- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- LordAthis: AI (és másra is használt) Cluster építése - Második Cikk
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
Aktív témák
-
T. Almeida
senior tag
válasz
Forest_roby #298 üzenetére
Helló,
Kitömöríted, és elolvasod az ''INSTALL'' file-t, abba le van írva
Kitömöríted a filet, belépsz a könyvtárába és sorba kiadod teminálban:
./configure
make
su (vagyis átlépsz root-ba)
make install
Indítás: ''while'' -
Forest_roby
őstag
válasz
Forest_roby #298 üzenetére
up
-
Forest_roby
őstag
akkor vmi más!
A http://www.netwood.hu/roby/prog/ cím alatt van egy prog.zip file, ami tartalmaz egy While-1.2.2.tar.gz nevű file-t. A kérdés az-az, hogy ezt a programot, hogy lehet feltelapíteni a gépemre?
(Biztos van vmi terminálos parancs)
Előre is köszi,
cs -
Forest_roby
őstag
Hi!
Megint én. Az ubuntu kalaúzból próbáltam telepíteni codeceket, de egy csomó helyen azt írta ki, hogy:
pl:
forest@hajdu-gep:~$ sudo apt-get install gstreamer0.8-plugins
Password:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
A(z) gstreamer0.8-plugins csomagnak nincs elérhető verziója, de egy másik csomaghivatkozik rá. Ez azt jelentheti, hogy a csomag hiányzik, elavult,
vagy csak más forrásból érhető el
E: A(z) gstreamer0.8-plugins csomagnak nincs jelöltje a telepítéshez
úgy veszem ki, hogy ezek a hivatkozások elavúltak, hogy tudok mostani jó hivatkozásokat szerezni?
ilyet:
Hogyan telepíthetek multimédiás kodekeket?
* Olvasd el mindenképp a leírás elején található ''Általános megjegyzések'' szekciót.
* Olvasd el a ''Hogyan veszem fel az extra repositorykat?'' szekciót.
$ sudo apt-get install gstreamer0.8-plugins
$ sudo apt-get install gstreamer0.8-lame
$ sudo apt-get install gstreamer0.8-ffmpeg
$ sudo apt-get install w32codecs
$ sudo apt-get install lame
$ sudo apt-get install sox
$ sudo apt-get install ffmpeg
$ sudo apt-get install vorbis-tools
$ gst-register-0.8
Előre is köszi!
cs -
válasz
Forest_roby #294 üzenetére
sudo jelszavad editor /etc/apt/sources.list
-
zLegolas
őstag
Nekem évek óta az megy alapból, nem utolsó sorban azért, mert az 5CD-n tényleg majdnem minden megvan, amire szükség lehet. Van 2-3 4..7GB-os partícióm, pont ilyen célokra: egy az éles, belőtt rendszerem, a másik kettőn próbálkozom más disztribekkel, amikhez hozzáférek. Még a pl. a SuSE 9.0-nál tartok, azt frissítgetem, egyszerűen azért, mert (majdnem) mindenem okés rajta, a többit meg nem volt kedvem belőni, pedíg megfordult már a gépemen a 9.1 és a 9.2-is.
Perpill. SuSE 9.0, Ubuntu és Fedora Core 4 van a gépemen. (Windows nuku.)
-
zLegolas
őstag
Néhány napja én is próbálkozom az Ubuntu-val. Nos, elmondom, nekem miért nem lesz nyerő - egyenlőre: modemes NET-em van. És hát alapból elég pucér szegényke, ahhoz meg, hogy felöltöztessem kellene a gyors NET.
Lehet, hogy ösmerősökkel töltettetek le ezt-azt, csak hát macerás, meg kuncsizni kell hozzá...
Ettől eltekintve tetszik. -
Rufusz
tag
a flashpalyerrel van most gondom, nincs hang. Operát használok, a flashplayer simán felment, nemtom mi a gondd...
Valaki, 5let? -
Sianis
addikt
Akiket érdekel, hogy mik lesznek az októberi kiadásban:
Az Ubuntu csapat bejelentette a 2005 októberében megjelenő 5.10 (kódneve: Breezy Bradger) kiadás előzetes változatát. A változat csak tesztelésre ajánlott (béta-minőségű), production környezetbe nem, a végleges kiadást még közvetlenül megelőzi egy Release Candidate változat is. A kiadás újdonságai:
Desktop környezetben:
* GNOME 2.12. nagyon friss, tegnap jelent meg
* OpenOffice.org 2.0 beta 2
* X.org 6.8.2 bővebb hardver támogatással
* Egy továbbfejlesztett eszköz az alkalmazások könnyű telepítéséhez (''Add/Remove Programs'' a ''System Administration'' menüben)
* Egy új eszköz, ami a többnyelvű installációkat segíti (Language Selector)
* Szerkeszthető GNOME menük
* Az alkalmazások most az Ubuntu Launchpad infrastruktúrához kapcsolva vannak (fordítás/hibajelentés webes felületen)
* Audio CD-k írásának támogatása (Serpentine)
* Grafikus boot folyamat folyamatjelző bitkolbásszal (USplash)
Szerver környezetben:
* PHP5
* LVM kötetekre történő telepítés támogatása
* Beépített vékony kliens funkcionalitás az LTSP projekttel együttműködésben http://wiki.ubuntu.com/ThinClientHowto
* Egyszerű NFS root összeállítás automatikus hardverfelismeréssel initramfs alapon
* Alapértelmezésben 4 GB RAM támogatása a 32 bites architektúrákon
* Kernel támogatás cluster filerendszerekhez (OCFS2 és GFS)
Hardvertámogatás terén:
* Linux 2.6.12.5 kernel, jópár driver külső (3rd party) forrásból frissítve
* Továbbfejlesztett laptop támogatás (forróbillentyűk, és működő suspend/resume újabb laptop modelleken)
* HP all-in-one printer/scanner támogatás out of the box
* Bluetooth input eszközök (pl. billentyűzet, egér) támogatása out of the box
* A többféle audio eszközzel rendelkező gépek korrekt kezelése
Telepítő terén:
* Egy új OEM mód a gyártók által történő előzetes telepítés (preinstalláció) támogatására
* A már létező partíciók (tipikusan Windowsos) automatikusan elérhetőek a munkaasztalról
* Egyszerű dual boot konfiguráció, a meglévő telepített operációs rendszer automatikus átméretezésével
A kulisszák mögött:
* GCC 4.0.1
* glibc 2.3.5
* Új bootolást segítő userspace infrastruktúra initramfs alapon
* Modulárisabb X.Org csomagolás
Forrás: Hungarian Unix Portal -
-
Rufusz
tag
Az normális, hogy sokkal lassabb, mint a vindóz?
Az alkalmazások zöménél is sokat ''gondolkodik'' gép.
A másik gondom, hogy a hangkártya nagyon gagyin szól. Mondjuk gondolom az ibm r50e hangkártyájától nem szabad túl sokat várni, de nagyon recseg. Fejhallgatóval dettó, szal nem a csipogók hibája.
1előre sehol nem találom a hardverek között a hangkártyát, gondolom talán drivercsere megoldaná a problémát. Ötlet esetleg? -
Petersson
csendes tag
Felment az Ubuntu!!! Jiiihhhaaaaaa.
Na most viszont az a gondom hogy lefagy neha amin nagyon meglepodtem.
Lehet az ok az hogy gyenge a gepem? Kicsi proci, lassu merev lemez stb.?
A kovetkezo hogy eppen teszem fel az Ubuntut egy erosebb gepre es a telepites folyaman a particionalas resznel van par dolog amit nem ertek.
Szoftveres RAID konfiguralas. Itt tudok krealni MD device-t. Az mi? Krealjak?
Aztan logikakotet-kezelo konfig. Itt valaszthatok VG vagy LV kozott. Ezek mik, es melyiket erdemes csinalni?
(Mellesleg most egy 9 Gb 7200rpm es merevlemez zummog a gepben.)
Megvalami. Hogyan lehet 3 particiot csinalni? -
Rufusz
tag
Ok, nekiesek hamarosan, viszont addig is mégegy kérdés:
IBM ThinkPad R50E-m van, és a középső mouse gomb (vagy mi) nem műxik. A synapticban találtam pár thinkpados csomagot (nevezetesen thinkpad-base, thinkpad-source, tpb, tpcbl), ezeket mind lehúztam, de nem oldódott meg a probléma.
Nemtom hova menti a leszedett csomagokat, nem is tudom futtatni őket
Szal van köztetek thinkpados, akinek sikerült belőni ezeket a csomagokat? -
Rufusz
tag
Pár láma kérdés:
-van valami total commander szerűség, amit pl. a synapticból tudnék feltenni? (az ''akkor minek neked linux...'' típusu válaszokat kéretik mellőzni)
-a fájlkezelőben nem tudok könyvtárt létrehozni, gondolom rootként lehetne, de hiába próbálkozom, meg ugye rootként nem is lehet belépni vagy mi...
-új partició létrehozásának van valami egyszerű módja? (pl. valami synaptic csomagra gondoltam) -
Sianis
addikt
válasz
Petersson #273 üzenetére
Szia!
Ez egy okos kis program! Bővebben: link Tudom, hogy nem egyszerű így csűrni csavarni, de ez a progi rámegy 1 floppy-ra, és ennek segítségével tudsz CD-ről bootolni. Okos és trükkös megoldás, anélkül, hogy ubuntu installer-t kéne floppyra varázsolni... -
Petersson
csendes tag
Meg szeretnem csinalni az Ubuntu boot floppyt!
Mi a konyvtar neve az Ubuntu telepito CD-en?
Csak ra kell masolni a fileokat egy floppyra? -
Rufusz
tag
Most tettem fel a gépemre, minden műxik alapból, királyság
-
Petersson
csendes tag
Van egy nagy Linux gondom!!
Eloszor is nem tudok bemenni a BIOS ba es a gep csak floppyrol vagy merevlemezrol bootol.
Na most a merevlemezen ket particio van. C es D.
Az Ubuntu a D re masoltam be es most mar csak azt kene tudnom hogyan tudok Ubuntut floppy rol bootolni. Lehetseges ez?
Ha igen, hogyan?
[Szerkesztve] -
Petersson
csendes tag
Sziasztok,
Mivel sok jot olvastam az Ubunutol ezert a heten fel szeretnem tenni.
Meg soha nem hasznaltam Linuxot igy lenne par kerdesem feletek.
Most a merevlemezen C es D particio van. Telepiteskor a Linux at fogja formazni. Na most csak a C et fogja megcsinalni, vagy a D et is automatikusan?
Amugy barmi masra figyeljek meg telepites elott? BIOS, stb... -
GD
őstag
hogy kell a cd automount-ot ékezet képessé tenni?
/dev/hdd /media/cdrom0 udf,utf8,iso9660 ro,user,noauto 0 0
beírtam hogy utf8, de nem kezeli le, fat32 hdd partíciónál működik, itt nem, ötlet? -
GD
őstag
Bővebben: link
erre gondolsz?
kicsit pöröghetne ez a totyik..
[Szerkesztve] -
GD
őstag
az alap frissítési csatornákon és a universe, multiverse-n kívül nincs vmi extra repository/apt mint a dag wieers vagy ilyesmi?
-
luciferc
őstag
újabb kérdés: hogyan lehet hibernálni az ubuntut?
-
luciferc
őstag
feltettem egy KSystemLog nevű log nézegető programot. ráklattyintok, hogy boot log, semmi, nincs /var/log/boot.log file, rákattintok, hogy kernel log megint semmi, nincs /var/log/kernel/errors , /var/log/kernel/warnings sem /var/log/kernel/info file, sőt /var/log/kernel könyvtár sincs
hol vannak ezek a logok? vagy milyen más log fileokban vannak benne? -
luciferc
őstag
kérdeztem a kezdős topikban, meg a nagy linux topikban, de nem jött válasz, hátha más a közönség itt...
A rendszer: Ubuntu hoary, úgyhogy alapból gnome volt fent, kde utána került rá, jelenleg ezt használnám (remélem nem szentségtörés a kde a gnome helyett...). kiválóan is megy majdnem minden, ubuntu rulez meg hasonlók, de:
krusaderben a beállításoknál a Megjelenés csoportban a Működés fülön az Egérrel való kijelölés módja terület inaktív. miért? hogyan tehetem aktívvá?
kde-ben hogyan lehetne a billentyűzet kiosztások közötti váltást shift+ctrl-re állítani? minden mást megeszik, de ezt nem
szeretném elérni, hogy a bejelentkező képernyőn fel legyenek sorolva a userek, de hiába mondom neki, hogy legyen lista, szart sem ér. természetesen kdm az aktív manager -
Sianis
addikt
Sziasztok!
Megkezdődik az Ubuntu teljes magyarosítására törekvő projekt! Ez bizony örömteli hír, de kemény munkát igényel. Fordításról van szó, tehárt némi angol tudás szükséges, de lehetséges, német francia...stb ismeretekkel is csatlakozni a programhoz. Remélem, hogy találunk pár ifjú titánt, aki önzetlenül, nem másokra várva, kezd neki a munkához, majd elkészülvén büszke lesz művére, melyet sokan köszönnek majd neki, mivel hasznos és jó dolgot cselekszik eme illető. Munkára fel feleim, izgalmas út áll előttünk, rajta hát! -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #257 üzenetére
Ahogy le van írva, először átírod a sources.list-et, liadod az apt-get update-et. Ott ki fog írni egy filenevet, amit nem talál (pontosabban kettőt, egyet a mainra, egyet a restricted-re), és a letöltött packages.gz-ket átnevezed arra (rá fogsz jönni, hogy melyiket melyikre, a keresett filenév igen erősen hasonlít a letöltési hely címére.) Azt bemásolod a leírt helyre (rég írtam, fejből már nem emlékszem biztosan).
ha ott vannak, akkor már ismét mehet az apt-get update, akkor is sírni fog, hogy nem tudott leszedni cuccokat, ezért régieket fog használni, de az is jó.
most egy darabig nem leszek gép közelében, de otthonról majd válaszolgatok esetleges további kérdéseidre. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #255 üzenetére
Jelen esetben ez Bővebben: link meg ez Bővebben: link
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #253 üzenetére
De igen, lehet. Asszem a Linux topikba írtam egy meglehetősen bonyolultnak tűnő módot ilyen offline telepítésre, mindjárt előkeresem.
Meg is van: Bővebben: link
Valóban bonyolultnak tűnik, de működik.
Vagy ha már megvan cd-n, akkor az úgyis benne van az apt.sources-ben, lehet, hogy a szükséges csomagok egy része rajta van a lemezen is.
Ha érdekel a dvd, keress meg magánban, egyszerűbb lesz.
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
először is köszi a segítséget!
''Ha van neted, akkor az /etc/apt/sources.list-be beírod:
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ hoary main restricted
aztán apt-get update (vagy az Ubuntu mód szerint sudo apt-get update), és utána már mehet is a telepítés''
Ezt a részt nem lehet úgy megcsinálni, hogy letöltöm külön és cd-n felupdate-elem?
(otthon sajna még nincs netem) -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #250 üzenetére
Hogyhogy üres? alapból egy csomó mindent fel kellene, hogy rakjon. Ha van neted, akkor az /etc/apt/sources.list-be beírod:
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ hoary main restricted
aztán apt-get update (vagy az Ubuntu mód szerint sudo apt-get update), és utána már mehet is a telepítés.
Hogy mit, azt mindenféle dokumentációkból tudhatod meg.
mp3-lejátszás: xmms
video: mplayer, de nem tudom, hogy azt innen lehet-e, mindenféle szerzői jogi problémák miatt...
c: gcc
sakk: keress egyet az apt-cache search chess paranccsal
flash player: ezt a Macromedia oldaláról szedtem le annak idején.
Asszem flash szerkesztő nincs egyelőre, Photoshop helyett ott a gimp, bár egy kicsit tanulni kell, html-t pedig nem szoktam szerkeszteni.
De ha kicsit visszábbolvasol, Sianis nagyon jó wikit magyarított. -
Forest_roby
őstag
válasz
Forest_roby #250 üzenetére
up!
már töltöttem le egy-két dolgot, de nem tom, hogy jó -e.
Mplayer: MPlayer-1.0pre7.tar.tar
codec: essential-20050412.tar.tar
nvidia chipset driver, ne tom hogy kell -e (NFORCE-Linux-x86-1.0-0306-pkg1.run)
nvidia display driver: az biztos kell (NVIDIA-Linux-x86-1.0-7676-pkg1.run) -
Forest_roby
őstag
Hi!
Végre volt egy kis időm és feltelepítettem otthom az Ubuntu Linux-ot.
( érdekes, mert előszőr 'expert' módban próbáltam és hibával kilépett, sima módban viszont simán feltelepült. lehet, hogy a cd volt a hibás)
Na mindegy, most van egy teljessen üres linux-om. Most mit kell tenni, hogy ne teljessen üres legyen.
pl.: kellene file, zene lejátszó codec, 'c' progi, egy jó sakk játék, flash player plugin + ilyesmi.......
((ha van macromedia flash mx 2004 + photoshop cs + html szerkesztő))
Ezeket le tudom valahol tölteni és feltelepíteni?
ill hogyan?
Előre is köszi, cs! -
ngabor2
nagyúr
Ha végre sikerül a szolgáltatómat meggyőzni arról, hogy a net úgy működjön, ahogy le van írva, az Ubuntu dvd-image-et is le tudom szedni. Akkor pedig tudom vállalni, hogy akinek nincs széles netje, annak el tudom postázni a cuccot szigorúan önköltségi áron! Ezen van a lényeg, lemez+bélelt boríték+postai díj, egyéb költség nincs. cd-n már most is tudom küldeni az 5.04-et i386-ra és a64-re. Elég korlátozott mennyiségben van jelenleg cd-m, de az nekem nem került pézbe, jgy gyakorlatilag posta áron tudom küldeni az első 3-4 jelentkezőnek.
Megj.: ezen nekem semmi hasznom nincs, céloma Linux, ezen belül az Ubuntu népszerűsítése, terjesztése. Címem az adataimnál. -
Sianis
addikt
Sziasztok!
Remélem elég sokan fogjátok olvasni. Nos, szeretném elkezdeni az úgymond...
hu.ubuntuguide.org
projektet. Szerintem mindenkinek ismerős lehet a Bővebben: link oldal. Itt találhatóak a nyelvi tükör oldalak, van már sokfajta. Ezért gondoltam, hogy bizony a magyart is el kell készíteni, nem maradhatunk le a nemzetköziektől. Az angol verzió letölthető, tehát csak fordítani kell, de azt nagyon. Ez még talán a kissebb munka, de ezt ellenőrizni, javítgatni kell, frissítések lesznek. A fordító és fenntartói munkához keresnék lelkes embereket, akár újoncokat, akár haladókat, lényegtelen, hogy ki mit vállal el, csak csinálja lelkesen, lehetőségeihez mérve természetesen.
Várom véleményeteket, hogy egyáltalán érdemes-e, vagy inkább másra állítsuk rá az erőforrásainkat.
Előre is köszönöm válaszaitokat! -
ngabor2
nagyúr
up, hogy itthon is meglegyen...
-
ngabor2
nagyúr
Köszi a választ, akkor asszem átállok 64 bitre, ha már olyan a procim
A KDE-ben tapasztaltam Deb alatt is, hogy nincs ő,ű. De megoldottam, van benne elég kultúrált betűtípus.
A KDE-t utólag is fel tudom tenni, nem ijedek meg a GNOME-tól se, nagyon sokáig használtam a sawfish-t, nagyon jó kis cucc.
A kde-i18n-hu pedig csak lejön, asszem valami 3MB az egész. Háló meg van. -
Sianis
addikt
Kiegészítés:
Ubuntu Kalauzon eléggé cifrán van még leírva a dolog, mert sok utánnajárásomba került, mire megtudtam, hogyan lehet csomagból is tenni, mert alapból nem látja, kis kutatómunka és már meg is voltak a csomagolt dologk, azzal már elég tisztán mentek.
HANG: Ez fontos, Ubuntu alatt néha vannak gondok, nekem nincs, nem is volt...viszont! Ha ESD-t vagy bármit akarsz használni, érdemes megnézni, hogy adott hangcsatornának a
...-deb csomgja megvan-e, mivel ezt ha jól emlékszem nem rakja fel, viszont kellhet, de nem minden esetben, bár erre ráérsz akkor, ha nem fog menni alapból telepítés után. -
Sianis
addikt
Nos...részben igen
Viszont készülj fel, hogy hosszú ő és ű alapból nem lesz, kezdeni kell majd azzal, hogy keresel olyan betűtípust amin van, van alapból is szóval ez sem gond.
Másik, hogyha nincs chello-s neted, vagy routeren át adsl, akkor kell majd egy KDE magyar csomagot is leszedni, Kynaptic vagy micsoda megtalálja ez nem gond.
Ezek után nagyjából ugyanúgy néz ki a dolog, mint sima Ubuntun.
MPlayer kérdés:
Csomagok amik mplayerek:
mplayer-386 (1:1.0-pre6-0.3ubuntu6) [multiverse]
The Ultimate Movie Player For Linux
mplayer-586 (1:1.0-pre6-0.3ubuntu6) [multiverse]
mplayer-686 (1:1.0-pre6-0.3ubuntu6) [multiverse]
transitional dummy package which can be safely removed
mplayer-amd64 (1:1.0-pre6-0.3ubuntu6) [multiverse]
Bizony itt ott van az a64 verzió szóval mennie kell!Ha másnem leszeded csomagból és úgy telepíted, de megfelelően beállítot sources.list-el is feltelepíthető
-
ngabor2
nagyúr
Egyrészt hogy jobb oldalt meglegyen...
Másrészt könnyen előfordulhat, hogy hétvégén már én is Ubuntus leszek, mert egy tévedés miatt a win helyett egy friss Deb ugrott a gépemről
Már csak az a kérdés, hogy a 64-bites verzión megy-e az mplayer. Mert ha nem (régebben nem ment a 64-bites Linuxon a 32-bites mplayer a kodekek miatt), akkor marad a 32-bites, mindkettő le van szedve.
Meg még egy ''Ubuntu-kezdő'' kérdés: a Kubuntu mindössze annyiban különbözik az ''alap'' Ubuntutól, hogy alapból a KDE-t telepíti? Én már annyira megszoktam a KDE-t, a gép is elég erős hozzá, akkor miért ne használjam. De gondolom az Ubuntura is simán van KDE csomag. -
Sianis
addikt
Sziasztok!
Elékszültem az Ubuntu Kalauzzal:
Bővebben: link -
Sianis
addikt
-
Esmein
nagyúr
Az miért van, hogy már 50 guidet végigpróbáltam, és még sincs hangom. Az xmms azt mutatja, hogy játssza az adott számot, alsamixerben minden fel van tolva csumáig, jobb oldalt a hangerőszabályzón is maxos minden, és semmi hangja nincsen. Mindjárt megyek és leölöm magam.
-
dat
senior tag
Nem flame, de az uhu volt az egyetlen disztrib, ami elsőre tökéletesen futott nálam, felismerte a hangkártyát, modemet, mindent.
Szvsz aki csak ismerkedni akar a linuxszal, vagy win helyett kell neki, annak tökéletes.
Ős-linux arcoknak, meg hozzáértőknek nyilván gagyi... de nem is nekik készült.
[Szerkesztve] -
eddie303
őstag
Próbálj ki egy Love-sources vagy nitro-sources patch-set-es kernelt, s indulásnál esetleg vedd ki, ami nem kell. Elõbbihez kell egy kicsit kínlódni, de megéri, nekem love-sources van a gentoo-m alatt, és szépen megy... Ubuntu alá is be lehet szerintem varázsolni, csak kérdés, mennyit kell vele kínlódni. Debian-hoz van leírás.
glxinfo | grep direct -el tudod megnézni, hogy van-e direct rendering, azaz megy-e a 3D. Ha MESA GLX indirect-et ír, akkor nem az...
glxgears-al tudsz fps-t mérni, azok a referenciaértékek itt -
CsY
aktív tag
válasz
T. Almeida #217 üzenetére
nem flame nek... az uhu az elsö perctöl gagyi volt...még legelsö verziot pakoltam fel... utanna meglett a laposom es nah adtam neki ujabb esélyt... nemismerte: wifi, blueTooth,ati, modem, hangkartya... pedig egy mezei, snassz ibm t40 szabvány cuccokkal... gyorsan elö kubuntu cd és go... elsöre ismert mindent... akkor melyik is a müködöképes?
-
CsY
aktív tag
válasz
T. Almeida #227 üzenetére
evo helyett mintha lenne más email kliens is...
különben is... az exchange alapbol csak microsoft által támogatott föleg... -
Cat0606
tag
válasz
T. Almeida #227 üzenetére
Fel köllik rakni hozája a csomagját.
-
Cat0606
tag
válasz
Pl. az Ubuntuban is van MS Exchange illeszthetőség.
Nem flame, csak a történeti hűség kedvéért. -
#PeTeY#
aktív tag
Ez alapján a leírás alapján sikerült: Bővebben: link
a #12. hozzászólásban van leírva a telepítés.
Az a furcsa, hogy egy hasonló leírással is próbálkoztam, de ott nem kellett az fglrx.ko-t áthelyezni és úgy nem is sikerült. Lehet, hogy az egésznek az a titka?
A lényeg, hogy legyenenek fent a gcc, make, linux kernel headers csomagok mielőtt nekilátsz.
Ellenőrizni a glxinfo és ahogy T.Almeida írta a glxgears paranccsal tudod.
Az elsőnél azt kell nézni, hogy a direct rendering után yes álljon. Ekkor van ugyanis 3d. -
#PeTeY#
aktív tag
válasz
T. Almeida #219 üzenetére
Az lehet.
Majd kiderül, hogy mennyire veszi el a kedvem, mert végülis az is a linuxhoz tartozik, azt is meg kell tanulni.
Jelentem sikerült feltenni az ati drivert. Csak összejött.
direct rendering: yes
fps 2500-3000 között. -
Grunya
aktív tag
Van valami jó linketek, hogy hogyan lehet felpörgetni az Ubuntu-t? Kicsit lomha nálam.
-
#PeTeY#
aktív tag
válasz
Konkrétan az UHU-val nem tudtam hangot kicsikarni a gépből. Egyszerűen nem volt az alsaconf-ban master csúszka, amivel a hangerőt lehetett volna állítani. Xmms-ben ment az mp3, de nem jött ki hang a bagoly torkán. Meg az sem igazán tetszett, hogy egy csomó felesleges dolgot felpakol egyszerre, amire nem biztos, hogy szükségem van. Szerintem egy kezdő, mint én jobban tanul, ha magának kell felraknia a csomagokat. Nekem szimpatikusabb az, hogy ha mplayer-t akarok, akkor csomagból felküzdök egyet, vagy esetleg megpróbálkozom a fordítással. Szerintem az UHU azért pozítív, mert ott megnézheted pl., hogy: ''Jé, ilyen a kde és ezt tudja, vagy milyen franyó ez az xfce...'', stb, de tanulni személy szerint jobban tudok az Ubuntu-ból/-val.
Ez persze magánvélemény és félreértés ne essék, nem írtam le az UHU-t, sőt most is fennt van a gépen az 1.2 (igaz csak azért, hogy megnézzem az ati drivert, de a hangot még nem próbáltam), és azt is nézegetni fogom. Főleg az xfce-t, mert az nagyon tetszik.
Amúgy 24 rulez!Éppen a 3. évad megszerzésén ''fáradozom''.
-
T. Almeida
senior tag
Engem nem győzött meg túlságosan az Ubuntu...szvsz az UHU sokkal, de sokkal jobban összerakott rendszer egy magyar felhasználónak...nvidia kártya, adsl, mplayer+kodekek, levelezés (melyik disztribben van alapból MS Exchange illeszthetőség?), OpenOffice 2.0, stb., stb., a nagyon jó supportról és folyamatos frissítésekről nem is beszélve (Uhu Baráti Kör keze munkája által)...Mi bajod volt az UHU-val? Csak kiváncsiságból...
-
#PeTeY#
aktív tag
Jó reggelt mindenkinek!
Van egy kis problémám az Ubuntuval, vagyis konkrétabban az Ati driverrel.
Kezdő linuxos vagyok, eddig csak UHU-t telepítettem, meg Frugalware-t (ez volt az első, és eléggé beletört a bicskám), de már volt fent a gépemen Suse is (csak az nagyon nem tetszett). A héten hozta meg a postás az Ubuntu cd-imet, és rögtön el is kezdtem telepíteni. Minden jól ment bár a Grub-bal kicsit meggyűlt a bajm. Órákig tököltem vele, hogy sikerüljön mindent beállítani úgy, hogy jó legyen (lessen választani XP-t és UHU-t is bootoláskor).
Na, de a lényeg az ati. Már három leírás alapján próbáltam megcsinálni többször is, és látszólag sikerült is minden, de a glxinfo direct rendering-re no-t ír, és glxgears-ben is 120-130 kzötti fps-eket kapok. Kicsit idegesítő, mert UHU-ban elsőre sikerült megcsinálni és ott van is 3d és az fps-ek is jóval magasabbak, mint az Ubuntuban.
Mi lehet a probléma? Tudna vki segíten vagy leírni, hogy ő hogyan csinálta?
Egyébként eddig magasan ez a legjobb diszto, amit kipróbáltam (a 4 közül) ezt a kis bibit leszámítva.
Ui.: Bocs, ha hosszú voltam. -
Grunya
aktív tag
Tegnap megérkeztek hozzám a ''gyári'' Ubuntu CD-k. Tök klasszak. 1 install + 1 live CD van egy szétnyitható papír tokban. Kár, hogy csak 5-öt rendeltem, pillanatok alatt lett gazdája mindnek.
-
AlBundy
aktív tag
válasz
T. Almeida #210 üzenetére
sudo passwd roor jelszóamitakarsz
-
T. Almeida
senior tag
Egy elfekvőben levő gépre feltelepítettem az Ubuntu Hoary-t. Telepítéskor nem kért root jelszót, csak egy usert, plusz annak a jelszavát.
Na, a telepítés OK, bejelntkezek userrel, de nem tudom azokat a progikat elindítani, amelyekhez root jog kell.
HOgy kell a root-hoz jelszót állítani?
KÖszi! -
Johnny19
tag
Köszi a leirást. Igen hasznos volt. Sikerült is egyből forditani is.
Amugy a synaptikkal meg tele van a putonyom, nem leht benne értelmesen keresni, az 'mplayer' kulcsszóra nem talál semmit, viszont a 'player' szóra márt kidobja az mplayer csomagokat, ezért probáltam meg forrásból telepíteni, de szerintem jobb is igy
Még szeretném megtudni, hogy a netet miért nem tudja DHCP alapján belőni, se telepítés alatt se utána a hálókártya beállítássánál?
[Szerkesztve] -
Cat0606
tag
válasz
Johnny19 #201 üzenetére
Bővebben: link
Talán nem a helyére kerültek a font-file-k. Ezt a leírást ajánlom, ha fordítani akarod. -
Johnny19
tag
Szevesztok.
Szeretnék segitséget kérni, mert elakadtam az mplayer telepítésében. Letöltöttem a forrást a weboldalukról, a skint és a fontokat. Lefordul, de a betük nem létszanak a gui felületen.
Már töbször átfutottam a telepítési leirást és minden paszol, de mégse jönnek elő a betük.
Ez mitől van?
Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PlayStation 5
- Milyen monitort vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Xbox Classic / Xbox 360
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Path of Exile 2 early access kulcs
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 17ACH6H Gamer notebook - R7 5800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN11
- Lenovo ThinkPad T15 Gen 2 Intel Core i5-1135G7
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA XPG 600W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest