- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- sziku69: Szólánc.
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3199 üzenetére
annyit javítanék abban a hsz-ban (beleírni nem akarok), hogy a grub-install /dev/akármi helyesebben a jelen esetben
grub-install hd0 -
Sanyix
őstag
Mégis megpróbálta rárakni :\ Amúgy alapból miért nem oda rakta?
Szóval, most jön a win telepítés, és valószínű, hogy utána már nem fog menni a linux, mert a win szépen átírja a dolgokat. Szóval az xp bootprogramjával nem lehetne elindítani a linuxot? boot.ini-be irogatás, vagy valami. -
GD
őstag
válasz
(Kolombusz) #3194 üzenetére
otthonról, kicsit sok lesz mára a munkaidőben fórumozás
meglesz,by
-
GD
őstag
válasz
Grafiqs #3169 üzenetére
most hol és minek van baja a gcc-vel?
próbaképp tegyél fel egy régebbi verziót pl 3.3 vagy 3.4 (synaptic-ból legegyszerűbb) és a ./configure után add meg hogy --cc=gcc33 , pl anno mplayert így fordítottam amikor még nem szerette a 4es gcc-t
B.ver. : nem lehet hogy még vmi alapvető fordító dolog (build-essentials), vagy a lefordítandóhoz szükséges dev csomag hiányzik?
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
ngabor2:
GD :Hát igen, sajnálom. Az alapötlet jó volt, csak nem tökéletes. De mint írtam is: ''/azért nem esküdnék meg rá!''
Bocs Sanyix! -
GD
őstag
válasz
(Kolombusz) #3185 üzenetére
ha kell lekottázom neked lépésről lépésre hogy tudsz lame-et magad fordítani a rendszeredhez, legalább ezzen is túlesel
ha megoldódik a backport gond és felmegy onnét is akkor ahogy érzed, te választasz
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
(Kolombusz) #3185 üzenetére
lame forrásból a legegyszerűbb, töltsd le, 3 parancs és megy
-
ngabor2
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #3184 üzenetére
/etc/apt/sources.list
ebben vannak a források, vagy repository-k (magyarul tárolók). néhány sor végére oda kell írni, hogy multiverse (praktikusan annak, ahol ott van, hogy universe), majd sudo apt-get update
és ez mindkét kérdésedre válasz
ja, és mehet egy apt-cache search lame, vagy egy apt-cache search mp3 keresés is.
GD: ez végülis igaz, de egy ismerkedőt ne riasszunk el egyből a fordítással, ami ráadásul nálam anno nem is jött be. amíg van apt-get-tel telepíthető csomag, addig legalábbis semmiképp. -
-
dat
senior tag
válasz
(Kolombusz) #3181 üzenetére
sudo apt-get install tcltls
apt-get -tel is mennie kellene pedig az aMSN-nek. Az extra tárolók be vannak kapcsolva? (universe, multiverse) -
ngabor2
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #3180 üzenetére
és ha mp3-kodeket teszel fel, pl. liblame0? de az apt-cache search a te barátod.
amsn-hez pedig tedd be pl. a multiverse repositorykat is a sources.list-be, majd apt-get update. az, hogy valaminek a kiterjesztése deb, még nem biztos, hogy jó lesz neked. sőt, ez a legegyszerűbb módja egy telepített rendszer összedöntésének. amíg van saját csomag, addig onnan kell telepíteni. ha nincs, akkor fordítani kell. csak végszükség esetén, és jól leírt körülmények között szabad egyéb debet feltenni. annakidején nekem is több órámba került a rendszer megtisztítása... pedig én nagyjából már hozzáértőnek tartom magam. -
(Kolombusz)
veterán
amsn-t letöltöttem, .deb kiterjesztésű, de nem akarja feltenni...
Dependency is not satisfiable: tcltls
Az asztalra van letöltve a fájl, próbáltam igy is feltenni:
sudo apt-get install amsn
Erre meg azt irta, hogy a csomag nem található.
Nem értek én még ehhez.
Megnéztem amsn faqot, ahol irja, h tcl8.4 és tk8.4 kell. Ezek pedig fel voltak téve.
[Szerkesztve] -
(Kolombusz)
veterán
Feltettem a flac kodeket, de nem játssza le igy sem.
Más: zenét nem játszik csak a centeren, meg a két első hangfalon, a hátsók nem szólnak. Hol lehet az 5.1-et beállitani?
Hogyan tudom feltenni a realtek drivert, mert a synapticban nincs.
Érdekes, de csak minden második bootoláskor megy a net.Elsőre network is unreachable.
[Szerkesztve] -
derossi
aktív tag
van valami diskkeeperhez hasonló program linuxra
-
GD
őstag
válasz
Forest_roby #3164 üzenetére
ha a grub-ot mbr-be akarja telepíteni nincs hda1 csak hda mert az maga a lemez, nem pedig partíció
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
ez nem volt egy túl nyerő ötlet...
sudo grub-install hd0 kellett volna. ugyanis nagy valószínűség szerint ez szúrta el a win-t...
Grafi: a kernel-headers csomag kell neked (apt-cache search header), méghozzá az a verzió, amelyik kernel épp fenn van nálad. fordításkor azokat hiányolja. a .../build kt egy link a /usr/src/linux kt-ra, ezen belül kellene lenni a headereknek. -
(Kolombusz)
veterán
válasz
(Kolombusz) #3175 üzenetére
Még valami: melyik a legemberibb betűtipus?
-
(Kolombusz)
veterán
Reggel bootolok a Linuxra és nem megy a net. Network is unreacheable a pingelő szerint.
Windows alatt persze jó.
Mindjárt visszamegyek megnézem, h a hiba továbbra is fennáll-e.
MOD: visszajöttem, most már jó.
Kodekekhez: bazz a synapticban van miegymás a multimedia rész alatt, nem tom, h melyik kodk és melyik nem.
Nvidia driver feltelpitéséhez mit kell feltegyek? Az nvidia glx-et, vagy az nvidia glx legacy-t (mi a különbség??) + a control panelt?
[Szerkesztve] -
Sanyix
őstag
Feltettem valami ntfslib csomagot, amivel elvileg hozzá lehet férni az ntfs particiókhoz linux alól, igazából nem, mert azt írja, hogy nem engedélyezett a hozzáférés. De mostmár a preferences/discs-el meg lehet nézni a tartalmát az ntfs particióknak, és írja is hogy a fájlrendszer ntfs, kivéve a vindózos partició. Azt nem lehet megnézni se, és ismeretlen fájlrendszert ír. A gnome partition editor is látja az ntfs particiókat, de a wines partició előtt ott van a felkiáltójel, és azt írja hogy nem tudja olvasni a tartalmát. Úgynézki tényleg szétcseszte a fájlrendszert.
-
Sanyix
őstag
válasz
Hát ez nem jött össze, megcsinálta elvileg, de ha lehúzom a linuxos vinyót, ugyanaz a hiba, viszont mostmár egyáltalán nem megy az xp... ha kiválasztom rohadtgyorsan végigmegy pár hibaüzenetféleség, alig látom, és megint a választómenüben vagyok. Annyit ki tudtam venni, hogy filesystem. Úgyhogy úgynézki szétcseszte a fájlrendszert. Majd még megpróbálok az xp cd-vel egy helyreállítást, ha nemmegy, megvan a holnapi programom, a vindóz telepítés
[Szerkesztve] -
Grafiqs
őstag
válasz
Forest_roby #3168 üzenetére
Megen előjött az a cluster manager-es hiba, a gcc installnál.
Ellenben a ndiswrapper ha minden igaz települt. -
Grafiqs
őstag
válasz
Forest_roby #3166 üzenetére
Igen ez volt a gond. a sudo apt-get install többszöri futtatása megoldotta a problémát. Legalábbis eddig.
De ez továbbra is fennáll:
grafiqs@grafiqs-laptop:/tmp/ndiswrapper-1.23$ sudo make install
make -C driver install
make[1]: Entering directory `/tmp/ndiswrapper-1.23/driver'
make -C /lib/modules/2.6.15-26-686/build SUBDIRS=/tmp/ndiswrapper-1.23/driver
/usr/src/linux-headers-2.6.15-26-686/scripts/gcc-version.sh: line 11: gcc: command not found
/usr/src/linux-headers-2.6.15-26-686/scripts/gcc-version.sh: line 12: gcc: command not found
make[2]: gcc: Command not found
make[2]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-2.6.15-26-686'
CC [M] /tmp/ndiswrapper-1.23/driver/hal.o
/bin/sh: gcc: command not found
make[3]: *** [/tmp/ndiswrapper-1.23/driver/hal.o] Error 127
make[2]: *** [_module_/tmp/ndiswrapper-1.23/driver] Error 2
make[2]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-2.6.15-26-686'
make[1]: *** [default] Error 2
make[1]: Leaving directory `/tmp/ndiswrapper-1.23/driver'
make: *** [install] Error 2
grafiqs@grafiqs-laptop:/tmp/ndiswrapper-1.23$ -
Forest_roby
őstag
válasz
Grafiqs #3165 üzenetére
a sudo nem maradt le? vagy vmi más programfrissitő épp fut.....
Nekem: (magam állítottam elő a hibát)
forest@forest-desktop:~$ sudo apt-get install vim
E: Nem sikerült zárolni: /var/lib/dpkg/lock - open (11 Erőforrás ideiglenesen elérhetetlen)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?
forest@forest-desktop:~$
Probléma az, hogy közben megy a synaptic!
[Szerkesztve] -
Grafiqs
őstag
válasz
Forest_roby #3162 üzenetére
Megcsináltam amit mondtál:
Az eredmény:
Fetched 8145kB in 1m3s (129kB/s)
E: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock - open (11 Resource temporarily unavail able)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another proc ess using it?
grafiqs@grafiqs-laptop:~$ -
Forest_roby
őstag
válasz
Grafiqs #3161 üzenetére
[link] Ennyit találtam. Nem igazán irnak semmi érthető megoldást, de asszem vmi eszköz okozza a hibát a gépedben - bár ez se biztos! Nem valószínű hogy a source.list hiánya okozza a hibát, de azért érdemes bővíteni!
sudo gedit /etc/apt/sources.list
másold be ezt:
[link]
utánna:
sudo apt-get update
//aztán próbáld utánna az installt, hátha megy.
(hát, nem tudtam tul sokat segíteni!)
[Szerkesztve] -
Grafiqs
őstag
válasz
Forest_roby #3159 üzenetére
Nem.
De erről nem nagyon írnak sehol.
Ezt a cluster manager dolgot nemnagyon értem.
Felraktam egy 686-os kernelt, mert az ubuntu.hu-n azt javasolják a T41-es notihoz. Gondoltam, hátha az megoldja a hibát. De miután letöltötte a Synaptic, bizonyos részeknél ugyanezt az errort dobta. Meg a végén is. Majd restartot kért. -
Grafiqs
őstag
Ha a Synaptic Package Managerrel szeretnék valamit telepíteni akkor a letöltés után az installnál ezt kapom: (Persze ha kimásolható lenne. Ehh...)
-
Sanyix
őstag
Hi! Ma feltettem egy ubuntu 6.06-ot(slave vinyó), xp mellé(másik vinyón van ami master, innen ment a boot eddig, és az xp). Namost az ubuntu telepítéskor annyit kérdezett, hogy melyik vinyóra tegye(azt vártam hogy valahogy megkérdezi hogy hogylegyenmár a bootolás, de nem), hát feltettem a másodikra, fel is imerte a vindózt és van indítómenü. Nade én úgy akartam volna, hogy ha kiveszem a slave vinyót (amikor xp-t használok, mer amúgyis hangos), attól még az xp-t lehessen bootolni. De a linux ugye beleírt a boot-ba, és grub-ot használ, amit viszont a saját vinyójára tett. Így ha nincs benn a linuxos vinyó, bootnál error 21 can't load grub. Ezzel mit lehetne tenni? Azt szeretném, hogy az xp menjen mint eddig, de ha bent van a linuxos vinyó akkor lehessen választani.
Vagy, nem lehet valahogy a grubot a c:-re (ntfs) rakni? -
Grafiqs
őstag
Ezt most nem értem:
root@grafiqs-laptop:/tmp/ndiswrapper-1.23# make install
make -C driver install
make[1]: Entering directory `/tmp/ndiswrapper-1.23/driver'
Can't find kernel build files in /lib/modules/2.6.15-26-386/build;
give the path to kernel build directory with
KBUILD=<path> argument to make
make[1]: *** [prereq_check] Error 1
make[1]: Leaving directory `/tmp/ndiswrapper-1.23/driver'
make: *** [install] Error 2
A hivatkozott folder: lib/modules/2.6.15-26-386/build létezik. -
derossi
aktív tag
válasz
(Kolombusz) #3153 üzenetére
alkalmazások-hozzáad/eltávolít-multimédia.itt nézz körül
-
(Kolombusz)
veterán
Nah, már fent is van a rendszer.
A következő kérdéseim lennének:
Érdemes feltenni azt a 161 frissítést, ami van (kb 192 mega). Szerintem igen, holnap reggel neki is kezdek az updatenek.
Másik kérdésem:
honnan szedhetek le kodeket, mert nem akarja lejátszani az ntfs-en lévő mp3-at, azt irja, hogy nincs meg a szügséges dekódoló. -
GD
őstag
válasz
(Kolombusz) #3145 üzenetére
ötlet:
/media/89Gb
/media/15Gb
mivel a képfeltöltés nem adja a linket mert vmiért vacakol..
ha pl
/media/ntfs-89Gb (ha ez egy ntfs meghajtó)
/media/fat32-15Gb
verziót használod, nem lehet bajod belőle, késöbb a rendszer media mappájában megtalálod a becsatolt meghajtókat, de az asztalra is lesz kitéve ikon neki
UI: persze a formázás pipát ne rakd be!!!!
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
(Kolombusz) #3141 üzenetére
azon kívül hogy szivesen segítünk, ezek a kérdések akár a linux abszolult kezdőknek rovatban is elférne.. már csak azért is mer nem ubuntu specifikus
attól függ szeretnéd e látni az adott partíciót a linux alatt és ezt automatikusan szeretnéd hogy történjen vagy mindig kézzel akarod megtenni minden boot-olás után
ha az előbbi, akkor telepítéskor kell megadonod, ha utóbbi akkor a mount paranccsal kell összebáratkoznod
egy partíció csatolási pontja a root szinte bármely könyvtára lehet, te adod meg
legtöbbször a /mnt vagy a /media használt, hogy milyen néven az tök8
a telepítő automatikusan beállít neked felsimert filerendszert és jogokat
ha ez neked nem felel meg akkor az fstab szerkesztésével kell gyógyítani
(egyelőre nem javasolt mert a kérdésed még nem az a kategória..)
pl
/media/fat --> 'ez egy csatolási pont' pl /dev/hda5 (5.az nálad lehet nem az, ismerned kell a saját vinyód partícióit, ha máshogy nem akkor a partíció nagysága alapján)
/media/ntfs
/media/limlom
vigyázz hogy ha adatot tartalmaz ami kell nehogy formázd
érdemes utalni a file-rendszerre hogy tudd mit tudsz vele kezdeni, pl ugye ntfst nem fogsz tudni írni..
házi feladat: mount, fstab google keresése és olvasása, az ubuntu wiki magyar verzió tanulmányozása (google magyar oldalak: ''ubuntu wiki'' -
ngabor2
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #3141 üzenetére
no, későn néztem be... ext3 helyett inkább a reiserfs-t ajánlottam volna, bár az ext3 se olyan rossz.
a többi partícióhoz elvileg nem nyúl, de azért nézd meg, hogy egyiknél se legyen bejelölve a formázás. nálam alapból nem volt, de jobb félni, mint egészni.
grabber: Remote message: Unknown username or servic e
biztos, hogy jól írtad be a usernevet/jelszót?
Aug 12 13:31:32 lizard pppd[4236]: Using interface ppp0
Aug 12 13:31:32 lizard pppd[4236]: Connect: ppp0 <--> eth0
Aug 12 13:31:32 lizard pppd[4236]: PAP authentication succeeded
Aug 12 13:31:32 lizard pppd[4236]: peer from calling number 00:0F7:21:xx:xx authorized
Aug 12 13:31:32 lizard pppd[4236]: local IP address 84.2.91.xx
Aug 12 13:31:32 lizard pppd[4236]: remote IP address 145.236.238.xx
Aug 12 13:31:32 lizard pppd[4236]: primary DNS address 195.228.240.xx
Aug 12 13:31:32 lizard pppd[4236]: secondary DNS address 195.228.242.xx
kb. így kellene kinéznie.
a hálókártyával elvileg nincs gond, mert rtl8139, az elég elterjedt, több is volt nekem, gond nem igazán volt velük. -
(Kolombusz)
veterán
Nah, most már ubuntu live alatt vagyok, a telepitésnél, épp a particiókat szeretném beállitani.
Rootnak belőttem az ext3-as particiót, swap a swap particiót, a többivel mit csináljak, ha azt szeretném, h békén hagyja őket? Hagyjam üresen? -
derossi
aktív tag
az alsó panelt hogy tudom visszaállítani?
-
~DD~
tag
válasz
(Kolombusz) #3138 üzenetére
Ext3 újabb, van benne naplózás...
-
(Kolombusz)
veterán
Sziasztok!
Gyors kérdés: a 9 gigás particiót linux ext2-re, vagy linux ext3-ra formáztassam a pm-el?
1 gigát pedig formáztatok vele linux swapnak. -
derossi
aktív tag
ha leszedem a kde-et gnome mellé akkor bejelentkezéskor válthatok a gnome és a kde között
egyenlőre nem keztem el letölteni ,mert nem akarom elb**ni a most jól működő rendszerem. -
válasz
ngabor2 #3134 üzenetére
robi@robi-desktop:~$ sudo poff -a
Password:
/usr/bin/poff: No pppd is running. None stopped.
robi@robi-desktop:~$ pon dsl-provider
Plugin rp-pppoe.so loaded.
robi@robi-desktop:~$ sudo pppoeconf
Plugin rp-pppoe.so loaded.
robi@robi-desktop:~$ plog
Aug 13 17:57:10 localhost pppd[5462]: Connect: ppp0 <--> eth0
Aug 13 17:57:12 localhost pppd[5462]: Remote message: Unknown username or servic e
Aug 13 17:57:12 localhost pppd[5462]: PAP authentication failed
Aug 13 17:57:12 localhost pppd[5462]: Connection terminated.
Aug 13 17:57:18 localhost pppd[5291]: PPP session is 18428
Aug 13 17:57:18 localhost pppd[5291]: Using interface ppp0
Aug 13 17:57:18 localhost pppd[5291]: Connect: ppp0 <--> eth0
Aug 13 17:57:20 localhost pppd[5291]: Remote message: Unknown username or servic e
Aug 13 17:57:20 localhost pppd[5291]: PAP authentication failed
Aug 13 17:57:20 localhost pppd[5291]: Connection terminated.
robi@robi-desktop:~$ lspci
0000:00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX Host bridge (rev 03)
0000:00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX AGP bridge (rev 03)
0000:00:07.0 ISA bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ISA (rev 02)
0000:00:07.1 IDE interface: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE (rev 01)
0000:00:07.2 USB Controller: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 USB (rev 01)
0000:00:07.3 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 02)
0000:00:09.0 Multimedia video controller: Brooktree Corporation Bt878 Video Capture (rev 11)
0000:00:09.1 Multimedia controller: Brooktree Corporation Bt878 Audio Capture (rev 11)
0000:00:0b.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
0000:00:0d.0 Communication controller: Conexant HCF V90 56k Data/Fax/Voice/Spkp PCI Modem (rev 89)
0000:00:0f.0 Multimedia audio controller: Ensoniq 5880 AudioPCI (rev 02)
0000:00:13.0 Mass storage controller: Triones Technologies, Inc. HPT366/368/370/370A/372/372N (rev 04)
0000:01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV25 [GeForce4 Ti 4200] (rev a3) -
ngabor2
nagyúr
válasz
grabber #3130 üzenetére
akkor próbáld a következőt:
sudo poff -a
pon dsl-provider
a kimenetet pedig másold be ide.
esetleg próbálkozz megint a sudo pppoeconf paranccsal.
mondjuk lehet, hogy már a hálókártya nem tetszik neki, akkor meg csinálhatjuk itt a tiszteletköröket... milyen chipes? lspci mit ír ki rá? csak az ethernet controller-es sor érdekel.
roby: egy időben én is erősen gondolkodtam rajta... asszem a 6.10-nek külön partíción adok majd még egy esélyt, és ha nem válik be, akkor maradok a jelenlegi, nagyjából beállítottnál. -
Forest_roby
őstag
Asszem off -olom a 6.06 -ot.
5.10 -ben soha nem tapasztaltam ilyen hibákat.
6.06 le, 5.10 vissza pár napon bellül! -
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #3128 üzenetére
nem, nincs ben az fstab -ban, manuálisan mountolom fel. 5.10 -ben is manuálisan mountoltam fel és akkor megjelent automatikusan egy parancsikon az asztalon és a Helyek menuben. 6.06 ban meg nem jeleni meg sehol semmi! Lehet, hogy nem a /media/.... -be kellene mountolni?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
grabber #3126 üzenetére
ps aux | grep pppd
mit mond?
ha csak egy sort ad vissza, és nem ilyesmit:
root 4236 0.0 0.0 2708 860 ? Ss Aug11 0:00 /usr/sbin/pppd call dsl-provider
akkor próbálkozz parancssorból a pon dsl-provider paranccsal. de linux alatt általában a ''nem csinált semmit'' a jó jel, ha hiba van, akkor szokott kapálózni.
ellenőrzésképp egy ping freemail.hu-t nyomjál, hogy kilát-e (ctrl-c-vel lehet megszakítani).
Roby: a /etc/fstab-ban is benn vannak azok a felmountolt partíciók? mondjuk én alapból letiltottam minden ilyen okos mountolást, tehát konkrét tapasztalatom nincs vele. ha nagyon zavar, hogy nincs az asztalon, csinálj rá kézzel linket. -
Forest_roby
őstag
up! #3083
-
A netet sikerült beállítani,de nem müködik,a jelszót,felhasználónevet beírtam
Kidob egy csomó kérdést,Dns meg ilyesmi asszem,én meg mindig arra kattintottam amit ajánlott.
-
válasz
Forest_roby #3122 üzenetére
Nincs,de nvidia kellene.Azt hol találom meg,vagy mindegy megpróbálom megkeresni.
-
(Kolombusz)
veterán
Már ma elkezdeném a linuxozást, csak ugye a mágusos program fizetős, én viszont az ingyenes programok hive vagyok, és sajnos nem találom sehol a módját a mágika igyenessé tételének.
-
(Kolombusz)
veterán
Sziasztok!
Köszi a válaszokat, lehet, hogy még ma nekiállok.
Attól függ, hogy érzem magam agyilag. -
A parancsokat a terminálba kell beleírni?Ott nekem nem müködött a sudo pppoeconfig
Itt majdnem mindent parancssorból kellKicsit más mint a Mandrake,mert hozzá vagyok szokva.
A képernyő 1024/768-ban csak 60 Hz megyÉs bal oldalt van egy fekete üres csík,mert az asztal jobbra van tolodva,de nem tudtam sehol beállítani.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #3116 üzenetére
először is valahonnan válassz le 2 partíciót: egy kb. 5-10gb-osat linuxnak, meg egy 1gb-osat swap-nek. a pqmagic asszem meg tudja csinálni, előtte azért a fontos dolgokról készíts backupot!
aztán boot a cd-ről, és az vezetni fog. annyi, hogy jól figyeld meg, hova telepíti a cuccot, és csak azt engedd neki formázni. mondjuk a többit alapból nem is akarja piszkálni, de jobb odafigyelni
ha felment, dual bootos rendszered lesz, mert végignyalja a vinyókat, hogy mit talál. az xp-t felismeri, és beteszi a végére. ha előrébb szeretnéd, akkor a /boot/grub/menu.lst-t kell egy kicsit szerkeszteni... de erről majd ha aktuális lesz.
az nvidia driver telepítése pedig legegyszerűbben az easyubuntuval fog menni, ha már van rendszer, akkor sudo apt-get install easyubuntu, majd ha feltelepült, akkor futtatni kell, és szépen felpakol mindent, ami kell. -
Forest_roby
őstag
válasz
(Kolombusz) #3116 üzenetére
csá
Valamilyen windows particionáló progival válasz le 5-6 Gb -ot az eggyik particiodról, nam kell újat létrehozni, hagyhatod particionálatlanul... ha ez megvan nekiállhatsz az installnak. Az install cd meg fogja kérdezni, hogy telepítse a grub -ot?! - IGEN - Ez automatikusan berakja az xp-t és a linuxot is a boot sorrendbe - tutsz majd választani a 2ő között.
Installálásnál meg fogja kérdezni a progi, hogy hova telepítse a linuxot és a legnagyobb üres helyet választod, a gép automatikusan particionálja az üres helyet azt kész is - feltelepül a gépedre.
Ha idáig eljutsz, akkor majd leírjuk az nvidia driver feltelepítését! -
(Kolombusz)
veterán
Sziasztok!
Nah, holnap nekivágnék egy dual boot rendszer kialakitásába. Jelenleg igy néz ki a gép:
120 gigás winyóm van, ezen egy 20 gigás partició az xp-é, plusz a fontos progiké, a 100ason meg a letöltések, stb vannak.
Úgy szeretném létrehozni a rendszert, hogy a jelenlegi adataim ne sérüljenek, linux alól pedig láthassam és olvashassam a particiókat (NTFS), de irni egyelőre nem szeretném őket.
Elmagyarzánátok nekem lépésről lépésre a linux particiójának kialakitását, a telepitést és a dual boot rendszer létrehozását? Valamint az nvidia display driver feltelepitését.
Megköszönném!
Üdv! -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3114 üzenetére
pedig elvileg csak azt írja felül. valószínűbbnek tartom, hogy az xorg valamelyik komponense nem jól frissült. vagy valami beleszaladt. pedig nem illene.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3111 üzenetére
ngabor@lizard:~$ xprop -root | grep XKB
_XKB_RULES_NAMES(STRING) = ''xorg'', ''pc104'', ''hu'', ''102_qwertz_dot_nodead'', ''''
ngabor@lizard:~$ gconftool-2 -R /desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd
layouts = [hu 102_qwertz_dot_dead]
model = pc105
options = [grp grp:alts_toggle]
overrideSettings = true
akad egy pár különbség...
tipp: a gnome-control-center-t próbáld meg terminálból indítani, és nézd meg, hogy abban ír-e ki hibár a végén. az talán közelebb visz a megoldáshoz. -
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #3110 üzenetére
de van viszont ha modositani akarom, akkor reklamal:
Hiba az XKB konfigurációjának aktiválásakor.
Ez különböző körülmények között történhet meg:
- hibás a libxklavier programkönyvtár
- hibás az X kiszolgáló (xkbcomp, xmodmap segédeszközök)
- az X kiszolgáló libxkbfile implementációja hibás
X kiszolgáló verzióadatai:
The X.Org Foundation
70000000
Ha ezt a helyzetet hibaként jelenti, kérem, csatolja az alábbiakat:
- xprop -root | grep XKB eredményét
- gconftool-2 -R /desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd eredményét
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3109 üzenetére
a gnome-control-centerben nincs lehetőség billkiosztást beállítani?
-
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #3107 üzenetére
nem tudom megoldani, de irta, hogy ezt futtasam le:
forest@forest-desktop:~$ xprop -root | grep XKB
_XKB_RULES_NAMES_BACKUP(STRING) = ''xorg'', ''pc105'', ''hu'', ''hu'', ''''
_XKB_RULES_NAMES(STRING) = ''xorg'', ''pc105'', ''hu'', ''hu'', ''''
forest@forest-desktop:~$ gconftool-2 -R /desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd
layouts = []
model = pc105
overrideSettings = true
options = []
forest@forest-desktop:~$
felul uressen van 1-1 '''' -jel, sztem ott lesz a hiba! -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3106 üzenetére
alakul...
gnome, vagy kde?
gnome-control-center, vagy kcontrol. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3104 üzenetére
és továbbra se megy? egy /var/log/Xorg.0.log-ot dobj, különös tekintettel a vége fele levő szöveges hibaüzenetre. ne szúrd be az egészet, mert az hosszú.
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3101 üzenetére
3 verziónak kell egyezni:
- a futó kernelnek
- az nvidia modulnak (restricted)
- és az nvidia-glx-nek.
nekem is volt pár köröm, mire mindent szinkronba tudtam hozni. -
derossi
aktív tag
válasz
Forest_roby #3101 üzenetére
nyugi én 2 napig szórakoztam vele
-
Forest_roby
őstag
válasz
ngabor2 #3100 üzenetére
van 3 különböző verziója a synapticban! Próbáltam mindegyikkel.... eddig nem volt tul nagy a sikermutató, de legolább szereztem egy kis rutint a shell felületen : )
//még vagy 10 perc mire végez a synaptic, épp vmi linux-image filet szed le. Alapból fen volt a gépen, de a próbálkozások közben leszedtem azt is.
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A52s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A34 5G 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Wacom Cintiq DTK-2260 digitális rajztábla
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest