- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Krisztianby: Íróasztal STAUNING 80x160 jobb mint gondoltam.
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X Cinebench R23 & R24 Benchmarkokban mérve
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
Aktív témák
-
gege71.hu
addikt
Na megtaláltam :
root@ubuntu:/home/gege # sudo dpkg --install opera.deb
(Reading database ... 86478 files and directories currently installed.)
Preparing to replace opera 7.54-20050131.5 (using opera.deb) ...
Unpacking replacement opera ...
Setting up opera (7.54-20050131.5) ...
Az a baj most (bár ez gy szép és jó, hogy nincs sehol sem a feltelepült OPERA.
A skyp-nál ugyanígy telepítettem és rtögtön meg is volt az indítóikonja a KDE főstartmenüben az ''INTERNET'' cuccok alatt. Elvben ugye ott kéne feltűnjön az opra is de nincs ott
Gépújraindítás után sem -
gege71.hu
addikt
sziasztok:
Mi lehet a gond szerintetek? (operat szeretnék telepíteni de ezt kapom parancssorban válaszként:
root@ubuntu:/home/gege # sudo apt-get install opera_7.54-20050131.5-shared-qt_en _sarge_i386.deb
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
E: Nem található a(z) opera_7.54-20050131.5-shared-qt_en_sarge_i386.deb csomag
Pedig a cucc pont a home/gege helyen van.
[Szerkesztve] -
MichaelSD
őstag
válasz
MichaelSD #89 üzenetére
Kubuntu és Audigy 2 userek itt olvashatják a probléma megoldását: Bővebben: link
[Szerkesztve] -
gege71.hu
addikt
Az update-elés nálatok is lassú(20-40kb/s).???
Nekem kb 2 hete RC 5.04 van feltelepítve és ugyebár inteligencccss ápdét mánágerrel szedem az elérhető legújabb szirszarokat. Máskor 450-480 kb/s -tal (3 MBit rulz) hasít lefele a cucc így a komolyabb mennyiségű frissítések is percek altt megvannak, de most itt szöttyög
Ennyire le lenne terhelve az ubuntuék szervere?
[Szerkesztve] -
#PeTeY#
aktív tag
Hali!
Hogy működik ez a cd rendelés? Nagyon satu vagyok angolból. -
Grunya
aktív tag
Ha rendelek CD-t az ubuntu honlapján, akkor valóban ingyenesen kipostázzák azt Mo-ra is???
-
Grunya
aktív tag
Úgy látom ma adták ki a végleges 5.04-et.
-
Grunya
aktív tag
UP!
-
Grunya
aktív tag
Otthon nincsen netem, ezért a kívánt csomagokat a melóhelyen tölteném le és utólag otthon installálnám. Ezért kérdezem a csomagok lelőhelyét.
-
Grunya
aktív tag
1. A jelenleg letölthető 5.04 RC, azaz Release Candidate mit jelent pontosan? Ez a végleges 5.04, vagy az az előtti?
2. Csomagokat honnan lehet letölteni az Ubuntu-hoz? Debian oldalról kiindulva kell? -
AlBundy
aktív tag
Valaki #72-re?
-
AlBundy
aktív tag
Volna egy olyan kérdésem, hogy az Evolution-ban 4 postafiókom van a notebookon.
Munkahelyen datanet van, itthon pedig tvnet. Baromi unalmas smtp-t állítgatni reggel este, mikor hol vagyok.
Lehetséges valami hálózati profil vagy hasonló beállítása? -
gege71.hu
addikt
válasz
operator10 #68 üzenetére
Na lőttem képeket:
Én a KDE-t komálom. A képek ittBővebben: link, arról, hogy hol állítod a magyar billentyűzetet+ a Synaptic-ot, azon belül a tárolókat stb.
A jpeg nevek magukért beszélnek(remélem). -
Cat0606
tag
válasz
operator10 #68 üzenetére
Esetleg nyitsz X alatt egy root terminalt, ez Ubuntuban okosan a te jelszavadat kérdezi, nem a root-ét. oszt vi, vagy valami ilyesmi /etc/apt-get/sources.list, oszt lőn.
-
Cat0606
tag
válasz
operator10 #68 üzenetére
su -
esetleg sudo
synaptic:
Computer
System Configuration
Synaptic csomagkezelő
Már persze gnome alatt. -
operator10
senior tag
Köszi, okulunk belóle mindannyian remélhetőleg
Csak mint én már több helyen felvetettem , nálam például nem engedi szerkeszteni semmivel a sorces.list-et. És így nehéz online telepítgetni bármit is
Erre a problémára esetleg valami ötleted? Esetleg hogy hol találom az elhíresült Synaptikot??? -
Cat0606
tag
Nem tom le volt-e írva, de mindig visszatérő probléma az mc, meg, joe, meg ilyenek hiánya, meg hogy kicsi a csomaglista.
Szal legyen itt is egzaktul leírva, hogy az apt-get sources.list-jébe beleírod, hogy universe, meg azt, hogy multiverse és láss csodát. -
operator10
senior tag
válasz
gege71.hu #65 üzenetére
Ok köszi, az jó lenne ha megnéznéd. Külön nem telepítettem semmit még.Vagyis csak apt-get upgrade -y de az sem talál frissíteni való cuccosokat. A telepítésnél a magyar nyelvet választottam de ennyi. Megpronbálok akkor utánajárni, meg megkeresgetni ezt a synapticot.Addig is köszi
-
gege71.hu
addikt
válasz
operator10 #64 üzenetére
Nekem is hoary hedgehog 5.04-em van.
KDE alatt is van Synaptic csomagkezelő. persze gnome-alól is eléred.
Otthon megnézem honna éred el..fejből nem vágom.
Ékezetes nincs? az is könnyen megoldhat a kde alatt ott van a kontrol center (vagy mi a frásznak hívják) és ott lehet állítgatni a language and territory beállításoknál, valamint a billentyűzet kiosztásnál.
Az a gyanúm, hogy KDE-hez nem telepítetted a magyar nyelvi támogatást. -
operator10
senior tag
válasz
operator10 #63 üzenetére
Eész pontosan: Hoary Kubuntu 5.04, hedgehog.
-
operator10
senior tag
válasz
gege71.hu #59 üzenetére
Köszi. Asszem rájöttem nálam mi a baj.Ja Hoary-im van, Kubuntu ha jól mlékszem, jó hejen nézem.
Tehát nekem nem synapticom van, hanem kynapticom, és ráadásul totál nem magyar az egész cuccos. Eddig Suse-t használtam ott Yast-al pikk-pakk megvplt minden, de itt még egy ku...a rpm-et sem tudok feltenni. Kynapticban sehol nem látok olyat hogy keresés, sajna max frissíteni tudom a csomagokat.Tehát elég nagy zűrben vagyok. És a konzolos rpm telepítés sem akarodzik menni. Bármit teszek, bárhogy probálom állandoan csak az a válasz hogy''nincs ilyen könyvtár blablablabla.....
Arról már nem is beszélve hogy nincsenek ékezetes karakterjeim sem. Ha jobb gombal klickelek egy rpm-re, akkor kitudom választani hogy a kynaptic nyissa meg.Be is jön megadom a root jelszót előugrik az ablak és ennyi.Tudom nézegetni a csomagokat de semmi több. Szóval most itt tartok, hálás lennék ha tudnátok tanácsokat adni, segíteni.Köszi -
MaUser
addikt
válasz
gege71.hu #61 üzenetére
Hopp, most nézem, hogy te hoary-t használod. Nálam warty van telepítve+backport-ok, upgrade csak 04.06-tól.
Egyébként ezt csináltam végig szépen sorban: Bővebben: link
Mielőtt újrarakod a rendszert egy másoljd be ide az xorg.conf file-od. (Az fglrxconfig futtatásánál, ha jó emlékeszem az összes felbontást meg kell neki adni, amit használni szeretnél, nem csak a legnagyobbat.) -
gege71.hu
addikt
válasz
operator10 #57 üzenetére
A synaptic csomakezeloben keresés ''radeon'' kulcsszóra a nev és leírás beállítással. Két cuccot talál (driver + vezérlőszirszar a radeonkártyákhoz), meg talán egy 3. bejegyzés all in wonder cuccokhoz. Elág a driver. A vezérlő csak akkor ha két monitort vagy monitor+TV-t akarsz használni.
Kijelölöd telepítésre,
Majd a továbbiakhoz itt a link.Bővebben: link
Nem tom a hoary vagy a warty van neked. Mindenesetre mindkettőhöz a linken ott a megoldás, hogy miket kell a root terminalban beírkálni.
Ja a parancssorba ha beírod glxgears akkor meg tudod nézni, hogy aktivizálódott e a hardveres renderelés. Ill a glxinfo is kiírja, hogy aktív e vagy sem.
Miután a belinkelt cucc alapján végmentél a lépéseken ki kell jelentkezni (vagy ujraindítani a gépet), hogy valóban múködjön.
Nekem viszont van egy gondom miutén ezt belövöm. Többet az XServer Xorg valamiért nem engedi átméretezni a képernyőt. 1280x1024 24bit 85Hz ennyin van és slussz. Hiába szarakodok ezután a konfig file-okkal nem tudom átméreteztetni se kontrol centerből(KDE)-vagy minek is hívják sem Gnome alatt a rendszer/képernyő alól. Azt kapom válaszul, hogy az X nem támogatja az átméretezést.
Lejjebb kaptam már linkeket a megoldásra, de egyik sem mükszik nálam...
Most ujraraktam az egész rendszert és 3d-s render nélkül nyomom.
Ja még vmi Ha be van izmítva a radeon driver akkor KDE alatt a képernyővédők bekonfigolása ablakban ha openGL-es screensaverre klattyintok, hogy pl kiválasszam vagy előnézetet akarnék az egész csontra fagy. Csak reset-tel lehet kiállni. Szal vhogy nem túnik ez a driver kiforrottnak.
üdv
gege -
MaUser
addikt
válasz
operator10 #56 üzenetére
Rpm csomagokat alien-nel tudsz .deb-é kovertálni, amit dpgk-val tudsz aztán telepíteni. Ha synaptic alatt akarod a tárolókat engedélyezni, akkor talán: beállítások/tárolók és ott a kommenteket kivenni. (Lehet, hogy rosszul írom, de nem szoktam a synapticot használni.) Parancssorból: Bővebben: link
-
operator10
senior tag
válasz
gege71.hu #49 üzenetére
A Synaptic csomakezelővel felraktam a radeon kártyámhoz a driver-t (9800PRO), fglrx be van élesítve, mennek is a 3d-s dolgog, a glxgears ennek megfelelően a 3000+ fps-t mutat, tehát a hardveres renderelés jó.
Ezt letudnád nekem írni pontosan hogy csinálltad? Nekem is ilyen a VGA-m de nincs egyenlőre 3D-ém, sajna -
operator10
senior tag
Húha ezt pontosan hogyan is kellene csinállni?? Nekem sincs mc-ém, és nagyon kellene! A másik kérdésem hogy hogyan kell feltenni rpm-eket a csomagkezelővel? Mert az istenért nem megy. Elöugrik a kynaptic, de marhára semmi nem történik sajna. Szoval elég nagy gáz van nálam ''is''
-
MaUser
addikt
válasz
gege71.hu #52 üzenetére
Két link: Bővebben: link
Bővebben: link
Remélem valamelyik segíteni fog.
Mod.: Elsőként itt nézd meg az első 5 hozzászólást: Bővebben: link (Főleg az 5.-et.)
[Szerkesztve] -
gege71.hu
addikt
válasz
csepelball #51 üzenetére
ez IGAZ
Tök kezdőként rápróbáltam néhány disztribre de ennél maradtam. Nagyon kira.
Most már csak ezt az x-serveres képernyő átméretezés sz*rt kéne megtaláljam, hogy hol kéne belőni. (szerintem vmi konfigfile-ban benne van az 1280x1024 85Hz és más méretet ezért nem tok belőni)
ezügyben továbbra is várom a sgítséget -
csepelball
tag
Sziasztok..Msot jöttem ide először...elolvasgattam hogy ki mit irogatto...Szerintem ez a legjobb linux amivel valaha találkoztam!!!
Suse..nem annyira jó..sokkal lassabb..
Uhu..Lassabb..sok a felesleges dolog...
Debian : béna vagyok
Ubuntu...kicsit kevés csomag de netről m,egoldható!4....
Dudu -
gege71.hu
addikt
Ubuntut (hoary hedgehog) használok egy ideje.
Jól múködik, tetszik is.
Van egy gondom:
A Synaptic csomakezelővel felraktam a radeon kártyámhoz a driver-t (9800PRO), fglrx be van élesítve, mennek is a 3d-s dolgog, a glxgears ennek megfelelően a 3000+ fps-t mutat, tehát a hardveres renderelés jó.
Viszont a képernyő felbontáson nem enged változtatni.
Azt írja az X server nem támogatja a resize és rotate fícsöröket ezért rakjam fel a bla bla xy X-verziot ahol ENABLE-jem a mittoménmit.
BValszeg az Xorg configban csesződött el vmi de nem tom mi.
Mivel tudom rábírni, hogy a képernyőfelbontást kontrolpanelből tudjam állítani.
Most 12080x1024 24 bit 85Hz, tehát alapból jó, de pl avi filmnézésnél ha full képernyőre rakom akkor az 1280x1024-nek megfelelően a film kőzépen arényosan annak felbontéséhoz nem teljes képernyős (tehát nem méretezi át a gép a felbontást hogy valós teljes képet nyomjon.
Remélem érthető a problema.
üdv
gege -
Sianis
addikt
Hát eléggé gyengusz egy csomaglistája van szegénynek.
még egy fpc sincs benne. -
Sianis
addikt
Teljesen belehabarodtam az Ubuntuba! Nem hiszem, hogy hirtelen fellángolás lenne. Tetszik a filozófia miat követnek! Le a kalappal. rendeletem is 5 CD-t, mert ismerősök jelezték, hogy nekik is kéne LIVE dolog!
-
MaUser
addikt
Ubuntu-ról magyarul: Bővebben: link (Az Ubuntu Starter Guide is megtalálható magyar fordításban.)
-
MichaelSD
őstag
Megpróbáltam feltenni a Horay-t, de a partícionálás után nem találta a CD-ROMot.
-
Grunya
aktív tag
Nincs a cd-n Midnight Commander??? Hogyan lehetne feltenni. Modemes net elérésem van csak. Mit kellene letöltenem?
-
Grunya
aktív tag
Nnnna. Tegnap este volt szabad 15 percem és feltelepítettem ezt a Hoary-t.
Azt kell mondjam gyerekjáték a telepítés. Kipróbálni még nem volt időm, de majd arról is beszámolok. Kapásból megy az X, meg a Gnome. Azért ez sem rossz már... -
Grunya
aktív tag
Nem kell többé várnod.
Letölthető a Hoary Development release (Array3) iso-ja.
Friss és ropogós.
Bővebben: link -
AlBundy
aktív tag
Telepités után
alkalmazás futtatása menu,
beirod gdesklets
Futtatás fájllal
Ebben a könyvtárban találod az alapból feltelepülő modulokat
/usr/share/gdesklets/Displays/
PL.: gdesklets /usr/share/gdesklets/Displays/rss-grab/rssgrab-orig.display
Nálam legalábbis csak így tudtam működésre bírni. -
-
MaUser
addikt
Support holnapig elhalasztva, mert szereznem kell egy cd-romot.
-
MichaelSD
őstag
-
MaUser
addikt
válasz
MichaelSD #10 üzenetére
A hp-hoz próbáld ki ezt: Bővebben: link
[Szerkesztve] -
MichaelSD
őstag
Köszi a visszajelzést!
2 nyomtató van rákötve USBn: egy HP1010 és egy HP officejet 135d. A furcsa hogyha azt mondom, hogy Add Printer a detected printerek között benne van és a listában is a driver. Viszont ha nyomtatok akkor meg se moccannak.
A linkeket néztem, de még bele kell hogy ássam magam mert még nincs 5 órája hogy fent az Ubuntu.
[Szerkesztve] -
MaUser
addikt
Milyen nyomtató?
Két hasznos link Ubuntu témában: Bővebben: link Bővebben: link -
n0_gAboR
őstag
az okes, azzal nem volt baj...massal annal inkabb
megkisereltem 3x-ra is felrakni, en egy turelmes ember vagyok
3x-ra mar nem ismerte a pppoe config parancsot (root-kent) sem, meg egy csomo dolgot sem amit elozo installnal pl igen, egy darabig.
szoval en feladtam.
visszatertem a jo oreg es lassu suse9.2pro-hoz
csak azt nem ertem hogyha ennyire bugos, akkor hogyhogy ilyen elokelo helye van a distrowatch listan?
[Szerkesztve] -
n0_gAboR
őstag
hat nemtom lehet hogy envagyok bena, de eddig ilyen szintu botlasok semelyik eddig probalt linuxal nem voltak...
#1 install utan nem akart mukodni a sudo parancs, tehat nem tudtam root jelszot valasztani, tehat buko-> reinstall.
#2: itt sikerult a jelszo, netet is belottem pppoe configgal, kicsit hasznaltam a rendszert, aztan egyszercsak amikor a menube leptem kifagyott minden. ez volt az utolso latogatasom a gnomeban azota...ha visszalepek gdm.ben egy hibauzenet fogad hogy az ubuntu internetcimet nem talalja es lehet hogy a gnome nem fog megfeleloen muxeni... lehet ujraprobalni meg fojtatni, egyiknel nem csinal semmit masiknal meg kifagy. terminalban meg nem nagyon tudtam kezdo linuxos leven boldogulni mc, mcedit, joe hianyaban, ugyanis ezek nincsenek felrakva alapbol.
szal lehet hogy megsem annyira user frendly distro ez?! -
n0_gAboR
őstag
Még nem volt ennek a disztrónak témája ugyh gondoltam nyitok egyet abból az alkalomból hogy most töltöttem le
Telepitoje nem olyan csili-vili mint az UHU v SuSe v Mandrake-nek pl, de ettol meg user frendly. Mondjuk elsore meglepett h telepiteskor nem kerdezett root jelszot, hanem terminalbol sudoval kell beallitani...
nah megyek vissza megnezegetem jobban...
Ha segítséget szeretnétek kérni, egy kis leírás Sianis-tól, hogy az könnyebben megadható legyen [Cathfaern]:
Sziasztok!
Gondolkodtam egy kicsit, és rengeteg részletkérdést le lehetne tudni, ha a kérdésben leírnánk pár részletet a rendszerről.
1. Gép típusa (Desktop PC, laptop,...)
2. Hardvergond esetén, hardver pontos megnevezése
3. Telepített Ubuntu típusa (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu)
4. Melyik ablakkezelő alatt jelentkezik a probléma (Gnome, KDE, XFCE, ...)
5. Eddigi próbálkozások a dolog kijavításával (forrás megnevezése)
1. - 2. Azért kérem, hogy ezeket előre nevezzétek meg, mert ha valakinek gond van a hanggal, akkor lehet, hogy ugye aRts, EDS, ALSA bármi gond, de ha látom, hogy laptop ATI chipszet, akkor rögön látom, hogy hardvergond.
3. Nem mindegy, hogy alapból mik települtek fel, és mik lettek utólag ráhúzva a rendszerre
4. Szintén ugyanaz, mint 3-ban, ha alapból Gnome felülett lett telepítve, majd később KDE, akkor ebben is jelentkezhetnek gondok, amik ebből fakadnak
5. Ha más fórumon, dokumentációban volt esetleg leírás a problémáról, akkor szeretném tudni, hogy alapeset helyett milyen beállítások, módosítások történtek, hogy az ebből adódó hibákat ki lehessen javítani.
Igen összetett rendszerről beszélünk általában, és egy-egy gond néha mélyebben van, mint egy egyszerű csomagtelepítés vagy konfigfájl átírás.
Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségeteket, higyétek el, könyebb lesz így a segítő kezeknek megoldani a gondot, ha pontosan ismerjük a telepített környezetet!
Sianis
néhány hasznos link:
[link] az Ubuntu honlapja
[link] az Ubunturól magyarul, [link] és ennek fóruma. mielőtt kérdezel, a topikban, és ezen a fórumon keress!
HUP Wiki Breezy kalauz: [link]
Egyéb tanácsok:
- grub bootmanager visszaállítsáa, pl. win telepítése után:
bebootolsz a live cd-ről (6.06 esetén ez a telepítő-cd)
nyitsz egy terminálablakot, vagy ctrl-alt-F1-gyel átváltassz a konzolra
sudo mount /dev/hdXY /mnt
sudo chroot /mnt
sudo grub-install hd0
ahol a hdXY a telepített linuxot tartalmazó partíció. hogy hogyan jön ki, az inkább linux-kezdős kérdés, itt nem írom le.
mit és hogyan telepítsünk?
van egy téma, amivel kapcsolatban szeretnénk csomagokat telepíteni. erre való az apt. hogy mit telepítsünk, azt az
apt-cache search kifejezés
paranccsal találhatjuk meg, ahol a kifejezés a témára jellemző szó, angolul. ha túl nagy a találati lista, akor érdemes a parancssor után egy | grep másikkifejezés parancsot beszúrni, ahol a másikkifejezés egy szűkítést jelent.
ha megvan a csomag neve, akkor
sudo apt-get install csomag
paranccsal lehet telepíteni.
root jelszó: alapból Ubuntu alatt nincs a rootnak jelszava, mindent a sudo-n keresztül tudsz intézni. de ha neked akkoris root jelszó kell, tudsz adni neki:
sudo passwd
a sudo passwd root is teljesen jó, de alapból a passwd az aktuális user jelszavát állítja, tehát sudo után pl. a root-ét.
[ha ide illő, alapvető dolgot találsz, vagy tudsz, jelezd egy moderátornak, és berakja.]
a hozzászólást ngabor2 szerkesztette 2006. 09. 22-én 21:40-kor
Aktív témák
Hirdetés
- Ennyibe kerülhet a Xiaomi Watch S4 európai változata
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- World of Tanks - MMO
- Xiaomi smart home / Xiaomi okos otthon
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Path of Exile 2 early access kulcs
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Huawei P20 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kezdő Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 7500 / GTX 1050Ti / 16GB DDR4 / 128SSD+1TB HDD
- Dell 15 XPS 9510 UHD 4K+ HDR Touch Nano i7-11800H 32GB 1TB SSD Nvidia RTX 3050Ti Win11 Pro Garancia
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest