Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-10-10 15:19:20

LOGOUT.hu

Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#47151) Parci válasza BlackV (#47147) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

de ennek egyszerűen nem lehet ekkora jelentősége, mert nem ezt látni a gyakorlatban. nem kerül kórházba mindenki, akinél a gyerek hazahozza, a legtöbben igazán betegek sem lesznek, akárhogy is kapják el

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#47152) Sir Pocok válasza Parci (#47149) üzenetére


Sir Pocok
őstag

Két dolog:

a. Szerzett a keresztimmunitás a más koronavírus törzsekkel.
b. Genetikai okokból a vírusnak nehéz megtapadnia az ACE2 receptorokhoz. Ezt vizsgálják most nagyon erősen, több nemzetközi study is van futóban.

De igazad van ezt én se értem, csak ezeket a magyarázatokat hallottam eddig.

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#47153) Sir Pocok válasza Parci (#47151) üzenetére


Sir Pocok
őstag

"nem kerül kórházba mindenki, akinél a gyerek hazahozza"

Jó de nem ettől függ hanem a körülményektől. Itt arra gondolok például, hogy a szülő együtt alszik-e a beteg gyerekkel. A beteg gyerek külön szobában van-e. Stb. Ezek azért a vírus felvétele szempontjából fontos tényezők, de erre érdemi kutatás és statisztika nincs.

[ Szerkesztve ]

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#47154) Parci válasza Sir Pocok (#47153) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

persze, hogy együtt alszik a beteg 3 évessel, nem teszi szkafenderbe se őt, se magát, nem hord maszkot otthon 0-24-ben stb.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#47155) szabi__memo


szabi__memo
nagyúr

Csollány ECMO-n. Mint oltatlan..

(#47156) BlackV válasza Parci (#47151) üzenetére


BlackV
senior tag

Vágesz. Még arra tudok gondolni, hogy az immunrendszer hullámzó. Hol felerősödik, hol legyengül. Egy teljesen egészséges fiatalnál is van, hogy éppen legyengül, bármi miatt. Így talán akiket így talál el a vírus, azoknál az NK sejtek nem tudják időben eloltani a fertőzést. Pl állapotos nőknek legyengül az immunrendszer, mert minden kraftot a kicsinek tolja.

(#47157) UberMutant válasza szabi__memo (#47155) üzenetére


UberMutant
őstag

celeb

(#47158) Gothmog válasza szabi__memo (#47155) üzenetére


Gothmog
aktív tag

Én 20 évesnél idősebb oltatlanoknak - kivéve, ha várandós anyukák - nem tartanám fent az ECMO lehetőségét. (Nagyon korlátozott a gépek száma, dedikált személyzetet igényel, drága stb.)
De mint ahogy előttem is írták: celeb (sportoló, olimpikon).

Egyébként sajnálom a csókát. (Korábban is beírtam ide Csollány kapcsán, hogy anno sportolóként nagyon szimpatikus volt, a nyilatkozatai is. Kár, hogy berántotta ez a hülyeség, és elment a józan esze.)

Egyébként a Sir Pocok által a minap linkelt előadás sorozatban volt egy ECMO-s előadás (ezt az egyet félig megnéztem/átpörgettem - a többire sajnos nem volt időm), és anno sikerült vele megmenteni durván túlsúlyos (BMI 40 felett), 60 feletti, már rommá roncsolódott tüdejű beteget is. (És ami meglepő volt, nagyon szépen regenerálódott a tüdő.)

Endure. In enduring, grow strong.

(#47159) koncsik válasza Weareus (#47110) üzenetére


koncsik
MODERÁTOR

Ne hagyja abba, de probiotikumot szedjen mellé.

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#47160) Z.É.T. válasza BlackV (#47147) üzenetére


Z.É.T.
őstag

2020 nyara óta meggyőződésem - persze nem saját kútfőből, virológusoktól - a vírusdózisos elmélet.
(visszakeresve, augusztusban beszéltünk róla először, még a lazában)

(#47161) szabi__memo válasza Gothmog (#47158) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Így gondolom én is. Azért is írtam..
Akik tehetnek róla, mert nem oltattak így jártak. Meghozták a döntést, azoknak illene ilyen lehetőséget biztosítani akik felelősen gondolkodtak. Az oltatlanoknak csak ha van felesleges erőforrás. Jelenleg biztos, hogy ez nem így van

[ Szerkesztve ]

(#47162) BlackV válasza Z.É.T. (#47160) üzenetére


BlackV
senior tag

Valóban vannak ellene keresztkérdések, amiket Parci is feltett.
De én is azt gondolom, hogy tényező.

2020 nyara óta meggyőződésem
oké akkor ha nyerünk felezünk :)

[ Szerkesztve ]

(#47163) Ringman válasza Gothmog (#47158) üzenetére


Ringman
nagyúr

vip antivaxer-ellátás

(#47164) szabi__memo válasza Ringman (#47163) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Felháborító egyébként ha olyat próbálnak megmenteni akinek kevesebb esélye van a túlélésre és helyette akinek több esélye lenne meghal mert nincs gép...

(#47165) UberMutant válasza szabi__memo (#47164) üzenetére


UberMutant
őstag

csodálkoznék, ha megérné a nevenapját

(#47166) seredy


seredy
tag

sziasztok, elég mérges és dühös vagyok, biztos ez mondatja velem. Nagyanyám 80 évesen belehalt a covidba, múlt pénteken vitték be a kórházba, reggel telefonáltak, hogy elment. A kórháznak nem kellett volna hamarabb szólnia, hogy az állapota alapján napokon belül meghalhat? Nem lehetne a hozzátartozóknak elbúcsúzni? Nem hiszem el, hogy előző nap nem látták már az eredményein, hogy hamarosan eltávozhat. Baromi dühös vagyok emiatt. Amiatt is, amilyen bánásmódban részesült, és amennyire nem működött a tájékoztatás (volt nap, hogy el se lehetett érni a kórházat, nem vette fel az osztály a telefont, semmit se tudtunk). Egy-egy nővér iszonyatosan bunkó és alpári stílusban beszélt. Én értem, hogy az egészségügy nullán van, de könyörgöm, ha valaki nem akarja / tudja végezni a munkáját, takarodjon a kórházból. El se tudom képzelni, hogy ha valaki egy telefonbeszélgetés során ilyen, hogy viselkedik a betegekkel. Megbántani senkit se akarok, a harag mondatja ezt velem, de muszáj volt kiadnom legalább itt.

(#47167) fatal` válasza seredy (#47166) üzenetére


fatal`
titán

Őszinte részvétem. :(

(#47168) Z.É.T. válasza BlackV (#47162) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Úgy képzelem, mint egy membránt.
Az aktuális immunstátusz - mindenestül, keresztimmunitással, korábbi áteséssel, vakcinációval, káposztával - a szakítószilárdsága és áteresztőképessége; a dózis pedig a nyomás és időtartam együttese.
És mint tudjuk, a fertőzöttek nem egyformán ürítik a vírust ( bár a delta kicsit homogénebbre festette a képet), egy kvázi szuperterjesztő átszakítja a membránt, egy átlagnál kevesebbet ürítő meg nem.
(és ugye volt olyan hír a deltáról, hogy míg korábban csak minden tizedik-huszadik volt szuperfertőző, addig a delta esetén ez 1:3 - 1:5 körül lehet)

Nem szakmai megfogalmazás, de véleményem szerint minden fertőzést "áttörésként" lehet venni, ahol a vakcina/átesés erősebbé teszi/teheti a "membránt".

Ez az én elméletem :B

-------

Felezhetünk, persze, csak kellene valami érdemi eredmény is hozzá, úgy emlékszem, hogy sehol nem hirdettek sem ösztöndíjat, sem támogatási alapot a fórum-okosaknak. :D

(#47169) Z.É.T.


Z.É.T.
őstag

ECMO működési bemutató cikk, raketa.hu

-----

Seredy, részvétem :(

(#47170) Weareus válasza UberMutant (#47111) üzenetére


Weareus
addikt

Mondjuk, hogy a Sumamed felírása után derült ki, hogy Covidos, a Sumamed arra meg pont nem jó, de legalább ágyúlövés. Persze a Favipiravir ebben az adagolási rendben meg minimum overkill, szóval ja... A kettő együtt biztos jót fog tenni.
Mondjuk ez lenne az ok abbahagyni.

[ Szerkesztve ]

Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.

(#47171) szabi__memo válasza seredy (#47166) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Őszinte részvétem.
Az a helyzet, hogy amit leírtál az még csak nem is a járvány számlájára írható. Katasztrofális az egészségügy. Sokszor látni, hogy egész nap megy a kévézgatás, a trécselés a telefon meg csak cseng. Az ilyen embereket azonnal kirúgném az biztos

(#47172) Ringman válasza seredy (#47166) üzenetére


Ringman
nagyúr

részvétem

(#47173) emvy válasza seredy (#47166) üzenetére


emvy
nagyúr

> de könyörgöm, ha valaki nem akarja / tudja végezni a munkáját, takarodjon a kórházból.

sajnalom, ami történt, de a jelenlegi szabályozások alapján a nővér nem mehet sehova, akkor sem, ha úgy érzi, hogy nem tudja végezni a munkáját.

while (!sleep) sheep++;

(#47174) t72killer válasza Ringman (#47124) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Egy vuhani primer mehetne a gyerekeknek, uis nincs imprinting.

#47113: Izgalmas, az még a delta-omikron meccs eleje volt. 1 hét és lehet kb 1500 európai esetből gondolkodni, bár ha zömük oltott fiatal, akkor nem lesz teljeskörű infó.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#47175) Jablocskov válasza BlackV (#47116) üzenetére


Jablocskov
tag

A SARS-CoV-2 nagyon fejlett mechanizmussal rendelkezik az immunrendszer elkerüléséhez. Legalább 30 olyan fehérjét kódol, amelyek segítenek abban, hogy elrejtsék a vírust az immunrendszer elől. Így a fertőzés kezdeti szakaszában a vírus szinte zavartalanul szaporodhat. Ez valószínűleg minden fertőzött esetében megtörténik. Erre utalnak azok a megfigyelések, hogy a vírustiter a tünetmentes fertőzöttekben is magas lehet. Amikor az immunrendszer észleli a vírust, akkor a vírusszint már olyan magas lehet, ami kiválthatja a citokinvihart és a beteg súlyos állapotba kerül. A betegség lefolyását alapvetően az határozza meg, hogy a második szakaszban hogyan reagál a beteg szervezete. Az immunrendszer elkerülése, a citokinvihar kialakulása nagyon bonyolult folyamat, amit számtalan tényező befolyásol. Ezek egyénenként rendkívül eltérőek lehetnek ezért reagálunk különbözőképpen a fertőzésre.

Innate Immunity Evasion Strategies of Highly Pathogenic Coronaviruses: SARS-CoV, MERS-CoV, and SARS-CoV-2

(Nem kötekedésnek szántam, inkább kiegészítésnek. ;) )

(#47176) t72killer válasza Drizzt (#47138) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Látom ott se a megbízó antivaxxerek a legélesebb kések a fiókban :DDD :DD .

Srácok, nézzétek a lehetőséget: priviztek egy kicsit valamelyik tard csoportban és pikpakk megvan a 4. oltás, sőt kis költőpénz is :)) . Mondjuk tuti janssent akarna a megbízó, azt meg kenje a hajára.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#47177) Ezekiell válasza emvy (#47173) üzenetére


Ezekiell
veterán

Illetve sajnos igaz, hogy mogyoróért mókust kapsz - szar lóvéért meg hát nem az elit megy nővérnek...

Ez nem felmentés semmiképpen, csak ténymegállapítás.

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#47178) Z.É.T.


Z.É.T.
őstag

Vattay Gábor kiselemzés (trend, hullám és egy kis omikron)

(#47179) BlackV válasza Jablocskov (#47175) üzenetére


BlackV
senior tag

Igen pl az interferonok blokkolása is egy lehetséges ok.
Erről itt linkeltem egy nature cikket még régebben: [link]
De ez is csak egy a sok közül. Tényleg már tele a padlásunk lehetséges verziókkal. Hogy van-e fő ludas, vagy soktényezős, hogy egyik ember miért lesz súlyos beteg a másik miért nem, nem tudom.

..azonkívül, hogy a magas kezdődózis az oka. :DDD :P

[ Szerkesztve ]

(#47180) Rage47 válasza seredy (#47166) üzenetére


Rage47
veterán

Őszinte részvétem. És sajnálom, hogy meg kellett tapasztalnotok az itthoni kórházhelyzetet, mi is átéltük ezt papámmal, igaz covid előtt.

[ Szerkesztve ]

(#47181) Sir Pocok


Sir Pocok
őstag

20 perces előadás, érdemes megnézni:

Az ECMO-ellátás szerepe a COVID-járványban Madurka Ildikó osztályvezető főorvos (Országos Onkológiai Intézet)

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#47182) t72killer válasza seredy (#47166) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Őszinte részvétem :( . Nem, nem tudják 1 nappal előtte sem, a delta gyorsan és kiszámíthatatlanul dolgozik.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#47183) UberMutant válasza Weareus (#47170) üzenetére


UberMutant
őstag

na ja, csak ha kezdődő tüdőgyulladásra kapta , akkor meg hiba abbahagyni.
az, hogy te azt hiszed, hogy felső légúti panaszra kapta, nem jelenti azt, hogy így is volt.

mi lenne, ha az orvossal beszélné meg az illető? azzal , aki felírta.

(#47184) Parci válasza szabi__memo (#47164) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

picit elszaladt a ló a témában itt a topikban. maradjunk annyiban, hogy nem mi vagyunk az ecmo osztályon, nem tudjuk, hogy kinek milyen esélye van. azért csollány esetében látatlanban is több az esély, mint kóbornál. és ugyan túlkereslet esetén én is hátrébb sorolnám az oltatlanokat, de... amúgy nem sajnálom tőle az ellátást (számlát viszont adnék a végén).

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#47185) Parci válasza BlackV (#47179) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

én ellene fogadok. eleve ultragyorsan szaporodik a delta is, szóval a kezdődózis számíthatna 1-2 napot: az egyik 3-5 nap alatt hal bele, a másik 4-7 nap alatt. miközben az immunrendszer egy új kórokozót kb. 10 nap alatt takarít ki a szervezetből. és a családosok is hullanának kimutathatóan.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#47186) fokukac


fokukac
nagyúr

érdekességképpen, frissítettem a heti halálozási csártot, összehasonlítva a korábbi évekkel. (nov. 14-i a legfrissebb KSH adat)

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#47187) Lauda válasza seredy (#47166) üzenetére


Lauda
félisten

Be volt oltva, ha igen milyen oltást kapott? Csak amiatt kérdezem, hogy az oltottság mellett vitte el ilyen gyorsan, vagy anélkül. :)

(#47188) BlackV válasza Parci (#47185) üzenetére


BlackV
senior tag

Egy utolsó megjegyzés a mégsem hullanak a gyerekes szülők keresztkérdésre: a gyerkőcök sokkal kevesebbet ürítenek.
De igazából én is csak tippelőzök, úgyh offba rakom már.

(#47189) Parci válasza seredy (#47166) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

részvétem :(

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#47190) Gothmog válasza seredy (#47166) üzenetére


Gothmog
aktív tag

Részvétem, és kitartás arra az időszakra, míg túl nem teszitek magatokat azon, ahogyan történt.

Endure. In enduring, grow strong.

(#47191) Parci válasza BlackV (#47188) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ez talán számít addig, ameddig ő az egyedüli fertőzött. utána viszont a szülők mindig párosával hullanának

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#47192) t72killer válasza fokukac (#47186) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Pici megbicsaklás a növekedésben, hátha... Bár ez igen messze még a trendfordulótól. Romániában korlátozások is kellettek ahhoz, hogy fordítsanak.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#47193) Parci válasza Z.É.T. (#47178) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ez tűnik most a leginkább összeszedett összefoglalónak a friss helyzetről. sajnos.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#47194) Vesa válasza BlackV (#47097) üzenetére


Vesa
veterán

Igen, teljesen jól látod, én is azon gondolkodtam, hogy bár a tanulmányban ezeknek a specifikus T-sejteknek az enyhe lefolyással való páruzamát találták meg, de arról nem szólt a fáma -vagy legalábbis, én nem találkoztam vele az írásban, bár nem olvastam el az utolsó betűig-, hogy ez mennyiben volt elsődleges oka az enyhe tüneteknek? Tehát lehet, hogy egy eleve erős antitestszinttel rendelkező embernél, valójában ez utóbbiak végezték a munka nagyrészét és nem a T-sejtek. Az mondjuk így is érdekes kérdés, hogy a súlyos lefolyásnál, ahol a vizsgált T-sejtek száma lényegesen elmaradt a kontrollcsoportétól, miért nem termelődött annyi, és olyan minőségű T-sejt, mint az enyhe lefolyású embereknél? Elvégre idő lett volna rá, és a súlyos lefolyás jóval nagyobb vírus terhelést jelent a szervezetre, tehát logikusan -ha késve is-, de jóval nagyobb arányban kellene "pánikszerűen" termelnie a szervezetnek.

A tudomány a valóság költészete!

(#47195) Vesa válasza tisn (#47112) üzenetére


Vesa
veterán

"a kinaiak a nyugdijfizetest akartak optimalizalni a laborban?!"

Elég sok konteó szól erről, és az adatokat látva akár még logikus is lehetne -de bizonyítva nincs, tehát maximum elmélkedés szintjén-, azonban ennek ellent mond az, hogy az újabb variánsok már sajnos egyre jobban megütik a gyerekeket is. A Delta már sokkal nagyobb arányban kórházba küldte a 40+ korosztályt is.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#47196) Parci válasza Vesa (#47195) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

erre könnyű ráhúzni, hogy ez már a mutációk miatt van, amikkel kikerült a kezükből a kontroll ;]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#47197) BlackV válasza Vesa (#47194) üzenetére


BlackV
senior tag

"Az mondjuk így is érdekes kérdés, hogy a súlyos lefolyásnál, ahol a vizsgált T-sejtek száma lényegesen elmaradt a kontrollcsoportétól, miért nem termelődött annyi, és olyan minőségű T-sejt, mint az enyhe lefolyású embereknél?"

Egy doki régebbi cikke szerint röviden: súlyos fertőzésnél túl nagy a stressz és magára gyújtja a szervezet a házat, mintsem keresgélje melyik a megfelelő benzin. Ma már lehetnek pontatlanságok ebben a régi cikkben, de fő lényeg igaz lehet:

"Az új koronavírus sajnos kifejlesztett egy megkerülő mechanizmust az immun memória kivédésére, mely során egyszerre szinte az összes celluláris immunsejtet aktiválja. A bekövetkező „káosz” lehetetlenné teszi, hogy a koronavírus ellen specifikus tartós immunválasz jöjjön létre, így fordulhat elő, hogy 3 hónappal a megbetegedést követően a páciens újra fertőződhet..."
https://fmedical.hu/bejegyzes/sars-covid19-elleni-immunitas/103

Elköszönök, megyek steak partizni, egyszer élünk. :)

(#47198) mozso válasza fokukac (#47186) üzenetére


mozso
senior tag

Hát ez szomorú. 2020. őszén a hivatalos Covid halottak közölt számait találtam inkonzisztensnek többedmagammal (43-48 hét között). Ezt utólag rendbe tette a KSH több hónapos csúszással kiadott statisztikája, aminek eredménye a 2020. végi hatalmas narancssárga púp lett.

Megdöbbent, hogy megint hasonló púp kezd rajzolódni 2021 végén (pirossal)...

2020 45. hét:
hivatalos covid halott 619
utolagos KSH korrekcioval inkabb 987 covid halott
összes halott: 3551

2021 45. hét:
hivatalos covid halott 683
utólagos KSH korrekcióval most nem matekoltam ki
összes halott: 3325 (ez még nőni fog a módszertan miatt)

2020 49. hét: - ezen a héten már nem volt akkora eltérés a covid halottak számában
hivatalos covid halott 1196
utolagos KSH korrekcioval inkabb 1248 covid halott
összes halott: 4169

2021 49. hét:
hivatalos covid halott 1301
utolagos KSH korrekcioval inkabb ???? covid halott (majd márciusban megtudjuk)
összes halott: ???? (majd márciusban megtudjuk)

Szóval nagyon hasonlóan rosszul nézünk ki, mint 1 éve. :( :(

[ Szerkesztve ]

(#47199) Z.É.T. válasza Parci (#47196) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Az oltások miatt!44!

(#47200) radi8tor válasza mozso (#47198) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Az oltások miatt!44!négy
Ha nem lenne oltás, lenne lockdown kevesebb kontakttal.

Mellesleg jól éreztem magam szerdán a céges vacsin. (tavaly ez nem lett volna kivitelezhető)

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.