- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- ldave: New Game Blitz - 2025
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
Tudnátok mondani a krusader-en kívül valami jó total commander szerű program linux alá? Azzal az a bajom, hogy kde közeli alkalmazás, én meg gnome-ot használok és annyira nem szeretik egymást
(meg nem akarok feleslegesen kde-s dolgokat felrakni csak emiatt, pedig pakolna fel)
-
Nedudgi
aktív tag
válasz
sanyixXx #1796 üzenetére
Hát, a KDE (Kubuntu) az általában szebben csillog, mint a Gnome (Ubuntu). Kezelhetőségre azt hiszem mindekettő könnyen kezelhető (jelenleg Kubuntu megy nálam). A megjelenítésen kívül az alapértelmezett programokban különbözik (Kubuntu-ban más alapértelmezett progik vannak pl.: zenelejátszó, instant messenger, e-mail program, csomagkezelő stb.) Egyébként a kde-t fel lehet rakni sima Ubuntu-ra is és akkor bejelentkezéskor választhasz hogy melyiket akarod használni. Fentebb be van linkelve az ubuntu kalauz, szerintem az nagyon-nagyon hasznos és jó.
Szerintem próbáld ki mindekettőt ha tudod valamilyen Live cd-vel (KDE, Gonome) és úgy válassz...
[Szerkesztve] -
GD
őstag
wlan-ra connect-elni gnome alól hálózatok beállításból milyen extrákat igényel?
titkosítás, mac azonosítás nincs, dhcp-n oszt a wlan router -
sanyixXx
senior tag
belépnék én is a linuxosok táborába, de nem tudom, hogy ubuntu vagy kubuntu linuxot használjak?
mi a különbség a grafikai rendszeren kívül? meg mi is pontosan ez a grafikai rendszer? csak szimplán a megjelenés különbözik?
van pár fontos dolog, amit első telepítés és használat előtt tudnom kell? ne kíméljetek -
Rez_Grof
őstag
Felküzdöttem a 5.10es kubuntut a notikámra. Eddig elég türhetőnek mutatkozik, de még sok mindet be kell álligatni.
-
wassermann
addikt
válasz
Jester01 #1790 üzenetére
''JESTER01: Nemtom, tőlem ez a garázsló nem kérdezte milyen frissítéseket akarok''
Bocs, én kevertem össze: ha most már jól emlékszem vissza, a monitor vízszintes és függőleges eltérítésének kéri be az adatait és ebből ő automatikusan beállítja a legmagasabb használható frissítést. A lényeg, hogy magasabb frissítés beállítására is használható. -
emitter
őstag
mi a francér nem tudom telepíteni ezt a libet? régebben már fönnvolt, aztán leszedtem, most újra kéne..
emitter@LAPTOP:~$ sudo apt-get install libsdl-mixer1.2-dev
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
A következő ÚJ csomagok lesznek telepítve:
libsdl-mixer1.2-dev
0 csomag frissítve lesz, 1 új csomag lesz telepítve, 0 el lesz távolítva és 0 nem lesz frissítve.
E: Nem sikerült zárolni: /var/cache/apt/archives/lock - open (11 Erőforrás ideiglenesen elérhetetlen)
E: Nem tudom zárolni a letöltési könyvtárat
emitter@LAPTOP:~$
nem fut semmilyen olyan program, ami használná -
paramparya
őstag
Magával a frissítéssel nincs bajom, meg szépen 85Hz-en (ez a max. a monitoromnak ebben a felbontásban), csak hát kicsit csúnyácska és kicsi a kép...
-
Jester01
veterán
válasz
wassermann #1788 üzenetére
Nemtom, tőlem ez a garázsló nem kérdezte milyen frissítéseket akarok. YMMV.
-
paramparya
őstag
válasz
wassermann #1788 üzenetére
Thx, majd kipróbálom, most vidózba' vagyok
-
wassermann
addikt
válasz
paramparya #1770 üzenetére
Paramparya! Van kényelmesebb mód is:
''sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg''-gal előhívhatod a XORG-beállításához a varázslót, utána szépen végig visz. !!! Figyelj mert a varázslóval a képernyő beállításain kívül más paramétereket is megváltoztathatsz. Ezért az egérre és a billentyűzetre vonatkozó értékeket ne változtasd meg.
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
válasz
paramparya #1785 üzenetére
Ide a Display-be csak a felsorolásba kell berakni a nevét. A modeline-t a ''Monitor'' szekcióba kell berakni. Ja és ez 2 sor, az első ami #-al kezdődik az csak megjegyzés, a második sor a tényleges modeline és nem kell idézőjelbe tenni. (Linuxon a konfigfájlokban és szkriptekben általában - de nem mindig - a # jelzi a megjegyzést)
SubSection ''Display''
Depth 24
Modes ''1280x1024'' ''1024x768_85.00'' ''832x624'' ''800x600'' ''720x400'' ''640x480''
EndSubSection -
paramparya
őstag
válasz
Jester01 #1773 üzenetére
No
Van egy ilyen rész:
SubSection ''Display''
Depth 24
Modes ''1280x1024'' ''1024x768'' ''832x624'' ''800x600'' ''720x400'' ''640x480''
EndSubSection
ide kéne idézőjelbe berakni ezt a sort:?
''# 1024x768 @ 85.00 Hz (GTF) hsync: 68.60 kHz; pclk: 94.39 MHz Modeline 1024x768_85.00'' 94.39 1024 1088 1200 1376 768 769 772 807 -HSync +Vsync''
Hogy így nézzen ki:
SubSection ''Display''
Depth 24
Modes ''# 1024x768 @ 85.00 Hz (GTF) hsync: 68.60 kHz; pclk: 94.39 MHz
Modeline ''1024x768_85.00'' 94.39 1024 1088 1200 1376 768 769 772 807 -HSync +Vsync'' ''1280x1024'' ''1024x768'' ''832x624'' ''800x600'' ''720x400'' ''640x480''
EndSubSection
Lehet, hogy hülyeséget beszélek, de még nem vágom mindig teljesen -
Jester01
veterán
válasz
paramparya #1782 üzenetére
Hmm, packages.ubuntu.com szerint ez az xserver-xorg-core csomagban van, az pedig csak fel van telepítve
Esetleg az /usr/X11R6/bin nincs benne a path-ban, próbáld teljes elérési úttal.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
WillChi #1778 üzenetére
''kezdőként'' 2 parancsot érdemes megjegyezni (meg még egy csomót
):
- ha tudod nagyjából a témát, amibnen keresni akarsz: apt-cache search téma, jelen esetben apt-cache search vlc. ez kiírja röviden, hogy mely csomagokban, vagy leírásában szerepel a vlc. asszem a keresett csomag neve is ez, tehát fel kell telepíteni:
sudo apt-get install vlc
(magyarázat:
sudo: hogy userként is tudj root-jogokat igénylő dolgokat, jelen esetben telepítést végrehajtani,
apt-get install vlc: a vlc nevű csomag telepítése).
egy másik lehetőség: az /etc/apt/sources.list-ben a deb kezdetű sorok végére írd be hogy multiverse (amennyiben nincsenek ott), majd apt-get update, utána apt-get install mplayer. hogy a kodekeket felteszi-e, azt nem tudom, de suggested packages/ajánlott csomagok között biztos írni fogja. -
paramparya
őstag
Nem teljesen tökéletes az ékezetes betűk kezelése...
Van olyan, hogy ékezetes betű helyett rombusz-szerűségek (kérdőjel egy rombuszban) jelennek meg, vagy 'csúnya' karakterek ( á a köbön, stb.)
[Szerkesztve] -
WillChi
őstag
Valaki el tudja nekem magyarázni (szájbarágósan, mert Linuxhoz nem nagyon volt eddig szerencsém), hogy hogyan tudom elérni, hogy MP3 és DivX 'kompatibilis' legyen az Ubuntu, vagyis lejátssza őket?
-
Jester01
veterán
válasz
paramparya #1772 üzenetére
Bocsesz
Szóval a gtf paranccsal lehet szabványos (gtf = general timing formula) paramétereket gyártani tetszõleges felbontáshoz és frissítéshez. A kimenet egy ilyen módleíró sor, azaz modeline. Ezt kell beilleszteni az x config (xorg esetén tipikusan /etc/X11/xorg.conf) monitor szekciójába (Section ''monitor'') illetve a screen szekció felbontásai közé a megfelelõ színmélységhez (szerintem fogod látni ha belenézel) -
Jester01
veterán
válasz
paramparya #1770 üzenetére
hcs:/tmp> gtf 1024 768 75
# 1024x768 @ 75.00 Hz (GTF) hsync: 60.15 kHz; pclk: 81.80 MHz
Modeline ''1024x768_75.00'' 81.80 1024 1080 1192 1360 768 769 772 802 -HSync +Vsync
A kimenetet berakni az x configba, majd xvidtune segítségével beállítani és a változtatásokat visszavezetni a configba. -
paramparya
őstag
válasz
wassermann #1769 üzenetére
kézzel állítottam be VESA-ra (1024*768*75fps, 64MB)
Hogy? -
wassermann
addikt
válasz
paramparya #1761 üzenetére
Sajnos a Matrox P650-met is 400-asként ismeri fel, így kézzel állítottam be VESA-ra (1024*768*75fps, 64MB).
-
Jester01
veterán
válasz
Igen, nekem is G400asnak ismeri fel. A bináris HAL modult pedig nem használom, tisztán az open-source driver van fent. Mondjuk dual-head és tvout közül egyiket sem használom, nem tudom esetleg ahhoz kellenek-e.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
paramparya #1766 üzenetére
akkor nincs más hátra, amit javasolt, azt szép sorban fel kell tenni. persze csak akkor, ha tényleg kell.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
paramparya #1764 üzenetére
ha a suggested packages-re gondolsz, azt utólag kézzel tudod feltenni. nem találtam rá automatikus kapcsolót.
ha függőség miatt nem teszi fel, akkor valszeg repository-keveredés van, az meg elég szutyok dolog, több órámba került nekem is, hogy lepucoljam a rendszerbe 1x behozott pár más verziójú csomagot.
tehát a kérdés: a telepítés megtörténik, vagy hibával kilép/nem telepít? -
paramparya
őstag
Amikor telepíteni akarok atp-get-tel vmi csomagot (mint most pl. mozilla-thunderbird...), és írja, hogy ilyen-olyan csomagok kellenének, jó lenne ha lennének,stb., akkor azokat milyen paranccsal lehet hozzádobatni? Mintha találkoztam volna már ilyennel (vmi atp-get paraméterezés...)
-
Jester01
veterán
válasz
az xvidtune-nal kínlódtam, de az magában is állítgatta, X config nélkül
Igen, azzal be tudod elvileg lőni a megfelelő pozíciót és amikor tetszik, akkor a beállított értékeket beleírod az X configba, hogy automatikusan azt használja legközelebb. Ha nem tudod olyanra állítani mint a windowsban, akkor valószínűleg más frissítést használsz. Emlékeim szerint van winre progi ami kiírja a modeline-t és akkor pont ugyanazt be lehet állítani linuxban.
Leírom a problémámat addig is a matrox g450 driver telepítésével:
Ezt majd megnézem otthon, nekem is G450 van. -
paramparya
őstag
válasz
Jester01 #1760 üzenetére
Hát, nem nagyon vágom, az xvidtune-nal kínlódtam, de az magában is állítgatta, X config nélkül, de mikor leg Down -abb volt, akkor is volt 2 centi a monitor aljáig, és szélességében sem sikerült összehozni...
X config-ot meg nem nagyon vágom
Leírom a problémámat addig is a matrox g450 driver telepítésével:
Currently installed driver is the same as the installer file.
X server driver not installed.
/usr/bin/md5sum: /usr/share/matrox/mga_hal_drv.o.mgabak: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Currently installed file is the same as the installer file.
mga_hal_drv.o is not installed.
Az első része szerint már ez a fájv van telepítve, de mégis g400-asként van felismerve...
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
válasz
paramparya #1759 üzenetére
xvidtune, majd a kapott értékek beírása az X configba.
-
paramparya
őstag
Bizony, köszi
Viszont a videokártyámmal még mindig gyíkom van: nem éppen szép a kép, és amit xp-nél beállítottam, hogy szépen pont beterítse a monitort, annál a méretnél linuxban van kb. 2-3 centi fekete keret minden oldalon... Van erre vmi megoldás azon kívül, hogy mindig oda-vissza állítgassam xp->linux váltásokkor? -
dat
senior tag
válasz
paramparya #1757 üzenetére
Azt hiszem itt sok kérdésedre választ kapsz:
[link] -
paramparya
őstag
KDE megvan, működik szépen, thx mindenkinek a segítséget!
Kérdéseim persze nem értek véget
Hogy lehet betűtípusokat telepíteni? Azok kellenének, ami windows-ban is megvannak, pl. az opera is elég idiótán néz ki így, ph sem olyan, mint ahogy megszoktam(Arial, Times New Roma, Comic Sans, stb. kéne...)
-
paramparya
őstag
Közben rájöttem: sudo mc, és máris tudok midnight commanderben rootként tevékenykedni
Bár az mc igen randa, szét van esve (lehet, hogy rosszul telepítettem: sudo apt-get intall mc), de mindegy, hátha kde-vel már szebben fog az is kinézni, bár így jobban belegondolva nem biztos, elvégre is konzolon futattam.No mindegy
)
Kubuntu épp' lefelé jön, majd beszámolok a fejleményekről...
Thx!
Matrox kártya driverrel kapcsolatban van vkinek tapasztalata? Nekem a G450-est nem nagyon sikerült telepíteni...
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
paramparya #1754 üzenetére
Terminálba írd be: sudo gedit /etc/init.d/sources.list
-
dat
senior tag
válasz
paramparya #1752 üzenetére
/etc/apt/sources.list fájlban vedd ki a # jeleket a deb kezdetű sorok elől.
Utána ''sudo apt-get update'', aztán ''sudo apt-get install kubuntu-desktop''
[Szerkesztve] -
paramparya
őstag
Hm, kubuntu-t sem nagyon tudok telepíteni.
Próbálom: sudo apt-get intall kubuntu-desktop, és aszongya, hogy nem található ilyen csomag... -
emitter
őstag
Ha egy libet downgraoldni akarok, azt hogyan kell?
Egyszerűen apt-vel felrakom a régebbit?
thx -
ngabor2
nagyúr
válasz
paramparya #1747 üzenetére
cd-ről bootolsz, felmountolod valahova (pl /mnt) a linuxos partíciót, majd chroot /mnt. ezután mehet a grub-install.
ha nincs alapból telepítve amit keresel, az apt-get-tel fel tudod pakolni. ha nem tudod a csomagok pontos nevét, akkor az apt-cache search segít:
apt-cache search mysql -
paramparya
őstag
válasz
paramparya #1747 üzenetére
A grub-installra közben rájöttem, a többi még mindig nyitott kérdés
-
paramparya
őstag
Feltettem az ubuntu-t, aztán meggondoltam magam, és windows recovery console -> fixmbr, szóval eltűnt az mbr-ből. Utána megint meggondoltam magam, és mégis adnék neki még egy esélyt, vissza lehet valahogy varázsolni, hogy működjön reinstall nélkül?
Alapból van benne telepítve apache/mysql, stb., ami php fejlesztéshez kéne?
Próbáltam ezt-azt beleerőltetni, de nem minden tetszett neki, t'án nem is tudott mindent letölteni, de már nem emlékszek pontosan, nagyon későn van már, mennem kéne aludni... -
ngabor2
nagyúr
válasz
Petersson #1745 üzenetére
[link] szerint 2006 június. ha a hivatalos oldal nem tud többet, nem hiszem, hogy más pontosabbat tudna mondani. valahova 10-e köré tippelem. ettől függetlenül ha a sources.list-be kicseréled a breezy-t dapper-re, akkor az ''unstable'' dapper felmehet. linuxnál az unstable kb. azt jelenti, hogy nincs még minden mindennel 100%-osan összetesztelve, nem azt, hogy helyből széthullik a rendszer. ez tapasztalat, elég sokáig húzta/húzza nálam is a debian sid, pedig az mindig unstable.
-
Petersson
csendes tag
Csak annyi hogy nagyon jo az Ubuntu. Megy a DVD es speci video fileokat is siman jatszik. Ezenkivul nyomtato is szepen megy es egy 300 gigas kulso merevlemezt is siman racsatiztam.
Mar nagyon varom hogy megjöjjön az uj verzio. Van valami stabil datum arrol mikor lesz kint? -
dat
senior tag
Féltem tőle hogy borul majd az egész, de lekopogom megúsztam. Bár amikor megláttam a paneleket helyenként üresen, szétesve, akkor pislogtam
. Úgy voltam vele hogy ha nem megy, összeomlik, akkor jön a gyalu és felteszem cd-ről újra. De nem akartam mindent újra kezdeni (mégha hasznos is ismételni). Thunderbird, Mplayer, Opera, fontok, Amsn forgatás, Skype szépítgetés, Wlan cuccok. Ráment volna az egész hétvégém..
Ha ilyen minimális hibával lehet majd mindig dist-upgradelni (ráadásul ugye még unstable verzióra is), akkor maximálisan elégedett leszek. -
GD
őstag
na igen.. ott van a előző jól bekonfigolt verzió időspórolással a dist-módszer
hátránya ha nincs mentés egy elborított csomag akár az egész rendszered alávágja
vs.
csupasz telepítés és legózás, színes szagos újrakonfigolós móka ami arra emlékeztet mikor lebontottam a műanyag katonák ''várát'' és újra kezdem a beköltözést és az olyan nagyon ász érzés
hátránya hogy időigényes és néha a már megoldott problémák előjönnek és persze a megoldásra már nem pontosen emlékszem és szívok megint mire beugrik meg kiguglizódik -
dat
senior tag
Én egy jól belőtt Breezyre nyomtam egy dist-upgradet, lekopogom eddig minden megy tökéletesen, egyedül a panelek felirataival volt gond, az ékezeteket kicsit zokonvette, de sikerült összekalapálni, most minden ok.
Szerintem gyorsabban bootol mint a breezy és végre rendesen megy a leállítás/újraindítás a notimon.
Még XGL/Compiz párost is sikerült alágyűrni, igaz kicsit lassabb mint a Koraraa-val és egyelőre nem is minden funkció működik. De majd idővel -
GD
őstag
flight 6/ u.6.06
hm, gyorsabb a kicsike, érezhető olyan 15%-os javulás
nvidia szépen felment, glxgears fogaskerekek pörögnek
azonban ahogy az 5.10-ben simán, itt nem tudtam rávenni a lame-et a fordulásra
sem pedig az mplayer-t hogy xv-vel és mindenféle ügyes codec-el forduljon..
az új notira asszem még az 5.10-et fogom felrakni -
GD
őstag
GD válasza Sianis (#1655) üzenetére
''nálad hogy néz ki a drapper source.list-je?''
egy az egyben átraktad a breazy-t?
lényeg hogy ami a wiki-ben benne van felmenjen, pl nvidia csomag, satöbbiek
most kíváncsi lennék a flight 6-os sebességére desktopként azért nyaggatlak -
wassermann
addikt
Segítsetek légyszi szájbarágósan, hogyan kell az XP-hez hasonló, jobban olvasható betüket (magyart!) telepíteni az UBUNTU alá
-
emitter
őstag
zsír, a sudo kellett a make/make install elé, köszi!!!
egyébként azért kellett fordítanom, mert csomagban csak egy régi verzió van meg, ez pedig egy peccselt, nekem pont ez kellett
egyébként azt hogyan tudom megnézni, hogy egy libnek melyik verziója van éppen felrakva a gépre? van erre parancs?
thx mégegyszer
mod: GD, ezt sikerült majdnem pontosan egy órával utánad időzítenem
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
emitter #1732 üzenetére
pont azok amiket a 2 részben írtál.. 7 ok lehetséges ha jól számolom,ugye nem akarod hogy kiszótárazzuk neked..
ez a vmi nincs csomagban hogy fordítani kell?
/usr/bin/install: cannot create regular file `/usr/local/lib/libSDL_mixer-1.2.so.0.2.3': Permission denied
ez meg vmi jogosultság, root jogú vagy ki akivel csinálod?
[Szerkesztve] -
dat
senior tag
-
emitter
őstag
hmm, ezek a hibák make&&make installkor mire utalhatnak?
...
creating playmus
make[1]: Leaving directory `/usr/local/src/SDL_mixer-1.2.5'
Making install in mikmod
make[1]: Entering directory `/usr/local/src/SDL_mixer-1.2.5/mikmod'
make[2]: Entering directory `/usr/local/src/SDL_mixer-1.2.5/mikmod'
make[2]: Nothing to be done for `install-exec-am'.
make[2]: Nothing to be done for `install-data-am'.
make[2]: Leaving directory `/usr/local/src/SDL_mixer-1.2.5/mikmod'
make[1]: Leaving directory `/usr/local/src/SDL_mixer-1.2.5/mikmod'
Making install in timidity
make[1]: Entering directory `/usr/local/src/SDL_mixer-1.2.5/timidity'
make[2]: Entering directory `/usr/local/src/SDL_mixer-1.2.5/timidity'
make[2]: Nothing to be done for `install-exec-am'.
make[2]: Nothing to be done for `install-data-am'.
make[2]: Leaving directory `/usr/local/src/SDL_mixer-1.2.5/timidity'
make[1]: Leaving directory `/usr/local/src/SDL_mixer-1.2.5/timidity'
make[1]: Entering directory `/usr/local/src/SDL_mixer-1.2.5'
make[2]: Entering directory `/usr/local/src/SDL_mixer-1.2.5'
/bin/sh ./mkinstalldirs /usr/local/lib
/bin/sh ./libtool --mode=install /usr/bin/install -c libSDL_mixer.la /usr/local/lib/libSDL_mixer.la
/usr/bin/install -c .libs/libSDL_mixer-1.2.so.0.2.3 /usr/local/lib/libSDL_mixer-1.2.so.0.2.3
/usr/bin/install: cannot create regular file `/usr/local/lib/libSDL_mixer-1.2.so.0.2.3': Permission denied
make[2]: *** [install-libLTLIBRARIES] Error 1
make[2]: Leaving directory `/usr/local/src/SDL_mixer-1.2.5'
make[1]: *** [install-am] Error 2
make[1]: Leaving directory `/usr/local/src/SDL_mixer-1.2.5'
make: *** [install-recursive] Error 1
--------------------
előtte configure ezt adta:
...
checking for SMPEG - version >= 0.4.3... no
*** Could not run SMPEG test program, checking why...
*** The test program compiled, but did not run. This
usually means
*** that the run-time linker is not finding SMPEG or
finding the wrong
*** version of SMPEG. If it is not finding SMPEG, you'll
need to set your
*** LD_LIBRARY_PATH environment variable, or edit
/etc/ld.so.conf to point
*** to the installed location Also, make sure you have run
ldconfig if that
*** is required on your system
*** If you have an old version installed, it is best to
remove it, although
*** you may also be able to get things to work by modifying
...
------------
és SDL-t szerettem volna telepíteni... mi lehet a prbléma? -
GD
őstag
7es xorg..jeah.. erre voltam kíváncsi.. sztem ettől gyors a Fedora5 most, +2.14 gnome,+2.6.16 kernel.. ezt a sebességet szeretném látni Ubuntu-ban is..
-
GD
őstag
hol tudom olvasni hogy az aktuális drapper-ben milyen csomagok vannak?
pl xorg, stb.. kernel, mifenék
szal ilyen what is in dolog, búvárkodtam a weblapon de csak pár képes és mutatós dolgot láttam, de listát nem -
Nedudgi
aktív tag
Hali!
Van egy problémám AMSN-el. Ha feltolom csomagból a 0.94-et azokon jók a skinek, de maga a kliens az kissé korlátolt. A 0.95 meg a skineket félig meddig jeneíti meg...Ugye képekből van összerakva, és nem mindet, hanem válogat...Próbálam h forrásból felteszem de...Az ujság azt irta a skinről , hogy updated for 0.95. Valami ötlet? Tcl/Tk-val van vmi? Jah a 0.95-öt amúgy csomagból az oldalukról raktam fel...Ubuntu build csak 0.94-ből van repo-ban.
-
dat
senior tag
Elég láma problémám van, de nagyhirtelen nem tudom rá a megoldást:
Az Ubuntu egy 5 gigás partícióra van telepítve. Nyomtam egy dist-upgrade -t Dapperre. Eddig sem volt túl sok szabad helyem, de most így még 700 megával kevesebb maradt, konkrétan 47 mega. Nincsenek filmek meg zenék ezen a partíción, annyira agyoninstallálva sincs a rendszer.
A kérdés az lenne mik lehetnek azok a fölösleges fájlok amiktől megszabadulhatok, hol találom őket. -
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #1716 üzenetére
köszi. ez alapján van, akinek megy hibátlanul 2.6 alatt, van, akinek nem. bizonytalanra meg nem cserélem le a kártyámat.
-
ngabor2
nagyúr
egy párszor, pár helyen már felvetettem a kérdésemet, kb. 0 válasszel. hogy áll most a linux a digitális tunerrel szerelt tévékártyákhoz? jópár éve vettem egyet, azt nem tudta kezelni. most is analóg tunerral felszerelt darab van a gépemben, az megy rendesen (pontosabban ment, és menne, ha nem lennék lusta egy antennát venni hozzá
). most kaptam egy ajánlatot dig. tuneres kártyára, aminek jobb a képe. de ha nem megy linux alatt, akkor kenhetem a hajamra.
-
GD
őstag
valamiért lassú a desktop, proci és ram idle bőven van pedig..
mikor ablakokat szedek fel és teszek le, szaggatottan megy, néha az előző ablak látszik a régiben egy ideig.. valami ötlet?
a gnome csak egy egyszerű témával lett variálva, 2-3 ikon az asztalon + egy wallpaper
főleg a böngészőknél jelentkezik a dolog, firefox, opera..stb..
nem örülök neki hogy a drappert így elhúzták, nagyon kellene már az a 2.14-es gnome meg vmi 2.6.16.-os kernel
(talán akkor ne ígérjenek be 6 havonta kiadást ha nem bírják tartani.. hmm) -
snowflake
tag
válasz
ngabor2 #1705 üzenetére
OFF:
szabájozni ez nagyon bánCSa a szememet... bocs, nem mehettem el mellette szó nélkül...
Igen nekem is bántotta, ezért korrigáltam a következő hozzászolásomban.
Ugyanabban sajnos már nem tudtam, mert akkor már túl voltam az idő limiten.
ON:
A ''szerverre'' természetesen kell egy apache és alá a php modul.
Bekonfigolod a torrentfluxot és távolról a kedvenc böngésződdel tudod kezelni a torrent fel/le töltéseket. -
ngabor2
nagyúr
válasz
szijartg #1707 üzenetére
egy debiant feldobni nem nagy művészet, talán legjobb lenne server módban telepíteni. az smp-s kernelt tegyetek fel. teljesen felesleges új kernelt fordítani rá, jó arra a ''gyári'' is. abban ami csak lehet, modulban van. ha ssh lesz rajta (server telepítéssel elvileg azonnal van), már távolról is be lehet lőni.
(de ha deb lesz rajta, imho menjünk át a deb topikba, mert innen ki fognak minket utálni)
[Szerkesztve] -
sziasztok
tegnap tettem fel az ubuntut, meg elég zavaros de kezdem megérteni, annak ellenére hogy linuxot szinte nem is használok
egy dolgot kérdeznék kezdésnek: hogy lehet a terminál felbontását és frissitését állitani?
ha jól emlékszem gentoo alatt a kernelben kellett bekapcsolni a framebuffer támogatást és megadni ezeket az adatokat
itt is hasonlóan működik, vagy van valami más trükk, esetleg a gentoos emlékeim is hibásak?
előre is köszi a választ -
Cathfaern
nagyúr
válasz
szijartg #1707 üzenetére
''ezért pontos dolgokat ne is kérdezzetek''
Ne haragudj, de legalább annyit jó lenne ha leírnál mi is a gond (egy pontos hibaüzenettel)...így nem sokat lehet segíteni
Vagyis de, a következőket tudom mondani:
Lehet az scsi a gond, de lehet más. Megkéne próbálni valamit és akkor talán jó lesz.
Ennyi adat alapján sokkal többet nem lehet. -
szijartg
őstag
na az a helyzet, hogy az ubuntu le lett gyalulva... debiant akartunk feldobni, de nemnagyon jött össze. asszem ide le is írtam, de leírom megint. boot kb.5perc... kernelforgatás 45perc. a gépet nem én telepítettem. ezért pontos dolgokat ne is kérdezzetek.
mondjuk azt nem hiszem el, hogy nem menne el rajta egy f...om linux. már tiszta idegbeteg vagyok tőle.
lehet hogy a scsi nem tetszik neki? hallottam, hogy a nem használt cuccokat (hang, lpt, com) le kell tiltani. de bennevan egy raid és azon meg egy 80as vinyó. itt a link a gépről:
[link]
csak 333-asok vannak benne meg 256mega ram.
és a telepítése meg nem egyszerű, mert pesten van a gép én meg vidéken. és nem is nagyon akarok minden nap felmenni ez miatt pestre.
már a hajam hullik
pedig csak ssh meg egy ftp kellene rá... meg egy torrentkliens
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
snowflake #1703 üzenetére
nem olvastam végig, de a lényeg az, hogy a szervertől nem közvetlenül jön a graf felület, ''csak'' egy weboldalt küld? mert akkor szerintem jó lesz. a globális upload workaroundra elméleti tippem lenne, jelszó: lartc
(nem hiszem, hogy el fogom olvasni).
szabájozniez nagyon bánCSa a szememet... bocs, nem mehettem el mellette szó nélkül...
-
snowflake
tag
Egy mezei user alapban nem tud hálózatot állítani még az ubuntuban sem.
Csak a telepítéskor elsőnek létrehozott user tud sudo-zni, ergo root-á válni.
Ha megnézed az /etc/sudoers filet, akkor látható, hogy csak az admin csoportban levő userek tudnak ilyet. Az /etc/group fileban alapból pedig csak a telepítéskor megadott user szerepel az adm csoportban.
Így egy később felvett ''mezei'' user nem tud kárt tenni a rendszerben. Persze a saját home-jába ettől még tud telepíteni progit, pl: firefox stb...
Az előbbi hsz-ban: szabájozni=>szabályozni, sorry
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
válasz
ngabor2 #1692 üzenetére
apropó, valaki a bittornadohoz ért itt? gui nélkülihez. vagy egyéb, nem-gui-s torrent klienshez?
Ajánlom figyelmedbe a torrentflux nevű php-s torrent klienst:
[link]
Én is azt használom, jól működik. Egyetlen hátránya sajnos, hogy nem lehet a globális uploadot szabájozni. Bár a fórumjában emlegetnek valami workaroundod erre is. -
ngabor2
nagyúr
a titkárnő parancssort se lát jó esetben. nemhogy tudja, hogy mi fán terem a sudo... az ubuntut olyanoknak készítették, akik értenek nagyjából a rendszerhez, de nem akarnak root-ként belépni, nehogy összedőljön a rendszer. egy kis önkorlátozás, bár szerintem erősen közelít a parasztvakításhoz ez a ''biztonságérzet''.
-
GD
őstag
válasz
ngabor2 #1696 üzenetére
viszont user-nek meg elég sok joga van, pl hálózatot állíthat át stb.. titkárnőnek desktop-ra valami korlátozottabb integrált user kellene..
home mappa, openoffice, net, mail, kész
játékok,stb.. de semmi install meg rendszerátállítás
netán van is csak én nem tudok róla?
(persze jogosultságokkal mindent lehet állítani de az nem valami kényelmes ha sietne az ember)
Aktív témák
- Sokrétű segédkijelzővel gyarapodott a Corsair portfóliója
- Windows 11
- Milyen légkondit a lakásba?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Merevlemezek megbízhatósága, élettartama
- Motoros topic
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- ThinkPad T495 Ryzen 3 PRO 3300U 12GB 256GB 1 év garancia (akksi hibás)
- Eredeti Lenovo USB-C 135W töltők
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3262, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest