- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Meggyi001: RTX 5060 - Az új népkártya?
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- LordAthis: AI (és másra is használt) Cluster építése - Második Cikk
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
mondjuk deb alatt szinte sose használtam sudo-t, és ott se kellett felhasználót megadni. ubuntu alatt biztos, hogy simán sudo passwd-vel állítottam be a root jelszót. de este ellenőrizni fogom otthon, nehogy tévképzeteket hintsek el itt a nagyérdemű között. btw a te megoldásod se hibás, úgy is megy.
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
szijartg #1694 üzenetére
vagy először adj root jelszót (ha ''távgyógyítani'' akarja valaki, akkor szüksége lesz rá):
sudo passwd
először kéri a felhasználó jelszavát, majd 2x a root-ét. lehet mindenféle ideológiát gyártani aköré, hogy ubuntuék miért nem adnak alapból root jelszót, szerintem nem sok értelme van ennek a sudo-s módszernek.
a kártya típusa valóban kellene, egy lspci kimenetet bevághatnál. (hint: lspci > pci.txt, aztán ezt tetszőleges cserélhető háttértárra kiírva ott másolod át másik gépre, ahol akarod.) -
szijartg
őstag
nahh... most az elöbb résztvettem egy ''kisebb'' linuxos fejtágításon. hála ngabor2-nek
-
ngabor2
nagyúr
érdekeset játszik velem a valknut. egy darabig (1-2 nap) minden rendben. aztán mindenkire azt írja, hogy nincs több szabad slot. holott van, sőt, senki nem tölt a másiktól. tőlem tudnak tölteni eközben.
ha újraindítom a valknutot, nincs rá hatással. ha újratárcsázok, annak sincs. ha a gépet indítom újra, annak van. csak az meg az uptime-nak nem használ -
szijartg
őstag
ha van valamelyikőtöknek egykis felesleges ideje, segítene nekem?
elméletileg holnap lessz a nagy nap a gép üzembehelyezésével kapcsolatban. és lenne még egypár kérdésem amit le szeretnék tisztázni magamban ezekkel az ftp-s meg ''távoli asztalos'' témával kapcsolatban. meg egykis biztonsági dolgok is jól jönnének. -
ngabor2
nagyúr
válasz
wassermann #1675 üzenetére
apt-get install ogle. az elvileg hozza magával a függőségeit. kezeli a menüt is.
-
Jester01
veterán
válasz
wassermann #1675 üzenetére
Szerintem mindenki
DVD lejátszásra én személy szerint a xine-t használom, bár az mplayer is tud csak a menüvel áll hadilábon (vagy valamit elrontok). -
wassermann
addikt
Segítsetek már:
sima DVD-lejátszásra valaki fel tudta már okosítani az Umbuntu-ját - vagy én vagyok a láma - és emiatt kellene emellett XP-t is használnom? -
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #1671 üzenetére
ja, hogy még mindig kezdőnek érzed magad
tehát gyári kernellel:
modprobe snd-seq
majd ha nem ír ki hibát, akkor lsmod | grep snd, és a kimenetét küldd be ide.
ha hibát ír ki, akkor a hibát is küldd be, megnézzük, mit tehetünk. ha abszolút nem megy, akkor holnap, vagy ma késő este megbeszéljük msn-en, ha van olyanod.
mod: tehát akkor tárgytalan
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
válasz
Jester01 #1672 üzenetére
nemá!!! most, hogy mondtad ezt, megpróbáltam, és hiba nélkül indul, lejátsza a wavot
akkor nem értem, hogy tegnap miért sírt ezen...azért köszi
szóval akkor a kernel-forgatás problémája megoldva
ngabor: igen, még leragadtam a kezdő szinten, mert közben megy a tanulás, nincs túl sok időm, de most félév végén elvileg progból veszünk 1 kis UNIX-alapokat is, szerintem az hosznos lesz, és nyáron meg már sokkal több időm lesz ilyesmiremindenesetre köszi a jóindulatot
[Szerkesztve] -
-
emitter
őstag
válasz
Jester01 #1664 üzenetére
de kell nekem, mert ahogy le is írtam, a wav-lejátszáskor (SDL-lel) azon sír, hogy nincs nekem /dev/sequencer...
egyébként az első modprobe-t beírva egy-pár errort kaptam, már nem emlékszem miket, aztán újra az elsőt, vagy a 2.-at beírva már nem csinált semmit, visszaadta a promptot... -
-
szijartg
őstag
gondoltam beírom ideis...
''felmerült bennem még egy kérdés...
a gépezet amiről szó van. egy dual procis scsi winyóval(ezen van a linux). kicsit kicsi, de a miénkegy raid kártya segítségével minden ok nélkül elfogja fogadni egy mondjuk 120gigás mezei winyót??''
a másik gondom meg az, hogy ez lenne a kártya [link]
de nemnagyon van hozzá linuxos driver. úgyhogy ez nem lessz jó bele ugye?
Alaplap neve IBM 864410X
Alaplapi lapkakészlet Intel 82440LX/EX
IDE vezérlő Intel(r) 82371AB/EB PCI Bus Master IDE-vezérlő
SCSI/RAID vezérlő Adaptec AHA-2940U/UW Dual/AHA-394xAU/AUW/AUWD PCI SCSI-vezérlő
vagy mi lenne a legjobb ötlet? hogy a scsi winyó mellett legyen egy ''mezei'' 120as?
plíízz help mee
[Szerkesztve] -
Whaskes
senior tag
ez az ubuntu olyan mintha valami ősember neve lenne
(bocsi az offért
)
-
Cathfaern
nagyúr
Frissítettem az ubuntu drapper drake, viszont azóta hálózat teljesen meghalt, ha ping-elni próbálom a routerem azt írja nem elérhető a hálózat. Ha jól sejtem hálókártya modult nem tölti be, vagy akörül lehet gond. Hol tudom megnézni milyen modulok vannak betöltve? (tök szar érzés hogy régen tudtam mindent fejből most meg már semmit
)
-
GD
őstag
a gnomebaker meg a k3b is csak 2x-en ír, help!
az író típust felismerik, a nyersanyag 16x -R Verbatim, firmware jó, win alól ír 8x-an
nagyobb speedet lehet állítani, 8X-ra rakom, az író 16X tud..
nagyonnemjóóó -
emitter
őstag
válasz
Jester01 #1651 üzenetére
SDL-lel próbálnék hangot lejátszani, de nem jutok dűlőre vele:
ez a kódom [link]
előtte ezt fel kellett telepítenem:
libsdl-mixer1.2-dev
de utána fordítás közben már nem kaptam hibát, csak futtatáskor parázik
emitter@LAPTOP:~/Prog2$ ./SDL_PlaySound
open /dev/sequencer: No such file or directory
ezt kapom futtatáskor - erre ajánlották, hogy forgassam bele a sequencert a kernelbe... -
GD
őstag
az alap szoftverek frissülnek? de gondolom pl egy nvidia vagy egy xmms már csak ha letöltöm a csomagot valahonnét?
kiszedtem a kometezett dolgokat a source.list-ben , sokkot kapott az apt..
nálad hogy néz ki a drapper list-je?
nemtom mi az új fedora titka hogy olyan kurvagyors a desktop, talán a 2.14-es gnome, de nem bánnám ha az ubuntu-m is így menne..
eldobnám a fedórát ha elérné ezt a sebességet az ubuntu, mert a redhat elég sok dolgot megkavar, nem ott és úgy van mint más disztribekben,
pl ugyan az a smb.conf jól megy ubuntu-val, de fedora alatt nem..
pedig ugyan úgy a smbpasswd-ből autentikál meg ugyan az a guid, uid.. -
Sianis
addikt
Miért ne lenne? Attól, hogy nincs backport, attól még a szoftverek frissek, frissülnek. Backport is kb arra jó, hogy a friss szoftvereket egy nagyobb közösség, nagyobb mint a hivatalos tudja frisíteni, sokkal gyorsabban. Meg ugye, ha nem bíbelődne senki akkor nem derülnek ki a hibák...és a stable csak névleg lenne az.
