- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Kalacskepu: Elrontott Radeon X1950 Pro megjavítása
- kreténtehén: Gazdit keresünk
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X AIDA64, és PCMark 10 Benchmarkokban mérve
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- mefistofeles: A 15 centi nagyon rövid.........
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Aktív témák
-
derossi
aktív tag
sziasztok!
kivácsiságból feltettem a kde-s desktopot.
sudo apt-get install kubuntu desktop
nem igazán jött be ,és visszaszeretném állítani az eredetit.
viszont ha beírom hogy sudo...remove kubuntu desktop csak egy csomagot távolít el a feltett kb 130 helyett.van erre valami megoldás -
Sianis
addikt
válasz
Jim Karéj #3498 üzenetére
GDM-nek ehhez semmi köze!
Keress rá a neten a monitorod tulajdonságaira, aztán állítsd be szépen a xorg.conf-ot ennek megfelelően.
Section ''Monitor''
Identifier ''SyncMaster 765MB''
VendorName ''Samsung''
ModelName ''765MB''
HorizSync 30-85
VertRefresh 50-160
Option ''nodpms''
# 1024x768 @ 100.00 Hz (GTF) hsync: 81.40 kHz; pclk: 113.31 MHz
Modeline ''1024x768_100.00'' 113.31 1024 1096 1208 1392 768 769 772 814 -HSync -Vsync
EndSection
Nekem így van belőve...
Sianis -
Jim Karéj
tag
Hali srácok, valaki megtudja mondani nekem hogy hogyan tudnám gdm-ben előkeresni a monitormról valami infót, mert nem tom igy beállítani a xorg.conf-ot.
frissült a rendszer és szétfosta magát az xpedig már olyan szépen mentek a játékok is.... pls help me
-
Sianis
addikt
válasz
ballington #3495 üzenetére
Syntax: None
Alatta lévő ablakba meg bemásolod a log fájlok tartalmát. Tehát nem a fájlt töltöd fel, hanem a szöveget belőle.
Your name: Kell magyarázni
How long should your post be retained? : Maradhat a month ( egy hónap ) -on
Send: Mikor végeztél megnyomod.
Kapsz linket, azt pedig ide beírod nekünk...
Sianis -
ballington
addikt
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3492 üzenetére
esetleg a /var/log/messages se ártana. de tényleg inkább töltsd fel a Sianis által javasolt helyre, hogy ne kelljen annyifele elküldeni. több szem több csipa... izé, többet lát.
-
Sianis
addikt
válasz
ballington #3492 üzenetére
Meg bizony!
Egyszerűbb így: [link]
Ide feltolod amit akarsz, hsz-ba beírod a címüket és kielemezzük!
Sianis -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3487 üzenetére
fejből nem tudom a csomag nevét, de az apt-cache search kde | grep hu megmondja (i18n-hu csomagot keress, az elejében nem vagyok biztos.)
a méretcsökkentés a cél? akkor a következő megközelítést ajánlom: synaptic-ban nézegeted sorban a csomagokat, és ami nem kell leszeded. pl. játékok, felesleges szövegszerkesztők, nem használt lokalizációs file-ok, stb. ha ez se elég, akkor a /usr/share-ben nézz szét, a doc kt tömöríthető, vagy törölhető. a /var-t inkább ne piszkáld, vagy csak a tömörített logokat töröld. -
Forest_roby
őstag
Hi!
Telepítettem a kubuntu-desktop -ot és szép, meg jó, de minden betű hatalmas és minden angol. Ez normális?
ngabor2: jól működött ez a másik gépen letölt, ezen a gépen install trükk. thx
letörölhető a mappa tartalma? /var/...mittudomén.../archives/.... -
Vangelis
félisten
Ma nekiálltam kipróbáltam pár usb-s wifi karival is ezen linuxot .. kevés sikerrel.... egyikhez sem volt sajna linux driver, reméltem, hogy alapból fogja ismerni .. de sajna 3 ból egyiket sem
Próbálkozom még, átnéztem hogy elvileg miylen chipeket támogat, de nem lettem okossabb -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3480 üzenetére
erre van egy topik: [link]
-
Forest_roby
őstag
Nem azzal van baj, amit elbaltázok, hanem azzal amit jól csinálok és mégsem megy.
Általam tapasztalt 6.06-os hibák:
- Nvidia driver nagyon nehezen lehet feltelepíteni (gondolom, nem minden gépen, de többek között az enyémen is)
- Ha felmountolok egy winyót (particiot) nem jelenik meg sehol automatikusan, csak a rendes elérési uton érem el. /media/particio/.....
- Egyszerűen lasabb a gép, egy egyszerű ablak áthelyezésnél is 100%-os a procihasználat, pedig elvileg fent van az nvidia driver, az ablak scrollozásról nem is beszélve....
- multimedia codecek telepítése, nem hozott semmi eredmény, -a totem nem játszott le semmit, amíg vmilyen player nem került a gépre, már nem emlékszem a nevére. Utánna a totem is lejátszott mindent, de valahogy akadozva, pelepörgetésnél 2 perc várakozás stb...
- és még voltak problémák, max most nem jut eszembe
- 100%-ig fel volt frissitve, minde a megszokott modon lett telepítve, ugy ahogy most az 5.10-et és nincs vele semmi bajom. -
GD
őstag
kérdés: hogy leher rávenni a ''számítógép'' alapnézetet alias nautilus, hogy mikor megnyitom, ne mutogassa nekem a nem felcsatolt partíciókat, pl xp, xp-nem meghagyott swap rész, stb..
különböző szókombinációkban már gugliztam angol nyelven de nem lettem okosabb az ügyben -
GD
őstag
csak + a 6.06, semmit nem tudok a szemére vetni ami elbaltázásból nekem bosszúságot okoz, ellentétben a kedves hw gyártókkal és a zárt driverekkel amiből adódóan órákat csüngtem a guglin eredménytelenül..
jah és design-ban is jobb az alap felület mint az előző alap..más kérdés hogy bármelyiket fel lehet öltöztetni szépen
lehet nyitni kellene egy ubuntu homokozót, ahová akkor megy be a gyakorlottabb felhasználó ha olyan lelki állapotba tud keveredni -
Sianis
addikt
válasz
Forest_roby #3475 üzenetére
Nem is inkább a konkrét hibaforrást kell tekinteni, hanem sokkal inkább megérteni, hogy hogyan is működik ez az egész csomagkezelősdi, vagy egyáltalán mire is van a sources.list. És akkor ilyen hibák nem fordulhatnak elő. Ha gondoljátok beszélhetünk róla...
Sianis -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3476 üzenetére
nem feltétlenül. de ha az apt-get update után egy apt-get dist-upgrade jön, akkor nem haragszik meg.
ha viszont közvetlen telepítés után, de beálítás előtt lesz kicserélve a sources.list, mint most, ha jól olvasom, akkor az valóban nem fog neki tetszeni.
egyébként ma így beszélgetések során több olyan problémát olvastam, ami nálam nem fordult elő.
az egyik (amiből nem is egy volt), hogy a part. tábla fogta magát, és jól összeomlott. aztán itt van ez a rátelepítéses grubos játék.
van ez a fekte képernyő x helyett, amibe belefagy a gép (a bill is), ctrl-alt-f1-gyel se lehet konzolra kilépni.
mondjuk a 6.10 béta knot1 még meglehetősen kezdetleges lehet, talán még felesleges kipróbálni, de úgy érzem, az 5.10 után a 6.06 elég sokaknak csalódást okozott. -
Forest_roby
őstag
valahol lett kérdezve, hogy baj -e az, ha 6.06 -os sources.list -et teszünk be az 5.10 -nek. Hát, lehet, hogy nem volt valasz, de az tuti, hogy senki se írta azt, hogy ez baj lenne, ezért is másoltam be a 6.06-ost.
mod: mindegz, thx. hála.. nem sok mindent vesztettem. max 1-2 orat.
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
Forest_roby #3472 üzenetére
Gondolható lenne, hogy az 5.10 és a 6.06 nem összekeverendő. A kettő más verzió. Ez nem egy program, hogy rátelepítek egy másik verziót és akkor friss lesz. 5.10-es Ubuntuhoz 5.10-es sources.list kell, értelemszerűen az init-hez is megfelelő kernellel, mivel 6.06-ban már frissebb van és kissé összeütköznek. Tehát a 6.06-osban minden dapper-t breezy -re kell átírni. Jaj miért kell ezt ilyen keserves áron megtanítani?
Sianis -
Forest_roby
őstag
na, a grub menu.list jét tudom knoppix alol is szerkeszteni.
a /boot/grub/menu.lst -ben, hogy néz ki az ubuntu betoltoje? /csak hogy be tudjam masolni. -
Forest_roby
őstag
Hi!
No... irom a probemat. Mar nagyon nem tetszett az xp-m es a 6.06-om, gondoltam szepen ujratelepitem. Az xp -vel akartam kezdeni, de nem tudtam bebootoltatni vele, nyilvan az volt a baja, hogy jol szet van ganyolva a winyo, de ez most nem is szamit. Gondolom, jo ha nem hat nem, akkor telepitek egy 5.10 -et, hatha annak a particionaloja rendbe hozza a hibat. Szepen fel is telepult, gondoltam telepitek ra multimedia codec-eket. Frissitettem a sources.list -et ( 6.06 sources.list-el ) es elkezdtem a codecek telepiteset. fura volt, hogy olyan sokaig tart a dolog, aztan megneztem 140Mb/ot szedett le, koztuk vmi uj kernelt is. Megkerdezte a gep, hogy akarom -e az uj kernelt telepiteni, eleg veszelyes muvelet, stb...
Leokztam, gondoltan, ha nem teszem, akkor nem mennek fel a codecek. Gyorsan nyomtam egy reboot -ot es ujraindult a gep. Amikor bejott a grub, nem volt valaszthato semmilyen linux, csak memtest es xp (pedig nincs is telepitve).
Gondoltam telepitek egy uj grub-ot, live cd-be stb.... eredmeny semmi.....
Vmi otlet? -
ballington
addikt
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3469 üzenetére
a /var/log/Xorg.0.log végén van valami üzenet?
(msn-en lehet, hogy gyorsabb...) -
Vangelis
félisten
pörög mint az állat
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3466 üzenetére
mivel az uname -v `` között van, nem '' között. csak siettem, nem írtam be...
de ahelyett a kerneled pontos verziószáma is mehet.
a ` magyar kiosztás esetén altgr 7. ilyen ''vissza-aposztrófok'' közé beírt parancsnak a kimenete helyettesítődik be.
tehát a helyén jelen esetben az uname -v kimenete, tehát az aktuálisan futó kernel verziószáma lesz. -
ballington
addikt
válasz
ngabor2 #3465 üzenetére
fglrx-t letöltötte
a linux-restricted-modules-'uname -v' -re azt írja, h package not found
gondolom uname alatt itt a felhasznlálónevet kellett beírnom.
mindenesetre reconfigoltam az x servert, restart, fekete képernyő fogadott.
kérdezte a vga memóriáját kB-ban, megadtam neki 262144-t.
ez után még egy csomó mindent kérdezett, de mindenre csak rábólintottam. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3457 üzenetére
sudo apt-get install xorg-driver-fglrx
sudo apt-get install linux-restricted-modules-`uname -v`
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
itt válaszd az fglrx modult. -
ballington
addikt
#3457-re valaki?
-
Vangelis
félisten
Jól van csak hülyéskedek, nem rossz ez az ubuntu.
Első észrevételek, ha valmit megnyitok a ok , tovább stb gombok grafikai szét vanak esve amíg rá nem megyek az egérrel, vagy rá nem kattintok.
Lehet még ezt jobban magyarosítani ? mert sok dolog nem igazán magyar benne. mert nézegettem pár linuxot azk magyarabbnak tüntek, vgy cak meg kéne tanulni jobban angolul
de eddig végülis tetszik, .. -
Vangelis
félisten
Csak sikerült feltennem
igaz nem kis erőfeszítések árán
meg persze pár adat vesztés után de hát ebbe is bele kell jönni
Kipróbáljuk, kezdeti nehézségek után erőteljes visszaesés lesz
Fedora szebb volt -
ballington
addikt
így nem néztem meg, csak a kimenetelt néztem meg:
Using config file: ''/etc/X11/xorg.conf''
Skipping
''/usr/íX11R6/lib/modules/extensions/libGLcore_a:m_debug_clip.o'': No symbols found
''/usr/íX11R6/lib/modules/extensions/libGLcore_a:m_debug_norm.o'': No symbols found
Skipping
''/usr/íX11R6/lib/modules/extensions/libGLcore_a:m_debug_xform.o'': No symbols found
(EE) No devices detected.
Fatal server error:
no screen found.
Ennyi. vagy nézzem meg ahogy ngabor2 írta?
ui: Forest_roby a képpel tudtál vmit kezdeni? -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3454 üzenetére
ha nem akarod végleg a linuxtól elrettenteni a kedves ügyfelet, ne ajánld neki a vi-t. régen, konzolírógépen, a nagy unixoknál jó volt. akik minden parancsát ismerik, azok zsonglőrködnek, és iszonyú sebességgel haladnak vele. de egy winen szocializálódott kezdő linuxoson a sikítófrász fog kitörni, hogy nem működik rajta semmi úgy, ahogy azt megszokta. én maradok a pico-nál, vagy a joe-nál, esetleg az mcedit-nél (mc -e).
-
Forest_roby
őstag
hupsz, akkor telepít egy vi szövegszerkesztőt azt kész.
egyébként nem tudtam ,hogy annak nincs terminálos megfelelője. soha nem használtam. én vi --> vim --> gvim -et használok.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3452 üzenetére
1 apró logikai bukfenc: ha nincs x, akkor nincs gedit...
karakteres megjelenítés is van, pl. az mc-ben F3-mal. vagy egyszerűen
cat /var/log/Xorg.0.log
de a topikajánlóval teljes mértékben egyetértek. -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #3451 üzenetére
gedit /var/log/Xorg.0.log
Ezután a kérdés után ezt a topicot ajánlom neked: [link]
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3449 üzenetére
/var/log/Xorg.0.log végén mi van? ott lesz a szöveg, hogy mi miatt nem tudta betölteni. azt másold be ide, és okosabbak leszünk. azzól, hogy ati kártyád van, még illene az x-nek menni... max a 3d lesz macerásabb egy kicsivel.
a partícionálónál meg egy partíciót vár swap-nek, és nem filerendszert. és csatolási pontja sincs, csak annyi, hogy swap, vagy magyar nyelv esetén lapozóterület, vagy mi a szösz. -
ballington
addikt
Sianis: thx
így már érthető.
ngabor2: már bocs, de sztem ez a partícionáló kajak nem olyan, mint amiről te beszélsz. itt valamit kellett neki adni. lehet, h te a 6.06-osról beszélsz, ez meg az 5.10-s.
azért thx.
Szóval felment, csak mikor be kellett volna tölteni az X servert, nem tette. Kiírta, h az X kiszolg.-t nem tudta elindítani....Valószínűleg nincs helyesen beállítva. Szeretné megtekinteni az X kiszolg. kimenetelét a probléma..(na innen már nem látszott a szöveg)
Igen Nem
ATI kártyám van, lehet ez a baj?
egyébként a 6.06-os live cd-s ubuntuval sem töltődött be. -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3446 üzenetére
kb. 4. alkalommal írom le: a swapnak nem kell fs! csinálsz neki egy partíciót, azt a telepítő majd szép kultúráltan elintézi.
de ha nagyon kézzel akarod csinálni:
- csinálsz egy partíciót, típusa 82 (linux swap)
- mkswap [partíció]
- swapon [partíció]
az fstab-ba beteszel egy sort:
/dev/hdXY none swap sw 0 0
innentől kezdve minden indulás után felcsatolja a swap-et.
ha file-ba akarsz swap-pelni, akkor
dd if=/dev/zero of=swapfile bs=1k count=1048576
mkswap -f swapfile
swapon swapfile -
Sianis
addikt
válasz
ballington #3446 üzenetére
lapozófájl, cserehely ... stb-t keres...
Sianis -
ballington
addikt
sziasztok. nekem ez mind ment is, minden partíciót létrehoztam csak a swapal beállításával vannak gondjaim: 1. milyen kiterjesztést csináljak neki, mert ilyet nem látok h swap.
2. csatolási pont mi legyen (ahol /-t, /var-t, /boot-t lehet hozzáadni.)...itt van egy olyan, h ne rendeljek hozzá semmit. az jó lesz? -
ngabor2
nagyúr
no, lehet kezdeni az 1. hsz feltöltését. pontosabban mi kerüljön bele, ami alapvető ubuntus dolog.
ha alapvető linuxos, akkor azt a köv. topikba linkeljétek: [link]
köszi az együttműködést. -
Majstor
senior tag
Thank's!
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3441 üzenetére
te is? kezdem összegyűjteni az 1. hsz-hez valót. ha találsz értelmes, alap-hsz-okat, akkor linkelj te is, és lesz egy szép nagy ismertető. amit írtam, lehet, hogy inkább a linux kezdőbe megy.
-
Digital
addikt
válasz
Forest_roby #3441 üzenetére
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Majstor #3436 üzenetére
/boot/grub/menu.lst file-t kell szerkesztened.
van benne egy olyan sor, hogy default 0. itt a 0-t kell átírnod arra a számra, ahanyadik a win a listán (vigyázz, 0-tól kezdődik a számozás!)
az időt pedig a timeout sor átírásával tudod beállítani. de mindez benne van az említett file kommentjeiben is angolul.
videolejátszó: mplayer. vagy a /etc/apt/sources.list-be felveszed a multiverse repositorikat (keress vissza, min. 2x benne van a topikban), majd apt-get install mplayer, vagy a www.mplayerhq.hu oldalról letöltöd és lefordítod magadnak. -
ngabor2
nagyúr
az a baj, hogy sokan wines alapon, wines gondolkodásmóddal kezdtek neki a telpítésnek. az meg nem igazán fog menni...
linux alatt mindegy, hogy elsődleges (primary) vagy logikai partíción van a rendszer.
no akkor egy kis vinyó és part. tábla gyorstalpaló:
1. ide vinyók: 2 csatorna, csatornánként 2 eszköz.
primary master eszköz jelölése linux eszközként: /dev/hda
pri slave: /dev/hdb
sec master /dev/hdc
sec slave /dev/hdd.
tovább is lehet, ha betesz valaki egy pata raid kártyát, a logika gondolom érthető: /dev/hde-hdh. ezen belül vannak a partíciók.
a vinyó 0. sáv 0. track-je, tehát a legeslegeleső 512byte a master boot record. ennek utolsó asszem 16 byte-ja a part. tábla. pc-knél 4 partícióbejegyzés lehet itt. ezek vagy elsődlegesek, vagy kiterjesztettek. az elsődlegesnél nincs gond, egy partíció, mondja, hogy hol van a vinyón, kész. a kiterjesztettnél viszont egy másik, ''belső partíciós táblára'' mutat, amin belül létre lehet hozni további partíciókat. mivel ezek nem az mbr-ben szerepelnek, ezért logikaiak.
a partíciók jelölése az eszközön belül számmal.
pl. pri master vinyó 1. elsődleges, vagy kiterjesztett partíciója: /dev/hda1
2. elsődleges/kit. part: /dev/hda2
az érdekes dolgok itt kezdődnek: a kiterjesztetten belül a logikai partíciók hdX5-től kezdődnek, hisz 1-4 az foglalt.
a régi dosos időkben egy vinyón lehetett 1 elsődleges és 1 kiterjesztett partíció, a kiterjesztetten belül asszem max. 4 logikai. de a pc-nek nem eezk a korlátai, hanem 4 elsődleges vagy kiterjesztett partíció, kiterjesztetteken belül pedig nem tudom, hogy hány logikai (többfélét hallottam, még sose próbáltam ki, egyesek szerint tetszőleges számú, mások szerint kiterjesztettenként max 4.)
sata/scsi vinyóknál is hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy sata esetén 1 csatornán 1 eszköz van, scsi esetén meg több, mint 2 is lehet. mindkét esetben /dev/sdXY típusú a partíciók jelölése, ahol X egy betű, Y egy szám, a képzésük azonos az ide-ssel.
és ami a legszebb: a linux bárhonnan tud indulni. tehát ha a hda3 egy kiterjesztett, és azon belül a hda7 egy logikai, amin a /, vagy a /boot van, onnan is el fog indulni. -
Forest_roby
őstag
válasz
Forest_roby #3435 üzenetére
főkönyvtár/vinyó összes helye
|
|----elsődleges/primary
|
|
|---kiterjesztett/extended
|
|
|----logical/logikai01
|----logical/logikai02
|----logical/logikai03
|----logical/stb
ez egy szabvány winyó particionálás! -
Majstor
senior tag
Hi All!
Végre sikerült rátelepíteni az Ubuntu Linuxot
Csak egy nagy bajom van...hogy lehet beálítani hogy ne automatikusan (10sec várakozás) után az Ubuntu töltődjön be, hanem az Xp???
Jah...valaki mondjon egy linket, ahonnan le lehet szedni valami normális Videolejátszót...mert ami rajta van, az egy kalap xart sem ér. -
Forest_roby
őstag
válasz
Digital #3434 üzenetére
Mííí? a D particion nem jelölhetsz ki semmit. egyébként se tudom, hogy melyik particiónak mi a winfos-os neve.
Bakker, ennél érthetőbben már nem tudom leírni. És igen, xp alatt nem kellett volna particionálni a szabad helyet.
---------------------------------------------------
csinálsz 10gb szabad helyet aztán rányomod a linuxot. más particiókkal ne foglalkoz! ha nagyon nem megy, akkor menny vissza xp-re és particionáld ott, bát ott se egyszerűbb
mod:
A 4. kép azt mutatja, hogy van 2 winyód és mindegyik két felé van vágva, mindegyiken van egy 10gb os partició.
mod2: ha jól sejtem, soha nem használtatok fdisk -et. Régi szép dos-os idők.
[Szerkesztve] -
Digital
addikt
válasz
Forest_roby #3433 üzenetére
Akkor 2-es,3-as törölhető (a 2-es 10 gigásM-et meg sem kellett volna csinálnom XP alatt
),és ami így megmarad full D partició azon kijelölhetem mekkora részre menjen (10 gb) a linux?
A 4-es képpel mi a pálya? -
Forest_roby
őstag
válasz
Digital #3430 üzenetére
ha a 3-ast törlöd, attol még a 02 -es megmarad, azt is törölni kell - az nem látható partició, hanem ''azon van a 03-as'' ha a 03-ast és a 02-est törölted, akkor lesz szabad hely a gépeden, nem particionált hely és akkor tudod választani azt az opciót, hogy ......
[Szerkesztve] -
ballington
addikt
válasz
Forest_roby #3431 üzenetére
thx, akkor neki futok mégegyszer.
-
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #3429 üzenetére
ja, egy kiterjesztett/extended partición annyi logical/logikai particiót csinálhatsz, amiennyi jól esik.... csak férjen el.
-
Digital
addikt
válasz
Forest_roby #3426 üzenetére
Tehát akkor töröljem a 3-as partit,és jelöljem ki neki a 2-est,majd vissza,és ott választom a legnagyobb szabad helyest,és ezután mindent megcsinál magától? És így a 10 gigás particióra kerül az egész?
A 4-es képen mit hogyan csináljak?
[Szerkesztve] -
ballington
addikt
válasz
Forest_roby #3428 üzenetére
tehát akkor feldarabolhatom az egész e:-t logikainak?
-
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #3427 üzenetére
ha particionálsz egy winyót, akkor az első fele lesz (álltalában) az elsődleges partició és a maradék a kiterjesztett (extended) - az extended partíciót tovább lehet particionálni logical/logikai particiókra v. simán megadhatod neki az egészet logikainak. Bakker, mit nem lehet ezen érteni?
-
ballington
addikt
Na mégis meg vagyok lőve. Ídáig jutottam:
1. elsödlgs 4,3 GB (itt van egy lefel mutató villám) ntfs /media/sda1
5. logikai 10,7 GB ntfs /medai/sda5
6. logikai 74,8 GB ntfs /media/sda6
7. logikai 98,7 MB reiserFS /boot
els/log 74,7 GB SZABAD HELY
na itt elakadtam, mert mi az h elsődleges meg h logikai melyiknek milyennek kell lennie? mert ha a fel nem használtból (74,7GB) csináok egy elsodleges 1 GB-os partíciót, akkor a maradékkal már semmit nem tudok csinálni.
viszont ha logikai lesz még a maradék kettő is, azt úgy elvileg meg tudom csinálni.
ilyeneket, hogy swap partíció (82), meghogy natív linux (83) sehol nem találtam. vagy az majd a partícionálás utáni lépés lesz?
nemtom hogy hívják azt a beállítást, ahol az egyes partíciókhoz rendeljük pl. a /-t vagy a /home-t. swap part.-nál itt mit adjak meg? van itt ilyesmi, h nem adom meg.
hihetetlen, h nincs egy rohadt dokumentum ezen a neten, ahol minden le lenne írva.
mod: közben találtam egy honlapot, ahol le van fasszányosan írva: [link]
namost azt látom, h neki az összes part. elsödleges. nekem mért nem engedi? talán mert van ott elötte már egy logikai?
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
Digital #3425 üzenetére
az egy kiterjesztett partició, ami tartalmaz egy ''rendes'' 10gb os particiót 03 -as. Az nem üres! 3gb használt. Mindegy, törlöd a 03-ast utánna a 02-est azt leokézod, végrehajtja a módosításokta és visszaléptetsz. és választod a legnagyobb szabad hely particionálását.
-
Digital
addikt
válasz
Forest_roby #3424 üzenetére
A 3-as képen a 02 szám alatt van egy 10 gb-os partició,szerintem az lehet az én M particióm,ide szeretném felrakni a cuccot swap-al együtt. Hogyan oldhatnám meg ezt?
Ja és a 4-es kép sem világos egészen
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
Digital #3423 üzenetére
töröld le a 41 Gb os maxtort, persze csak akkor ha üres és oda akarod telepíteni a linuxot. Ezt a kézi szerkesztésnél tudod megcselekedni, ha kész visszaléptetsz idáig (1. kép) és lesz egy olyan , hogy válasz a legnagyobb szabad területet, ha azt választod, akkor a gép maga particionálja az üres helyet, ahogy jó neki, és kész leokézod és tovább mész. én így szoktam, ez a legegyszerűbb. Persze máshogy is lehet, particionálhatod egyedül is, de az hosszadalmasabb.
[Szerkesztve] -
-
ballington
addikt
válasz
Forest_roby #3421 üzenetére
én az e meghajtót áldozom fel a linux-nak.
tudom már h megy ez linux alatt, olvastam az itport.hu-n. -
Forest_roby
őstag
válasz
ballington #3419 üzenetére
partíciótípus alat gondolom a partíció filerendszerét értik (fat32, ntfs, stb..).
Linux rendszerben nincsenek winyó meghajtók, nincs olyan hogy c meghajtó, d meghajtó.
/dev mappában ott a winyó, már ha a gép felismerte és akkor fel lehet mountolni a /media/... mappába. Onantól kezdve abban a mappában találod meg a ''c/d/e/f meghajtód tartalmát''. -
Digital
addikt
válasz
ballington #3417 üzenetére
Az az 5-ös pont a Kubuntu 6.06 telepítésénél!Én csináltam egy 10gigás particiót,oda szeretném feltolni a cuccot,de ezekszerint kell egy kb 256 mb-os is a swap-nak? Ezen a részen sajnos elakadtam
-
Digital
addikt
válasz
ballington #3414 üzenetére
Ez az 5-ös pont a hat közül?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #3414 üzenetére
teljesen jó. a swap-nek nem igazán van fs-e, azt telepítés során megkérdezi, hogy melyik partíciót szeretnéd swap-nek, onnantól kezdve intézi.
ha linux alatt partícionálod, a swap típusa ''linux swap'', aminek a jele 82. a ''natív linux'' partíciótípus jele 83.
ha win alatt pl. pqmagic-kel csinálod, ott is ugyan így lehet beállítani. -
ballington
addikt
válasz
ballington #3413 üzenetére
véltozott a kép, így lesz kialakítva
1. /boot 100 MB reiserFS
2. / 7GB, reiserFS
3. swap 1 GB, ? fs
4. /home ''maradék'', reiserFS -
ballington
addikt
válasz
ballington #3409 üzenetére
up!
-
ngabor2
nagyúr
nem tudom, nekem bejött a valknut. a wines dc++ után először szokatlan volt, és továbbra se tudok letölteni olyan file-okat, aminek a nevében ő vagy ű van, de amúgy egész megkedveltem, mint dc-klienst. a fontosabb dolgokat megtaláltam benne. az más kérdés, hogy a dc, mint filecserélő nekem nem jön be, maradok a torrentnél.
-
cucka
addikt
válasz
derossi #3390 üzenetére
meg a linuxos dc++ egy fos..
ez valóban így van, a legjobb kliens talán a valknut, amiben olyan hiányosságok vannak, hogy gyakorlatilag használhatatlan az egész (pl. ha könyvtárat keresel és a könyvtár nevének csak részletét adod meg, akkor jó eséllyel nem fog találni semmit).
további gond, hogy windows-os dc kliensek közül eddig csak a sima dc++-t tudtam működésre bírni linux alatt, ami meg elég fapados a többi, limites, többszálú, stb. klienshez képest. mondjuk így, fapadosan is köröket ver a valknut-ra. -
ballington
addikt
na elindult az 5.10 es telepítője, a partícionálásban elakadtam. vagyis nagyjából értem, de biztosra akarok menni.
az e: meghajtómat akarom felosztani a linux számára a következő módon:
1. swap partícó a linuxnak 1 GB
2. /boot nemtom mennyi kell ennek
3. / ez a maradék mindennek
ja és az e: most ~75 GB
odáig eljutottam, hogy szerkesztem azt a partíciót. elötte ntfs volt, kiválasztottam, h saját magam szeretném megcsinálni.
namost milyen sorrendben csináljam a partícionálást? kiindulva a 75 GB-ból:
1. 1 GB, a szabad hely elejére; csatolási pontot mit adjak meg, ha ezt akarom swap-nak?
fájlrendszert is hogyan adjam?
2. megadom a boot számára méretet, gondolom ezt is a szabad hely elejére kell rakni, treiserFS, csatolási pont /boot, nemtudom mit kell még beállítani
3. maradékkal nem tudtam mit kezdeni, kiírta a sector elejét meg a végét és ennyi. nem tudtam a fájlrendszert sem megadni neki.
help. annak örülnék, ha valaki leírnál lépésről lépésre az egészet. előre is thx. -
GD
őstag
válasz
ballington #3403 üzenetére
For Windows Users
To begin the process under Windows, download the Etre.org the md5sum.exe command-line utility or Luke Pascoe's md5summer Windows utility.
To use the DOS/Windows command-line utility, copy the md5sum.exe file to the proper directory:
For NT/2K/XP: Put md5sum.exe in {Your Windows Folder}\system32 folder
Then open a command prompt:
Windows 95/98/Me: Start > Run > command
Windows NT/2K/XP: Start > Run > cmd -
Sianis
addikt
válasz
ballington #3403 üzenetére
Windows alatt is elérhető md5 ellenőrző...ne legyünk már lustág Google-t használni
Sianis -
GD
őstag
aham, nem éri el a routing út a címet, szal nem talál oda a szerencsétlen, ha ez most nem proxy lenne akkor ugye a dns felelős, de ennyire nem vágom a proxy témát..
dobd fel a traceroute? csomagot vagy vhol van a menüben egy hálózati segédeszköz amivel lehet lekövetni meddig jut el a kérés
használatára rá fogsz jönni
Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Windows 11
- Futás, futópályák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Hitelesítették az S26 Ultra csalódást keltő telepét
- Mikrotik routerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Jövedelem
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Battlefield 6 - Digitális játékkulcs
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Dell Latitude 7440 -14"FHD+1 IPS - i5-1345U 16GB - 512GB - Win11 - 1 év garancia + Dokkoló + 240W DC
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3016, 98% Akkumulátor
- Bomba ár! Dell Latitude E7470 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest