- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- bitpork: Ingatlan eladás
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ht42
senior tag
Hali!
2 db pi2-m van otthon, xbian oprencerrel, Kodival (16-os verzió). A Kodi adatbázisa a NAS-on van mysql-es.
Kérdéseim a következők:
1. Ha át akarnék térni másik rendszerre melyiket ajánlanátok? Olyan kéne ami közel teljes értékű debian, mint az xbian.
2. A Kodi újabb verziójában is kavarni kell egy kicsit az advancedsettings.xml-ben, hogy az adatbázisa mysql legyen?
3. A Kodi 16 adatbázisverziója 99. A 17-é 107. A 17 telepítéskor (vagy utána) átkonvertája az adatbázist az új verzióra?
Danke! -
Tressy
senior tag
válasz
wassermann #26793 üzenetére
Ios-en böngészőből (puffin) még a HD is átmegy openelec alatt
-
Stanley-B.
őstag
feltettem a Raspbian Jessiet Pixellel, viszont a hagyományos felületet látom csak, hogyan tudnék átállni a pixelre?
-
icemad
nagyúr
válasz
wassermann #26793 üzenetére
Értem. Naivan azt hittem, hogy a munka nagy részét a telefon végzi. A pi elég a megjelenítéshez. Ezek szerint nem. Mondjuk érdekes, hogy a wifis projectorom meg tud ilyet, csak ugye tv-n jobb lenne.
-
Kroni1
veterán
válasz
Celtis #26791 üzenetére
Na a helyzet az, hogy a LE egyből működik flottul, látja SMB-n is a WORKGROUP mappámat, benne pedig a MyCloudot is ahogy kell! Nem tudom miért de OE alatt még manuál beadásnál is csak fagyott..
A lényeg, hogy most műxik és az új felület felüdülés sok éves régi Confluence és Aeon Nox 5 után!
Köszi a tanácsot, én mostantól LE user lettem!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
icemad #26792 üzenetére
A Pi perifériái mind-mind egy belső USB-buszon kapcsolódnak a CPU-hoz. Mivel ennek a sebessége bekorlátoz, a közvetlen "videó átlövés" erősen korlátozott. Max. olyan Youtube átadás vagy hálózati lejátszás lehetséges, amikor a mobil átnyom vmi link-szerűséget és a PI azt maga hívja meg a netről.
-
icemad
nagyúr
Sziasztok. Van rá lehetőség, hogy a telefon képét tükrözzem OSMC-re? Fényképet megjelenít, de mondjuk videót már nem. Játékok is jók lennének. A telefon s8 plusz.
-
Kroni1
veterán
válasz
Asztee #26787 üzenetére
köszi!
Nálam most valami nagyon nem okés.. SSH be van állítva, de Putty-on nem enged belépni. Próbálom kiválasztani a SMB-t, erre lefagy, ha manuálisan akarom beadni lefagy. DLNA-t bekapcsoltam a MyCloud-on, de mikor ott akarom hozzáadni az upnp eszközt látja a mappákat, ki is tudja választani, mondom h adja hozzá az egészet és üres ott is..
Nem tudom mi okozza nálam, de csak az NFS-en érem el a fájljaimat rendesen, de ott meg pufferel..
És a legfurább, hogy több 8-as verzión keresztül próbáltam, de nem jön össze, mindeközben a régebbi OE bármely verzióval tökéletesen lát és lejátszik mindent most is..
-
Asztee
aktív tag
válasz
Kroni1 #26786 üzenetére
Nekem a lejátszással nem volt problémám ,viszont ha lejátszás közben mászkáltam az adatbázisban ,akkor attól nagyon besokalt néhány lépés után. ( borítók helyett fekete négyzet ,betűk helyett fehér négyzetek , akadozás ,stb) Azután láttam ezt a videót és megcsináltam amit ott javasolnak és azóta nyugottan mászkálhatok össze-vissza lejátszás közben is és nincs semmi gond vele.
-
Kroni1
veterán
válasz
Celtis #26785 üzenetére
Köszönöm mindenkinek! Az a fura, hogy az eddigi verziókkal (5-6-7-es OE) soha nem volt egyetlenegy pufferelés sem, még akkor sem ha közben ment a letöltés a NASra Transmission-el, még speed limit se kellett soha. (WD MyCloud)
Az uj 8as verzioban valamiért nem ismeri fel magátol az SMBt, holott a régebbiek (6.0.3 legacyt hasznalom) meg simán látták. Most kipróbáltam a 6-oson is az NFS-t, az ott is bufferel, tehát azt nem szereti, SMB vszleg a 8-assal is jó lesz! Ezt a mountolást megprobálom, kosz a tanácsot! -
Celtis
veterán
válasz
Kroni1 #26780 üzenetére
Na szóval bufferelés.
Most ecsetelhetném, hogy mennyit küzdöttem ezzel a problémával, de nem hiszem, hogy bárkit érdekelne.
A lényeg, hogy a probléma a Kodi SMB (és NFS) implementációjával van. Bizonyos körülmények között borzasztó lassú lesz. Nem csak Pi-n, PC-n is. Jellemzően akkor, ha a NAS gigabiten csatlakozik a LAN-ra, míg a Kodis gép csak 100 megán.Két megoldás van.
1- Használj DLNA-t. Ha a NAS-on fut DLNA szerver a Kodi fájl böngésző ablakában az UPNP forrást kell választani. Ilyen forrás esetén nem lesz bufferelési probléma.
2- Fel kell mountolni a hálózati megosztást. Így a Kodi helyett az operációs rendszer (Openelec, Libreelec) kezeli az SMB-t. A Kodiban már mint helyi folder fog látszani a megosztott mappa és sima lesz a lejátszás.
Így kell mountolni. -
Kroni1
veterán
Sziasztok!
Lehet kicsit offtopik, de az Openelec topik nem pörög, hátha van itt valakinek tapasztalata:
Az új, 8.0-ás Openelec-et próbálom feltenni a RPi2-re, de eddig egyik verziója sem tudja rendesen a NAS-omról lejátszani a filmeket, folyamatosan pufferel. Valamiért itt az NFS megosztást erőlteti, a korábbiaknál SMB volt, és eddig nem volt semmi ilyen gond. Esetleg más is futott bele hasonlóba, talált megoldást? Csak mert amugy nagyon tetszene az új felület amit a 8.0-ás OE hozott.
-
Clever0
senior tag
-
Asztee
aktív tag
Hali !
Van egy RPi-m Runeaudio-val és digi kártyával , nem tudja valaki hogy hol lehet - lehet-e - állítani maximum kimeneti frekit . Az a gondom ,hogy az erősítőm nem mai darab és nem tud mit kezdeni a 24bit/96khz-cel.
Köszönöm. -
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
Keef_Lee #26771 üzenetére
OSMC Pi3-on is produkált nálam elég érdekes dolgokat. Sokszor elfelejtett beállításokat vagy csak a nyelvet. Frissítések után mindig megjelent egy teljes képernyős szomorú fejecske, pár másodpercig maradt, majd elindult a rendszer és többet nem jelent meg a következő frissítésig. Sajnálom, mert alapjában véve sokkal jobban tetszik, mint a LibreELEC.
-
Keef_Lee
senior tag
pi2 osmc ma lefagyott. Gondoltam újraindítom. Tápot lehúzom, semmi. Maradt a fagyott kép. Le kellett húznom a HDD-hez kapcsolódó usb-t is, mire szegényke leállt. Na, még ilyen nem volt
Akkor HDD vissza, semmi. Táp vissza és akkor indult újra. Aztán megint bekapcsolt a TV-t is, pedig egyszer már leszoktattam róla a CEC beállításokban. -
vadkörte
addikt
válasz
bala6120 #26765 üzenetére
Használtam OMV-t RPi2-vel is, jelenleg x64-es gépen fut és párszor már "kiment alóla a talaj", (előtte a Pi alól is) mivel a szünetmentesemben megpusztult az akku, így momentán nincs védelme. (értsd kapott már párszor áramszünetet) és nem tudom megmagyarázni miért, de nem volt egyikkel sem probléma. Bekapcsoltam és megy, teszi a dolgát... Hihetetlen mik vannak.
Az anomáliákat nem feltétlenül az operációs rendszer okozza, lehet, hogy instabil volt a táp, vagy "nem szerette" a kártyát, stb... -
Teagol
aktív tag
válasz
bala6120 #26765 üzenetére
Nem tudom, mennyire alternatíva, még ezen gondolkodtam:
[Ubuntu server] -
Teagol
aktív tag
Pi3-on fut az új OMV.
Eldobálta az usb HDD-t, ami külön tápról ment.
Újra telepítettem, ugyan úgy beállítottam mindent mint előzőleg és tádááám .... 45 órája hiba nélkül fut.
Stabilan tartja a hdd-t, megy a torrent, ftp, stb.Fogalmam sincsen miért, de hiba nélkül teszi a dolgát, probléma megoldva.
Használ, örül! -
-
Márton
nagyúr
üdv
régen ment, de elfelejtettem hogyan is
Rpi2, Libreelec, SSH root loginnal ok.
Másolni szeretnék rá egy videófájlt lanon vagy bedugott pendrive-on keresztül.
Emlékeim szerint a lanos verzió már működött, csak a parancsra nem emlékszem.
Segítene vki? -
Tyca
senior tag
válasz
icemad #26750 üzenetére
Sziasztok!
Pi-vel csak 4 pin-es ledcsíkkal működik a Hyperion Ambilight? A linkelt angol nyelvű leírás szerint igen, de a Hyperion Configuration Tool-ban, ahol a led típusát kell kiválasztani, van egy ilyen sor, hogy: WS281X (RP1, RP2, RP3). Ez a fajta csík PWM vezérlésű, 3 pin-es (nincs külön órajel bemenet), olcsóbb is, mint a SPI rendszerű 4 pinesek. Az arduino-s leírás is ilyen csíkkal megy.
Szóval az lenne kérdés, hogy pi-vel dobott már valaki össze ilyen rendszert, és ha igen, milyen leddel? Ha megy 3 pinessel is, akkor mennyiben változik a pi felé a bekötés?
-
azbest
félisten
-
dni
őstag
válasz
azbest #26751 üzenetére
Köszi a tippet, valóban nem volt meg a fw.
[ 16.397328] usb 1-1.4: DVB: adapter 0 frontend 0 frequency 0 out of range (174000000..862000000)
[ 16.947533] mn88473 3-0018: Direct firmware load for dvb-demod-mn88473-01.fw failed with error -2
[ 16.947563] mn88473 3-0018: firmware file 'dvb-demod-mn88473-01.fw' not found
[ 17.080969] usb 1-1.4: DVB: adapter 0 frontend 1 frequency 0 out of range (42000000..1002000000)
[ 17.213877] mn88473 3-0018: Direct firmware load for dvb-demod-mn88473-01.fw failed with error -2
[ 17.213908] mn88473 3-0018: firmware file 'dvb-demod-mn88473-01.fw' not found
[ 18.054706] systemd-logind[1738]: New seat seat0.Leszedtem az általad linkelt helyről a fw-t bemásoltam a /lib/firmware mappába, de sajnos még most sem jó
[ 15.968891] usb 1-1.4: DVB: adapter 0 frontend 0 frequency 0 out of range (174000000..862000000)
[ 16.561352] mn88473 3-0018: downloading firmware from file 'dvb-demod-mn88473-01.fw'
[ 16.990017] mn88473 3-0018: firmware download failed -11
[ 17.115053] usb 1-1.4: DVB: adapter 0 frontend 1 frequency 0 out of range (42000000..1002000000)
[ 17.235835] mn88473 3-0018: downloading firmware from file 'dvb-demod-mn88473-01.fw'
[ 19.585785] systemd-logind[1749]: New seat seat0.Celtis #26748 Nem tudom, sajnos, de a korábban a network hozzáadásánál működött a hu: digi-kábel opció. Ha a fw-t betöltést sikerült megoldanom és továbbra sem működik, akkor ezt fogom ellenőrizni.
-
icemad
nagyúr
válasz
toth_janika #26752 üzenetére
Azzal csinálod, amivel szeretnéd. Viszont a led felrakásához vannak benne jó ötletek. Az meg ugyanaz, mindegy mi az alap. Sok sikert hozzá!
Igen, ez arduinohoz van. De tanulni jó lesz ez is.
-
toth_janika
őstag
válasz
icemad #26750 üzenetére
Magyart még nem is találtam!
Látom, hoggy valószínűleg forrasztanom kell, de egyelőre csak egy "pisztoly" van, páka még nincs, de szerzek és rápróbálok. Először majd gyakorolgatok és majd utána megyek neki a szalagnak
Szerk.:
Ahogy nézem ez Arduino-ra meg HTPC-re van kitalálva... Én maradnék az RPi-nél, mert az már megvan. -
icemad
nagyúr
válasz
toth_janika #26741 üzenetére
Szia. A sarokelemet felejtsd el! Nagyon gáz lesz a végeredmény. A forrasztást nem úszod meg. Lehet, hogy érdemes keresni egy ismerőst, aki megcsinálja. Egyébként itt egy hasznos cikk, a komplett rendszerről. Nagyon szépen, lépésről lépésre le van írva minden, magyarul, bár ez arduino alapú, de biztos hasznos lesz: [link]
-
Volt egy kis áramszünetünk ma, és azota a pi nem indul. Rádugtam monitort, és látom hogy emergency mode-ban indult el. A journalctl -xb -t végig nézve az nfs particio mountolásával can a gond. Umountoltam a meghajtokat, fsck-t rá küldtem, de ugyan az a hiba. Valakinek ötlete?
-
válasz
toth_janika #26745 üzenetére
Hm. Jo cuccnak néz ki
Szerintem jo lesz -
dni
őstag
Sziasztok,
xbian alatt szeretném belőni a rpi-2-őn a THeadend TV (HTS Tvheadend 4.2.2-35~g60e4409) szervert egy usb-s dvb-c pana chipes tunerrel,e a muxok scannelésénél valamiért mindegyik mux elhasal. Van valami tippetek, hogy mi lehet a baj? A Coax-ot egy TV-re kötve van kép. Korábban ugyan ez a konfiguráció csak Librelec alapon be tudta olvasni a DVB-C csatornákat.
Válaszaitokat előre is köszönöm.
-
toth_janika
őstag
válasz
Pulsar #26744 üzenetére
Ilyen a sarokelem csak nem tudom, hogy ez megfelelő-e.
Páka az nincs, de még csak-csak lenne, viszont a kézügyesség... Abben nem állok az élen -
válasz
toth_janika #26743 üzenetére
biztos, de én még nem láttam olyat
Lefotózom majd az enyémet, szerintem nem egy nagy dolog. Vagy nincs pálka? Mert abban az esetben mégis csak nagy dolog -
válasz
toth_janika #26741 üzenetére
lehet kapni öntapadósat, olyat vegyél, mert az esztétikusan felrakható, a sarkokba, meg vékony fekete vezeték kell, és olyan lesz mint a gyári
-
vottokar
senior tag
válasz
toth_janika #26735 üzenetére
Szia! Kínai boltokban (Alie*press, ebay) Dunát lehet velük rekeszteni, annyi féle van.
-
toth_janika
őstag
Hello!
Ambilight klónhoz milyen ledsort ajánlotok? Amiket eddig találtam (WS2801) azokat sehogy sem tudom beszerezni magyarországon... -
artiny
őstag
helo
a rpi csak orginal matlabbal mukodik? -
Asztee
aktív tag
Openelec 8.0.2 / Kodi 17.3-hoz van már valami dual-audiós megoldás ???
-
Asztee
aktív tag
Tegnap megjött a Digi kártyám az RPi-mhez .
Gyorsan bele is raktam. (RuneAudio Project
) Gond nélkül felismerte. Azután már csak döbbentem hallgattam micsoda külömbség van a hangzásban az RPi analóghoz képest.
Ja , és SPDIF kábellel kötöttem össze és féltem ,hogy majd esetleg búgni fog, de hála az égnek semmi alapzaj.
-
cekkk
veterán
válasz
Tressy #26725 üzenetére
Próbáltam, de nem működik azzal sem.
http://www.raspberrypi.com/
Az itt lévő lincense-k megvásárlása szükséges? -
cekkk
veterán
Sziasztok!
Vagy egy raspberry pi 1es 512mb-s készülékem.
Olyat csinál, hogy nem kapcsol be. Pirosan világít egy darabig a ledje és utána nem csinál semmit.
Ki cseréltem a memória kártyát, hátha azzal van a gond, de egy új kártyával sem indul el a készülék.Tönkre ment volna?
Köszönöm a válaszokat!
-
.Farkas.
tag
Hali!
Raspbian alatt feltelepitettem a kodit es a teamviewert. Miert van az, ha rajelenktezek akkor a kodi feluletet nem latom?
-
toth_janika
őstag
válasz
Keef_Lee #26713 üzenetére
és @Celtis
Köszönöm a tanácsokat. Én úgy csinálom, hogy fel van csatolva hálózati meghajtóként állandóan az RPi-re kötött meghajtó és Finder-ből mókolom.
Szerintem azt csinálom, hogy kap egy friss install-t, mert már az is idegesít, hogy a sorozataim nem jelennek meg a Médiatárban, akkor sem, ha a TVDB-vel 100%-ig megegyező formátumot állítok be... -
vadkörte
addikt
válasz
toth_janika #26707 üzenetére
Ha a médialejátszó - gondolom az - file-kezelőjében törölsz, akkor is ott marad? Nálam akkor maradt így bent fantommédia, ha nem az egész mappát távolítottam el, csak a médiaállományt.
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
toth_janika #26711 üzenetére
Hát a filmen kívül mindent, ami a filmhez tartozó, de megmaradt (poszter, info fájl).
Igazság szerint én eleve TC-ben törlöm mindenestől és utána Kodiban Médiatár tisztítást végzek. -
Celtis
veterán
válasz
toth_janika #26709 üzenetére
Talán csak a filmet törölted, az inf fájlokat nem...
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
toth_janika #26709 üzenetére
Ez is így működik. Én utána TC-ben ftp-vel törlöm és kész.
-
Celtis
veterán
válasz
toth_janika #26707 üzenetére
Mert így működik. Válaszd a médiatár tisztítása menüpontot a törölt filmek eltüntetésére.
-
toth_janika
őstag
Az miért van urak (és hölgyek), hogy a Pi-re csatolt USB-s meghajtón tárolt filmekből, ha kitörlök, akkor a médiatárban ott marad? Nem lehet lejátszani és a fájlokban sem látni, de a plakátok ott maradnak és sehogy sem tudom eltávolítani őket.... Ez miért lehet?
-
Noxy
veterán
Van itt aki 300Mbps Wi-fi dongle-t használ és milyet?
Gondom az hogy van egy NAS-m amiről a 150mbps WI-FI -l akadnak a Full Hd filmek. Vinyoról lejátszva nincs ilyen gond, meg a 720p filmekel sem hálózaton.
A router UPC ConnectBox.
Várható hogy jobb lesz vele?
Köszi. -
wassermann
Topikgazda
válasz
toth_janika #26697 üzenetére
Itt a túlhajtás, de neked kell belőnöd mert teljesen egyedi (hűtés- és hardverfüggő a dolog). Ha fagy vagy nem indul mindig vissza kell venni. Sakkozhatsz hogy vajon melyik érték a sok, de egyszerűbb ilyenkor visszavenni arányosan mindegyikből.
-
vadkörte
addikt
válasz
Melorin #26698 üzenetére
NOOBS-os LE 7 problémázott kicsit - a videóállományok indításánál, beletekerésnél - "nyúlós" volt a hang pár másodpercig. Egyéb lassúságot nem tapasztaltam.
Most 8.0.2-es LE van a kártyán direktben - értsd, más rendszer nincs rajt - és semmi akadást, lassulst nem tapasztalok. A ménkü csatlakoztatásától számítva kb 60-70s múlva a gép használható. A kártya egy Polaroid (by EMTEC) 8GB Cl10 példány. Amikor egy 1GB-os Cl1-es Kingston-on volt, sem volt érezhetően lassabb, csak nehézkesebben indult. (ellenben a tárhely hiányra egyfolytában panaszkodott.
)
A hw egy Pi 2-es, csak médialejátszónak használom, letöltésre, kiszolgálónak van egy direkt erre beállított TPC.
A CEC sem a Pi, vagy az LE miatt nem működik, hanem mert összeakad velük a satbox. Ha kihúzom a box HDMI-jét a TV-ből, a CEC is tökéletesen működik. -
válasz
Melorin #26698 üzenetére
Miért, van a Pi-re bármilyen rendszer, ami egy asztali gép sebességét hozza bármilyen erőforrásigényes program futtatása közben? Nem az OSMC meg a LE lassú, hanem a hardver.
A banana pi-ben erősebb hardver, de tudtommal a mai napig nincs rá hardveres videógyorsítás, szóval a menüben gyorsabban tudsz lapozgatni, a videó meg 1fps-el fog rajta menni.
Én pi2+libreelec-et használok, kicsit lassú, kicsit sokat gondolkodik, mégis imádja a család.
Új hozzászólás Aktív témák
- Plazma TV topic
- Windows 10
- Házimozi belépő szinten
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3080 és 16gb RAM + GARANCIA
- Gamer PC - R5 5500, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP DL380p Gen8 12LFF - 4x4TB SAS - 2x E5-2650L v2 - 96GB ECC - 2x10Gbit + 2x1Gbit
- Asztali PC , R7 8700F , RTX 3070 Ti , 32GB DDR5 , 512GB NVME , 1TB HDD
- Asztali PC , R7 8700F , RX 7800 XT , 32GB DDR5 , 1TB NVME , 1TB HDD
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G8 - i5-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP ProBook 430 G4 Pentium 4415U (bios jelszavas)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest