- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ampulla
aktív tag
Hello!
Mennyire reális egy otthoni riasztásjelző rendszert összehozni, kb mint ezen a videón?
Látom, hogy működik, összehozható a dolog, csak kérdés, hogy mennyire kivitelezhető. Arra gondoltam, hogy a Pi lenne a központi egység, azonban kábelezés szempontjából nem tudom elképzelni, hogy 10 méterre legyen az egyik szenzor, 5 a másik, stb. Egyáltalán működne ilyen kábelhosszúsággal, vagy a Pi-t nem erre találták ki?
-
vadkörte
addikt
válasz
ikarus32 #26495 üzenetére
A Synology DSM elvileg csak Synology cuccra megy fel. A mókoláshoz az XPenology betöltő kell, utána már valahogy ráerőszaklható a DSM a gépre. Az RPi-k ehhez viszont kicsit vékonyak, mellesleg az XPenology x86 kódot használ.
Ha Pi alapú NAS-t akarsz, OMV-ból van ARM és meglepően fürge (persze a Pi lehetőségeit szem előtt tartva)
-
ikarus32
tag
Sziasztok!
Rasberry pi2;3 tud működni mint synology nas szerver, dsm5.2 feltelepítése után? Köszönöm a válaszokat. -
válasz
wassermann #26493 üzenetére
Köszi a tippet!
-
wassermann
Topikgazda
Nekem nincs ilyenem, de könnyen előfordul, hogy a hirtelen megnövekedett terhelésre, a töltő elektronikája túl lassan reagál. Mire összeszedi magát, addig egy pillanatra leesik a feszültség, ami kiakasztja a Pi-t. Megoldás lehet egy elektrolit-kondenzátor a Pi tápcsatlakozójára. Itt egy kép, még az előző Pi-mről:
-
wassermann
Topikgazda
( Hétvégi ujjgyakorlat azoknak, akik utálnak füvet nyírni : )
Megszülettek a Pi 3-mom stabil overclock értékei. Alu hűtőborda van rajta, ház nincs (így jól szellőzik a TV mögött):
dtparam=sd_overclock=84
gpu_mem=192
arm_freq=1260
gpu_freq=510
core_freq=510
sdram_freq=510
over_voltage=1
v3d_freq=510Menne még feljebb, nagyobb fesszel, de akkor már kellene ventillátor, mert overvoltage 2-nél és 3-nál már néha előbújik a jobbfelső sarokban a pici piros hőmérő.
-
r0by
addikt
Igen, de ezen cikk szerint nem túl tág határok között. De azért jó lenne tudni, hogy hogyan kell.
Some flash drives power up too slowly. There are many spinning disk drives that don’t respond within the allotted two seconds. It’s possible to extend this timeout to five seconds, but there are devices that fail to respond within this period as well, such as the Verbatim PinStripe 64GB.
-
r0by
addikt
válasz
gazso75 #26486 üzenetére
A boot-ra gondolsz, hogy nem megy usb3.0-val?
Csak mert nekem két külső tápos dokkolóm van. Az usb2-vel nem bootol, míg az usb3-mal meg igen.
Szvsz ez szerintem a külső dokkoló vagy rack chipsetjétől is függhet. Plusz annak idején mikor ezt csináltam, akkor olvastam azt is, hogy van egy minimális időtúllépés, amíg a pi vár a külső usb-s eszközre. Ha az eszköz nem tud megfelelő időben inicializálni, akkor is bukta a boot. -
gazso75
aktív tag
válasz
wassermann #26485 üzenetére
Azt tudom, de azt írják több helyen, hogy 2.0-al megy csak.
-
apezka
aktív tag
Sziasztok!
Mivel elég sokan mértek/mérünk hőmérsékletet, páratartalmat, stb. Pi-vel, gondolom rajtam kívül másnak is eszébe jutott már mobil alkalmazást készíteni hozzá...
Én jelenleg megvagyok a az adatok webservice-n való megosztásával és már van egy tesztelésnek szánt félig kész mobil app-om is. De sehogyan sem boldogulok az android http get request-jeivel. Próbáltam már több library-t is és több leírást de nem működik, pedig nem áll távol tőlem a programozás. A kérdésem az lenne, hogy:
Csinált-e már valaki ilyet és ha igen akkor hogyan, milyen library-vel és milyen leírás alapján?
Előre is köszönöm a válaszokat és bocs az off-ért, de ha csak picit is, de kapcsolódik a Pi-hez... -
válasz
MaCS_70 #26479 üzenetére
Szóló töltő??
Nekem van tőlük processzoros akkutöltőm, na azt kétszer cserélték garanciában... Volt mozgásérzékelős led égőm, ami fél év után egy nappal ment tönkre, ezért a boltban már nem cserélték, hanem a központot kellett volna megkeresnem, de az akkutöltő után nem volt kedvem vesződni vele.
Egy motoros késélezőm is van onnan, egy élezés után szó szerint szétesett.gazso75: igen, ennyi. Nekem nincs pi3, csak olvastam (régebben írta itt valaki).
-
30 napon belül visszaviheted, ha nem tetszik. (Az Aldinál ez két hónap.)
Nekem viszont érdekes módon kifejezetten jók a tapasztalataim a Lidl termékeivel. Szó szerint tele van velük a háztartás, de most ez a szóló töltő az első, ami nem jött be -- elromlani meg még soha semmi...
MaCS
-
válasz
MaCS_70 #26475 üzenetére
Milyen 30 nap?
Nekem elég rossz tapasztalataim vannak a lidl cuccokkal (nálam elég sok lidl-s kütyü tönkrement már garanciaidőn belül), ettől függetlenül most kíváncsiságból vettem egyet én is. A kérdés az, hogy kigyullad-e, leég-e a ház tőle egyszer, amikor mondjuk épp nem vagyok otthon, mint egyes olcsó kínai adapterektől szokott. -
-
dni
őstag
Sziasztok,
kb. egy éve vettem egy PiFi Digi hangkártyát RPI3-as kütyümre és nagyrészt rendben is mentek a dolgok eddig. Mostanában megjelenik a jobb felső sarokban a kis hőmérő, mely a túlmelegedést hivatott jelezni.
A kérdésem az volna, milyen hűtőbordát érdemes választani, ami elfér a bővítő kártya alatt és ér is valamit? (A Pi a hangkártyához kapott házban lakik) Vagy milyen más megoldás jöhet szóba? -
gazso75
aktív tag
Régebben már játszottam a gondolattal, de elvetettem.
Valaki már próbálkozott Rpi 3-nál USB boot-al ? Ha igen, milyen sikerrel ?
"Teljes" boot működhet, vagy csak system kerül át a külső eszközre ?
program_usb_boot_mode=1 a config.txt-be megoldásból induljak ? -
Imco
őstag
Köszi mindkettőtöknek! Mindkettő 15 GB körüli imaget készít.
Vissza nem írtam, de biztos jók!
Köszi! -
Imco
őstag
válasz
wassermann #26463 üzenetére
Baxxa meg!
Hogy ez nem esett le! Tudtam, hogy már mentettem vel!
Kipróbálom rögtön!
Patice a tied is letesztelem. -
Imco
őstag
Sziasztok!
Próbáltam keresni, de nem találom.
Mivel tudnám az SD-t lementeni?
A w32diskimager méretileg jó lenne, de ő csak egy particiót akar menteni.
Nekem meg ugye mind kéne.
Van egy raspbian meg egy LE telepítve ami már 5 partició. Illetve 6.
Acronissal nem esnék neki, ha nem fontos.Köszi!
-
stopperos
senior tag
válasz
s3toraph #26454 üzenetére
- Ha nem jön fel semmi, akkor ellenállás gondok lesznek. Akkor kell változtatni az ellenállást vagy a kábelezést. Nálam 6m-en van 5 szenzor, és semmi gondom nincs vele. 4k7 van rajta.
- Kapcsold ki mindig, úgy a legbiztonságosabb.
- Ha gond lett volna a hibás bekötéssel, akkor megsütötted volna azt az egy gpio-t. -
s3toraph
senior tag
válasz
apezka #26453 üzenetére
Szia!
Köszi!
Berakom akkor az első mögé a másodikat, és marad 1 db ellenállás.
Egyébként, azt miböl látni, hogy csökkenteni kell az ellenállást? Nem fogja tudni olvasni az összes szenzort a Pi, nem jelenik meg a devices-ben?
Apropó, én ki szoktam kapcsolni a Pi-t, ha valamit kihúzok vagy bedugok a próba panelbe. Ezt így is kell csinálni, vagy pl. beüzemelt állapotban is hozzádughatok egy újabb hőmérő szenzort, nem okoz gondot?
-
apezka
aktív tag
válasz
s3toraph #26452 üzenetére
Szia!
Nem lesz/lett semmi baja. Sem a szenzornak, sem a pi-nek. A DS18B20 1-wire protokolos, így egyszerre több szenzor is működik ugyan azon a csatlakozason. Ennek megfelelően nem kell több ellenállás. Az elképzelhető viszont, hogy a szenzorok számának növelésével, valamint a hozzájuk tartozó vezeték hosszával az ellenállás méretének csökkentés szükséges.
Ha jól emlékszem volt valaki itt a fórumon aki 5 szenzort rakott telefon zsinórral a pi-nek és neki már 4k5ohm-os ellenállás kellett.
De hogy megnyugvás mellékelek egy képet: -
s3toraph
senior tag
Sikerült benéznem azt hogy a szenzor rajzánál bottom view (alulnézet) van. Én meg felülnézetnek néztem, nem tudom miért. Persze így már értem miért tűnt úgy hogy fordítva kötöm be a szenzort. Áhh...
Szóval, összeraktam és elsőre fordítva kötöttem be a DS18B20-at, tehát a GND-jét raktam 3.3V-ra, a 3.3V-ot meg a GND-re. Nem is működött, nem látta a devices-ben (igaz ekkor még nem írtam bele a config.txt-be), és nem értettem elsőre, hogy miért. Aztán leesett... Kikapcsoltam.
Lehet ettől baja? A raspberry pi-t érheti károsodás? Kb. 5-10 percet ment így. Annyit tudok hogy a táp a Pi-röl (Pin1) az 3.3V DC az egyenáram, de nem értek hozzá, azért kérdezem.Akkor vettem észre mikor ezen leírás alapján elindultam, keresve a hibát miért nem működik.
Miután megfordítottam a helyes állásba a szenzort, bekapcsoltam a Pi-t. Megtörtént a config.txt módosítása, a kettő db sudo modprobe parancsot beírtam. Mérni mér, és ha megfogom, majd elengedem, változik a hőmérséklet is.Kép róla, jól bekötve:
Másik kérdésem: minden egyes DS18B20 elé külön-külön kel egy 4K7 ellenállás?
Tehát, ha egy második szenzort akarok alkalmazni, akkor a képen látható összeállítás mögé ugyanazon sorokba hasonló módon berakok egy 4K7 ellenállást és egy szenzort? (Persze az ABCDE és FGHIJ össze volna kapcsolva, azt már tudom hogy egy-egy sor középen meg van szakítva.) -
vadkörte
addikt
válasz
kzoli89 #26444 üzenetére
Tehát akkor, ha jól értelmeztem, annyi a feladat, hogy a Pi(k) a NAS és a TV-k között legyen(ek), mint médiakliens(ek)? Az első hsz-od alapján a legnagyobb felbontás fHD lenne, ezt ha a Pi2-m tudja, márpedig tudja, akkor a Pi3-nak is röhögve ki kell tudnia szolgálni. A NAS maradna a régi Syno?
Operációs rendszernek, a Pi-re ha másra nem akarod használni elég egy 4(8)GB-os kártyára telepített LE.
Első felületes olvasatban úgy értelmeztem, hogy a Pi3-ból szeretnél NAS-t építeni. Itt már lennének gondok, de ez sem kivitelezhetetlen, csak erős(ebb) kompromisszumok lennének.
Sok sikert, ha elakadsz valahol kérdezz! -
Whaazzup
senior tag
Esetleg tudna vaki ajánlani, milyen pi -táblát vegyek max 6000ft van rá.ÜDV.
-
denko
senior tag
sziasztok
van rp3 am amin van kodi és eddig tökéletesen szolgált, azonban tegnap áramtalanitottam mivel lefagyott valamiért. és azután nem látja a tv. De megtudom pingeltetni de ennyit tudok.
mivel probálkozzak?
SD kártyával megy, sárga villig 4et folyomatosan. piros ég, -
vadkörte
addikt
válasz
Patice #26438 üzenetére
Az OMV előnye, hogy még egy esernyőn is elfutna, ha lenne benne SoC, RAM, LAN, meg némi ROM...
Feltettem a miniDLNA-t, de nen "szaroztam" vele. Simán csak az SMB-t becsatoltam Kodi-ba.
Így is lejátsza a Pi a filmeket, bár lehet, hogy belövöm a DLNA-t.(#26439) kzoli89:
Erről nem volt szó...Egyébként és is az OMV + miniDLNA-t ajánlottam. Bár így is kipróbálhatod. Igaz az a NAS nem egy aromreaktor.
Kérdés, van-e rá OMV. -
Celtis
veterán
válasz
icemad #26434 üzenetére
Hasonló mint az OSMC, csak még jobban ki van csontozva. Ha nincs másra szükség csak Kodira, akkor tökéletes. Szinte vegytiszta Kodi.
Inkább hitkérdés hogy OSMC vagy LE (anyja neve Openelec). Én LE párti vagyok. Egyszer ki akartam próbálni az OSMC-t, de el sem indult. LE-n meg eddig mindent meg tudtam csinálni amira szükségem volt. Továbbá az LE-n sokkal jobb szerintem a közösségi támogatás. Egyszer nagyon kellett volna valami, és ha ment volna OSMC-n váltok, de választ sem kaptam a kérdésemre. Az LE fórumán viszont több ember is beszállt a beszélgetésbe.
-
válasz
icemad #26434 üzenetére
Ha a Kodit akarja az ember használni, akkor tökmindegy, hogy OSMC vagy LibreELEC.
Az OSMC nincs úgy kifilézve, mint a LE, tehát a Kodi mögött ott egy használható Linux. (A kikapcsolós menü elég árulkodó.) Az LE Just enough for Kodi (vagymiaszösz), tehát a Kodi futtatásán tóli elemeket nem tartalmazza.MaCS
-
kzoli89
tag
Sziasztok,
Jelenleg egy Synology NAS-on fut egy Plex szerverem, viszont ennek a támogatása már megszűnt, így nem nagyon tudom frissíteni a NAS szoftverét, ami kezd aggasztani.
Két board között vacilálódok: ASUS Tinker Board vagy Pi 3
Az utóbbi esetében van valakinek tapasztalata abban, hogy kizárólag szerverként futtatva, minden transcode-olás nélkül elviszi a Pi a Plex-et? Láttam, hogy van rá külön Plex-es OS, csak nem tudom, hogy a hálózati kártya nem lenne-e szűkös az alábbi setup-hoz:
NAS -> PI -> TV 1 (1080p)
NAS -> PI -> TV 2 (720p)
NAS -> PI -> TV 2 (720p)Igazából itt "csak" stream-ről van szó. A hálózat jelenleg biztos, hogy bírja. A különbség, hogy a szerver program nem a NAS-os lenne "local"-ba, hanem a Pi.
Előre is köszönöm a választ!
A NAS egy DS215j, szóval nem egy erőgép
Üdv,
Zoli -
s3toraph
senior tag
válasz
s3toraph #26425 üzenetére
Lerajzoltam ahogy én gondolom. Így kell bekötni?
Tehát:
Pin1-re (3.3V) kell bekötni egyazon sorra előbb az ellenállás egyik lábát, majd a szenzor 3.-ik lábát (3.3V).
Pin7-re (GPIO4)-re kell bekötni egyazon sorra előbb az ellenállás másik lábát, majd ezután a szenzor középső lábát (GPIO4).
Pin9-re (GND) kell bekötni a szenzor 1. lábát (GND).Kérdések:
Az mindegy, hogy az ellenállás melyik lábára kerül a 3.3V? Tehát mindegy hogy rakom?
Az ellenállás úgymond most a szenzor előtt van bekötve. Mögé is be lehetne kötni? -
Sziasztok!
Melyiket érdemesebb telepíteni? Openelec, vagy LibreELEC? Azon belül 7-es,vagy 8-as?
Köszönöm
-
s3toraph
senior tag
válasz
Pulsar #26422 üzenetére
Köszi. Találtam sokat, de nekem az vagy nem elég részletes, vagy nem értem mert angol.
(#26424) stopperos:
Köszi. Már is sokat segítettél.
Ezek szerint, a Pi 1 model B és a Pi 2 model B 40 pin GPIO kiosztása egy és ugyanaz. Elég sok ábrát találtam neten a GPIO-król és nem volt egyértelmű számomra.
Akkor ezt veszem alapul innen:
Találtam egy példát bekötésre. Így néz ki:
Elvileg ez jó.
Mindjárt le is rajzolom mit hova kötnék.
Muszáj vagyok alap dolgokat is megkérdezni, mert még soha nem csináltam ilyet és tartok tőle hogy valamit elszúrok, elfüstölni valamit meg drága mulatság lenne.Azt már a cikkedböl kiszűrtem, hogy a DS18B20 szenzor 2-es és 3-as lábához azért kell az a 4K7 ellenállás, hogy magas értéken tartsa (3.3V).
E nélkül egyébként nem is működne a kommunikáció? Tehát ha éppen kommunikál a szenzor, akkor azt mindig alacsony értéken teszi és azért kell ez a felhúzó ellenállás? -
stopperos
senior tag
válasz
s3toraph #26421 üzenetére
Raspberry Pi B-ről szól, akkor még nem volt B+. De ugyanúgy kell rákötni, mert azok a GPIO portok nem változtak. A cikk akkori állapotához képest annyit változtak a dolgok, hogy most a /boot/config.txt fájlban kell a megfelelő device-tree betöltést megadni (Frissítés #6 a végén). De a raspi-config használatával is engedélyezhető az Interfacing Options menüben a 1-Wire segítségével.
A panelnek jó vezetékezést adtál meg.
Szerintem nagyon egyszerű megcsinálni, és az egyszerűséghez képest nagyon hasznos is. Ha valami kérdésed lenne, nyugodtan írj.
-
DonCosta
tag
válasz
DonCosta #26344 üzenetére
Úgy tűnik a Libreeleccel van gond a slideshow esetében. Kipróbáltam egy RPi1 B+ -al is és ugyanaz. Visszatettem egy Openelec-et és simán működik. Sőt a menüben lépkedés is gördülékenyebb.
Itt viszont egy másik dilemmába botlottam: 3 funkcióra van szükségem (többek közt, de most ezekre fókuszálok)
- képek és videók vegyesen slideshow-val működjenek
- Cirrus Logic audio kártyám kiválasztható legyen audio kimenetnél
- Egy időben tudjam kiküldeni a hangot a Cirrus Logic analóg kimenetén és a HDMI-n (pl Dual Audio Build)Ezek közül mindegyiket sikerült valamelyik disztróval megoldanom, de maximum 2 sikerült egyidőben.
Ha valaki tud rá módot, hogy egy működő Openelec verzióba hogy tudom utólag beleszerkeszteni a hangkártyám driverét, hogy felismerje és kiválasztható legyen hangkimenetként, kérem ossza meg. (Jelenleg egy Openelec Dual Audio verzio van fent ahol két különböző kimenetet tudnék beállítani de a hangkártya nem látszik)
-
válasz
s3toraph #26421 üzenetére
Szia,
Rengeteg kép, videó, leírás van a neten a 18b20 szenzorokról raspberry-hez. például itt egy nyilván a táp neked másképp van. ez például eléggé hasonlit a tiedre, csak dupla soros a táp. Szoval nem ördöngőség
-
s3toraph
senior tag
Sziasztok!
Van egy Raspberry Pi 2 Model B 1GB-om, rajta raspbian, erre szeretnék rákötni DS18B20 digitális 1-wire hőszenzorokat. Elsőnek egyet, hogy lássam hogy is működik a kiolvasás. Kezdetben próbapanelen keresztül, amíg gyakorlok (ennek típusa: BB-005 a csomagoláson, a panelen meg SYB-46 szerepel). Vettem 4K7 ellenállásokat.
A kérdésem, hogy mit hogyan kössek össze? Valaki leírná szájbarágósan? Ezt a cikket megtaláltam de ez Raspberry Pi B + verzióról szól.
A BB-005 próbapanelnek ugye ilyen a belső vezetékezése?
-
dew28
aktív tag
válasz
cinemazealot #26417 üzenetére
amugy annyira nem, plusz hivatalosan nem kell hozzaerned az uveghez, mert ugye elotte a keret vegzi az ujjak / toll / hurkapalca / darazs felismereset.
-
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
azbest #26409 üzenetére
Raspbian Jessie-t tervezek rajta futtatni, ahogy látom sokan használják így, szóval nem hiszem, hogy gond lenne.
Persze, lesz benne mozgásérzékelő, ami csak a háttérvilágítást fogja kapcsolgatni, éjszakára pedig teljesen leválasztja majd a hállózatról (időhöz lesz majd kötve, például éjfélkor kikapcs, reggel 7-kor vissza).
-
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Adott egy raspian/osmc/retropie multiboot-os (PINN-el telepített) microsd kártya. Van arra mód, hogy a kártyán lévő retropie-t lecseréljem egy különálló .img fájlba mentett és bekonfigurált retropie-ra? Találtam nagyon jó retropie img fileokat, de a multiboothoz ragaszkodnék, csak nem tudom hogyan megoldható a dolog. -
azbest
félisten
válasz
krisztianAMG #26407 üzenetére
szerintem bőven elég erős, ha csak annyi a feladata.
A raspbian armv6 userspace-t használ, ugyanazt futtatja, a zero mint a pi3. A kernel persze adott pi generációhoz passzoló (ugyanaz a verzió csak armv6 vagy armv7-re fordítva).
Ha olyan oprendszert futtatnál, mi megköveteli a 64bites procit (némelyik linux vagy kezdetleges android), akkor kell pi3. Vagy persze ha valami nagy számításigényű vagy multitaszk dolog kell.okosítsd majd bele, hogy inaktivitás esetén kapcsolja is le a monitort, hogy éjjel ne derengjen át a háttérvilágítás a tükörből
Ezt lehet maga az oprendszer is tudja kezelni, max a mozgásérzékelővel felébresztés lehet érdekes.
-
icemad
nagyúr
válasz
krisztianAMG #26398 üzenetére
Visszakerestem a könyvjelzőim között. Nem is videó volt, hanem komplett leírás. Remélem hasznos lesz: [link]
Más: látom, hogy több embert is érdekelne egy olcsó multitouch vezérlő. Én kb. 600 forintból hoztam össze, kb. 7 évvel ezelőtt, mert volt itthon minden hozzávaló. (Értsd jól, szemétből raktam össze.)
Ami kell hozzá:-pelenkás doboz (Bármi más is jó, aminek az egyik oldala üres, és legalább A4-es lap méretű)
-rossz vagy felesleges scanner
-asztali lámpa foglalat+izzó
-usb webcam
-fehér nyomtatópapírEhhez itt egy leírás: [link]
Ezzel csak az a baj, hogy a szoftveres rész windowshoz van, azon viszont szépen működik. Nálam okosabbak talán át tudják ültetni rpi compatibilissé...Kicsit off, de gondoltam megemlítem, hogy amatőr ezermestereknek remek honlapok állnak rendelkezésre. Az én kedvenceim a wonderhowto.com, és az instructables.com. Mindkettőnek van raspberry részlege, de ezer más agyament ötletet is megosztanak ott a felhasználók.
-
krisztianAMG
senior tag
Igen van, de még nem tudom használni. C-vel és az Arduinoval már viszonylag könnyen elboldogulok, de a Pi architektúrája még teljesen ismeretlen. Nyilván szeretném majd megtanulni, de sokkal tovább tartana, mint Arduinoval megoldani.
(#26405) dew28: Pi3? Percenkénti egy frissítésre? Nem ovrekill az erre a feladatra? Vagy a Zeronál ekkora kompatibilitásbéli problémák vannak? Sajnálnék egy Pi3-at a "szekrényben" tartani.
-
dew28
aktív tag
válasz
krisztianAMG #26403 üzenetére
rpi3, ha jot akarsz magadnak.
-
válasz
krisztianAMG #26403 üzenetére
Miért kell ehhez még egy nano is, már csak azt nem értem. A pi tele van gpio portokkal.
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
krisztianAMG #26398 üzenetére
Délután azon gondolkodtam, hogy milyen mozgásérzékelőt lehetne használni, amit a tükör mögé lehetne rejteni. Találtam egy nagyon részletes cikket, ahol a srác szintén ezen törte a fejét, és olcsó PIR szenzorral sikerült neki megoldani.
Így azt hiszem összeállt a kép: Pi Zero W lesz az egész agya, ami a monitorról lesz táplálva. Bepakolok mellé egy segédtápot, ami egy Arduino Nanot fog táplálni. Ő fogja a szenzorokat figyelni + kapcsolni a monitor fő reléjét. Egy kicsit nyakatekert, mert a segédtáp hajthatná az Rpit is, de a Linux nekem még nagyon új... Talán a 2.0-s verzió már tisztán Rpi alapú lesz...A Zero a célnak meg fog felelni, ugye?
-
dew28
aktív tag
válasz
toth_janika #26400 üzenetére
gazabol meglepoen egyszeru, a projekt honlapjan igazabol szepen vegigvezet mindenen. nyilvan, ha mar neki akarsz allni sajat modult fejleszteni, ott nem art egy kis programozasi ismeret, de jozan logikaval a 3rd party modulokat atnezve is ossze lehet rakni egy sajatot.
viszont en nem irnek rola cikket, mert egyreszt sosincs kesz, mindig van egy kis idom, akkor toldozgatom javitgatom bovitgetem, cikket irni meg csak kesz termekkel erdemesaz elso es egyetlen buktato amibe szemely szerint belefutottam, az arcfelismero modul, meghozza hogy nalam a tv pont szemben van az ablakkal = hatulrol jovo fenyt annyira nem szereti a pi kameraja, tehat a tv felol valami erosebb fennyel meg kell tamogatni ha hasznalni akarsz ilyen finomsagokat, es akkor onnantol tanithatoan mas modulok jelennek meg a csalad kulonbozo tagjaira. (pl szemelyre szabott naptar, stbstb)
#26401 van megoldas, asszem ultrahang szenzorral, 3rd party modul. nyilvan annyira nem elegans
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nintendo Switch 2
- Xbox Series X|S
- OLED monitor topik
- Nyaralás topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Windows 11
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkCentre M700 - i5-6400-3.3GHz, 8GB DDR3, SSD 250GB, HDD 200GB eladó!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 5070 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- GAMER PC : RYZEN 7 9700X /// 32 GB DDR5 /// RTX 5070 Ti 16GB /// 1TB NVME
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- GAMER PC : RYZEN 7 7800X3D /// 32 GB DDR5/// RX 9070 XT 16GB /// 1TB NVME
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest