- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: AI (és másra is használt) Cluster építése - Második Cikk
Aktív témák
-
Sanyix
őstag
Mi az ubuntuba az alapbeállíott root jelszó? Mert amit a sudo-nál használok azt nem fogadja el.
-
ONE-T
csendes tag
nálam a sima gaim-ban is megy a transfer, de synapticba keress ra az aMSN-re
telepitsd fel -
Magic
tag
Nálatok megy a file transfer gaim-on keresztül? Nekem ha ICQ-ról küldenek dolgot, akkor nem jön le...
-
Majstor
senior tag
Ubuntu linux-ot hogyan kel letörölni?
-
ONE-T
csendes tag
Hali, Gnome Commanderrel akartam FTP-re csatlakozni, 21 es porthoz, anonym felhasznalo FTP-n kikapcsolva, de egyszerüen nem hajlando felmenni, csak azt irja ki hogy 0 file és megy egy csík, gondolom keres. Haver aztmondta hogy lehet hogy valami tűzfal gond, valaki segitsen vagy legalabb mondja meg hogy hol a tüzfal mert 2 napja hasznalom ezt a rendszert.
Canon IP1600-hoz ha lenne véletlen driver akkor valosznüleg hálás lennék.Synapticban sincs semmi canon
Hja és aki ért a DC_gui hoz az mindenkeppen jelentkezzen legyen olyan kedves.
Előre is Thx
[Szerkesztve] -
Sianis
addikt
válasz
(Kolombusz) #4081 üzenetére
Xp Cd betesz ... a többit pedig kérdezd az Xp topicban, mert mint látod ez itt az Ubuntu Linux topicja.
Sianis -
(Kolombusz)
veterán
Hogyan lehet letörölni az ubuntu linuxot a grubbal együtt, hogy az xp utána bebootoljon?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #4079 üzenetére
DVD írón elvileg a dma-t bekapcsoltam,
a vinyón is rajta van?
hdparm -d /dev/hdX a vinyókra és a dvdíróra mit mond sorban? -
Forest_roby
őstag
HI!
2 kérdésem is lenne!
- Teganap lefagyott a gépem ubuntu alatt, valszeg azért mert mozgattam a gépet, de nem is ez a bej, restart után a FF -nem akarta elindítani magát, ezt jól megasszonatm.... Naszóval, azt írta ki, hogy a defaut felületet nem tudja elindítani, mert vki használja. Létre kelle hozni egy újat és csak akkor volt hajlano elinduli. A gáz az, hogy ez a felület aztán teljesen default - semmi beállítás. Hogy lehet vissza vadászni a régi beállításaimat?
- elfelejtettem,de van egy harmadik is : )
- A dvd írás nagyon szar linux alatt és a file-ok másolgatása, akár kitömörítése is lassabb mint kellene.... Lehet, hogy vmi beállítás hiányzik neki? DVD írón elvileg a dma-t bekapcsoltam, de semmi változás. max 2x -en ír a 16x-os íróm, felajánl nagyobb írást is, de nem tud..... Erre vmi megoldás?
(mi volt a 2. kérdésem?
)
Előre is köszi a válaszokat! -
Forest_roby
őstag
válasz
Forest_roby #4076 üzenetére
jah..., elneztem! A grub felment, de ez nem oldotta meg ay xp/s problemat, de az nem ide tartozik.
bocsi -
rene85
aktív tag
Helló mindenkinek! már pár hete használom az ubuntu 6.06-ot, és nagyon meg vagyok elégedve vele, mindenkinek csak ajánlani tudom. Nem flame-elek de a suse linuxszal próbálkoztam sokáig, a 10.1-es frissítésével igen sok baj volt, a függőségek feloldása hol működött, hol nem. az ubuntuban ennek nyoma sincs, minden prímán működik. Már a notebookra is feltettem, ott csak a wireless beállításokkal gyűlt meg a bajom (a suse 10.1 ebben volt jobb egyedül), az ubuntu nem ismeri meg az intel 2915-ös wlan kártya wpa és wep titkosítását. töltöttem már le hozzá pár dolgot, de egyikkel se működik, ha se jelszó se semmi, csak megy a routerről minden védelem nélkül a net, akkor jó. valami konfig file-t is szerkesztettem már, de semmi.
Sianisnak pedig baráti üdvözlet a sok segítségért meg válaszért a kezdő-topikban. -
Forest_roby
őstag
Hi!
Ujra akartam telepiteni a wint, mert nem volt jo es mikor rebootolt a telepito ezt irta ki:
Hianyzo NTLDR
Gondoltam ujrateszem a grub -ot, ha mas nem legalabb visszaterhetek a mar jol megszokott ubuntuhoz, de NEM.
knoppix be, grub install:
su -
mkdir /tmp/linux
mount /dev/hda5 /tmp/linux/
cd /tmp/linux/
ls
bin debootstrap home lib mnt root sys var
boot dev initrd lost+found opt sbin tmp vmlinuz
cdrom etc initrd.img media proc srv usr
cd /
chroot /tmp/linux/
root@Knoppix:/# grub-install hd0
Due to a bug in xfs_freeze, the following command might produce a segmentation
fault when /boot/grub is not in an XFS filesystem. This error is harmless and
can be ignored.
xfs_freeze: specified file [''/boot/grub''] is not on an XFS filesystem
Installation finished. No error reported.
This is the contents of the device map /boot/grub/device.map.
Check if this is correct or not. If any of the lines is incorrect,
fix it and re-run the script `grub-install'.
(hd0) /dev/hda
(hd1) /dev/hdb
root@Knoppix:/# grub-install /dev/hda
Due to a bug in xfs_freeze, the following command might produce a segmentation
fault when /boot/grub is not in an XFS filesystem. This error is harmless and
can be ignored.
xfs_freeze: specified file [''/boot/grub''] is not on an XFS filesystem
Installation finished. No error reported.
This is the contents of the device map /boot/grub/device.map.
Check if this is correct or not. If any of the lines is incorrect,
fix it and re-run the script `grub-install'.
(hd0) /dev/hda
(hd1) /dev/hdb
root@Knoppix:/#
Ha jol veszem ki, akkor nem sikerult a dolog.....
Mit tehetek az ugy erdekeben?
Elore is koszi!
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
ngabor2 #4072 üzenetére
hm, nos nekem már benne van az ujjamban az újtelepítés, mondhatnám annyi mint ''kurváknak a b@sz&s'' meg érdekel hogyan fejlődnek..
én is tiszta telepítés híve vagyok, ha egy disztró egy ideje már kintvan akkor meg mentem az apt tartalmát, ha vmiért reinstall van akkor nem kell netről szipkázni a csomagokat..
reinstall az esetek 5%ban van rendszer miatt, leginkább én faragom szét szegényt és amikor már nem látom át hogy mi miért butul le, akkor tiszta lappal indulok
látom hw-ben fejlesztettél vagy cseréltél -
Pho3bus
tag
meg persze a legujabb linuxot is,már csak installálni kellene megtanulni,de majd holnap...letöltöttem az anjutát és nemtom felrakni!!
-
Sianis
addikt
válasz
dr_strange #4062 üzenetére
De van neki. Egyszerűen oda kell biggyeszteni a grub indítási parancs mögé egy simple szócskát és megoldva a dolog.
Sianis -
Sziasztok!
Próbálom beállítani,hogy a windows bootoljon elsőnek,de miután beállítottam a menu.lst fájlban és elmentem,utána nem tudom mit kell csinálni(úgy emlékszem futtatni kell valamit de nem találtam semmi infot erről).Meg tudnátok mondani,hogy kell megcsinálni? -
GD
őstag
csak úgy szabadon:
ki mit vár / remél az új kiadástól? (Edgy)
1. ati hangchip jobb támogatást, skype működőképességét notebook-on bulit in mikrofonnal
2. bár nem szorosan tartozik ide: gyorsabb magyar backportot
3. broadcom wifi támogatás
4. webcam képes és partnerszinkronizáció hibamanetes átlátható msn klón (gaim)
/persze nem ubuntuékon múlik/
5. &&& (majd még menetközben eszembe jut) -
Pho3bus
tag
válasz
dr_strange #4062 üzenetére
az az érdekes h eddig csak konzolban futott még nem is sikerült bejutnom a grafikus fekületbe!!
-
fekete
csendes tag
válasz
Pho3bus #4051 üzenetére
Én ezt úgy oldom meg hogy vagy egy SuSE-t vagy egy Mandrake/Mandriva linkót felteszek. A SuSE általában jól megcsinálja az X-ed, a Mandrake/Mandriva disztribúcióban pedig elég jól be lehet konfigurálni (Kiválasztod a listából.) Ha nem akarsz nagy telepítést a PCLinuxOS a legjobb, Mandriva rendszerű. Ebből kimásolod az /etc/X11/xorg.conf -ot, és Ubuntuban konzolban bemásolod. És reménykedsz. Nekem sokszor bevállt.
-
Pho3bus
tag
válasz
ballington #4048 üzenetére
hÁt még a grafikus felületbe be sem engedett....csak a konzolba lehetek...
-
ballington
addikt
válasz
Pho3bus #4047 üzenetére
az X-et nem találja.
gondolom konzolba ki tudsz lépni? ott:
sudo apt-get install nvidia-glx
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
itt válaszd az nv helyett az nvidia-t. ha ez sem segít, akkor passz. nekem a 3 hónapos 7600gt-vel tökéletesen felment. az x800gto-mal pedig nem tudta betölteni az X-et. -
Pho3bus
tag
hali mindenki!!a következő lenne a probléma!már napok óta próbálom feltelepiteni az ubuntut,de sehogy sem akar sikerülni!rögtön install után nem tudok bejelentkezni,mert nem találja a képernyőt vagy mit!rájöttem,h a vgam tul uj neki(7600gst),nah mondom jó,letöltöttem a legujjab drivert az nvidia oldaláról,ott már be van jegyezve!!installnál meg valami error jelenik meg vmi nvidia kernellel kapcsolatban,meg h menjek fel az nvidia ftp oldalára és töltsem le onnan!!tehát le is töltöttem,de ezt sem akarja valamiért felrakni!!pliz help me,mert már kb 1 hete az idegeimet eszi....
-
GD
őstag
rar téma force módon megoldódott ,csomag leszed és felrak..
nem értem backportból miért nem bír magával..
http://rpm.rutgers.edu/repository/ubuntu/pool/multiverse/u/unrar-nonfree/ -
emitter
őstag
Ha mindkét mezőt bepipálod a beállításoknál, ahogy leírtam, akkor igen, mindkét helyen mennek az ékezetek..
Panelt úgy érted, hogy főablak?
A Playlistben nekem ez van fontként beállítva:
-adobe-helvetica-medium-r-*-*-10-*
Főablakban uez, csak 8-as mérettel.
Ez jó ötlet, bár vannak kétségeim h Lexmarkék berakják-e a letöltésekbe a deb-et.. ezek a nagy cégek tapasztalatom szerint mégcsak nem is reagálnak a mailekre..azért próba cseresznye
-
GD
őstag
/boot ugyan ott a root alatt, és az fstab is igazítva
a tar megőrzi a file jogosultságokat az egész / lementése esetén?
kellene vmi example
legújabb bajom, nemtudok rar-t telepíteni, easyubuntu nem hajlandó települni, automatix meg ugyan azt mondja mint az apt-get :
root@mainpc:/etc/apt# apt-get install rar unrar-free
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
A(z) rar csomagnak nincs elérhető verziója, de egy másik csomag
hivatkozik rá. Ez azt jelentheti, hogy a csomag hiányzik, elavult,
vagy csak más forrásból érhető el
E: A(z) rar csomagnak nincs jelöltje a telepítéshez -
Sianis
addikt
válasz
emitter #4041 üzenetére
No, reggel volt még nem láttam!
Lexmark, kicsit összeszedhatné magát, lehet majd elküldöm nekik a .deb csomagot, hogy tegyék bele a letöltésekbe, mert csak a Red Hat féle .rpm kissé már elmaradott dolog.
ui: XMMS-ben neked a panelon is és a lejátszólistában is szépen látszanak az ékezetek? Mert nekem vagy egyik vagy másik megy csak.
Sianis -
Sianis
addikt
Nem tudom. A tar nem játszik? Mindenféle kapcsolói vannak, lemented a teljes partíciót egy fájlba ( tesz rá, hogy változik a mérete a partíciónak csak férjen el mikor kicsomagolod ). Live CD + fájl párossal pedig kicsomagolod oda ahova akarod. Ugyanazon a partíción marad, csak változik a mérete? /boot hol van?
Sianis -
GD
őstag
[link]
köszi -
emitter
őstag
nem találtam egy xmms-fontos csomagot sem...
pedig átböngésztem az összes találatot 'xmms'-re. Aztán rákerestem 'xmms font'-ra is, az semmit nem talált..
pedig már frissítettem a sources.list-et dapper-kalauz szerint:
## Add comments (##) in front of any line to remove it from being checked.
## Use the following sources.list at your own risk.
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper main restricted universe multiverse
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper main restricted universe multiverse
## MAJOR BUG FIX UPDATES produced after the final release
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-updates main restricted universe multiverse
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-updates main restricted universe multiverse
## UBUNTU SECURITY UPDATES
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security main restricted universe multiverse
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security main restricted universe multiverse
## BACKPORTS REPOSITORY (Unsupported. May contain illegal packages. Use at own risk.)
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-backports main restricted universe multiverse
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-backports main restricted universe multiverse
## PLF REPOSITORY (Unsupported. May contain illegal packages. Use at own risk.)
deb http://packages.freecontrib.org/plf dapper free non-free
deb-src http://packages.freecontrib.org/plf dapper free non-free
## CANONICAL COMMERCIAL REPOSITORY (Hosted on Canonical servers, not Ubuntu
## servers. RealPlayer10, Opera and more to come.)
deb http://archive.canonical.com/ubuntu dapper-commercial main
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
Hi
Kérdés: XMMS-ben hogyan lehet átállítani a playlist karakterkódolását? Tele vannak a számcímek mindenféle krix-krax-szal.. közben viszont a fájlneveket és az ID3 tagokat rendesen megjeleníti a progi..ez vmi bug lehet?
Amúgy meg lehet állapítani egy fájlról, hogy milyen karakterkódolással készült a fájlneve, ill szöveges fájl esetében a tartalma?
thx -
ngabor2
nagyúr
ez nem csak veled van így.
ha feltetted a multiverse repót is a /etc/apt/sources.list-be (a végefele van 2 sor, az elől kell kivenni a #-t), akkor apt-get install mc.
képszerkesztőből sok van, én a gimpet használom, és ez az általad felsorolt 3 kritériumból legalább kettőt nem teljesít. -
rzoli
senior tag
Letöltöttem a sourceforge.net -ről az amsn-t.
Ezzel próbálkoztam:
sudo apt-get install amsn_0.96RC1-1kubuntu1_i386.deb
E: Nem található a(z) amsn_0.96RC1-1kubuntu1_i386.deb csomag
Pedig ott van a /home/rzoli -ban:
dir
amsn_0.96RC1-1kubuntu1_i386.deb Desktop gaim-2.0.0beta3.tar.gz
c Examples install_flash_player_7_linux
d gaim-2.0.0beta3 wpa -
Sianis
addikt
Szia!
A wallet-hez megadtál valamilyen jelszót, mikor először használtad. Olyan ez, mintha letitkosítottad volna a wpa jelszavad egy másikkal és csak azzal oldható fel. Tehát semmi root vagy ilyesmi jelszó, az kell amit megadtál ''akkor''.
Gaim is használható. A csomaglistád rendben van? Minden tároló engedélyezve és frissítve a csomaglista?
Sianis -
rzoli
senior tag
üdv
- Ok. De honnan tudom a jelszót? A root jelszóval probalkoztam, de azt nem fogja el.
-kde alatt nem használható a gaim? Csak az amsn?
Ha a gaim-mal próbálkozom a következőt kapom:
sudo apt-get install gaim
Password:
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez talán azt jelenti, hogy
egy lehetetlen állapotot kértél vagy ha az unstable disztribúciót
használod, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Mivel csak egyetlen műveletet kértél, ez nagy valószínűséggel arra utal
hogy a csomag egyszerűen nem telepíthető és egy hibajelentést kellene
kitölteni a csomaghoz.
A következő információ talán segít megoldani a helyzetet:
A következő csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
gaim: Függ ettől: gaim-data (= 1:1.5.0+1.5.1cvs20051015-1ubuntu10) de csak 1:2.0.0-1beta3 telepíthető
E: Törött csomagok
üdv
Z -
Sianis
addikt
Sajna a NetworkManager-nek ''még'' ( reméljük lesz ) nincs saját jelszómentése, amit be lehetne állítani, hogy ne kérje. Ezért, hogy kiolvassa a wpa és stb kulcsokat meg kell adni Gnome alatt a keyring jelszavát KDE a wallet jelszavát. Ha túl sokszor jön fel ott gond van, ha minden indításkor csak egyszer, az rendeltetés szerű működés.
Sianis -
rzoli
senior tag
Megvan közben.
Még egy dolog nem megy...wifi - wpa. A 820-as hozzászólás környékén írtál róla, ill. az ubuntu.hu foruman írtak a knetworkmanager-ről. Ezeket a csomagokat leszedtem, a knetworkmanager ikon meg is jelenik az Internet mappában, de ha rákattinrok, nem csinál semmit.
VAgy akkor ezt is konzolból, sudo-val?
Na mindjárt újraindítom, és kipróbálom. -
Sianis
addikt
-
rzoli
senior tag
/dev/hda5 /mnt/windowsd ntfs ro,user,umask=0222,nls=utf8 0 0
Ez a user szócska sokat segít.
De.... nem enged a /mnt könyvtárba könyvtárat létrehozni. Anélkül pedig nincs csatolási pont. root felhasználót és jelszavát eddig még nem láttam... bár lehet, hogy ez az én szerencsém.
Egyenlőre a /home/rzoli -ba mountoltam, de ez gondolom nem túl elegáns...
Z -
rzoli
senior tag
Sziasztok!
Feltettem a laptopomra a kubuntut. Eredetileg volt egy XP 2 partícióval. Most működik mindkettő, csak egyik alól sem látom a másik partícióit. Ez xp alól gondolom normális,de a linux alól sem látom a wines particiókat.
Az /etc/fstab -ot kellene szerkesztenem, de mit írjak bele? Ilyenekkel próbálkozok pl:
/dev/hda5 /home/rzoli/d ntfs user,auto 0 0
/dev/hda1 /home/rzoli/c ntfs user,auto 0 0
Erre az a hiba, hogy nem sikerül belépni a home/rzoli/c vagy d könyvtárba.
Help!
üdv
Z -
GD
őstag
válasz
ballington #3995 üzenetére
enyém ilyen is volt
[link] -
cucka
addikt
láttam viszont sok olyat, aki azért használja a vi-t, mert annyira hatékonyan lehet benne dolgozni - mindegyikük lassabban dolgozott benne, mint én a normális szövegszerkesztőben.
tényleg, monjdatok már olyan valós helyzetet, ahol megmutatkozik a vi előnye.. én sajnos csak egyet tudok, de az meg elég ritkán fordul elő (jelesül x..y sorokat törölni. ami nagyszerű ha fejből tudod, hanyadik sorban mi található a szövegfileban.) -
ngabor2
nagyúr
az, hogy valaki ért hozzá, még nem jelenti azt, hogy más szeretni fogja. én már láttam olyat, aki profi vi-os, tényleg sokra képes az a szövegszerkesztő. láttam profi emacs-ost is, ő is nagyon tudott. igazság szerint azt ki se próbáltam. DE ha nem akarom megtanulni sok-sok gyorsbillentyűt vagy kódot, akkor nem fogom egyiket se szeretni. azok nélkül mindkettő egy alsó szintű progivá degradálódik. amúgy rendszeresen rendeznek vi vs. emacs versenyeket
-
cucka
addikt
válasz
Forest_roby #4006 üzenetére
nekem meg egyik sem tetszik. hiába mondja minden rajongó, hogy ezekben mennyire gyorsan lehet dolgozni, de valójában egy normális szövegszerkesztőben is pont annyira gyors a munka, ha ismered a billentyűkombinációkat. cserébe ha nem ismered, akkor is tudsz szöveget szerkeszteni.
egyébként nálam kedvenc az mcedit, esetleg nano/pico. -
Sianis
addikt
válasz
Forest_roby #4006 üzenetére
Jó nekem a gedit is!
Elég sok kódot képes ''kiszinezni''...ha már így soroljuk a progikat, gondoltam beszállok...
Sianis -
cucka
addikt
ha rossz kódot írsz, akkor itt is 80x kell lefordítani, csak nem parancssorból, hanem menüből vagy billentyűkombinációval.
Forest_roby : gvim-et én csak esküdt ellenségeimnek mernék ajánlani. -
Forest_roby
őstag
ha elszarsz vmit, azon semmilyen progi nem segíthet, pont a gcc hibaüzenete az ami segít a hiba megtalálásában és mint mondtam a gvim is kijelzi az alap dolgokat, így könnyű az elgépelési hibákat észre venni!
-
Forest_roby
őstag
gcc elég profi!
C -ben való programozáshoz semmi szükség külön programra, csak egy egyszerű szövegszerkesztő kell és a gcc + egy csomó lib....
A windows alatt használt devc++ se tud többet, mint egy pofás szövegszerkesztő és a gcc. ennyi az egész nagy vonalakban.
Linuxra a gcc-t nyilván telepíteni kell és a szövegszerkesztőnek a gvim -et ajánlom. Elég professionális szövegszerkesztő és a progiban a fv-eket szépen kiemeli!
SOK SIKERT! -
Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG STRIX Z490-G Gaming WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest