- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: SATA to SAS adapter
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vadkörte
addikt
válasz
DonThomasino #24698 üzenetére
Pl. MiniTool Partition Wizad-dal töröld a kártyáról a partíciót, majd SD Formatter-rel wipe-old. (Format Option-ben Format type elég a QUICK is, a Format size... legyen ON) Ez után pl az általam is írt Win32DiskImager-rel írd ki a letöltött és kicsolagolt Noobs IMG-t.
A NOOBS Lite "másolós" volt, na az nem bootolt, akármit is csináltam, az offline lemezkép volt, azzal nem volt problémám. Ha kell más OS is mellé, mindenképp csatlakoztasd netre, mert a Raspbian-on kívül nem tartalmaz OS-t, azokat a netről rántja be. -
bhonti
aktív tag
válasz
DonThomasino #24692 üzenetére
A NOOBS-t rámásolod a kártyára. Abban kiválasztható a Windows 10 IOT is, egérrel kattintva, aztán hálózaton letölti és fel is telepíti neked. Viszont ki kell ábrándítanom téged annyiban, hogy az a rendszer nem teljes asztali Windows, csak alkalmazásokat képes futtatni.
-
vadkörte
addikt
válasz
DonThomasino #24694 üzenetére
Esetleg. Én az offline-t javaslom, de annak is kell hálózati kapcsolat.
Nem nagy ördöngősség a használata. Letöltöd, kicsomagolod kiírod egy legalább 8-16GB-os mSD-re, pl., a Win32 Disk Imager-rel. Ha jól emlékszem ebben is benne van a W10 IoT. -
szasanyi
félisten
válasz
DonThomasino #24692 üzenetére
-
DonThomasino
veterán
Valaki megtudná mondani lépésről lépsére
hogy tudok letölteni egy Windows 10 IoT Core et PI3 ra?Köszönöm
-
Gabesz87
veterán
válasz
wassermann #24665 üzenetére
Nem találtam ilyen energiagazdálkodási részt a beállításokban. Az a fura, hogy a Bluetooth beállításokban, miután kapcsolódok a távirányítóval, utána végig azt írja, hogy kapcsolódva van (akkor is, amikor a billentyű nem akar működni). ha használom folyamatosan, nincs baj. De amikor pár másodpercig nem használom, akkor olyan, mintha a bill. lőné le magát. A BT jelző kis LED-je világít, de nem reagál semmire. És mint írtam, ilyenkor is ott van a LE-ben, hogy kapcsolódva van. Szóval olyan, mintha nem a Pi, hanem inkább a bill. lenne a ludas.
-
bence1024
tag
Sziasztok.
Szükségem lenne a segítségetekre.
Nemrég szereztem egy Raspberry Pi 3-at.
Feltelepítettem rá a Raspbian-t, arra pedig a Transmissiont.
Ha elindítok egy letöltést néhány mp-ig jó, utána pedig megáll.
Utána ismét elindul és megint megáll a letöltés. És így..
Próbáltam a micro sd-re is de ott is ugyanez van.
Mit tehetnék? -
Celtis
veterán
válasz
schferenc77 #24685 üzenetére
Menni fog.
De nem is kell klónozni. Ha csinálsz egy backupot, azt egy új telepítésű rendszeren helyreállíthatod. Persze a klónozás a legegyszerűbb. IP ütközés nem lesz, hacsak valami fura okból nem konfiguráltál fix cimet. -
schferenc77
aktív tag
Sziasztok!
Egy RPi 3-on futó OSMC esetében, ha a kártyát kiveszem és 1:1-ben leklónozom, akkor a klónozott kártya egy RPi2-ben ugyanolyan konfiggal fog futni? A vezetékes hálózat (dhcp-s IP-t kap az RPi3 most) nem fog összeakadni (mindkettő ugyanazt az IP-t akarja magának)? -
korcsi
veterán
Sziasztok!
Mélyvíz:
Az 1.1 csak 1-es B verziós PI-hez jó alapból, mert a 8 pólusú P5 csatira szüksége van, ott jön ki a I2S.
Kérdés, hogy a sima B illetve 2-es 3-as PI 40 pólusú csatlakozójához be lehetne e madzagolni a jeleket, Néztem GPIO kiosztást, de nem egyértelmű számomra hogy a P5 csatlakozó mely jeleit és hova kellene kötni.Válaszokat előre is köszönöm!
-
kozyadam
tag
Sziasztok!
Tesztelni szerettem volna, hogy mennyire használható alapvető asztali feladatokra egy Pi 3 és a Raspbian.
A hivatalos oldalról szedtem le a PIXEL-es verziót (a Lite az más projektben simán megy, de ott GUI nélkül).
A kártya egy 16 GB-os SanDisk, nemrég vettem.Kiírtam egy 16 GB-os kártyára a rendszert, boot után adtam 128 MB videó memóriát neki, expand file system, és 1-2 alap beállítás még (nyelv, wifi). M
Majd azt vettem észre, hogy bármit is próbálnék csinálni nem reagál a rendszer. Pl megnyitom a böngészőt, feljön az alap kezdőlap, de URL-t már nem tudok berni. Az az egy ablak van megnyitva, teljes méretre tudom tenni, de tálcára tenni és bezárni nem engedi.
Más alkalmazásnál is ez van, pl. terminált szerettem volna megnyitni és semmi reakció. Kurzor mozog, de semmi menü, stb nem jön elő, mintha nem venné a kattintásokat.Van esetleg tippetek, hogy mi lehet a gond? Vagy van esetleg másik rendszer, amit érdemes lehet kipróbálni?
Köszönöm!
-
vadkörte
addikt
válasz
szasanyi #24667 üzenetére
"Van olyan egyszerű de jól használható oprendszer RPi2-re amely alatt az internetezés jól működik?"
Raspbian + Chromium. De! No flash, no HTML5, no tabs! Esetleg beépülőkkel lehet optimalizálni, de egy komolyabb, összetettebb weboldal kifekteti.
Ha le/feltöltés alatt torrentet értesz az megoldható, de abból sem többszáz egyszerre. Egy teljes értékű PC-t nem tudsz vele kiváltani. Erre egy integrált CPU-s x86-os alaplap való, nem kártyagép.A NOOBS-zal a dualboot megoldható, egy 16GB-os kártyán kényelmesen elfér a Raspbian és a LE egymás mellett. Iundításkor tudsz választani, hogy melyik fusson, ha nem választasz, az utoljára használt indul 10s után.
(#24678) DonThomasino:
Amennyiben van ARM-re portolt linux-os megfelelője... -
DonThomasino
veterán
Egy windows app ot lehet vhogy futtatni rasbipian on ?
-
pvt.peter
őstag
válasz
LógaGéza #24671 üzenetére
ON/OFF switch hozzá?
-
LógaGéza
veterán
Libreelec RPi2-vel van egy olyan gond, hogy nézem a sima TV-t, és átkapcsol minden szó nélkül a RPi-re. Gondolom a CEC szól neki valamiért. Le tudom ezt valahogy tiltani?
-
szasanyi
félisten
Van olyan egyszerű de jól használható oprendszer RPi2-re amely alatt az internetezés jól működik? Böngészés, esetleg letöltés is. LE + Kodi 18 kell mellé (jelenleg csak az van mert eddig kizárólag médialejátszóként használtam) ami gondolom NOOBS-al megoldható lehet. 1db gyors, 16GB MicroSDHC kártya állrendelkezésre.
A cél az lenne, hogy kizárólag böngészés (esetleg letöltés) miatt ne kelljen asztali PC-e használnom. Megoldható-e ez? -
Gabesz87
veterán
válasz
wassermann #24665 üzenetére
Hm, ilyet nem láttam, amikor bekapcsoltam rajta a BT-t, de majd megnézem du. A BT alatt még vmi OBEX volt, azt is bekapcsoltam.
-
-
Gabesz87
veterán
Megjött a BT billentyűzetem!
Alaposan még nem tudtam kipróbálni, ugyanis valami oknál kifolyólag, olyan mintha kb. fél perc használat után lecsatlakozna, megszakadna a kapcsolat. Nem tudom, ez mitől lehet, én arra gondoltam, hogy esetleg nincs feltöltve rendesen, vagy esetleg a TV zavarhat be, amin szintén van BT. Az első tapasztalatom viszont kézbevétel után az, hogy nem olcsó, gagyi, kínai műanyag, hanem egy jó fogású, kellemes tapintású, gumírozott billentyűkkel ellátott, jó nyomáspontú, háttér világításos billentyűzet, úgyhogy elsőre nagyon tetszik. Az egér mondjuk mozoghatna gyorsabban, ahogy a touchpad-et használom, bár a KODI-t nekem egyszerűbb a navigációs gombokkal használni. Persze egy hagyományos USB-s egérrel lehet, hogy más. Ha rájövök a BT szakadás miértjére, azt hiszem, szeretni fogom ezt a billentyűzetet, szóval én bátran ajánlom.
-
Luskan
tag
válasz
DonThomasino #24654 üzenetére
Ext4 kell neki.
Erősen javallott előbb a linux-szal megismerkedni, mert ez így nem fog menni. Legalább virtuális gépként telepíts egyet és használgasd. Sokkal jobb megoldás lenne esetleg a dual boot. A legjobb az lenne ha kidobnád a winfost. Ubuntut ajánlom első disztrónak, mert jobban felhasználóbarát a kezdőknek. Ha netalántán könyvet is olvasnál a linuxról, akkor pedig Pere László könyveit ajánlom.
-
holden72
tag
Sziasztok,
A routerre kapcsolódik Raspberry Pi 3 eszközöm Raspbian oprendszeren (bár ahol a Wifi térerejét mutatja az folyamatosan változik 0-maximumra) Ez mitől lehet?
Azonban van net, illetve dhcp-n keresztül kap IP-t.
jelenleg ez a beállításom /etc/network/interfaces filenak (korrekt ez?),
# interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)
# Please note that this file is written to be used with dhcpcd
# For static IP, consult /etc/dhcpcd.conf and 'man dhcpcd.conf'# Include files from /etc/network/interfaces.d:
source-directory /etc/network/interfaces.dauto wlan0
auto lo
iface lo inet loopback
iface eth0 inet dhcpallow-hotplug wlan0
iface wlan0 inet dhcp
wpa-conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.confallow-hotplug wlan1
iface wlan1 inet dhcp
wpa-conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.confHogy lehetne az iphone-om Személyes hotspotjához kapcsolni a raspberry-t? Wifi szinten összekapcsolódnak de net az már ilyenkor nincs.
Mi lehet a teendő?
Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?Előre is köszi
-
válasz
toth_janika #24658 üzenetére
Nálam is 16.04 van frissitve, de nálam megy szépen a terminál
-
toth_janika
őstag
válasz
wassermann #24657 üzenetére
Nem hiszem, hogy ez a baja. Az, ha jól tudom, akkor a Raspbian-ra van, de az OSMC-n nem volt még ilyen...
És a másik, hogy PuTTY-al bejutok, csak a terminálból nem... -
wassermann
Topikgazda
válasz
toth_janika #24649 üzenetére
Biztonsági okokból betettek egy plusz védelmet. Az SSH csak akkor fog működni, ha a kártyára teszel egy ssh nevű fájlt!
-
doberman
senior tag
válasz
toth_janika #24653 üzenetére
lényeg, hogy rájöttél...
-
toth_janika
őstag
válasz
doberman #24651 üzenetére
Az IP biztos, hogy jó, mert fixet kap. Viszont ahogy nézem, az én gépemmel lesz para, mert egy másik gépről bejutok.
Sőt... Most már teszteltem Putty-al is bejutok csak terminálból nem...
Ma frissült a gépemen a 16.04-es ubuntu és olyan érdekességeket csinált, hogy letörölte a terminált meg az alapértelmezett médiaplayer-t. Azóta furcsaságokat csinál, és nem értem, miért... Minden rendben lefutott és mégis szopat... -
doberman
senior tag
válasz
toth_janika #24649 üzenetére
az ip jó?
(ha dhcp-n kap akkor lehet, hogy mást kap..)
ping -re válaszol? -
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Újratelepítettem az OSMC-t a Pi-n és azóta nem tudok bejutni SSH-n...
Az elején engedélyeztem az SSH-t, mégis:
ssh osmc@192.168.0.104
ssh: connect to host 192.186.0.104 port 22: Connection timed out
És nem értem miért... Tudnátok segíteni?
Szerk.: Az IP jó, fix IP címe van a PI-nek -
erikke17
őstag
Sziasztok
Libreelec Pi3, valahogy tudok rá streamelni zenét videót telefonról? PL. Pi-t vagy telefont wifi hotspot módba teszem aztán úgy?
Előre is köszi
-
azbest
félisten
válasz
DonThomasino #24646 üzenetére
Kezdettől fogva vannak olyan kártyák, amelyeknél io hiba történik. Az sd kártyák kezelése szerintem nem teljesen szabványos. Úgy érnek el magasabb sebességet, hogy értelmezésem szerint kissé túlhajtanak dolgokat. Ez sajna jellemző mindenféle boardra.
Viszont firmware verziónként változhat ez. Úgy értem, hogy amikor kibukik, hogy valamelyik ismertebb gyártó valamelyik kártya szériájával rosszul működik, akkor igyekeznek beépíteni javítást hozzá a firmware-be (boot partició). Így, megeshet, hogy a friss raspbian-on már rajta van a javítás, de a másik oprendszeren nincs.
Azt is vedd figyelembe, hogy ha régebbi az oprendszer imaged, mint a pi változatod, akkor nem fogja még ismeri azt. A pi1 és 2/3 pedig eleve más architektúrára épül. A 2-őhöz készült régebbi image sem feltétlen indul el 3-on, esetleg ha manuálisan fissíted a boot particióját az újabb firmwarevel.
Van amelyik oprendszerből pedig nem készült már újabb változat azóta sem. Szóval mi a másik, amit próbáltál?
-
válasz
DonThomasino #24644 üzenetére
Kicsi az esélye, de előfordul. Kicsit még mindig sztochasztikusak ezek a kompatililitási kérdések.
MaCS
-
DonThomasino
veterán
Van olyan hogy egy PI nem szeret egy SD kártyát
és nem hajlandó bootolni róla ? -
Pemex
csendes újonc
válasz
DonThomasino #24621 üzenetére
nincs semmilyen gomb rajta.
a piros azt jelenti, hogy kap tápot.
ha a zöld nem villog akkor nem bootol be... feltéve hogy tettél egyáltalán bele sd kártyát -
sbazsi
veterán
Érdemes most Pi3-ast venni, vagy jön a 4?
-
tom_tol
addikt
Nagy kár, hogy nincs ennek a topiknak összefoglalója.
-
-
Blueboy81
csendes tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Adott egy RPI3 LibreELEC-el +500GB USB HDD, azt szeretném hogy az USB HDD tartalmát elérjem az asztali számítógéppel. Fájlkezelőbe beütöm a PI ip címét akkor az SD kártya tartalma megjelenik a USB HDD nem. Samba engedélyezve, jelszó nincs, külső meghajtó autómatikus megosztása engedélyezve van. Mit kell még beállítani? -
P_Pro_HW
csendes tag
válasz
_t0Mi_ #24567 üzenetére
Multiboot, egy 8 gigás kártyán is elfér, 16-on meg bőven.
Raspbian pixel, teljes értékű office-al (na jó csak majdnem), chromuimmal + pepper flash plugin.
Netezhetsz, nézhetsz Youtube-ot és mellette még a havi bevétel-kiadás táblázatot is vezetheted.
Vagy Libreelec és mozizás, cola+popcorn.
Innen: http://www.multibootpi.com/ -
doberman
senior tag
válasz
joczo1337 #24618 üzenetére
nálam ugyanilyen üzemel.
tegyél rá sata-s hdd-t. simán kihajtja a 120-as netet a gigabiten. én Openmediavault-ot használok rajta teljes megelégedésre... Portolták rá, rendben jönnek a frissítések is. Sok plugin van hozzá (transmission is - remote-al csatlakozhatsz hozzá), magyarul is tud. -
PHoNX
tag
válasz
DonThomasino #24624 üzenetére
Ext4 vagy ext2 inkabb. Ha kell akkor ntfs
-
DonThomasino
veterán
Egy PI3 nak melyik filesystem az ideális FAT32 vagy NTFS,
vagy ez OS függő dolog ? -
[Newman]
tag
válasz
DonThomasino #24621 üzenetére
Nincs gomb rajta.
http://elinux.org/R-Pi_Troubleshooting
A bal oldali LED ha folyamatos piros, akkor azt jelenti kap tápot.
A jobb oldali zölden villog ha van SD kártyát érintő aktivitás.De lehet rosszul tudom.
-
DonThomasino
veterán
PI 3 on van bármilyen gomb?
Ha csak a piros fény világít folyamatosan azt mit jelent ? -
joczo1337
tag
Sziasztok!Nemrég üzemeltem be egy Banana PI M1-et itthoni szervernek.Azért ide írok,mert itt nagyon az aktivitás,hardver és szoftver nem annyira lényeges most.
Problémám az lenne,hogy torrenteket töltenék le/fel egy 64GB-os pendrivera vele,viszont iszonyat lassú.Fel-fel ugrál 10MB/s körüli sebességre,de egyébként ilyen 10-100kB/s-el jön..net 240mbites,gigabit lanon kapcsolódik a Pi a routerhez,qBittorrentet használok és lubuntu van rajta.Top-al már néztem,nem zabálja semmi a procit,minden normálisnak tűnik.Arra gyanakszom,hogy valamiért lassan fér hozzá a pendrivehoz vagy valami hasonló.
Mit javasoltok,mi lehet a gond?Köszönöm előre is! -
Luskan
tag
Köszi! Meggyőztetek. Valami proszűrő megoldást azt rakok rá mindenképpen.
-
Luskan
tag
válasz
Celtis #24611 üzenetére
Barkácsolni szeretnék egy házat neki, amibe beleteszem. Plusz mellérakok egy merevlemezt is. Gondoltam meghálálja mindkettő, ha van egy kis légmozgás a házban. A kiszemelt doboz egy négyzetalapú hasáb 12,5 cm-es oldalakkal, amiben karácsonyi tusfürdő csomag volt. Max 10cm-es ventillátort lehet a tetejére tenni. Itt egy kép a dobozról:
-
Luskan
tag
Egy ilyen 5 voltos ventillátort rá lehet kötni a raspira? Tudtok esetleg magyar webshopot ahonnan lehetne venni? Árukeresőn csak 12 voltosokat találtam.
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
LógaGéza #24604 üzenetére
Leírom a működését is.
Nekem a 11E típus van. Állítható még az is, hogy hány fokon kapcsoljon. A bekötése egyszerű. Van egy 3 eres (220)-as kábele, amivel a vegyes tüzelésű kazán szivattyúját táplálja. Van egy hőérzékelője, amit a vegyes tüzelésű kazán kimenő csonkjára drótoztam. Van egy 2 szálas kábele, amivel a gázkazán termosztátjának egyik szálát szakítom meg. Úgy működik, hogy semmit sem kell kapcsolgatnom, hanem amikor begyújtok fával, akkor amikor eléri a 45 fokot (nálam erre van állítva), akkor elindítja a szivattyúját és megszakítja a gázkazán termosztát szálát, így az nem tud elindulni. Aztán, amikor visszahűl annyi fok alá, akkor leállítja szivattyút és megadja a lehetőséget arra a szobai termosztátnak, hogy már el tudja indítani a gázkazánt. természetesen ez csak akkor fordul legközelebb elő, amikor már a szobában is visszahűl a fafűtés hatás annyira, hogy a termosztát bekapcsolja.
Ami lényeges, hogy nálam a szaki annak érdekében, hogy ne keringtesse a két kazán egymáson keresztül a vizet, ezért mind a két kazánnál van egy-egy visszacsapó szelep beépítve a csőbe. A kettő egymásnak "szembe fordítva". Tényleg tökéletes a megoldás. (Vannak drágább megoldások vezérelhető szelepekkel, stb. , de nekem ez így ugyanazt tudja) -
csixy
addikt
Engem is érdekelni kezdett, de ennyi hozzászólást nem lehet rendes kronológiai sorrendben végigolvasni. Így kénytelen leszek rükverzben olvasni. Persze ez azzal jár, hogy egy darabig halvány lila f@ngom nem lesz arról , hogy mit olvasok, de azért a végén össze fog jönni és be fognak kattanni az asszociációk robbanásszerűen. Szóval honnan rendeljek és a 3 B verziót kell rendelni ugye? Adnak hozzá egyből házat is?
-
pvt.peter
őstag
Köszönöm a választ
Mivel tök új vagyok a témában és még nem olvastam végig ezt a kb. 25e hozzászólást, ezért is mertem feltenni a kérdést ebbe a topikba mint hozzáértő szakembereknek, akik már láttak egy s mást a kütyüvel kapcsolatban. Beleértve azt is, hogy van-e esetleg bevált, olcsó hely ahonnét érdemes rendelni.
Mindenesetre köszönöm a tippeket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!! i9 9900 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- GAMER PC - RTX 4070 Ti - Ryzen 7 5700x - 32GB DDR4 - 1TB Nvme SSD
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged