Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- V.Milán: Adózás a használtcikkek értékesítése után (egyszerűen)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Rap, Hip-hop 90'
- Luck Dragon: MárkaLánc
-
10200 - 10101
25298 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 9901 9900 - 9801 9800 - 9701 9700 - 9601 9600 - 9501 9500 - 9401 9400 - 9301 9300 - 9201 9200 - 9101 9100 - 9001 9000 - 8901 8900 - 8801 8800 - 8701 8700 - 8601 8600 - 8501 8500 - 8401 8400 - 8301 8300 - 8201 8200 - 8101 8100 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-02-08 12:00 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cartman023
aktív tag
Menni megy, csak kiutalásnál ír ilyen szépeket :
{"error":"400","error_description":"500 Internal Server Error: \"{\"errorCode\":\"500\",\"errorMessage\":\"internal.error\"}\""}Én első körben csak eurót váltanék.
-
Drizzt
nagyúr
Természetesen a WebKincstár most fekszik meg (legalábbis nekem).
Bitcoin -15 %, arany +0,15 %.
Megakadályozzák, hogy valami hülyeséget csinálj.

Nekem egyébkén megy. -
törölt tag
Nekem is
Úgy látszik 1000 tőzsdéző el akar adni és már le is hal a rendszerük.
-
Cartman023
aktív tag
-
emvy
félisten
-
Wn2tl
aktív tag
Nikkei -10%. Lesznek itt bajok.
-
Wn2tl
aktív tag
Nem a "growth" a lényeg az applenél, microsoftnál, hasonló behemótoknál hanem hogy tudod az ő termékeik velünk lesznek évtizedekig és ha új technológiai találmány jön létre akkor azt ők csinálták, nekik van rá erőforrásuk, nem a kisebb cégeknek. Ezt a biztonságot meg kell fizetni, mindig lesz új szolgáltatás amiből pénzt csinálhatnak. Autógyártó cégből több száz van, ha bezár holnap a volkswagen nem történik semmi. Van helyette 99 amelyik ugyanazt a szolgáltatást nyújtja. Mellesleg az autók fejlődése minimális. Ha bezár az apple akkor marad a windows és az android dominálva a operációs rendszer piacot.
Nem ért Buffet a technológiai részvényekhez. AI boom előtt lehet, hogy hiba volt eladnia.
-
julius666
addikt
Ennek a jelenlegi formaja a mobilos chatgpt appban mar egy ideje elerheto(ingyen is). Szerintem osszessegeben joval kevesebb haszna van, mint az irasbeli kommunikacionak.
Az igaz nagy problema az a hallucinacio. Ha azzal sikerulne valamit kezdeni, akkor ugrana meg nagy mertekben az eszkoz hasznossaga. De pont ennek a kikuszobolesevel kapcsolatban vannak a legerosebb ketelyeim. Illetve a koltseghatekonysaggal is nagyon komoly gondok vannak. Utobbin egyszerubb szerintem javitani, mint a hallucinaciokon.
Szerintem osszessegeben joval kevesebb haszna van, mint az irasbeli kommunikacionak.
+1. Mondjuk én nem bánnám, ha a telókban jelenleg elérhető "asszisztenseket" végre lecserélnék valami GPT-4o szintűre, mert jelenleg szinte teljesen használhatatlanok, főleg ha nem angol nyelven akarnék intézni valamit. Pl. vezetés közben magyar chat üzeneteket felolvastatni, szóban válaszolni. Google assistanttal még azzal is sokszor komoly nehézségeim voltak vezetés közben, hogy megértessem, milyen (angol nyelvű) előadótól milyen albumot szeretnék hallani Spotifyon...GPT-4o hang üzemmódja egyéb felhasználási módokban (pl. telefonos ügyfélszolgálat) meg hasonló problémákat vet fel, mint a szöveges változat. Hallucináció, jailbreaking technikák miatt erősen korlátos, milyen felhasználási módra engedheti meg magának egy cég a bevezetését. Na meg ki tudja mennyit spórolna nap végén a cég az átállással... Élő személyes ügyintézésnél az ügyintéző (értelmes javadalmazás mellett) próbálja rövidre fogni a dolgot. AI chatbottal ha nagymutter elcseveg fél órákat azért ott lesz a végén egy kellemes API cost...
Az igaz nagy problema az a hallucinacio.
Gond azért itt még az is, hogy komplex információhalmazt már nem képesek értelmezni a jelenleg elérhető modellek. Hiába a növekvő context size, amibe sokszor technikailag már akár bele is tudnál szuszakolni pl. egy kisebb kódbázist tokkal-vonóval, hamar borzalmasan leesik a kimenet minősége. Needle in a haystack benchmarkok eredményei gyakorlatban szvsz nem igazán köszönnek vissza. Azoknak a RAG technikáknak meg amiket eddig láttam, erősen felemás volt a hatékonysága. -
Drizzt
nagyúr
Azért a természetes élőszóban való kommunikáció elég nagy dolog lesz. És már a jelenlegi tudásszintje is bőven elegendő ahhoz hogy felforgassa a világot amiben élünk. Csak még nem találták ki az összes potenciális használati lehetőséget, de brutális erőforrásokkal dolgoznak rajta mindenhol.
Ennek a jelenlegi formaja a mobilos chatgpt appban mar egy ideje elerheto(ingyen is). Szerintem osszessegeben joval kevesebb haszna van, mint az irasbeli kommunikacionak.
Az igaz nagy problema az a hallucinacio. Ha azzal sikerulne valamit kezdeni, akkor ugrana meg nagy mertekben az eszkoz hasznossaga. De pont ennek a kikuszobolesevel kapcsolatban vannak a legerosebb ketelyeim. Illetve a koltseghatekonysaggal is nagyon komoly gondok vannak. Utobbin egyszerubb szerintem javitani, mint a hallucinaciokon.
-
törölt tag
BAC-t is adja erősen, és gyanítom hogy másokat is. Jól láthatóan készpénzbázist épít, valószínűleg arra számítva hogy a következő években lényegesen jobb beszállási pontok lesznek.
AAPL:
Ha kipukkad az AI lufi, akkor mégsem fog mindenki új iPhone-t venni csak azért hogy meglegyenek neki az új AI featurek.Ma láttam egy videót az AI aktuális fejlődéséről, és az alapján én is túlértékeltem a dolgot. A ChatGPT 3.5 jelentős előrelépés volt, de azóta belassult a fejlődés. Egyelőre ennek a statisztikai alapú módszernek a reszelgetése folyik, a következő nagy előrelépés még nem látszik.
Azért a természetes élőszóban való kommunikáció elég nagy dolog lesz. És már a jelenlegi tudásszintje is bőven elegendő ahhoz hogy felforgassa a világot amiben élünk. Csak még nem találták ki az összes potenciális használati lehetőséget, de brutális erőforrásokkal dolgoznak rajta mindenhol.
-
julius666
addikt
BAC-t is adja erősen, és gyanítom hogy másokat is. Jól láthatóan készpénzbázist épít, valószínűleg arra számítva hogy a következő években lényegesen jobb beszállási pontok lesznek.
AAPL:
Ha kipukkad az AI lufi, akkor mégsem fog mindenki új iPhone-t venni csak azért hogy meglegyenek neki az új AI featurek.Ma láttam egy videót az AI aktuális fejlődéséről, és az alapján én is túlértékeltem a dolgot. A ChatGPT 3.5 jelentős előrelépés volt, de azóta belassult a fejlődés. Egyelőre ennek a statisztikai alapú módszernek a reszelgetése folyik, a következő nagy előrelépés még nem látszik.
Az elmúlt hetekben /r/LocalLLaMA-n láttam egy chartot különböző modellek valamelyik használhatóbb benchmark eredményéről, már az új, legnagyobb Llama 3.1-et is szerepeltetve. Szépen kirajzolta a logisztikai görbét. Kár, hogy most nem találom.
Az is elég árulkodó, hogy a GPT-4 trónfosztása után (Claude 3.5, meg már lényegében a Llama 3.1 is) még érdemi teasert se láttunk a GPT-5 tudásából.
-
julius666
addikt
Warren Buffett’s Berkshire Hathaway sold nearly half its stake in Apple
Az öreg nem szórakozik, de látva a legutolsó pár Apple jelentést nem csodálkozom a döntésen. Growth cégként van árazva, de nem úgy tűnik már egy ideje, hogy az lenne.
Ezt én is akartam írni, de szerintem nem (annyira) az APPL kiszórása az érdekes, hanem az összkép:
Ami számomra különösen érdekes, hogy a kötvényeket (ami nyilván hosszú kötvényeket jelent, a rövid kötvény az "cash equivalent") mennyire kerüli.Azt mindenképpen érdemes hozzátenni, hogy az öreg nem most a pánikban szórta ki a részvényeit, hanem az előző hónapban még, (lokális?) csúcs környékén.
-
Ixion77
Topikgazda
Az öreg nem szórakozik, de látva a legutolsó pár Apple jelentést nem csodálkozom a döntésen. Growth cégként van árazva, de nem úgy tűnik már egy ideje, hogy az lenne.
AAPL:
-
coco2
őstag
Nem a "growth" a lényeg az applenél, microsoftnál, hasonló behemótoknál hanem hogy tudod az ő termékeik velünk lesznek évtizedekig és ha új technológiai találmány jön létre akkor azt ők csinálták, nekik van rá erőforrásuk, nem a kisebb cégeknek. Ezt a biztonságot meg kell fizetni, mindig lesz új szolgáltatás amiből pénzt csinálhatnak. Autógyártó cégből több száz van, ha bezár holnap a volkswagen nem történik semmi. Van helyette 99 amelyik ugyanazt a szolgáltatást nyújtja. Mellesleg az autók fejlődése minimális. Ha bezár az apple akkor marad a windows és az android dominálva a operációs rendszer piacot.
>...ők csinálták, nekik van rá erőforrásuk, nem a kisebb cégeknek...
Nagyobb cégek ott állják útját bármilyen fejlődésnek, ahol csak tudják.
-
coco2
őstag
Nem tudom, mennyi köze lehet hozzá, de a nyugati parton élőktől tudom, hogy a 2006/8-as ingatlan buborék óta újra fújják a us-ben ugyan azt a buborékot, és mostanra sokkal durvább, mint volt. Az ott élők a fejüket fogják, vajon mi lesz majd, amikor újra durran a lufi.
-
travix
aktív tag
-
j0k3r!
őstag
-
Peddy789
őstag
A frankfurti tőzsdén elérhető a bid/ask history legalább 5 napra visszamenőleg.
Például:
iShares Core S&P 500 UCITS ETF
AppleEz ugye rettentő nagy adatmennyiség, naponta instrumentumonként több tízezer order is lehet (és ez még csak az ajánlati könyvek teteje, egyes mélység), ráadásul az adatok megszerzése sem egyszerű, nincs exportálási lehetőség, hanem azt lehet elbábozni, amit a böngésző is csinál a letöltéshez.
Koszonon szepen a tippet ez szinte pontosan az amit kerestem!!
-
Addel
senior tag
-
Wn2tl
aktív tag
-
j0k3r!
őstag
-
Wn2tl
aktív tag
Azóta már volt a rózsaszín vonal fölött is a VIX tegnap.
Közben visszaolvasva, amit délelőtt írtam, természetesen az utolsó bekezdésben 2024 Q3 és Q4-re gondoltam. Ritkán tévesztem el pedig milyen évet írunk, főleg augusztusban
Ezt mi okozta, mert az egész világon idegesség uralkodott el.
-
vnorbi
aktív tag
A frankfurti tőzsdén elérhető a bid/ask history legalább 5 napra visszamenőleg.
Például:
iShares Core S&P 500 UCITS ETF
AppleEz ugye rettentő nagy adatmennyiség, naponta instrumentumonként több tízezer order is lehet (és ez még csak az ajánlati könyvek teteje, egyes mélység), ráadásul az adatok megszerzése sem egyszerű, nincs exportálási lehetőség, hanem azt lehet elbábozni, amit a böngésző is csinál a letöltéshez.
-
j0k3r!
őstag
-
Peddy789
őstag
Én anno őket használtam hasonló célra, ha beleférsz a limitbe, akkor akár ingyenes is lehet.
Szerk, illetve YahooFinance-ről is le tudsz szedni árfolyam adatokat csv-ben, például SPY esetén a táblázat jobb felső sarkában levő link alapján:
https://query1.finance.yahoo.com/v7/finance/download/SPY?period1=1691081008&period2=1722703408&interval=1d&events=history&includeAdjustedClose=trueSzerintem a query string paraméterek magukért beszélnek, a periódusok Unix timestamp-ek.
olyanra tipped nincs esetleg ahol az order info van? Tehat nem az arfolyam, hanem a buy / sell orderek idopont, mennyiseg, ar infoval ?
-
Ringman
félisten
[link]
The Russell 2000 index outperformed the Nasdaq 100 by 12.1% in July, the most since the 2000 Dot-Com bubble bursted.
In July, the Nasdaq 100 lost 1.6% while the Russell 2000 rallied by 10.5%.
As a result, the Nasdaq 100 to Russell 2000 ratio has declined from a record 9.6x to 8.4x.
However, the ratio is still higher than during the 2000 Dot-Com Bubble peak of 8.1x. -
j0k3r!
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a téma összefoglaló linkjeihez. Nézegetem a grafikon linkeket, de csak nem találom, ami pont jó lenne.
Pénzügyi alkalmazás teszthez gyűjtenék adatokat. Valami stock screener lenne jó weben, ahol webrobottal legyújthetek pár tucat aktuális részvény árfolyamot, és követhetem őket aktuálisan valami online szerverről. A bajom az, hogy nem találok olyan weboldalt

Jó lenne ingyenes forrás, nem olyan, amire regisztrálnom kell, és éves díj meg olyasmik vannak.
Vagy ha valakinél esetleg vannak csv vagy akármi formában részvény árfolyam követések X ideig, az is szuper lenne.
Bármilyen tippnek örülnék, hogy merre kezdjek el nézelődni a bőség zavarában, shol éppen csak semmi sem pont az, amit keresek

Én anno őket használtam hasonló célra, ha beleférsz a limitbe, akkor akár ingyenes is lehet.
Szerk, illetve YahooFinance-ről is le tudsz szedni árfolyam adatokat csv-ben, például SPY esetén a táblázat jobb felső sarkában levő link alapján:
https://query1.finance.yahoo.com/v7/finance/download/SPY?period1=1691081008&period2=1722703408&interval=1d&events=history&includeAdjustedClose=trueSzerintem a query string paraméterek magukért beszélnek, a periódusok Unix timestamp-ek.
-
Ixion77
Topikgazda
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a téma összefoglaló linkjeihez. Nézegetem a grafikon linkeket, de csak nem találom, ami pont jó lenne.
Pénzügyi alkalmazás teszthez gyűjtenék adatokat. Valami stock screener lenne jó weben, ahol webrobottal legyújthetek pár tucat aktuális részvény árfolyamot, és követhetem őket aktuálisan valami online szerverről. A bajom az, hogy nem találok olyan weboldalt

Jó lenne ingyenes forrás, nem olyan, amire regisztrálnom kell, és éves díj meg olyasmik vannak.
Vagy ha valakinél esetleg vannak csv vagy akármi formában részvény árfolyam követések X ideig, az is szuper lenne.
Bármilyen tippnek örülnék, hogy merre kezdjek el nézelődni a bőség zavarában, shol éppen csak semmi sem pont az, amit keresek

OGOOGLEFINANCE függvény nem elég?
-
coco2
őstag
Sziasztok!

-
j0k3r!
őstag
Azóta már volt a rózsaszín vonal fölött is a VIX tegnap.
Közben visszaolvasva, amit délelőtt írtam, természetesen az utolsó bekezdésben 2024 Q3 és Q4-re gondoltam. Ritkán tévesztem el pedig milyen évet írunk, főleg augusztusban
-
j0k3r!
őstag
Ja, év elején is valami 5-6 kamatcsökkentés volt beárazva, aztán látjuk mi lett belőle. Egyébként Yellen meg valószínűleg dörzsöli a tenyerét, hogy végre csökkennek a kamatok, és olcsóbban tud majd kötvényeket kibocsájtani
-
avl
senior tag

egiyk féle olvasásuk: arany nem olyan jo ...de 2000-ben komoly melyponton megvéve jobb mint S&P500, Invesco QQQ !!
24 eves periodus is "rövid lehet"
-
avl
senior tag
"sokat nem számít..." én a FED-röl is ezt gondolom, pl.

"The stock market cares about earnings so the economy cooling off or remaining strong likely matters more than a couple of rate cuts by the Fed. (persze hosszutavon, rövidtavon tömegpszichozis)
...
So, there’s not much we can say with certainty about a rate cut. It all depends on the number of rate cuts, economic performance, the number of new Taylor Swift concert dates, etc.
...
No one can predict the direction of interest rates or the magnitude of the moves before they happen.
I prefer to look at these allocation decisions through the lens of the trade-offs between risk and reward.
Every investment decision requires trade-offs." -
julius666
addikt
-
j0k3r!
őstag
Szerdán az egyik újságíró konkrétan rákérdezett Powell-nél, hogy szeptemberben az 50-es vágásról mi a véleménye és látszólag határozottan tiltakozott (persze kérdés, hogy mennyit ér a szava). A likviditásbővítés a pénzpiacokon segíthet ideiglenesen, de akinek épp fordul át a hitele és refinanszíroznia kell jóval magasabb kamatokon, mint ami 2 éve volt, azon nem igazán segít, ráadásul ha jól emlékszem, akkor valami elég durva S&P500 EPS növekedést vár a piac, ami ismét okozhat csalódást.
Az én jósgömbömben azt látom, hogy ha tovább makacskodik a FED és idén a 2x25-ös vágáson kívül nem igazán csinál mást, akkor 2023 Q3, vagy legkésőbb Q4 már recessziós negyedév lesz, valamikor jövő nyáron bejelentve és visszadátumozva, ahogyan az lenni szokott.
Hülyeséget írtam, 3x25 lesz az, mert még 3 meeting van idén, nem 2. Bocs, akit félrevezettem

-
Drizzt
nagyúr
Akkor valószínűleg hétfőn jön a nagy visszapattanás is a piacon.
Hétfőre lehet már a kamatvágási valószínűségek is túl lesznek 1-2 újabb körhintán.

Egyedül a bizonytalanság biztos. Én éppen hétfőn, kedden örülnék egy emelkedésnek, mert éppen vestingem lesz és jó lenne minél magasabb áron eladni. De alapvetően az árfolyam változása ha nem lesz egyik irányban sem igazán extrém, akkor nem befolyásol a döntésemben. -
PredatorZoli
senior tag
Az én tippem az hogy a FED marad az idei 2x25 vágásnál.
Mivel az EKB szeptemberben hamarabb jelent mint a FED, ezért nem hiszem hogy akkor mer vágni. Max a következőnél amikor már a FED vágott.
Itthon meg augusztus végén nem lesz vágás, de szeptember végén a FED vágásán felbátorodva szerintem már itthon is egy újabb 25 pontos vágás lesz.Szerintem 3x25 minimum lesz.
-
Segal
veterán
Újra 25/25/bp bp vágás a legvalószínűbbnek tekintett forgatókönyv idénre.
Amúgy én ezért sem értem, akik nagyon pontosan állítják, hogy mit kéne tennie a FEDnek. Konkrétan ha egy mutató mozdul egy ezred százalékot, megborul mindenki gazdasági várakozása. Ilyen szituációban nehéz jól megalapozott döntést hozni. És szerintem nincs is kimondottan jó döntés. A szerencsének nagyon nagy szerepe lesz.Az én tippem az hogy a FED marad az idei 2x25 vágásnál.
Mivel az EKB szeptemberben hamarabb jelent mint a FED, ezért nem hiszem hogy akkor mer vágni. Max a következőnél amikor már a FED vágott.
Itthon meg augusztus végén nem lesz vágás, de szeptember végén a FED vágásán felbátorodva szerintem már itthon is egy újabb 25 pontos vágás lesz. -
PredatorZoli
senior tag
Amúgy én ezért sem értem, akik nagyon pontosan állítják, hogy mit kéne tennie a FEDnek. Konkrétan ha egy mutató mozdul egy ezred százalékot, megborul mindenki gazdasági várakozása. Ilyen szituációban nehéz jól megalapozott döntést hozni. És szerintem nincs is kimondottan jó döntés. A szerencsének nagyon nagy szerepe lesz.Akkor valószínűleg hétfőn jön a nagy visszapattanás is a piacon.
-
Ixion77
Topikgazda
Amúgy én ezért sem értem, akik nagyon pontosan állítják, hogy mit kéne tennie a FEDnek. Konkrétan ha egy mutató mozdul egy ezred százalékot, megborul mindenki gazdasági várakozása. Ilyen szituációban nehéz jól megalapozott döntést hozni. És szerintem nincs is kimondottan jó döntés. A szerencsének nagyon nagy szerepe lesz.Wow. Ez aztán a gyors fordulat. Csütörtökön 25, pénteken 50, szombaton 25 ismét. Azt se tudtam hogy szombaton van egyáltalán mérés.
-
Drizzt
nagyúr
Tegnap óta már a szeptemberi és novemberi vágást is 50bp-re árazza a piac. Ha valóban rögtön 50-el kellene kezdeni, annak azért elég rossz üzenete lenne.
Egyelőre ijedelem van, de igazán nagy esés még nincs. Sok idő van még szeptemberig is, kiderül mit mutatnak addig az adatok illetve hogy változik a hangulat. Szerintem nem is a kamatvágás lesz egyelőre a meghatározó: tűzoltásként lesz itt likviditásbővítés annál sokkal hamarabb.
Egyetlen jelentős tényező szól a visszaemelkedés ellen: én tegnap zártam shortokat és vettem longokat
Amúgy én ezért sem értem, akik nagyon pontosan állítják, hogy mit kéne tennie a FEDnek. Konkrétan ha egy mutató mozdul egy ezred százalékot, megborul mindenki gazdasági várakozása. Ilyen szituációban nehéz jól megalapozott döntést hozni. És szerintem nincs is kimondottan jó döntés. A szerencsének nagyon nagy szerepe lesz. -
j0k3r!
őstag
Tegnap óta már a szeptemberi és novemberi vágást is 50bp-re árazza a piac. Ha valóban rögtön 50-el kellene kezdeni, annak azért elég rossz üzenete lenne.
Egyelőre ijedelem van, de igazán nagy esés még nincs. Sok idő van még szeptemberig is, kiderül mit mutatnak addig az adatok illetve hogy változik a hangulat. Szerintem nem is a kamatvágás lesz egyelőre a meghatározó: tűzoltásként lesz itt likviditásbővítés annál sokkal hamarabb.
Egyetlen jelentős tényező szól a visszaemelkedés ellen: én tegnap zártam shortokat és vettem longokat
Szerdán az egyik újságíró konkrétan rákérdezett Powell-nél, hogy szeptemberben az 50-es vágásról mi a véleménye és látszólag határozottan tiltakozott (persze kérdés, hogy mennyit ér a szava). A likviditásbővítés a pénzpiacokon segíthet ideiglenesen, de akinek épp fordul át a hitele és refinanszíroznia kell jóval magasabb kamatokon, mint ami 2 éve volt, azon nem igazán segít, ráadásul ha jól emlékszem, akkor valami elég durva S&P500 EPS növekedést vár a piac, ami ismét okozhat csalódást.
Az én jósgömbömben azt látom, hogy ha tovább makacskodik a FED és idén a 2x25-ös vágáson kívül nem igazán csinál mást, akkor 2023 Q3, vagy legkésőbb Q4 már recessziós negyedév lesz, valamikor jövő nyáron bejelentve és visszadátumozva, ahogyan az lenni szokott.
-
Ixion77
Topikgazda
Ha a hozamgörbét nézem, és a jelenlegi állapotból indulunk ki, akkor a FED-nek mondjuk 3%-ig le kéne vágnia, hogy "normálisan" nézzen ki újra, ami 25-ösével nem kis idő, ha abból indulunk ki, hogy egy évben 8 FOMC meeting van. Ja és bejön az a hatás, hogy a kamatcsökkentések is ugyanolyan késleltetéssel hatnak, mint ahogyan az emelések. Izgalmas lesz a következő 1.5 év

-
j0k3r!
őstag
Amennyire tudom, ez azért szokott lenni, mert a margin call-t kapó nagybefektetők ilyenkor gyakran kénytelenek az aranytartalékjaikhoz nyúlni.
Én is így tudom, viszont nekem pont úgy lenne logikus, hogy a hirtelen nagy beszakadások érintettek, az vág agyon igazán sok tőkeáttétes pozit, nem amikor heteken át olvadnak le az indexek.Aztán lehet neked van igazad, ez esetben ezt a piac is nyilván tudja és a smart money előre beárazott potenciális további eséseket.
Más: én értelmezésem szerint a nagy gyomros a piacnak a gyakorlatilag tökéletes track recorddal bíró Sahm Rule recessziós leading indicator felvillanása volt a friss munkanélküliségi adatok nyomán. Ez alapján viszont simán lehet, hogy ez most hibás jelzés, nem a keresleti oldal szűkül (ami ugye a recesszió lenne), hanem a kínálati. Ömlenek be a migránsok a tengerentúlon nagyjából 2 éve, annyira meg már nem túlfűtött a munkaerőpiac, hogy ennyi embert felszívjon. Ha ez így van, akkor ez megint egy semmiburger, meg kell venni az esést és csá, mint az elmúlt évtizedben bármikor.
Utóbbi egy évben sokszor éreztem úgy, a különböző USA statisztikák szart sem érnek. Inflációt, munkanélküli adatokat gyakran utólag jelentősen felülvizsgálják, az persze már a kutyát sem érdekli. Kezdeti adatokat a kibocsátáskor a botok valahogy lekereskedik, rá következő pár napban kitisztul a piaci reakció (jellemzően emelkedés lesz végül belőle), utána meg már jóleszazúgy, akkor is, ha igazából a módosított adat már más trendet mutat...
Ha a hozamgörbét nézem, és a jelenlegi állapotból indulunk ki, akkor a FED-nek mondjuk 3%-ig le kéne vágnia, hogy "normálisan" nézzen ki újra, ami 25-ösével nem kis idő, ha abból indulunk ki, hogy egy évben 8 FOMC meeting van. Ja és bejön az a hatás, hogy a kamatcsökkentések is ugyanolyan késleltetéssel hatnak, mint ahogyan az emelések. Izgalmas lesz a következő 1.5 év

-
attiati
veterán
Ha már jóslatok: Hussman június végén írta még, hogy szerinte lényegében megvolt a csúcs. Kíváncsi vagyok a dotcom lufi meg a GFC után eltrafálja-e a mostani ciklust is. Én továbbra is hiszek az inverz hozamgörbében mint leading indicatorban, de az elmúlt 1 év számomra irreális hegymenete után nem biztos, hogy mernék ilyen jóslatot tenni.

Itteni mércével permabear az ürge (erre ki is tér az írásban), nyilván ehhez mérten kell kezelni amit ír. Mondjuk ő legalább nem szokott folyton világvégével riogatni, inkább csak a saját értékeltségi metrikái alapján, ~10 éves időtávra vonatkozóan szokott erősen pesszimista lenni. Ritka, hogy ilyen konkrét, rövidtávú jóslatot tesz.
Fun fact: a poszt megírása után csinált egy ilyet:
Igazán nagy beszakadások az aranyat is gyakran magukkal rántják, nincs ebben semmi meglepő.Egyébként lustaport írása a FED emelési ciklusok jellemző menetrendjéről elég jó, ajánlom azoknak akik nem olvasták még.
-
julius666
addikt
"Igazán nagy beszakadások az aranyat is gyakran magukkal rántják, nincs ebben semmi meglepő"
Amennyire tudom, ez azért szokott lenni, mert a margin call-t kapó nagybefektetők ilyenkor gyakran kénytelenek az aranytartalékjaikhoz nyúlni. De ez szerintem nem ilyen egyik percről a másikra jelentkező jelenség mint a mai volt, hanem a hirtelen (de azért néhány napig/hétig eltartó) beszakadások során folyamatosan.
Érdekes jelenség volt viszont az utóbbi pár napban, hogy a CTA-k az ár emelkedése ellenére nem vették, hanem adták az aranyat.
A jósgömböm szerint hamarosan alányúlnak a rv.piacnak, hogy ne essen túl nagyot választások előtt. Ez extra likviditással fog járni, ami a rv.árfolyamokat stabilizálja ugyan, de az arany is tovább fog emelkedni tőle. Még a piaci turbulencia ellenére sem számítok 2300 alá való visszaesésre, 3000 átlépésére viszont egy-másfél éven belül igen.
Amennyire tudom, ez azért szokott lenni, mert a margin call-t kapó nagybefektetők ilyenkor gyakran kénytelenek az aranytartalékjaikhoz nyúlni.
Én is így tudom, viszont nekem pont úgy lenne logikus, hogy a hirtelen nagy beszakadások érintettek, az vág agyon igazán sok tőkeáttétes pozit, nem amikor heteken át olvadnak le az indexek.Aztán lehet neked van igazad, ez esetben ezt a piac is nyilván tudja és a smart money előre beárazott potenciális további eséseket.
Más: én értelmezésem szerint a nagy gyomros a piacnak a gyakorlatilag tökéletes track recorddal bíró Sahm Rule recessziós leading indicator felvillanása volt a friss munkanélküliségi adatok nyomán. Ez alapján viszont simán lehet, hogy ez most hibás jelzés, nem a keresleti oldal szűkül (ami ugye a recesszió lenne), hanem a kínálati. Ömlenek be a migránsok a tengerentúlon nagyjából 2 éve, annyira meg már nem túlfűtött a munkaerőpiac, hogy ennyi embert felszívjon. Ha ez így van, akkor ez megint egy semmiburger, meg kell venni az esést és csá, mint az elmúlt évtizedben bármikor.
Utóbbi egy évben sokszor éreztem úgy, a különböző USA statisztikák szart sem érnek. Inflációt, munkanélküli adatokat gyakran utólag jelentősen felülvizsgálják, az persze már a kutyát sem érdekli. Kezdeti adatokat a kibocsátáskor a botok valahogy lekereskedik, rá következő pár napban kitisztul a piaci reakció (jellemzően emelkedés lesz végül belőle), utána meg már jóleszazúgy, akkor is, ha igazából a módosított adat már más trendet mutat...
-
emvy
félisten
Ha már jóslatok: Hussman június végén írta még, hogy szerinte lényegében megvolt a csúcs. Kíváncsi vagyok a dotcom lufi meg a GFC után eltrafálja-e a mostani ciklust is. Én továbbra is hiszek az inverz hozamgörbében mint leading indicatorban, de az elmúlt 1 év számomra irreális hegymenete után nem biztos, hogy mernék ilyen jóslatot tenni.

Itteni mércével permabear az ürge (erre ki is tér az írásban), nyilván ehhez mérten kell kezelni amit ír. Mondjuk ő legalább nem szokott folyton világvégével riogatni, inkább csak a saját értékeltségi metrikái alapján, ~10 éves időtávra vonatkozóan szokott erősen pesszimista lenni. Ritka, hogy ilyen konkrét, rövidtávú jóslatot tesz.
Igazán nagy beszakadások az aranyat is gyakran magukkal rántják, nincs ebben semmi meglepő.Egyébként lustaport írása a FED emelési ciklusok jellemző menetrendjéről elég jó, ajánlom azoknak akik nem olvasták még.
Ez egy tök jó cikk, köszi.
-
Ixion77
Topikgazda

"Igazán nagy beszakadások az aranyat is gyakran magukkal rántják, nincs ebben semmi meglepő"
Amennyire tudom, ez azért szokott lenni, mert a margin call-t kapó nagybefektetők ilyenkor gyakran kénytelenek az aranytartalékjaikhoz nyúlni. De ez szerintem nem ilyen egyik percről a másikra jelentkező jelenség mint a mai volt, hanem a hirtelen (de azért néhány napig/hétig eltartó) beszakadások során folyamatosan.
Érdekes jelenség volt viszont az utóbbi pár napban, hogy a CTA-k az ár emelkedése ellenére nem vették, hanem adták az aranyat.
A jósgömböm szerint hamarosan alányúlnak a rv.piacnak, hogy ne essen túl nagyot választások előtt. Ez extra likviditással fog járni, ami a rv.árfolyamokat stabilizálja ugyan, de az arany is tovább fog emelkedni tőle. Még a piaci turbulencia ellenére sem számítok 2300 alá való visszaesésre, 3000 átlépésére viszont egy-másfél éven belül igen.
-
julius666
addikt

-
emvy
félisten
-
Sub-S
senior tag
-
aAron_
őstag
-
Ixion77
Topikgazda
Mi lenne? Vételi lehetőség!
Lesz ez még 3K is.Amúgy BTC-n is látszik ugyanakkor ugyanaz. Gondolom valaki mondott valamit.
--
Új mértékegység

"Amazon is down today 2 Intels"--
VIX mekkorát ugrott! = Pánik mód van. Ha még nem mondott valaki valamit, akkor a hamarosan fog

-
BlackV
őstag
Mi van itt.
-
BlackV
őstag
-
Sub-S
senior tag
Nem egészen. Június elején voltunk itt utoljára.
Ezért mondtam hogy majdnem, mindenesetre remélem jön az áprilisi mélypont is hamarosan.

-
Ixion77
Topikgazda
A recesszió már alakul, de hogy mikor és mekkora hatása lesz a piacon, az jó kérdés. Szerintem nagyon rég ideje lenne, de eddig minden képzeletemet meghaladóan kreatívak tudtak lenni újabb és újabb nyuszik előrántására a kalapból. Az adósságplafon "felfüggesztése", majd gigászi kormányzati pénzöntéssel a monetáris szigorítás kiütése "zseniális" volt... Gondolom, a választás előtt 100 nappal már nem adják fel. Most hogy estek a kötvényhozamok, lehet még többet kinyomni belőle. Kamatcsökkentésre is lehet rallyzni. Sőt, szokás is 3-6 hónapig.
Az én medve hozzáállásomat mindenesetre sikeresen megszívatták. -
julius666
addikt
Valaki követi szorosabban az Intel-t? Érdemes lehet most beszállni? Partvonalról olyan szaga van mint anno az AMD, vagy elmúlt 1-2évből a Meta/Netflix, egy-két rossz jelentés után -50%, aztán vissza. Chip gyártásban sokszor fordult már a kocka, volt már az élen Intel/AMD, most épp az Nvidia.
Van egyébként adózás (kettős adóztatás) szempontjából bármi hátránya USA céget venni TBSZ-re vagy ezt automatikusan levonja a szolgáltató (IBKR)?
Én különösebben nem szorosabban, mint ami cikkeket lehet olvasni róla (akár itt PH-n is). Engem anno a taiwani mizéria miatt izgatott (Intelt érintené a legkevésbé egy konfliktus), mostanság meg az AI gyorsítóik miatt látok bennük némi fantáziát.
Amennyire tudom a szoftveres üzletáguk egész jól elvan, procik terén meg hát igen... Arról tényleg lehet olvasni itt PH-n is.

Azért nagy reményeim nincsenek a cégben, inkább csak rulett, játékpénzzel.
#10139 Sub-S
Természetesen, de ha elmaradt lehetőségeken akarnék mérgelődni, azért lennének jobb jelöltek is az Intelnél erre.
-
Vesa
veterán
-
360xbox360
tag
Valaki követi szorosabban az Intel-t? Érdemes lehet most beszállni? Partvonalról olyan szaga van mint anno az AMD, vagy elmúlt 1-2évből a Meta/Netflix, egy-két rossz jelentés után -50%, aztán vissza. Chip gyártásban sokszor fordult már a kocka, volt már az élen Intel/AMD, most épp az Nvidia.
Van egyébként adózás (kettős adóztatás) szempontjából bármi hátránya USA céget venni TBSZ-re vagy ezt automatikusan levonja a szolgáltató (IBKR)?
-
Sub-S
senior tag
-
bandus
veterán
Kötvénypiac pedig kiverte a hisztit. Ott már nem az a kérdés hogy 1 kamatvágás lesz-e, hanem hogy három lesz vagy négy. US02Y már 4% alatt.
De ahogy nézem, máshol is van buli:
JP10Y -11%
TOPIX -6.1%
Yen 9% erősödés a július közepi csúcs óta.
Bődületes összegek égnek itt el.
Na nem mintha például egy overnight AMZN -10% nem lenne jelentős.tlt to the moon
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Ixion77
Topikgazda
Meglepne, ha nyomást kellett volna gyakorolniuk bárkire hogy az ő chipjeiket vegyék abban az időszakban, amikor gyakorlatilag még csak az ő AI chipjük volt a piacon.
Persze én bármikor alul tudom becsülni a multik gátlástalanságát. -
Addel
senior tag
-
PredatorZoli
senior tag
-
Ixion77
Topikgazda
Kötvénypiac pedig kiverte a hisztit. Ott már nem az a kérdés hogy 1 kamatvágás lesz-e, hanem hogy három lesz vagy négy. US02Y már 4% alatt.
De ahogy nézem, máshol is van buli:
JP10Y -11%
TOPIX -6.1%
Yen 9% erősödés a július közepi csúcs óta.
Bődületes összegek égnek itt el.
Na nem mintha például egy overnight AMZN -10% nem lenne jelentős. -
Gerzsi
tag
mindjárt nyit amerika, meddig megyünk még lefelé ?
-
j0k3r!
őstag
Pedig nagy valószínűséggel Powell már szerdán megkapta a pénteki adatokat (egyszer utalt rá egy interjúban, hogy amikor ilyen közel van a két esemény egymáshoz, akkor egy magas feldolgozottságú adatot megkapnak), mégis úgy döntött, hogy nem csökkent kamatot.
-
Sub-S
senior tag
2 nap alatt volt is vagy 5% esés úgy globále a piacon (nem egyedi papíroknál hanem a globál piacon), kicsit húzósnak mondható a nagy átlaghoz képest.
Ha nem 2 hanem eggyel több napot nézel akkor meg majdnem ugyanott van.

-
PredatorZoli
senior tag
2 nap alatt volt is vagy 5% esés úgy globále a piacon (nem egyedi papíroknál hanem a globál piacon), kicsit húzósnak mondható a nagy átlaghoz képest.
-
kovsol
titán
-
Ixion77
Topikgazda
Megjöttek a nonfarm payrolls és munkanélküliségi adatok. Újabb zutty. Kötvénypiacok is óriásit mozdultak.
Akciódúsak lett hirtelen a piacok. INTC -25% az éjjel. -
Fandango
veterán
-
:AMF:
senior tag
-
Ixion77
Topikgazda
-
j0k3r!
őstag
Nem nagyon néztem mennyire likvid a piac, venni mindig tudtam, amikor akartam. Nem vagyok én akkora hal, hogy ez probléma legyen
Eladni idén nem tervezem, mert úgy látom, hogy még csak most kezd beérni a gazdasági lassulás (recesszió?), amiről itt páran 6-12 hónapja beszélünk. Időzítés szempontból valószínűleg túl koraiak voltunk, és alábecsültük hogy mennyi pénzt (és ideiglenes állami munkahelyet) képesek kiszórni a fiskális oldalon, hogy behúzzák az idei választást. -
Paxker315
veterán
-
Sub-S
senior tag
Intel visszament 2014-be...
-
attiati
veterán
-
j0k3r!
őstag
-
attiati
veterán
-
j0k3r!
őstag
Úgy látom, a gazdasági adatok ülték meg a befektetők gyomrát.
Initial és continuing jobless claims egyaránt magasabb lett a vártnál, manufacturing PMI vártnál alacsonyabb, manufacturing prices pedig magasabb. Mindegyik eltérés szignifikáns mértékű.
Magyarán az elbocsájtások egyre intenzívebbek, a gazdasági aktivitás csökken, az árak mégis nőnek. Nem jó együttállás. Még a kötvénypiac is elkezdte még erősebben rázni a vészharangot.Szerk:
Figyelemre méltó, hogy még a kriptopiacot is megütötte a hangulatváltozás.Köszi. A kötvény részét nem bánom, go DTLA
-
Ringman
félisten
Erdekes, hogy epp a kenyer temat hozod fel, mert az Origo cikkben KIEMELVE ezt irjak:
"Az ünnepségsorozat programjaira látogatók idén is méltányos áron vásárolhatnak majd ételeket és italokat a rendezvényhelyszíneken. A szervezők elkötelezettek amellett, hogy mindenki számára megfizethető szórakozási lehetőséget biztosítsanak, így együtt ünnepelhessük Magyarország születésnapját."
Tudjak ezt ok nagyon jol, hogy draga ez elet
nemmegszorításként bezártak 100 postát is.
-
Ixion77
Topikgazda
Úgy látom, a gazdasági adatok ülték meg a befektetők gyomrát.
Initial és continuing jobless claims egyaránt magasabb lett a vártnál, manufacturing PMI vártnál alacsonyabb, manufacturing prices pedig magasabb. Mindegyik eltérés szignifikáns mértékű.
Magyarán az elbocsájtások egyre intenzívebbek, a gazdasági aktivitás csökken, az árak mégis nőnek. Nem jó együttállás. Még a kötvénypiac is elkezdte még erősebben rázni a vészharangot.Szerk:
Figyelemre méltó, hogy még a kriptopiacot is megütötte a hangulatváltozás. -
j0k3r!
őstag
Mi a gond, tegnap még minden jó volt, nem?

Nem nagyon volt ma időm olvasgatni, de a tegnapi nap után meglepő a mai piaci reakció. Lemaradtam valami fontos hírről esetleg?
Szerk.: tegnap Powell után még rendben volt minden záráskor
-
Wn2tl
aktív tag
-
PredatorZoli
senior tag
-
aAron_
őstag
-
j0k3r!
őstag
Érdekes ez a mai nap, van itt minden
-
powerwade
senior tag
Erdekes, hogy epp a kenyer temat hozod fel, mert az Origo cikkben KIEMELVE ezt irjak:
"Az ünnepségsorozat programjaira látogatók idén is méltányos áron vásárolhatnak majd ételeket és italokat a rendezvényhelyszíneken. A szervezők elkötelezettek amellett, hogy mindenki számára megfizethető szórakozási lehetőséget biztosítsanak, így együtt ünnepelhessük Magyarország születésnapját."
Tudjak ezt ok nagyon jol, hogy draga ez elet
-
Ringman
félisten
-
powerwade
senior tag
-
Ringman
félisten
-
lemusz
addikt
-
travix
aktív tag
-
bandus
veterán
en a visszapattanasnak. sajna nem volt most idom cseppet sem kovetni, hogy ezt eppen mi driveolja. de gondolkodom meg egy kis dtla spekan. valahonnan hatha elo tudok meg turni parezer eurot

-
Ixion77
Topikgazda
Eddig is örültünk, csak nem látszott, mert a BigTech korrekció lehúzta az indexeket. Most az MSFT jelentés után kilőttek a félvezetők és a bigtech és viszi az egész piacot fel.
Plusz Powell gyakorlatilag megerősítette hogy szeptembertől elkezdődik a kamatcsökkentés. Emiatt esnek a kötvényhozamok, áramlik át a pénz a részvénypiacra.
-
aAron_
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
-
10200 - 10101
25298 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 9901 9900 - 9801 9800 - 9701 9700 - 9601 9600 - 9501 9500 - 9401 9400 - 9301 9300 - 9201 9200 - 9101 9100 - 9001 9000 - 8901 8900 - 8801 8800 - 8701 8700 - 8601 8600 - 8501 8500 - 8401 8400 - 8301 8300 - 8201 8200 - 8101 8100 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Gumi és felni topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Elektromos autók - motorok
- Samsung kuponkunyeráló
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Valami baja van a tápomnak
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple Watch
- E-roller topik
- További aktív témák...
- új, bontatlan, iPhone 16 gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5300 I i7-8665U I 16GB I 256SSD I 13,3" HD I W11 I 6 hó gari
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 I i7-10610U I 16GB I 256SSD I 13,3" HD I W11 I 6 hó gari
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T570 I i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I W11 I 6 hó gari
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 Yoga I i5-8265U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I 6 hó gari
- Everycom Cubelite Ultra projektor
- Xiaomi Redmi Note 13 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÚJ!!! Starlight MacBook Air 15" M4 24GB 512GB Garanciával, ajándék töltővel
- Apple iPhone 14 256GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- AKCIÓ! Dell Precision 5520 FHD notebook - i7 7820HQ 16GB DDR4 256GB SSD M1200 4GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Persze én bármikor alul tudom becsülni a multik gátlástalanságát.