-
GD
őstag
most húztam le és rakom fel a drapper drake fly4-et, kérdésem hogy milyen backportokon érdemes használni?
sürgefontos mert épp in action progress
a kíváncsiság... -
Jester01
veterán
válasz
emitter #1649 üzenetére
Sajnos nemcsak azt az opciót kell bekapcsolni ha új kernelt fordítasz, hanem kismillió másikat is (ami a konfigodnak megfelel.) Ez elsõre nem triviális.
De ha gyári kerneled van, akkor jó eséllyel van hozá sequencer modul, nem kell magadnak fordítani.
Azért a biztonság kedvéért megkérdezem, hogy tudod-e mire való. Nehogy valami olyasmivel kínlódj ami nem is kell neked. -
emitter
őstag
válasz
emitter #1646 üzenetére
valaki csak forgatott már kernelt
tudnátok segíteni? Biztosra akarok menni, nem szeretném úgy elkezdeni, hogy közben elakadok, és már nem tudom kijavítani az esetleges hibát...
tehát a kérdéseim továbbra is:
-a linket úgy készítsem, ahogy leírtam?
-a make menuconfig indítása után egyértelmű lesz, hogy a nevezett opciót hogyan kell bakapcsolnom?
-mit kell csinálnom a linkkel?
köszi -
emitter
őstag
Sziasztok!
nincs a rendszeremen /dev/sequencer, ezért azt mondták, hogy a kernelt újra kell forgatnom valahogy így:
1.Masold be a kitomoritett kernelforrast a usr/src/ ala,vagy akar csomagbol is telepitheted -kernel-source-,aztan hozz letre egy linket ra linux neven.-persze ugyancsak a /usr/src alatt legyen-
2.
make menuconfig
3.Aztan ezt kapcsold be: Device Drivers / Sound / Advanced Linux Sound Architecture / OSS sequencer API
4.Exit /Save
5.Make bzImage && make modules && make modules install
6.cp /usr/src/linux/arch/i386/boot/bzImage /boot
Aztan johet az ujrainditas es az SDL proba
megj: ezt --> Device Drivers / Sound / Advanced Linux Sound Architecture / OSS sequencer API , *-al jelold,hogy forgassa bele a kernel magba.
még sosem csináltam ilyet, ezért kérdezem, hogy
- usr/src-ben van egy linux-source-2.6.12.tar.bz2, ez a kernel forrás ha jól gondolom, ezt tömörítsem ki ugyanide, majd a kitömörített mappára csináljak egy linux nevű soft-linket?
-hogyan kapcsolom be aDevice Drivers / Sound / Advanced Linux Sound Architecture / OSS sequencer API-t? (hol jelöljem *-gal?)
-ugye nem tudom elrontani a kernel-fordítást?nem szeretném, ha elszállna bármi is a rendszeren
ja és mit csináljak a linux nevű linkkel?
köszi -
wassermann
addikt
valaki erre (talán a Matrox P650-es videokártyám inkompatibilitása miatti VESA/XVIDEO a probléma?):
...semelyik program nem játsza le a betett DVD-ket. Mind valami ilyet írnak: Could't read title information from DVD.. Ez micsoda, segítsetek légyszi! -
Ferger
tag
sziasztok!
nézegettem egy két helyen, de nem tudtam kideríteni, hogy a mennyi a minimális rendszer követelménye az ubuntunak.
konkrétan: P I 133Mhz-n elfut?
Vagy ilyen kis gépre milyen linuxot tanácsoltok?
[Szerkesztve] -
tototos
addikt
köszi mindenkinek a válaszokat. Majd ha elakadok írok.
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Cathfaern #1635 üzenetére
az /etc/modules.conf-ba (pontosabban az /etc/modules kt egy file-jába) írd bele a hangkártyák alias-ait,
alias audio0 hangkártyamodul1
alias audio1 hangkártyamodul2
amiknek az alaplapin kellene szólni, azt ha lehet, be kell állítani, hogy a /dev/dsp1-et használják hangeszközként. ennyit tudok most hirtelen tanácsolni. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
ngabor2 #1620 üzenetére
XMMS-ben alapból bennt van, az eSound az. Mplayert nempróbáltam, forgatni nem akarok, másrészt filmnézés közben úgyse akarok mást hogy szóljon
Viszont a hanggal még mindig küszködökMost nem tölti be az integrált hangkártya modulját, erre fogja magát, és amik eddig ott szóltak, most semmi hangot nem adnak ki...Nem tudom az számít-e (lehet ebből lesz a gond), hogy ez egy laptop, és a másik hangkártya így usb-s. Az audio1-re hard link mutat dsp néven. Van még valakinek ötlete mit próbáljak meg?
Amúgy ezt leszámítva csont nélkül felment rá az ubuntu, semmivel nem volt gond (illetve a vga=711 kapcsoló kellett telepítéskor, de csak ennyi) -
wassermann
addikt
Teljesen azért mégsem jó minden, de haladok, mert jobb és jobb. Új problémám, hogy semelyik program nem játsza le a betett DVD-ket. Mind valami ilyet írnak: Could't read title information from DVD.. Ez micsoda, segítsetek légyszi!
-
ngabor2
nagyúr
egy kérdés, aminek talán frissen és kipihenten én is neki tudnék keresni. de most nem vagyok friss és kipihent, a /var/log/messages meg csak hízik, hízik... a következőhöz hasonló sorokkal:
Mar 28 20:58:34 lizard kernel: [4314018.572000] printk: 135 messages suppressed.
Mar 28 20:58:39 lizard kernel: [4314023.639000] printk: 79 messages suppressed.
mitől van, és hogyan lehet rávenni, hogy ne irogassa tele ilyenekkel? -
Sianis
addikt
válasz
wassermann #1629 üzenetére
Én azt mondtam, hogy sudo apt-get install flashplayer-mozilla-t írd be terminálba, nem Alkalmazás-telepítő!
-
tototos
addikt
Milyen kábel kell a p1 és a gépek közé? Mert valaki azt mondja hogy egyenes mások meg hogy kereszt. Ha belegondolok akkor kereszt de akitől veszek ő azt mondta hogy olyan kábel kell mintha a p1 hub lenne akkor meg ugye egyenes kell. Na valaki tud segíteni ebben?
-
dat
senior tag
válasz
tototos #1621 üzenetére
''Linuxot még eletemben nem láttam és nem tudom használni.''
Azt hiszem ez így nehéz lesz. Szívesen segítünk mindenben, de azért némi linuxos alapozás nem ártana. Ubuntut nem nehéz telepíteni, de ha még sosem csináltál ilyesmit, akkor biztos furcsa lesz (partícionálás módja, filerendszer, stb..). Más mentalitás kell hozzá mint a windowshoz. Olvasgass doksikat, és kérdezz bátran.
Csak kíváncsiságból: miért választottál Tux-os figurát a neved mellé? -
tototos
addikt
És milyen kábel kell a p1 és a gép közé?
-
tototos
addikt
Akkor te vagy az én emberem. Nálam is pont ugyanez lesz a stitu holnap. Linuxot még eletemben nem láttam és nem tudom használni. Letöltöttem az ubuntu server verzióját és holnap megy fel a p1-re. Hogyan kell telepíteni, nagy a gépigénye? Mert halottam hogy más linuxoknál a graikus mód felejtős mert sok helyet foglal. Másik kérdés. Nálam is netmegosztás lesz, csak nálam nem adsl van hanem egy belső hálózat tehát ip cím, alhálózati maszk, alapértelmezett átjáró,elsődleges és másodlagos dns kiszolgáló ezek alapján csatlakozok a netre. Ezt nehéz beálítani benne?
-
tototos
addikt
Valaki használta már az ubuntu server verzióját?
-
Sianis
addikt
válasz
wassermann #1610 üzenetére
sudo apt-get install mozilla-flashplayer ??? Bocs ha rossz este van kb egész nap tanulok, ez a parancs most fejből jött...
-
Sianis
addikt
válasz
wassermann #1608 üzenetére
Ha továbbra is gond van, mert lesz, akkor szerkeszteni kell a /etc/X11/xorg.conf -ot , megkeresed a keyboard részt és ott már meg kell találnod az alapártelmezett kiosztást, amit ugye hu-ra kell állítani.
-
wassermann
addikt
Következő kérdés: mit kell állítanom, hogy pl. a Prohardver kezdőoldalával feljövő swf-et meg tudja mutatni és ne hibaüzenetet dobjon fel: hogy az swf-et nem tudja lejátszani?
- vagy akár ki is kapcsolnám, ha veszélyes (és tudnám hogyan és hol) -
kisho
senior tag
Sziasztok!
Ess 1869, vagy Opti 931 chipes ISA-s hangkártyát hogy lehet telepíteni? Hozzátenném, hogy nemsokat konyítok a linuxhoz.
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
wassermann #1606 üzenetére
próba ezt: setxkbmap hu
-
wassermann
addikt
Segítsetek légyszi, nagyon láma vagyok:
amikor ''sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg''-gal előhívtam a képernyő frissítés beállításához a varázslót, valószínűleg a billentyűzet beállításainál elállítottam valamit, mert azóta az umbuntu-mban nincsenek spéci magyar karakterek. Mit kellene ebben a varázslóban visszaállítanom?
[Szerkesztve] -
GD
őstag
hm, gondolom az mplayer-t újra kell forgatnom ha ESD-t akarok, mert nem ajánlja fel a gui-n az ESD lehetőséget..
xmms-nél meg Alsa,eSound,Oss, meg diskwriter kimenetek vannak..
pedig nekem is feltünt már hogy 1xre csak egyféle program ad hangot és jó lenne ha nem így lenne..
szal akkor xmms, mplayer újrafelrak?
[Szerkesztve] -
GD
őstag
az az xgl dolog engem is érdekelne, mivel csöppet lassúnak tartom az ablak műveleteket..
(tálcára rak, felvesz, beolvas, stb..)
szóval, mi is ez és mire jó?
ez az ami berak egy 3D-s kockát amin az asztalok vannak?
[link]
ennyit találtam róla, szóval ez lecseréli a gnome-t vagy az xorg-ot vagy mivan?
majd egyszer belebocsátkoznék egy 5.1 hangcucc vásárlásba,kérdés hogy ubuntu alatt mennyire nehéz összehozni? pl egy mplayer vagy xine vagy xmms 5.1-re bírása?
tnx
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
válasz
Cathfaern #1602 üzenetére
de sem mplayer, se totem, se realplayer, semmi nem tudja nekem lejátszani a microsoft asf/asx online videostreameket
ez az én problémám, gondoltam megpróbálom egy emulált media playerrel... hát nem jött össze
azt nem értem, hogy miért nem tudták eddig rendesen megcsinálni, hogy linuxos progi is le tudjon játszani ilyeneket... valaki szerint mert a MS titokban tartja a fájlformátum részleteitcsak akkor meg az összes windózos nem-MS program hogyan tudja lejátszani - nekik elmondják?
már régóta keresem a megoldást, de nem jön össze...
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
emitter #1601 üzenetére
Az hogy windows-os programot akarsz használni
Linux alá ott az mplayer (itt van rendes gui-ja is), a Xine, stb.
A wine sajnos nem túl sok programot tud rendesen futtatni (cserébe nem emulátor, szóval nincs semmi sebességvesztés). Amúgy általában ami hálózathoz nyúlna azzal gáz van wine alatt. -
emitter
őstag
nem tudok felrakni egy winmediaplayert wine-nal
mindegyikre sír, hogy nem tudja az elérhető frissítéseket megtalálni/elérni (MP 71., series 9, 10), az NT-s 6.4 nem sír, csak látom a kisablakot, hogy elkezdi másolni a fájljait, aztán se kép se hang, nem történik semmi
mi lehet a probléma?
Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 64GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2052
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest