- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- Napkollektor - csak úgy
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
azbest
félisten
"Az 5v átmegy a 13m-s toldott kábelen, lemértem, 4,97V-t mértem, tehát az áramerősségel lesz gond szerintem."
gondolom terheletlenül mérted, nem használat közben. Úgy persze, hogy megvan az 5V. De amikor terhelés is kerül rá, akkor lehet leesik 4 alá a kábel ellenállása miatt.
Az utp kábelek többsége manapság nem rézből készül, hanem aluminium van futtatva rézzel. A hálózati forgalom magasfrekvenciás jele szépen elboldogul a futtatott rézen, de a dc feszültség sokat esik az alumíniumon. Ezzel a problémával szoktak szembesülni a power-over-ethernet-et használók is, amikor kiderül, hogy bóvli kábel lett beépítve
(#25796) rento
p zero w + pi kamera modul egy pi zero kamerás házzal nem opció? Wifin keresztül tudna kapcsolódni és vállalható képe van. Létezik infra szűrő nélküli változat is ("noir" fekete nyákos). És akkor a központi pi usb limitációval sem kell foglalkozni.
3 perctől [link]Annyi, hogy egyszerre csak 1 zero-t lehet rendelni, szóval 3 külön rendeléssel kell, ami a szállítási költségnél jelentkezik.
A pimoroninál
- csupasz pi zero w, 9.6 gbp [link]
- zero w kamerás ház + kábel az 4.8 gbp [link]
- noir kamera modul 29 gbp [link]
- szállítás 4-5 gbp körül szokott lenni.Ha lan kell, akkor 4.8 gbp -ért ha még van sima zero [link] + usb-lan adapter [példa kínából] (asix AX8872B chipset, microusb) és árban kb ugyanott van így, mint a wifis w.
és ez fullhd h264 streamet is tud 30 fps-sel akár.
Fixed focus lens on-board
8 megapixel native resolution sensor-capable of 3280 x 2464 pixel static images
Supports 1080p30, 720p60 and 640x480p90 videoegy microsd kell még, táp neki és kész. 20 ezer körül van egy ilyen összeállítás, ha jól számolom.
-
samyr
csendes tag
Sziasztok!
A spotifyt lehet valahogy pí vel használni?
Libreelec van most telepítve, igy nem tudtam működésre bírni.
Hogyan tudnám?
Köszönöm előre is -
cigam
titán
Biztosan szükség lesz rá, hiszen az USB szabvány max. 5m hosszúságú kábelt enged meg.
De ez nem ad képet USB-n keresztül, csak a tápellátást fogadja onnan. Persze van amelyik tud kameraként működni, de azt menüben kell mindég átállítani, kiválasztani minden bekapcsoláskor. Biztos jó ötlet ez?
-
rento
őstag
válasz
Csicsóka #25788 üzenetére
A helyzet a következő:
Szépen forrasztva és zsugorcsövezve összejött a hosszabbítás, tökéletesen felismeri a kamerát, viszont mikor kipróbálnám és várom hogy lássam a képet eldobja az usbt, mintha kihúznám. Aztán pár másodperc múlva újra felismeri, de csak fekete képet látok. Kipróbáltam, hogy 3db gyári usb hosszabbítóval kötöttem össze a gépet a kamerával és úgy is ugyan azt csinálta mint amikor az általam forrasztott utp-usb hosszabbítóval kötöm össze. Tehát a hosszabbítás az tökéletes, nem gond neki az utp. Ha csak 2 usbhosszabbítóval próbálom akkor megy a kamera, 3nál már fenn áll a probléma, pedig max 3m a hossza. Az 5v átmegy a 13m-s toldott kábelen, lemértem, 4,97V-t mértem, tehát az áramerősségel lesz gond szerintem. Usb jelerősítő kéne jól gondolom?cigam: Amire nekem kell megfelel. Van itthon egy db. Sunell ipkamera és akkora szívás van vele, főleg a kezelőfelületével, hogy hihetetlen. Vettem 3db vadi új dome-ot az említett márkából, fullhds, 2mpx, poe, stb...
2hete küzdök vele, hogy kapjak végre olyan firmwaret a kínaiaktól, hogy tudjak nasra rögzíteni. A képétől sem vagyok elájulva, ahogy nézem ez az olcsó dascam simán hozza azt a szintet. Szóval most viasszaküldöm a Sunelleket a cégnek ahonnan vettem, aztán csináld magad lesz ezzel a dascammal és a pivel. -
bear_
aktív tag
válasz
vargalex #25793 üzenetére
2.498550] usb 1-1.4: Product: USB to ATA/ATAPI Bridge
[ 2.498566] usb 1-1.4: Manufacturer: ARCTIC
[ 2.498582] usb 1-1.4: SerialNumber: 00A123456789
[ 2.500045] usb 1-1.4: The driver for the USB controller dwc_otg_hcd does not support scatter-gather which is
[ 2.500068] usb 1-1.4: required by the UAS driver. Please try an other USB co ntroller if you wish to use UAS. -
bear_
aktív tag
Sziasztok!
Frissen telepített OSMC nem ismeri fel a külső vinyómat, ami openelec alatt gond nélkül ment. A max_usb_current opció be van kapcsolva, a vinyó sem kattog. Van valakinek ötlete, hogy miért nem mountolja? Én hogy tudom manuálisan mountolni?
-
Csicsóka
őstag
Ha kameránként +8 dodi költség nem lenne gond, akkor én egy NanoPi NEO-t tennék közvetlenül a kamera után, ubuntu alatt bármi megvalósítható. Talán távolról is lehetne táplálni utp-n keresztül (PoE). Ha kell a gigabit akkor NEO2
Egyébként, ha az USB meghosszabbítás összejön, és a rpi egyetlen USB host-ja lenne a probléma, akkor lehet tenni egy próbát a NEO-val, mert az Allwinner H3-ban egy otg, és három USB 2 host van . -
azbest
félisten
hirtelen ezt az idevágó témát találtam
How to limit the USB bandwidth a device can allocate on Linux"The uvcvideo kernel module can be set to ignore the requested bandwidth, and to calculate the right bandwidth"
Aztán vagy sikerül vagy nem. De necces.
-
rento
őstag
Első körbe kudarc. Fogtam egy 60cm-s usb hosszabbítót, szétvágtam középen és rákötöttem a link alapján az utp 1-1 végére. Viszont mivel a melóhelyen nem volt forrasztó pálka és zsugorcső, így csak összesordortam a drótokat és szigszalaggal árnyékoltam. Ismeretlen eszközként látta a windows csak. Kicsit később lesz pálkám és zsugorcsövem, akkor teszek még egy próbát.
azbest: Elvileg ezekkel az eszközökkel egy srác egy kisebb kávézó kamera rendszerét működteti, tehát menni kell a dolognak.
-
azbest
félisten
válasz
vargalex #25780 üzenetére
Sőt, más probléma lehet, ami nem a táppal kapcsolatos:
a kamera által szükséges adatátviteli sebesség lehet több, mint amit egy usb-n keresztül lehet kezelni.
Windows alatt ez például abban jelentkezik, hogy meg is tagadja a működést. Alapból lehet linux alatt is ez történik és csak valami kókány paraméterezéssel lehet felülbírálni. A kamera reportálja, hogy mi a sávszélesség igénye (mégha valójában annak csak töredékét használja is csak) és ha együttesen több a sávszélesség igény, akkor megtagadja a működést.
Ha több usb kamerát is rá kell kötni egy eszközre, akkor független usb vezérlőkre kell tenni. Talán 2 még elmegy, de lehet max 1. Mivel a pi-nek csak 1 usb vezérlője van, így nem érdemes több usb kamerát rákötni.
(#25779) rento
szóval 4 kamera nem fog menni 1 pivel, max 1-2 kamerától függően. Ezen usb hub sem segít, mert a hub ugyanazt a vezérlőt osztja szét, tehát a sávszélesség közös.Gondolkodj el esetleg minden kamera mellé pi tevésén vagy ha wifi is lehet pi zero w.
-
vargalex
félisten
Mindenképpen kíváncsi vagyok az eredményre.
A terhelhetőség az összes porta együttesen vonatkozik, de ez Pi3 esetén 1200 mA. (Pi 2-nél config-ból emelhető 1200 mA-re). Ettől függetlenül 4 kamerát én már inkább aktív USB HUB-ra kötnék. Persze egy próbát megérhet közvetlen csatlakozással is. -
rento
őstag
válasz
vargalex #25778 üzenetére
Igen én is arra gondoltam első sorban. Köszi a linket, kipróbálom a nap folyamán aztán majd beszámolok.
Még egy kérdés, mint említettem 4 ilyen kamera menne a pi-re, gondolom nem ártana ha vennék egy aktív usb hubot és arra dugnám a kamerákat, vagy csak simán a pi-re? Ahogy olvastam 500mA-t tud ugye az usbje, viszont azt nem tudom, hogy összesen, vagy /db usb?
-
rento
őstag
válasz
PeterPH #25769 üzenetére
Nézegettem az ilyen adaptereket is mint amire te gondoltál: [link]
Viszont ahogy vargalex kolléga is mondta pont a passzívitása miatt nem biztos hogy ér valamit.
Közelebb azért nem tudom vinni a pi-t mert 4 kamera lesz rákötve. A távolságok max 15m lenne a kamera és a pi között. -
pozsoka
senior tag
Üdv,
Pi 2 használok netrádiók hallgatására, viszont a windows-os radiosure programnál nincs alkalmasabb erre a célra, most a shoutcast oldalról indítok vlc lejátszóval, de ott sincs akkora választék, mint a fent nevezett programmal.
Itt: https://wiki.winehq.org/ARM elvileg leírják a menetét, ahogy tudnám futtatni raspbian rendszeren is a programot, de az nekem nehezen érthető.
Tud valaki segíteni? -
vargalex
félisten
válasz
PeterPH #25769 üzenetére
A passzív verziók pont olyanok, mintha csak magad vágnád szét az USB kábelt.
-
-
rento
őstag
Sziasztok!
A következő lenne a terv itthon:
Raspberry p3, SQ8 Mini DV Camera 1080P, nasra rögzítés. A helyezt az, hogy ipkameráknak már korábban ki lett húzva utp kábel. Ennek a kamerának viszont csak usb kell ugye. Mit gondoltok, hogy varázsoljak az utpből usbt? Nem, a házat nem húzom át újra.Gondolom ha usb-ethernet adaptert veszek azzal nem lesz a jó dolog ugye? Főleg hogy az utp mindkét végére kéne egy adapter. Javaslatokat szívesen fogadnék.
Köszönöm! -
BeriJan
csendes tag
Én ist a Volumio-val kezdtem, de amikor kipróbáltam a piCorePlayer-t, ennél maradtam, mert egy 7" érintős kijelzővel használva szimpatikusabb (vebrádiók logóját, az éppen játszott számok lemezborítóját, adatait kivezérlésmérő, spektrumanalizátor megjelenítése ... ).
Ha jól emlékszem memóriából fut, nem érzékeny a táp megszűnésére. Naponta így áramtalanítom. -
erikke17
őstag
Sziasztok.
Rendeltem egy ilyen csodát: RTL2832U+R820T2 USB DVB-T tuner. Autóba szeretném Pi3-ra tenni amin Libreelec fut. Nem várok tőle rengeteget, annyi a kérdés kéne neki működni elvileg ezzel a felállásban?
Előre is köszi.
-
Celtis
veterán
Miért melegedne a táp "egy idő után"? Terhelés nélkül a rendszer áramfelvétele minimális. Alig melegszik a táp. Ez huszadrangú szempont kell legyen.
Én is inkább egy nyomógombot tennék oda, ami GPIO-n keresztül kapcsolná ki/be a hangot. Meggondolandó még a hangerő, esetleg csatornaváltásra is fizikai gomb, mert tök jó, hogy be tudod kapcsolni telefon nélkül, de ha túl hangos, akkor meg rohanhatsz keresni a telefonodat.
Az én konyhai netrádióm. -
gazso75
aktív tag
Sziasztok! Van értelme azon gondolkozni, hogy külső SSD/HDD-ről használjam az RPi3-amat?
Azt szeretném , hogy arról bootoljon, az SD teljesen kikerüljön a képből. Csinált már valaki ilyet ? -
artiny
őstag
helotok
van valakinek egy kis átlátása,hogy milyen érzékenység van beállítva az accelerometeren ?
Egy IMU szenzorrol van szo, a hozza tartozo konyvtár itt talalhato: https://github.com/mrbichel/linux-mpu9150
keresés a konyvtarban
MPU 9150
datasheet
registermap+/-2g szeretnek megadni, ha jol gondolom az a legerzekenyebb
az elmozdulásra . Lepesmerot szeretnek belole varazsolni, de nem nagyon jon ossze. 10 lepesbol 3-5 t szamolok ki vele. vagy 10 urgrasbol 3-om jon ki
-
footy
addikt
válasz
envagyok #25754 üzenetére
A fixtapot azert nem szeretnem, mert akkor telefon kell a kikapcsolashoz es az a cel, hogy magaban(telefon nelkul) is mukodokepes legyen a dolog. Masreszrol valoszinuleg a tap is elkezdene melegedni egy ido utan, ami szinten nem feltetlenul optimalis a falban.
Nalam nincs meg 3-4 perc alatt egy tusolas, foleg borotvalkozassal, inkabb 25, az asszonyrol meg ne is beszeljunk -
footy
addikt
Sziasztok
internetradio epiteset tervezem. Ami kicsit trukkosse teszi a dolgot az az, hogy a furdoszoboban gipszkarton falba szeretnem elrejteni az egeszet.
Az alabbi dolgokat neztem ki:
- Rpi 1 adott ez lenne az alap
- Hifiberry Amp+ ezt lehet hidalni?
- Beepitheto IP65-os hangszoro
- tapegyseg 60W ( elvileg a digiampon keresztul taplalahato a raspberry is)A mukodtetes ugy nezne ki, hogy egy sima villanykapcsoloval oldanam meg hogy kapjon tapot a rendszer, a hangerot es a csatornavaltast pedig telefonrol tervezem. Szoftvere oldalrol pedig a volumiot tervezem telepiteni.
Valaki csinalt mar ilyet? Otletek? Ellenervek?
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #25749 üzenetére
jaja,
meg volt itt valakinek régebben egy okos scriptje, ami mentéskor akkora image fájlt hozott létre, amekkora kellett a foglalt terület miatt. Úgy a mentést könnyű feltenni bármelyik annál nagyobb kártyára. -
wassermann
Topikgazda
Mielőtt az image-t elmented, érdemes 0-val végigírni az üres helyet a kártyán, mert utána az img is sokkal jobban tömöríthető. Itt van Azbest leírása az üres hely törléséről: [link]
-
cigam
titán
válasz
schferenc77 #25743 üzenetére
Szerintem sehogy, mert nincs rajta GUI.
-
.Farkas.
tag
Sziasztok!
Milyen programocskaval tudom az ures helyet torolni IMG-bol?
16gigas kartya volt amit lementettem es most egy 8asra probalom visszatenni, alig 2 giga a cucc rajta ami tenylegesen van, a tobbi csak ures hely. -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok, van valakinek tapasztalata, tippje, hogy egy Win IoT-re hogyan lehet RDP klienst varázsolni Terminal Serverhez való csatlakozáshoz?
-
envagyok
veterán
válasz
MaCS_70 #25740 üzenetére
Szerintem nem rossz a pcm2704 sem, de pcm5102-es chippel szereltek jobbak.
TOP PCM5102 XMOS U8 USB DAC T-Music Hifi Mini DAC Sound Card 384K 32bit with Headphone Output
http://s.aliexpress.com/U7jqQNf2
(from AliExpress Android)2017 New FX-Audio FX-01 USB DAC sound card audio decoder sampling rate display SA9023 PCM5102 24BIT 96K
http://s.aliexpress.com/RniIzam6
(from AliExpress Android) -
Patice
nagyúr
válasz
Satellite #25739 üzenetére
Köszi!
(Odaát is válaszoltam.)
A szoftvereket soroltam, hogy melyik lehet jó, de még nekem is végig kell próbálgatnom ezeket.
A DAC HAT-ek mostanában nagyon megszaporodtak, és persze mindegyik potenciális jelölt lehet, de képtelenség mindegyikről olyan véleményt találni, ami alapján össze tudnánk hasonlítani ezeket.
Látatlanul inkább a "nevesebb" lapokat favorizálnám, igaz, hogy drágábbak, de a szoftveres support sem mindegy.
-
Satellite
tag
válasz
Patice #25722 üzenetére
Gratulálok!
Valami hasonlóban gondolkodom egy ideje én is: Málna3-ra épülő DAC-kal szeretném leváltani az évek óta szépen működő Squeezebox Classic-omat. Az egyik jelölt a HiFiBerry Dac+ PRO, a másik a Hans Beekhuyzen által is nagyon jónak tartott valamelyik Audiophonics (ALLO PIANO?, Sabre?) DAC.
Van valami ötletetek azzal kapcsolatban, hogy mit volna még érdemes megnéznem?
(szoftverekkel kapcsolatban is szívesen fogadok javaslatokat!)
-
ger1895
csendes tag
Sziasztok. Vettem egy uln2003a drivert és mellé egy 5V 28BYJ-48l léptetőmotort. A gondom az hogy nagyon lassú a motor. Van valakinek tapasztalata a motorvezérlésekkel kapcsolatban?
Egy useless boxot szeretnék itt nem fontos a nyomaték sőt annyira pontosság sem.
A lényeg a programozott szőgelfordulás és a variálható sebesség.
Lehet valami mikro szervo fele kellene nézelődnöm?
Az is meg tud állni bizonyos szögben mint a stepperek?
Köszi a segítséget -
envagyok
veterán
válasz
Patice #25730 üzenetére
7eur szállítás
Akkor már inkább ez;
Raspberry Pi pHAT Sound Card I2S interface PCM5102 DAC Module 24-bit Audio Board With Stereo Jack Beyond ES9023 PCM1794
http://s.aliexpress.com/z2qmqiaE
(from AliExpress Android)
Vagy ez:
Free Shipping 5V Mini PCM2704 USB DAC HIFI USB Sound Card USB Power DAC Decoder Board Module For Arduino Raspberry Pi 16 Bits
http://s.aliexpress.com/RbyMzyyy
(from AliExpress Android)Vagy ez
Music hall ZHILAI H1 HiFi Mini Computer External Sound Card PCM2704 Digital PC USB DAC Free Shipping
http://s.aliexpress.com/6ZR3eaau
(from AliExpress Android) -
psg5
veterán
Erre valkinek otlete? Szsanyi ajanlotta hogy update ban auto helyett manualra allitsam a frissitest de az sem segitett...
-
adatfalo
senior tag
Hello!
Van egy Pi 3 Model B-m. Szeretném rákötni ezt az LCD-t, vajon valami ilyennel meg tudom oldani?
Előre is köszi!
-
envagyok
veterán
Szerintetek pi zero w-re melyik a legjobb megoldás ha minőségi hangot szeretnék csinálni belőle?
Usb dac v i2s dac?
Illetve a fentiek közül van valami konkrét, amit pozitív benyomással használ valaki? -
azbest
félisten
Szeritem igen, mert beégeti a pároztatott eszköz azonosítóját beléjük. Azért lehet limit némelyik cuccnál, hogy hányszor lehet módosítani, mert elfogy a hely (egyszer írható hely végére rakja). Magyar útmutató és program [link]
(Linux alá is van külső fejelszőtől util, de a hivatalos biztosabb)A buta vevőnél meg linuxon futó script tudja kezelni a több perifériát. De ahhoz szoftveresen kéne azt felmókolni. Az okos vevősnél meg hardveres a párosítás.
Nekem is logitech egerem (m175) van, csak ehhez buta vevő jár, de maga az egér párosítható lenne más okos vevővel is.
-
azbest
félisten
milyen vevő van hozzájuk? van olyan amelyik hivatalosan is támogat több eszközt (Unify receiver), lehet őker pároztatni (win alá util [link]).
Ilyen logós a pároztatható:Van amelyiknél limitált hányszor lehet váltani (a végén az utolsó fix marad9. De egyébként úgy emlékszem a "buta" vevő is megoldható több eszközzel linux alatt. Hogy Le alatt is, az már más kérdés.
-
embe
nagyúr
Sziasztok!
Pi3-t használok, rajta a LE. A Pi-hez csatlakoztatva van egy Logitech wireless billentyűzet, illetve egy Logitech wireless egér. Nem szettben lettek vásárolva, így 2 külön érzékelő van, ezáltal 2 usb aljzatot foglalnak. Van esetleg valami megoldás, amivel "össze lehetne hangolni" hogy elég legyen neki 1 vevő?Tudom vegyek szettben
.
-
vadkörte
addikt
válasz
Teagol #25721 üzenetére
Igen. Természetesen mount-olva van. Igaz nem Ext4, "csak" NTFS. A letöltés megy gond nélkül, a seed-elés nem megy, hiába jöttem rá, hogy tudok portot nyitni az eszközökön és az OMV-ben is be van állítva. Akkor sem nyílik meg a port. Még megpróbálom az alapértelmezett 51413-as porttal, ha azzal sem megy, akkor passz...
(#25722) Patice:
Várom a tapasztalataid. Én ezzel szemezek. Az erősítős verzióban is gondolkodtam, de a projectem folyamatos alakulgatása miatt letettem róla. (két hangforrás bemenetet nem tudok vele megvalósítani) -
vadkörte
addikt
válasz
toth_janika #25718 üzenetére
Ha Raspbian-ra kell én kipróbálnám a TeamViewer-t. Kicsit kezdetleges, de működik, a VNC-s szívásból elegem volt, nem kell több ősz hajszáll.
-
doberman
senior tag
válasz
toth_janika #25718 üzenetére
Van pl RealVNC, de szerintem a szerver oldal licenszes... asszem ha free verzióban telepítik akkor is működik csak az kommunikációs adatok AES kódolása nem megy... vagy mi szösz..
néhány éve próbáltam, rég volt. -
-
vadkörte
addikt
Igazad van. Így állítottam át és lényegesen egyszerűbb lett az életem. Az más kérdés, hogy a router funkcióinak 2/3-ától elbúcsúzhattam
De működik. Bár a Pi-t rögtön elvesztettem - mivel statikus IP-je volt - de ezt megoldottam. Találtam a neten leírást az LTE kockám port forwarding-jára. Aszerint beállítva 1x, kb 5 percre elindult a seed, de aztán leállt. Próbáltam inaktív tűzfallal is. Ákármit mókolok, csak áll, mint a ló**** a hidegvízben.
Kínomban, már tűzfalszabályt is kreáltam - a figyelt porton a forgalmat engedje be, vagy ne is foglalkozzon vele - az OMV-ben neki, de akkor sem csinál semmit. -
cigam
titán
válasz
vadkörte #25707 üzenetére
A router wan portjára megy a kocka? Nem lenne egyszerübb (a dupla nat-ot kerülendő), hogy a LAN portjába menn? Csak a kocka NAT-olna, és a router switch AP módba menne tovább.
+ Ha csak egy portot "publikálsz", akkor ne egy tartományt adj meg hanem csak azt az egy portot. -
-dino--
csendes tag
válasz
toth_janika #25706 üzenetére
"Bocs, hogy belevau, de nekem már lassan 1 éve van Rpi-m és Médiacenternek és egy kis torrent szervernek használom... Nem mondom, hogy teljesen kezdő vagyok linuxban, (bár azért nem igazán érek sok itteni kolléga lábnyomába sem) de nekem még nem sikerült egy értelmes duálboot-ot sem összehozni, nem hogy egy triplát... Inkább azt javaslom, hogy döntsd el, mi a fontosabb. Azt a rendszert rakd fel. Próbálkozz, ismerkedj a rendszerrel, parancsokkal, lehetséges hibákkal és utána lépj tovább. Én is ezt csinálom... 1 éve sz*pok mindennel, de csak így lehet tanulni
Lassan én is tovább lépek és az OSMC mellé felmegy egy RetroPie
"
Az alap szamitastechnikai dolgokkal nagyjabol tisztaba vagyok, alapjavaveve szeretek nagyon barkacsolni is, ezert ugygondoltam, hogy az egesz PIt beleepitem egy regi C64 hazba a billentyuzetet egy ilyennel oldom meg,
http://www.vesalia.de/e_keyrahv2.htm (ha kesz lesz, dobok fotokat, ha akarjatok) azaz mar meg is vannak az osszetevok, csak meg hianyzik egy HDMI kabel amivel kivezetem a C64hazbol.
Mindenkepp triplabootot szeretnek, a rertopien is futogatnak mar a jatekok, a kodin is ki tudom jelolni a penndriveot, honnan nyomja a mediat. Egy 32GB os microSD n vannak a redszerek, vettem lapos, kicsi 64GB pendriveot a filmeknek, meg a zeneknek. Ezert vettem meg tulkeppen a PItCsak raspian alatt nem jovok ra, hogy miert nem tudom a pendriveokat megnyitni. Nezegettem tobb magyar Raspberry forumot, nem sok elet van, itt meg lattam, hogy elegge segitokeszek az emberek meg porog is valamennyire a forum, azert gondoltam, hogy hatha. Itt videken, az istenhatamogott nem ismerek senkit, aki vindozon kivul foglalkozna barmi massal is.
Nem okozott nagy gondot a triplaboot, mivel jo leiras volt hozza, viszont a particio meretet meg majd atvarialom, ahogy en gondolom, hogy minek mennyit adjak, de valoban egyenlore csak ismerkedek, jagyzetelek, ha vegzek, ugy is ujratelepitem az egeszet majd. Ha valaki rajonne mi a problemam, az mar nagy elorelepes lenne nekem. Nem adom fel
-
toth_janika
őstag
válasz
vadkörte #25707 üzenetére
Köszönöm, én saját image-el próbálgattam, de majd megnézem a noobs-ot.
Az elégtelen tápot azért nem értem, mert ház nélkül semmi baja, házban meg nyomja, de csak akkor, ha pl. megy egy lejátszás és közbe másolok rá/róla hálózaton keresztül...
Ha nincs házban, akkor egyszerre 3 másolás és 1 HD filmlejátszás is minden jel nélkül megy, ezért gondoltam, hogy a ház teszi.
(Na meg házban meleg volt, nélküle meg semmi...) -
vadkörte
addikt
Igen, ezen a Voda modem/router-en is bekapcsolva hagytam a tűzfalat, meg az ASUS router-en is. Gondolom a kockáé felesleges. Viszont, ha kikapcsoltam, akkor sem lett nyitott a port.
Sőt, ha már lúd, legyen kövér alapon a DHCP-nek is mennie kell rajt, mivel, ha nem megy, nincs net a mögé kötött ASUS routeren sem. (zártam már ki magam a routerből a DHCP kikapcsolásával...
)
(#25700) kbhuinfo:
Esetleg a Pine64 starterkit, vagy UDOO x86 (igaz, ez még csak preorder, de a spec alapján durva cucc lsz, lesz kraft benne rendesen) Ha meglévő technológia kell, akkor NUC.(#25704) Crvsh3R:
Raspberry Pi PowerSwich. Nem olcsó, de nem csak sima bekapcsoló gomb, annál "kicsit" komolyabb. Hátrány, hogy nem mindig kapható, drága és nem out of the box...
A hűtés nem létkérdés, elenyésző a hőtermelés, ház meg tényleg ízlés kérdése.(#25706) toth_janika:
NOOBS-zal egész jó dual - vagy többes - boot-os rendszereket lehet összehozni. Én egy Raspbian/LibreELEC kombót tettem fel egy 16GB-os kártyára. Bár inkább a LE-t használom, a Raspbian csak a móka kedvéért van. Egy másik kártyán meg egy Openmediavault NAS oprendszer van. Amelyik kell, azt teszem bele.A kis sárga villám az elégtelen tápellátásra utal. Vagy kicsi a táp, vagy túl inteligens a Pi-hez.
-
toth_janika
őstag
válasz
-dino-- #25699 üzenetére
Bocs, hogy belevau, de nekem már lassan 1 éve van Rpi-m és Médiacenternek és egy kis torrent szervernek használom... Nem mondom, hogy teljesen kezdő vagyok linuxban, (bár azért nem igazán érek sok itteni kolléga lábnyomába sem) de nekem még nem sikerült egy értelmes duálboot-ot sem összehozni, nem hogy egy triplát... Inkább azt javaslom, hogy döntsd el, mi a fontosabb. Azt a rendszert rakd fel. Próbálkozz, ismerkedj a rendszerrel, parancsokkal, lehetséges hibákkal és utána lépj tovább. Én is ezt csinálom... 1 éve sz*pok mindennel, de csak így lehet tanulni
Lassan én is tovább lépek és az OSMC mellé felmegy egy RetroPie
@Crvsh3R
Én vettem egy házat az RPi-hez, de amikor beleraktam és elkezdtem hajtani, akkor egy kis villám jelent meg a jobb felső sarokban és eléggé meleg is volt... Kivettem a házból, azóta semmi baja. Nekem a TV háta mögött van, így nem is fogom sztem házba rakni, de sztem figyelj arra, hogy szellőző legyen a ház. -
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Gondolkozom egy Raspberry Pi 3-as beszerzésén a Beelink M18-as media boxom mellé olyan "mindenesnek". Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem:
1., A Pi bekapcsolása megoldható USB keresztüli ébresztéssel (vezeték nélküli billentyűzet, stb.), ha azzal nem, akkor hogyan lehet ébreszteni a táp ki/be húzogatása nékül?
2., Van esetleg ajánlott hűtőborda set és ház?
Ezek néztem eddig:
borda set 1, borda set 2, borda set 3
ház 1, ház 2Előre is köszönöm a segítséget!
-
wassermann
Topikgazda
Sikerült Raspbian alatt, a "kis piros hőmérő"-t a jobb-felső sarokba megjelenítenem. (Próbálkozgattam mi a helyzet, ha a VLC izomból dekódolja a videót : )
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Xbox Classic / Xbox 360
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Autós topik
- PlayStation 5
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Revolut
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Philips LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest