- lezso6: Nem látszik a kurzor Chrome alatt a beviteli mezőkben?
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- eBay-es kütyük kis pénzért
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
válasz
pvt.peter #30310 üzenetére
Ha jól látom ez egy SMART TV és van rajt LAN...
A többit a fantáziádra bízom. (de ha nem menne a fantáziálás, akkor LAN kábellel kösd össze a TV-t a router-rel és a TV-n tallózd ki a RPi-s a megosztást, ami gondolom SMB (=samba))
A Wi-Fi ha a TV alapból nem tudja - értsd nincs benne Wi-Fi adapter - szerintem nem játszós. -
vadkörte
addikt
válasz
Alyens #30213 üzenetére
Értem és nem értem. Értem, a jelenség leírását, de az okát nem. A Te hw-ed jelentősen erősebb, mint az enyém, tehát ez nem okozhatja. Vegyesen játszok le 240p-től 1080p-ig, avi, flv, mkv, stb... állományokat
Régebben próbáltam OSMC-t is, "belül", az is "csak" egy Kodi, csak tartalmasabb az alapja.
X264-es kódolás felett ne próbálkozz. -
vadkörte
addikt
Dupla DIN méretben komplett Androidos rendszerek vannak, ahogy a kolléga is ajánlotta.
Megoldott benne a navigálás, zene és médialjeátszás, rádió, tolatókamerát integrálhatsz bele (a legtöbbhöz van is)
Pl1
Pl2
Ha mindenáron szívni akarsz egy olyan rendszer összelegózásával, aminek a kezelése sem biztos, hogy - nem lebecsülve a lányod - az egységsugarú user-nek - fekszik, hát hajrá. Én nem erőlködnék vele, ha már kész rendszerek vannak. -
vadkörte
addikt
válasz
MineFox54 #29986 üzenetére
RPi2-m van. Nemrég érkezett meg a DAC-om. Telepítettem a Volumio alá a Kodi add-on-t. A DAC-ról szólt a zene, a HDMI-ről ment egy fHD film - a Volumio játszotta le őket ||-n - a SoC ~600-900 MHz-en ment ~25%-os terheléssel.
Szóval, elég lehet a Zero kérdéses feladatra, ha nincsenek túlzott elvárásaid. A Wi-Fi viszont nem tetszős. Stream-re is jobban szeretem a LAN-t -
vadkörte
addikt
válasz
szpeti40 #29938 üzenetére
Imádom a Pi-m, de szerintem kicsit kevés lesz .Egyelőre csak SD-be transzkódolnál. Eleve a transzkódolást nem tudom mennyire bírná a Pi. Rákapsz az ízére és jön a HD-fHD. Pikk-pakk elfogy a Pi ereje.
Én a Rock64 mellett döntenék. Azon sincs SATA, de van hely eMMC modulnak, így nem kell SD-vel bajlódni, OMV-ből van eMMC-s verzió arra elég egy 16GB-os modul (belakott x64-es OMV-m 2,5GB) illetve az SD így lehet tárhely is (pl. torrentnek). A 2db USB 3.0 csatolójával adatátviteli problémák se nagyon lenének.
Ha 2,5"-on maradsz 2x1TB tárhellyel (+64-128GB mSD) az ember el tud lenni egy darabig. -
vadkörte
addikt
Vagy normális NAS-t vennék/építenék, vagy ha mindenáron SBC, akkor egy XU4/Rock64 (inkább utóbbi)
"Meztelen" linux/OMV mindegyikre van, arra van Transmission is meg Deluge is. A teljesítményük bőven elegendőnek KELL lenni 4k-hoz is.
Bár nézeteimmel mélységesen ellenkezik, de USB3-on már az adatátvitellel sem lenne nagy probléma. -
vadkörte
addikt
válasz
azbest #29841 üzenetére
Elég csúnya eredményt produkált a Rock. Meglepett, hogy milyen jól futott, egész jó NAS alap lehetne, csak kár, hogy nincs rajt SATA port. :S
Az Udoo nagyon szimpatikus, pláne, hogy az x86 4 féle verzióban kapható. Csak ne lenne olyan csúnya az ára.ui.:
A pali beszédstílusától a falra tudok mászni, viszont a videói nagyon informatívak és szakszerűek. Csak ne lenne ennyire angol... -
vadkörte
addikt
válasz
DIEGO15 #29839 üzenetére
Félre ne értsd, nem lecseszés akart lenni egyik rész sem a hsz-omnak. Csupán szeretnék tisztán látni.
Az az 500GB sok mindenre elég lehet, de kétségkívül nem váltod meg vele a világot.
2,5"-ban elég jó áron lehet venni HDD-ket, csak sajnos általában 1TB a méret. Felette nem túl költséghatékony, viszont jóval kevesebbet fogyaszt és strapabíróbb.
Nálam egy 1TB-os 2,5-os dolgozik médiatárnak, kb 40%-a üres, de így is van egy rahedli fil... izé.. linux ISOrajt.
Az OMV-ben azt szeretem, hogy nem rondítja rá magát minden behelyezett lemezre és elég tág határok között személyre szabható. RPi-re meg kész ISO van belőle.
A tápkábel és az RJ45 mellett azért 2db USB-t meg a HDMI-t megtartanám.USB-t szükség esetére pendrive-nak, a HDMI-n meg könnyebb konfigurálni, mint SSH-n.
-
vadkörte
addikt
válasz
DIEGO15 #29832 üzenetére
Én inkább a 2db USB-s HDD-t találom soknak. pláne, hogy nem 2,5"-ban gondolkodsz hanem 3,5-ben.
Túl sok minden mocoroghat || a rendszerben, ahhoz, hogy kevésbé kötél idegekkel megáldott felhasználónak őszülni kezdjenek a hajtincsei.Persze, ha mondjuk 17:00-23:59 között nem tölt, csak "készenlétben" (vigyázz, NEM készenléti módban, itt kiegészítő nélkül nincs WOL) vár és stream-eli a letöltött tartalmat, akár még működhet is a dolog.
Amúgy mi indokolja a 2 HDD-t? Egyikre tölt, a másikon tárolsz? Vagy nem csak média tartalmakat tárolna?
A tápellátást én mindenképp külső forrásból oldanám meg, pl. valami olcsó(bb) USB-s HDD házzal. Ezekhez alapból van dugasztáp, így csak a Pi táplálásával kellene foglalkoznia a saját tápjának. Viszont a melegedés problémát okozhat, max nem teszed be a lemezeket a házba, csak az adapter részét használod.
Az, hogy az egész pakk, milyen dobozba kerül, a tervezés ezen szakaszában szerintem még huszadrangú.(#29836) DIEGO15:
Az OMV teleptítése pofonegyszerű, a belakása kicsit gondolkozót tud lenni, javaslom a VM-os tesztelését. OwnCLOUD v3 OMV-től már nem támogatott, a v2 kifutott, (már a v4 is stable lett) Deluge-gal én csak szívtam a Transmission-t nem tudtam még nem bereszelni. Nagyon el kell cseszni valamint, hogy ne működjön. A Plex működik, de ha nem vagy plex-es lehet elég lesz a miniDLNA is.OMV-vel itt is tudunk segíteni, szerintem van itt is pár OMV user, de a saját fóruma is eléggé pörgős és informatív.
-
-
vadkörte
addikt
Ezért:
Részlet az rPibolt RPi3 leírásából:
"Fontos! A Raspberry PI 3 Model B-hez 5.1V 2.5A-es tápegységre van szükség a stabil működéshez!"
A technikai adatoknál is elég világosan le van írva!
-
vadkörte
addikt
válasz
mamusz11 #29698 üzenetére
Vigyázz!
OMV-nél kicsit más logikát követ a megosztás.
Létre kell hozni a megosztásh használó felhasználót, a megosztott mappát, amiben majd elhelyezed a megosztott állományaid (értelem szerűen lehet több is)
Majd az SMB/CIFS pontban létrehozod magát a megosztást, de be kell állítani az engedélyeket is (SMB/CIFS esetén csoport, felhasználónév, jelszó) amit célszerű ellenőrizni a megosztott mappánál is. -
vadkörte
addikt
válasz
lord.lakli #29599 üzenetére
Döglődő - ill. hibázó - kártya, vagy kevés RAM. LE és OSMC szvsz 128MB alatt nem szeret futni. Elmegy 32MB-tal is, (mazohista módon kipróbáltam
) de a biztonság kedvéért 256MB-ot osztottam ki neki. (LE)
-
vadkörte
addikt
válasz
Keef_Lee #29521 üzenetére
Részemről nem lenne olyan sok igény:
-önálló gigabites hálózati vezérlő
-2db USB 2.0 és 2db USB 3.0 port (de maradhatna a jelenlegi felállás is)
-4k opcionálisan, a jelenlegivel is meg vagyok elégedve
-legalább 2GB minimum DDR3 RAM, felejtsék végre el az 1GB DDR2-t (bár ketteske jól elvan vele)
-jó lenne 1 SATA port is.
-eMMC tároló csatlakoztathatósága, bootolás lehetősége rólaKb. ennyi...
-
vadkörte
addikt
válasz
toth_janika #29306 üzenetére
RPi3-hoz lehet kicsit kevés lesz az a 2A-es mobiltöltő. Az ajánlott maximális feszültség/áramerősség érték Pi3 esetén 2,5A/5,1V (a minimum 1,25A/5V) Okozhatott a nem megfelelő tápellátás - pláne, hogy nem akív HUB-ról megy a HDD - is hibát.
Aktív HUB nélkül el sem indult sem az azóta jobblétre szenderült 160GB-os Hitachi, sem az 1TB-os Seagate 2,5"-os HDD-m (ez van most a "NAS"-ban) a 2A-es Huawei mobiltöltőről. Még az LE is dobálta a villámot. Már egy e-Bay-es noname 2,5A-es táp is megoldotta a problémát. -
vadkörte
addikt
válasz
Egy-két #29281 üzenetére
Jelenleg a legkedvezőbb árú RPi3 HA-n 12.000 (volt, mert jegelt a státusza) 7.000 Ft körül Pi B+-t árulnak.
Hivatalos boltban a Pi3 még drágább, Kínából meg azért had ne.
Sok sikert egy táp/memóriakártya és HDD nélküli gép NAS-kénti használatához!Egyéb valami, bármi, amibe bele szeretnél még kötni???
Ne fogd vissza magad!Egyébként meg a srác felőlem azt csinál amit akar. Nyugodtan verje el a pénzét úgy, ahogy Neki jól esik. Csak aztán ne panaszkodjon, hogy vékonyra sikerült a mutatvány!
Amúgy nem szúrtam el a mount-olással semmit. Web-GUI-n keresztül elég nehéz lenne. Ugyanúgy van beállítva most is és vígan menetelnek rajt a megabyte-ok cirka 3x sebesseggel, mint előtte.
-
vadkörte
addikt
válasz
Egy-két #29275 üzenetére
10/100-as hálózat RPi2 + OMV v3 + 1TB Seagate 2,5" HDD USB2.0 házban, Samba megosztással. Az egyetlen eltérés az a jelenlegi felálláshoz képest, hogy akkor a vinyó még NTFS-re volt formázva. Egyszerűbb volt csatlakoztatni a PC-hez a másolásokhoz. A másolási sebesség ~3MB/s-nél nem volt gyorsabb
Ugyanazon a hálózaton egy DELL OptiPlex 160 van beállítva NAS-nak, SSD+HDD kombóval, a HDD-ről (ugyanaz a Seagate 2,5"-os) 10-13 MB/s-t produkál.
7.200 Ft-ból ha fejre állsz és ketyegsz, akkor sem fogsz kihozni Pi-vel NAS-t.
Egy 2,5"-es 1TB-os lemez HA-n is legalább 8-10.000 Ft. Hozzá egy USB-s ház 1.500-3.000 Ft. Ide már kevés a mobiltöltő, tehát vagy normális tápot teszel a Pi elé, vagy akítv HUB-ot használsz. Ha nincs azt is meg kell venned, ismét néhány ezez Ft kiadás. A hideg kiráz attól, hogy kábelek végein lógnak érzékeny eszközök, így kell valami házféle is. Egy megfelelő méretű műszerdoboz elegendő lehet, el is fér benne minden, de ez sincs ingyen (hacsak nem fekszik el épp egy otthon a sufniban) de akkor meg barkácsolnod kell.
Egy nagyobb négyszög profilos bekötődobozzal spórolhatsz nem kevés pénzt, de ismét csak barkácsolhatsz.Mellesleg nem sírok gigás NAS-ért és nem is volt 30-40E a "NAS"-om. Az alapgép Jófogásról postával együtt ~5.000 Ft volt (gép házban, 50W-os passzív táppal, HDD/RAM nélkül) SSD-t a HA-ról vettem, ~6.000 Ft-ért (60GB A-DATA) 1TB-os HDD-t szintén HA-ról, 10.000 Ft-ért. RAM-ot (2x2GB DDR2/800) meg VESA tartót havertól "kukáztam" két zacskó dohányért (szó szerint).
Tudtam, hogy "építek" valamit, a Pi-s NAS eleve ideiglenes volt és leginkább tapasztalatszerzésre használtam. -
vadkörte
addikt
válasz
Polllen #29272 üzenetére
Feltett egy kérdést és kapott egy választ, ami arra vonatkozott, hogy ÉN hogy látom az Ő problémáját.
A válaszokból (remélhetőleg) leszűri a lényeget (=konklúzió) és elindul arra, ami NEKI szimpatikus.Én semmiképp sem bíznék egy eszközre ennyi feladatot. A médialejátszó legyen egy eszköz, a NAS egy másik.
Igen ugyanolyan boar-ok, mint a Pi, de az mindennképp előgy, hogy a LAN-t külön chip vezérli és gigás.
File transfernél a közös busz és a 100-as LAN komolyan vissza tudja fogni a sebességet. NAS SW-nek meg a linkelt eszközöknél is - és a Pi-nél is - az OMV-t ajánlják. Az meg mindegyiknél ugyanolyan, minimális linux ismerettel is el lehet vele boldogulni.Az Android-os médiabox-okat szándékosan hagytam ki, mert az eredeti hsz-ban nem volt ilyenről szó. Amúgy médiaplayer-nek valószínűleg inkább olyat választanék és nem Pi-t (függetlenül attól, hogy én is Pi-t használok rá)
(#29273) MaCS_70:
"Ez azért egy kicsit sarkosra sikeredett."
Lehetséges, ez van... Nem szórok hamut a fejemre ez miatt."Nálam a RPi tökéletes médialejátszó, ..."
Médiaplayer-nek használom én is a Pi2-m és teljes mértékben elégedett vagyok vele, H264-es fHD MKV-ket döcögés nélkül játsza a 10/100-as LAN-on át a "NAS"-ról."Egy barátom évek óta tökéletes elégedettséggel használja a PI-t NAS-ként."
A NAS-részt fenntartom. Próbáltam NAS-nak használni a Pi2-t, OMV-vel, 1TB-os HDD volt rjat USB-s házban. A SAMBA megosztásból 3MB/s másolási sebességtől nem estem hanyatt, ez számomra vállalhatatlan volt. A mostani sem sokkal gyorsabb (10-12MB/s) de itt legalább már nem a gp a szűk keresztmetszet, hanem a router."Ezen az alapon egy olcsóbb NAS-ra, médialejátszóra is rá lehet mondani, hogy az nem is igazi, mert vannak nála erősebbek, jobbak."
Így van. Szebben én sem tudtam volna megfogalmazni."Az pedig sosem értettem, hogy miért érv az, hogy a RPI megalkotásának mi volt az eredeti célja. Sok más célra is bevált -- miért ne használnánk arra, mire nekünk az adott helyzetben pont jó????"
Talán mert arra alkották meg. Az, hogy másra is jó nem hátrány, csak ne várjunk tőle csodát. Egy késse is lehet vezetéket csupaszolni, mégis jobb rá a blankoló, lehet vele csavart behajtani mégis jobb rá a csavarhúzó... -
vadkörte
addikt
válasz
Sztaff #29266 üzenetére
Szerintem ne keverd a feladatokat, még akkor sem, ha maga az eszköz amúgy képes lenne rá.
Vedd figyelembe, hogy a Pi egy fejlesztői board, ami azért jött létre, - Pi project - hogy iskolások "játékos" keretek között ismerkedjenek meg a programozás és a fejlesztés alapjaival.
Az, hogy kellő képzelőerővel megálldott emberkék a Pi-ből miket hoznak ki, ettől teljesen mellékes.
A Pi NEM képes kiváltani egy asztali PC-t, sem egy NAS-t és még a mediaplayer-t sem.
- a Raspbian-on lehet böngészni, de 2-3 tab után leolvad az agyad...
- befoghatod NASocskának, de a LAN és az USB-k ugyanazt a buszt használják, sebességet ne várj tőle...
- mediaplayer-ként is "csak" h264/fHD-ig boldogul egy 4K-ba vagy h265-be beletörik az erőforrása...NAS kell? Vegyél/építs NAS-t... Én személy szerint építenék. Miért? Egy slap Syno ugyanúgy ARM architektúrát használ, mint a Pi, az egyetlen előnye a SATA bay(ek) és a DSM. Egy normális teljesítményű meg drága, az árrából sokkal többet lehet kihozni épített NAS-sal.
Ha néma és viszonylag elegáns NAS-t szeretnél, de kellően kompromisszumkész vagy, egy Friendyelec NanoPI NEO2 + egy 1 lemezes NAS kit jó lehet. Esetleg egy Odorid HC1, vagy egy Odroid HC2 Előbbi 2,5"-es, utóbbi 2,5"/3,5" HDD-t fogad.
Mindegyiknél megkötés, hogy csak 1db HDD-t kezel (illetve USB-n még rá lehet csatlakoztatni, de az csak szívás)
Bár a linkelt eszközök SATA-n kommunikál a lemezzel, de ez nem (feltétlenül) jelent natív SATA-t.
Ha nem kell az eszköznek transzkódolni, akkor a teljesítményük elég lehet. A letöltés és média stream-elés 2-3 TV + PC(k) + mobil eszközök + laptop felé, állománykiszolgálás (filmek, zenék, dokumentumok) egyiknek sem jelent nagy kihívást. DE ezeknek azért vannak korlátaik!Nem kötelező rám hallgatni, ez is csak egy vélemény a sokból.
-
vadkörte
addikt
válasz
Keef_Lee #29166 üzenetére
OSMC elfér egy cirka 2GB-os kártyán, ha nem akarsz sok beépülőt használni. LE elvan 1GB-on is, de ekkor azért már nyafog. (Volumio-nak még ez is kényelmes)
A Raspbian telepítve elterpeszkedik 4GB-on. A 8GB-os kártyán van egy ~1GB-os recovery partíció, a Raspbian boot partíciója, a Raspbian az OSMC bootpartíciója, az OSMC és kb ennyi volt. Egyedül a recovery mérete csökkenthető, de ezt nem sikerült hozzácsapnom a Raspbian partíciójához. Próbáltam live Ubuntu-val is de nem jutottam érdemi eredményre.
Ha csak OSMC-t használsz, csinálj egy rendszermentést, azt másold ki, satírozd le a kártyát és telepíts egy szűz OSMC-t, majd update, a mentést töltsd vissza és használhatod. Diszkrétebben nem hsiezm, hogy meg tudod oldani.(#29168) Rag:
Igen képes. Vannak HAT-ek, amik így táplálják (delej HAT-be, onnan GPIO-n a Pi-be) de óvatosan!(#29169) Rag:
2.4.4-es 2017.11. havi NOOBS volt. Meg tudom oldani a telepítést NOOBS nélkül is, de így egyszerűbb volt.
Miután felmászott a telepítőcsomag, maga a telepítés megvolt kb. 20 perc alatt, a Raspbian teljes update-je terminálból még kb. 45 perc, a "belakása" közben 10 perc, a LE-t csak minimálisan laktam be, mert ment vissza a másik kártyának a mentése (beállítások miatt), majd frissítettem, azzal megvoltam szintén kb. 10 perc alatt.
Néha jól jön a Raspbian, a Berryboot-ot jobban szeretem, mert sokrétűbben használható, csak ott meg az egyes image-ek frissítésétől rázott a hideg. -
vadkörte
addikt
válasz
petya220 #29164 üzenetére
Vagy 3x... Bár a teljes formázásra nemigen lett volna 2 órám (15 perc után még mindig 0%-on állt) Kétszer a Minitool is elszállt rajt. Végülis durván 1,5 óra alatt felmásolta magát (érdekes, hogy ugyanaz a NOOBS egy 8GB-os Samu-ra alig 15 perc alatt felment.
A telepítő lefutott működik mind a Raspbian, mint a LibreElec... A futásán sem érezni semmi akadozást.
Azért költöztem vissza, mert a 8GB-oson nem volt annyi hely, hogy lefrissítse magát a Raspbian.
Ettől függetlenül a bizalmam kicsit megingott ebben a kártyában. -
vadkörte
addikt
Srácok!
Az ha jól sejtem nem egészen normális, hogy egy frissen partícionált és formázott micro SD-re a Win 20-200 kByte/sec, max. 540 Kbyte/sec sebességgel másolja fel a NOOBS tartalmát? (USB 2.0 és 3.0 porton egyaránt)
A Pi mellé vett SanDisc lemez lenne az... Legalább fél évig egy tabletben volt vendégmunkás, előtte pár hónapot töltött a Pi-ben. Tesztprogramok nem mondanak semmit, de van egy sahda gyanúm.
Lehet jó lesz felkukkantany Mymemory-ra, hogy milyen akciók vannak SCHC-ra... -
vadkörte
addikt
válasz
chris-v #29150 üzenetére
"Megértem, csak kicsit húztalak"
Végülis az ember gyereke mit várjon egy vámpírtól!"Bár ha meggondolom lehet inkább legozni kellene..."
Logout-on olvastam a napokban egy Millenium Falcon építést. Az árak xxx.xxx Ftláttán a hidegrázás kerülgetett.
Ez a kis rádióprojekt is "teljesen felesleges" kategória, hisz ott a konyhai rádió, órával. Amire kell, arra jó. Itt inkább az építés öröme ami izgalomba hoz. Nameg az, hogy egy halálraítélt eszköz, még ha csak részeiben is, de tovább élhet.
-
vadkörte
addikt
válasz
chris-v #29139 üzenetére
Nem az összszereléssel van a probléma... Egy kis forrasztástól nem ilyedek meg.
Ha meg kódolni is kellene, mintakód van dögivel, csak össze tudom lapátolni a sajátom.
A gond ott kezdődik, hogy meg kell vennem a cuccokat. Sok kicsi sokra megy, a bevételi oldal elég behatárolt, a kiadásin ezek nélkül is elég sokan állnak sorba. (pl. a fél házban a napokban cseréltem le a termikus világítótesteket - gyk. villanykörte - LED panelekre, ezek is benne voltak pár kampós orrúban)Bár találtam E-bay-en GB-ből ugyanilyen Adafruit DAC/amplifier kombót, szállítással ~17$-ért, az azért annyira nem veszett összeg, Adafruit USA cég, ott hiába 12$ a cumó, 5$-ért senki sem hozza HUN-ba még galambpostával sem. A két kis zümi addig jó lesz, amíg eldöntöm, hogy van-e igény jobb hangminőségre.
HA-n/jófosáson találtlam sima Zero-t inggomokért, wifi kulcsom van, így legalább lesz helye, OTG-s USB adapterem is van, így hálózata is lesz neki, sőt, aktív HUB-jaim is vannak, szóval elvileg nem lesz probléma a wifi+pendrive sem. (Hmmm... egy kis kijelző sem lenne rossz a rádióra.)
A nagytesóra sem lenne rossz egy DAC - az sincs ingyen - a nagyprojectnek sem ártana lassan nekiállni (kibelezett NDK tranyós rádióból médiacenter) oda is kell még jópár cucc. (erősítő, hangszórók, hátlap, lehetséges, hogy az előlap is cserés lesz akkor oda kell plexi, műszertalpak, stb...)
Félre ne érts, nem panaszkodok...(#29147) Fecogame:
Nem emlékszem, hogy írta volna, hogy kell neki a Raspbian. Ha nem kell, miért szív vele, LE install a beállítással együtt is ~15 perc és nincsenek felesleges ráncok a homlokán. -
vadkörte
addikt
válasz
Messss #29136 üzenetére
Ha nem kell a Raspbian, telepíts egy LibreELEC-et. Tisztább szárazabb, biztonságosabb érzés...
Más.
Egy öreg Orionton táskarádióba - kibelezés után, mert hely az nincs benne - építenék egy kis médialejátszót.
Tudom, tudom, ez már a harmadik "project" és még egyik sem készült el...
Erre elég lehet egy RPi Zero (W) egy ilyen kis 2x3W-os bizbasszal, két ilyen, vagy hasonló zajkeltővel. Volumio-val. (van egy felesleges 1GB-os mSD-m, azon el is férne)
A "feladat" CSAK zenelejátszás, az is elsősorban USB-ről, esetleg netrádió.
Utóbbi sem létkérdés, ahogy a high-end hangminőség sem. A lényeg egy öreg "kukatöltelék" eszköz valamilyen szintű megmentése. (édesapámé volt, ki nem lenne szívem dobni) Meg menet közben úgyis alakul még a dolog.Adafruit szállít egyáltalán Magyarországra? Ha igen mennyiért, esetleg alternatívák? Az egészhez egy 2-3A-es táp gondolom elég lenne.
EZ volt az első menetelő hangya.
-
vadkörte
addikt
válasz
drbubo0017 #29083 üzenetére
Csatlakozok doberman kartácshoz. Egy részletes projectleírás - Logout poszt? - jó lenne.
Neked meg nem ártana egy erősebb táp, mert a kiscsibe kevesli (villám a jobb felsőben) -
vadkörte
addikt
Pár hónapja találtam az egyik raktárunkban ezt a kivénhedt ~1972-es még teli mentődobozt. A szemeteszsákból "mentettem" ki, nem volt szívem kidobni.
Mekkora poén lenne egy "Vészhelyzeti kommunikációs és médialejátszó egységet" építeni belőle.
Hely van benne dögivel. Az alsó részen lehetne egy Pi (Pi Zero, Pi alternatíva, stb...) egy "integrált tapimotkányos" USB-s mini billentyűzettel, vagy joystick-okkal egy kis retro-s játszadozáshoz. Wi-Fi dongle-lal, egy (vagy két) nagy 20.000 mAh-s baterypack-kal. A felső részben egy 7"-os TFT panel (nem létkérdés az érintős) is elfét - az 5,5"-os telefonomat belepróbálva elveszett benne - alatta mini zajkeltőkkel. Elég kényelmetlen lenne a használata, de mégis mekkora poén lenne -
vadkörte
addikt
Nekem eddig csak a berryboot-tal sikerült ezt a két jómadarat összepárosítani.
A megoldás működik, de a frissítésekkel hadilábon áll. Az oldalon leírt metódussal nem lehet frissíteni őket, csak komplett reinstallal. A KODI meg nem tölti vissza az előző verzió beállításait.
Lehet neki megadni újra mindent...Ha ez nem probléma, akkor próbáld ki.
-
vadkörte
addikt
válasz
azbest #28968 üzenetére
Ha már kívánságlista...
A jelenlegi VideoCore GPU-val akkora probléma szerintem nincs. Nálam(!) 1080p-s x264-es tartalmat a Pi2 röhögve visz, akadás mentesen kb. 35-40%-os SoC kihasználtság mellett. Ha kell, órákon át. És a Pi3 ugyebár jóval combosabb, mint a Pi2. Fejlesztési iránynak az Általad is írt h265/4k támogatás jó lenne.
Az 1GB DDR2 RAM, ma már szerintem kicsit vékony, használható, de vékony. Ha többre nem is, de egy 2GB-os DDR3 modulra szerintem nem lenne haszontalan lecserélni a jelenlegi modult.
Aminek még örülnék, az a LAN/USB szétválasztása. Nem ragaszkodnék 1000-es LAN-hoz, a 10/100-as is tökéletesen megfelel a Pi elsődleges (fejlesztői, oktatási) céljaira, csak ne egy buszon kommunikáljanak!
A háttértár kezelésnél egy eMMC modult még elviselne a májam. Mondjuk, 8-64(128)GB között választható modulokkal. Így az SD slot tényleg, csak háttértárként funkcionálhatna.
Persze ez már eléggé megdrágítaná a Pi-t, és az sem biztos, - biztos, hogy nem(?) - hogy a micro USB-ről lehetne táponi, a micro USB is lehetne OTG-s, mint a Zero-nál.
Annyi jónak tűnő alternatívája van szerencsétlen Pi-nek, mint égen a csillag, de valahol mind elvérzik.
-
vadkörte
addikt
válasz
AcCEsS #28582 üzenetére
Évekkel ezelkőtt vettem nagy fényerejű 5630-as szalaogot LED világításhoz. Az a project nem valósult meg, viszont "csuklógyakorlat"nak csináltam egy konyhai lámpát. A fényereje lehengerlő, és a sima nem szilikonos LED szalag is tökéletesen működik évek óta, pedig a mosogató felett kapja a párát rendesen.
Ettől függetlenül ma szilikonost vennék. -
vadkörte
addikt
válasz
balazs1022 #28575 üzenetére
SSH-nál a két eszköznek azonos hálózaton kell lennie és az sem árt, ha a Pi-n lévő operációs rendszer SSH képes (Raspbian, LibreELEC, OpenELEC az)
Ha papád műholdas beltérit használ, elképzelhető, hogy a CEC nem fog működni. Saját tapasztalat, bár az Digi HD és LD TV-re vonatkozik.
Ha a CEC nem megy és papádnak van android-os smartphone-ja vagy tabletje, ajánlom a Yatse-t ezzel wifi-n keresztül tudod vezérelni a Kodi-t -
vadkörte
addikt
válasz
fuwiradis #28515 üzenetére
Ha már mindenáron ilyen ARM-os netbook szerű izével akarsz szívni, ott a PineBook, ami kevésbé szivatós és még össze sem kell rakni.
Vagy bemész egy Tesco-ba és veszel egy Navon NX-xx valamit. Igaz az x86-os, de az sem sokkal drágább mégis sokrétűbben használható.(#28514) melan:
Hülye kérdés. Hálózat van? Mármint Internet, nem belső. -
vadkörte
addikt
válasz
toth_janika #28424 üzenetére
NAS oldalon a megosztásoknál lehet választani, hogy SAMBA, vagy NFS legyen-e, vagy lehet mindegyik.
A Samba-t konfigurálni felhasználói oldalról is egyszerűbb. Az NFS-nél viszont kissebb lehet a terhelés a gép felé és pl az általam is használt OMV-ben - de ez nem hiszem, hogy oprendszer függő lenne - akár IP cím szerint is lehet szabályozni, hogy ki mihez férhet hozzá. Ami az adott IP-hez nincs hozzárendelve, nem is látja, szemben aa Samba-val, ahol látni látja, de nem tud belépni. (a szenzitív adattartalmakat pl így el lehet rejteni olyan felhasználók elől, akiknek nem feltétlenül kellene kotorászni benne)NFS vs SMB Bocs, angol, de a lényeget szépen összefoglalja, javaslom a Benchmark részt megszemlélni, pláne az írás/olvasás időket.
Rövid leírás
Neked ebből CSAK az első bekezdés a lényeges most.
Ugye jól emlékszem OMV topikban is jelen vagy? -
vadkörte
addikt
válasz
bviktor93 #28418 üzenetére
"Alapvetően torrentezésre, és a letöltött fájlok hálózaton való megosztására (samba) használnám, meg talán majd médialejátszónak."
Döntsd el mit akarsz, a kettő együtt nemigazán fog menni Pi-vel. Vagy ez, vagy az."1) Első körben egy külső USB-s HDD-vel (500 GB - 1 TB) tervezném használni. Én viszonylag nagy mennyiségben szoktam torrenteket futtatni, kb. 50-60 torrent szokott itt PC-n futni a kliensben, ezek között jópár 10-20 GB-os fájlok. Mennyire alkalmas a kis Pi arra hogy ezek seedeljem mondjuk 24/7-ben?"
A LAN és az USB port ugyanazt a buszt használja, ahogy azt már írták. Így lényegében egymást akadályozzák. Működik a dolog, de nem lesz lángoló farkú gepárd. A LAN-ja amúgy is "csak" megabites.
Az 50-60 torrent, meg szerintem kicsit sok. Bár a fene se tudja. Én 10-20 között használtam, azzal nem volt probléma ~25-40% SoC terheléssel el volt, igaz nem voltak 10+ GB-osak, csak 1-2."2) Ha már torrent: ahogy olvastam interneten alapvetően a 2 legnépszerűbb kliens a deluge és a transmission. Melyiket lenne érdemesebb használni az 1) pont figyelembevételével?"
A kettő közül amelyik kézreállóbb. A feladatát ellátja mindegyik, nem a kliensen múlik a történet."3) Ez az USB-s külső HDD-s dolog mennyire életképes dolog a 24/7-ben való használatra? Aki esetleg így használja: milyen HDD javasolt erre célra, ami viszonylag halk, és alkalmas arra hogy egész nap menjen?"
Életképes, ha 2,5"-on maradsz. Egy jó erőben lévő 2,5A-es táp elviszi a Pi-t is meg a HDD-t, de egy aktív HUB jól jöhet, mivel, ha még csatlakoztatsz valami energiaéhesebb USB-s perifériát el fog fogyni az NRG."4) Ahogy olvastam a partíciót célszerűbb NTFS helyett ext4-re formázni, mert ez kevésbé erőforrásigányes a Pi-nek. Mennyire igaz ez? Nem fog nagyon melegedni egész napos használat alatt? Ha ext4-et használnék Windows alatt ugyanúgy tudnám a fájlokat másolgatni samba megosztással, mintha NTFS lenne?"
Nem kötelező, de célszerű pl. EXT4-et használni. Nem fog melegedni, pláne, ha aluházba kerül (a HDD, a Pi amúgy sem melegedős fajta)"5) Tápellátás: Milyennel érdemes használni, anélkül hogy mondjuk külső táp kelljen az USB-s HDD-nek? Ahogy látom van 2,5A-es Raspberry Pi Official táp, érdemes ezt használni?"
Ha biztosra mész, akkor célszerű, de bármilyen 2-2,5A-es butatáp elég neki, lényeg, hogy stabil 5V-os tudjon és nem legyenek megfutások."OS-nek a hivatalos Raspbian-t terveztem használni, még anno egyetemen tanultam egy kis debiant, úgyhogy a linux commandok meg a config file szerkesztgetések szerintem nem okoznak problémát, főleg hogy rengeteg leírás van mindenről neten."
Raspbian-t javaslok grafikus felület nélkjül - lényegében egy NAS-t csinálsz, oda minek grafikus felület - vagy az OMV-t. Ez egy direkt NAS-okra szabott operációs rendszer debian alapokon. Pi-hez való image-e is van.
A Te általad írt felhasználási területre szerintem egy Pi kicsit vékony. Erre még egy használt ARM-es Syno is jobb választás. Vagy építesz - veszel egy SFF vagy vékonykliens gépet, amiben van 1-2 SATA port -
egy kis alacsony fogyasztású Atom/Celeron CPU-ra egy NAS-t, ezzel ráadásul egyszerre több eszközt is ki tudsz szolgálni úgy, hogy közben dolgozik is. A Pi meg egy szemrevaló házikóban egy opcionális DAC-kal megtámogatva mehet a TV alá/mellé/fölé/mögé médialejátszónak Kodi-val.(#28419) toth_janika:
De át kell. Mindkét oldalról (NAS felől is és az OSMC felől is) Ha nem sok a megosztás - nem állomány, hanem mappa - akkor pár perc.Nálam 1-1 megosztás a Filmek, a Sorozatok, a Zenei klippek, az egyéb klippek és a nagyon egyéb klippek. De van még NFS-re Zene megosztás is. Ja és ha lúd legyen kövér, mindezek Samba-ra is megvannak.
NFS a Kodinak - ha hiszed, ha nem gördülékenyebb a lejátszás - és a Volumio-nak, a Samba meg a Win-nek. -
vadkörte
addikt
válasz
cinemazealot #28412 üzenetére
Ez gyakorlatilag a készenléti LED(ek), meg az áramkörök "fűtése".
Ha mindenáron kapcsolgatni akarják, a PiMoroni-nál láttam GPIO portra illeszthető On/Off kapcsolót.(#28399) toth_janika:
Esetleg NFS? -
vadkörte
addikt
válasz
Jofi81 #28274 üzenetére
Amennyiben a "hátsó bejárat" sértetlen maradhat a Kék osztriga privát boxaiban...
Lehet vele próbálkozni, de sok-sok türelem kell hozzá. Ha alacsony fogyasztás de kielégítő teljesítmény kell inkább valami hasonlóban gondolkoznék. -
vadkörte
addikt
válasz
z123456789 #28254 üzenetére
Majd jelenzkezz, hogy sikerült-e!
-
vadkörte
addikt
válasz
z123456789 #28246 üzenetére
-
vadkörte
addikt
válasz
z123456789 #28242 üzenetére
A Volumio alatt egy nagyon minimál Linux van.
A Volumio is olyan, mint pl. az OSMC médiaplayer. Egy céleszköz, de a futásához kellenek bizonyos linux elemek. Pl. a kernel...
-
vadkörte
addikt
válasz
z123456789 #28240 üzenetére
Ha csak hálózati zenehallgatásra fogod használni és nincs szükséged asztali/karakteres felület, csak a Volumio MDP-je, akkor INNEN letöltöd a zip-elt image állományt. Pl. Win32DiskImager-rel "kiírod". beteszed a Pi-be és elindítod.
Először célszerű LAN-on - én kizárólag LAN-on használom, de az enyém Pi2 - csatlakoztatni a hálózathoz. A routerben ajánlott fix IP-t adni, vagy lefoglalni neki. Ezt az IP-t bepötyögöd a böngésző címsorába és ha megjelenik a Volumio felülete bekonfigurálod.
Elrontani azzal lehet, ha kettétöröd a kártyát, időközben megpusztul, vagy rálépsz a Pi-re...
Ha valami nem világos, kicsit visszolvasva van pár audiob***i aki szívesen segít, ha elakadsz. -
vadkörte
addikt
válasz
norberto_th #28208 üzenetére
NAS-t akarsz építeni, vagy asztali gépet. Utóbbira a RPi nem nagyon alkalmas, előbbi megoldható.
Ha nincs rá igény, egy USB-t házba rakott 2,5"-es (a 3,5"-es HDD-hez már aktív táp kell) HDD-t, a Pi-t normális táppal etetve külön HDD táplálás (akítv HUB) nélkül is probléma mentesen elvisz.
Ha házba akarod tenni, akkor jó lehet az a board, amit pár hsz-sal feletted linkeltem. Azt viszont tudnod kell, hogy ez is USB-n kommunikál, tehát SATA 2/3 teljesítményt ne remélj. Letölteni, médiaszervernek viszont így is használható, mert kicsi, kompakt, nem eszik sokat. De ehhez már komolyabb DC táp kell, mivel a lapon keresztül táplálod a Pi-t is.(#28211) lord.lakli:
5 le 5 fel simán ment vele (azért csak 5 fel, mert annyi volt a listában). OMV + Transmission párosítással. Letölteni éjjel szoktam - adatforgalmi keretes Voda HomeNET-em van, éjjelre 100GB kerettel, nappalra meg 50GB - minden probléma nélkül minimális Soc/RAM terheléssel megbirkózott vele. A letöltési sebességet 400-500 kBps-ra a feltöltést 100-200 kBps-ra limitáltam, de limit nélkül sem terhelte sokkal jobban. -
vadkörte
addikt
Pont tavaly karácsonykor játszottam el ezt Velük.
Egyik este beballagtam a helyi kék/sárgákhoz (Euronics, mivel itt nincs más
) és vittem haza egy TV-t. Volt nagy szemmeresztegetés. Ez volt asszem egy szerdai napon, előző este lerendeltem a saját 43"-osomat. Azt kihozta a DPD szombaton, aznap elvitték az én 25"-os SONY-m. Még akkor este beüzemeltem nekik az újat, mivel nem volt tartalék SCART kábelem, a beltérijük, meg nem HDMI-s. Másnap már köszönték, hogy ennek mennyivel szebb a képe.
Az a táp kevés lesz. 5V / 2-2,5A kell a Pi2-nek és a mobiltöltő nem biztos, hogy jó. Én E-bay-ről vettem egy 2,5A-es "butatápot". Azóta nem nyafog a Pi, hogy kevés a ménkü, pedig előtte egy 2A-es Huawei töltő etettem.
Más:
Raspberry Pi alapú NAS építgetők figyelmébe ajánlom:
Suptronics X820 2,5" SATA HDD board.
Már csak egy ipari aluház kell neki egy megfelelő táppal és kész is az indusztriális minimál NAS -
vadkörte
addikt
+ (#28186) Gombinyó:
Nem kell ahhoz aktív konverter. A nagyPi-ken van analóg kimenet. A 3,5"-es csatlakozó egyik pólusa az analóg videokimenet, az első Pi-n ez volt a "sárga"csatlakozó. Egy normális minőségű 3 pólusu 3,5-es csatlakozó kell hozzá, aminek a másik vége három RCA csati. (sárga a video, a piros/fehér a hang) Onnan tovább tudod vinni a jelet egy kapcsolós Scart adapterbe. Ha nem kapcsolóst kapsz, akkor figyelj, hogy bemenetes legyen.
DE! Egetrengető képminőségere ne számíts! Próbáltam egy 25"-os SONY FD Trinitron TV-vel. A k****a szar volt a leggyengébb hasonlat, ami eszmbe jutott. Valószínűleg jobban jársz, ha veszel egy olcsó kategóriás 29-32"-es LCD TV-t.
Szüleim is így gondolkodtak. A vége az lett, hogy kidobtam a TV-jüket - valami ótvar 32cm-es vacak volt - és kaptak egy 29"-os LG-t. Eleinte morogtak, de a második naptól már nemigazán. -
vadkörte
addikt
válasz
Egy-két #28141 üzenetére
Amit lehet én is külföldről szerzek be. A leírtak sajnos személyes tapasztalataim. A mostani vitás dologban ott hibáztam, hogy külföldi tartózkodás miatt 1 nappal csúsztam ki az E-bay 30 napos védelméből. Az eladó néhány levélváltás után már nem reagál, refound-olni nem akar. Most már PP-lal levelezek ezügyben.
Ilyen kis "apróságok" azért nem veszik el a kedvem a külföldi vásárlásoktól. -
vadkörte
addikt
válasz
Egy-két #28134 üzenetére
RPi2, MálnaPC-s SD-re telepített Raspbian-nal, szoftvertárolóból telepített Kodi-val volt. Vele párhuzamosan egy 1GB-os Class 1-es kártyára tettem egy LibreElec-et, azon kívül, hogy lassan töltődött be, sok hátrányát nem éreztem.
Lehet, hogy beállításbeli probléma volt, nem állítom, hogy nem. Leírtam, hogy nálam mi vált be. Ennyi.(#28136) kovbandi82:
fHD tartalmakat is nézek RPi2-n NAS-ról, 100-as hálózaton streamelve. Meg sem kottyan neki.(#28139) Egy-két:
Egyébként, ha Pi és külföldi rendelés, akkor inkább Pimoroni. Ott tuti nem ba***k át, bár a Királyi Magyar Debilintézetet - gyk. posta - ott sem tudod kivédeni, csak, ha futár szállítja.
Augusztusban rendelt 3 csomagomból 3 eltűnt...Ennyit a postáról.
-
vadkörte
addikt
válasz
kovbandi82 #28130 üzenetére
A Raspbian+LibreELEC dual boot NOOBS-zal (is) megoldható. őt, ha elég nagy a kártya még nagyon sok mindent tudsz rátelepíteni. Ha nem zavar a manuális - ims bemásolós - frissítés a Berryboot is elég nagy szabadságot tud nyújtani. A LE egy a végletekig kiherélt rendszer, viszont médiatartalmak lejátszására nagyon jó. Nem mellesleg kis helyigényű.
"Raspbian alatt is lehet telepíteni kodit, s tökéletesen működik onnan indítva"
Pi3-nál lehet, Pi2-n Istenkísértés. Nálam még a 480p-s filmet is PPT tempóban vitte 100% SoC és 90% RAM felhasználtság mellett, úgy, hogy 256MB VRAM-ot kapott. Egy kilépés átlag 2-3 perc volt. Ugyanennyi VRAM mellett a sima LE fHD tartalmat - max x264 kódolású - max. 30% SoC és max. 50% RAM felhasználtság mellet viszi.
-
vadkörte
addikt
válasz
pvt.peter #28118 üzenetére
A LAN csatin nehezen.
Az USB-s megoldást meg nem szeretem. Mellesleg nálam felesleges is lenne, hisz a routerem is csak 100-as swich-csel szerelt. Ezért pl. a NAS-om is csak 10-11MB/s-cet tud, pedig gigás a LAN-ja.
Wi-Fi-n meg nem szórakozok a Pi-vel, bár valamerre van egy körömnyi noname 500 Ft-os E-bay-es Wi-Fi dongle, lehet kipróbálom egyszer. -
vadkörte
addikt
válasz
soldi3r #28108 üzenetére
NAS "építés" előtt én is kipróbáltam több NAS operációs rendszert. (FreeNAS, NAS4Free, OMV, stb...) De az OMV-nél maradtam. Pi-n "csak" az image-et kell eltölteni és telepíteni (kiírni, mint a többi oprendszerét) majd elindítani.
Ha valami nem kerek, van egy jó kis topikja, nézz be oda is.A Pi3-mal az előttem szólóhoz hasonlóan mondva a 100-as LAN lesz a szűk keresztmetszet.
Hosszabb távon lehet nem lenne haszontalan egy régebbi alacsony fogyasztású vékonyklienst nézned. Pl.
Igaz a fogyasztás nem ugyanaz, mint egy Pi-nél, de a teljesítmény sem. Ezeknél azonban a tárhely korlátozott lehet (ennél pl. 1+1 SATA van csak) -
vadkörte
addikt
válasz
soldi3r #28104 üzenetére
Egyszerre kellene torrenteznie és NFS-sen, vagy DLNA-n stream-elni a TV felé?
Melyik Pi-ről lenne szó, mert egy Pi1 nem biztos, hogy boldogulna vele, egy Pi3-nak nem hinném, hogy nehezére esne.
Én otthon egy dual core Atom-os Dell Optiplex 160-ból építettem NAS-t, azért az azért egy x86-os architektúra 10-20% CPU terheléssel futtat ||-an 10-30 torrentet, streamel TV-re (Pi2-re) mellett backurálhatom legalább 2-3 eszközről. Igaz a fogyasztása sem annyi, mint eg yPi-nek, de egy 50W-os passzív táp van benne és az is elég neki.
A Pi2 a mediaplayer, ő x264-es 1080-as tartalommal ~30% SoC 40% RAM terheléssel dolgozik. -
vadkörte
addikt
válasz
Flowtation #28068 üzenetére
Íme: aluház drágán és aluház kevésbé drágán
-
vadkörte
addikt
válasz
bizi990 #27933 üzenetére
Ha nincsenek nagy elvárásaid a Pi Zero sem elvetendő.
A Pimoroni-n Pi Zero és Zero W is eléhető és kapható hozzá - ha épp kapható- egy pHAT DAC is. Ezen pl. csak 3,5-es kiment van, ha a zajkeltődhöz nem kell RCA bemenete, ezen is elgondolkodnék.
Persze, csak ha nem ijedsz meg némi barkácsolástól és ha jóban vagy a forrasztópákával. -
vadkörte
addikt
válasz
bizi990 #27928 üzenetére
1.
Azért ne essünk túlzásokba. Nem vállalhatatlanul rossz az audio kimente minősége, de nem kell vájtfülünek lenni, hogy észrevedd, nem tökéletes.2.
Hifiberry-n kívül is van ám élet...3.
Volumio. A Runeaudio app-jával vezérelhető (a saját app-ja fizetős) telefonról/tabletről/PC-ről is. Elfér egy 1GB-os mSD-n is (még hely is marad) a legtöbb audio formátummal megbírkózik, és van netrádió funkciója is.
-
vadkörte
addikt
válasz
drbubo0017 #27631 üzenetére
-
vadkörte
addikt
Kifutottam a szerkesztési időből.
Egy kolléga vett egy 4GB-os Rock64-et. Érdekes kis jószág, agitál a srác rendesen, hogy cseréljem le a Pi-t ilyenre. Kétségkívül érdekes project lenne, de látom mit szív vele. Én 100-ad annyit nem szívtam a Pi-vel. Mellesleg egy 4GB-os Rock64 + DAC + táp + 32GB eMMC modul, ~25E Ft.
Ennek feléből megépítem a médiacenteremet, igaz jóval szerényebb a központi egység teljesítménye, de még zsé is maradna... Elgondolkodtam. Amire nekem kell - max. fHD felbontású film (LE > KODI) és zenehallghatás (Volumio) - arra a Pi2 is bőven elég.Első körben szeretném bővíteni a Pi-t egy On/Off kapcsolóval. Pimoroni-t találkoztam EZZEL. Ha jól értem elég, ga "ráhúzom" a Pi GPIO sorára, szükség esetén forrasztással rögzítem és mehet fölé a DAC???
-
vadkörte
addikt
válasz
azbest #27555 üzenetére
"Azért nem alapértelmezett még, mert néha előfordulhatnak még fennakadások vele."
Tegnap este direkt ezért ránéztem SSH-n a Volumio-ra - (nem is tudtam, hogy abban is lehet SSH-t használni, ha már ott voltam telepítettem gyorsan egy MC-t is
- és ott alapértelmezetten engedélyezett.
-
vadkörte
addikt
válasz
bwin.party #27548 üzenetére
Ilyen igénybevételre inkább vegyél/építs NAS-t.
-
vadkörte
addikt
Más. Nagyon más, mint a RuneAudio (a RuneAudio androido-os app-jához manuálisan hozzá lehet adni a Volumio IP-jét és gyönyörűen kezeli, nem kell megvenni a Volumio app-ját) hangban is másabb. DAC nélkül is, teltebb van hangja, a RuneAudio nálam maximálisra húzott hangerővel szólt úgy, mint a Volumio ~25%-on. A hangcuccot megszokásból tekertem fel. Nem kellett volna.
Tud valaki ennél költséghatékonyab verziójú power swich-t Pi-hez? Szállítással együtt ~7.500 Ft. (a barkács verziók nem játszanak, a GPIO pin-ekre szükségem lesz DAC miatt mivel nem tudom melyik tüskéket használja a DAC, valamint mennyire tolerálják ha DAC-on keresztül akarom vezérelni ménküt. Emellett kérdés, hogy a scripteket, hogy adom be a BerryBoot-os Volumio/LibreElec párosnak
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lian Li 011Dynamic Evo/RTX4070Super Eagle OC/Intel Core i5-14600K/DDR5 G.Skill Trident Rgb 6000MHz
- MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC Alaplap + Intel Core i7-8700K
- Kezdő Gaming PC - MSI 390, i7 8700K, RX Vega 56, 16 GB RAM
- GIGABYTE Z390 M Alaplap + Intel Core i7-9700K + Be Quiet! SHADOW ROCK 2
- MSI Z590-A PRO Alaplap + Intel Core i5-10600KF
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged