- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Chrome - Kérjük vissza a Chrome alsó letöltési sávját
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- EmPoWeR: Költözés uTorrent-ből qBittorrent-be
Aktív témák
-
emitter
őstag
háj!
valszeg holnap nekiállok ubit telepíteniaza kérdésem, hogy mennyi swapot érdemes neki leválasztani (1db 40G vinyó) és milyen FS-t használjak. Hálózatban meg tudom majd nyitni az xp-s gépemen (ntfs) levő képeket, mp3-akat, stb? (Mert úgy emlékszem, anno az UHU nem nagyon szerette ezeket az átjárásokat a két OS között, pedig asszem neki is ntfs-t csináltam, szal még kompat. probléma sem lehetett
)
esetleg ezeken kívül mire érdemes még odafigyelni a telepítéskor?
thx előre is! -
Magic
tag
Hogyan lehet a startmenut atalakitani szebbe, mint windowsban?
-
CrazyTM
csendes tag
Üdv!
(nah Sianis)megnéztem ezt az Ubuntu Linuxot én mindenkinek ajánlom, nekem bejött!!! Írtam róla egy kis cikket is (akit érdekel: [link]) Na, szal Ubuntu UP! Pás! -
ngabor2
nagyúr
-
pampika
őstag
-
ngabor2
nagyúr
ftp-vel hamarabb lenn van a cucc, vagy legalábbis kényelmesebben. Ilyen esetben nem sok értelme vn a torrentnek. Oké, idő nem számít, de ha mellette torrentezel, akkor itt is csak rontod az átlagodat, mert az upot is keményen használni fogja.
A dvd-s változat a több csomaggal tud röbbet. Az valami 3.5GB, a cd-n asszem nincs rajta a magyarított rész se, utólag viszont tudod telepíteni.
A Kubuntu és az Xubuntu mindössze az alapból települő ablakkezelőben különbözik. A kubuntuval GNOME helyett KDE emgy fel, a Xubuntu esetén XFCE. Ennyi a különbség, igazából én nem is nevezném külön disztribnek, legfeljebb al-disztribnek.
Sianis: akkor rosszul tippeltem volna. Bár valószínűleg egy kis barkácsolással át lehet vinni vinyóra is a rendszert. Más kérdés, hogy érdemes-e. Szerintem nem.
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
köszi
de, én cd-s telepítőre gondoltam... miért nem jó ötlet? Mondom, idő nem számít, még 3 nap múlva lesz 1 vizsgám, addig úgysem állok neki telepíteni, addig meg szedhetné lefelé a cuccost
a dvd-s változat miben tud többet, mint a cd-s?
Ha gnome-os Ubuntu mellé le tudok szedni kde-t, meg mást is, akkor minek külön Kubuntu-disztró? -
ngabor2
nagyúr
- az első kérdést passzolom, tippem lenne, de várjuk meg a hozzáértőket.
- A GNOME mellett fel lehet tenni KDE-t vagy XFCE-t is. Én asszem maradok a Kubuntuval a KDE emllett.
- a torrent sebessége a hálódtól függ. Az 512 esetén napokba fog telleni, mire lejön a dvd (mert gondolom nem cd-t akarsz úgy szedni, azt ftp-vel, vagy jigdo-val () gyorsabb).
- Install után a cd-s változat nálam kb. 2 GB-ot foglalt le, vagy legalábbis ennyire emlékszem. De utána a netről még utánatöltöttem.
- Szerintem meglehetősen felhasználóbarát, ha a kérdéseire tudod a választ. Meglehetősen jó kezdődisztibnek is. Támogatottságban meg sokkal jobb, mint az uhu. Ez is tud magyarul, ráadásul mivel 100%-ban Debian-kompatibilis, ezért ami megjelenik Deb alá, az itt is használható. Márpedig Deb alá igen sokminden megjelenik... -
emitter
őstag
Hali!
Lenne 1-2 kérdésem:
-LiveCD-ről is lehet installálni, vagy azt csak az installCD-ről lehet (gondolom nem, mert minek csináltak volna külön installtde azért mekkérdem)
-Most akkor attól még, h Ubuntu Gnome-ot használ, van benne más abalkozó is? Pl mint uhu-ban, ott vagy 4-5 féle közül lehet választani...
-Ha torrentes cumót szedek le, az mennyire lassú/gyors? Hogy érdemes 512 dsl-lel szedni? (idő nem nagyon fontos)
-ha installolom, kb mennyi gigát foglal?
most több nem jut eszembe, de még fogok a nyakatokra járnimost a téliszüniben belekezdek asszem a linuxba, ugye nem egy elvetemült ötlet ubuntuval kezdeni?
Könnyen meg lehet tanulni? Uhu-hoz képest mennyire juzerfrendli?
köszi
Kristóf -
Sianis
addikt
Minden 2 hétben jelenik meg Ubuntu újság! Ha lesz időm, akkor elkezdem lefordítani, eddig csak 1 szám jelent meg...ha tudsz angolul, akkor hup.hu alatt van hozzá link...
MOD: Azért nem rak fel, mert nem mindenki használ mc-t. pl azért... illetve a cél, hogy a Win ellenfele legyen, és egy termiálos fájlkezelő nem a legtutibb a Total Commander ellen. Meg miből tart feltelepíteni, ha úgyis kell?
[Szerkesztve] -
dat
senior tag
[L]Az UbuntuBelowZero-n Mark Shuttleworth bejelentette a Canonical Ltd. elkötelezettségét a KDE alapú Kubuntu disztribúció felé. [/L]
Ne máááááár. Most akkor mi lesz? Kubuntu lesz az alap?
Linus is azt mondja hogy váltsanak az emberek KDE-re, de én jobban szeretem a Gnome-ot... -
GD
őstag
hm, nemsemmi, magyar ubuntu oldal..wow
a 6.04-ben milyen újítások várhatóak még az openoffice2 magyar és a 1.5 firefoxon kívül?
esetleg bővül valamivel az alap csomag? gondolok itt pl olyanra hogy mc-t alapból felrak vagy mplayert ...
esetleg a 64 bites vonalat mennyire akarják erősíteni? pl mplayer, java stb támogatás ami problémás volt eddig..
kit mit olvasott ezügyekben? -
Sianis
addikt
ÉS íme!!!
[link] -
Sianis
addikt
Nyitss egy gedit-et pl...
És ezt kell beírnod:#!/bin/bash
iwconfig wlan0 mode managed
Ezután elmented pl wifi_conf.sh néven, és végrehajtod amiket írtam... -
-
-
Magic
tag
Slackware-ben volt egy rc.local nevu fajl, ahol tudtam parancsokat adni,h mi induljon inditaskor pl. nekem most ezt kellene: iwconfig wlan0 mode managed
Ubuntuban hogy tehetem ezt meg? -
Sianis
addikt
Bár ez még titok, de hétfőn meglepetés lesz!
-
GD
őstag
Ubuntu 5.10 (Breezy Badger) ??
egyszer leszedi a telepítéskor a nyelvi csomagot.. nemtom mennyi, hamar kész..
azán pár frissítés...100mb alatt.. de lehet jóval kevesebb, sose néztem, hamar kész
végül: amiket magad raksz fel a backportokról, az mind a csomag nagyságától függ
én csináltam magamnak egy ubuntu-new szöveges file-t amibe az ubuntu wiki oldalról minden nekem szükséges program apt-get utasítása soronként fel van sorolva szépen
magyarul: a telepítés és a backportok beállítása után csak copyzni kell..
lustaság rulez -
Magic
tag
Kosz! Akkor menni kell! Ubuntu 5.1-esem van, arra hogy kell telepiteni es hany MB-ot huz le?
-
GD
őstag
azt olvastam hogy nincs már jelentős különbség a gnome és a kde erőforrás igény között..
inkább az a kérdés hogy az adott disztribedhez grafikus felülettel mi az ami már használható..
szvsz: (nem mérvadó csak vélemény,esetleg tapasztalat)
ram 256 alatt nem igazán jó
proci: 1Ghz
vga: mivel nincs 3D alapesetben, inkább a videonézés minimális feltételeit kell teljesteni ha van rá igény.. gef2mx400~
hdd: ata100, min 5400rpm de inkább 7200, ram X 2=swap hely, rendszernek meg attól függ miket teszel fel
többi meg csak extra ha van -
Magic
tag
Sikerult VPN-t konfiguralni! [link]
-
Magic
tag
KDE-hez milyen eros gep kell?
-
Magic
tag
Valaki elmagyarázná, hogy amikor a flashplayert akarom telpíteni:
$ sudo apt-get install flashplayer-mozilla - nem lehet mappából telepíteni, muszaly netkapcsolat?[Szerkesztve]
-
pampika
őstag
Nálam az 1,6-os pentium m procit vágja ki néha 100%-ra újratöltésnél,vagy amit nagyon útálok: bizonyos fórumokon kiraknak hóesést..és a hó nem a szerveren esik,hanem a gépeden (számolási igény szempontjából) és akkor teljesen belassul a gép, 100% proci,és minden alig mocorog...ugyanez az oldal egy 1,7es celeron+ winxp alatt gondnélkül hózik
@Sianis: oksa,utánanézek[Szerkesztve]
-
Magic
tag
Probléma még fennáll: Dlink 520+ -as wireless kártyám van (ubuntu felismeri, mivel benne van az acx100-as driver) és network settingsnél hiába aktiválom nem akar az essid-nél kijönni a windows alatt látható AP-k listája. Próbáltam már terminalban is a : ifconfig wlan0 up és iwlist wlan0 scan parancsokkal, de hiába... Esetleg valaki tud rá választ??
-
pampika
őstag
Nem tudja valaki,hogy miért van az,hogy a firefox néha fogja magát és bezárja magát? Teljesen random,van, hogy megnyitok egy új tabot,vagy bezárok egyet.vagy épp új tabbat nyílik valami és egyszerűen a program futásának vége lesz,mintha én x-eltem volna ki.Ez miért lehet?
-
pampika
őstag
válasz
Jester01 #701 üzenetére
Szia!
Megoldódott a partíció problémám.Valami baja lett sztem legutóbb,amikor kiakadt és ki kellett nyomni és csúnya hangja volt a vinyónak.Valszeg vmi fontos helyre barmolt bele, mert azóta inode-okkal problémázott.A hétvégén leformáztam a partíciót,azóta megy gond nélkül
@GD:
náalm ez van az fstab-ban és automountolja a cd/dvd-t és meg is nyitja egy ablakban a lemez tartalmát./dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
-
GD
őstag
továbbra is rejtély hogy miért nem működik az automount cd-dvd berakásakor mezei user-ként, javaslatokat kérek
(fstab-ban az ngabor-nál működő sor van használatban nálam) lásd régebbi hsz-ét -
Roxy
tag
Szasztok!
Lehet hogy tulságosan láma lesz a kérdés, de azért felteszem, mert kezdő vagyok:
Ubuntu 5.10 alatt a KDE-t kitudom próbálni, vagy csak GNOMEot tudok használni? -
Magic
tag
Üdv.
Segítség kellene! Drótnélküli internetem van, egy Dlink520-as kártyával. Nem tudom hogyan kell beállítani, hogy lássam az adókat (mivel 4 is van) és mit kell tennem kapcsolódni tudjak valamelyikre. A következő probléma, h VPN kapcsolattal tudok kapcsolódni és ez nincs benne. Ezt hol találom, hogyan telepítehetem? -
Roxy
tag
Helló! Most így néz ki az xorg.confom, de így sem akarja a Rendszer->Beállítások->Képernyő felbontásban az 1024*768at 75 hzn.
Section ''Monitor''
Identifier ''Generic Monitor''
Option ''DPMS''
HorizSync 30-64
VertRefresh 50-100
EndSection
Section ''Screen''
Identifier ''Default Screen''
Device ''NVIDIA Corporation NV43 [GeForce 6600/GeForce 6600 Ultra]''
Monitor ''Generic Monitor''
DefaultDepth 24
SubSection ''Display''
Depth 32
Modes ''1024x765'' ''800x600'' ''720x540'' ''1x1''
EndSubSection
Asszem kb ez a lényeg belőle. Jól állítottam be? -
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #729 üzenetére
Hmm, először próbálj egy make uninstall-t a forrásfában. De ehhez nem sok reményt fűzök. Marad a rm -rf /usr/local/bin/gnuplot /usr/local/lib/gnuplot
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #727 üzenetére
/usr/local/bin/gnuplot
Na itt van a kutya elásva! Nem a csomagból felrakott verzió indul, hanem ez a lokális.
Amit viszont valószínűleg X nélkül fordítottál.
Mi történik, ha explicit a /usr/bin/gnuplot parancssal indítod? -
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #721 üzenetére
Ez most az a gnuplot, amit te fordítottál vagy ezt csomagból raktad fel?
Biztos nincs fennt véletlenül egyszerre több is?
Ezért ajánlja a which gnuplot parancsot az a faq amit beidéztél.
Az xlibs-dev a fordításhoz kell.
Érdekes amúgy: nekem debian alatt szintén van gnuplot-x11 csomag, de nincs telepítve, csak a sima gnuplot. Ehhez képest működik, mert benne van az x11root:~> dpkg -L gnuplot
...
/usr/lib/gnuplot
/usr/lib/gnuplot/gnuplot_x11 -
Forest_roby
őstag
találta egy ilyet!
------------------------------------------
7.1 Gnuplot is not plotting any points under X11! How come?
On VMS, you need to make several symbols:
$ gnuplot_x11 :== $disk:[directory]gnuplot_x11
$ gnuplot :== $disk:[directory]gnuplot.exe
$ def/job GNUPLOT$HELP disk:[directory]gnuplot.hlb
Then run gnuplot from your command line, and use set term x11.
If you run gnuplot on Unix systems, be sure that the newest gnuplot_x11 is the first in your search path. Command which gnuplot_x11 will help you.
-----------------------------------------
Ez mit is jelent? -
Forest_roby
őstag
válasz
tierbatyo #722 üzenetére
nem
mod:
lehet, hogy mégis:
forest@ubuntu:~$ sudo apt-get install gnuplot-x11 Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
gnuplot-x11 már a legújabb verzió.
0 csomag frissítve lesz, 0 új csomag lesz telepítve, 0 el lesz távolítva és 0 nem lesz frissítve.
forest@ubuntu:~$
[Szerkesztve] -
tierbatyo
senior tag
válasz
Forest_roby #721 üzenetére
Nézelődtem egy kicsit google-n. Próbáld meg ezt feltenni:
apt-get install libx11-dev
Szerk: gnuplot-x11-t feltetted?
[Szerkesztve] -
tierbatyo
senior tag
válasz
Forest_roby #718 üzenetére
Nem a gnuplot-tal van baj! Én használok gnuplot-ot és nézd meg a képen, hogy ott van: set terminal type set to ''unknown'' a terminal type set to 'X11' helyett. Ne csodálkozz, hogy nem rajzol semmit! Írd be set term X11. Ha nem megy, akkor az X-el vannak problémák, azt kell buherálni.
-
GD
őstag
válasz
Forest_roby #718 üzenetére
ablak kezelő? az már van, nemde? a gnome önmaga lenne..
nos, igen, ha ilyesmire kell szövegszerkesztő, tényleg hasznos lehet a gvim
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
ez egy grafikon ábrázoló progi.
próbáltam úgy telepíteni, hogy letöltöttem nertől és consolba:
./configure
sudo make
sudo make install
parancsok hatására feltelepült!
és probáltam így is consolba:
sudo apt-get instal gnuplot
így is feltelepült!!! ,de így se működik.
A másik topicba írták, hogy kellhet neki vmilyen ablakkezelő progi, azt még megpróbálom.
--------
gvim szövegszerkesztő, de azért jó, mert a programparancsokat kiszinezi, nagyon hasznos tud lenni.
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
Forest_roby #716 üzenetére
mi a szentsz@r ez a program?
a lapjukon, readme-be stb doksiba elkéne olvasni milyen függőségeket kér és előbb azokat felrakni...
deb-ből telepíted vagy te fordítod le?
valami hibát csak ír...
olyan nincs hogy ''elvileg'' feltelepül, felmegy de nem működik, függőség vagy konfigolás baja lehet..
gvim, ha több ilyen van akkor annak más a neve, mint a vnc-nél is pl..
pontosan azt kell beírni amit a lehetőségek között felsorol, válaszd ki a neked szimpatikus nevét és azt add meg az apt-get nek
ez valami editor?
gnome alól: gedit
konzolban: joe
más szvsz fölös.. bár megszokás kérdése.. -
Forest_roby
őstag
válasz
Jester01 #714 üzenetére
no,
telepítettem úgy, hogy letöltöttem a progit és manuálisan terminálban
végeredmény = nem jelenített meg grafikont!
telepítettem úgy is, hogy suod apt-get install gnuplot és így is feltelepült
végeredmény = ugyan az, a nagy semmi!!!
[link]
man gnuplot parancsra behozza a manuált is, úgyhogy elvileg feltelepült, nem tudom mi lehet a baj!
Please help!
Ja és mégvalami:
Gvim-et hogy telepíthetnék?
suod apt-get install gvim -re nem nagyon reagál, vmi olyasmit ír ki, hogy van több gvim is és választani kell közölük, de azt már nem tudom, hogy-hogy kell.
[Szerkesztve] -
Roxy
tag
Csá!
Az xorg.conf-ot már megtaláltam, de nem tudom, hogy mit kellene átírni. Lécci írjátok meg nekem, mert 800*600 és 60 hz nem valami fain nekem.
1024*765 75 hz-en szeretném üzemeltetni a monitort. Köszi! -
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #712 üzenetére
show terminal ?
-
Roxy
tag
Szasztok! Ez alapján feltettem az nvidia driverét [link]
Egy olyat kérdeznék, hogy a felbontást és a képfrissítést ebben nemtudom beállítani. Hol kell?
Mert 800*600-on és 60 Hz-n kifolyik a szemem.
[Szerkesztve] -
Forest_roby
őstag
válasz
Jester01 #711 üzenetére
nem!
egy gnuplot filet írtam neki be.
terminal
gnuplot sinxperx.gnuplot enter
erre kellene kiadnia a grafikont, de nem csinál semmit
ill. sinxperx.gnuplot file tartalma pl.:set zeroaxis
set nokey
plot ''sinxperx.data'' using 1:2 notitle with lines,\
''sinxperx.data'' using 1:3 notitle with lines
pause -1 ''press ANY key''
sinxperx.data file tartalma pl.:
sok sok szám oszlopokban!
mod: a press ANY key-t kiírja : (
[Szerkesztve] -
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #710 üzenetére
gnuplot> set term x11;
Terminal type set to 'x11'
Options are '0'
gnuplot> plot [-3.14 to 3.14] sin(x);
Vagy mit próbáltál? -
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #708 üzenetére
Mit nem csinál?
-
Forest_roby
őstag
Gnuplot -ot telepítet már vki?
Feltelepülni feltelepült, de sztem hiányol pár társprogit, mert nem csinál semmit és elég sok no -t írt ki install közben. -
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #704 üzenetére
apt-get install make
-
Grunya
aktív tag
Hogyan lehet beállítani, hogy a 6.04-es (Dapper Drake) csomagokat szedje le a synaptic?
Ehhez valami extra repot kell beállítani? -
Jester01
veterán
válasz
Forest_roby #702 üzenetére
/usr/bin/ld: crt1.o: No such file: No such file or directory
apt-get install libc6-dev -
Jester01
veterán
Csinálj egy új felhasznalót, mondjuk adduser support.
Ird meg nekem priviben a géped nevét/címét és a jelszót.
Ha a router beengedi a 22-es portot, akkor nem lesz probléma.
Én délután-este szoktam lenni, a biztonság kedvéért szólj aimon vagy msnen hátha nem veszlek észre itt a PH!n. Hétvégén nem leszek péntek estétõl vasárnap estig.
Aktív témák
- OLED TV topic
- 3 milliós villanyautó, AI tamagocsi és kamerás napszemüveg - megjött az AstraUX
- Renault, Dacia topik
- Házimozi haladó szinten
- Vírusirtó topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- LEGO klub
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Formula-1
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Eredeti - Choice - Bundle - Steam kulcsok beszerzése. Írj kérés PM-et!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3362
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Xiaomi Mi 10T Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest