Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Öregszem
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Keldor emlékére
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
-
LOGOUT.hu
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Segal
veterán
válasz Dluinet #10998 üzenetére
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Ringman
nagyúr
A magyar gazdaság helyzetéről Orbán azt mondta, szerinte „a föllendülés küszöbén áll”
->
Orbán Viktor fogadta az IMF vezetőjét[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Vesa
veterán
Az arany is elég szépen menetel...
A tudomány a valóság költészete!
-
julius666
addikt
válasz Ixion77 #10987 üzenetére
Sajnos igen. A fentebb linkelt scaling chartok alapján úgy tűnik, ennek a faroknak végül igaza volt (legalábbis a következő pár évre). Ajánlom btw a cikk dátumának és az általad is említett XLU chartnak az összevetését...
Aztán persze a valóság sose ilyen egyszerű, főleg gazdasági kérdésekben. Ettől függetlenül még simán beüthet kövi 1-2 évben recesszió ami aztán leveri az árfolyamokat, simán lehet az OpenAI "nem bontja ki az igazság minden részletét" (azért az x tengelyről a mértékegységek, pontos skála ügyesen le van felejtve, azon még sok múlik). De sajnos jelenleg nagyon nem úgy tűnik...
-
Ixion77
Topikgazda
Innen már elég valószínű.
Ha nem, az triple top, és ha 5400 alá csökken, akkor jó eséllyel vége a sok éves bull run-nak.
De elég rendesen nekifeszült, aztán visszament likviditást gyűjteni, majd a héten kilőtt felfelé. TA alapján sokkal valószínűbb hogy új csúcs lesz, aztán kilövés 6K fölé."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
válasz julius666 #10985 üzenetére
"Érdekes, hogy a piacot nem nagyon izgatta tegnap a dolog. Pedig ez abszolút abba az irányba mutat, hogy várhatóan nem csillapodik a compute éhség, sőt."
Nézted az XLU-t az elmúlt hónapokban? Egyrészt persze late cycling investment, de az emelkedés másik oka az energiaéhség növekedése.
A klíma meg persze összeomlik.
Ez nagyon durva."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Wn2tl
aktív tag
Eszméletlen mit hintázott az utóbbi pár hétben az snp500. Kíváncsi leszek harmadik nekifutásra most meg tud-e majd küzdeni az ath-val:
-
julius666
addikt
válasz Ixion77 #10983 üzenetére
Ezt még ide zárszóként, mert ez viszont ide való, és ON.
Ez tényleg valami minőségében új cucc, a hagyományos modell méret, training idő skálázási törvény mellett újat vezet be, az inference is skálázódik a számítási kapacitás növelésével (ilyen eddig nem volt). Ez alapján a fejlődési görbe várhatóan mégse lapul ki, sőt, valszeg tovább folytatódik az AI race a cégek között (már ha sikerül lemásolni az OpenAI új architektúráját), még több compute árán.
Érdekes, hogy a piacot nem nagyon izgatta tegnap a dolog. Pedig ez abszolút abba az irányba mutat, hogy várhatóan nem csillapodik a compute éhség, sőt.
-
Vesa
veterán
válasz favagoJoska #10982 üzenetére
"Ti állítottátok végig, hogy de ez az intelligencia ez már olyan, mert tetrisz hibákat javít meg minden"
Megmutatnád, hol állítottam ilyet? Várom az AI topikban az idézetet!
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
Ezt a threadet az AI topicban lehet folytatni.
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
favagoJoska
tag
Nem beszéltem el senki mellett.
Ti állítottátok végig, hogy de ez az intelligencia ez már olyan, mert tetrisz hibákat javít meg minden. Hát ha tetrisz hibát tud javítani akkor miért nem javítja meg a saját outputját, eteti magát vissza vele és fejlődik a végtelenbe? Ki kellene fejteni hogy miért is nehéz ez?
Nagyon jó volt Major Lion példája is, mert ha végiggondoljátok akkor valóban miért is nem tudja kijavítani magát ez az AI úgy hogy csak megmondod neki hogy 5 ujj kell és onnantól megtanulja. A háttérben etesse magát millió inputtal újra nem érdekel, én ezt is megengedem neki... De valamiért nem így javították ki.
A legalapabb állításom felett siklottatok el, hogy ezek a modellek lényegében úgy működnek hogy a megadott inputra megmondják hogy statisztikailag mi következik a legvalószínűbben. Ennyi. Ebből nem lesz szuperintelligencia sohasem, de még olyan sem amelyik komplex rendszereket A-tól Z-ig lefejleszt, validál meg minden. Ahhoz valamilyen forradalmi újítás kell. Ezt állítottam a legelején, de ti győzködtetek, hogy de mert tetriszt javít, meg okosabb mint néhány ember meg ilyenek...
Én csak próbálok rávilágitani az önellentmondásokra amikbe beleütköztök úgy hogy észre sem veszitek.[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz favagoJoska #10973 üzenetére
Folyamatosan elbeszélsz mindenki mellett. Nem mondta senki, hogy jelenleg alkalmas, azt mondjuk, hogy a jövőben lehetséges lesz. Azt sem állítja senki, hogy pont ezzel a technológiával lesz lehetséges, de az algoritmusok és a megközelítések is változnak. Az AI még csak a fejlesztés elején jár, de nem fog itt megrekedni.
[ Szerkesztve ]
-
favagoJoska
tag
válasz julius666 #10978 üzenetére
"Az az alapvető baj ezzel, hogy butább, meglévő modellek kimeneteiből (synthetic data) nehéz okosabb modellt trainelni."
Hát pedig ha ez olyan intelligencia lenne valóban amiről ti beszéltek (érti a hibákat, kontextust, javítani tud meg minden) akkor egy ilyen pozitív feedback loopot kialakitani már nem lenne nagy kunszt.
Oké nem lenne gyors, de miért nem csináltak meg kisérleti jelleggel egy ilyen AI rendszert amelyik mondjuk 1 év önetetés után kiköőp neked egy über komplex szoftvert amire az emberiségnek nagy szüksége van. Vagy megtervezni a tuti robotot, amibe már csak át kellene ültetni a modellt és kész a terminátor. -
julius666
addikt
válasz favagoJoska #10974 üzenetére
Ha arra gondolsz, hogy AI generált outputokat használjanak jövőbeli új, okosabb AI modellek traineléséhez, akkor azon aktívan dolgoznak már, mivel a könnyen, publikusan elérhető emberek által generált szövegek lényegében már "elfogytak"; a meglévő modellekkel már kis túlzással megetették az egész internetet trainelés során. Nagyobb, ezáltal okosabb modellekhez meg több adat kéne, marad hát a synthetic data alapú training.
Az az alapvető baj ezzel, hogy butább, meglévő modellek kimeneteiből (synthetic data) nehéz okosabb modellt trainelni. A most kidobott új O1 modellcsalád ezt próbálja feloldani, rahedli extra generált tokenből mazsoláz össze egy az alap modelltől jobb minőségű kimenetet. A GPT5 trainingjéhez az O1 kimeneteit fogják már nagyrészt használni, meglátjuk ez hova vezet majd a gyakorlatban.
#10977 Major Lion
A képgenerálás nem pont úgy működik szerintem ahogy te elképzeled, legalábbis a stable diffusion módszernél nem volt ilyenre lehetőség, hogy szövegesen utólag megmondjad, mit javítson a képen. Más a működés, bemeneti szövegből "megálmodik" egy kimenetet, nincs folytatólagos diskurzus.5 ujjas promptra meg lehet nem volt értelmesen betanítva (nem volt megmutatva neki milyen a sok/kevés ujjas kéz meg milyen az 5 ujjas), és/vagy mellé még kicsi/buta is volt a modell. Az új generációval nem szokott gond lenni.
De ez már kezd nagyon off lenni itt.
[ Szerkesztve ]
-
Major Lion
senior tag
válasz julius666 #10975 üzenetére
Nem mertek le semmit. 4 vagy 3 ujat konnyebb es gyorsabb volt rajzolni azokban az idokben amikor meg minden kepkockat kezzel csinaltak.
Egyebkent miert nem ugy javitottak ki az AI-t hogy valaki beirta neki ez igy nem jo mert az embernek 5 ujja van, az AI meg megertette es azutan mar 5 ujat rajzolt. Ez lenne az intelligencia, nem?
[ Szerkesztve ]
On a long enough timeline the survival rate for everyone drops to zero
-
julius666
addikt
válasz favagoJoska #10965 üzenetére
A képgenerálásnál közismert probléma volt, hogy embereknek néha nem 5 ujjat generált, hanem 4-et, 6-ot vagy akármennyit. Ez a különbség az emberi megértés és valamilyen statisztikai alapú kimenet generálás között.
Gyerekek pont ugyanúgy elrontják az ujjak számát rajzolásnál, mint az AI. De nézd meg, a klasszik Disney mesékben hány ujja volt a karaktereknek. Gondolom szépen lemérték kontrollcsoportos mérésekkel, hogy nem kell 5 ujj, elég 4 is, mert az átlagember észre se veszi és kevesebbet kell akkor rajzolni, olcsóbb.Szóval nem igaz amit az emberekről írsz.
Persze ezt kijavították
Tehát akkor mégsem volt akadály az AI-nak. Egyébként úgy "javították ki", hogy az új generációs képgeneráló modellek (pl. a Flux) nagyobb paraméterszámmal dolgoznak, több tudást tudnak felhalmozni és komplexebb dolgokat tudnak kezelni. Na meg a tanulási adatokat jobban felannotálták. És így már mennek az ujjak is. Sőt, a szöveg is. A modellnek lett elég kapacitása rá, hát megtanulta, megértette.én sem állítom hogy nem fognak tudni ezek az LLM-ek neked komplex szoftvert kiköpni magukból, de hogy levalidálni nem fogod tudni és jó eséllyel a hibákat sem kijavítani megfelelően az biztos
Akkor térjünk vissza a megrendelő vs. szoftvercég példára! Megrendelő hogyan validál, hogyan javít hibákat? Sehogy. Megrendel egy szoftvert valami specifikáció alapján a Black Box kft-től, az leszállítja. Megrendelő kipróbálgatja, ha hibát talál, megy vissza a Black Box kft-nek a hiba leírásával. Ha éles üzemben jön hiba, szintén. Ugyanez tud menni ugyanígy egy LLM-el is megrendelő szempontjából. Konkrét, szélsőségesen leegyszerűsített példának lásd a videóban a tetris generálást.
A probléma az, hogy ezt csak egy bizonyos komplexitásig tudják a jelenlegi modellek használhatóan művelni, addig a pontig "értik" a kapott inputot. Afelett nagyon leromlik a hatékonyságuk, baromságokat kezdenek csinálni. Ez nagyban összefügg a context window méretével (illetve annak hasznos részével). Pontosan erről beszéltem én.
-
favagoJoska
tag
válasz favagoJoska #10973 üzenetére
Btw, ha ezek a tulajdonságok amit ezeknek az AI modelleknek tulajdonítatok igazak lennének (és nem csak ennek imitációi), akkor már csak annyi lenne a dolog a technológiai szingularitás eléréséhez, hogy az AI által kiköpött adatokkal vissza kell etetni a modelt és ezzel egy pozitív feedback loopba lökni:
an upgradable intelligent agent could eventually enter a positive feedback loop of self-improvement cycles, each successive; and more intelligent generation appearing more and more rapidly, causing a rapid increase ("explosion") in intelligence which would ultimately result in a powerful superintelligence, qualitatively far surpassing all human intelligence.
Szerintem itt nem tartunk. -
favagoJoska
tag
válasz Ixion77 #10966 üzenetére
"Az önjavításra pont ott volt a példa a belinkelt videóban. Megértette a hibaüzenetet, tudta hogy az alapján mit kell módosítani, el is magyarázta hogy miért, és létre is hozta az új, működő kódot."
Jah, csak egy tetrises példa nagyon nem ugyanaz mint egy komplex rendszert lefejleszteni, validálni, és bugokat javítani. De ettől még nem állítottam, hogy nem lehet bugjavításra használni ezeket a modelleket. Csak azt állítottam hogy komplex rendszereknél nem fogod tudni megfelelően kijavítani ezeket a hibákat."Mindig ugyanezeket a "soha nem fog megtörténni" állításokat halljuk, és mindig tévesnek bizonyultak:
....."
Ez így fals érvelés.
"A helyzet az, hogy ha valami úgy hápog mint egy kacsa, úgy néz ki mint egy kacsa, akkor az minden bizonnyal egy kacsa."
Erről van szó, hogy ez csak a laikusok számára hápog úgy mint a kacsa..."Mondhatjuk, hogy ez csak LLM, nem intelligencia, de ha így is jobban teljesít intelligenciát igénylő feladatokban mint a legtöbb ember, akkor a legtöbb ember sem intelligens."
Ne keverjük a szezont a fazonnal. Az, hogy bizonyos feladatokban jobb mint az ember nem jelenti automatikusan azt hogy mindenben jobb lesz. És az állításomat tartom, hogy ezeknél az LLM-eknél többre lesz szükség hogy valóban elérjünk oda, hogy olyan általános AI-nk legyen amelyik valóban intelligens. -
Vesa
veterán
válasz axioma #10971 üzenetére
Nagyrészt az ember is abból él, hogy tréneli magát más emberek korábbi tudásából. Tananyagnak hívják. Oktatás nélkül, önerőből, 100 emberből 99 teljesen hülye marad. Viszont ide eljutni rettentő sok idő volt, és egymásra épülve a korábbi apró megfigyelésekből, exponenciálisan nőtt a fejlődés, ahogy az adatbázis bővült.
[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
Azt elég nehéz definiálni, hogy mit jelent az, hogy valamit megértesz. Azt, hogy te azt érzed, hogy megértetted, az nem jelent semmit. Az csak egy érzés. Tulajdonképpen azt jelenti, hogy ha megjelensz egy téma szakértőiből álló bizottság előtt, akkor te helyesen tudsz válaszolni az ő (szerintük a megértést tesztelő) kérdéseikre. És ha ezen a "teszten" átmész, akkor onnan már csak filozófiai kérdés, hogy megértetted-e a témát (vagy "bemagoltad / kipuskáztad"); statisztikailag / használhatóság szempontjából az lényeg, hogy jó eséllyel helyesen fogsz válaszolni a valós életben felmerülő 101-edik kérdésre is.
-
j0k3r!
senior tag
válasz Ringman #10967 üzenetére
"Broke out", ja... Itt a válasz: [link]
Az a bajom az ilyen kamu hype-olással, hogy így a lézerszemű kriptósok szintjére fog süllyedni előbb-utóbb az ilyen visszataszító "marketing" miatt, ami amúgy jó technológia (lesz)
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
Ixion77
Topikgazda
"de hogy levalidálni nem fogod tudni és jó eséllyel a hibákat sem kijavítani megfelelően az biztos"
Az önjavításra pont ott volt a példa a belinkelt videóban. Megértette a hibaüzenetet, tudta hogy az alapján mit kell módosítani, el is magyarázta hogy miért, és létre is hozta az új, működő kódot.Mindig ugyanezeket a "soha nem fog megtörténni" állításokat halljuk, és mindig tévesnek bizonyultak:
A gép soha nem fog magától tanulni.
A gép sosem fogja tudni elverni az embert sakkban.
A gép soha nem fogja elverni az embert goban.
A gép soha nem lesz kreatívabb mint az ember.
A gép soha nem fogja tudni olyan színvonalasan használni a nyelvet mint az ember.
A gép soha nem fog tudni úgy beszélgetni mint egy ember.
A gép soha nem fogja tudni teljesíteni a Turing tesztet.
A gép soha nem fog megérteni és megoldani komplex logikát igénylő feladatokat.Úgy látom, most épp "a gép csak statisztikai alapon rak egymás után a szavakat, nem lesz soha intelligens" a téma.
A helyzet az, hogy ha valami úgy hápog mint egy kacsa, úgy néz ki mint egy kacsa, akkor az minden bizonnyal egy kacsa.Mondhatjuk, hogy ez csak LLM, nem intelligencia, de ha így is jobban teljesít intelligenciát igénylő feladatokban mint a legtöbb ember, akkor a legtöbb ember sem intelligens.
[ Szerkesztve ]
-
favagoJoska
tag
válasz julius666 #10964 üzenetére
Szerintem ez nem pusztán skálázódás kérdése. Óriási a különbség a probléma valódi megértése, és valamilyen statisztikai alapú kimenet generálás között, bármekkora a kontextusablak vagy a tanulási adat.
Egy egyszerű példa. A képgenerálásnál közismert probléma volt, hogy embereknek néha nem 5 ujjat generált, hanem 4-et, 6-ot vagy akármennyit. Ez a különbség az emberi megértés és valamilyen statisztikai alapú kimenet generálás között. Egy ember megérti hogy miért kell 5 ujj egy emberi kézre (még akkor is ha egy kezdő festő hibázik és rosszul rajzolja meg a kezet), az LLM viszont nem érti, nem is fogja tudni megérteni hogy miért kell ez, pusztán ezt tanulta be... Persze ezt kijavították, mondjuk az által hogy olyan képekkel etették, vagy súlyokat állítgattak rajta, de világon mindenre nem lehet így kijavítani kivéve ha valakiben nincs benne a világ összes tudása a jövőre előre... Ez az analógia alapján szerintem már kivilágosodik hogy nagyon nem mindegy hogy egy ember vs AI hibázik az miért is hibázik igazából. Ennek messzemenő jelentősége van.
Megrendelői szemszögből pontosan így működik bármelyik szoftvercég is."
Nem egészen, de én sem állítom hogy nem fognak tudni ezek az LLM-ek neked komplex szoftvert kiköpni magukból, de hogy levalidálni nem fogod tudni és jó eséllyel a hibákat sem kijavítani megfelelően az biztos, az előbb említett okok miatt. És itt hiába lesz nagyobb a kontextusablak, meg több a tanulási adat. Az nem egy mágikus valami amitől mindent megért az LLM.
De ettől függetlenül nagyon hasznos eszköz és nem vitatom hogy van még fejlődési lehetőség, csak szerintem sokmindent beleláttok a fejlődés üteme miatt, amire az LLM-ek soha nem is lesznek jók. -
julius666
addikt
válasz favagoJoska #10963 üzenetére
Bennem is sok a kérdőjel a terület skálázódásával kapcsolatban, de szerintem te már erősen szemellenzős vagy.
De azt nem tudják megoldani, hogy az LLM-ek tényleg meg is értsék a problémát.
Mármint ezt mi alapján definiálod? Ha emberi nyelvből le tud generálni kódot, amit meg tud magyarázni, a kérdéseidre azzal kapcsolatban válaszolni, illetve utólagos módosítási kéréseidet eszközölni, az szerintem bőven kimeríti a "megértés" fogalmát. Márpedig erre azért képesek a modellek.És akkor majd az fog történni ami velem is a tréningen csak kicsit magasabb szinten, hogy kiköp neked valamit a szoftver, amiben jó eséllyel lesz egy csomó bug.
Megrendelői szemszögből pontosan így működik bármelyik szoftvercég is.Az emberek se tökéletesek, a kulcs a hibázás arányaiban illetve a feldolgozható komplexitásban (fejlesztő intelligenciája) keresendő. A mostani modellek még "zajosak" (sokat halucinálnak/hibáznak/feltételeket kihagynak) és kicsi a context window, ráadásul ahogy az telik meg (~nő a komplexitás, a feldolgozandó szabályok és paraméterek száma), úgy zajosodik még tovább az inference.
Ez a mostani új modellcsalád talán egy kisebb valódi ugrást jelent végre a GPT4 óta, talán nem, majd pár hét múlva ahogy elül a hype tisztábban látunk. Ugyanígy meglátjuk, mekkora ugrás lesz az GPT-5 (esetleg a Claude 3.5 Opus) ha végre kiadják. Ha töretlenül folytatódik a fejlődés, akkor bőven van itt félnivalója a fejlesztőknek (is!).
Ha nem, akkor viszont iszonyatos pénzek égnek el jelenleg AI training vonalon, aminek azért meglesz a böjtje. Lassan közelítünk az 1 billió (trillion) USD felé állítólag, amit datacenter építésre+trainingre költöttek a nagy cégek...
-
favagoJoska
tag
Ezek az LLM-ek soha nem lesznek jók arra, hogy komplex rendszereket leprogramozzanak. Arra fel lehet készíteni őket, hogy egyre nagyobb "valamit" kiköpjenek magukból, de jól működő komplex nagy új rendszereket nem fognak tudni létrehozni mert nem arra valók.
Képzeld úgy el ezeket, mint ami csak annyit tud hogy egy input alapján megmondja hogy statisztikailag mi a legvalószínűbb ami az input után következik. A háttérben persze ennél összetettebb a dolog, de nagyjából ennyi.
Ebből a szempontból igaza volt az előtted posztolónak hogy ezek csak "komolyabb keresők". Vagy inkább úgy mondanám, hogy más koncepció alapján működő komolyabb keresők. És ugyanez érvényes a kép és videó generálásra is.
Amíg nem lesz meg a következő technológiai ugrás addig ez így is marad.
Mondok egy példát hol akad el a dolog. Kaptunk egy tréninget a cégnél, hogy promptolással generáljunk kódokat amiken teszteket futtattak és ezeken kellett átmenniük a kódoknak. Szépen beirkáltam a requirementet, az le is generálta a kódot. De elakadt a 10-ből 8 teszten (most csak mondtam valamit). Akkor finomítgattam a promptot, lett új kód, kevesebb teszten akadt el, de a végére mindig maradt 1-2 unit teszt és bármit irhattam neki ha az egyik teszt kijavult, elromlott a másik. Szépen ráuntam, fogtam kézzel átírtam a kódot mert nekem triviális volt a megoldás mivel átlátom a problémát. Bárhova fejlesztik az LLM-eket ugyanez a probléma meglesz, maximum kicsit magasabb szinten.
Ezeket az LLM-eket abban tudják javítani, hogy egyre nagyobb kódokat generáljon, és hogy az jobb minőségű is legyen. Lehet lesz is olyan aki azzal villog hogy ő cuccuk pár száz oldalas inputot is képes megenni (teljes requirement dokumentációkat) és kiköpi neked a kész szoftvert. De azt nem tudják megoldani, hogy az LLM-ek tényleg meg is értsék a problémát. És akkor majd az fog történni ami velem is a tréningen csak kicsit magasabb szinten, hogy kiköp neked valamit a szoftver, amiben jó eséllyel lesz egy csomó bug. És akkor elkezdesz promptolgatni hogy javitgasd a bugokat, de soha nem fogod tudni production readyvé javítani, vagy validálni a rendszert, azért mert ehhez valami/valaki kell aki meg is érti a problémát. -
Vesa
veterán
válasz favagoJoska #10960 üzenetére
Ez így van, de én arra reagáltam, miszerint ezek csak "komolyabb keresők" lennének. Nem azok, annál már most sokkal többek. Programozót, rendszerfejlesztőt kiváltani jelenleg nem tudnak, de korábban az is elképzelhetetlen volt, hogy pár text input megadásával olyat rajzoljon az AI, amit előtte csak a legjobban felkészült grafikusok tudtak, azok is csak akkor, ha a technikai készség mellett megvolt hozzá a kellően magas szintű kreativitásuk ,tehetségük is. A szellem kijött a palackból, és idővel más területeken is lesz megoldás, ebben kb. biztos vagyok és ezt írtam az előbb is.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz Catman #10959 üzenetére
10-30%os efficiencykről beszélnek. Innen nézőpont kérdése, hogy elveszi e a munkát. Mediortól felfele jellemzően nem. Alatta meg sokkal kevesebbet vesznek fel mert efficiency és sokkal inkább.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
favagoJoska
tag
Csak képeket, videót generálni az nagyon nem ugyanaz mint komplex rendszert megírni ami összetett követelményeket elégít ki. És ez utóbbira nem lesznek jók sohasem ezek a modellek.
Ameddig ezekkel az LLM-ekket el lehet jutni az annyi, hogy kurva erős eszköz lehet a fejlesztők kezében. De teljesen kiváltani nem tudja őket. Ahhoz valami forradalmi újítás kellene.[ Szerkesztve ]
-
Catman
aktív tag
Bocs, félreérthető voltam, konkretan a kódolási dolgokra gondoltam. Amit kép/videó/szöveg generálásban/értelmezésben tud, az szerintem is lenyűgöző. De a fejlesztők munkáját még néhány évig nem fogja elvenni.
-
Vesa
veterán
válasz Catman #10954 üzenetére
Ez nem így van, csak nézd meg hova jutottak a képszerkesztés és videók terén. A képek gyakorlatilag photo real szintűek, laikus már most sem mondja meg, hogy AI készítette vagy ember, és ott sem arról van szó, hogy kikeres egy kész képet aztán oda teszi eléd mint egy kereső. Teljesen újat, egyedit hoz létre! Újabban már a videóknál is képes rá, megdöbbentő minsőgében. Miért ne működhetne ez a modell más területen is? Ha m,ost még nem is tudja ezt 100%-ban hozni, főleg összetettebb feladatoknál, idővel alkalmas lesz rá.
-
Dare2Live
félisten
Én alig használom a feleségem elég aktívan és ránézésre is annál sokkal több.
pl olyan célzott motivációs levelet rittyent CV+munka leírásból magyarul vagy pl németül megfelelő nyelvezettel ami nem egy sima felsőfok és olyan Begriffekkel, hogy csak nézek.
2perc míg átnézi az ember és kész. Nekem uez 40+perc lenne megírni németül.... illetve nem is tudnám ahoz nem anyanyelvi a németem.szerk: offba raktam.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
julius666
addikt
A jelenlegi AI-k gyakorlatilag puccos és drága keresők.
Akkor nem értünk egyet. Szerintem "keresés helyett" pont hogy nem túl jók ezek a modellek. A trainelt tudásából célzott kérdésekre marha könnyen haluzik mindenfélét. Kedvencem amikor nagyjából tudom valamire a választ de nem pontosan, az AI a kérdésre fasságot ír, visszakérdezek írva azt is, én hogyan gondolom, mire elnézést kér a modell, hogy amúgy valójából az van ahogy én eredetileg sejtettem
Ennek eggyel jobb változata a RAG, amikor kívülről bekerül a contextbe mindenféle forrás amit felhasználhat a válaszhoz az AI (akár online keresésnél google találatok, akár valami egyszerűsített AI modell által előrankelt részletek valami dokumentum bázisból), de az se tökéletes azért.
Amire saját példák alapján tényleg jó: emberi szöveg generálása/értelmezése (levelek írásának gyorsítása, fordítás, átfogalmazás, összegzés), code completion, egyszerűbb, jól leválasztható fejlesztési taskokra (új feature/komponensek) valami prototípus megoldás generálása amit aztán én javítok/illesztek be meglévő kódbázisba. Ja meg teljesen zöldmezős, különálló mini-projektek, lásd tetris. Pl. én nem vagyok büfé bashben/pythonban, ha valami shell script kell valami egyszerűbb dolgot automatizálni azt 80%-ban simán legenerálja az AI, hatalmas segítség.
[ Szerkesztve ]
-
Catman
aktív tag
válasz julius666 #10953 üzenetére
Ennek a postnak minden szavával egyetértek. A jelenlegi AI-k gyakorlatilag puccos és drága keresők. Annyit tudnak, hogy nem neked kell kibogarászni a StackOverflow-ról a válaszokat. De attól még messze vagyunk, hogy egy komplex rendszerben egy új feature-t lefejlesszenek...
-
julius666
addikt
válasz Ixion77 #10952 üzenetére
A szisztematikus gondolkodás
Igazából én nem teljesen értem azt az állítást, hogy sima LLM-ek nem voltak erre képesek. Különböző prompt technikákkal (az említett CoT pl.) igenis ki lehetett kényszeríteni szisztematikus gondolkozást belőlük eddig is.Én nem kételkedem abban, hogy ezen a téren az új modell az valódi előrelépést jelent, de azért azt tegyük hozzá, hogy valami olyasmi történik a háttérben, hogy egy LLM-szerűség (lehet akár simán a gpt-4o vagy a mini) kifosik szó szerint egy kisregényt, több (tíz)ezer tokennel és abból vélhetően egy másik, új architektúrás dolog kimazsolázza neked a lényeget. Ezért olyan őrülten drága a meglévő modellekhez képest, mert te kifizeted ezeket a "belső" érvelés tokeneket is (ha az API-t használod), amikhez aztán egyébként nincs hozzáférésed mert az API már nem adja vissza...
hogy minden egyetemi témában veri az átlag végzősöket, meg hogy a matematika és programozási versenyfeladatokban is az élcsoportban végez, számomra új dolgok
Már a GPT-4-nél is azt hallgattuk, hogy verte az átlag érettségizőt, ha jól emlékszem programozásban is szintén jó eredményeket hozott. És? Nem akarom alábecsülni ennek a jelentőségét, de mégis valahogy korlátozottan használhatók a gyakorlatban. Nyilván az van, hogy éretségi kérdések/programozási alap feladatok tömkelegén lettek ezek a modellek trainelve (ha más nem mert az internetről bescrapeltek csomót), ezért ebben valóban jók. (Na meg az OpenAI is valszeg trükközik azért ezekkel a mérésekkel)Az pedig, hogy magától megírt egy teljes tetris programot nekem szintén komolynak tűnik. Hogy a hibaüzenet alapján megtalálta és ki is tudta javítani a saját hibáját az meg még inkább.
Az talán igen, hogy "már" egy tetrist is képes (viszonylag kevés körben) futtatható módon megírni, megint csak nem akarom lebecsülni ennek a jelentőségét, volt előrelépés.De igazából ilyen jellegű feladatokra már az eddigi modellek is képesek voltak, pl. snake megírása volt amit ugyanezen youtuber már régóta tesztel minden új modellel (az már szinte mindegyiknek ment).
De nekem megint ezzel az a bajom, hogy ha felveszel egy fejlesztőt, az jellemzően baromira nem ilyen kis párszáz soros játékokat/jól körülírható programozási feladatokat kell csináljon. Hanem lesz egy tokenekben milliós méretű kódbázis amibe bele kell túrni úgy, hogy lehetőleg meglévő dolgokat használj, ne rakj bele irreleváns szemetet és működjön aztán az egész továbbra is. Ezen a téren az eddigi AI-k borzasztó gyérül áltak, főleg az erősen szűkös context size miatt. (Persze voltak modellek amiknél "behazudták" a milliós context méretet, csak aztán ahogy elkezdted megtölteni teljesen szétesett tőle a kimenet minősége, hiába tudta megenni technikailag a bemenetet, ha semmire nem mentél vele.)
Gyakorlatban nem próbáltam még de van egy olyan érzésem ezt a problémát a strawberry sem fogja tudni orvosolni. Epekedve várjuk továbbra is a GPT5-öt.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz julius666 #10951 üzenetére
Ezek szerint sokkal jobban benne vagy a témában mint én. A szisztematikus gondolkodás, az, hogy minden egyetemi témában veri az átlag végzősöket, meg hogy a matematika és programozási versenyfeladatokban is az élcsoportban végez, számomra új dolgok. Az pedig, hogy magától megírt egy teljes tetris programot nekem szintén komolynak tűnik. Hogy a hibaüzenet alapján megtalálta és ki is tudta javítani a saját hibáját az meg még inkább.
A slussz poén meg az, ahogy a videó készítője értetlenkedik hogy miért van két tetris egyben. Észrevetted milyen promptot adott meg az AI-nak?[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz Ixion77 #10950 üzenetére
Azok alapján amiket láttam belőle én többet vártam volna őszintén szólva. A benchmarkok szépek de kicsit "almát a pálinkával" összehasonlításnak tűnnek, zero-shot GPT-4o vs az új modell, ami erősen leegyszerűsítve egy összetett CoT-t csinál a háttérben. Valami CoT típusú több körös dologgal lenne értelme összehasonlítani szvsz (költségekben is inkább ahhoz húz). Gyakorlati példákban meg amiket láttam már szokás szerint összetettebb a kép, AI fórumokon inkább szkeptikusak az oda járók (bár az is igaz hogy utóbbi időben alapból negatív a hangulat ezen körökben OpenAI-val szemben, nem bias nélküli a vélemény tehát)
Ami számomra a legfurább, hogy ezt eleve nem egy kész termékként tálalja a cég, hanem inkább mint egy alap, amire majd építkezni lehet a jövőbeli modelljeikkel. Ez rendben is lenne, csak hát a pletykák alapján ez az "alap" nagyrészt már meg kellett legyen kb. 1 éve, mióta a Q* szivárogtatások jöttek... Mi történt akkor azóta?
-
Ixion77
Topikgazda
GPT Strawberry
Nem úgy tűnik, hogy megállt volna a fejlődés. Ez nagyon gyorsan válik nagyon durvává. Kezdem érteni a tegnapelőtti +8% NVDA napot."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
válasz PredatorZoli #10948 üzenetére
Ha a magyar állam csápjainak sikerül a nyakukra tekeredi valahogy, onnantól soha többé nem lesz proftjuk.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz aAron_ #10947 üzenetére
Ráadásul elég csak pár fiókot nyitniuk (mondjuk 10-et az egész országban, azzal ezt a tevékenységet bőven el tudják látni, hisz a revolutos ügyfelek nem mennek be fiókba mindenféle piszlicsáré dolgokért mint a hagyományos bankoknál. Így megőrizhető egy mérethatékony működés.
-
aAron_
őstag
"Ha elkezdenek "hagyományos" bankként dolgozni, akkor költségszintben elég lesz a "hagyományos" bankokat megverniük."
Ezzel nem értek egyet. Revo felhasználók többsége a legtudatosabb ügyfelek közé tartozik. Átmennek majd másik fintech céghez.
Ha a fióktelep plusz költségeit a hitelezési üzletág nem fogja fedezni, az egésznek semmi értelme nem lesz.
What is your ikigai?
-
Ixion77
Topikgazda
válasz PredatorZoli #10942 üzenetére
Azt tippelem, hogy ha fióktelepet nyitnak akkor nem tudnak kibújni a sápok alól, de valójában fogalmam sincs, nem értek hozzá. Majd ők kitalálják és lesz ahogy lesz.
Én örülök hogy vannak, használom őket aktívan, még akkor is ha picit morcos vagyok néha hogy már ők is 0,6%-os költséggel váltanak. De legalább nyújtanak is számomra cserébe jól működő minőségi szolgáltatást.
(Kivéve hogy egyes kereskedők nem fogadják el a bankkártyájukat, de ez szerintem nem a Revolut miatt van így.)#10944 aAron_
Na akkor úgy tűnik hogy tévedtem jelen hsz.-em első mondatában. De majd meglátjuk. Nekünk az számít hogy megmaradnak-e a számunkra fontos szolgáltatások a nekünk tetsző árszinten és minőségben. Ezt meg úgysem tudjuk megjósolni.#10945 Simia
Bízzunk benne, hogy ha túlságosan megdrágulnak, akkor lesz majd helyettük más, újabb fintech alacsony költségekkel. A működő versenypiac egyik nagy előnye hogy akadályozza a túlzott elpofátlanodást.[ Szerkesztve ]
-
Simia
kezdő
válasz aAron_ #10940 üzenetére
Nehéz ezt megmondani, én nem feltétlenül vagyok optimista.
Ami jó a Revónak, az nem biztos hogy jó nekem.Ha belépnek a hitelezési piacra, az nagy pénz lehet nekik hosszú távon, és ahogy elnézem a Revo stratégiája hogy teljesértékű bankká váljon ahol csak tud.
A költségnövekedés miatt persze vesztenek majd ügyfeleket, de kérdés hogy mennyit?
Ha elkezdenek "hagyományos" bankként dolgozni, akkor költségszintben elég lesz a "hagyományos" bankokat megverniük. -
torma99
aktív tag
Addig kell zsilipnek használni a Revolutot, ameddig lehet. Egyetlen szektor, egyetlen külföldi cége sincs biztonságban valami jó kis unortodox védelem ellen.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz student #10939 üzenetére
Annyival, amennyiért fizetni kellene a OBA díjakat, pénzügyi szervezetek különadóját, pénzügyi tranzakciós illetéket, valutaváltás tranzakciós illetékét, MNB felügyeleti díjat... Plusz az ügyfélszolgálatosok költségeit, a HR és adóosztály költségeit, versenyfelügyelet büntetéseit... Plusz kötelezően magyar állampapírokat tartani... Plusz még az esetleges továbbiakat amik most nem jutottak eszembe.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Dare2Live #10937 üzenetére
Mai
"Brüsszel téved, és rá kell őket venni, hogy változtassanak.
rosszat is lehet hallani a magyar gazdaságról, pedig most a fellendülés kapujában áll
a rossz dolgok „egy része ismerethiányből, más része és politikai ferdítésből fakad”
a magyar fogyasztás még így is jobb az uniós átlagnál
a hazai beruházási átlag szintén jobb az európainál
a turisztikai számok rekordot dönthetnek idén
komoly béremelések várhatóak a közeljövőben.
nekünk egy ellenségünk van, a háború... azt az ukránok vívják az oroszok ellen, nem Európa
Ideje, hogy hús-vér emberek döntsenek erről a sok okoskodó tojásfejű helyett"Szóval minden nagyon jó és még jobb lesz. Ti meg még mindig elégedetlenkedtek, bizonyára azért mert telhetetlen profithajhászok vagytok.
Ez politika. És bizonyítottan működik"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Dare2Live
félisten
Ez ugrott be róla:
"Pert nyert a Spar a magyar állam ellen, a luxemburgi bíróság C-557/23 számú ítéletében kimondta, hogy a hatósági árak bevezetése ellentétes az európai jogrenddel és korlátozza a szabad versenyt. Nyilván, nem is kérdés.
Erre a per vesztese propaganda közleményben "profithajhász multit" emleget, afféle útszéli kocsmai stílusban.
Ki itt a profithajhász?
A Spar 2023-ban 18,1 milliárdos veszteséget szenvedett el és befizetett 30 milliárd különadót, a veszteség után adózott, ha úgy tetszik. Az árbevétel 4,5%-ára rúgó különadó (ami miatt tkp. 31,5% az ÁFA) nélkül nyereséges lett volna.
Spar nyeresége/vesztesége és különadó fizetése
2020 +11,7 mrd
2021 +5,1 mrd
2022 -13,1 mrd / 26 mrd különadó
2023 -18,1 mrd / 30 mrd különadó
Profithajhász és jogtipró állam. És az ilyen arcpirítóan hazug közlemények fogalmazói soha az életben egyetlen adóforintot sem termeltek ki. Mit tettek le valaha az asztalra? Működtettek-e egyetlen lángossütőt, fodrászatot, boltot, bármit, piaci versenyben nyereségesen? Mit adtak be valaha a közösbe? Csak élősködnek az adófizetőktől, az értéket és munkahelyeket teremtő magánvállalkozásoktól beszedett pénzen. Ami nem az övék, véres verejtékkel lett megtermelve, te is ott fizeted minden egyes csomag, különadókkal irreálisan drágává tett tésztában vagy karfiolban, bármiben, ami a különadók miatt drágább lett a magyar boltokan, mint a szomszédos államokban, vagy külföldről a webshopokból rendelve. Pörög is a külföldi vásárlás ezerrel. Immár külföldi bankkártyákkal fizetve.
A kereskedőkkel egy csónakban eveztek, ők is szívnak és ti is szívtok - az árdrágító állam miatt."Hülye lenne a revo mora jönni és "profithajhász" extra.... adót fizetni. A versenyképességének lényege a közös piac.
-
Joe123
senior tag
válasz Ringman #10932 üzenetére
Értelmesen kéne felhasználni a befizetett adókat (és lehetőleg nem sokat lopni belőle), mondanám én a nagytudású miniszterúrnak, ha lehetőségem lenne rá. Illetve esetleg nem kéne a régió legmagasabb adóterheivel agyonvágni mindent és lehet hogy akkor kevesebben járnának a határon túlra költeni.
-
atee_13
őstag
Négyből három alkalmazott az átlag alatt keresett tavaly | 24.hu
Hogy szaporodjon az off
-
Ringman
nagyúr
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
-
Dare2Live
félisten
válasz Vision #10909 üzenetére
Az állami szféra soha nem a hatékonyságáról volt híres... nem versenyeznek senkivel, "monopoliumuk van" és nem tudod kihagyni. Drága, értelmetlenül komplikált, lassú, rossz.
Anno dolgoztam postán PFÜben a "minimálbéres" vonal agyon volt hajtva. De tényleg. És baromi g* voltak dolgoztál 5-9ig aztán 12-16ig. De volt, hogy kitalálták 8:00kor, hogy elfogyott a meló mehetsz, de gyere be 10re vagy 11re vagy...
És láttam mi megy az igazgatóságon ahol finoman szólva léhűtés ment. Mindez már akkor is fantasztikus fizukért.
Amikor a csomaghordás liberalizálva lett a postának kiépített infrája, emberei, eszközparkja... mindene volt mégis vértpisiltak... és a 100%ban uralt, monopol piacuk 90%át ennek ellenére de elvesztették."The bureaucracy is expanding to meet the needs of the expanding bureaucracy."
-
atee_13
őstag
válasz adalbert1 #10919 üzenetére
Úgy tudom kormányablakok között átjárás van, tehát nem csak lakóhelyed környékén intézik az ügyedet így biztos, hogy sokan lesznek mindenhol. Az, hogy online foglalás lehetőség vidéken kevésbé ismert elképzelhető.
Meg persze az is, hogy van 1-2 kegyenc akinek minden el van nézve még a kávézgatás is. De nagy átlagnak nem gondolnám. Valamint a felrögzített ügyeket valamikor háttérmunkában meg is kell csinálniuk.
-
-
adalbert1
veterán
válasz atee_13 #10905 üzenetére
Szerintem ez a kormányablakos dolog attól függ, hogy mekkora tömeget szolgál ki az adott kormányablak.
Mikor a legutóbbi 2 alkalommal kellett volna valami, néztem budapesti kormányablakokat, ott tényleg nem volt 1 hónapra előre szabad időpont, de mivel mentem rokonokhoz vidékre, megnéztem ott is, és simán volt jövő hétre mindkét alkalommal.
Szóval ez alapján el tudom képzelni, hogy bizonyos vidéki kormányablakokban sokkal kisebb a terhelés, és sokkal több láblógatós, kávézgatós időszak akad, mikor alig mennek hozzájuk ügyeket intézni. -
Pá
addikt
Érdekes, hogy az ideális világod az, ahol a postás hozza a rendszám matricát.
Az enyémben eleve nem kéne matricázgatni, mert online be lenne jegyezve, ami kell és a rendőr meg bármikor le tudná kérdezni.
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
Llew
senior tag
válasz Vision #10914 üzenetére
De meg mindig az van hogy mert a haverod osztalyvezetokent lablogat ezert szerinted az az általanos és nem a munkaba beleszakadas, ugy hogy haverok ellenere a közszfera=call center elképzelesed van.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
atee_13
őstag
Itt kardoskodsz már mióta, hogy lógatják a lábukat a verseny szférához képest. Jeleztem, hogy attól, hogy a munkafolyamat agyhalál és hosszú attól nekik még azt meg kell csinálni.
Saját magadnak mondasz ellent amikor jelezed, hogy mennyire bonyolult egy ügyintézés, de az ügyintéző aki megcsinálja helyetted a folyamatok ő nem dolgozik úgy mint a versenyszférás.
Ha te ebben nem látod az ellentmondást én kérek elnézést.
-
ngaba
aktív tag
A modik nélkül soha véget nem érő internetes anonim viták forrása az emberi hiúság (a másik topicba is írhattam volna).
-
Llew
senior tag
válasz Ringman #10908 üzenetére
Ő azt nem latja a leírtak alapján, hogy a közigazgatas nem csak a kormanyablakból all, hanem a te peldad alapjan pl. az építési hatóságból is, ahol többnyire egy hozzád hasonló, diplomás építesz ül a másik oldalon is, aki a te terveid alapjan ad ki engedelyt egyeztet a tűzvedelmi hatósaggal a tüzvedelmi tervező dolgairól, jogaszok dolgoznak az emgedellyel, stb.
Es ezek egyike sem egy cll center jellegű meló es egy-wgy ügyintezőnel rendszerint több tíz ilyen ügy fut párhuzamosan, eleg szűk hataridőkkel, mert a nagy bürokraciacsökkentes abból állt, hogy kisebb letszam rövidebb idő alatt csinalja meg ugyanazt a melót a szar jogszabalyi környezetben. A technikai szarakodasrol nem is beszelve.[ Szerkesztve ]
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
félisten
válasz concret_hp #10892 üzenetére
A masik oldalrol meg sajnos az van, h nem lehet projektalapon dolgoztatni az alkalmazottakat. Tehat a havi fix berrel jellemzoen havi fix munkaora jar, mert senki nem tud jobbat. Ha lehet az, hogy ma csak 2 orat dolgozol, mert kesz lettel a meloval, akkor annak a masik oldala az, hogy harom hetig "ingyen" dolgozol, mert alulsaccoltal az esztimacional.
while (!sleep) sheep++;
-
veterán
válasz atee_13 #10907 üzenetére
Beakadt nálad ez a láblógatás dolog, pedig nem csak ezt írtam. Ez csak egy része a problémának, és bo területen jellemzőbb. A fronton meg az, hogy értelmetlen dolgokat csináltatnak, ezért kell oda sok ember.
Elmondom, hogy egy normálisan szervezett folyamat hogy néz ki:1. kell nekem egy új rendszám matrica
2. megigénylem online
3. kihozza a postás.
Ehelyett ez van:1. kell nekem egy rendszám matrica
2. időpontot foglalok
3. várok
4. leadom a régit, megigénylem az újat
5. megjön 2 hét múlva (értesítés amúgy nem jön róla, azt ki kell találni)
6. időpontot foglalok
7. várok
8. átveszem ugyanattól az ügyintézőtőlHa szerinted ez nem abszurd, akkor tényleg én kérek elnézést.
-
Ringman
nagyúr
válasz Vision #10902 üzenetére
én nem it-s vagyok, hanem építőipari mérnök (meg vállalkozó)
még tervfeldolgozás/szerkesztés esetén sem lehet 8-10 órát a gép előtt ülve méretvonalakat rajzolni, pedig az nem túl kreatív munka.hatékony (!) szellemi munka nem végezhető napi nettó (!) 8 órában. kizárt, akkor sem ha magadnak csinálod.
-
veterán
válasz atee_13 #10905 üzenetére
Jaja, sose jártam kormányablakban, egy párhuzamos univerzumban élek. Azért vannak ott sokan, mert az egész rendszer úgy van szervezve, hogy muszáj legyen bemenni. Legutóbb éppen 2X(!!!!) kellett bemennem egy szélvédő matrica csere miatt. És ez a normál ügymenet, mindent vittem, amit kell.
[ Szerkesztve ]
-
atee_13
őstag
De még pl. kormányablakba sem jár ügyet intézni, különben láthatná, hogy mennyien vannak vagy mikorra van (pontosabban mikorra nincs) szabad időpontfoglalási lehetőség.
Az hogy juliskának meg pistikének 20 szakrendszerbe kell felvinni az adatokat amik nincsennek szinkronizálva és minden lapot alá kell vele íratni másolni stb. azzal nekik nem lesz kevesebb a munkájuk.
-
Llew
senior tag
Ami annak a versenyszférában megfelel, az a call center/operáció
Hiaba irtad tegnap, megint csak az derül ki, hogy nem tudod miről beszelsz.
A fentieknek megfelelő munka még a leginkább erre hasonlító kormanyablakban intezett dolgokra sem igaz, de az sem csak abból all, amit te ott latsz, hogy beadsz egy papírt aztan azt arrébb rakják az asztalon.Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
:AMF:
senior tag
Szerintem engedd el a közszféra dolgot, mert látszik, hogy zéró tapasztalatod van benne. A szerencsés szaktársak telefonjai a "semmit sem csinálunk" osztályokról nem fog neked valós képet adni a közszféráról és a munkamennyiségről.
Az "alig van átjárás a közszféra és a versenyszéra között" is ostobaság. -
veterán
válasz Ringman #10897 üzenetére
Az a baj, hogy magatokból indultok ki (magas hozzádott értékű melót csináltok). A közszféra többsége nem ilyen. Ami annak a versenyszférában megfelel, az a call center/operáció. Hát gyerekek, csak jelzem, hogy ott szépen vastagon le van terhelve mindenki 8+ órában, még a wc-szünetet is külön logolni kell. Ügyeket workflow rendszer osztja, KPI, hogy ki mennyit vett le a restancia sorról. Ha nem eleget, akkor a menedzserhez lehet menni raportra. Amikor a T-nél melóztam, ugyanez volt a cc-ben (külön riporting csapatuk volt a hatékonyság mérésére). Morgannél dettó, az excel-baszó kislányok folyamatosan kapták az ívet.
Az, hogy te senior devként nem így melózol, az egy kegyelmi állapot. Ledöbbennél, ha tudnád, hogy jogászoknál pl. milyen hajtás van (12-16 óra simán). De lehetne említeni az audit/tanácsadó területet is. McKinsey-nél nem 8 órát melóznak a mókusok naponta. -
Ringman
nagyúr
válasz Shadowbull #10900 üzenetére
igen, ez is igaz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Asszociációs játék. :)
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Autós topik
- Battlefield V
- További aktív témák...
- PS5 Lemezes 825GB - használt -
- GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron -
- "Billentyűzet hibás" Dell Latitude 7390 laptop (13FHD/I5-G8/4GB/128SSD/MagyarVilágítós/Win11)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest