Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Szólánc.
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Mi történik egy netes csalás után?
-
LOGOUT.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
válasz apezka #26118 üzenetére
A Pi analóg hangkimenete eléggé harmatos minőségű. Ha jót akarsz a fülednek, veszel egy DAC-ot - nem linkelek, van sokféle, lényegében mind jó lehet, de Neked kell tudni milyenre van szükséged - amit ráköthetsz egy megfelelő erősítőre. Ha ez utóbbit ki akarod hagyni a képből, vehetsz olyan kártyát is, ami integráltan tartalmaz erősítőt. Erre mehetnek direktben a passzív zajkeltők.
Üdv. V. Körte
-
Celtis
veterán
válasz apezka #26123 üzenetére
Az alább linkelt erősítő tápot is ad a PI-nek. Igaz kell hozzá egy notebook táp, viszont szól is rendesen.
Én Hifiberry AMP+ erősítőt vettem, mert hiába keresgéltem, valamiért nem találtam ilyen olcsóbb alternatívát.
Ha rákeresel a "konyhai" szóra, megtalálod az én rádiómat. Én is touchscreenest akartam 1-2 gombbal, de annyira jók lettek a fizikai gombok, hogy a touchscreent nem is használjuk egyáltalán. -
ghodyl
tag
válasz apezka #26109 üzenetére
Köszi szépen az infókat! Szóval meglehet vele csinálni, ez jó hír Ha a gépemtől függetlenül működik az még jobb, szóval linux az nem hangzik rosszul. Igen éreztem hogy az információ kinyerés is kényes része, de a kis gép akkor sok mindenre képes, ez esetben már csak a szoftver hiányzik, amit már valahogy csak megoldok. Igen a 7" nagy de amit linkeltél 2,8" már elgondolkodtatott még egy ideig gyűjtöm az infókat aztán hátha úgy nézki hogy működő képes a dolog, ha nem , akkor lesz belőle valami más A mátrix kijelzős ötlet tetszik, keresek egy kisebb típust de eddig bejövős.
Nyugodtan megkérdezheted, azért mert én ezt ismerem mint kis számítógép. a tálcán futó kis alkalmazást azért kerülném el mert ha éppen filmet nézek, dolgozom vagy csak éppen szórakozom a gépen, akkor is lássam ezeket, és menőn néz ki hogy amúgy messziről egy órának tűnik , ami mindenféle dolgokat megmutat nekem
Lehet igazad van, de hát madárból van bőven és érdekes projektnek tűnik.azbest
Igen a telefonom képes rá, de ha töltőn van. vagy csak lerakom az éjjeli szekrényre, akkor oda kell mennem érte, ez meg folyton mutatnáhtc07
Ez egy külső kijelző ami képes bizonyos adatokat kinyerni ? mennyire lehet testre szabni? vagy csak kijelző ként működik és bizonyos alkalmazások képesek rá adatot küldeni ? -
Csicsóka
őstag
válasz apezka #26280 üzenetére
Nem az van, hogy nincs megadva a lejátszóban a kimeneti hangeszköz?
alpay -l mutatja mid van. pld:root@moode ~ # aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: sndrpijustboomd [snd_rpi_justboom_dac], device 0: JustBoom DAC HiFi pcm512x-hifi-0 []
Subdevices: 0/1
Subdevice #0: subdevice #0Legjobb, ha pi analog kimenetét letiltod, így tuti a DAC lesz a def. kimenet.
A config.txt-ben ezt így kell:
dtparam=audio=off
-
apezka
aktív tag
válasz apezka #26283 üzenetére
Na, sikerült megoldani a dolgot. Gondoltam leírom, hátha valakinek is hasonló gondja támad.
A teljes újra telepítés segített. Azt gondolom közrejátszhatott a hibában, hogy le volt tiltva a hdmi port. És ez érinthette az audio-t is. Vagy nem tudom.... De most működik.A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!
-
Celtis
veterán
válasz apezka #26297 üzenetére
A Pi leállításával közel nulla megtakarítást érsz el. Ha fut, akkor fogyaszt mondjuk 2W-ot, ha leállítod, akkor meg 1-et. Ahogy wasserman is írta, ez nem PC.
Én sem állítom le a Pi-t a konyhai rádióban. A bekapcsológomb leállítja a lejátszást és kikapcsolja a kijelző háttérvilágítását, ami a lényegi fogyasztó. A Hifiberry amp miatt amúgy is egy notebook töltő a táp, aminek van terhelés nélkül is egy kicsi fogyasztása. Nem mértem, de szerintem amit ehhez képest a Pi tápellátása kíván, az semmi.
-
cinemazealot
addikt
válasz apezka #26392 üzenetére
"3. Hiába nagy a 23'-os kijelző monitornak, előszobai tükörnek azért szerintem kicsi."
A tükörfelületnek nem kell, hogy teljes egészét kitegye a monitor, a fólia mögött úgysem látod, meddig ér. Tehát a tükör lehet akár egész alakos is, az aktív terület meg akkora, amekkora a monitor mögötte.
-
krisztianAMG
senior tag
válasz apezka #26392 üzenetére
3. Hiába nagy a 23'-os kijelző monitornak, előszobai tükörnek azért szerintem kicsi.
Nem érdekel a tükör, a barkácsolás a lényeg. Még kollégiumbam lakom, így is csak egy apró tükör van a szobában. A TV fóliázása azért vakvágány szerintem, mert még az áteresztő oldal is felfog nagyjából 30%-ot a fényből, ami tévézésnél már hiányozhat. Plusz lehet, hogy valamelyik irányból és adott környezeti fénynél zavaróan tükröződne. A sima fényes felületű laptop képernyők is nagyon tudnak tükröződni.
icemad: Ez volna az a videó?
apezka: Ebből a két mondatból csak a kötőszavakat értettem, de kiindulási alapnak jó lesz.
dew28: Jöhetnek a képek!
-
s3toraph
senior tag
válasz apezka #26453 üzenetére
Szia!
Köszi!
Berakom akkor az első mögé a másodikat, és marad 1 db ellenállás.
Egyébként, azt miböl látni, hogy csökkenteni kell az ellenállást? Nem fogja tudni olvasni az összes szenzort a Pi, nem jelenik meg a devices-ben?
Apropó, én ki szoktam kapcsolni a Pi-t, ha valamit kihúzok vagy bedugok a próba panelbe. Ezt így is kell csinálni, vagy pl. beüzemelt állapotban is hozzádughatok egy újabb hőmérő szenzort, nem okoz gondot?
[ Szerkesztve ]
Régi rendszerben: 59 + / 0 - | A legújabb rendszerben (2020.02.28-ig összegyűlt): 162 + / 0 -
-
-
hpeti2
aktív tag
válasz apezka #27118 üzenetére
Szia!
Libreelec alatt nincs se sudo, se apt-get, így sztem csak a Kodiból lehet bármit is telepíteni.
(#27120) vadkörte
Köszi megnézem, a tripleboot out-of-box régebbi verziókat tartalmaz, de nekem azok is teljesen megfelelően. Nem hiszem, hogy tudok új főverzióra frissíteni, úgy, hogy megmaradjon az oprendszerek közötti egyszerű váltás.
[ Szerkesztve ]
Hirdetéseim --> http://tinyurl.com/mx5cpn3
-
bwin.party
aktív tag
válasz apezka #27305 üzenetére
Wow, azért ügyes vagy, hogy így tudsz vele fejlesztgetni. Én eljutottam addig, hogy minden klappol és felülmúlta a várakozásaim. A GPU megjelenítője néha zavar, ha fórumot olvasok vagy keresgélek rajta. A cucc nagyon bejött, hamarosan összerakom a házába, de a hűtőbordákat rá kell majd tennem előtte. A raspbaian is gyorsan fut rajta, megérte az árát. Hamarosan jöhet a winchester hozzá.
-
-
apezka
aktív tag
válasz apezka #27909 üzenetére
Sziasztok!
Mivel sok választ nem kaptam a kérdésemre, gondoltam leírom amit magam tapasztaltam.
Összesen2422 (2es és 3-es nem ajánlott) db mágnese érzékelőt lehet a Pi 3-a kötni.
A használható GPIO-k:
- 2-13 (2 és 3 használata esetén érdemes kikapcsolni a GPIO figyelmeztetéseket)
- 16-27.
Én A375 Adafruit érzékelőt használtam, 10m-es telefon vezetékkel gond nélkül működik. Fejlesztés alatt készült videó itt.[ Szerkesztve ]
A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!
-
z123456789
addikt
válasz apezka #28288 üzenetére
Rendben, akkor bekapcsolva hagyom.
Nem tudom, hogy a zene streamelés minőségébe mennyire szól bele, de inkább a kábeles megoldást alkalmaznám. Főleg, ha már véstem a falba UTP-t.
NAS-ról hallgatnék pár FLAC-ot.(#28289) rento
(#28290) lord.lakli
Zsír, akkor lényegében bírja a strapát. Köszi. -
doberman
senior tag
válasz apezka #28380 üzenetére
vannak panelek pl Alin is 20-30$-ért aminek van hdmi bemenete, szalagkábel kimenete.
Természetesen utána kell olvasni. hogy az adott lcd panel meghajtására alkalmas legyen. a tapipad lehetséges, hogy 4 vezetékes usb. de a klaviatúra... azt nem tudom... próba szekerce, szép projektnek néz ki..8lnu
-
fuwiradis
aktív tag
-
apezka
aktív tag
válasz apezka #28484 üzenetére
Sziasztok!
Na szóval, mivel nem kaptam valami sok választ így gondoltam magam járok a dolog után.
Igaz még nem tudtam komolyabban tesztelni, de egyenlőre úgy néz ki működik.
Az alap elgondolás:
Anyukám, vidéken, kezd rákapni az internetezésre, és már pedzegette, hogy az 5"-s telefon kijelző bizony kicsi ahhoz, hogy ő "mindent megtudjon nézni"! Mivel inernet van, de PC nincs, hiszen mostanában már csak 2-3 hetente jutok el hozzá, így jött az ötlet, hogy valami olcsóbb, egyszerűbb dolgot kéne összehozni. Pesten itt a szerver, "rengeteg" VPC-vel, így adta magát a dolog, hogy valami VPN-s vékonyklienses megoldás legyen. Pi, meg már van egy rakat itthon!
Hogyan:
A WTware oldalával letöltött programot windows-ra telepítve, pár kattintással létre lehet hozni a Pi-be kerülő SD kártyát. Majd azt a Pi-be beletéve, akár helyben is konfigolhatjuk még, ha valamit kihagytunk volna. Ezen felül persze szükséges engedélyezni a távoli asztal hozzáférést a windows-os gépen amelyiket szeretnénk elérni a vékony klienssel. Ezt követően ha a hállózati dolgok (VPN, ip címek) rendben vannak, a Pi bekapcsolását követően már egyből a windows user-t és jelszavát kell megadni és már PC-zhetünk is.
Egyenlőre még a fix helyére nem üzemeltem be, de eddig biztató a sebesség. Néha talán mintha lenne egy kis késés, de nem zavaró.Komolyabb teszteket (film nézés, játék, stb.) még nem próbáltam, de a "téli szünetben" majd az is meg lesz.
(Gondoltam, hátha valakinek hasznos lesz...)[ Szerkesztve ]
A stressz akkor jön, amikor nincs kit pofán b...!
-
cinemazealot
addikt
válasz apezka #28503 üzenetére
Ismerem az érzést, én anyum is nagyon csúnyán nézett rám, amikor dobtam a régi Windows-os gépet és beállítottam neki egy Ubuntu-t. Ettől függetlenül megszokta és ma már vígan használja. Sőt, még anyósomnak is Ubuntu-t raktam a gépére és ő is tök jól hozzászokott. És gyakorlatilag mindketten főként csak neteznek, esetleg fényképeket töltenek fel a fényképezőgépről.
(#28505) apezka
Csak ha nincs net, még filmet nézni sem fog tudni. Bár az tagadhatatlan, hogy a véletlenül "elnyomkodott" gép cseréje így a legegyszerűbb. Én is bekészítettem már anyósnak egy USB3-as pendrive-ot, amin a telepítéskor frissen lementett lemezkép pihen. -
-
-
Messss
csendes tag
válasz apezka #29103 üzenetére
A leírás szerint, ezeket beállítottam a konfigba:
[WDMyBook]
comment=Ez a WD MyBook merevlemezem
path=/mnt/WDMyBook
browseable=Yes
writeable=Yes
only guest=no
create mask=0775
directory mask=0775
public=no[USB]
comment=Az automatikusan felcsatolt USB meghajtó megosztása
path=/media
browseable=Yes
writeable=Yes
only guest=no
create mask=0775
directory mask=0775
public=noA felhasználót is hozzáadtam a samba szerverhez
sudo smbpasswd -a pi
-
BB9360
aktív tag
válasz apezka #30028 üzenetére
Neked is kösz, nem is gondoltam, hogy nem akartok segíteni!
Megnézem még azt is, amiket most ajánlottál (több forrás, stb.).
Ahogy fentebb írtam, telefonnal iszonyat távolságból is jó, ezért gyanakszom a Pi-re, csak abban bízom, hogy van valami beállítási trükk, ami megoldja, megoldaná! -
nagyúr
-
.Farkas.
tag
válasz apezka #36157 üzenetére
Koszi mindenkinek a valaszokat
Annyi , hogy ezek kb megvannak.
-PI-t megvettem mikor kijott kivancsisagbol de nem hasznalom.
-2TB vinyo van otthon csak 1 rack kell.
-IP Kamerakat meg nagyon barati aron vettem at egy ismerostol aki megvette es vegul nem rakta fel. Adott hozza ajandekba meg 3 ubiquiti injektort is
(Hikvision DS-2CD2042WD-I)Egyenlore ha ez igy eletkepes kiprobalom. Ha nem akkor raengedem a NAS-omra mert az Win10es es arra van Hikvisionnek szoftvere amivel telorol is eleg jol lehet nezegetni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Házimozi belépő szinten
- A Pixel Tablet 2-vel ismét vége szakadhat a termékvonalnak
- Milyen scannert vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- iPhone topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Vigneau interaktív lokálblogja
- További aktív témák...
- UItra 9 185H / 32GB DDR5 / Intel Arc GPU / 1TB SSD - Beelink mini PC
- i7 es Lenovó IdeaCentre pc
- AKCIÓ!!! GAMER PC SZUPER ÁRON: i5-12400F/14600KF - RTX 3060 Ti - Új 16/32GB DDR4 - GAR/SZÁMLA!!!
- JGamer PC V2 R7 1700 RX 5700 XT 16GB DDR4 512GB NVME 1TB HDD
- Gamer PC , i5 13400F , RTX 3070 , 32GB DDR5 , 512GB NVME , 1.2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest