- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Argos: Szeretem az ecetfát
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bonobutor
csendes tag
Sziasztok!
Van egy ilyen kártyám,az a gondom,hogy csak a DTS hangot adja ki 5.1 -ben ,a DDigitalt csak stereoban küldi az erősítőnek.
Optikai kábellel van összekötve,de próbáltam coax-szal is.
Köszönöm!https://www.aliexpress.com/item/Raspberry-Pi-2-Digital-Audio-Sound-Card-Expansion-Board-HIFI-DiGi-I2S-SPDIF-Acrylic-Case-Box/32641236759.html?spm=2114.30010308.3.10.UnExCz&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5_10065_10068_10000009_10000032_10084_10000025_10083_10080_10000029_10082_10081_10000028_10110_10111_10112_10060_10113_10114_10062_10115_10056_10037_10055_10054_10059_10032_10000044_10099_10078_10079_10000022_10077_10000012_429_10103_10073_10000015_10102_10096_10000035_10000018_10000019_10052_10053_10050_10107_10051_10106,searchweb201603_2,afswitch_3_afChannel,single_sort_1_default&btsid=457ff6b1-6918-4857-9907-b76b3d515602
-
Monoton
tag
Pi 2 Modell B-hez van ajánlott a hivatalos tábkábelen kívűl? Kicsit sokallom a 4500 (+990 posta) árat érte. Akár ebayről is lehet.
-
Az UTP nálam szigorúan a fizikai réteget szolgálná ki, semmi IP-forgalom nem megy / menne az UTP-kábeleken, egyszerűen csak a szenzorokat kötné hozzá a központi egység (RPI vagy NodeMCU) lábaival, még csak RJ45 sem lenne a végén.
Az IP-forgalom csak ezután következne, maga a központi egység csatlakozna a routerhez és így a nethez. Ha RPI, akkor UTP-n, ha NodeMCU, akkor wifin (esetleg USB/soros porton).MaCS
-
LógaGéza
veterán
Én mondjuk meg a szenzorokon gondolkodok, hogy hogyan lehetne megoldani. Nekem a cél főleg annyi lenne, hogy van egy szivattyú, amit ha 40fokos a kazánban a víz, akkor bekapcsolja a szivattyút, de ha alá csökken, akkor meg ki - na, ezt fogalmam sincs hogy lehetne megoldani
-
Noxy
veterán
válasz
pvt.peter #24582 üzenetére
Nem tudom, de az internettben az a legcsodálatossab, hogy nem kell egyik üzletből a másikba mászkálni, hogy hol a legolcsóbb.
1xüen beírom a Google, eBay, Amazon stb.. keresőjébe a termék nevét. Végeredményt meg egy egyszerű összeadás kivonásal nyugtázom, és megrendelem. -
válasz
MaCS_70 #24576 üzenetére
Olvastam miben gondolkozol - (én is szintén okosotthon projekten törpölök, ám még a legelején vagyok, a 'hogyan is fogjak hozzá' szinten) és látom, hogy szenzorok UTP-n keresztüli eléréséről írsz - ez hogy valósulna megy a gyakorlatban?
Ehhez minden egyes szenzorhoz utp kábelezés kell ugye?Ha valaki most indul neki a témának akkor helyes / logikus / célravezető az alábbi elgondolás? :
- Ethernet kialakítása UTP Cat5e vezetékekkel, a hálózat egyik végén szolgáltatói internet modem
- azon helységekben ahol 'okosítás' lenne, ott az UTP kimenetre egy switch hogy pl laptoppal is lehessen internetezni, vagy DLNA TV-is legyen rákötve - miközben Raspberry Pi 'dolgozik' a hálón.
- a szenzorozás pedig: minden Raspberry Pi-re kötött Arduino, azon arduino szenzoraival
- így távolról interneten keresztül minden egyes Raspberry Pi elérhető
-
drogery
tag
válasz
MaCS_70 #24583 üzenetére
üdv,
én ezeket használom home automation-re:
egy pi zeron fut (ez a server): http://www.domoticz.com/
erre van sok alternatíva, nekem ez jött be legjobban.arduino/esp8266/nodeMCU-on pedig ezek:
https://www.mysensors.org/
http://www.letscontrolit.com/wiki/index.php/ESPEasy -
-
Mentolka
senior tag
Hello,
Köszi a válaszokat!
2 monitorral és egy TVvel próbáltam.
A felírt ROMokkal másik eszköz (RPi2) elindult - a LibreElec oldalán leírtak szerint, a Pi2 és Pi3 ugyanazt használja.
Mindent összedugtam, aztán utoljára engedtem rá az áramot. A piros LED vilígít, a zöld pedig rendszertelenül villog (tehát, szerintem, valamit művel, csak nem látom, mit?).Lehet, hogy tényleg hibás? Az eladó szerint 0,001% arányban ad el hibás darabot...
-
-
Feltennék egy kimondottan illetlen kérdést:
A fűtésvezérlési / automatizálási kérdésen törpölök, és próbálom magam a RPI vonalon tartani -- csakhogy egyre ésszerűbbnek tűnik egy sima NodeMCU alkalmazása.
Szerintetek mi szólna a RPI mellett, ami fontos és a NodeMCU nem tudja?
A szenzorok valószínűleg I2C-sek lesznek, a teszt szerint meg sem kottyan nekik a 8 méter UTP-n -- de lehetne éppen OneWire is.
Eddig a PI mellett a NodeRed szólt, de az meg richtig bugos a használandó szenzorokkal...MaCS
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Raspberry Pi 3 -at hol lehet a legolcsóbban beszerezni?
Esetleg van-e vmi promóciós kedvezmény pl. Microsoft stb. által? -
Mentolka
senior tag
Sziasztok,
RPi3 HDMI-n keresztül nem ad képet. Szerintetek mi lehet a probléma? LibreElec 7.0.2 és 7.0.3 OS-ekkel próbálkoztam.
Köszi! -
Pemex
csendes újonc
Sziasztok, saját boot képernyőt akartam, végigcsináltam, ahogy sok helyen van a neten, megvan az asplashscreen szkript, az fbi meg is jeleníti a képet commandline-ból, megetettem a szkriptet az insserv-vel és mégse mutatja a boot-nál a saját képet. RPI3 és Jesse Lite alatt. Mi lehet a baj ?
-
PHoNX
tag
válasz
huliganboy #24542 üzenetére
gondolom ssh-n igen.
sudo apt-get install transmission-daemon
osmc-zek így csak gyanítom, hogy felmegy így attól függetlenülm, hogy a repoból kikerült.
-
Tudtok ajánlani valami jóféle képnézegetőt, amiben EXIF-info alapján lehet böngészni / keresni?
Köszönettel: MaCS
-
_t0Mi_
aktív tag
Sziasztok!
A mai napon én is leadtam a rendelésem, úgyhogy két napon belül belépek a Pi tulajok táborába egy hármassal.
Inkább hobbi ként tekintek rá, de azért örülnék neki, ha használni is tudnám majd valamire. Ismerkedni Linux-al, Pythonozni, torrentezni, médiára használnám. Mivel érdemes majd kezdeni? Oprendszerből én egy Libreelecre és Raspbianra gondoltam.
Előre is köszönöm!
Üdv,
Tamás -
.Farkas.
tag
válasz
cinemazealot #24562 üzenetére
Sajna nem nyert :/
-
ice9
tag
sziasztok. a decemberi OSMC (pi2) frissítés óta windows rendszerindítás után nem tudom elérni total commanderrel az Samba megosztást, (olyan mintha nem létezne, nem jogosultsági hiba). Ha a sajátgép/hálózati helyeknél egyszer belépek, utána már működik commanderrel is. hol keressem a hibát?
-
.Farkas.
tag
válasz
LógaGéza #24553 üzenetére
Sajnos helyileg amit akarunk nezni mas varosba van, ezert volt jo a IVMS mert a HikVision ddns-et be tudtam allitani. Erre van megoldas vagy haggyuk a picsaba a Raspberryt ?
Mert a szerencsetlen emberke eddig telefonon es tableton nezte, de most egy kulon TV-n szeretne.
-
azbest
félisten
Hoppá hoppá, a kommentek közt van néhány hasznos információ:
- "CM3 and CM3L with guaranteed availability until at least to 01/2023, and all the documents"
Állítólag 10 évig elérhető lesz a cm3. Így már esetleg lehet rá terméket építeni.- "The only note a relevance is that we changed the FAT partition to be FAT32, this is because there is a problem when booting from an eMMC device with a FAT16 partition."
Avagy a mostani raspbian rendszerkép (2017-01-11) boot particiója fat32-es már.- Ha valakinem cm1 io boardja van és nem akar egy vagyon költeni, akkor moddolással cm3 kompatibilisá teheti. Pontosabban alapból kompatibilis, de nagyon határon mozog terhelés tekintetében valami, annak a moddolásával javítható ez. Valahol a fórumukban részletesebben leírják.
"The original dev board drives VBAT from 3V3 which is marginal for CM3 as it can take a lot of current under heavy load, but it will work OK if nothing else is using 3V3. We recommend you mod the board to drive VBAT from the 5V input for best results." -
azbest
félisten
válasz
azbest #24556 üzenetére
Egyébként, hogy pozitívumot is mondjak, a dokumentáció birtokában akár hobbisták is készíthetnek io boardot. Ingyenes nyáktervező programmal megcsinálják és kínában néhány darabos rendelésnél is egészen olcsón legyártják. Aztán pedig a megfelelő csatlakozókat a nyákra felforrasztják és mehet bele egy ilyen modul. Ha olyan chipeket és körítést használnak, amit az alapítványos kernel támogat, akkor a szoftveres résszel nem kell külön foglalkozni.
Az is előny lehet, hogy így két kamera modult és két belső képernyő is csatlakoztatható hozzá. Nem mondom, hogy praktikus, de akár tabletet is lehet belőle gyártani.
-
azbest
félisten
Van pár blogbejegyzés a projektekről, amik használják [link]
Egyébként iparibb felhasználásra lehetne használni, de nem tudom, hogy van-e olyan, ami tényleg erre építene komolyabban.
Az ilyen broadcom procikat külön nem lehet megvenni már egy ideje. Eredetileg néhány más cégnek is árulta a broadcom az első generációs pi prociját. Aztán, amikor megjelent volna az alapítvány és a compute module konkurense más gyártóktól, akkor rájöttek, hogy így nem akkora üzlet. Szóval azóta, ha valaki a pi platformjára szeretne építeni eszközt (pl médialejátszót, ahogy a blog írásaiban látni a Slice-t és újabban a Nec modulját), akkor ezt a modult veheti meg és gyárthat hozzá saját io boardot a számára szükséges megoldásokkal.
Ha némi cinizmus ézrődik a mondataimból, az azért van mert nagy ipari projektként nem hiszem, hogy bárki ennyire kiszolgáltatná magát. Az igazi ipari projekteket célző prociknál a gyártó bárkinek ad el és mondhatni garantálja, hogy amíg van rá vevő, addig gyárt belőle.
-
LógaGéza
veterán
válasz
.Farkas. #24539 üzenetére
Anno összehoztam pár kamerát és egy motionEyeOS-t, szépen vitte.
-
válasz
cinemazealot #24550 üzenetére
Ezt vágom, de mi a tipikus alkalmazása?
-
cinemazealot
addikt
Ha jól tudom, a RPi Compute Module egy SODIMM méretű (tehát az eredetinél sokkal kisebb, ezáltal komplex rendszerekbe könnyebben beágyazható) Raspberry Pi, saját flash memóriával (vagy a "lite" verzió anélkül), de multimédiás csatlakozók nélkül. Ez tehát akkor kellhet Neked, ha egy olyan rendszert építesz, ami alrendszerként RPi-ket is üzemeltet, de a normál méretű RPi-nél kisebb méretre van szükséged és nem kell RPi-nként multimédiás csati.
-
-
azbest
félisten
Nofene, megérkezett a Compute Module 3:
Kétféle is lesz:
CM3, ami BCM2837 1.2GHz, 4GB flash 30 dolcsi és
CM3L, flash nélkül. Az io boardon lehet sd slot vagy flash. 25 dolcsi.A modul + lite modul + io board, a 60 ezer + áfa árával igazi "ajándék". [link]
-
azbest
félisten
az új telepítő csak akkor engedélyezi első indításkor automatikusan az ssh-t, ha a boot partición létrehozol egy fájlt aminek a neve idézőjel nélkül "ssh".
Utólag nem tudom, hogy ez ugyanúgy hat-e, tehát elegendő-e létrehoznod most. Ha más nem, köss rá addig egy billentyűzetet, amig a raspi-config -gal engedélyezed. -
Pemex
csendes újonc
Sziasztok ! Jesse Lite nem enged belépni a PC-ről (routeren át) PUTTY-tyal. "Connection refused..." RPI képernyőjén látom, hogy felállt pedig. IP címet jól írtam be. Mit tudok még tenni a sikerért ?
-
Celtis
veterán
válasz
huliganboy #24542 üzenetére
Ha le tudod tölteni, akkor zip fájlból is telepítheted vagy felraksz egy megfelelő repo-t. Itt a thoradia-t javasolták korábban.
Szerintem egyébként már jóval a LibreELEC 7.90.008 előtt sem volt a Transmission elérhető. Talán LE-ben sosem volt az.
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
RPI2 LibreELEC 7.90.008 felett már nem elérhető repo-bol a transmission. Ezt kézzel fel lehet valahogy fabrikálni?
Köszi!
-
azbest
félisten
ez elég impresszív, bár lehet p3-ashoz [link]. a 2 és 3 közt azt hiszem csak a ledek helye különbözik. de sokféle pár száz forintos fapadosabb házat is találni ebayen, lehet van más csavaros is. Vagy ha olcsó, akkor ragasztás a sarkoknál
A hivatalos pi ház az direkt olyan legózható, azért lehet könnyen szétszedni. Bár mintha lett volna valami műanag alkatrész belül is, ami a helyén tartotta. Régen szedtem szét.
-
.Farkas.
tag
Sziasztok!
Van par HikVision kameram amit telorol az ivms 4500 appal erek el. Meg lehet oldani, RP3on, akarmilyen oprendszeren, hogy elerjem oket?
-
toth_janika
őstag
Sziasztok
Erre valaki?
MediaElch-el is megpróbáltam átfésülni a részeket, de nem hozott eredményt...
Sajnos nem tudok összefüggést találni aközött, hogy miket tölt be és miket nem... Van, hogy mp4-eket betölt, de a következő sorozatot már nem... Ugyanez van AVI-ban és MKV-vel is... -
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Ki milyen házat ajánl Pi2-höz amibe esetleg be is lehet csavarozni, nem csak az alap pattintós műanyag?
Most valami hasonlóm van, de igyencsak lötyög benne a gép.
-
azbest
félisten
válasz
lockdown90 #24533 üzenetére
ugyanúgy libreelec-kel. Csak nem a hivatalos libre oldalról van hozzá, hanem közösségi. Van ph topikja az amlogicoknak is [link]
Médialejátszás kapcsán azért is lehet jó egy olyan, mert 4k h265-ös is tud. Az s905x pedig a google vp9-et is. Meg ugye android is van rá, amin van pár online video streaming alkalmazás, ami libre alól nem oldható meg.
Van amelyik boxnak van analóg av kimenete is és spdif is.Egy régebbi verzióval abba is beledugdostam libreelec alatt mindenféle tuneremet és elég jó eredményt hoztak [link]. Persze, ha a pi-hez kb minden megvan, akkor jó az is.
A hivatalos libreelec a drágább, márkásabb boxokat támogatja, mint például a wetek play.
-
azbest
félisten
válasz
lockdown90 #24529 üzenetére
mivel a pi zeron nincs alapból analóg hangkimenet, hát így
- vga + audio egy lehetőség, nekem ilyen kinézetű van [link]. A config.txt-ben lehet forceolni kell a hdmi módot, hogy legyen hang. A zero hdmi-je nem tudom hogy van megoldva, elvileg a b+-tól kezdve nem kell félteni a túlterheléstől az ilyen adapterekkel sem. A régi pi1-eknél, ha nem volt bedugva a plusz táp az átalakítóba, akkor füstölhetett. Az analóg képbe bekerülhet némi zaj és az átalakítástól lehet homályosabb kicsit.ha van dvi a monitoron, úgy hdmi-dvi passzív átaáakító a monitorba. A képminőség elvileg így jobb. És a hanghoz lehetőségek:
- ha van dvi a monitoron, akkor esetleg hdmi-> hdmi + audio extractor. És hdmi-dvi passzív átaáakító a monitorba. A képminőség elvileg így jobb.
- Hát usb hangkari is lehet, abból is vannak olcsóbbak.
- i2s hangkari is lehetséges a gpio-ra kötve.
(-gpio pwm-jére lehet építeni a normál píkhez hasonló analóg hangot, de nem hiszem, hogy egyszerűbb, mint venni készen jobb megoldást)Mire minden adaptert minden adapterrel összehozol, lehet már egy pi3 ára felé jársz
Egyébként én most cseréltem át a pi2-met egy amlogic boxra. A pi2 pedig szerverként dolgozik tovább.
(anno megcsíptem 8500ért egy mini mx s905 boxot és később 22 dolcsiért egy gagyibb, de szerencsére átszoftverezhető s905x boxot is.) -
Firpo
tag
válasz
vadkörte #24523 üzenetére
Igen, megtaláltam és már működik. Nálam valószínűleg az kavart be, hogy csináltam egy backup visszaállítást és az talán visszarakta az OE alatt lévő transmissiont. A kiegészítők/szolgáltatások között két transmission volt, a Thoradia féle transmissiont beállítottam és a másikat töröltem. Így már működik. Köszi!
-
vadkörte
addikt
válasz
lockdown90 #24529 üzenetére
Ha a monitoron van DVI port, akkor HDMI-DVI kábel/átalakító kell. Ezzel digitális jel megy ki és nem is drága, 800-1500 Ft körül van. A HDMI-VGA drágább és az analóg konverzió okozhat meglepetéseket.
-
lockdown90
senior tag
válasz
azbest #24528 üzenetére
Koszonom a kimerito valaszt es tesztet. Neztem h a monitorom amire ra akarom kotni nem rendelkezik hdmi csatival, milyen megoldast tudsz javasolni? Ez mar valszeg off topic. Hdmi to vga alakito es ugy abbol a hang vagy usb hangkartyarol levo hang lenne a jobb szerinted?
-
azbest
félisten
válasz
lockdown90 #24520 üzenetére
A tunered az astrometa egyik változata, nekem is van hasonló
Az egyszerűség kedvéért egy pi1-esre teszem, mert nincs kéznél hub a zérómhoz. Múltkor rendeltem egyet én is (3 port usb hub + lan). Libre 7.0.3-assal.
Régi legelső generációs p1, 256MB rammal. De erre van már licenszem régről.A hd adás azt hiszem h264-es a diginél, az sd viszont mpeg2, amihez egyébként nem olyan drága a licensz közvetlen az alapítványtól megvéve, kb 850 forint körül van [link]. A vc1 licensz tévéhez nem kell.
A tvheadend 4.0 addon (ez stabil, de a 4.2 bétát is próbálhatod) telepítése után kellett egy újraindítás, hogy megtalálja a muxokat.
Először csak gépről böngészőből bekonfiguráltam, meg onnan vlc-vel kipróbáltam.
Maga a streamelés sd adásnál 20% alatt van, de persze ilyenkor nem a pi játsza, csak streamet tölti róla a pécé.Szóval felcsaptam a tvheadend kliens addont is a libreelecre.
Mindenképp legyen user és jelszó megadva (backend és kliens is), mert úgy hajlandó csak kapcsolódni.
(sokszor volt már itt ezekről szó, de openelechez anno írtam is egy tutorialt én is [link], a libre is hasonló, annyi hogy a libre repóban eleve ott vannak ezek az addonok)Áh pi1-en licensz nélkül csak hallani, de nincs képe az mpeg2 adásnak. Szóval beírtam a kulcsot a config.txt-be, hogy legyen hardveres lejátszás.
Amennyire bő fél óra alatt beállítottam, úgy tűnik elbírja az astrometa tunert az első generációs pi libreelec 7.0.2-mal. A zero még akár pörgősebb is lehet, mert annak 512MB ramja van és magasabb órajelre van húzva gyárilag. Amikor nagyon nyomogattam és epg-t néztem, akkor kezdett buffereléssel szórakozni, ha nálad lenne ilyen, akkor egyik konfig fájlban lehet növelni a buffert. -
-
Celtis
veterán
válasz
Mikeee89 #24516 üzenetére
Úgy tudom gyári BD lemezt nem fog tudni kezelni, de pendrive-ról le tudod játszani a rip-eket.
-
vadkörte
addikt
válasz
bwin.party #24501 üzenetére
Mit szeretnél vele elvégeztetni?
Ha letöltőgépnek szánod, az megoldható, hogy a Pi-n fut egy kliens ami egy USB-s HDD-re tölti a cuccot, amiről majd a letöltött médiumokat a belső hálózatból eléred. Számolj azzal, hogy a külső HDD-hez kelleni fog egy aktív USB HUB.
Be lehet állítani a Pi-t NAS-nak, de csodát nem szabad várni.
Van Pi-re OpenMediaValult (v2 és v3 is) ez egy Pi-re optimalizált Debian alapú NAS operációs rendszer. A 2.2.5-öt kipróbáltam, a felcsatolt külső HDD egy USB 2.0 házba szerelt 160GB-os NTFS file rendszeres Toshiba vinyó volt. (az OMV nem szereti túlzottan az NTFS-t, de most nem volt sok választása a franc akarta leganyézni róla a cuccaimat) A Pi LAN-on kapcsolódik egy ASUS RT-N12 D1 router-be.Telepítéssel - IMG kiírás - beépülők letöltése, alapszintű beállítással (lemezek, megosztások, elérések, felhasználók, jogosultságok, stb...) kb. 1 óra alatt volt egy mini NAS-om.
Nem vártam sokat, de egész korrekt teljesítményt nyújtott. Egy telefon SMB protokollon kapcsolódva WiFi-n keresztül streamelt Kodi-ba egy HD felbontású MP4-es klippet, az asztali gépem LAN-on kapcsolódva VLC-vel játszott le egy fHD felbontású MP4 kiterjsztésű filmet, közben a Transmission töltött le egy állományt. Így ~10-20% RAM és 1-65% CPU - átlag ~15-20% - kihasználtság mellett ment a RPi2.De mondom, csodát nem kell várni!!! Nagy mennyiségű torrent egy idejű kezelésére kétlem, hogy alkalmas a Pi. Ilyen célra jobb egy NAS, akár kész, akár épített.
Az szerintem megoldható lehet, hogy a Pi+HDD-vel töltesz le, majd egy meglévő NAS-ra amit nem engedsz net-re, a Pi ütemezetten feltölti a leszedett állományokat és a távoli mappa van megadva a seedeléshez. Így a második NAS-nak nem kell(ene) folyamatosan mennie. Bár két szervert üzemeltetni... -
KillahHornet
csendes tag
Sziasztok! Segitséget szeretnék kérni! Adott 2db raspi 2, mindkettő osmc vel.Egyik a hálóban másik a nappaliban, szeretném, hogy meg legyen osztva a tartalmuk egymás között.Sambára gondoltam viszont amikor meg akarom adni az útvonalat(mappát) akkor a következő hibaüzenetet kapom...software caused connection abort..az lenne a kérdésem, hogy hogyan tovább?Előre is köszi!!
-
lockdown90
senior tag
válasz
azbest #24515 üzenetére
szia,
igen, tudom kabelek uton vannak hozza, LibreELEC/Kodi-val szeretnem megvalositani. Ha le lehet irni, akkor elmondom a digitv szeretnem vele megoldani. Nem tudom ahhoz kell-e vmilyen kodek. HD adasok bitrataja nem fekteti meg (10-12MB/s mennyire birna)?
dvb tunerrol kep: [kép]
-
Firpo
tag
Üdv!
Eddig Openelecet használtam, és most felraktam a legújabb Libreelecet, de a Transmissiont nem tudom beröffenteni. Felraktam a Thoradia tárolót, de nem indul, és a webes felületen sem tudok csatlakozni. Openelec alatt nem volt gond, ment simán. Tudna valaki segíteni a Transmissiont életre kelteni valahogy?
-
Mikeee89
senior tag
Hello! Azon töröm a fejem, hogy egy 3D Blu-ray lejátszót szeretnék építeni a Raspberry Pi-ből. (Full HD tv-hez)
Akár mint egy olcsóbb HTPC. HDMI kábellel kötném össze a tévével és menne rajta a film pendrive-ról. Képes ez a kis PC ilyesmire, vagy vegyek inkább dedikált Blu-ray lejátszót?Arra gondoltam, hogy memóriákártyán raknék rá linuxot és valami Blu-ray lejátszó programot, pl Kodit.
Valaki csinált már ilyesmit? -
azbest
félisten
válasz
lockdown90 #24511 üzenetére
Tunertől függ. Régebben próbáltunk kollégával egy-egyet. Valamiért azok túl magas prociterhelést okoztak. A mygicával és astrometával a pi1-et még nem próbáltam. Milyen tunerrel szeretnéd használni?
Dvb-t tunerből elboldugul egyel a pi1/zero.
Viszont biztos, hogy a pi zeroval szeretnéd ezt? Hacsak nem hálózat nélkül és cec távirányítóval használod, akkor kell hozzá legalább egy usb hub + lan kiegészítő is, hogy ne csak a tunert dughasd rá.
Ja és ha mpeg2 a kábeltévé, akkor ahhoz mpeg2 licenszet is kell venni, mert proci erőből nem fogja bírni az sd adást sem az első generációs pi.
Ha kifejezetten csak médialejátszónak kellene, akkor alternatívaként ajánlom figyelmedbe az s905/s905x boxokat is. Android + sd kártyáról libreelec jól megy rajtuk. Néha ki lehet fogni 22 dolcsitól már olyat, ami 1GB ramos, drágábban 2GB-osak is vannak.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
lockdown90 #24511 üzenetére
Nekem sokáig volt régi Pi-m és az is ment DVB-T tunerrel. Szerintem akkor a Zéró is simán tudja!
-
Nem sürgetésképp, csak érdeklődöm, hogy sikerület-e próbát tenni a One Wire szenzorok a RPI-ig vezető kábelhosszát illetően?
Köszönettel: MaCS
-
lockdown90
senior tag
RPi zero mennyire bir el egy tv-tunert (dvb-c) plusz openelecet?
-
#peter
csendes tag
válasz
[link] Én innen rendeltem.Szerdán adtam le a rendelést,csütörtökön délben már nálam volt.
-
cinemazealot
addikt
A Chromecast úgy működik, hogy a forrás oldal (megfelelő eszköze vagy kompatibilis alkalmazása) bekódolja az átvinni kívánt képtartalmat valamilyen adatvesztéses módszerrel és azt küldi át a kódolatlannál jóval kisebb sávszélességgel, de igencsak jól látható minőség romlással a Chromecast-nek. Valószínűleg megoldható ugyanez az adatátvitel és dekódolás a Pi0-val is, de ha csak most ismerkedsz a témával, lehet, hogy többet szívnál vele, mint amennyivel kevesebbe kerül egy Pi0 a Chromecast 2-nél.
Utóbbinak persze elég komoly hátránya, hogy az első beüzemeléshez szükséges hozzá élő, DHCP-s WiFi hálózat és internet hozzáférés, hogy lefrissítse és bekonfigurálja magát. Viszont van számtalan egyéb alternatívája is, köztük a PiCAST, bár ezt nem tudom, működik-e Zerón.
Terhelésről nem nagyon tudok nyilatkozni, de emlékeim szerint forrás oldalon elkeltek hozzá a magok és a melegedés is érezhető volt (egy 8 magos Meizu m1 note-on).
-
Noxy
veterán
válasz
Fontos, hogy most is vagy 1057 darab torrentet futtatok
4-5 TB-ig tudok nézelődni,Bocsi az OFF-ért, de erre ott van a NAS célhardvernak.
Ezzel nem azt akarom mondani hogy nem használható torrentre, de nem ilyen ipari méretekben. -
válasz
A merevlemez esetén még a "csillagos ég" a határ. Az ext4 fájlrendszer 16TB-ig simán kezeli a lemezeket.
A több mint 1000 torrenttel lesznek gondok. Szerintem ehhez kevés a memória, de érdekes próba lenne. Plusz a hálózati kártya és a külső merevlemez ugyanazt az USB kaput használja, vagyis egymástól vesznek el sávszélességet. Nálam 10-20 torrent megy egyszere, de érdekes kísérlet lenne, hogy hol a határ.
A transmission felkinál egy WEB-es felületet, amit jelszóval is levédhetsz. Ezen keresztül távolról is kezelheted, szóval ez nem lenne probléma.
-
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
RPi Zero -val megvalósítható lenne egy Chromecast szerű rendszer? Egy akármilyen androidos eszközről (telefon, tablet) szeretném az ott lejátszott kép- és hanganyagot továbbítani vezeték nélkül a RPi -hez ami HDMI -vel csatlakozna a TV -hez, monitorhoz, hogy azon a kijelzőn lehessen nézni az adott tartalmat.
Csinált már ilyet valaki? Elegendő lenne hozzá egy Zero (max full HD tartalmakról lenne szó)? A "forrás-oldalnak" mennyi plusz terhelést jelent egy ilyen streamelés?Köszönöm
-
Imco
őstag
válasz
bwin.party #24504 üzenetére
Nekem egy 2 TB HDD / adata NH03/ van rajta. Tudomásom szerint a tápon szokott elvérezni a dolog.
Így a külső táp erősen javasolt.
A 2TB stabilan ott volt mindig amikor kértem!
Van hogy napi 8-10 órát is megy, de ez változó.#Honkydoo
Hívd fel, írj az elötted linkelt cégnek. Talán tudnak segíteni.
Értelmes műszaki a srác, érteni fogja miről van szó. -
Honkydoo
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ilyen kábelt hol kapok Mo-n belül?
(műszer dobozba szerelhető micro usb apa-anya) -
Imco
őstag
válasz
Enyém innen van! Nem rég írtam. Korrekt, megbízható / gariba is/, személyesen is átveheted egyeztetés után. Van minden többnyire. Nem virtuális mint sok más, hogy majd egyszer megérkezik és akkor postázzuk.
Ajánlom! -
bwin.party
aktív tag
Sziasztok!
Eldöntöttem, én is belépek végre a Pi tulajdonosok (remélem) boldog körébe. A hétvégén szeretnék egy csomagot rendelni, ti melyik boltot ajánlanátok hozzá? (Akár a garancia miatt is.)
Azt láttam párszor, hogy akik hozzászóltak általában megírták ki és mire fogja használni... Én egy torrent szervert szeretnék futtatni rajta. Szeretném az asztali számítógépet kiváltani. Fontos, hogy most is vagy 1057 darab torrentet futtatok. A Pi ezt elbírja? A ráköthető merevlemez mekkora lehet maximum? 4-5 TB-ig tudok nézelődni, mert annyit enged a pénztárcám. Szeretnék távolról is kapcsolódni, mint a Windowson futtatható TeamViewer-rel. Ha csak parancssoros megoldás van az sem gond, majd megtanulom. Most az áramszámlát nézem alapul és egy Pi nem fogyaszt annyit, mint most az asztali konfiguráció.
Előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Játékra optimalizált chipkínálatot tervez a Microsoftnak az AMD
- Építő/felújító topik
- PlayStation 5
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Gamepad
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Napelem
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- GAMER PC - RTX 4070 Ti - Ryzen 7 5700x - 32GB DDR4 - 1TB Nvme SSD
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest