Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Mr.Csizmás: Bestbuy travel, utazós, kirándulós topic - szállások, jegyek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
Aktív témák
-
Finwe
őstag
Hello!
Ma telepítettem egy kubuntut valakinek csak azért mert nagyon bejött ez a kde tlepítés az ubuntumra de nem tetszett így. Hiányoznak dolgok, ezekhez kérnék segítséget.
1. Elfelejtettem melyik file-ban kell kilőni, hogy a cd-t ne kérje ha valamit telepíteni akarok.
2. Nem tudtam telepíteni az automatixot, nem vette be a hasa
Hogyan tudnám a kubuntura is feltenni ezt?
3. még a midnight commandert sem tudtam telepíteni, sem parancssorból sem a programok hozzáadásánál ami gondolom syníptic helyett van (nagyon gyenge).
Tehát az biztos, hogy még1x nem telepítek kubuntut, csakis ubuntut amin előbb elvégzem a szükséges beállításokat és csak aztán telepítem a kde-t!
Mindenesetre most szeretném még ezt a pár dolgot megoldani. -
emitter
őstag
sziasztok, tud valaki segíteni apache beállításában/használatában? nagyon kezdő vagyok, szinte azt sem tudom, mi ez, csak szeretnék php-t, s később mysql-t futtatni a gépemen...
felraktam csomagból az apache2-t, ez elég? hogyan tovább

-
Finwe
őstag
Telepítettem de még mindig problémázik

Viszont a winyo mountolást megoldottam.
Más.
Hogyan mondjam meg az mc-nek, hogy latin2-t használjon és ne utf-8-at? Már hülyére keresgéltem magam a menüben.. :s
És előszokott jönni egy elég idegesítő hiba, 1xcsak fehérség és kész semit nem csinál, parancssorba sem tudok váltani és bill kombinálióra sem lép ki. Ez lehet egyértelmű vinyó hiba? Régen is ugyan ezt csinálta. -
Finwe
őstag
válasz
Nedudgi
üzenetére
Újraindítottam elötte a gépet, már megtaláltam a saját terminálját.
Néha egyébként lefígy és olyan kedves, hogy ki is írja miért, szal tetszik csak nem írtam fel mitől.
És van valami schokware flash file amire mindig rákérdez, hogy megnyissa vagy lemetse!
Nagyon ídegesítő, a PH!-n van csak ez. Ha elkezdem letölteni akkor 67-szer elkezdi letölteni ha meg azt mondom neki megnyitás akkor.. hoppp!!! most kezd el lefagyni azt írja, hogy az nspuginwiever fagyott le és 11-s (sigsegv) signált küld.
Tehát mit kell ehez telepíteni, hogy kezelje? -
Thom!
veterán
a helyzet ismerősömnek van 1 lexmark nyomtatója és ubuntu ebben kellene segítség h ezt kéne életrekelteni

-
Nedudgi
aktív tag
Xservert nem ártott volna újraindítani. Gnome alatt valszeg gnome terminal-t indítottál. KDE alatt Konsole a terminal emulator program. Amúgy meg a grafikus terminal beállításait ne a -bashrc-ben birizgáld, hanem a graf term konfigjában, Konsole: Settings->Configure
Jah Help->aboute és meglátod mit használsz. -
Finwe
őstag
válasz
dr_strange
üzenetére
Hát, ez az! Én honnan tudjam? Csak elindítom a menüből és kész. Ugyanazk a menüpontok vannak benne mint amig gnome volt. Egyébként ezzel a telepítéssel sikerült hazavágni a linuxomat. Elég instabil lett.
-
Finwe
őstag
válasz
dr_strange
üzenetére
a kde is ugyan ezt csinálja, ráadásul hülye kicsi betűkkel ír és nem lehet betűméretet állítani, a terminál ablak ugyan olyan maradt. hogyan adom meg a .bashrc-ben a betűméretet a színét és a háttér színét?
Persze angol is ráadásul, ezt biztos gyorsan megtalálom, hogy hol lehet állítani.
Tehát, hogyan töröljem a gnome-ot?
Tudom!!! Már olvasok is vissza csak elkapott a hév, hogy írjak! -
Finwe
őstag
Hali!
Nagy munka lenne kde-t telepíteni a sima ubuntura vagy inkább telepítsem újra a kubuntut?
Ha nem nagy munka akkor légyszi osszátok meg velem a lépéseket!
(vagy hogyan lehet kiküszöbölni azt a gondot, hogy az mc-ben megnyitok 1 filet de kilépni nem tudok mert F10-re az ablakkezelő menüje jön be!?) -
GD
őstag
válasz
rokefeller
üzenetére
boot-olj fel egy live linux-al
legyél root
(ha ubuntu live akkor sudo passwd root
jelszó)
su -
mkdir /mnt/temp
mount -t ext3 /dev/hdxy /mnt/temp
chroot /mnt/temp
grub-install /dev/akármi
reboot
öröm, boldogság -
GD
őstag
válasz
dr_strange
üzenetére
persze a parancs neve az
én csak a műveletet hívtam nevén.. szal grub újrarakása
grub-install /dev/hdakármi vagy sd ha sata..
[Szerkesztve] -
dr_strange
senior tag
válasz
rokefeller
üzenetére
nem grub-install az? (gentoon legalábbis úgy hívják)
-
GD
őstag
válasz
rokefeller
üzenetére
2. mert nincs ott
grub reinstall -
rokefeller
senior tag
hello
tegnap telepítettünk egy ismerősömmel ubuntu dapper-t, és akad egy-két probléma a cuccal, amire nem találtam megoldást egy nagyadag guglizással sem
1. Amikor Boot-ol a gép, kb két percig áll a ''Mounting root filesystem'' feladatnál, előbb utóbb továbbmegy, de ez gyanúsan nem rendeltetésszerű működésre utal
2. Az első lemezről kellene bootolni, de azt a hibát írja ki hogy ''missing NTLDR'', és újraindítást kér, míg ha az ubuntu cd-ről bootolok, és ott választom a ''Boot from hard disk'' menüpontot, akkor minden további nélkül belép a grubba, és onnan minden megy, ahogy kell.
így nem teljesen értem hogy a grub ott van-e a master boot recordban, mert elvileg ott van, de ha ott van, miért nem indul?
A gép egy 2800+ os sempron socket A,Abit alaplap via chipsettel, 512 Mb DDR400,Samsung 120 GB + Maxtor 40GB, Nvidia GF Mx400, etc.. az ubuntu pedig egy tegnap frissiben leszedett 6.06 LTS desktop i386 -
Speederer
senior tag
VMware Tools-t akarok telepíteni, de ezt mondja nekem...
''What is the location of the directory of C header files that match your running kernel?''
Szal mit is kéne csinálnom?!
WinXP alól megy a Kubuntu, és tök kezdő vagyok linuxban...
Próbáltam utánanézni, de itt elakadok.
-
_Petya_
őstag
Üdv!
Hogyan tudom beállítani az NTP szinkronizációt? Feltettem a szükséges csomagokat, de nem szinkronizál automatikusan. (dapperről van szó) Breezy alatt alapból ment, nem is kellett semmit csinálni. Dapper alatt nekem kell kézzel (vagy cron-ból) szinkronizálni?
Petya -
GD
őstag
válasz
charlie54
üzenetére
félre értettél, nem küldtelek sehová, max ilyen bejövök mert lustavagyok kezdőnek néztelek

bocsi ha alaptalan volt :-P
nekem sem tökéletes a hibernálás, felhasználóváltás, újraindítás, sőt egy ideje érdekes fagyások is vannak..asus noti a6r-b002-őn
és ugyan úgy nyomtalan a dolog..
[Szerkesztve] -
-
charlie54
csendes tag
válasz
charlie54
üzenetére
Na, akkor jó szokásomhoz híven leírom a megoldást:
ubuntuforums.org-n elég jó kis irodalma akadt a témának. Sőt, végül megoldás is:
a grub menu.lst-t kellett kibőviteni, a kernel sor végére beírni: acpi=force lapic
És a laptop kikapcsol!
ui: azért volt értelme megkérdezni, mert ha valaki már túleset volna ezen és válaszol rá, megspórolom ezt az órácskát.
-
charlie54
csendes tag
Akár konzol, akár ikon, egy az eredmény, kiírja szokásos módon a leállási dolgokat, a végére:
''will now halt'' és így marad. HD megáll, képernyő marad, keyb. v.szinüleg nem él, mert a ledek nem reagálnak rajta pl. a caps.lockra. Optikai egér világit.
syslog vége:
Jun 11 15:20:36 localhost shutdown[5265]: shutting down for system halt
Jun 11 15:20:36 localhost init: Switching to runlevel: 0
Jun 11 15:20:38 localhost gconfd (usernév-5090): 15 szignál érkezett, tiszta leállás következik.
Jun 11 15:20:38 localhost gconfd (usernév-5090): Kilépés
Jun 11 15:20:45 localhost kernel: Kernel logging (proc) stopped.
Jun 11 15:20:45 localhost kernel: Kernel log daemon terminating.
Jun 11 15:20:45 localhost exiting on signal 15
A laptop egy HP Omnibook xe3. Nem mai darab.
Breezy alatt tökéletesen működött. Készenlét, hibernálás is. Most ha hibernálom, annak is ez a vége.
Ubu fórumon kerestem már a dolgot, de nem sok időm volt rá.
Hidd el, szoktam keresni a problémáimra a megoldást magam is, mielőtt sikoltozom. Ha utánanéznél, az itt felvetett dolgaim 90 %-ára nem kaptam választ. (Talán, mert olyan pitik voltak?
) Vagy mert itt sem tudták? Sőt, néha vettem a fáradságot, és a megoldást késöbb beírtam. Hátha valakinek még kell...
Eddig azért kedveltem ezt a helyet, mert nem küldték el a sunyiba a kérdezőket olvasni.
Ne változzon már ez. -
GD
őstag
válasz
charlie54
üzenetére
honnét megy a shutdown parancs? konzol? gnome ikon? mindkettő módon kiakad?
syslog-ban vmi bejegyzés?
képernyő bekapcsolva mit jelent? led ég? képernyő világos?
milyen típusú laptop? hivatalos ubuntu forumon megnézted nem e ismert problem?
kicsit többi infót ha megoldást szeretnél
és egy kicsit több önálló előmunkát
hidd el neked is jobb, mint mire egy fórumon választ kapsz.. -
charlie54
csendes tag
Felraktam a Dappert a laptopomra is (az az ''éles üzem'', ez a bizalom jele
)
de lett is egy gondom:
shutdown-kor a gép nem kapcsol ki, a vincsi ugyan leáll, de a képernyő bekapcsolva marad.
Mi lehet a gond-baj? -
lazydog
addikt
Kösz a link-eket, ellenőriztem és hibátlanok az iso-k.
Feltettem az ubuntu-6.06-alternate verziót, és végre majdnem tökéletesen működik.
Egyetlen gond a hang hiánya. Az ESS 1869 integrált audio-t nem ismerte fel egyetlen másik Linux sem. A gyártó oldalán csak Windows. és OS/2 driverek vannak.
Hol keressek Linux driver-t, és ha találok, hogyan kell telepíteni?
Továbbra sem értem, miért nem fut nálam az ubuntu 5.10 ?! -
snowflake
tag
válasz
emitter
üzenetére
Érdekes... ezeknek a képeknek a színei a gimp szerint rgb-ben vannak tárolva, míg amit én próbáltam eddig azokat indexelt -nek mondta...
Gimpben át lehet alakítani indexelté... de konzolból is sikerült megcsinálni (ha esetleg sok képről van szó)
pngtopnm phlogo.png | convert -transparent white - phlogo_transparent.png
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
válasz
emitter
üzenetére
Amennyiben erre gondolsz:
http://prohardver.hu/pics/all/ph/head-logo.png
az nekem sem megy. Nem vagyok grafikus, de azt gondolom, hogy ennek a képnek nem homogén egyszínű a háttere ezért ezzel a módszerrel ez nem fog menni.. ha pl. homogén fehér lenne, akkor menne..
szvsz manuálisan tudod csak megcsinálni az ilyen képeket (pl: gimpben) -
-
emitter
őstag
hogyan tudnék legegyszerűbben egy png-t átlátszóvá tenni? ugye a png támogatja ezt?
Krita-val próbálkozom, nem sok sikerrel.. rétegekkel kell vmit csinálni?
Vagy esetleg van erre más egyszerűbb progi?
köszi! -
snowflake
tag
válasz
charlie54
üzenetére
Ebbe én is belefutottam....
Sajnos úgynéz ki ''megreformálták'' ezt a dolgot is
a /var/lib/locales/supported.d/hu fileba írd be ezt a sort:
hu_HU ISO-8859-2
majd:
sudo locale-gen
illetve ellenőrizd ezt a filet is:
/etc/environment
nálam valami ilyesmi szerepel benne, ha jól emlékszem:
LANGUAGE=''hu_HU:hu''
LANG=hu_HU -
charlie54
csendes tag
A Dapperban a dpkg-reconfigure locales nem működik úgy, ahogy a breezyben.
Hogyan tudnék 8859-2-re átállni? -
1 kérdés. ez a 6.06 ubuntu egy live cd amit lehet telepíteni? ez egy újítás. vagy van 2 verzió a live és a sima?
nemértem -
lazydog
addikt
válasz
ngabor2
üzenetére
Igen, csak a grub van, illetve egy teljesen üres 4 GB-os vinyóra telepítettem.
Hol, milyen formában adhatom ki ezt az md5sum parancsot? Mit ellenőriz? A telepítő CD-n lévő iso fájlt, vagy a telepített Linux-ot?
Windows alatt gondolom jobb lenne ellenőrizni, mint egy valószínűleg hibás linux alól. -
ngabor2
nagyúr
válasz
lazydog
üzenetére
a grub nem tudta betölteni? vagy továbbra is ezt a (számomra is ismeretlen) boot managert használod, amit az előzőekben írtál?
ha a grub nem tudja betölteni, akkor ellenőrzés az md5sum paranccsal. pontos szintaxist kicsit később tudok adni.
win alatt is tudod ellenőrizni, ha az van.
ha ez a másik boot manager van, akkor egy próba erejéig meg kellene nézni, hogy a grub mire képes. -
lazydog
addikt
Telepítettem egy teljesen különálló 4 GB-os vinyóra az ubuntu-5.10-et, eredmény az előzőekkel megegyezik. Egyetlen különbség, most a /dev/hda1 nem létezik a számára.
Innentől számomra egyértelmű, hogy hibás a telepítő. Hogyan tudom ezt ellenőzini? Valahol olvastam valami md5 ellenőrzésről. Hogy lehet ezt megtenni? -
emitter
őstag
ezt az ubit is felinstalloltam valahogy, csak azóta az újraírható CD amin volt, törlésre került, a CD-kép a gépen szintén.. úgyhogy mivel nem akarok letölteni netről, inkáább várok, nem annyira sürgős 
mod: ja, most csak ubiban gondolkoztam
akkor lehet h leszedek egy pendrive-os linuxot
kösz az ötletet (ubuntuból nem találtam CD-nél kisebb verziót)
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
emitter
üzenetére
Ne mond, hogy nincs egyetlen újraírható cd-d sem!
Kb párszáz forint egy db és ilyen helyzetek világ leghasznosabb kelléke. Mellesleg bármelyik előző verziós install cd is megteszi, merevlemez kezelő bármelyik kernel-ben benne van, neked meg attól úgysem kell több!
Sianis -
Sianis
addikt
válasz
dr_strange
üzenetére
Ubuntu install cd, telepítési paraméter : rescue
Bebootol, megkapod a promtot majd kiadod... grub-install /dev/hda vagy hdb amelyikre akarod tenni, de csak a meghajtót ad meg!!!, különben partícióra teszi és cikisen megölöd a rendszert! Ha nem tudod, hogy mi a winyód eszközfájlja, a mount parancs segít!
Sianis -
-
Sianis
addikt
válasz
dr_strange
üzenetére
dr_strange: Szép kis desktop!
Ennyi hiányossága van a Gnomenak, hogy appletek háttere nem tehető átlátszóvá, így kicsit olyan butuska ez a megoldás. 
lazydog: Lehet, hogy érdemes lenne grub-ot feltenni... Ehhez le kell menteni a kerneleket a boot partícióról és az esetleges initrd-ket is. Az általad említett rendszerbetöltőről még nem hallottam, nem ismerem, hogy hogyan kezeli a dolgokat, a grub-ról azt tudom elmondani, hogy hihetetlenül egyszerűen. Mellesleg külön /boot partíciód van ugye, tehát nem 1 partícióra ment fel az Ubuntu, mert akkor ez a probléma.
Sianis -
emitter
őstag
válasz
dr_strange
üzenetére
6 asztalod van?
szép szám
én 2-vel általában beérem, néha már kéne a 3, asszem át is állítom
---------
ha a laptopomra egy 40G-s vincsire akarnék ubuntu mellé egy xp-t (vagy később egy vistát) felrakni, az szerintetek menne? most 12G szabad helyem van, de ebből bőven tudok pár gigát törölni/cd-re írni
a windóz nem írja felül a linux boot-partícióját? nem akarom az ubit újrarakni egyelőre
köszi!
ugye linux alá is van Pmagic-szerű particionáló, ami nem bántja a jelenlegi fájljaim? linux alól majd el tudom érni a win ntfs-ét? (itt most asszem resiserfs van - tényleg, ezt hol is tudom ellenőrizni?) -
lazydog
addikt
Kösz a gyors választ, bár nem sokat értettem belőle.
Főleg azt nem értem, mit akar a hda7-el, mikor nincs ennyi partícióm. A másik érthetetlen dolog, miért rontotta el az előzőleg telepített Linux-okat?
Van még egy hibaüzenet, amit az előbb kifelejtettem :''/bin/sh: can't access tty! Job control turned off''
Nem fér hozzá a távgépíróhoz? Ki kérte erre?
Mindenesetre újratelepítettem a második primary partícióra, közvetlen az XP után. Semmit nem javult a helyzet, csak most már azt írja ki, hogy a ''/dev/hda2 does not exist''.
Kiegészítésül még annyit, hogy az Acronis OS-Selector-t használom az egyes op.-rendszerek kiválasztására, a grub helyett. Ez semmi problémát nem okozott az eddig kipróbált Linspire és Xandros Linux-ok használatában. Másrészt a frissen telepített Linux felülírja az MBR-t, tehát az OS-Selector működését megakadályozza.
Várom válaszod, hogyan tovább? -
Sianis
addikt
válasz
lazydog
üzenetére
Szia!
A probléma a következő: boot partícióról az indításvezérlő megtalálja a kernelt, kicsomagolja, elindítja. Ellenben gondolom a gyökér partícióként megadott /dev/hda7 -et nem találja, tehát nincs eszköz emögött a fájl mögött, ezért bedob neked egy parancsértelmezőt (ash). Tehát meg kell keresned azt az eszközfájlt ami mögött az adott kernel gyökérmeghajtója van, majd (gondolom grub indít) a grub-ban átszerkeszteni a root=/dev/hda7-et megfelelőre. A grub adja angolul az instrukciókat, hogy szerkesztéshez milyen billentyűt nyomj.
Sianis -
lazydog
addikt
Megismétlem a kérdésem itt is, különösen azért, mert inkább idevaló: [link]
-
gyurman
tag
1. Már visszaműtöttem. Tehát ha Kubuntuban kijekölgettem synapticban, hogy kell az Esound a client és a common. Az felmászott. Megtaláltam esd-ben a testeket. Hangzik. De a kde-ben esd-re állítom, akkor a testhang szaggat, és vagy egy perc, mire lejátsza. Az xmms-ben az alsa nem szól, csak esd. Az Amarok-ban autómatikusan szól. Ott tudok 5.1-et állítani. De esd-re kapcsolva szétfagy.
esdplay *.wav hibaüzit lök. Valami olyasmi, hogy utálja a wavot.
Akkor megy vagy nem?
2. Ki milyen .asoundrc fájlt használ? Miért?
3. Van olyan hangerőszabályzó, ami az össze hangszórót együtt halkítja?
Köszike! -
Sianis
addikt
válasz
gyurman
üzenetére
Ha Ubuntu-t (nem Kubunu-t!) telepítettél, akkor ott kell lennie a gépeden, sőt futnia is kell! Terminálba beírod, hogy esd akkor egy kis skálázt kell hallanod a hangfalaidból. Pl XMMS-ben kiválasztod beállításoknák mint hangkimenet ( ahol OSS és ALSA is van az eSound-ot, és azzal játszol le valami zenét, akkor mennie kell ). Na most, hogy a ''műtét'' amit végeztél a hangvezérlésen ezt mennyire befolyásolja azt nem tudom. Ki kell próbálni.
Sianis -
Sianis
addikt
Easy Ubuntu, kezdőknek érdemes lehet egy pillantást vetni rá.
[link]
Sianis -
emitter
őstag
nincs vmi mód arra h az ikonokat normálisan, négyzetrácsban rendezze a rendszer? olyan kéne mint windozban, mert így elég suta megoldás kézzel centizgetni
dr_strange: értem, nem is akarok változást, mert tetszik így
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
válasz
dr_strange
üzenetére
hogy érted? a háttér miatt?
nagyon nem kéne oda az időjárás, mi?
lehet h kiszedem -
emitter
őstag
ízlések.. én már megszoktam, talán mert meg sem próbáltam áthelyezni

divxplayer régről maradt fenn, mert asszem az elején nem mentek a divx-ek.. aztán kodekkel már viszi a totem
le is szedem ezt a playert, mert gagyi is - ha ráviszem az egeret az ablakára, eltűnik az egér
az időjárás tudom h nem ér sokat, de sajna a méretét nem lehet állítani, kicsit én is böhömnek tartom, bár már megszoktam
végülis van hely neki, maradhat -
GD
őstag
válasz
emitter
üzenetére
hm, nemrossz, én nem tudom megszokni hogy fönt van a menüs tálca, az első amit átállítok mikor kész a rendszer hogy lent legyen

kicsit túlhegyezett az időjárásra, nem tudom mennyire használható.. az időjárás előrejelzés olyan hogy bármit bele lehet dumálni..
mi az a divxplayer? vmi win-es wine-osított cucc?
[Szerkesztve] -
ragazzo
őstag
Nekem még mindig vannak magyartalanságok a menüben.Pl. system és nem rendszer, és setting, és nem beállítások.Ez megvan a konquerorban is.Ha jobb egérklikk, és menü, akkor az is angol.Ezek szerint még nem teljesen magyarosított a dapper?
-
emitter
őstag
desktopom: [link]
ahogy a baloldali FTB-disk-gauge-n is látszik, bár még van 33% szabad helyem a vinyón, mégis végigér a zöld csík
-
Sianis
addikt
válasz
wassermann
üzenetére
Azt jelenti, hogy nem fut, nem aktív a démon. Kérdés: Magyar már a program? Nem biztos, hogy ennyi idő alatt frissült volna, de nem bánnám, legfeljebb elkészítem. Mellesleg ha magyar akkor Adminsztrációs menüben Szolgáltatáskezelőként kell megjelennie.
Sianis -
wassermann
addikt
Feltettem a Boot-up Managert, gratulálok tényleg jó! - de egy kérdés: milyen állapotot jelent a sötét villanykörte és a kérdőjel?
-
_Petya_
őstag
Udv!
Ez alapjan: [link]
probalom beizzitani a lirc-et dapperen, de ezt kapom:
# modprobe lirc_serial
FATAL: Error inserting lirc_serial (/lib/modules/2.6.15-23-386/misc/lirc_serial.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
# dmesg | tail -n 1
lirc_serial: Unknown symbol verify_area
Mi lehet a hiba?
Petya -
Sianis
addikt
válasz
centauri99
üzenetére
Miért OEM módban telepítetted? Ha jól emlékszem van olyan mód, hogy csak sima telepítés! Az miért is nem jó pontosan?
-
centauri99
csendes tag
Sziasztok!
Az Ubuntu linuxból letöltöttem a z alternate verziót 64bites processzorra.föltettem CD-ről OEM módba,és most inditáskor mindenn drivert betölt,majd elsötétül a képernyő,és úgy haggya.(processzor:AMD Athlon 64 3000+,VGA:Xpertvision 9600Pro).Mi lehet a gond,installnál rontottam el vmit? -
Sianis
addikt
válasz
gyurman
üzenetére
Jaj!

Hosszú ''kód'' bemásolásakor legközelebb...[link]
1. Nem tudom, hogy mennyire ismered az ALSA tulajdonságait, de legfőbb tulajdonsága, hogy csak egyetlen alkalmazás használhatja egyszerre. Erre a problémára lett kitalálva az eSd, ami ráül az ALSA csatornára, és belekeveri a hozzá érkezett több csatornáról jövő hangot. Tehát javaslom, hogy eSd-t válaszz kimeneetnek mindenhol (eSound...).
2. Miért nem tiltod le BIOS-ban az integrált hangkártyádat? Így nem látná a rendszer, nem is lenne szükség mindenféle áthidalásokra.
Próbáld ki a fenti tanácsokat, és lássuk, hogy utánna mi történik. Tudom, hogy kezdő vagy, mivel LF.hu-n is láttam a nicked, tehát ne nagyon ess neki ilyen dúrván a rendszernek, mint ahogy most tetted.
Sianis -
gyurman
tag
Szervusztok!
Nincs normális hangom! Csak elöl szól a monó hang mindkettőn, az XMMS megkuka alsával:
root@Ubuntu:/usr/src/linux-source-2.6.15# cat /proc/asound/cards
0 [rev50 ]: VIA686A - VIA 82C686A/B rev50
VIA 82C686A/B rev50 with ALC100,100P at 0xcc00, irq 11
1 [Live ]: EMU10K1 - SB Live [Unknown]
SB Live [Unknown] (rev.10, serial:0x80661102) at 0xdc00, irq 11
# asoundconf list
Names of available sound cards:
rev50
Live
# asoundconf set-default-card Live asoundconf reset-default-card
Azt hiszem, így lett a Live az alapértelmezett.
Most ha ''aplay hangfájl'', az szól. Amúgy ''aplay -D hw:1,0 hangfájl'' működött.
Elkezdtem így betöltögetni fájlokat, és még spaeker-test -et is futtattam.
Nagy meglepetésemre az amikor csak front-left-et hallgattam, akkor mind a kettő szólt. Mit tegyek, hogy a left, left legyen?
Aplay-al úgyszintén a *left.wav-ot. Ugyanaz, mindkettő első szól szól.
Ekkor jön a remény, azért az XMMS biztos megy. Beállítottam Alsa-ra, és kuka. Itt kapcsolgattam össze-vissza, de wav fájt nem játszott le.
Átállít OSS-re. Most szól. De alsán miért nem? Nekem alsa vagy hasonló kell.
Ugyanezeket eljátszottam viara is. Ugyanaz az eredmény. Tehát nem left, hanem mono kettő. Meg nyista XMMS.
Elszórakoztam a /home/én/.asoundrc-vel is:
# ALSA library configuration file
# Include settings that are under the control of asoundconf(1).
# (To disable these settings, comment out this line.)
</home/gyurman/.asoundrc.asoundconf>
# Meghatározás http://www.alsa-project.org/alsa-doc/doc-php/template.php?company=Creative+Labs&card=Sound+Blaster+Live+5.1.&chip=emu10k1&module=emu10k1#links
pcm.emu10k1 {
type hw
card 1
}
ctl.emu10k1 {
type hw
card 1
}
# dmix
pcm.emu10k1 {
type plug
slave.pcm ''dmixer''
}
pcm.dmixer {
type dmix
ipc_key 1024
slave {
pcm ''hw:1,0''
period_time 0
period_size 1024
buffer_size 4096
rate 44100
}
bindings {
0 0
1 1
}
}
ctl.dmixer {
type hw
card 0
}
# Surround
pcm.ch51dup {
type route
slave.pcm surround51
slave.channels 6
ttable.0.0 1
ttable.1.1 1
ttable.0.2 1
ttable.1.3 1
ttable.0.4 0.5
ttable.1.4 0.5
ttable.0.5 0.5
ttable.1.5 0.5
}
# Stereobol 5.1 a line in-en http://alsa.opensrc.org/FAQ028
# pcm.duplicate {
# type plug
# slave.pcm ''surround51''
# slave.channels 6
# route_policy duplicate
# }
pcm.dmixs51 {
type dmix
ipc_key 1024
slave {
pcm ''hw:1,0''
rate 48000
channels 6
period_time 0
period_size 1024
buffer_time 0
buffer_size 4096
}
}
pcm.duplicate {
type plug
slave.pcm ''dmixs51''
slave.channels 6
route_policy duplicate
}
Meg, találtam egy marék *10k1 progit. Azokat hogy kell használni? Az egyi patchol (ld10k1), a másik (asfxload) SoundFont file loader (ALSA), a harmadik assembler (as10k1).
De ezeket hogy kell használni?
Légyszike! Köszike! -
Nedudgi
aktív tag
válasz
_Petya_
üzenetére
Valszeg nem amiatt döglik meg a Krusadered amit ír mivel nekem is dobja a hibaüzeneteket de elindul. Amennyire a QT-hez értek (nem nagyon) úgy tűnik hogy trehány programozói kivitél történt
ugyanis egy elrendezést (aminek ráadásul nevet sem adott) akar csak ráhúzni a listapanlre (aminek szintén nincs neve) bár kis programozási rutinnal ez kiolvasható a hibaüzenetből. 
Javítsatok ki ha hülyeséget írtam de nekem ebből ez jött le. -
_Petya_
őstag
válasz
Nedudgi
üzenetére
Üdv!
Rájöttem, miért dobálják a KDE-s programok azokat az üzeneteket...
xorg.conf-ban benne van a wacom tablet támogatás alapból, ki kell szedni és jó lesz. Tehát a 3 InputDevice részt kell kiszedni, illetve az ennek megfelelő 3 sort a ServerLayout részből.
Már csak a Krusaderrel van problémám, ezt dobja:
$ krusader
krusader: Initialisising useractions...
krusader: 5 useractions read.
ScimInputContextPlugin()
QLayout ''unnamed'' added to ListPanel ''unnamed'', which already has a layout
QLayout ''unnamed'' added to ListPanel ''unnamed'', which already has a layout
KCrash: Application 'krusader' crashing...
breezy alatt is ugyanezt csinálta, akkor megoldódott úgy, hogy apt-get -b source krusader, de dapperen ez sem működik. Valakinek van ötlete?
Petya -
Nedudgi
aktív tag
Üdv minden KDE felhasználónak!
Aki még nem tette meg, és jót akar az frissítsen 3.5.3-as KDE-re [link]
aRts-ot is frissít, hátha a hang problémát megoldja. Amúgy valami banálisan egyszerű dolog lehet, minden úgy jelezte hogy a hang megy, csak nem ment. Nekem is volt ilyen gondom. Teljes reinstallt csináltam mert nem bírtam megoldani, és úgy ment (megjegyzem fogalmam sincs miért)
Amúgy Breezy->Dapper dist-upgrade után futottam a problémába.
Petya: Ezt nekem is dobálják a KDE-s programok de mindegyik...én is azt hittem hogy ezért nem megy a hang először.
[Szerkesztve] -
GD
őstag
[link]
kár hogy a ''műszerek'' kijelzőinek színét (pl elfoglalt disk csík) nem lehet színre megválasztani..
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- sziku69: Szólánc.
- Gitáros topic
- Hét évet kapott a Samsung korábbi, Kínának kémkedő mérnöke
- Tőzsde és gazdaság
- Elektromos autók - motorok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Microsoft Office 2024 Home Business dobozos
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- PC Game Pass előfizetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- 243 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
- Honor X5c Plus 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 27% - ASUS ROG Strix G16 Gaming Notebook! 16" 165Hz / i5-13450HX / RTX 4050 / 16GB DDR5 / 1TB NVMe
- Okosóra felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Újszerű MSI Thin 15 - 15.6"FHD 144Hz - i5 -13420H - 16GB - 512GB - Win11- RTX 3050 - 2+ év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

tegyem fel forrásból?

)

nemértem