokásrenddel nem lehet elszigetelni a környezetétől, mert egyrészt maga a nép hasonulna meg, másrészt a környező népek nem tudnák elfogadni a változásokat.
Már így is számos feszültség forrása volt a zsidóság monoteizmusa.
Isten a népének missziói feladata volt. Nem lehet úgy missziót végezni, nem lehet úgy egy társadalommal kapcsolatot felvenni, ha a különbségek óriásiak. Ezek falat jelentenek.
Számos 20. századi misszionárius beszámolt arról, hogy mikortól vették komolyan a bennszülött törzsek azt, amit mondtak: amikor eggyé váltak lényegében a törzs tagjaival. Jézus is pont ezért jött el hozzánk emberként. Eggyé lett mindenben velünk, hogy komolyan tudjuk venni.
Az inercia rendszeres példa is ezt példázza. Egy inercia rendszerben érvényes Newton első törvénye. De amint kényelmi vagy más okokból nem veszed komolyan a peremfeltételek teljesülését, és mindentől kiragadva csak a testek mozgásával foglalkozol, akkor tévessé lesznek a következtetéseid más peremfeltételekkel.
A történelemben is így van. Ha kiragadod a mózesi rabszolgatartásra vonatkozó törvényeket az ókorból és berakod a 21. századba, nem emlékezve meg arról, hogy milyen általános társadalmi viszonyok voltak abban az időben az egész világon, akkor hülye következtetéseket fogsz levonni.
De amint belehelyezed a korba, és figyelembe veszed a peremfeltételeket rájöhetsz, hogy forradalmi újítások vannak ezekben a törvényekben... pld nem lehet akármit csinálni egy rabszolgával, nem lehet akárki és akármeddig rabszolga stb... Egy olyan korban, ahol a rabszolgával bármit meg lehetett tenni következmények nélkül törvényesen, ezek nagyon fontos momentumok. Ha Izrael népe nem rabszolgatartó, akkor idegen test lett volna egy olyan világban, ami a rabszolgatartásra épül. És bár az ebből adódó konfliktusokat vsz Isten képes lett volna kezelni, de az idegen Izrael nem tudott volna a környező népekkel kommunikálni sem.
A lányom nem néz ökör tinisorozatokat a tematikus adókon, ezért az osztályközösségbe nehezen tud beilleszkedni. Döbbenet, hogy ez az oka. Egyébként nyitott lány, alkalmazkodó, könnyen feloldódik társaságban, nem gondoltam volna, hogy első csitrik azért nem veszik be a bandájukba, mert nem nézi a Hana Montanat.
És ez még hol van attól a szakadéktól, amit egy rabszolgatartó világ, és egy nem rabszolgatartó kis nép között van.

Sajnos a "náci ideológiai" felütéseddel nem tudok mit kezdeni, nem tudom mire utalsz vele,, ötször elolvasva a hsz-at sem találtam nyomát sem ennek...

Látom fontos neked, hogy Isten áldozatának nagysága tompítva legyen, nem vitázom veled, csak megjegyzem, hogy mikor a fiam beleszaladt az üvegbe és megsérül a fülcimpája, és a sebész épp kezelte a sebet, én remegtem a fájdalomtól. Pedig ez csak egy fülcimpa volt.

www.refujvaros.hu

(#10531) kymco válasza euchi (#10528) üzenetére


kymco
veterán

Sajnálom, hogy képességeidet arra használod, hogy mindenben hibát keress, és ha nincs, akkor kiforgasd a mondatokat. Lásd, hogy itt sok esetben nagyon személyes dolgokról beszélünk, amiről te akadémikus vitát akarsz folytatni. Könnyen mondod, hogy te magad gondolkozol, kissé fölényesen fogalmazva, és közben utalsz arra, hogy nekünk szánkba rágták a válaszunkat. Egyrészt nem igaz, amit sejtetni engedsz. Az én hitem tudatos döntés következménye, amit százszor, ezerszer végiggondoltam. Csak azok a hitigazságok "működnek" az életemben, amiket átgondoltam, megfontoltam, azok soha, amiket mások rám tuszakoltak.
Én is gondolkodó ember vagyok, mint te. Én is átszűrök mindent magamon, amit tapasztalok vagy megélek. Elég hülyén jön ki a te fölényeskedő hozzáállásod, amivel meg akarod magad különböztetni tőlünk...
A gondolkodás önmagában semmit sem ér, ha nincsen mögötte tartalom, amiből lehet meríteni. Egy volt töritanáromra emlékezve idézem őt: "Üres halmazban nem lehet gondolkodni!"
Ezért a gondolkodáshoz tudás is szükséges. De ezzel nem degradálni akarlak, csupán elgondolkodtatni arról, hogy nem troll keresztényekkel állsz szemben, akik veled ellentétben nem gondolkodnak, csupán hisznek.
A végén álljon egy péteri intelem: 2 Pét. 1,5 "Ugyanerre pedig teljes igyekezetet is fordítván, a ti hitetek mellé ragasszatok jó cselekedetet, a jó cselekedet mellé tudományt.."
Mert én sem szeretek üres halmazban gondolkodni.

www.refujvaros.hu

(#10532) Borosz válasza euchi (#10528) üzenetére


Borosz
senior tag

- Gondolkodni én is szoktam, bár nem tartom magam nagyra ezen a téren. :)
Gondolkodom és rábízom magamat Istenre, az Ő Szent Lelkének vezetésére és olyan emberekre, akik már sok mindenen keresztülmentek és bizonyítottan minden tekintetben helyt álltak - a barátaimra. Ez is komplex téma, de kerek tud lenni hidd el.
- Nem én hiszem igaznak. Nem attól igaz, hogy én vagy több millióan annak hiszik, de ezt már írtam. Ezt valószínűleg csak akkor tudjuk majd meg, ha túl leszünk ezen a földi életen.
- kymco magyarázatát nem veszed figyelembe és nem fogadod el, hanem a saját kútfődből merítesz, ahogy mindig. Elég bölcsnek tartod magad egymagadban ahhoz, hogy meghozd a döntéseidet. Erre csak azt tudom mondani, hogy hajrá. ;) Persze megjegyzem, hogy lópikulát sem tudtam meg rólad ebben a néhány hozzászólásban. Ítéletet nem is akarok hozni feletted. Örülök, hogy foglalkozol a témával, de nem tudom mi a célod.
- Az életét már megmentettem - elvezettem JC-hez. Ő rábízta az életét. A testi halál nem számít, bármilyen furcsán is hangzik. (Jézus szerint a Mt.10.28-ban: Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket meg nem ölhetik. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, meg a testet is el tudja pusztítani a gyehennában.)Ez nem azt jelenti, hogy fanatikusok vagyunk csak egyszerűen megtanultunk hinni és bízni abban, akitől "származunk" és rábíztuk örökkévaló sorsunkat.

(#10533) Borosz válasza euchi (#10529) üzenetére


Borosz
senior tag

Látszat..? Az is szabad akarat, hogy lenyomom-e a következő pillanatban a "b" billentyűt vagy sem. Én ilyen alapszinten gondolom ezt. Lényegében minden döntés kérdése ahogy a Mátrixban. Piros vagy kék tabletta. :-)

(#10534) euchi válasza kymco (#10530) üzenetére


euchi
aktív tag

„addig te kerülgeted a választ...”
Nem kerülgettem a választ, csak nem úgy válaszoltam, ahogy te szeretted volna. Ha ez megzavarta a lelki békédet, akkor elnézést kérek. ;)
Az első kérdésedre természetesen egy igennel feleltem volna. Csak nem láttam értelmét, mégpedig ezért: „...hogy meg tudja és meg akarja oldani?”
Az akarat befolyásolható. Sőt, szvsz folyamatos kölcsönhatásban van a világgal. Szóval amikor valaki valamit akar, mindig ott a kérdés: Miért akarja? Mi az oka? Mi váltotta ki?
Úgy gondoltam, hogy emiatt egy szimpla igennel nem intézhetem el. Ha isten ismeri ezeket a miérteket és így 100%-ig tudja, hogy hogyan fogsz dönteni. Akkor a szabad akaratra alapozott játéknak semmi értelme, hisz a játék már előre lefutott.
A második kérdésedre pedig férfiasan azt feleltem volna, hogy fogalmam sincs. :)

Tudom, hogy mi az anakronizmus. Azért hoztam fel a náci ideológiát, hogy világos legyen számodra, bizonyos dolgokat kortól függetlenül elítélünk. Tehát abban a korban sem volt helyes és nem ebből a korból nézve volt helytelen. Ez a dolog egyik oldala. A másik oldala pedig az, hogy vajon Isten emberi erkölcs szerint dönt, egy adott korban elfogadott módon? Alárendeli magát az embernek? Mert a magyarázkodásodból ez következne.

„Látom fontos neked, hogy Isten áldozatának nagysága tompítva legyen”
Nem fontos nekem egyáltalán. Leírtam a véleményem. Ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#10535) euchi válasza kymco (#10531) üzenetére


euchi
aktív tag

Ha hited tudatos döntés következménye, akkor eljutottál arra pontra, hogy „hinni akarsz”. A valóság nem vágy kérdése. A valóság nem olyan, hogy remélsz valamit és abban bízol, hogy igaz. És jól mondod a gondolkodáshoz tudás is szükséges. Itt meg is kérdezném rögtön: Tudod-e, hogy Isten valóban létezik?

(#10536) euchi válasza Borosz (#10532) üzenetére


euchi
aktív tag

- Nekem nincs okom hinni benne.
- Bíztok benne. Ennyi. Ettől még nem lesz igaz. Ha majd meghaltok, akkor talán kiderül, de az is lehet, hogy nem. Lehet, hogy nem lesz semmi, csak egyszerűen nem fogtok többé létezni. Pont ugyanúgy mint születésetek előtt. Nekem speciel ezzel a forgatókönyvvel sincs semmi bajom.
- Nem hiszem, hogy az önálló gondolkodás olyan rendkívüli képesség lenne. Mellesleg aki bölcsnek tartja magát az biztosan nem bölcs. ;)
- Ebben a konkrét szituációban hagynod kellene meghalni a fiadat, mert valami láthatatlan istenhez ragaszkodsz és félsz, hogy nem üdvözülsz. Nekem ezt ne próbáld kimagyarázni.

(#10537) euchi válasza Borosz (#10533) üzenetére


euchi
aktív tag

Örülök, hogy említed a mátrixot. A Mátrx 2-ben, a Merovingian kastélyában volt egy nagyon érdekes párbeszéd, ami fontos dolgokra világít rá. Kauzalitás, ok-okozatiság. Javaslom megtekinteni.
„Az is szabad akarat, hogy lenyomom-e a következő pillanatban a "b" billentyűt vagy sem.”
Sajnos egy valamit elfelejtesz: Miért ütöd le a „b”-t? :U

(#10538) kymco válasza euchi (#10534) üzenetére


kymco
veterán

A náci ideológia a 30-as és 40-es években sem volt szalonképes a világ számára. Ebben igazad van. De mind a gyermekáldozat elfogadott volt, akkoriban társadalmi értéket hordozott, hiszen az egyén a közösség érdekében komoly áldozatot hozott. Ne felejtsd el, hogy szintén ókori Spárta hogyan kezelte a kisgyermekek ügyét teljes társadalmi támogatottsággal. Ez a kor egyik fontos jellemzője volt. Mai szemmel, mai környezetben nem lehet reálisan értékelni az akkori helyzetet.
Hasonló a helyzet a rabszolgasággal. Az akkori világ gazdasága a rabszolgaságra épült. Anakronizmus azt gondolni, hogy hirtelen, átmenet nélkül az ókori gazdaságot rá lehet építeni a tőzsdei ügyletekre, a materiális és immateriális javak szabad áramlására, az ipari forradalom eredményeire.
Aki az ókori modellből kirántja a rabszolgatartást, az egészet romba dönti. A nácizmussal szemben ezek szerves részeit alkotják az adott kornak.
Azt, hogy ezt nem érted jelzi nekem annak a határait, mikor valaki csak saját halmazában képes gondolkodni, és nem lépes mások gondolatait elfogadni.
Azt hiszem itt, ebben a témában elértem azt a határt, amikortól ár nevetséges az evidenciák folyamatos ismétlése. :)

www.refujvaros.hu

(#10539) kymco válasza euchi (#10535) üzenetére


kymco
veterán

Az élet, a nem hívő is hitre, reményre és tudásra épül.
Az az ember akinek az élete csak megtapasztalt dolgokra és bizonyított tényekre épül, nagyon szegényes szvsz.
És a kérdésedre megint egyértelmű választ adok:
Bizonyos vagyok a Biblia Istenének létezésében.

www.refujvaros.hu

(#10540) euchi válasza kymco (#10538) üzenetére


euchi
aktív tag

„De mind a gyermekáldozat elfogadott volt, akkoriban társadalmi értéket hordozott, hiszen az egyén a közösség érdekében komoly áldozatot hozott.”
Az egy dolog, hogy mit hittek akkoriban és egy másik dolog, hogy mi volt a valóság.

„Az akkori világ gazdasága a rabszolgaságra épült.”
Igazából nem is kell ilyen messzire visszamenni az időben, hogy rabszolgaságról beszéljünk.
A hsz-em ezen részére nem reagáltál:
„A másik oldala pedig az, hogy vajon Isten emberi erkölcs szerint dönt, egy adott korban elfogadott módon? Alárendeli magát az embernek? Mert a magyarázkodásodból ez következne.”

(#10541) euchi válasza kymco (#10539) üzenetére


euchi
aktív tag

„Bizonyos vagyok a Biblia Istenének létezésében.”
És ebben hol van a racionalitás?

(#10542) kymco válasza euchi (#10540) üzenetére


kymco
veterán

Az egy dolog, hogy mit hittek akkoriban és egy másik dolog, hogy mi volt a valóság.
Pontosan ezért nincs gyermekáldozat a kereszténységben... sőt már nincs is klasszikus értelembe vett áldozat sem.

Az Isten döntése azzal állt kapcsolatban a rabszolgaság tekintetében, hogy nem formálta olyanná Izrael népét, ami teljesen idegen test a kor viszonyaiban. Az élő szervezet kapcsán tudjuk, hogy az idegen test immunreakciót vált ki. És így Izrael nem tölthette volna be küldetését. Viszont az megtörtént a törvénykezésben, hogy Isten erős határokat húzott a rabszolgaság tekintetében. Sajnálom, hogy még mindig nem érted...

A hsz-od első felére azért nem reagáltam, mert már mindent megírtam a kérdés-felelet témakör kapcsán...

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#10543) kymco válasza euchi (#10541) üzenetére


kymco
veterán

A meggyőződésnek nincs köze a racionalitáshoz?

www.refujvaros.hu

(#10544) Borosz válasza euchi (#10536) üzenetére


Borosz
senior tag

Remélem megtalálod egyszer az okot, amiért úgy fogod gondolni, mégis hinned kellene a Biblia Istenében. Bár ahhoz kell azért egy speciálisnak mondott nyitottság (ez nem egyenlő a hiszékenységgel és vaksággal). Ha a ráció vagyis az ész oldaláról akarod megérteni Istent lehet, hogy annak nem lesz eredménye. Vagy nem itt lesz eredménye. Talán jó lett volna, ha alkalmad nyílt volna egy beszélgetésre Einstinnel. ;) De tényleg érdekelne mi a célod azzal, hogy egyáltalán foglalkozol ezzel a kérdéskörrel...
Ezek szerint neked is van elképzelésed egy másik forgatókönyvről. Az determinált? Ha forgatókönyv akkor annak kell lennie.
Az önálló gondolkodás sokaknak nehezére esik. Ezért orruknál fogva vezethetőek. Aki hajlandó csak egy kicsit is utánanézni komolyabban a dolgoknak, bizonyítékoknak, azokat már nehezebb megvezetni. Én naivnak tartom magam, de csak annyira, hogy a jót feltételezem mindenkivel szemben. A Biblia beszél arról, hogy aki bölcsnek tartja magát az valójában nem is az. Vagy a világi gondolkodás is eszerint működne..? Nem gondolom. A szerénység kiveszőben van manapság.
Ha neked ez kimagyarázás... Sajnálom. Én inkább a részedről tanúsított megértés hiányával azonosítom. Fontos tulajdonság az empátia a hívők körében is - tudni kell azonosulni a másik helyzetével, gondolatvilágával. Meg kell ismerni ahhoz Istent, hogy tudj gondolkodni az agyával, látni a szemével, érezni a szívével. Te önmagadtól, önmagad bölcsességéből kiindulva próbálod ezt tenni teljesen zárt módon. Itt térek vissza újra a kérdésemhez: mi a célod azzal, hogy ebben a témában kutakodsz? Be akarod bizonyítani magadnak és mindenki másnak, hogy az egész egy nagy baromság és ez az Isten a gyengék istene? Vagy esetleg valami más..? :U

(#10545) Borosz válasza euchi (#10537) üzenetére


Borosz
senior tag

A "b"-nek több oka is lehet. Mert úgy döntök: nekem ez a végső ok. De megnézem azért a kedvedért. :)

(#10546) euchi válasza kymco (#10542) üzenetére


euchi
aktív tag

„Az Isten döntése azzal állt kapcsolatban a rabszolgaság tekintetében, hogy nem formálta olyanná Izrael népét, ami teljesen idegen test a kor viszonyaiban.”
A világot ki formálta olyanná, amilyen?

(#10547) euchi válasza kymco (#10543) üzenetére


euchi
aktív tag

Mi bizonyítja a létét?

(#10548) euchi válasza Borosz (#10544) üzenetére


euchi
aktív tag

„De tényleg érdekelne mi a célod azzal, hogy egyáltalán foglalkozol ezzel a kérdéskörrel...”
Nyitott vagyok a tekintetben, hogy forgatom a Bibliát. A minap a koránból is olvastam egy részletet. Céljaim e világiak, egyszerűen művelem magam. :)

„Vagy a világi gondolkodás is eszerint működne..? Nem gondolom. A szerénység kiveszőben van manapság. ”
Fogalmam sincs. Nem vagyok elég bölcs ehhez. ;)

„Meg kell ismerni ahhoz Istent, hogy tudj gondolkodni az agyával, látni a szemével, érezni a szívével.”
Én annak vagyok a híve, hogy mindenki a saját eszét használja és saját szívének engedelmeskedjen. Szvsz az általad említett példában neked a saját szívedre és eszedre kell hagyatkoznod.

(#10549) euchi válasza Borosz (#10545) üzenetére


euchi
aktív tag

Ha már azt belátod, hogy a döntéseidnek okai vannak és nem csak úgy random jönnek, akkor a többi szvsz már adja magát.
Nézd meg azt a részt és gondolkodj rajta. Nekem kicsit csalódás volt a második és harmadik rész, de az a jelenet tetszett.

[ Szerkesztve ]

(#10550) Borosz válasza euchi (#10548) üzenetére


Borosz
senior tag

Az is egy cél, bár nem az örökkévaló sorsodat befolyásolja, ha csak ennyi. Ahhoz nem kell bölcsnek lenni, hogy lásd a környezetedben vagy a világban működő erőt, mely nem éppen előre viszi az emberiséget. Én azért akarom megismerni még jobban, hogy megértsem még jobban és ezáltal magamat is, mivel ő alkotott. Az indítékait, gondolkodását, döntéseit stb. Ő azt akarta, hogy megszülessek. A szüleim ellenben nem akarták, hogy megfoganjak. A példában és minden másban az a legjobb döntés, ami összhangban van Isten akaratával.

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.