Hirdetés
- Send to qBittorrent (with SavePaths): Egy apró Firefox kiegészítő qBittorrenthez
- Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája – egy Ikea-horror igaz története
- -TongFang- Medion Erazer Beast 16 X1 - induló teszt így kora délután..."CB R23"
- Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- A Magyar Néphadsereg emlékére
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Ketogén étrend
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- [K2]: AnyDesk átverés
Aktív témák
-
emitter
őstag
na én is hasonlóképpen jártam, vagyis átállítottam a gnome nyelvét angolra, a boinc is átállt.
most a boincot visszaraktam magyarra, ezzel a betűk kisebbek (és normálisabbak) lettek, viszont az ékezetek durvák [link]
és amint látod, a baloldali menü gombjai lelógnak a canvas-ról
gnome alatt van mindez, kde-n normálisan néz ki a dolog
meg pl ez is: [link]
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
folyton csak a gond, meg a probléma...
most épp a boincmgr kinézetével van gondom. életre ketettem a videokártya 3d grafikáját, ami megy is rendesen. csakhogy azóta a boincmgr-ben nem jók a betűk. pontosabban betűnek jók, csak túl nagyok. a gnome-control-centerben nincs rá hatással semmi beállítás, legalábbis betűk terén nincs. nem tudom, hogy honnan veszi ez a progi a font beállításait. pedig legjobb tudomásom szerint ez is gtk-s, vagy legalábbis hasonló, mert kde alatt ugyan azok voltak a betűk hibái, mint a többi gtk-s proginak (xmms, mplayer). -
ngabor2
nagyúr
no ha már átcsábultam az ubuntura, akkor egy kis segítséget kérnék költözésügyileg. még van néhány dolog, ami nem működik úgy, mint sid alatt.
- a tvtime hangja igen halk. bárhol állítom a hangerőcsúszkákat, éppcsakhogy hallható. sid alatt kb. 80%-on teljesen jól hallható volt, itt 100%-on is halk, a mixer a line-in potik is 100%-on.
- a gaim ablaka nem ugrik előre, ha új üzenet érkezik. szépen megbújik az aktív ablak alatt. emiatt van, hogy csak akkor látom, hogy beszélgetni akarnak velem, mikor a túloldal már bezárta a beszélgetést.
- és a legfontosabb (jelenleg): a levelezés. ''odaát'' rndesen be volt lőve exim3-mal. azért volt kicsit macerás belőni, mert a szolgáltatók nem adtak smarthostot, tehát saját smtp kell. viszont hogy ne legyek open relay, ezért egy no-ip-s cím kellett, és úgy jutottak ki a leveleim. a működő exim.conf-ot átmásolva ubu alá látszólag működik, de...
levélfogadás fetchmaillal. ugyebár ez az eximnek adná át a leveleket. az meg a procmailnak, mert sokfele kell szortírozni, plusz egyéb progikon is átmegy (hixsplit). a fetchmailrc-m:
set postmaster ''ngabor''
set bouncemail
set no spambounce
set properties ''''
poll freemail.hu with proto POP3
user 'ngabor2' there with password 'biztosbennhagyom
' is 'ngabor' here limit 25000000
viszont:
ngabor@lizard:~$ fetchmail
138 messages for ngabor2 at freemail.hu (792148 octets).
reading message ngabor2@freemail.hu:1 of 138 (3605 octets) ...fetchmail: SMTP connect to localhost failed
fetchmail: SMTP transaction error while fetching from freemail.hu
fetchmail: Query status=10 (SMTP)
tehát emiatt gondolok az exim-hibára. más smtp-re nem szívesen váltanék, mert ezt ismerem úgy-ahogy, és ezt is sok-sok levelezés árán sikerült beállítani.
ötletek? -
Sianis
addikt
Sziasztok!
Akinek esetleg gond van a notebookon a sypatics touchpad-al, annak segítek kicserélni a drivert, én most csináltam meg, és végre tökéletesen működik... Eddig ez is nagy bajom volt, hogy megszaladt az egér...de mostmár nem...
-
Sianis
addikt
válasz
Jester01
üzenetére
A sok swapelés, lapozás ellen lett kitalálva a working set (munkamenet). Az OS tudja figyelni a ''laphiba'' rátát, és ennek tükrében tud adott processzekenek adni cím tartományt. A working set tipikusan arra jó, hogy egy processz előre meg tudja határozni, hogy kb egy időben milyen lapoknak kell lenni a fizikai memóriában. Ezzel jelentősen csökkenthető a laphiba ráta, és ezáltal a swappelés...aki nem hiszi járjon utánna.
Jaj, nem merülök bele, de rettentő jókat lehetne erről beszélgetni, de talán nem ez a megfelelő topic, fórum rá.
Akinek még kétségei vannak affelől, hogy a Firefox kisajátítja-e a memóriát vagy sem, hát remélem annak sikerült bugarat ültetni a fülébe, hogy affelé hajoljon, hogy nem csak program, de os függő is...
-
ngabor2
nagyúr
no, most már én is végre valóban csatlakoztam az ubuntusok népes csapatához. mivel ma volt egy időszak, mikor az áramszünetek annyira megszaporodtak, hogy azt már nem bírta a szünetmentes táp se, ezért a gép újraindult. ezt kihasználva próbáltam egy kis átalakítást eszközölni a gépen (nem sok sikerrel), valamint felraktam a breezy-t. eddig jó, bár a jó kis megszokott sid néhány cucca még hiányzik. de a hiánylista egyre szűkül, mert szépen testreszabom. most már nem csak a levegőbe fogok tudni beszélni.
egyelőre nem kérdezek, mert bár kérdésem lenne, de megpróbálom egyedül megoldani, eddigi tapasztalataim alapján.
mod: mégis kérdezek, bár talán nem a legjobb helyen... szóval a gkrellm van fenn (kde alatt, de ez mindegy). egyszer egy deb alatt (asszem sarge) úgy volt, hogy a net részénél a fel-és letöltést külön írta ki. itt ezt most akárhogy bűvölöm, nem jön össze.
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
Abszolút egyetértek

Csak arra próbáltam rámutatni, hogy a virtual memory size a mérvadó mem leak szempontjából. A fizikai memóriát az os kezeli, a leírásodnak megfelelően. Viszont ha sokat swappel, az bizony be fogja lassítani az egész rendszert és ez ellen szegény kernel nem sokat tud tenni. Egyébként van egy shared mező is a top kimenetében, az mutatja a közösen használt memóriát (tipikusan shared libek) -
Sianis
addikt
válasz
Jester01
üzenetére
Önmagában lehet, hogy egymemória gyilkos az alkalmazás, de valljuk meg, hogyha másnak nem kell, akkor az oprendszer nem hiába adagolja neki. Ha jól tudom a Linux is kezel munkameneteket, vagy tévedek? Már csak az a kérdés, hogyha kezeli akkor ez lokális vagy globális? Lokálisnál ugye saját munkakészletét csökkenti a processznek a processz számára, globálisnál másokét. Kis elmékjedés után, ha a Firefox beletud ülni ekkora memóriába, akkor a globális lesz mivel más alkalmazásnak is szüksége lehet a Firefox által ''feleslegesen'' használt erőforrásra, tehát el is lehet tőle venni. Ha nem így lenne, akkor bizony tényleg hatalmas kudarc lenne a Mozilla project-je, legalábbis Linux-okon, mert akkor a memória kezelő nem venné el tőle amemóriát, Windows NT-k biztosan lokálisak.
Remélem nem baj, ha erről beszélgetünk, nem akarok köekedni, az nem kenyerem, viszont ilyen ''vita'', ha vita ez egyáltalán megtudja pörgetni az agyamat, és kedvem lelem egy ilyen beszélgetésbe.
No Jester uram? Mi a véleményed? -
Jester01
veterán
Nah kérem szépen itt az én álláspontom is memória kezelés ügyben, nyugodtan kössetek bele

A Virtuális Memória Méret azt mutatja mekkora címtartományt kért a folyamat. Ez független az oprendszer ténykedésétől. Ha ez folyamatosan nő akkor igenis memory leak van.
Amíg ténylegesen nem írja a folyamat az adott memóralapot addig csupa 0 byteot lát, és nem foglal helyet sehol. A top-ban ilyenkor ez a swap értékbe számít, de nem csökkenti a rendelkezésre álló lapozófájl területet. A ténylegesen használt virtuális memóriát az oprendszer feladata a megfelelő pillanatban a futó processz számára a fizikai memóriában elérhetővé tenni.
Illusztráció:
Mem: 516936k total, 510584k used, 6352k free, 100920k buffers
Swap: 498004k total, 15104k used, 482900k free, 90760k cached
CODE VIRT RES SWAP SHR WCHAN S %CPU %MEM TIME COMMAND
9480 222m 156m 65m 15m 322377689 S 0.0 31.0 29:36 firefox-bin
222MB virtuális memóra: ez kérem sok!
ebből most éppen 156MB van a fizikai memóriában (ez egyébként az összes jelenleg használt lap), ez az oprendszer döntése volt.
Megfigyelhető, hogy 65MB swapot ír, de ugyanakkor csak 15MB van összesen használatban. Ez azt jelenti, hogy lefoglalt ennyi memóriát, de még nem használta.
MOD: formázás, mind1 nem megy
[Szerkesztve] -
-
emitter
őstag
mostanában egyre gyakrabban látok avatar-változtatást
eddig ez nem nagyon volt divat?
sajna nekem még kell egy kicsit ütni a PH!-n a billentyűzetet
hogy legalább őstag legyek...
télleg mik a feltételei h arcot válthasson vki?
egyébként te indián-leszármazott vagy, vagy csak kedveled őket? -
emitter
őstag
na ez érthető volt, köszi

nálam pl. az erőforrásoknál 320MB-ot ír ki összesen
folyamatoknál: firefox 100MB, TB 90MB, Boinc 200MB tehát ha ezek 3-an tényleg ennyit foglalnának, akkor jócskán túllépték volna már az összmemót
akkor ugyanez a helyzet windózban is? vagy ott télleg elcseszték a memókezelést? -
Sianis
addikt
No végeztem egy kis esettanulmányt...
[link]
az első képen a ''látszólagosan'' beült memória látható...ami itt most 113,2 MB. Az alszik-ot általában nem kell magyaráni, itt azért fogadjuk el úgy, hogy nem fogja gátolni más programook előrehaladását, tehát lapjai kilapozásra, szegmensei kisöprésre kerülhetnek, persze a megfelelő kilapozó/kispöprő algoritmus értelmében, ami itt most nem pont ennek a programnak a lapjait fogja elengedni, mivel ez egy ''mostanában aktív'' job, így magas a priorotása. Ellenben ugye van sok deamon, amik ugyanúgy látszólag jó sok memóriát esznek, amit az látható is, de ezek nagyrésze minde a másodlagos tárolón van, tehát a központi memóriában nem.
Mindezen állításaimat, és azt, hogy a Firefox nem akkora központi memóriát foglal el, mint amennyit a rendszerfigyelő visszaad, alátámasztja a következő kép.
[link]
Ezen ugye látható az aktuális időpontban megevett memória. Na ha most a Firefox 113 MB-ot enne, akkor a Gnome és még egyéb alkalmazások, igencsak éhenhalnának, mert 50 MB-ban nem sok minden fér el, és ugye egy komlpett rendszer üzemeléséről beszélünk.
Ugyanakkor a swap fájlban sincs túl sok adat, ez viszont a programozókat dícsérik, hiszen felesleges behozni a teljes alkalmazás minden adat tábláját, addíg amiíg nincs rá szükség, hiszen így is úgy is a diszkről kerül beolvasásra, pláne nem is töltheti be, hiszen az oprendszer working set-eket is kezel, tehát csak egy adott munkamenethez szükséges adattáblákat tárolja memóriában, vagy lapozó fájlon. Remélem, hogy így már kicsit tisztább a dolog, és nem retten meg senki sem, hogyha nagy értéket lát a Firefox mellett, ez egy egyszerű stratégiai lépés, az OS látja, hogy más processznek nincs szüksége memóriára, ezért egy dolgozó processznek adja ki a felesleges erőforrásokat, úgy ahogyan azt ő jónak látja ( ebbe nem mennék most bele ). Viszont, ha más processznek is nő az igénye, akkor elvételre is kerülhet az erőforrástöbblet, tehát nem kell megijedni a Firefox nem agresszívabb bármelyik eyéb böngészőtől, márami a memóriahasználatot érinti. -
ngabor2
nagyúr
akkor ismét megkérdezem: valahol zavar téged, vagy a többi processt, hogy megeszik egy csomó memóriát? ha nem látszik, akkor hadd egyen annyit, amennyi jólesik. ha kell a hely, a rendszer úgyis kitakarítja a memóriát. ezt még akkorról tudom, mikor kemény 32mb volt a gépben, és valami réges régi staroffice-t használtam. majd utána 128mb-tal openoffice.org-ot. és annak is elég volt a 128mb, pedig az se nevezhető kis igényű cuccnak.
tehát itt is érvényes a szervíz első számú szabálya: ha működik, nem kell megjavítani. -
Sianis
addikt
Azt kéne megpróbálni, hogy a Firefox korlátozza-e a gép erőforrásait - > tehát ha más programmal akarsz dolgozni, akkor a Firefox memória használata visszafogja-e az éppen szükséges gép válaszidejét. Ha nem, akkor az lesz amit mondtam, hogy egyszerűen a rendszer bizotsít neki nagyobb erőforrást, nem a Firefox ül bele nagyobb memóriába. Mert ugye nem tudod, hogy a firefox jelez-e vissza, hogy ő mennyit eszik meg, hanem a rendszer mutatja, hogy mennyi áll rendelkezésre a programnak. Legalábbis szerintem ez van, ha tudsz akkor teszteld le, hogy gátolja-e egy ''100 MB''-os Firefox egy másik program erőforrásigényes munkamenetét...
-
-
Sianis
addikt
cache.memory + cache.disk = mennyi? Mert szvsz ugye a memória azt mutatja, hogy mennyi ülhet be a memóriába, a disk pedig, hogy mennyit foglalhat a másodlagos tárolón, jelen esetben a merevlemezed. Nem biztos, hogy ezzel beszorítja adott határok közzé, tehát nem engedi nagyobb helyen üzemelni, de lehet, hogy törekszik rá...de ugye teljesen nem ülhet le a dolog mert akkor sérülne a válaszidő kritérium, ami egy valódi időosztásos rendszerben nem megengedett. Hogy ezt tisztázzam, lehet, hogy maga a program nem akar több memóriát, de mivel a rendszered látja, hogy van még erőforrás, ezért a program kiszolgálása értelmében más erőforrások working set-éből vesz el, persze ha azoknak kell akkor visszaad, hogy a rendszer a legjobb teljestményt produkálja. Bocs, ha ez furin hangzik, de így kell, hogy legyen.
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
az enable értékét false-ra raktam, semmi változás
talán még töbet is eszik
3 ablak: úgy 130mega
enable=true ->3 ablak: 110mega
mod: oké, megpróbálom beírni kézzel
[Szerkesztve]
mod: beírtam, 40000-re raktam (40mega), de simán bezabál 70-100 megát, mint eddig
igen, újraindítottam FF-et
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
Nyomj egy új - > egész-t neve meg legyen : browser.cache.memory.capacity
Beírod az értéket és kész
-
emitter
őstag
az hogy lehet, h nekem sima magyar 1.5ös linuxos FF-ban nincs olyan, h ''browser.cache.memory.capacity''

viszont van ''browser.cache.memory.enable'', true-n van éppen, de a lap szerint ezt csak akkor rakjam false-ra, ha nagyon memó szűkében vagyok
ez nem igazán áll fönn 512 mega mellett, de azért eléggé csábító az a 40MB rezidens memóigény
szóval mit tegyek szerintetek? -
escie
őstag
ff memóriazabálásra:
[link]
[Szerkesztve] -
Emberek. Segítség.
Ubuntu képtelen mit kezdeni a Geforce 6200 Go-mmal. Bejön a grafikus felület, de rendkívül hibás, alig látni valamit. Live CD / telepített verzió egyaránt. -
Friczy
senior tag
MIndenkinek másért
Nekem pl. desktopon azért, mert kényelmesen megy fel, nem kell sokat konfigurálni, automatikusan mountolja a cserélhető meghajtókat, felismeri a pendrive-ot, fényképezőgéet, stb. Debianból is ki lehet ezeket hozni, de többet kell konfigurálgatni.
Továbbá: fél évente új stabil release, Debiant a woody időszak vége felé már backportok nélkül szinte egyáltalán nem lehetett használni. Nem csak a csilivili dolgok hiánya miatt, de pl. a clamav is súlyosan elmaradt volt, spamassassin szintén, ezek pedig nekem server oldalon kellettek.
Vagyis számomra a frissesség és a kényelem. Kezdők számára meg szerintem a könnyebb telepítés, használat. -
xion_81
csendes tag
Elég kezdő vagyok a témában de nem tudom miért jók az Ilyen meg olyan alapú Debian verziók mikor a Debianban mindent ugyan így meg lehet csinálni.
-
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida
üzenetére
Van gyári is...

[link] -
T. Almeida
senior tag
Üdv.,
Használ valaki Kubuntut? Pár szkrínsotot belinkelhetne...
Köszi! -
escie
őstag
footprint?
a lábnyoma a memóriában.
magyarul: mennyi memóriát foglal. okosnak akartam tűnni, a szép szakszavakkal...
így olvastam valahol...
--
Nedudgi,
nem tudom, hogy szivárog-e, lehetséges, de azt már gondolom megtalálták, javították volna. én úgy tudom, hogy működéséből fakad.
nemrég olvastam egy hírt, miszerint egy fickó készített egy patch-t hozzá, amivel másképp használja memóriát, kevésbé ''brutálisan''.
--
Gábor,
neked is jó sokat foglal, nem értem, nálam miért nem ilyen falánk. bár már nem sima 1.5 megy nálam, hanem 1.5-r2. nem tudom, mi a különbség, lehet, hogy van némi fejlődés etéren?
én top-pal szoktam megnézni, de a kde-hez, gnome-hoz van olyan alkalmazás, ami emészthetőbb formában mutatja az adatokat...
--
nekem:
ubuntu topik
hup főlap
gmail beérkező
rios4 hsz szerkesztés
így foglal 10%-ot a félgigá-ból...
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
én úgy vagyok vele, hogy azért vettem a gépbe sok-sok memóriát, hogy a rendszer használja. mennyivel lenne jobb, ha a 1.5gb-ból mindig csak 250mb-ot használna?
a ff pedig valóban érdekes dolog, 2-3 napnál nagyobb uptime még nem volt nálam. általában 15-20 tab van megnyitva, néha frissítgetem a tartalmat, aztán gondol egyet, egy tab hhelyett egy ablakot dob fel, benne a tab tartalmával, csak épp semmit nem lehet vele kezdeni. ha ezt az ablakot lelövöm, akkor ez a teljes ff-ot lelövi. ha csak azt a tabot lövöm ki, ami ''megfagyott'', akkor el tudom odázni 2-3 újrafrissítéssel az újraindítást. zavaró, de már megszoktam.
(és egy láma kérdés, amit tudnom illene, de már fáradt vagyok: honnan tudom megnézni, hogy hány mb-ot eszik a memóriából? a ps aux csak %-ban adja, ez alapján 33.9%-ot eszik, ez kb. 520mb...
) -
escie
őstag
persze, hogy nem normális.
sokan ezért nem szertik a mozilla cuccokat, mert óriási footprintjük van.
érdekes, nálam ez sosem jelentkezik, kopp-kopp. vagy maskepp hasznalom ezeket a progikat, vagy nemtudom...
azt hiszem, az hatásos, ha néha újraindítod őket. gáz, de ez van.( értsd, ne rakj beléjuk egy hónap uptime-ot.
)
érdekes infó lenne az is, hogy egy sima firefox, egy tab-ba, sima html oldallal, vagy 20 tab, csomó embedded flash, meg java-val... -
emitter
őstag
az normális, h FF 130MiB (ez ugye kb uannyi, mint 130MB) memót zabál,
TB szintén 110MiB-ot (mind2 1.5-ös) 
meg aztán, kicsit nézegettem a rendszerfigyelőt:
-512 memó helyett 495 összeset ír ki
-folyamatoknál lévő Memória cellák értékét összeadva sokkal több jön ki, mint amennyi memóm összesen van (>512M)
-pl. van 3 progi, ami sokat zabál:
120M
110M
230M
csak ezek számításom szerint össz. 460M-át foglalnak
ehhez képest az Erőforrások fülön felhasznált memó: 367M/495M
ennek mi az oka??? -
-
escie
őstag
kell, igen.
de tessék használni közvetlen a cdrecord, mkisofs, growisofs progikat, és lemehet a gnome is, de még a xorg is.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
mostanában ezeket használom, hihetlenül praktikus, és gyors így fronend nélkül egy cd/dvd elkészítése...
különben, nem tudom miért fáj a kdelibs ennyire, főleg előrefordított csomagokon alapuló disztróval...
--
a nerolinux mi pluszt tud nyújtani? kipróbálnám, ha érdemes... -
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida
üzenetére
Okos kis progi, nem egy k3b ez igaz, meg nem is egy NeroLinux, de szerintem arra amit normális ember cd vagy dvd írásnak nevez, kivitelezhető vele...

Használja egészséggel kolléga...
-
Sianis
addikt
válasz
T. Almeida
üzenetére
Én apt-get-el telepítettem...
Ha megakarod nézni magadnál...
sudo apt-get update
apt-cache search gnomebaker
Ha dob találatot akkor telepítethő nálad is... -
akasp
senior tag
Ja, lenne még egy kérdésem. Tudtok-e egy jo cd és dvd író progit Ubuntu-linux alá?
Elore is köszike -
akasp
senior tag
Sziasztok!
Letöltöttem linux alatt egy programt aminek a kiterjesztése .tar.gz Nos, hogy kellene ezt feltelepíteni? -
ngabor2
nagyúr
leszedtem a csomagot, megnéztem, automatikusan nem teszi be magát sehova.
először csinálj az asztalon neki egy indítóikont, aztán azt húzd a menübe oda, ahova szeretnéd. mondjuk én kde-t használok, ott működik. valszeg gnome alatt is illene.
az xmms-hez: idézet az xmms manualjából:
KEYBINDINGS
Global keybindings for XMMS:
z Previous song
x Play
c Pause
v Stop
b Next song
l Play file
j Jump to file
r Toggle Repeat
s Toggle Shuffle
Shift + l Play directory
Control + l Play location
Control + p Preferences dialog
Control + v Visualization plugin dialog
Control + r Time remaining
Control + a Always on top
Control + w Winshade mode
Control + d Doublesize mode
Control + e Easy move
Control + j Jump to time
Control + z Start of list
Control + n No Playlist Advance
Control + 3 File info dialog
Control + Alt + w Toggle Equalizer winshade mode
Shift + Control + w Playlist winshade mode
Alt + w Hide/show mainwindow
Alt + e Hide/show playlistwindow
Alt + g Hide/show Equalizer
Alt + s Skin selecting window
imho nem lehet átállítani másra a köv/előző számot. amit beállítottál, az valami beépített lehátszóra hat.
a linkelt kérdésre továbbra se tudok konkrét választ, talán a gnome beállítóközpontjában lehet az egyes gombokhoz társítani dolgokat. -
emitter
őstag
köszi, már fel is tettem!
mindig elfelejtem megnézni, hogy egy progi megvan-e csomagban is
viszont nem rakta be magát az alkalmazások/játékok közé, hogyan tudom odatenni?
másik, hogy próbáltam a rendszer/beállítások/gyorsbillentyűk-nél a hangnál beállítani, h ctrl+left-re előző számra ugorjon, ctrl+right-ra következőre, stb, de xmms nem reagál rá
vagy esetleg nem ő az alapértelmezett lejátszó? (ha nem ő, akkor hol tudom átállítani ezt?)
egy másik bug, már említettem: [link]
plíz hlp
-
ngabor2
nagyúr
apt-cache search sdl | grep dev
ha talál olyasmi csomagot, hogy libsdl1.2-dev, akkor tedd fel. a verzióban nem vagyok biztos, de ez hiányzik neked.
monnyuk nem értem, hogy a configure ezt mért nem kiabálja körbe, hogy nincs sdl. mert ehez a cucchoz az is kell.
de az is lehet, hogy jobban jársz egy apt-get install foobillarddal... én is csomagból tettem fel ezt a csúcs játékot. -
emitter
őstag
a configure már talál pár hibát, de azért lefut, a make viszont nem tud továbblépni, annyi hibát talál
szal ./configure:
...
checking whether we are cross compiling... no
checking for suffix of executables...
checking for suffix of object files... o
checking whether we are using the GNU C compiler... yes
checking whether gcc accepts -g... yes
checking for gcc option to accept ANSI C... none needed
checking for style of include used by make... GNU
...
checking ft2build.h usability... no
checking ft2build.h presence... no
checking for ft2build.h... no
...
mi a teendő? mindent felraktam, ami az illető progi előkövetelményeiben le volt írva... -
ngabor2
nagyúr
általábn olyan progi, hogy configure, a rendszerben nincs. ez ''fenn van tartva'' a forrásokhoz. a források gyökerében szokott lenni egy configure nevű futtatható file, amire
./configure
néven kell hivatkozni. azért kell elé a ./, mert kultúrált rendszerben biztondági okokból nincs a PATH-ban az aktuális könyvtár.
a graf. driverrel: akkor marad az i810, talán a fontok miatt esne szét? bár ennek nincs sok értelme. -
ngabor2
nagyúr
mármint hogy ne rontsa el az ablakok tartalmát. mert amit eddig írtál hibának, nekem az jött le, hogy valami a graf. driverrel nincs rendben.
a vi az más vi-lág... sose volt ingerenciám, hogy belemélyüljek. összesen azt tanultam meg, hogy kilépés: esc q!
inkább maradtam az mc-nél és a joe-nál. esetleg pico, de az is csak a pine-ban.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
ekkor kell előtte egy xhosts +
ekkor nincs rootként se letiltva az x-re való ablaknyitás, tehát meg tudod nyitni.
amúgy tisztán a poén kedvéért: mi lennem, ha pl. az mc beépített szövegszerkesztőjével szerkesztenéd? annak tutira nem kell az x. minek ragaszkodni mindenáron a graf. felülethez? oké, nem árt, ha van, de én még mindig pine-t és mc-t használok, holott van jó sok graf. levelező és szövegszerkesztő. -
emitter
őstag
ngabornak:
szoval:
emitter@LAPTOP:/etc/init.d$ sudo kwrite /etc/init.d/bootmisc.sh
Password:
Sorry, try again.
Password:
Error: ''/var/tmp/kdecache-emitter'' is owned by uid 1000 instead of uid 0.
Link points to ''/var/tmp/kdecache-root''
Error: ''/tmp/kde-emitter'' is owned by uid 1000 instead of uid 0.
Link points to ''/tmp/kde-root''
de azért megnyitotta a fájlt...
az is érdekes, hogy jelszónak nem a root jelszavát kérte, hanem a sima 'emitter' júzerem jelszavát
ha előbb su-zok, és megadom a root jelszavát, akkor is mindenféle hülyeségeket ír ki, de akkor is megnyitja -
emitter
őstag
jaja, vizsgaidőszak
(sicc!)
de azért a tanulási szünetekben pihenésképp nem haszontalan a ph-zás![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
ON
érdekes jelenséget tapsztalok néha a laptopomon (ibm r50e):
van rajta 3 egérgomb, a középső a scrollgomb, ha nyomom, és közben trackpointozok (röv.: tp), akkor görget
namost firefoxban van vmi intelligens görgetés, azaz elég 1x megnyomni a középső gombot, akkor megjelenik egy leföl irányú nyilacska, és ha ekkor mozgatom a tp-t, akkor görget, ha megint megnyomom a középsőt, akkor 'kilép a scrollból'
a jelenség az, hogy néha (1-2 naponta, de van h 1 napon többször is) ha megnyomom a középsőt h scrollozzak, akkor nem ezt csinálja, hanem megnyit ugyanabban az ablakban (és tab-ban) egy akármilyen weblapot, pl: http://www.honvedelem.hu/
de volt hogy a vágólap tartalmában lévő kifejezésre guglizott rá
pl [link]
és tök random lapokat nyit meg, pl ez a honvédelmis lap olyan volt, hogy legjobb tudomásom szerint mióta felraktam az ubit, nem néztem soha ezt a lapot, szal nemtom, honnan szedte a címét
na erre mit tudtok mondani?
-
ngabor2
nagyúr
no, mivel eddig senki nem reagált, az én módszerem mplayer fordításra:
- letöltöd a forrást
- kicsomagolod mindegy hova, csak legyen írási jogod
- belépsz a forrás gyökerébe (tehát ahova kicsomagoltad)
kiadod a köv. elrettentőnek ható sort:
DEB_BUILD_OPTIONS=''--enable-gui,--language=hu,--disable-runtime-cpudetection,--enable-menu'' fakeroot debian/rules binary
- ez az eggyel felette levő kt-ba (a forrás szülőkönyvtárába) létrehoz egy mplayer-verzió.deb csomagot. ezt rootként dpkg -i segítségével telepíted.
kissé kevésbé csúnyán néz ki, ha az elrettentőnek ható sor helyett:
./configure --enable-gui --language=hu --disable-runtime-cpudetection --enable-menu
make
sudo make install
triót adod ki. ezesetben viszont problémás eltávolítani.
de ez még nem minden!
szükséged lesz a kodekekre is, ez is a www.mplayerhq.hu oldalon lesz, elég, ha az alapcsomagot leszeded. telepítése a readme-ben (kicsomagolni és a megfelelő kt-ba bemásolni).
nem tudom, hogy mostanában visz-e magával az alaptelepítés skint, abból is van választék.
feliratokhoz is vannak külön fontok, azt is érdemes leszedni.
tehát nem egyszerű elsőre telepíteni, de szerintem megéri egyszer kínlódni vele, utána egyszerű használni. -
PGee
tag
Hozzáadtam a source list-hez, de xine-lib így sincs, a libxine1c2 pedig telepítve van... A megadott linken pedig számomra ismeretlen formátumban van a xine-lib... Mit kell vele csinálni?
Szerk:
Érdekes módon a xine, ill a vlc képes lejátszani a filmeket, csak a normál sebességnél kissé gyorsabban, de ezzel sem tudok mit kezdeni...
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
gondolom ezt ./configure után kaptad. akkor az utolsó sorokat is szúrd be, egyszerűbb lesz nekünk. amúgy csak tipp alapján (régóta nem forgattam x-es dolgokat): libx11-dev, vagy vagy xlibs-dev nevű csomag kell neked.
xfree86-dev nevű csomagot nem találtam.
de a szokásos kérdés: miért nem jó neked csomagból a libxine1, vagy a xine-lib?
[link]
a /etc/apt/sources.list-be ajánlom beírni a köv. sort:
deb http://archive.ubuntu.com breezy main multiverse
és aztán az apt-cache search gykori használatát...
[Szerkesztve] -
PGee
tag
WARNING! No X11 output plugins will be built.
For some reason, the requirements for building the X11 video
output plugins are not met. That means, that you will NOT be
able to use the resulting xine-lib to watch videos in a window
on any X11-based display (e.g. your desktop).
If this is not what you want, provide the necessary X11 build
dependencies (usually done by installing a package called
XFree86-devel or similar) and run configure again.
Egész pontosan melyik csomag kéne, ha Kubuntut használok?
Kell nekem egyáltalán? xine-lib-et fordítanám le, hogy a Kaffeine tudjon divx-es videókat is játszani... -
emitter
őstag
nekemez speciel megy rendesen, viszont találkoztam már én is olyannal, hogy egy progi ablaka nem fért ki a képernyőre (asszem pl a krusader beállítások ablaka olyan hogy 1000akárhány pixel széles, persze hogy nem állítható az ablakméret, görsáv sincs
)
meg volt olyan ablak is (már nem emlékszem melyik progiban) amelyiknek az alján lévő gombok (mégse, ok, stb) nem látszódtak, nem lehetett méretezni, és sehogy nem tudtam elérni őket
ezek vicces dolgok, csak nem értem, hogy mi szükség rájuk... 
-
dat
senior tag
feltettem a Skype-ot az ubuntu.hu -s leírás szerint, de szerintem továbbra is ronda, és nagyok a betűk. Nem értem miért nem lehet egy vacak options menüt írni, ahol állítható a betűméret. 1024X768-as felbontásban a ''Your Personal Profile...'' menü alja nem fér ki a képernyőre, gördítősáv meg természetesen nincs...

Más: Azt miért játsza nekem az Ubuntu, hogy néha bizonyos programokat baromi lassan, 3-4 perccel az indítás után tölt csak be. PL.: Rendszer- Adminisztráció - A bejelentkező képernyő beállítása. Volt olyan hogy ráklikkeltem és 5 perc után hozta csak be az ablakot...
AMSN-nel szintén ez a helyzet, csak az el sem indul egyáltalán.. -
emitter
őstag
szia!
én pedig innen szedtem le prémium változatot, de nekem sem megy [link]
ahogy te írtad, ez az eredmény: emitter@LAPTOP:~/ProgramFiles/OpenOffice.org_2.0.1_hu_FSF.hu_Linux_rpms/RPMS$ sudo dpkg -i *deb
dpkg: error processing *deb (--install):
cannot access archive: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Errors were encountered while processing:
*deb
próbáltam így is: sudo dpkg -i *rpm mert nekem .rpm-ek vannak (nem .deb-ek)
eredmény: (részlet
)
dpkg-deb: `openoffice.org-base-2.0.1-1.i586.rpm' is not a debian format archive
dpkg: error processing openoffice.org-base-2.0.1-1.i586.rpm (--install):
subprocess dpkg-deb --control returned error exit status 2
dpkg-deb: `openoffice.org-calc-2.0.1-1.i586.rpm' is not a debian format archive
dpkg: error processing openoffice.org-calc-2.0.1-1.i586.rpm (--install):
subprocess dpkg-deb --control returned error exit status 2
dpkg-deb: `openoffice.org-core01-2.0.1-1.i586.rpm' is not a debian format archive
Aktív témák
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Árváltozás+játék!The Witcher 2 Assassins of Kings Collector's Edition
- BLACK FRIDAY! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Stalker Clear Sky Limited Collector's Edition
- Árváltozás: Deus Ex Human Revolution Collector's Edition
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3631,94% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3996, 100% Akkumulá
- Bomba ár! HP ProBook 450 G8 - i3-1115G4 I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 Super 8GB Zalman Z1 Plus Kolink 850W
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
gnome alatt van mindez, kde-n normálisan néz ki a dolog

eddig ez nem nagyon volt divat?
hogy legalább őstag legyek...
Komolyan nem olvasod amit írok? ![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)
(sicc!)