- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- WhrlpoolMind: Búcsú a HD3870-től
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Aktív témák
-
CsY
aktív tag
neked a nat cimű műsor kell...
vmi hasonló...
echo '' starting nat''
echo ''''
$iptables -F FORWARD
$iptables -F -t nat
$iptables -P FORWARD DROP
$iptables -A FORWARD -i eth0 -j ACCEPT
$iptables -A INPUT -i eth0 -j ACCEPT
$iptables -A OUTPUT -o eth0 -j ACCEPT
$iptables -A FORWARD -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
$iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -o eth1 -j SNAT --to-source 216.241.41.26 -
ngabor2
nagyúr
válasz
Dilikutya #1495 üzenetére
az adsl-t a pppoeconf segítségével tudod feléleszteni. szép karaktergrafikus felületet ad, könnyű kezelni. ha csak live, akkor viszont nem tudom, hova tudja elmenteni. valósínúleg eleinte max. a memóriába, tehát minden restartkor újra kell beállítani.
próbálgatni jó, addig erősen ellenjavallt az átpartícionálás, míg nincs minden fontos backupolva. -
CsY
aktív tag
válasz
T. Almeida #1489 üzenetére
megnézném azt a kezdőt, aki rögtön iptables el kezd....
-
Dilikutya
félisten
Help!
Ubuntu 5.1 Live-hoz szeretnék segítséget kérni 2 dologban.
1.
Bár látszanak az NTFS partíciók, a méretüket is látom, megnyitni nem tudom őket.
2.
Az ADSL kapcsolatot hol tudom beállítani? Átnyálaztam az egész menüt, de semmi.
Azért Live, mert nincs kiírva semmim, úgy meg nem fogok Linuxot telepiteni... szóval csak próbálgatom.
-
GD
őstag
nos igen az az a probléma amivel én több napot töltöttem el
mivel sokféle megoldást olvastam de nem igazán mind volt szükséges vagy működő képes
apt-get install msttcorefonts (ubuntu wiki ajánlott extra repo-k szükségesek)
a home-odba csinálhatsz egy ./font mappát amibe a win-ből lenyúlhatod a ttf betűket is
aztán ''hogyan vehetek fel extra betűket''
dpkg-reconfigure locales --> 8859-2-es hu tábla pipálása
ok és végén a ''hu'' értelmezés választása
esetleg érdemes az fstab-ba betenni hogy iocharset=8859-2 az opciók közé a meghajtókhoz
ablakozó újraindítása
és elvileg mindenki magához tér
legjobb ha alapból kerülöd a hosszú ékezeteket..
végül a betűkészletek válogatásánál látni fogod hogy kinek van 8859-2-es verziója, és az
''árvíztűrő tükörfúrógép'' és szépen kell látszódjon, tehát az ő és ű a betű típus style-jában kell megjelenjen
5.10 alatt így működik nekem, de mivel kb 3 hónapja raktam újra, csak emlékekből írom.. -
T. Almeida
senior tag
Üdv.,
Egyszer olvastam valahol, hogy egy másik betűtípust kell használni az Ubuntuban, hogy az ő-ű karakterek megjelenjenek rendesen mindenhol (valamely alkalmazás nem jeleníti meg ezeket rendesen).
Melyik ez a betűtípus, az istennek se találok leírást..Kösz! -
Magic
tag
Gyors válasz volt. Köszi nektek!
BSD-ben esetleg nem tudnatok segiteni? -
Magic
tag
Hogyan tudok netet megosztani Ubunturol hallozaton?
-
ngabor2
nagyúr
no, akkor 2 ''kezdő'' ubuntus kérdés, debianos összehasonlítással.
deb alatt bejön a kdm, és egyből be is léptet (kényelem funkció). ha ki akarok lépni, akkor a piros kikapcsológombra felkínált lehetőségek között nem csak a kijelentkezés van, hanem a kikapcsolás és újraindítás is.
ubuntu alatt mindig be kell pötyögni a felh. nevet/jelszót, és kikapcsolni is 2 lépésben tudom (a power gomb sincs még beállítva, azt sejtem, hol kell, egyszer már csinéltam, csak még lusta voltam beállítani): kijelentkezés, majd mikor megint be tudnék jelentkezni, akkor ki tudom kapcsolni.
(azért előbb megnézem otthon, hogy valóban a kdm fut-e, ha nem, akkor pörgetek egyet a lamercounteren)
-
Rufusz
tag
válasz
Forest_roby #1482 üzenetére
#1479-e senki?
[Szerkesztve] -
CsY
aktív tag
válasz
Forest_roby #1480 üzenetére
pl az h linux alatt elég ''meleg'' az ntfs write dolog. Kedves ms nemigazán szeretné kiadni a lopott (HPFS ről másolt) filerendszerének a forrását, ezért a legtöbb disztrib nem is támogatja...
de egy kis gugli ezt elmondaná nkd...
üdv mkinek -
Rufusz
tag
válasz
Forest_roby #1480 üzenetére
[link]
Itt le van írva minden. -
Forest_roby
őstag
Hi!
felcsatlakoztattam 2 ntfs meghajtót a gépre és létre akartam hozni egy mappát rajta!
Sajna '' Csak olvasható fájlrendszer'' hibaüzenetett kaptam.
Mi a megoldás?
Előre is köszi
cs -
Rufusz
tag
A kwifimanager-t hogy tudnám beállítani úgy, hogy startupnál betöltődjön a kijelzőikonja a panelra?
-
ibmt41
csendes tag
Enabling the package repositories in apt is easy; add something similar the following listing in /etc/apt/sources.list, where $RELEASE is release name of the GNU/Linux install. Ubuntu users should set $RELEASE to etch.
File: /etc/apt/sources.list
deb http://deb.opera.com/opera $RELEASE non-free
apt-get install opera -
Cathfaern
nagyúr
Nos, ubuntu végülis gond nélkül felkerült a gépemre (belső vinyót átpartícionáltam).
Viszont, lehet bennem van a hiba, de miért nem képesek a disztribeket úgy megcsinálni, hogy vmi normális, olvasható, nem fejfájdító font-ok legyenek benne?
Mikor elkezdtem linuxozni (kb. 3-4 éve), akkor is ez volt, de látom semmit nem változott a helyzet azóta...
Milyen betűtípust kéne beszereznem, és hol kell beállítani hogy minden program azt használja? (mert pl. azt néztem, ha ott állítgatok, ahol a fontok simítása is állítható, akkor pl. FF-el a PH! fórum betűi nem változtak...vagy csak FF restart kéne?)
Másik kérdés
próbáltam operát feltenni, apt-get install opera-ra azt mondta nincs ilyen csomag, ha meg rákerestem apt-cache search-el, akkor meg 3 képernyőnyit kiírt (végignéztem, opera nem volt köztük)(source-ben minden linket engedélyeztem). Megpróbáltam azt is, hogy opera oldaláról leszedem, de arra meg azt írta ki, hogy nem tudja megnyitni...bár van egy olyan sanda gyanúm, hogy itt az volt a gond, hogy csak simán rányomtam...hogy is kéne egy letöltött csomagot feltepíteni? -
Sianis
addikt
Immáron hivatalossá vált, hogy az eddig 6.04-es verziószámmal emlegetett Dapper Drake 2006. június 1-jén fog megjelenni, tehát a verzió is ennek megfelelően módosul 6.06-ra.
A kiadás új menete [link] olvasható.
A halasztással az alábbi pontokban tudnak javítani a rendszeren:
* ázsiai nyelvek támogatása (nemrég lezajlott a ''lokalizációs sprint'' Londonban)
* felhasználói felület csiszolása
* Xfce hivatalos támogatása (main tárolóba kerülése) a mögötte álló közösség segítségével (feltehetőleg lesznek hivatalos Xubuntu ISO-k is)
* LSB tanusítvány megszerzése
* kernel tesztelése mind asztali, mind szerver környezetben
* az új grafikus LiveCD telepítő minél szélesebb körben történő tesztelése
* további hibák javítása... -
Cathfaern
nagyúr
válasz
.:MIKe:. #1469 üzenetére
Alapvetően én úgy vettem észre azok a programok futnak el többe-kevésbé jól wine alatt, amik elvannak magukban. Szóval nem akarnak pl. hálókártyához nyúlni, mindenféle extra dll-t használni, stb.
A vmware ellenben tökéletesen működik, csak sok helyet foglal (egy egész oprendszernyit ugyebár, lévén ez az egész gépet emulálja, szóval kell telepíteni egy oprendszert), illetve nem is túl gyors. Ellenben tökéletesen működik minden, én arra használtam, hogy a scanneremnek nincs (nem volt) drivere linux alá, így ezzel scanneltem, ha kellett valami, ment gond nélkül. -
.:MIKe:.
csendes tag
sajnos a wine nagyon gáz ... énis felraktam, eddig bármit akartam futtatni nem sikerült normálisan...
amúgy én úgy nyitottam meg h terminal:
wine és utána az elérés ... pl ( wine .../msn.exe )
de sajnos nem az igazi... van egy ún. vmware progi amit ajánlottak, majd kipróbálom, és ha sikerült írok ( azzal minden megy ) -
Ferger
tag
Sziasztok!
Telepítettem a wine legújabb verzióját. Egy windowsos programot szeretnék futtatni ( számlázó progi, nagyon fontos lenne, hogy menjen linux alatt), a jobbgombos felugró menüből kiválasztom a megnyitás ezzel'' windows wine emulátor'', és nem történik semmi.
Jogosultságok rendben vannak, de mégsem fut.
Mi lehet a baj, rossz helyen van az exe, vagy rootként tudom csak futtatni? -
country
csendes tag
bocs rossz helyre csúszott kezdő kubuntus vagyok
[Szerkesztve] -
nak0n
aktív tag
Asus A6R. Tudomásom szerint X200-as ATI chipset van benne.
[link] -
Sianis
addikt
Szerintem nem jó a modul neki, amit betölt induláskor. Ahhoz, hogy nem legyen, alap dolog lenne, hogy a hangkártya megnevezhető legyen, de ez az Unknown device 4370 (rev 02), engem bizony kétségbe ejt affelől, hogy lehetségese-e hang csiholása. Azt javasolnám, hogyha lehet, akkor derítsd ki, hogy milyen a hangkártyád, mert ha tényleg nem támogatja a gyártó, akkor felesleges is küszködni.
-
Sianis
addikt
Hm!
Látszólag betölti a modulokat, és úgy tűnik, hogy megy is. Hangot fel, és esd, ha hallasz valamilyen kis dallamot, akkor mehet a dolog ESD-vel. Amúgy lehet az is baj, hogy mikor váltani akartál, akkor valami blokkolta. Próbáld meg átállítani ESD-re, Ok és restart, hogy azok az alkalmazások amik már ráültek, hát most szálljanak le a hangról. -
nak0n
aktív tag
cpufreq_conservative 6948 0
rsrc_nonstatic 13376 1 yenta_socket
pcmcia_core 49348 3 pcmcia,yenta_socket,rsrc_nonstatic
snd_atiixp 20288 0
snd_ac97_codec 83932 1 snd_atiixp
snd_pcm 88840 3 snd_atiixp,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd 54884 6 snd_atiixp,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer
snd_page_alloc 10600 2 snd_atiixp,snd_pcm
ati_agp 9036 0
agpgart 34792 2 fglrx,ati_agp
atiixp 6032 1
ide_core 138772 5 usb_storage,ide_cd,ide_disk,ide_generic,atiixp -
Sianis
addikt
0000:00:14.5 Multimedia audio controller: ATI Technologies Inc: Unknown device 4370 (rev 02)
Ez lesz az! Nem csodálkoznék, ha ATI szokásihoz híven nem támogatná a Linux-ot
Azt sem értem valójában, hogy a kártyát magárt miért nem lehet azonosítani. Esetleg nincs valami leírásod, papírod, hogy milyen lehet?
IXP SB150
IXP SB200
IXP SB250
IXP SB300
IXP SB400
SB450
Ha ezek bármelyike lenne, akkor van esély a hangra, ellenkrező esetben nincsen.
esetleg még egy olyat bemásolhatnál, hogy az
lsmod | grep ati parancs mit ír ki. -
nak0n
aktív tag
0000:00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc: Unknown device 5a31 (rev 01)
0000:00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc: Unknown device 5a3f
0000:00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc: Unknown device 4374
0000:00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc: Unknown device 4375
0000:00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc: Unknown device 4373
0000:00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc: Unknown device 4372 (rev 11)
0000:00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc: Unknown device 4376
0000:00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc: Unknown device 4377
0000:00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc: Unknown device 4371
0000:00:14.5 Multimedia audio controller: ATI Technologies Inc: Unknown device 4370 (rev 02)
0000:00:14.6 Modem: ATI Technologies Inc: Unknown device 4378 (rev 02)
0000:01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc: Unknown device 5a62
0000:02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
0000:02:01.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev b3)
0000:02:01.1 0805: Ricoh Co Ltd: Unknown device 0822 (rev 17)
0000:02:01.2 System peripheral: Ricoh Co Ltd: Unknown device 0592 (rev 08)
0000:02:03.0 Network controller: Broadcom Corporation: Unknown device 4318 (rev 02) -
nak0n
aktív tag
-
Sianis
addikt
Állíts le minden futó programot, nyiss egy temirnált és próbáld meg ezt.
sudo cat /dev/urandom >> /dev/dsp és fülelj...ha nincs hang akkor gond van.
Rendszer - > Adminisztráció - > Multimédiás ...
Válassz ki alapértelmezett kimenetnek ESD-t, és a programokat amikkel hangot akarsz kiadatni, a hangkimenetet állítsd ár ESD-re -
nak0n
aktív tag
Hali!
1. Valami oknál fogva a gépem nem igazán akar hangokat kiadni magától. Még akkor se, ha én azt szeretném (Noatun, MPlayer). Pedig úgy jobb lenne mondjuk zenét hallgatni.
2. A winfos partícióját nem igazán érem el sehogy, pedig nézegettem a wikit, és próbáltam lemásolni, ahogy ott írták. -
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #1448 üzenetére
/usr/games/3Dc <= Akkor ezzel indul
És man 6 3Dc -
Forest_roby
őstag
válasz
Jester01 #1446 üzenetére
forest@forest-gep:~$ dpkg -L 3dchess
/.
/usr
/usr/games
/usr/games/3Dc
/usr/share
/usr/share/doc
/usr/share/doc/3dchess
/usr/share/doc/3dchess/README
/usr/share/doc/3dchess/TODO
/usr/share/doc/3dchess/ACKNOWLEDGEMENTS
/usr/share/doc/3dchess/3Dc-rules.html
/usr/share/doc/3dchess/copyright
/usr/share/doc/3dchess/changelog.gz
/usr/share/doc/3dchess/changelog.Debian.gz
/usr/share/man
/usr/share/man/man6
/usr/share/man/man6/3Dc.6.gz
/usr/lib
/usr/lib/menu
/usr/lib/menu/3dchess
forest@forest-gep:~$ -
RedAnt
aktív tag
válasz
Forest_roby #1445 üzenetére
nézz körül az /usr/share, usr/lib, /usr/games, /usr/local/share, /usr/local/lib, /usr/local/games könyvtárakban, hátha.
-
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #1445 üzenetére
dpkg -L 3dchess
Valamit csak felpakolt -
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #1439 üzenetére
man 1 3dchess
dpkg -L 3dchess | grep /usr/bin -
Sianis
addikt
válasz
Forest_roby #1441 üzenetére
De attól még nem biztos, hogy ugyanazzal a paranccsal indul...
Nézd meg Gnome menüben, gondolom betette oda...
-
Sianis
addikt
válasz
Forest_roby #1439 üzenetére
Főleg nézd meg, hogy mi a neve a parancsnak. Mert rosszat írtál be, persze, hogy nem indul.
-
Forest_roby
őstag
hi!
feltelepítettem a 3dchess nevű játékot.
apt-get install 3dchess
és utánna próbáltam indítani, de:
bash: 3dchess: command not found
forest@forest-gep:~$ man 3dchess
What manual page do you want from section 3dchess?
plízzz, mit csináljak, hogy elinduljon?
Előre is köszi -
ragazzo
őstag
válasz
T. Almeida #1433 üzenetére
Nem tudom hogy létezik-e ilyen, de nekem nincs.Mondjuk lehet hogy guglit meginterjúvolom.
-
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #1433 üzenetére
Eredetileg Április 20 a kitűzött megjelenés dátuma, viszont előre láthatólag késni fog, ha elfogadják akkor ~ 6 hetet.
-
Ferger
tag
válasz
T. Almeida #1435 üzenetére
visual basicben lett írva, azt mondja.
és .mdb kiterjesztésű adatbázist használ.
a wine nem boldogul vele, legalábbis alapbeállításokkal.
be lehet valahogy lőni? mármint a wine-t... -
T. Almeida
senior tag
-
Ferger
tag
Sziasztok!
Van egy számlázó programom, windows alá írta az emberünk. Nagyon fontos lenne, hogy ubuntu alatt is fusson.
Meg lehet oldani valahogy? -
-
GD
őstag
ne kikapcsold hanem tedd be second boot-nak...asszem nálad alapfogalmak hiányoznak informatika téren, így elég küzdős lesz a linux..
cd pedig akkor fog indulni ha a lemez képet (iso) kiírod, de nem úgy hogy adatként rámásolod a lemezre..hanem nyisd meg pl nero ( megnyitás)->lemezkép megnyitása-- iso,nrg,cue-bin, stb lemezképeket (image-t) így lehet boot és rendszertelepítőként kiírni..
a linux auto kidobja a lemez ha kész az install, onnantól megy a vinyóról az indítás, kivéve ha pl nem telepítettél rendszerbetöltőt (grub) vagy rosszul állítottad be, netán felülírtad egy xp-vel a master boot-ot
nem fölényeskedésből, de mindenkép javasolnám először a linux kezdőknek topic-ot itt a Ph-n -
sziasztok! mi a különbség a cds és a dvds ubuntu közt? ugyanaz csak a dvds többet tud?
-
RedAnt
aktív tag
válasz
lúzerjúzer #1420 üzenetére
Igen, sudo pppoeconf - ezzel beállítod, majd pon dsl-provider-rel tudsz kapcsolódni.
-
lúzerjúzer
csendes tag
ISO-fájlos CD? Az ISO fájlt ráírtad a CD-re, mint egy sima fájlt, vagy a CD-kép felírását választottad?
Új kérdés: terminálból lehet valahogy kapcsolódni a nethez, ha ez egy ilyen T-Onlányos DSl modemen keresztül menne, ahol felhasználónevet meg jelszót kell beírni csatlakozáshoz? -
Ferger
tag
cd betesz.
elindul egy menü (Openoffice, firefox, stb)
azt mondja kapcsoljam ki a gépet, és bootoláskor indul a cd.
kikapcs, újraindul, és az xp kezd betöltődni.
de ha van egy biztos módszer, hogy uhu alól hogy lehet telepíteni, akkor vissza rakom azt, és megpróbálom.
most van 3 cd-m, egy live, egy sima, és egy iso-fájlos. -
Ferger
tag
Sziasztok!
Letöltöttem a live verziót, és a ''sima'' iso fájlt is,de nem akar felmászni egyik sem a vinyóra
A live miatt most vissza raktam ezt a sz@r xp-t, de nem bootol cd ről a rendszer. Pedig a vinyóról való bootolást ki is kapocsoltam.
Vagy töltsek le gy másik verziót (kobuntu, vagy valami)
UHU CD-m van,de az nem jött be.
nem tetszik, pedig az felmegy simán.
ez a telepítő meg erl sem indul. -
ragazzo
őstag
válasz
T. Almeida #1400 üzenetére
Azt nem tudom, de magától kikapcsolt a gép fél perc eltelte után, bármit is csináltam.
-
ngabor2
nagyúr
azért kernelt fordítani ennyi linuxos tapasztalattal ne kezdd el, előbb ismerkedj pl. a kernel-doksikkal. a forrással jön, tehát nagyon keresgetni se kell. abban minden (na jó, majdnem minden) kérdésedre választ találsz.
meg még egy nagyon jó hely: /usr/share/doc, ezen belül is van egy csomó howto, azokat egyes témákban érdemes átnyálazni. -
Sianis
addikt
-
Noddy
senior tag
-
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #1408 üzenetére
Ez tartalmazza a legtöbb kis alkalmazást ami egy program forrásból való felépítéséhez (build) kell.
Tehát aki kernelezni, forrásból akar telepíteni, az nem nagyon lesz meg nélküle...
-
Noddy
senior tag
Sajnos a sudo apt-get install gcc-3.4 se oldotta meg a problémát mert azt írta ki a parancs után hogy a gcc telepítve van.
Így nem tudom hogy miként tudok progikat fordítani(és kernelt(szeretném a rajzpadomat beüzemelni de ahoz az acecad modult aktiválni kell, amit csak kernel újra fordítással lehet)).
Egy újra telepítés megoldhatja a problémát? Mert ha le akarom szedni a gcc-t akkor azt írja hogy károsodhat a rendszer, de azt nem akarom.
Egyébként én csak a Linux-ot kíváncsiságból próbálta ki. és mikor megtudtam hogy vannak nagyon könnyen kezelhető disztrók megörültem és ki is próbáltam kettőt, ez az Ubuntu se rossz de azóta többet lógok itt a fórumon mint a linuxon.
Linuxot teljesen más életérzés használni mint a windowst. Valahogy feldobódok tőle, pláne akkor mikor a többiek csak néznek hogy mit ügyködök a terminálban.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
T. Almeida #1403 üzenetére
Pontosan így van. Ha a disztribúció nem kényszeríti rá, akkor a win-ről frissen áttért userek ugyanúgy root-ként fognak működni, mint windows alatt.
Ráadásul, ha írnak egy olyan vírust linux alá, ami be akar lépni root módba, az egységsugarú user ugyanúgy be fogja írni a passw-öt, int ahogy rányom windows-ban minden ok gombra
Szóval tény, hogy a linux biztonságosabb mint a windows, de ezt nem kell túlmisztifikálni. Ha a linuxot is annyi abszolút hozzánemértő user fogja használni, mint a wint, és annyira elterjedt lesz mint az, akkor hidd el, jelentősen meg fognak szaporodni a vírusok, és az emiatt történő adatvesztések azon az OSen is.
Az, hogy választani kéne a biztonság és a játék között...Én windows alatt még soha nem vesztettem el fájlokat vírus, vagy egyéb károkozó miatt (amiatt igen, hogy egy vírusírtó hibás volt, és szinte az összes .exe-mre azt mondta hogy vírusos...én meg nem néztem meg más írtóval. De ez nem a windows hibája ugyebár)
ngabor2:
Az utóbbi idők nagy windows-os károkozói mind már régebb óta ismert és _javított_ hibákat használtak csak.Csak ugyebár a frissítéseket nem kéne elfelejteni... -
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #1403 üzenetére
épp ezért jó, hogy elég sok progi alapból ''tiltva'' van rootként. oké, megfelelő konfigfile átírásával engedélyezhető, de ha már tudja, hol a konfigfile, és hogyan kell átírni, akkor akár már konyíthat a rendszerhez is. pl. sok helyen gdm-ből a root be se jelentkezhet, a root se kap alapból jogot ugyanazon gép x-felületéhez, vagy telnettel/ssh-val nem léphet be távolról (ssh-val talán, de telnettel nem). telepítéskor is fakeroot-tal megy egy pár dolog, root-ként biztonsági okokból kivág (make-jpkg). és ez így van jól, a júzer nem tudja elrontani a rendszert, a root meg ne akarja ''használni'', csak karban tartani! és akkor a gonoszságok csak ismertté vált (és nagy valószínűség szerint már javítással rendelkező) hibákon keresztül tudnak bejönni.
-
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida #1401 üzenetére
Elég nehéz kárt tenni úgy egy rendszeben, hogy nincs rendszergazdai joga. Win alatt ez a legnagyobb probléma, hogy mindenki rendszergazdaként él, mint hal a vízben, és persze így ha egy kis féregnek sikerül elindulnia, bármihez joga van.
Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!
- Megkímélt állapotban lévő Xiaomi 12T Pro 8/256GB / 12 hó jótállás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2247
- Xiaomi Mi Note 10 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad T15 Gen 2 Intel Core i5-1135G7
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest