- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Aktív témák
-
Vilmoskorte
tag
Mindkettőt próbáltam. X11-el nincs teljes képernyő,xv-n meg a feliratoknál csúnyán pixeles volt a kép. Mindkettőn segített az fglrx driver, érezhetően gyorsabb is volt az X tőle. Csak az a fránya 3D
Pedig valahogy meg kell oldani. Vagy lecserélen nvidiára. R9600-al mi van partiban nvidia-vonalon?
-
Sianis
addikt
válasz
Vilmoskorte #498 üzenetére
Elvileg nem kell neki 3D-s gyrosítás, független tőle, főleg mivel 2D.
Mi van beállítva Video meghajtóhoz, x11 v. xv? Próbáld ki ezek köül mindkettőt, egyikre mennie kell szépen -
Vilmoskorte
tag
Hali,
1., mplayerhez kell-e feltenni fglrx drivert vagy elég neki az xorg driver? alapban voltak csúnya pixel hibák debian alatt, ati driverrel tökéletes képet kaptam. annyi gáz volt vele, hogy opengl, 3d alatt szilánkosra fagyott a gép
2., xorg-driver-fglrx telepítése nem okozott maradéktalan sikert. fglrxconfig sem, dpkg-reconfigure xserver-xorg változat sem hozott 3D eredményt. /etc/modules heggesztve lett, hogy töltse be az fglrx modult. ilyet sem lőttem még
3., holnap megpróbálom az ati drivert beizzítani
4., vélemény?
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
jre 1.5.0.4 elég neki? vagy kell jse vagy miarák,
szal elég a futtatói környezet?
neked mi van fent ami java?
Elég neki hogyne!
én binárisból raktam fel a fent írt javát és a plugin-t linkeltem át a firefox pluginjébe.. így van java a böngészőhöz..
Amúgy [link] alatti két csomagot elég telepíteni, nem kell boszorkánykodni a linkelgetéssel.
mondjuk nekem parasztos bittorent is megteszi ami a rendszerbe alapból van, annyit nem torrentezek, viszont a dcgui beállítása érdekelne..
van értelme windózos dc-t emulálni?
Felesleges emulálgatni, mikor van Linux DC++
Telepítése igen egyszerű (terminálba):sudo apt-get install libatk1.0-0 libbz2-1.0 libc6 libgcc1 libglade2-0 libglib2.0-0 libgtk2.0-0 libpango1.0-0 libstdc++6 libxml2 zlib1g
wget http://newstuff.orcon.net.nz/ubuntu/dcpp/dcpp_0.0.20050809cvs-1~mird_i386.deb
sudo dpkg -i dcpp_0.0.20050809cvs-1~mird_i386.deb
ui: Mentem aludni, mert lassan 38 fokos lázam van...a szerver ma este velem együtt pihen... -
GD
őstag
jre 1.5.0.4 elég neki? vagy kell jse vagy miarák,
szal elég a futtatói környezet?
neked mi van fent ami java?
én binárisból raktam fel a fent írt javát és a plugin-t linkeltem át a firefox pluginjébe.. így van java a böngészőhöz..
mondjuk nekem parasztos bittorent is megteszi ami a rendszerbe alapból van, annyit nem torrentezek, viszont a dcgui beállítása érdekelne..
van értelme windózos dc-t emulálni? -
Sianis
addikt
Hát skacok ez nagyon laza volt...
Itt az eredmény: [link]
Szóval:
Letöltöd ezt: [link]
Nyiss egy terminált és lépj be oda, ahová letöltötted.
tar xvjf Azureus_2.3.0.4_linux.GTK.tar.bz2
cd azureus
./azureus
Nekem van telepített JAVA-m és tökéletesen megy...ha nem akkor telepítsétek, ha van akkor van egy kód amivel talán megy manuálisan, de nekem nem akart menni... -
GD
őstag
vmi télleg nem annyira frankó ezzel az azerus-al, nekem se sikerült feltenni
pedig java van dögivel, jre,jse..a synapticot végigkínoztam a dpkg által kiírt összes függőségnek kiírt file-al, de csak törött csomagokkal lettem gazdagabb..
binárisnál eljut a ./configure -ig hiba nélkül, a make -re azt írja, nem ismeri a parancsot..
az ubuntu kalauzban leírt -apt-get install azerus- a magyar backportokkal nem ad vissza semmi találatot..
apt-get -nek van vmi kapcsolója hogy az összes függőséget is tegye fel ahol éri?
apt-get és dpkg man-okban ennyit találtam:
depends: Turn all dependency problems into warnings.
--ignore-depends=package,...
Ignore dependency-checking for specified packages (actually, checking is performed, but only warnings about conflicts are given, nothing else) -
-
Merlini
tag
Azt próbáltam már előtte, Debian testingből leszedtem az azureus csomagot, majd ezt kicsomagoltam.
dpkg-deb --extract azureus_2.3.0.4-3_all.deb azureus.tmp
/Módszert skype telepítésből lestem el, azt így raktam fel./
Ezt a kicsomagolt könyvtár szerkezetet bemásoltam a rendszerbe.
A deb csomagban lévő függőségek alapján, leszedtem még az Ubuntu csomagkezelőjével a hiányzó csomagokat. De nem teljesen stimmeltek a dolgok, nem mindent oda rakott az Ubuntu csomagjai mint aminek a Debian-os azunak kellett, hiába próbáltam átírni az azureus indító állományában. Consol-ban indítva töltögetett, 2 oldalnyi szöveget kiírt, de aztán hibaok nélkül leállt.
Ezt a GTK-st beraktam /usr/local/share alá amikor nem tudta letölteni magának a frissebb plugin-eket sem. Most user home-ba van, itt működik. -
Sianis
addikt
De nem próbáltad, hogy lehet-e az általam adottat upgradelni (frissíteni)? Mert ugye, Azureus tud ilyet, csak nem tudom melyik verzióban került ez bele.
Az meg teljesen mindegy, hogy milyen java-d van, az a lényeg, hogy magát a java parancsot vegye a géped, mert akkor van Java VM, és tudod futtatni a jar-okat. -
Merlini
tag
Köszi a linket!
Elég régi csomag, de csak testing ben van aktuális ahogy keresgéltem, és azt sem indult el.
De időközben sikerült megoldani.
1.5 kézel feltet java-ra, felraktam csomagból az 1.4-est. (Ez lehet felesleges volt.)
Majd innét [link] letöltöttem a gtk-s azureus-t.
Ezt régebben a /usr/local/share raktam és akkor embertelen lassú volt.
Most kibontottam a home könyvtárba és már rendesen megy.
Elégé favágó módszer. -
Merlini
tag
Köszi most már működik így, konzolban.
Már csak az azureus-t kellene beüzemelni.
Nem lehet régebbi csomagot levadászni valahonnét, ha már írták a kalauzban. gondolom régebbi Ubuntu-ban benne volt?
Vagy tud valaki olyan bittorrent klienst ami több torrentet is tud kezelni egyben, és az összesnek lehet állítani a fel és letöltési sebességét globálisan?
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
gondoltam rá hogy kellene cron-ba egy pár soros script ami időnként a legfontosabb filekról:
fstab, host,mplayer config,stb.. csinál egy .tar-t
Nem tudom te hogy vagy vele, de nekem ha összeállt a fstab, mplayer config, akkor nem nagyon van hozzányúlva. Ha esetleg mégis védeni akarod, akkor megteheted azt, hogy csak root írhassa, többiek csak olvashasság a számodra fontos configokat, így ugye a rendszer eléri, de semmilyen módon (esetlegesen valami vírus, ami nem nagyon van) nem tud modosítgatni. De a fontosabb rendszerfájlokat, root módon kívül amúgy sem lehetséges írni, azért ki van ez találva, nem úgy mint Win alatt, ahol alapból rendszergazda vagy, és mindent csak úgy piszkálhatsz kedved szerint...
+1pont az ubuntunak hogy a grub live módban teljesen jól visszaállítható, fedora alól sokat szívtam vele..
No igen. Mikor kicseréltem a 0.95-t 0.97-re, akkor igencsak nehezebb volt live cd-vel helyrehozni, de mégis profi módon kezelte, csak én lámultam pár helyen.
repo cache kérdésemre nagylinuxtotyikba se felelnek
Tedd fel esetleg Linuxforum.hu-n, esetleg keresd meg ott kelemengabor-t privátban, nem én mondtam, szerintem ő tudni fogja a választ.
MOD: szövegformázás...
[Szerkesztve] -
GD
őstag
a ghost-ot szépen lehet kometezni hogy miket milyen állapotba mented.. van rá egy kis ablak
ha épp nem vagyok lusta ilyen parasztos dolgokat írok bele hogy :
(alaprendszer+frissítések+mplayer még nincs benne+ ékezetes betűk+fstab jó)
ha már kézreállt a móka akkor majd én is bátrabb leszek
de nem is tudom mikor volt felrakva az első ubuntu-m, megkéne nézni mikor kérdeztem elsőnek hüjeségetkb 1,5 hónapja
gondoltam rá hogy kellene cron-ba egy pár soros script ami időnként a legfontosabb filekról:
fstab, host,mplayer config,stb.. csinál egy .tar-t
+1pont az ubuntunak hogy a grub live módban teljesen jól visszaállítható, fedora alól sokat szívtam vele..
repo cache kérdésemre nagylinuxtotyikba se felelnek -
-
GD
őstag
nos, kalandos volt az ékezetek összehozása gnome-ba, már magam sem tudod a teljes forgatókönyvet..
de ami biztos hogy:
1. apt-get install msttcorefont
+ biztos ami biztos
2. /home/user/.fonts/ alá az összes win-ből kilopott ttf
+ u.e. root alá is , + /usr/share/fonts alá (kicsit túlparáztam tudom)
3. + dpgk-reconfigure locales --> 8859-2, hu_HU ...
pl ezeket a csomagokat nem tudtam, de nem is kellett feltenni: iso-biznet-8859-2-xxx
sem más furmányos trükk pl a linuxforum.hu ubuntu topicból
(ha mégis akkor már azért nemtudom mert sokmindent próbáltam.. meg oda vissza ghostolás különböző állapotok között)
ami tuti halál az a font reconfigure.. na attól az x összef&sta magát..
Mplayer pedig:
mplayer-t meg saját magam forgattam a legújabb 7pre2-őt
gcc3-al ha jól emléxem..
+codecs+mplayer fonts (amit most épp nemhasználok ugye..)
+ /home/user/.mplayer/configure széjjelszerkesztése
azért írom ilyen szájbarágósan hátha másnak is segít, + magamnak blog hogy emlékezzek + hogy te is értsed
már majdnem elégedett vagyok
nautilus bugzik ha több ablak is van nyitva.. ''váratlanul kilépett''..remélem ha frissül majd a csomag, jobb lesz
ami nagyon bejött: mivel win és másik linux alól is thunderbird-el levelezek, egy fat32-es partíción tárolom a leveleket, és mindehol, mindenkor u.a.-t az állapotot látom
nincs az hogy egyik oprendszer alól már letöltöttem egy levelet és dejólenne látni a másikba de újra kell indulni..
minden esetre most egy ATOMnagy ghost és dvd-re írás a rendszerről -
GD
őstag
firefox-hoz milyen betűkkel nyomultok?
szerk/beáll/ált/betűk és szinek
próbáltam u.a.-t a beállítást mint win alól, de nem az igazi.. -
GD
őstag
megoldódott az mplayer felirat ő és ű betű gondom:
/home/user/.mplayer/config -ba egy sor:
subcp=iso88592
a font meg egy akármilyen ttf útvonallal megadva.. -
GD
őstag
hol van a hivatalos ubuntu whislist?
beírnám hogy telepítéskor lehessen választani alapértelmezett kódlapokat + backportról egyből lehúzható ttf-ek ami tudja a kódlapot..
nekem ez az egész kódlap, ékezet dolog egy nagy zűrzavar ubuntu részéről.. talán ennyi az összes negatívum amit eltudok mondani..
mondjuk új telepítéskor is a nautilus váratlanul kilép, újraindítja a nautilust bug befigyel..
[Szerkesztve] -
Merlini
tag
Sziasztok!
UHU-ról tértem át Ubuntura.
Torrentre azureus-t használtam, ubuntu kalauz szerint simán csomagból fel lehet telepíteni, nekem nem talál ilyen csomagot.
Felraktam a legújabb Java-t, majd gtk azureus-t a web oldaláról.
Széppen beindul, már kezdek örülni, de rámegyek egy 2 CD-s fájlon az ellenőrzésre, és félórán keresztül ellenőrizte, és közben a procit is teljesen lefoglalta.
Segítsetek üzembe helyezni egy azureust! (óhajtó mondat)
Másik problémám windows-os megosztás csatlakoztatása.
Ubuntu kalauz szerint így kellene mennie:
sudo mount //192.168.1.2/megosztva /media/megosztasneve/ -t smbfs -o username=myusername,password=mypassword,dmask=777
de csak egy ilyen hibaüzenetett kapok:
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on //192.168.1.2/megosztva,
missing codepage or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so -
Sianis
addikt
Sziasztok!
Lassan összeáll az itthoni szerverem, hamarosan Ubuntu szerveren fog üzemelni, egyenlőre itt érhető el, nem sok minden, de teszteljétek, aztán be lesz pörgetve!
[link] -
GD
őstag
ha elmentettem tar-ba a repositorykat tartalmazó állomány (repository cache-t)
[link]
és új telepítéskor vissza tar-olom a leírás szerint, akkor ami ott megvan, az apt nem fogja újra netről lehúzni hanem helyből megoldja? függőségeket is?
mert valahogy így lenne értelme számomra..
több ilyen mentés, ha esetleg autoclean -al kilett pucolva a cache,egymásra másolható?
úgy értem különböző állapotok amik részben fedhetik egymást.. -
GD
őstag
nemtom mér erőltetik a népek a 3D-t linux alá... mintha játszana vele..
engem csak a kíváncsiság hajtott mikor nvidia drivert raktam fel hogy jelent e vmit desktop szinten.. -
Grunya
aktív tag
A Radeon videokártyát mennyire nehéz beállítani Ubuntuban? Kell hozzá kernelt forgatni kézzel, vagy a gyári kernel jól be van állítva hozzá?
-
GD
őstag
1.
gnome-ra új témákat mennyire kürölményes feltenni? gondolom a gnome.org-ól lehet leszedni
hová kell kicsomizni hogy lássa a rendszer?
2.
gyári dc klienshez vmi leírást a beállításokhoz? kicsit fura a win-es kliensek után..főleg az ablakok felépítése, meg hogy mi hol van..
3.
valami okos IDE3 tag szerkesztőt keresek, a gyári nem szimpi
olyan win-es tag&rename szerű-t
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
Hát ez biza nem néz ki jól!
Hoary meg Breezy is egyben?
#deb cdrom:[Ubuntu 5.10 _Breezy Badger_ - Release i386 (20051012)]/ breezy main restricted
deb ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy main restricted universe multiverse
deb-src ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy main restricted universe multiverse
deb ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy-updates main restricted universe multiverse
deb-src ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy-updates main restricted universe multiverse
deb ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy-security main restricted universe multiverse
deb-src ftp://ftp.fsn.hu/pub/linux/distributions/ubuntu/ breezy-security main restricted universe multiverse
Gyorsan cseréld ki az egészet csak erre. -
GD
őstag
nemtom..
lehet más backportokat használunk?
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu breezy-updates main restricted
deb-src http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu breezy-updates main restricted
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu breezy-security main restricted
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu breezy-security main restricted
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ breezy universe main restricted multiverse
#5.04 hoary
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu hoary universe multiverse
deb-src http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu hoary universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu hoary-security main restricted
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu hoary-security main restricted
neked mid van?mutiiiii
gui alól indított konzol ablakba hasonlóan trék a betűk mint mc-be..
[Szerkesztve] -
GD
őstag
mindenkin végigmegyek, eccercsak majd meglesz a nekem való disztrib toplista
mondjuk a suse9.3 már elrugta a labdát, mert bénán állítja be a monitort meg a hálókártyát is..kedvem meg nincs korigálni..
akik jártak már nállam:
fedora, uhu, suse, ubuntu
mandriva (kb egy install megnéz, leszed erejéig)
eddig top3
1. Fedora
2. Ubuntu
3. Uhu
első kettő ha megoldódik pár bajom Ubuntuval akkor holtverseny -
GD
őstag
nos, az ötlet a win-ből fontlopás, bejött
xmms szép betűkkel dolgozik, amit csak kérek tőle.. jó munkás
de az mc maradt ratyi... utólagos engedelmeddel képet küldtem a méledre..
a font még hasonlítana is az eredetire de mintha a betűk távolságával lenne gáz..
W,@,stb..nél látható -
Grunya
aktív tag
Ha ilyen kitartó vagy, akkor neked szerintem a Gentoo lenne az ideális disztribúció. Azzal lehet igazán sokat megtanulni a linuxról. Szerintem a legjobban dokumentált disztrib, a közössége is nagyon lelkes és segítőkész (Pl.:Sipi
) Csak hát, aki olyan lusta mint én, azon ez sem segít...
-
GD
őstag
sebességben semmi, inkább csak disztro specifikus dolgokban szokatlan.. csomag kezelés, gui cuccok, mplayer, backport-ok, stb..
/mondjuk Fedorában a helyi gépről történő frissítések és a yum, na az érdekes, mert hol szereti, hol nem../
még a boot-olás is kb egyforma gyors.. igaz úgy hogy kb u.a. a szolgáltatások, démonok indulnak
1 gb swap, 1 giga ram, 2,5 barton ,ext3
ahoz képest hogy összvissz 4-5 hónapja foglalkozom linuxal.. majdnem ott vagyok hogy mindent tudok amit win alól..mondjuk sokat fórumozok, olvasok, marcel gagné linux könyve nagyon jó, meg megvettem sokpézé a fedora-redhat teljes referenciát könyvben..
bár, pont ami legjobban kellene az sosincs benne
pl az fstab opcióiról még sehol nem találtam vmi értelmes összefoglalót..
Fedóránál van egy gnome felület ahol az induló processzeket jól belehet lőni, mindent kommentál pár sorral hogy miért felelős, ergo tudom ha nekem nem kell, kikapcs..
na ezt az ablakot nem találom Ubuntuban.. ez hiányzik..
bár erre és sokmásra van a Webmin nevű webes felületű cucc ami nagyon toppon van, persze abból is csak forrás meg rpm-van, forrásból kicsit macerásabb ,még nem volt időm végig olvasni a howto-t
[Szerkesztve] -
GD
őstag
köszi! hazaérve kipróbálom
root-ként én is csak konzolból,de azt a f7 gui alól konzol ablakban, tehát nem ''igazi''konzol..
egyébként f1-f6ig lévő konzolokon van mód vmi nagyobb felbontásban nyomulni?
nemtudom, de lehet hogy vmi bug: mikor gui konzol-ban mc-zek os ctrl+o -val váltok mc és konzol állapott között, előfordul hogy ''belefagy'' -
Sianis
addikt
Hát ez user specifikus! Tehát csak adott néven való bejelentkezéskor működik! Root-ként meg amúgy sem érdemes grafikus felületben ügyködni!
Én például csak terminál alól használom a root jogokat.
De ha jól tudom, akkor ha a/usr/share/fonts
-ba másolod a betűket, és nyomsz egy
sudo dpkg-reconfigure fontconfig
-t, akkor is megy, de erre már érkezett hozzám panasz, viszont a /home/$USER/.fonts -ra még nem.
MOD: De ugye, ha/root/.fonts
- ba rakod a betűket, akkor elvileg (nem próltam/próbálom ki) működik.
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #430 üzenetére
Így van, ezzel lehet szépen frissíteni a rendszert, bár megjegyezném, hogy Ubuntuban van egy frissítéskezelő, ami minden indításkor ellenőriz, tehát mindíg ügyel a rendszer naprakészségére....
-
Grunya
aktív tag
Az Ubuntuban is van olyan, hogy egyetlen parancs kiadásával frissíti az összes telepített csomagot? (Már amiből van elérhető frissítés)
-
Sianis
addikt
Szia!
Lehetséges saját fontokat is berakni, pl lopni egyet kettőt MS-ből, nekem van ha gondolod akár mindet megkaphatod!Lényeges dolog, hogy egyszerű telepíteni. Csak be kell lépned a saját home könyvtáradba, és ott létrehozni egy .fonts mappát. Utánna belerakod a fontjaidat, majd a programok újraindítása után már kedvedre válogathatsz a betűtípusok között, Gnomban is megadható, hogy szép TT Fontokkal jelenítse meg azt amit....
Egyszerű megoldás nem?
-
GD
őstag
egyébként ha van az ubuntunak ilyen whis-list-je amire lehet ötleteket rakni, bele lehetne írni hogy a következő verzóban ezt kicsit tegyék elegánsabbá, akár már telepítéskor is lehessen megadni az alapértelmezett kódlapot..
-
Emitel
tag
Sziasztok!
Ubuntu 5.10-et használok.
Egy olyan lakalmazásra lenne szükségem, amivel soros porton keresztül tudok pl. switchet konfigurálni. Pl. windows alatt a Tera Therm.
Köszi -
GD
őstag
ezeket a csomagokat már soxor próbáltam feltenni, az a baj hogy a függőségek körbeérnek és egymás farkába harapnak.. amit ír a synaptic hogy tegyem fel mert kell neki hozzá.. a végén panaszkodik hogy szedjem le mert akadályozza..
közben persze egyiket se hajlandó megcsinálni..
végül is az iso8859-2 kódlap most alapértelmezett lett, és arial és verdana (truetype?) betűkkel most kb elvagyok a gnome-ba..
de az a fránya MC az gányul néz ki.. amit konzol profilba ad lehetőségeket betűtípusra, az összes tré.. egymásra csúsznak a betűk vagy épp túl nagy távolság lesz köztük..
=========
mellesleg, az xmms-ben is összvissz egy betűt találtam ami hajlandó iso8859-2be menni, hát, nem egy álom.. valahogy rálehetne venni hogy rátallózzak a msttcorefonts-ra és ott vmi értelmes betűt adni neki? meg ahogy az xmms-nél betűt lehet kiválasztani.. borzalom, szűrők meg a bánat tudja mik..
mplayer-nek a msttcore-ból az arialt adtam be mind opciót, az ő,ű betű ~ vagy ^ szerű felülvonásokkal nyomul.. kicsit szemöldök ráncolós de határeset.. ez még annyira nem zavarna..
honnét tudnék a rendszer által is látható iso8859-2 kompatibilis fontokat nyerni? -
Sianis
addikt
válasz
Caesarion #420 üzenetére
Jó helyen vagy az Ubuntuval.
Én Mandrakel kezdtem, de csak alap telepítés volt fenn, semmit nem tudtam, hogy mit hova, miért. Utánna vettem meg a notebookom, amin alapból UHU 1.2 volt, de újra akartam rakni, kedvem szerinti csomagokkal, hát nem sikerült a telepítőt beindítani, még a fejlszetők segítségével sem, erre ráment vagy 1,5 hónapom, mikor felraktam a Hoary beta verzióját. Minden megváltozott, azonnal egy tiszta rendszert láttam, lehetőségekkel tele, és ugye teljes Debian (szabányteremtő disztro) stílusban, kevesebb khm telepítési vesződéssel, mint Debiannal, de ugy teljes támogatottsággal. És azóta itt vagyok, ezt csinálom, kezdek érteni alap gondokhoz, Ubuntu Kalauz, 5.10 telepítő fordítása, no meg ugye itt a PH!-n és LF-on is vagyok ha tudok, és sikeresnek érzem, hogy sok gondot megoldottam már.Úgyhogy ha valamit meg akarsz ismerni, akkor igen jó hozzá Ubuntu, minden lehetőség nyitva áll.
A múltkor éppen azzal játszottam, hogy kicseréltem a 0.95-s GRUB-ot, 0.97-re.Hát igen, két órán keresztül nem is volt boot menü, de Rescue-val tudtam üzemelni, és helyreraktam csak lassacskán!
-
Caesarion
aktív tag
nemkicsit off de ugy látom a linux guruk most mind itt vannak. Mit ajánlanátok a linux világ kezdeti felfedezéséhez? ''Kiismertem eléggé'' a windowst, szeretnék megismerkedni a linux rsz-rel is:
UHU v SuSe v Mandrake v RedHat v Debian v Ubuntu? ( a grafikai kinézetéhez én nem ragaszkodok, az angol nem akadály, konkrét felhasználási célom nincs vele, csak érdekel.) -
Sianis
addikt
synaptic megynit es irod 8859-2 ,4 csomag lesz ezek leszeded
xfonts-biznet-iso-8859-2-100dpi
xfonts-biznet-iso-8859-2-75dpi
xfonts-biznet-iso-8859-2-base
Ezek kulon-kulom magukkal rantanak meg 3 csomagot.Instalalas
utan rootkent terminalba beirod
dpkg-reconfigure locales
Ekkor megjelenik egy kek hatteres DOS szeru ablakocska ahol latni fogod
milyen karakter keszletek vannak fent.En special minden elol kivettem csak a
HU UTF-8 es a HU8859-2 ele raktam be.Le okezod...valahogy igy fog kinezni
az utolso ablak
┌─────────────────────────┤ Configuring locales ├─────────────────────────┐
│ Many packages in Debian use locales to display text in the correct │
│ language for users. You can change the default locale if you're not a │
│ native English speaker. These choices are based on which locales you │
│ have chosen to generate. │
│ │
│ Note: This will select the language for your whole system. If you're │
│ running a multi-user system where not all of your users speak the │
│ language of your choice, then they will run into difficulties and you │
│ might want not to set a default locale. │
│ │
│ Which locale should be the default in the system environment? │
│ │
│ None │
│ hu_HU │
│ hu_HU.UTF-8
A 8859-2 fogja alapertelmezni az UTF csak masodlagosnak------X rebbot utan megszunt a gondod
Elvileg ez a megoldás...csak ha mégsem bukkansz rá!
[Szerkesztve] -
Rufusz
tag
Nekem is eldöcög már az mplayer, de sok zavaró hiba van még benne.
Az egyik legidegesítőbb, hogy a képet nem lehet átméretezni, vagyis hiába nagyítom fel az ablakot, az élő kép ugyanakkora, méteres fekete kerettel.
Asszem Te írtad régebben hogy volt ilyen problémád, hogy oldódott meg?
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
bocsika, hogy nem megy gyorsan a válasz, de én baromira sokat tanulok mostanában!
Megoldást esetleg Linuxforum.hu Ubuntu szekció, mc! Ez teminál betűtípusra megy, de ha jól látom ilyesmik vannak bekavarodva nálad! A második oldalon van egy jó tipp...na de most rohannom kell bocsesz... -
GD
őstag
nem leszólásként:
hááááát kicsit nyugdíjas a tempó a PH ubuntu totyikban..
a linuxforum.hu- esetleg aki itt keres megoldást és nem talál.. -
GD
őstag
a kódlapok , ékezetes betűk és csomagok olyan zavarba vannak egymással és függőségekkel hogy ehez vmi nagytudás kellett hogy így összehozzák..
most próbálom felrakni a synaptic-al a
xfonts-biznet-iso-8859-2-100dpi
xfonts-biznet-iso-8859-2-75dpi és base csomagot de a függőségek agyon vannak kavarodva..
ha felrakom neki sorban amiket ír függőségnek a végén arra panaszkodik hogy szedjem le amit előtte felraktam... egyszerűen kaotikus..
valaki tud vmi épkézlább megoldást?
xfonts-100dp,xfonts-100dpi-transcoded,xfonts-75dpi,xfonts-base,xfonts-base-transcoded,xfonts-biznet-100dpi
xfonts-biznet-base csomagok vannak fent..
dpkg-reconfigure locales:
a kódlapnál elég ha a 8859-2 + utf8 magyart kijelölöm? és a végén a hu_HU-t? -
GD
őstag
nos, sikerült felnyomni, kb fél napom ment rá mire mindere rájöttem hogy mitől jó-nemjó az ubuntu alatt az mplayer..
felírat is mostmár megy olyan ahogy nekem tetszik, betűméret variálás pedig
a user alatti config file-be a írt paraméterrel, nemtudtam mág rájönni mibe számolja mint mértékegység, de ha 15-öt írok akkor bazinagy lesz, innét döcögtem lefelé, asszem most 3 v 4-esen van egy truetype arial betűvel..
gondolom az már csak csak álom hogy a felíratnak más színe legyen..
ja és gui-t nem raktam fel mert a nagy linux topic-ba az öreg bölcsek azt mondták hogy az nemkell mer minek.. végülis..majdnem mindent tudok bill irányítani... meg a gui elég kevés dolgot tud állítani.. majdhogynem csak stop-play,tekerés..
[Szerkesztve] -
pampika
őstag
Jah,még annyi gondom lenne,hogy az akksis időt hogy lehetne kicsit megnövelni?(lehet mondjuk,hogy a testreszabott kernel segítene vmit a dolgon),de azért egy notinál az egyik fő szempont,hogy mennyit megy akksiról.És win alatt csak doksi olvasással elment akár 5:15-öt is,vagy net+zenével kényelmesen 4 órát,most viszont egy quark zenejáccó + firefoxra kiír 2:20-t
Ebben a notiban az optikai olvasó könnyen cserélhető és ezt a win usb-s eszköznek ismerte fel -> leválasztva menet közben is ke lehetett szedni.Viszont amikor multkor az ubuntu alatt kiszedtem (umount után,de leválasztás hiányában),akkor csontra fagyott a rendszer
A gaimet használom chatre,de ez is,meg a kopete is azt játsza,hogy ha sokáig nem csinálok vele semmit (~fél óra),akkor ledob a hálóról,pedig az van neki beállítva,hogy ne váltson away üzemmódba..
[Szerkesztve] -
pampika
őstag
Sziasztok!
Én is az ubuntunál kötöttem ki (jópár próbálkozás után(gentoo ~1,5 hét próba,debian,majd ubuntu)
Alapjáraton egész jó kis rendszer,nálam egy ibm t41-es notin fut.Bár van vele 1-2 apróbb gondom...
Pl. nálam se nagyon száguld (gnome alatt).Ezért ötlött fel,hogy lehet-e a kernelt fordítani,vagy csak készen telepíteni? És ehhez kapcsolódóan lenne egy alap kérdésem: ha a kernelt leforgatom,akkor csak reboot és azzal a kernellel fog indulni,vagy újra kell rakni az egész rendszert? (gentooval fordítottam párszor kernelt) Szóval a kernel mennyire van összeépülve a renszer többi részével? (azt tuom,hogy ez a magja
)
Aztán ha fut egy zenélős progi (pl. quark) és indítok egy másik olyan progit,ami a hangkarit használná,akkor a 2. progi nem fog hangot adni addig,amíg az elsőt ki nem lövöm és a 2-t újra nem indítom.Azt még megértem,hogy egy progi kivételes jogot kap a hangkari kezelésére,de ha az 1. abbafejezi magát,akkor a 2. miért nem használhatja gond nélkül? (no meg miért nem lehet,hogy egyszerre több progi is szóljon a hangszórón,ami win alatt lehet,ha egyszerre megy több winamp,pl.)
A firefoxban win alatt az egér görgőjével be tudom zárni a nem használt fület,lin alatt meg beilleszti a vágólap tartalmát.Ezt nem lehet valahogy átállítani?Mert kényelmesebb lenne.
Van egy linksys wusb11v4 usb wlan karim és azt kéne majd beüzemelni...az ndiswrappert már leszedtem,majd este próbálkozom vele
@Sianis: a fordítási project még aktuális? -
Sianis
addikt
Nektek megy a GRUB splash? Nekem egyszűen nem akar működni, de nem tudom, hogy miért...pedig jó a kód, ez tuti!
Aktív témák
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 32GB 1000GB 1 év garancia
- ThinkPad T495 Ryzen 3 PRO 3300U 16GB 512GB 1 év garancia (akksi hibás)
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Epson Workforce DS-530II dokumentumszkenner
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest