- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- hdanesz: 50. Debrecen Nagydíj - nemzetközi salakmotorverseny - életemben másodjára
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Aktív témák
-
.:MIKe:.
csendes tag
akkor jó
nem érzem magam olyan genyának
na go to school... byez -
ngabor2
nagyúr
Ők azt válaszották, hogy játszhassanak
szerencsére egyre kevésbé kényszerülnek a linuxosok választásra, mert egyre több játékot portolnak linux alá is. bár én nem vagyok nagy játékos (a legkomolyabb 3d-s játék nálam a foobillard volt, egy tnt2 elég volt neki...), de ennek örülök. -
.:MIKe:.
csendes tag
Lehet hogy kárörvendő vagyok, de olvasgatom a fórumokat
és a winesek nagy része arról szól h ilyen vírus olyan vírus, tűzfal, spyware
és még ígyis bekapják a vírusokat és különböző ad-okat... baj hogy picikét kuncogok magamban?
-
Noddy
senior tag
Lenne egy problémám. Nem tudok programot fordítani make parancsnál azt írja ki konzolba hogy error 2 és hogy gcc: command not found. Megnéztem synapticban de ott telepítve van a gcc 3.4.
Ide beszúrom a hiba üzit:
nagyz@IP-109:~/linux-2.6.15.6$ make menuconfig
/home/nagyz/linux-2.6.15.6/scripts/gcc-version.sh: line 11: gcc: command not found
/home/nagyz/linux-2.6.15.6/scripts/gcc-version.sh: line 12: gcc: command not found
HOSTCC scripts/basic/fixdep
/bin/sh: gcc: command not found
make[1]: *** [scripts/basic/fixdep] Error 127
make: *** [scripts_basic] Error 2
nagyz@IP-109:~/linux-2.6.15.6$
Mi lehet a probléma?
[Szerkesztve] -
RedAnt
aktív tag
vnc-vel csak akkor tudom elérni az asztalomat ha be vagyok jelentkezve grafikus felületen? bekapcsolva hagytam a gépem, de kijelentkezve, és most le vannak zárva a vnc-s portjai.
Viszont arra még nem jöttem rá hogyan kéne távolról bejelentkezni az X-be.
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
ngabor2 #1387 üzenetére
Ó hát persze...ha eleve nem úgy lett fordítva, akkor úgy látja, hogy nincs is...
Én jobban szeretem a kernelben tudni a dolgokat...gyorsan betölt, már a legelején minden hardver rendben van...csak az egyéb dolgoknak kell lefutni, hogy a rendszer is felálljon.
Már csak annak kell utánnanéznem, hogy a wifi-vel mit kell kezdjek. -
ngabor2
nagyúr
ha beleforgattad a kernelbe az alsa-t, akkor nincsenek modulok... a progik amúgy se látják, hogy valami modul, vagy fixen a kernelben állomásozik.
ha a szkript annyit csinál, hogy felhúzza a modulokat, akkor már az elején az ellenőrzéskor kiszáll. ha mást is, akkor az se hajtódik végre. ha egy befordított alsa-s kernel bebootol, az kb. olyan, mintha elindulna egy alsa-tlan, aztán szépen betöltenéd a modulokat. egyetlen hátránya, hogy betöltéskor nem tudsz paramétereket átadni, de erre általában nincs is szükség. -
ngabor2
nagyúr
egyszerűen úgy kell forgatni a kernelt. az összes ''gyári'' szkript úgy van megírva, hogy először megnézi, van-e betölthető modul. ha nincs, akkor nem tölti be. asszem deb alatt láttam olyat, ami eggyel visszábblép, megnézi, hogy a modulok egyáltalán támogatva vannak-e a kernel által. ha nincs, akkor nem is keresi a modulokat.
az meg már tényleg egyéni ízlés dolga, ha az ember mindent egy kernelbe fordít, vagy mindennek, amit lehet, modult csinál. én ez utóbbit ''történelmi okokból'' jobban szeretem, egy időben meglehetősen dinamikusan változott a gépem hardveröszetétele, és egyszerűbb volt +1 modult lefordítani, mint az egész kerneltlegyártani, és azzal a kernellel bootolni. -
GD
őstag
válasz
Jester01 #1373 üzenetére
sok küzdelem és vér árán:
én elsőnek a 3D-t lövöm be (alap fordítók, xlibs-dev stb felrakása)
ubuntu alól 'hálisten kb 3 parancs, így lesz xv kimenet, ami sztem egyik legjobb mplayer-hez, fullscreen-en se eszik több mint 10-20% procit nálam, a vga is hagy dolgozzon ha már 1x kifizettem
mplayer-t mindíg magam fordítom úgy hogy a ./configure --enable-xv kapcsolót bedobom
biztos vannak még más jó megoldások is, nekem ez eddig bejött
amivel szívtam hogy a gui-s módon nem eszi meg a ttf betűket felírathoz.. -
Cathfaern
nagyúr
Nos, megpróbáltam Ubuntu-t felrakni a gépemre (laptop).
Ott kezdődött, hogy telepítő helyett szép feketeség fogadott, de ezt a vga=771 megoldotta
Aztán minden jól ment egészen addig, hogy betöltse a tényleges rendszert.
Magát a linuxot, egy külső USB-s rack-ra akartam rakni. Ezzel nem is lett volna gond, de van a gépemben egy beépített memóriakártya olvasó. Ez valamiért nem tetszik a kernelnek (bios hibára hivaktozik), és az egész smp modult kilövő, így a külső vinyót is...ezután persze leáll azzal a hibával hogy a /dev/sda1 nem található (ez lenne a root). Az az út sajnos nem járható, hogy tiltsam le a mem. olvasót, mivel az csak az egész usb tiltásával menne, akkor viszont megint ugyanott vagyok ahol voltam.
Van valakinek ötlete mit lehetne ezzel kezdeni? (azon kívül hogy rakjam belső vinyóra)
Régebben ment így linux (mandrive, gentoo), szóval elvileg működőképes a dolog. -
ArcPeti
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám a k3b-vel (nemcsak vele hanem más progikkal is), hogy nem tudok DVD-RW-t törölni. A progi azt írja ki, hogy a művelet véget ért... de nem.
Lehet, hogy valamit fel kellene telepítenem vagy valami nincsen jól beállítva.
Ha tudtok segítsetek! -
-
Noddy
senior tag
Hellosztok!
Van még két problémám
Az mplayert feltettem az apt-get-es módszerrel az ubuntus leírás alapján, amit Sinais belinkelt. Annyi a probléma, hogy nem tudom teljes képernyőre kitenni a kiválasztott filmet, hanem a film megtartja az eredeti felbontását és körülötte nagy feketeség lesz. Nem tudom hogy mit ronthettem el.
A másik kérdésem az hogy hálózat forgalom grafikus megjelenítőt hogy lehet előcsalni? A processzor használatot sikerült. De olyan hálózati forgalmat megjelenítő grafikont nem találtam ami a Suse vagy a UHU alatt volt, csak olyan ikont találtam ami azt mutatja hogy a kapcsolat él-e vagy sem(két gép ikonja).
Előre köszi a helpet.
Amíg túl nem leszek a kezdeti gyerekbetegségeken, még sokat fogok kérdzni -
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #1365 üzenetére
valszeg hasonló lesz. egyszer volt lehetőségem az xfce-t kipróbálni, de az régen volt, és utána igen gyorsan visszatértem a kde-hez. de kinek a pap, kinek a paplan...
(réges-régen az olvwm volt a kedvencem, de ma már nem bírnám rendesen elkezelgetni)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #1359 üzenetére
még a kubuntu is elmászkálna ilyen vason.
-
Jester01
veterán
válasz
T. Almeida #1361 üzenetére
Az OO az húzós lesz szerintem. Tegyél bele még ramot ha lehet.
-
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #1359 üzenetére
Szerintem el...Xubuntu meg pláne...de azért próbálj rá Gnome-ra, szerintem nem lesz vészes az sem...
-
T. Almeida
senior tag
A Ubuntu (a Gnome-os) szerintetek elmegy elfogadható sebességgel egy P3-1GHz gépen, 128 mega mellett?
Vagy inkább a Xubuntuval próbálkozzak (ez se lenne gond)? -
Noddy
senior tag
válasz
Jester01 #1355 üzenetére
Most biztos én vagyok a béna, de inkább láma, nem tudom hogy kell kitölteni a Monitor szekciót.
Section ''Monitor''
Modeline ''1152x864_100.00'' 143.47 1152 1232 1360 1568 864 865 868 915 -HSync +Vsync
Identifier ''Generic Monitor''
Option ''DPMS''
HorizSync 28-91
VertRefresh 43-143
EndSection
Most ez van, de így nem hajlandó elindúlni az x11. Biztos valamit nem jól írtam de nem tudom hogy mit. A másik fórumos problémában, csak a HorizSync-et és a VertRefresh-t manipulálták. -
Jester01
veterán
Ugyan is ide nem nagyon tudom beírni azt a hosszú sort amit a modeline-nél, kiírt, vagy igen?
Mégis mi akadályoz meg ebben?
Szóval oda kell, ha mondom.
Majd indulás után kukkants bele a /var/log/Xorg.0.log fájlba, hogy megtalálta-e. Nekem pl. ilyenek vannak:
(**) MGA(0): *Mode ''1600x1200@100-GTF'': 280.6 MHz, 127.1 kHz, 100.0 Hz
(II) MGA(0): Modeline ''1600x1200@100-GTF'' 280.64 1600 1728 1904 2208 1200 1201 1204 1271 -hsync +vsync
És a screen szekcióban pedig:
Subsection ''Display''
Depth 16
Modes ''1600x1200@100-GTF'' ''1280x960'' ''1024x768'' ''800x600'' ''768x576'' ''640x480''
Neked értelemszerûen az 1152x864_100.00 mód kell. -
Noddy
senior tag
válasz
Jester01 #1352 üzenetére
Köszi!!
Most már tudja a 1152x864-et, de csak 85Hz-en. Most így néz ki a Monitor szekció:
Section ''Monitor''
Identifier ''Generic Monitor''
Option ''DPMS''
HorizSync 28-91
VertRefresh 43-143
EndSection
Ugyan is ide nem nagyon tudom beírni azt a hosszú sort amit a modeline-nél, kiírt, vagy igen?
Mit állíthattam be rosszul?
[Szerkesztve] -
Noddy
senior tag
Hellosztok!
Kéne egy kis segítség a ,monitor beállításhoz. Az xorg.conf-ot kéne beállítanom.
Hogy nézzen ki az xorg.conf ha 1152x864-et szeretnék 100Hz-en. A fórumon lévő beállítások alapján csak az 1024x768-at tudtam beállítani 85Hz-n.
A gtf alapján ezt írja ki az 1152x864-re 100Hz-en: hsync 91,50 pclk 143,47
Előre is köszi. -
nak0n
aktív tag
Hát, beraktam a Kubuntu CD-t, aztán a Synapticban ügyeskedtem. Persze lehet, hogy valamit elbaxarintottam, nem tudom, de igyekeztem úgy csinálni, ahogy a wiki-ben olvastam.
-
nak0n
aktív tag
Megkérdeztem már egy másik topikban is, de hátha itt előbb kapok választ.
A KDE és a Gnome fenn lehetnek egyszerre? Merthogy Gnome-mal (most már végre) jól elfut minden, és elvileg felraktam a KDE-t, csak éppen használni nem tudom, mert nincsenek ikonok. Csak gyönyörű, kék háttér... -
RedAnt
aktív tag
Szintén skype-gondom van... Feltelepül meg minden, a cset része működik is, de a hívások kevésbé. Amikor az echo123-at hívom, jó esetben annyit hallok, hogy ''Hello''
Feltettem a skype dsp hijackert, induláskor ezt írja ki:
hijacker: skype_dsp_hijacker v0.6
hijacker: when Skype opens DSP /dev/dsp
hijacker: - microphone used: /dev/dsp
hijacker: - speakers used: /dev/dsp
hijacker: when Skype opens mixer /dev/mixer
hijacker: - mixer used: /dev/mixer
utána várni kell egy ideig amíg elindul a skype. Felhívom az a tesztet, és ez az eredmény, miután a szöveg első 1-2 másodpercét hallottam:
hijacker: open DSP /dev/dsp flags: 2
hijacker: mic /dev/dsp opened with fd 30
hijacker: speaker /dev/dsp opened with fd 31
read error, res = 64 , handle = 30
Ötletek? -
Noddy
senior tag
Például akkor ha konzolba beírom hogy:
sudo nautilus
Akkor úgy indítja el a file böngészőt hogy felültudom írni a file-t. Vagy eleve a file írót indítom a root-al? Milyen progival tudom felül írni a menu.lst-t. Tudom hogy ez láma kérdés csak a többi disztóba tudtam hogy ha toot-ként jelentkezekbe akkor mindent megtudok csinálni, így meg olyan mintha semmihez nem tudnék hozzáférni és ez egy kicsit félelmetes. Az a baj hogy a konzolt eddig csak fordításra használtam semmi másra. -
Noddy
senior tag
Most már én is Ubuntu-s vagyok
Még szoknom kell. Egy picit nehézkesebbnek, és lassabbnak is tünik mint az UHU és a Suse de remélem a rugalmassága ez bepótolja.
Hogy tudom egyszerűen átírni a grub menu.lst-t. Mert a gnome alatt nautilusban nem tudom a változtatást elmenteni(rootnak kellene lenni de nem tudok root lenni), leírnátok egyszerűen hogy konzolban vagy gnom-ban hogy tudom átírni a grub menu.lst-t?
Hol tudom beállítani hogy a hálózat használtság látszódjon az alsó menüsorban a munka asztalok mellet(mi annak a neve?)?
Köszi előre is. -
T. Almeida
senior tag
Én anno UHU-s koromban hazsnáltam a Clamav-ot. Azt tudom, hogy mindig a legfrissebb verziót kell letölteni, hogy a vírusadatbázis tudjon update-elődni.
Már nem emléxem tisztán, hogy hogy kell, de szerintem a config, make, make install simán lement. Utána clamd-t el kellett indítani és a freshclam-mal kellett frissítgetni.
Ha fontos, akkor leszedem és kipróbálgatom. -
meoindil
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Használja valaki a Stardict programot? Feltelepítettem, és csomagból a freedict magyar-angol, angol-magyar csomagjait is. A kérdésem az lenne, hogy tudom a Stardictet rávenni, hogy a freedict szóanyagát használja?
Előre is köszönöm a segítséget.
[Szerkesztve] -
Magic
tag
válasz
T. Almeida #1328 üzenetére
Neked nem kellett update-elni a clamav-ot? Nalam keri, de nem sikerult, letoltottem a sid-et meg a deb csomagot is, de nem jott ossze
-
-
Magic
tag
válasz
T. Almeida #1324 üzenetére
Te dolgod, nem vagyok mániás, de szerintem nem árt...
Milyen programokat használsz? -
Magic
tag
válasz
T. Almeida #1321 üzenetére
köszi, calmavot segítenél beizzítani?
-
Magic
tag
Mivel nincs elsők között a téma én most segítek rajta
Clamav-ot feltelepítettem, de adatbázist nem tudom frissíteni, mert lejárt... Elolvastam Clamav oldalan az update faq-ot, de abbol nem lehet érteni semmit, tudna valaki segíteni úgy hogy leírja a lépéseket? -
Magic
tag
Java telepiteskor a kovetkezo hibat dobja ki, pedig repository jol all:
Package sun-j2re1.5 is not available, but is referred to by another package.
This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or
is only available from another source
E: Package sun-j2re1.5 has no installation candidate
XMMS-ben e sMplayer-ben is kicsik a betuk, keresgeltem mar sokat neten, de sok utmutatobol nem tudom kivenni milyen betukeszletet kell telepiteni v mit kell tenni...? -
Magic
tag
válasz
T. Almeida #1318 üzenetére
Ja, mukodik, csak nem tudom miert indul ilyen lassan?? Elinditom es majd egy perc mire beinul...
-
-
Magic
tag
válasz
T. Almeida #1315 üzenetére
köszi, rendes vagy! milyen programokat szoktál még felpakolni? én eddig még nem sokat telepítettem, csak xmms, mplayer...
php-zok és eddig nem néztem még szét a csomagok között -
Magic
tag
most ezt a dsp hijackert akarom telepiteni, de következő a hiba:
root@ubuntu:~/dsp/skype_dsp_hijacker-0.6# make
gcc -O2 -Wall -ldl -shared -fpic skype_dsp_hijacker.c -o libskype_dsp_hijacker.s o
make: gcc: Command not found
make: *** [all] Error 127 -
Magic
tag
Végre sikerült, de megszenvedtem...
mindent külön befordítottam
[Szerkesztve] -
Magic
tag
Tudom már lerágott csont, de nekem nem sikerül skype-ot feltolni. Már a fórumban is előre olvastam, meg google haveromat is kikértem, de sehogy sem megy.
Ez alapján próbáltam először: [link] és a következő a hiba:
dpkg: dependency problems prevent configuration of skype:
skype depends on libqt3-mt (>= 3:3.3.3.2); however:
Package libqt3-mt is not installed.
skype depends on libstdc++5 (>= 1:3.3.4-1); however:
Package libstdc++5 is not configured yet.
dpkg: error processing skype (--install):
dependency problems - leaving unconfigured
Errors were encountered while processing:
Tudom, h kell neki az a két dolog, de letöltöttem először -mt-st , aztán a ++5-st és mikor az utóbbit akarom befordítani még kér valamit...
Segítene valaki? -
Magic
tag
válasz
dr_strange #1309 üzenetére
Köszi a valaszt!
-
Magic
tag
Aki probálkozott már a panel átalakításával hasonlóan [link] az leírhatná h hogyan kell!? A felső panelt leveszi vagy hogyan megy?
-
Magic
tag
Veletlenul levettem ora mellol a Gaim ikonjat ami akkor jelenik meg, ha mar kapcsolodtam es ha becsukom a Gaim ablakocskat kilep a programbol. Tudna valaki segiteni hogyan tehetem vissza?
-
emitter
őstag
Thinkpad r50e - Intel Extreme Graphics2, Intel PRO/Wireless 2200BG wlannal
wlan-t simán beállította magának az ubuntu, legfeljebb a wpa-val lehet gond, de az is megoldható
mindent elsőre magától felismert (hang, hálózat, funkcióbillenytűk, stb.)
játékot még én sem próbáltam, de az IBM szvsz teljesen kompatibilis a Linuxszal (legalábbis ubival), annak ellenére, h a lenovo honlapján meg sem említik mint szóbajövő oprendszert
sztem úgy indulj neki, hogy kiválasztod a neked megfelelő/tetsző lapit, majd ráguglizol, mennyire tolerálja a linuxot
mod: igen, ebben a kategóriában én is csak osztott memósat láttam, néhány kivétellel, pl ez
[link]
kérdés, h elég-e 64 mega
de sztem semmi gond nincs az osztott memóval, praktikus megoldás, így legaább olcsóbb a cucc
kell bele rakni minél gyorsabb ddr-ramot, min512 megát, és akkor nem lesz gond a játékokkal
[Szerkesztve] -
GD
őstag
ezek a share ram-os laptop vga-ak képesek openGL-re illetve 3D-re?
vagy az összes 200-300E közötti laptop ilyen share izé?
csak akkor tudom összehozni vele a 3D-t ha nvidia vagy ati? (ati-t mégy úgy sem..)
bocs az off-ért, a cél oprendszerek egyike ubuntu lenne majdan.. -
GD
őstag
Aktív témák
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 2db Intel D3-S4610 1.92TB 2.5" szerver SSD (4 órát ment)
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- ÚJ OMEN Transcend 14 - 14"2.8K OLED 120Hz - Ultra 7 155H - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év gari
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
- Samsung Galaxy S23+ 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest