Hirdetés
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Szólánc.
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
Sziasztok,
egy rpi beszerzésén gondolkodom xbmc lejatszóként és p2p kliensként szeretném használni esetenként (s)ftp, nfs szerverként.
Érdeklődni szeretnék, hogy ir jelek fogadására milyen eszközt tudnék rákötni, amin keresztül tudnám távirányítani a Harmony távirányítómmal, illet van-e valamilyen plusz kütyü, amivel rá tudnám csatlakoztatni a Yamahas YAS101 soundbaromat optikai, vagy digi coaxon keresztül.
Van-e tapasztalatotok a fentiekkel kapcsolatban?
-
őstag
Sziasztok,
egy rpi beszerzése mellett döntöttem és azon gondolkozom, hogy érdemes-e hűtő bordát is rendelni hozzá, vagy multimédiás, zene lejátszókénti felhasználáskor nem fog annyira melegedni, hogy kelljen ár a plusz hűtés?
Raspberry Pi 2 model B 1GB RAM Quad Core alaplap cseregaranciával
1,2A-es Sunny tápegység, 24 órás üzemre tervezve
Samsung EVO vagy SanDisk Ultra 8GB Class10 UHS-I micro SDHC kártya
SD/microSD kártya adapter a kényelemért
Fekete ABS ház kamera tartó funkcióval (kérésre áttetsző kivitel)22000 Ft + 700Ft 2,1A táp
VS
Raspberry Pi 2 Quad Core alaplap cseregaranciával
2,1A-es 10,5W-os Sunny tápegység, 24 órás üzemre tervezve, fix micro USB kábellel
Feketére eloxált hűtőbordák a processzor és a LAN/USB vezérlő az optimális hűtéséhez
Samsung EVO vagy SanDisk Ultra 8GB Class10 UHS-I micro SDHC kártya
SD/microSD kártya adapter a kényelemért
Teljesen áttetsző csavaros rögzítésű plexi ház, ami elegáns és egyedi megjelenést kölcsönöz a terméknek24000 Ft
-
őstag
válasz kk831228 #15219 üzenetére
HI,
Én egy az alábbiakban látható kütyüt vettem nem rég. DD, DTS is átmegy rajta optikán (Én pc-vel használom, hdmi megy a tv-be, optika a hangprojektorba) van hozzá táp, de anélkül is megy nálam.
Ez az ARC-os másra való elvileg.1080P HDMI to HDMI Optical + SPDIF + RCA L/R Extractor Converter Audio Splitter
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok,
hosszú tökölés után beszereztem egy használt rpi 2-őt, majd tettem rá egy osmc-t. A kérdésem az volna, hogy ha bekapcsolom a tv-t és és kiválasztom a hdmi 1-et akkor nem kapok egyből képet, hanem LG47LK530-as tv-men be kell kapcsolni a simplinket, beállítani settopboxra és után nyomkodni ezt azt és előjön a kép
Meg lehetne vhogy oldani, hogy egyből legyen kép?TV és a rpi között még van egy cucc ami leszedi a hdmi-ről a hangot, hogy spdif-en keresztül kikerüljön a hang a hangprojektorra, de nem hiszem, hogy van ennek jelentősége, (bár még nem néztem meg enélkül ha jól emlékszem.)
Továbbá van még egy Harmony-m tehát tudok csinálni egy key sequence-t, de gondoltam előtte érdeklődöm.mod: Nekem van egy ilyen pn-n is ajánlott dvb-c/t tunerem ami win alatt megy is a Digi-s csatornákkal,
ha kell akkor rádugom az osmc-re, hogy műkszike-e. most látom, hogy nincs dvb-c linux driver[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sikerült megoldanom a problémám miszerint az LGLK530-as TV-men távirányítási módot és egy HDMI>hdmi+spdif adaptert használva későn jelent meg a kép illetve nem ment rendesen a cec (ez amúgyis kicsit megbízhatatlan). A megoldást egy egy usb infra vevő hozta melyet a Harmony távirányítóval irányítok, és így még több funkciót is el tudok érni a távirányítóról kényelmesen mint cec-el, amit kikapcsolva már rendben működik a kütyü, a tv bekapcsolásakor egyből van kép és a bizonytalanul működő cec-et is száműztem, toshlink leválasztó is szuperül működik, simán átmegy rajta a dd, dts hangsáv is, így nem kellett plusz hangkari a rpi-hez.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok,
a legújabb osmc-t használom RPI2-őmön és szeretnék rá telepítenie egy vnc servert az linkelt leírás alapján. Abban tudnátok segíteni, hogy hogyan tudnám elindítani telepítést követően a vnc servert? Az alábbi hibaüzentet kapom.
osmc@osmc:~$ sudo ./dispmanx_vncserver
sudo: ./dispmanx_vncserver: command not found[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok!
mai nap folyamán megérkezett az új rpi3-am és a hozzá rendelt infra érzékelőm, a korábbi rpi2+chinavasion kombo helyett. Feltett a legújabb OSMC, rákötöttem az infra érzékelőt a modmypi leírás alapján és jól is ment az xbox 360 profillal működtettett Harmonyval, majd egyszercsak a menüben barangolva váratlanul megjelent egy szomorú smile és újraindult az rpi. Ezt követően nem ment a távirányítóm. Újra beállítottam a osmc beállítások alatt, hátha az segít, de nem jártam sikerrel. Ekkor megnéztem az alábbi parancsokkal ssh-n, hogy mi látható a háttértben:
sudo modprobe lirc_rpi
sudo kill $(pidof lircd)
mode2 -d /dev/lirc0az utolsó utasítást követően az látszik, mintha folyamatosan venné a jeleket az infra vevő, anélkül, hogy bármi jelet adna neki. Ekkor leállítottam a pi-t lehúztam az érzékelőt, majd újra visszaraktam, bár billentyű leütésnyit működött, de utána újra megbolondult.
Hogyan tudnám elhárítani a problémát, mi lehet az oka?
Válaszaitokat, ötleteiteket előre is köszönöm.
-
őstag
Sziasztok,
a spotify connectet szerettem volna beizzítani az osmc alatt, de nem kaptam a app-keyt a Spotifytól. (ezuton is üdvözlőm őket)
Ezért eszembe jutott, hogy az 3-asben lévő BT-t biztosan be lehet állítani bluetooth audio vevőként, találtam is hozá leírást.
Azonban nálam nem hozta létre, vagy üres a /etc/bluetooth/main.conf file. Honnan tudnám vajon ezt beszerezni?egyáltalán csinált már valaki hasonlót? Érdemes vele foglalkozni? Gondolom a Spotify connect jobb hangminőséget adott volna, de ezt a megoldást, viszont több appal is tudom használni, ha már nincs és vélhetőleg nem is lesz működő airplay támogatás ios9-hez
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok!
Megérkezett a várva várt PiFi Digi+ i2s hangkártya a RPI3-asomhoz. OSMC-t használok, a gépre csatlakoztatva a kártyát nem sikerült a meglévő osmc installációval összelőni, de egy friss telepítéssel működik a cucc, ha kikapcsolom a "Enable LIRC GPIO support"-ot a My OSMC beállításokban, máskülönben el sem indul az OSMC.
Arra van tippetek, hogy hogy lehetne működére bírni az infra vevőt is? Sajnos a LG tévemen a CEC nem működik megbízhatóan és több gombot is szeretnék használni Harmony távirányítómmal mint amire a CEC lehetőséget adna így mindenképpen ez a megoldás volna megfelelő.Válaszaitokat, ötleteiteket előre is köszönöm.
-
őstag
válasz azbest #20535 üzenetére
Sziasztok,
sikerült belőni a meglévő astrometa tunert libreelec alatt többek között azberst intelmeinek segítségével, szépen fut a tvheadend szerver.
Az volna a kérdésem, hogy ha fizetős Digi DVB-C adásokat is szeretnék nézni, rögzíteni, akkor egy ilyen smart card readert kellene beszereznem? Plug and play a cucc továbbra is? Van már jobb alternatíva? Lehet esetleg valami kompatibilis kütyüt itthon is kapni, ha nem akarnék egy hónapot várni ?
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok!
elképzelhőtő, hogy nem teljesen ontopic a kérdésem, de talán van itt pár topiclakó, akinek van ilyen irányú tapasztalata.
Hamarosan új albérletbe költözöm, ahol nem feltétlenül szeretnék TV előfizetést kötni az internet mellé, arra a havi pár alkalomra, amikor a párom megnézne egy-két magas színvonalú műsort Ezért az az ötletem támadt, hogy a szüleimnél hagynám az amúgy már nem használt RPI2-est és beizzítanám rá a TVHeadEnd servert egy már szintén meglévő Panachipes USB-s DVB-C tunerrel, és az én lakásomban lévő RPI3+LE kombó segítségével TV-znék. El is kezdtem a beállítani a szükséges dolgokat a hétvégén. Úgy látom, hogy működhet az elképzelés, de nem tudom mennyire lehet megbízható a megoldás, így az volna a kérdésem, hogy milyen buktatók lehetnek?
A két végpont között egy Syno DS415+ biztosítaná az openVPN szervert, a fel/letöltési sávszélességgel nem hiszem, hogy gond lesz (szerver oldalon 500/200mbit, kliens oldalon 50/5), amit viszont nem tudok, hogy a wifi router (ASUS RTN66U) vagy a RPI3-aslegyen az open vpn kliens, valamint, hogy az elérhető 12Mbit/s-e letöltési sebesség, amit ezen keresztül eléhető elegendő lesz-e. Amennyiben nem, milyen más megoldás jöhetne szóba? (TV szerver és smb/nfs megoszátások elérésén kívül mást nem szeretnék elérni a vpn-en keresztül.)
Válaszaitokat, ötleteiteket előre is köszönöm.
-
őstag
válasz Patice #25140 üzenetére
Én a Synology-ra kötöttem volna a tunert, de állítólag nincs dvb-c támogatás Synologyn csak DVB T és S van. Én a tavalyi nyári Olimpia idejére állítottam be 66+-os Édesapámnak, éleveszte, hogy telefonról be tudja állítani a műsorkat és utána könnyen megnézi a Apple TV-n kereszül.
-
őstag
Sziasztok,
újra nekifutottam az otthon TV server készítésnek, vettem egy 3-as eloszót és közvetlenül a Digi HGW után kötöttem be a raspberryre kötött Pana chipes usb-s tunerem, így sikeült is eliminélni azt a problémát, hoy a csatornék nagy részét nem volt képes befogni a tuner, már csak 4 mux maradt ki.
Ennek örömére a 7-es LibreELEC helyett (Build: 4.1.1945 ~ LibreELEC Tvh-addon v7.0.102 (2016-05-04T07:54:33+01:00)) feltettem egy Raspbian Jessiet és a TVHeadend wikije alapján feltettem az elérhető legújabb stabil 4.0.8-as TVHE szervert. A problémám az volna, hogy nem találja meg a csatornákat, noha mindent ugyan úgy állítattam be. Mi lehet a probléma, hogyon tudnák egy esetleg egy újabb verziót feltenni és melyiket volna célszerű.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok,
LE 8-at használok egy RPI3-ason média lejátszásra openvpn-en keresztül, SMB-n (alap beállítások), mert a Syno DS415+ NAS a szüleimnél van ami a tartalmat szolgáltatja (500/200-as net). 720p-s tartalmakkal nincs is probléma általában, de 1080p-s filmket már nem bírja vpn-en keresztül a Rpi. Van valakinek tapasztalata, hogy lehet-e javítani a helyzeten, vagy egy erősebb eszközre kellene cserlénem az RPI-t? (S905 box, PC)
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok,
kb. egy éve vettem egy PiFi Digi hangkártyát RPI3-as kütyümre és nagyrészt rendben is mentek a dolgok eddig. Mostanában megjelenik a jobb felső sarokban a kis hőmérő, mely a túlmelegedést hivatott jelezni.
A kérdésem az volna, milyen hűtőbordát érdemes választani, ami elfér a bővítő kártya alatt és ér is valamit? (A Pi a hangkártyához kapott házban lakik) Vagy milyen más megoldás jöhet szóba?[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok,
xbian alatt szeretném belőni a rpi-2-őn a THeadend TV (HTS Tvheadend 4.2.2-35~g60e4409) szervert egy usb-s dvb-c pana chipes tunerrel,e a muxok scannelésénél valamiért mindegyik mux elhasal. Van valami tippetek, hogy mi lehet a baj? A Coax-ot egy TV-re kötve van kép. Korábban ugyan ez a konfiguráció csak Librelec alapon be tudta olvasni a DVB-C csatornákat.
Válaszaitokat előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz azbest #26751 üzenetére
Köszi a tippet, valóban nem volt meg a fw.
[ 16.397328] usb 1-1.4: DVB: adapter 0 frontend 0 frequency 0 out of range (174000000..862000000)
[ 16.947533] mn88473 3-0018: Direct firmware load for dvb-demod-mn88473-01.fw failed with error -2
[ 16.947563] mn88473 3-0018: firmware file 'dvb-demod-mn88473-01.fw' not found
[ 17.080969] usb 1-1.4: DVB: adapter 0 frontend 1 frequency 0 out of range (42000000..1002000000)
[ 17.213877] mn88473 3-0018: Direct firmware load for dvb-demod-mn88473-01.fw failed with error -2
[ 17.213908] mn88473 3-0018: firmware file 'dvb-demod-mn88473-01.fw' not found
[ 18.054706] systemd-logind[1738]: New seat seat0.Leszedtem az általad linkelt helyről a fw-t bemásoltam a /lib/firmware mappába, de sajnos még most sem jó
[ 15.968891] usb 1-1.4: DVB: adapter 0 frontend 0 frequency 0 out of range (174000000..862000000)
[ 16.561352] mn88473 3-0018: downloading firmware from file 'dvb-demod-mn88473-01.fw'
[ 16.990017] mn88473 3-0018: firmware download failed -11
[ 17.115053] usb 1-1.4: DVB: adapter 0 frontend 1 frequency 0 out of range (42000000..1002000000)
[ 17.235835] mn88473 3-0018: downloading firmware from file 'dvb-demod-mn88473-01.fw'
[ 19.585785] systemd-logind[1749]: New seat seat0.Celtis #26748 Nem tudom, sajnos, de a korábban a network hozzáadásánál működött a hu: digi-kábel opció. Ha a fw-t betöltést sikerült megoldanom és továbbra sem működik, akkor ezt fogom ellenőrizni.
-
őstag
Sziasztok,
van RPI3-asom és egy PiFi Digi hangkártyám a hozzá készült "gyári" házban. Mostanában a RPI a jobb felső sarokban egy kis piros hőmérő képében jelzi, hogy melege van. Mit lehet tenni ebben az esetben? Van olyan borba, ami befér a kövítő kártya és a Pi közé, érhet egyáltalán valami egy ilyen megoldás?
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok,
korábban olvastam a topicban, hogy többen használjuk a pi-t TVHeadend szerverként. Az volna a kérdésem, hogy van-e valakinek tapasztalata https-en keresztüli tvheadend kliens használttal kapcsolatban? Beépített lehetőséget nem találtam, így gondlom csak kézműves megoldássa lehetne megoldani, de sajnos nem találtam tutorialt hozzá)
(Az volna a tervem, hogy a mostani médialejátszómat (Intel NUC n3050) lecserélem egy AppleTV 4K-ra, (TvhClient) amire már nem tudok VPN klienst telepíteni, szolgáltatói router sem képes vpn kliensként üzemelni, viszont szeretném, ha biztonságos kapcsolaton keresztül érném el a TV szerverem, ami egy másik lakásban üzemel)[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok,
újra egy DVB-C tunerrel kapcsolatban fordulnék hozzátok. Vettem egy usb-s XBOX One tunert a RPI II-öm höz, a Pana chipes kínai mellé, de nem sikerül életre lehetni. Raspbian-t használok 4.14.71 kernel verzióval, dmesg alapján látja az eszközt a Pi.
A LinuxTV Wiki alapján leszedtem és bettem a fw-ekhez a tuner fw-jét de, mégsem jelenik meg a TVHeadend (HTS Tvheadend 4.2.4-dmo1~bpo9+1~rpt1) tunerjei között.Tudnátok ötletet adni, hogy miként lehetne megoldani a problémát?
dmesg
[ 3.903545] usb 1-1.5: Product: Xbox USB Tuner
[ 3.911004] usb 1-1.5: Manufacturer: Microsoft Corp.
[ 3.918912] usb 1-1.5: SerialNumber:[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz its_grandpa #31679 üzenetére
Köszi, ebbe már én is belefutottam, csak reménykedtem, hogy nem kell még felraknom a 4.16-os kernelt.
-
őstag
Sziasztok,
tudnátok ajánlani rpi4-hez olyat házat, ami passzív hűtéssel rendelkezik? Flircre gondoltam első körben, de még nem kapható, valamint 25 usd a kiszállítás, annyit pedig nem ér meg.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Sziasztok,
egy rpi3-ason 6.1-es PiCorePlayert használok(nék) egy újraindítást követően azonban nem lehet erlérni a hálózaton. Fizikai link van az rpi hálókártyáján, a TV-re kötve, parancssorban nézelődve azonban látszik, hogy nem kapott ip-t, és a setup parancsot pedig nem lehet lefuttatni, hogy újra beállítsam pl a hálózatot.
Tönkremehetett az sd kártya, (nem létezik a pcp mappa a kért útvonalon)?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Apple asztali gépek
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Az iPhone 15 volt a legkelendőbb készülék 2024 Q3-ban
- Hálózati / IP kamera
- Bestbuy játékok
- Revolut
- További aktív témák...
- Topton N100 (4mag,4szál) 1xDDR4, 1xNVME, 2x2.5Gbit LAN, SATA PORT HIBÁS GÉP
- Supermicro MBD-A1SRM-LN7F-2758
- Új generációs Gamer Intel i5 13400/ RTX 3070 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD / Beszámítás / Garancia
- ELADÓ: i5 6500/ 8GB DDR4 /240GB SSD /USB-C /takarítva, pasztázva/ HP 800 G3
- GAMER PC: Új RYZEN 7 3700X/5800X - Új RTX 3050 GDDR6 - Új 16/32GB DDR4 - NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest