- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
- bambano: Bambanő háza tája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Krisztianby: Íróasztal STAUNING 80x160 jobb mint gondoltam.
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Aktív témák
-
Sianis
addikt
válasz
norbiphu #2298 üzenetére
Alapból nincs megadva root jelszó. Ha root parancsot akarsz végrehajtani akkor sudo <parancs> formula a nyerő. Az itt kért jelszó a felhasználói jelszavad. Ha nincs kedved mindíg sudo-t írni, ergo root terminál kell, akkor sudo -s parancsot futtasd, itt kért jelszó ismét csak felhassználói.
[link]
Ez Breezy Kalauz tudom, de elég sok parancs egyezik, alapjában véve nem válzotott a rendszer ilyen téren, az esetlegesen nem működő dolgokat kérdezd meg itt, elég sok meló van a Breezy Kalauzban, tehát légyszi ne kelljen még 1x leírni mindent...köszi! -
-
DrGonzo22
őstag
Sziasztok, most próbáltam ki életemben először a linuxot, elég szimpatikus
Próbaképpen letöltöttem ezt a video-t [link] de nem tudja lejátszani a Kaffeine player, kodeket kéne leszednem, vagy a player letölt megának mindig megfelelőt, csak be kell állítani? -
norbiphu
őstag
Felraktam a legfrissebbet! Grafikus felület nincs, beléptem bepötyögtem hogy startx de semmi. Kiirta hogy no screens found. Asszem fogom és lezúzom a francba és felrakok egy Fedorát.
-
dat
senior tag
válasz
kisgyerek85 #2283 üzenetére
úgy tűnik valami nem ment fel rendesen.
Ugye nem a szerver változatot szedted le? -
dat
senior tag
válasz
kisgyerek85 #2281 üzenetére
Ebben nem sok extra van eddig. Ez csak egy kis tájékoztató arról hogy csak ingyenes programok találhatók az Ubuntuban.
startx -re nem indul semmi? Nem dob semmi hibát?
Azt hiszem ezt így messziről nehéz lesz javítani. Install után alapból grafikus felületnek kellene bootolnia, ha nem így történik ott valami hiba van. Lehet hogy a grafikus vezérlő nem tetszik neki. Nézd meg a /var/log/Xorg.0.log fájl tartalmát, hátha ott ír valahol valami hibát.
Ha nagyon ideggenek érzed a dolgot, vagy kérj meg egy ismerőst, aki személyesen meg tudja nézni a gépet. -
kisgyerek85
senior tag
-
dat
senior tag
válasz
kisgyerek85 #2279 üzenetére
Húha, ez nem hangzik jól. Mi az az üzenet pontosan?
-
dat
senior tag
válasz
kisgyerek85 #2277 üzenetére
megoldjuk. Azért vagyunk hogy segítsünk
-
dat
senior tag
válasz
kisgyerek85 #2275 üzenetére
Azzal kellene neki indulnia, úgyhogy lehet hogy valami nem stimmel.
startx paranccsal tudsz grafikus felületet indítani. -
dat
senior tag
válasz
kisgyerek85 #2273 üzenetére
és ezzel mi a gond?
Ez maga a command promt. Ezután tudod beírni a parancsokat. Mintha az lenne odaírva, hogy <C:\> _ -
dat
senior tag
válasz
kisgyerek85 #2271 üzenetére
pontosítsd hogy mit ír ki, így nehéz segíteni. De nekem úgy tűnik valami rossz parancsot írtál be.
-
kisgyerek85
senior tag
Feltelepítettem az ubuntu linux-ot, de máris problémám van.
Szóval az a helyzet mikor konzol módból be akarok jelentkezni, akkor:
beírom a logint, és a password-ot, ez jó is, de utánna kér megint vmit és nem tudom, hogy mit kell odaírni. (már próbáltam mindenfélét, de nem megy)
valami ilyesmit ír ki
-bash: not command......... -
dat
senior tag
Gondoltam belinkelem:
Ubuntu Konferencia: [link] -
dat
senior tag
válasz
ragazzo #2267 üzenetére
De, a grub betöltődik (lévén az az MBR-ben van jobb esetben, így bootoláskot mindenképp az indul elsőnek), utána viszont ahogy Sianis is mondta, vissza kellene kapnod azt az állapotot, mint amikor hibernáltál.
Nekem Breezy alatt ment, de Dapper alatt (még) nem. Na majd próbálkozok. -
ragazzo
őstag
-
GD
őstag
legújabb kerneltől az usb-s egér rövid időn belül leszédül, jellemző mikor a képenyő elhalványodik és bejön egy aktívabb ablak pl a root jelszó bekérés vmi rendszerváltoztatáskor..
az egy verzióval előtte lévő kernel viszonylag jól bírja..remélem nem ez lesz a fejlesztés irány.. -
ragazzo
őstag
válasz
(Kolombusz) #2257 üzenetére
Felrakhatod azt is, csaj érdemes csinálni egy update után dist-upgradet.A megfelelő repositorykkal.Amúgy én felraktam kapásból a 6.06 bétát, és nincs vele semmi gond.Szinte minden nap kijön hozzá vagy 100Mb frissítés.
-
dat
senior tag
válasz
(Kolombusz) #2257 üzenetére
gyorsabb ha letöltöd a bétát
-
(Kolombusz)
veterán
Nekem a hét elején jött meg az ubuntu (5.10, de még nem próbáltam). Megvárom inkább a 6.06ost még ideér.
-
dat
senior tag
Technikai jellegű kérdés: Hibernálás megy nektek Dapper alatt? Breezyvel ment tökéletesen, de itt nem. Közli hogy a HAL nem tudta hibernálni a gépet, stb..
-
Finwe
őstag
Hello!
Ha ezt az ubuntut egy winyóra rakom az xp-vel de másik partícióra, akkor megférnek egymás mellett úgy h biztosan nem zúzza szét az xp-t?
thx! -
emitter
őstag
[link]itt pl. azt írják a digimax 360-ról, hogy:
Samsung Digimax 360 / 0x0839/0x000e / USB Mass Storage
nem írnak SD-kártyáról.. ez azt jelenti, h nem támogatják ezt a linuxos driverek? -
emitter
őstag
tehát nem megy bekapcsolva sem
de pl. a progi által támogatott gépek közt sem látom a samsung digimax 360-atazt írja, hogy vmi az usb-buszban bugos
debuggolás rulez: kiszedtem az sd-kártyát, így felismeri usb-diskként, és tudom másolni a képeket, csak hát ez nem vigasztal
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
a digit közben dugjam rá?
emitter@LAPTOP:~$ gnome-volume-manager-gthumb
9534: arguments to dbus_message_new_method_call() were incorrect, assertion ''_dbus_check_is_valid_path (path)'' failed in file dbus-message.c line 797.
This is normally a bug in some application using the D-BUS library.
libhal.c 983 : Couldn't allocate D-BUS message
error: libhal_device_get_property_type: (null): (null)
(gthumb:9535): Pango-WARNING **: Invalid UTF-8 string passed to pango_layout_set_text()
...
(gthumb:9535): Pango-WARNING **: Invalid UTF-8 string passed to pango_layout_set_text()
(gthumb:9535): Gtk-WARNING **: Failed to set label from markup due to error parsing markup: Hiba a(z) 3. sor 9. karakterénél: Érvénytelen UTF-8 kódolású szöveg
emitter@LAPTOP:~$
-------------
ezt úgy kaptam, h nem volt rádugva a gép
mod: rádugtam, tökugyanezt kaptamés éppúgy fagy a digigép
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
nemtom, melyik linuxos topikban tegyem fel a kérdést, talán kezdem itt:
van egy samsung digifotómasinám, usb-n szeretném a képeket felnyomni a laptopomra (ubuntu)
rádugom, elkezd villogni a digigép, mint xp-n szokott, aztán a laptop vinyója is elkzd egy kicsit dolgozni, aztán semmi.. nem jelenik meg lecsatolható háttértárként, a digigép viszont lefagy olyannyira, h csak az elemek kiszedésével lehet resetelni
szerintetek lehet ezen segíteni? driver, vagy ilyesmi -
dat
senior tag
válasz
dr_strange #2237 üzenetére
A kolléga sztem azt nem érti mit jelent a ''Nem nyelvi csomagok fordítása'' (ami a translation miatt nyilván nyelvi fordítást jelent)
-
GD
őstag
May 18th
/!\ NonLanguagePackTranslationDeadline, /!\ KernelFreeze
hm, ez utóbbit értem, az előbbi mit is takar konkrétan?
nem nyelvi csomagok fordításának vége? -
GD
őstag
mit csináltak a jó öreg dpkg-reconfigure locales paranccsal, hol a kék ablak?
-
GD
őstag
hm, teljes győzelem: esd van, felcsatolt samba meghajtóról filmjátszás megy
már csak a lassú gépek közötti wifi adatátvitel porblémát kellene megoldani..
elvileg pedig mindkettő gé-be megy.. -
GD
őstag
gyors tapasztalat megosztás :nevezett MPlayer v1.0pre7try2 forrás nem hajlandó a drapper 4.03-as? gcc-vel fordulni, ergo a --disable-gcc-checking módszer nem használható.. a make mindenképp vmi hibát dob, nálam legalábbis
ellenben a cc=gcc33 (miután persze felrakja a polgár a 3.3-as gcc-t) minden gond nélkül lefordul
most azon dolgozok hogy az smb (samba támogatás, ergo win-es megosztásból közvetlen filmnézés) is beleforduljon meg az esd
további jelentésig rádiócsend
Sianis: tnx a linket, lesz még mód kipróbálni, ha így haladok lassan beszállok az mplayer team-be
[Szerkesztve] -
GD
őstag
configure lefut (--disable-gcc-checking) mert a stable csak így fordul avagy cc=gcc33, minden enabled ami nekem kell, a make után dob hibát:
In file included from libpostproc/postprocess.c:655:
libpostproc/postprocess_template.c: In function 'do_a_deblock_MMX2':
libpostproc/postprocess_template.c:2901: error: memory input 4 is not directly addressable
libpostproc/postprocess_template.c: In function 'postProcess_MMX2':
libpostproc/postprocess_template.c:3510: warning: pointer targets in passing argument 6 of 'blockCopy_MMX2' differ in signedness
libpostproc/postprocess_template.c:3656: warning: pointer targets in passing argument 6 of 'blockCopy_MMX2' differ in signedness
libpostproc/postprocess_template.c:3757: warning: pointer targets in passing argument 4 of 'tempNoiseReducer_MMX2' differ in signedness
libpostproc/postprocess_template.c:3781: warning: pointer targets in passing argument 4 of 'tempNoiseReducer_MMX2' differ in signedness
make[1]: *** [libpostproc/postprocess.o] Error 1
make[1]: Leaving directory `/usr/src/MPlayer-1.0pre7try2/libavcodec'
make: *** [libavcodec/libavcodec.a] Error 2 -
GD
őstag
notin és main pc-n is az mplayer libavcodec error2 hibákat produkál make-kor
mindent úgy csináltam ahogy az eddig már 100x működött..
mi lehet a hiba?
próbáltam cvs-t és az aktuális stable-t is, essentials és all codec csomaggal, alap (4.03.-as gcc-vel) és 3.3-assal is, paraméterezve a configure-t és csak natúr is..
más nem tapasztalt ilyesmit? -
charlie54
csendes tag
Kérdeznék valamit:
A Dapperban szerintem a sudoers-ben beállított dolgok nem jól működnek.
Van ez a sorom a fileban:
felhaszn.név ALL=NOPASSWD: /usr/sbin/firestarter
(szeretném induláskor a firestartert indítani, azért kellene.)
Na nem indul, és ha konzolban ezekután kiadom a sudo firestarter parancsot, azt mondja:
(firestarter:6031): Gtk-WARNING **. Cannot open display.
Viszont, ha a sudoers-ban nincs ez a sor, a sudo firestarter - jelszó után rendben indul.
Mellesleg Breezyben az előzőleg leírtak szerint kifogástalanul működik. -
charlie54
csendes tag
-
GD
őstag
lenne*
-
GD
őstag
a gnome hang beállításoknál eszközöknek 2 lehetőségem van (két katt a jobb oldali hangszóróra módszer) alsa és oss, ebből én az alsa-t választottam, innét gondolom hogy az van működésben
1. apt-get install alsa-source?
2. ezek után látni fogja a mplayer configure az alsa-t?
xmms-nél látok olyat hogy eSound output modul ő lene az esd?
3. ez tudja azt hogy több alkalmazás is adhat egyszerre hangot menet közben?
4. hogy lesz ilyen audio kimenetes pl az mplayer?
nah ennyi a kétforintos kérdésekből, köszi -
Sianis
addikt
válasz
charlie54 #2214 üzenetére
Működik, köszi a tippet! Csak azt nem értem, hoy eddig nem volt bepipálva, akkor a drága miért írja felül a beállításaimat. Amúgy meg rájöttem megint, hogy a gconf-editor a tuti program, mert más frontendek még a saját beállításaikat sem tudják úgy kezelni, mint a gconf-editor.
Amúgy Dapper-ben nincs programok között a Konfigurációszerkesztő, kézzel kell indítani a gconf-editor-t. -
GD
őstag
legújabb küzdésem kérdései:
mplayer nem lát alsa-t, holott van, mert az az alap hangrendszerem, xmms is azt használja, szól ezerrel.. ellenben az mplayer oss-t ami halk és nem is tudom tovább hangosítani.. ergo, halk a dvd és a film lejátszás..
próbáltam configure opcióként a --enable-alsa -t, de nem jelenik meg az audio kimenetek között..
fordítás után az mplayer -ao help természetesen nem mutat alsa-t..
ötlet? -
Sianis
addikt
Ma frissítettem jó sok mindent. Vegyes érzelem. Lehajtom a notim, vagy csak elsötétítem a képet, és máris kéri a jelszavam visszatérésnél. Hol lehet ezt kikapcsolni? Nekem nem kell ilyen...eddig nem is volt...
-
dat
senior tag
válasz
ragazzo #2208 üzenetére
A közepe/vége felé neked is kb így néz ki az fájlod:
## ## End Default Options ##
title Ubuntu, kernel 2.6.15-22-386
root (hd0,4)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-22-386 root=/dev/hda5 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-22-386
savedefault
boot
title Ubuntu, kernel 2.6.15-22-386 (recovery mode)
root (hd0,4)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-22-386 root=/dev/hda5 ro single
boot
.
.
.
Satöbbi. Egy-egy ilyen kis ''blokk'' (title és boot között) jelent egy sort amikor a bootoláskor látod a grubot.
Ha például én azt szeretném, hogy a 2.6.15-22-386 kernel ne legyen ott a grub-ban, akkor szépen kitörölném ezt a részt:
title Ubuntu, kernel 2.6.15-22-386 (recovery mode)
root (hd0,4)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-22-386 root=/dev/hda5 ro single
boot
Remélem segítettem.
[Szerkesztve] -
ragazzo
őstag
Ismét egy érdekesség. Nekem GRUBot használ az ubuntu, ahol látszik a win is. Na most először volt a win és egy kernel verzió kubuntuval. Felhúztam az ubuntu, akkor már két kernel verzióm volt, tehát választhattam. A múltkori nagyobb upgrade óta meg már három van. A legutolsó a legnagyobb számú. Szal azt szeretném megtudni, hogy ez mennyire normális?Mondjuk két év múlva már 10 lesz?Nekem elég volna ha a listában csak a win meg a legfrissebb kernel jelenne meg.
-
Bero
aktív tag
Újfent próbáltam telepíteni Kubuntut, de megint nem veszi be a nevet, és jelszót telepítéskor.
Valaki nem tudja a probléma forrását?
(itt szenvedek PC-BSD-vel) -
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #2202 üzenetére
és simán qed-re keresve? gondolom ez csak valami frontend hozzá. esetleg vedd fel a multiverse csomagokat is a /etc/apt/sources.list-be.
-
wassermann
addikt
Nagy tudásúak segítségére lenne szükségem:
van egy USB-s Tv-vevőm [ Terratec Hybrid XS T ] amit fel szeretnék tenni az Ubuntum alá. Találtam is egy angol leírást a neten: [link] de nekem ez azon kívül, hogy angolul el tudom olvasni, nem mond semmit.
Még azt sem tudom eldönteni minden elég-e ahhoz, hogy az A64-es verziójú Ubuntum alá feltegyem vagy várjak Júniusig a következő kiadásra? -
ngabor2
nagyúr
válasz
T. Almeida #2200 üzenetére
apt-cache search xqed
mond valamit?
Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó egy wittings steel hr sport hibrid okos óra dobozával töltővel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Bomba Ár! Fujitsu LifeBook E780 - i5 I 4GB I 250GB I DVDRW I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest