- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Patroo
csendes tag
Sziasztok! Vettem egy málna pc 2 Model b-t!
Az lenne a kérdésem, hogy miért írja ezt a szöveget: Looks like you're not insider. Sign up!
Nem engedi, hogy tovább lépjek, hogy beállítsam a jelszót! A képen is látható a szöveg, már bejelentkeztem a Microsoft fiókomba! Mi lehet a probléma? Válaszotokat előre is köszönöm!kép1: https://prohardver.hu/dl/upc/2017-04/07/645374_nnydzw7ba7a77psd_dsc_0766_2.jpg
Üdv! Patrik
-
azbest
félisten
válasz
doberman #25994 üzenetére
AX8872B usb2-es hardveres checksum számolós és kb minden rendszer szokta ismerni.
alin 3-4 dolcsis:[link]
Én normál csatlakozósat várok, hogy különböző dolgokhoz kössem, pl mibox vagy épp zero adapterrel.Ja hogy neked hub + lan kellene, abból most kapásból nem tudok biztosat. Egy olyan helyett kaptam rd9700-at banggodról ha jól emlékszem.
RTL8152 -es is jó lehet zerohoz (sima lan adapterem van ilyen), csak android azt alapból nem ismeri, ha ahhoz is kéne néha. [link]
-
doberman
senior tag
Tud valaki ajánlani bevált micro usb hub- ethernet adaptert zerohoz? (van sok féle, mint olvasgatom az RD9700-as chippel szereltek nem igazán váltották be a reményeket (ez a 2 -3 $-os kategória..legalábbis az alin)
-
sellerbuyer
őstag
válasz
vadkörte #25981 üzenetére
Igen, köszi, az R1-hez én is találtam, de úgy volnék vele, hogy ha már most vennék, akkor inkább R2-őt. Csak hát ha jól láttam, ez még közösségi finanszírozás alatt fut, úgyhogy kell neki kb. 1 év várhatóan, amíg kijön. Addig nem tudok várni, úgyhogy megvizsgálom az R1-et, mint lehetőséget, ez van. Köszi!
-
wassermann
Topikgazda
-
petya220
senior tag
Sziasztok
ma felraktam az ubuntu mate-t a pi3-asomra, és a rendszerfigyelő ír egy 5. cpu-t is.. az mi lehet?
A nem létező GPU-t veszi annak?
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Ma megérkezett első Rasberry Pi-m (3-as). Nemsokára teszem fel rá PINN-t és pár rendszert (Raspbian/LibreELEC/OSMC/RetroPie). Terveim szerint HDMI kábel + DVI átalakító adapterrel lesz rákötve a PC-m monitorjára, mivelhogy a HDMI már a PC részére lefoglalva.
Lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban:1., Ez a felállás együtt működhet egy 16GB-os SanDisk Extreme kártyán?
2., dtparam=sd_overclock=100 használata nem árt a rpi-nek/memóriakártyának? Gari vesztést okoz?
3., Az előző paramétert és a licenszeket minden distro alatt be kell állítani külön?
4., Jack kimenetre csak 4 pólusú csatit szabad kötni vagy sima PC hangfal is mehet rá? (olvastam korábban, hogy rpi 2-re írtátok, hogy igen)
5., Ha Flirc alu (akinek van esetleg ha tud válaszoljon) házba teszem, akkor a thermal pad hogyan viselkedik a procival történő érintkezés során? Ráragad vagy csak simán kitölti a ház és a proci közti űrt és később minden probléma nélkül szét is lehet szedni a kettőt?
6., Esetleg valami, amire érdemes figyelni első beüzemelésnél?Előre is nagyon szépen köszönöm az infókat!
-
Csicsóka
őstag
válasz
sellerbuyer #25976 üzenetére
-
erer1000
őstag
van egy 8GB microSD pi-be. a teljes rendszert egy 16GB osra akarnám klónozni. ez hogy lehetséges?
mert kezd eléggé szûkös lenni a 8, de nem akarok tiszta telepítést mert mindent feltenni elõrõl ki tudja mennyi idõ lenne.
-
vadkörte
addikt
válasz
sellerbuyer #25978 üzenetére
Próbaképp megnéztem pár globális értékesítőt. Csak R1-et találtam. Igaz azt itthon is.
-
aDamker
aktív tag
válasz
sellerbuyer #25978 üzenetére
Ezt en is megneztem hogy hol kaphato, de vegigneztem a fobb europai dealereket es sehol se volt... :/
-
aDamker
aktív tag
válasz
vadkörte #25965 üzenetére
Koszi a leirast.
Nekem igazabol ez a sata megoldas is tetszik, de nem jo szivvel koltenek erre, mivel mar adott a 3,5-os winyo es az usb3-as rack is. A problema amit latok esetemben hogy nem igazan van sehol sem usb3 csatolo, es igy hiaba van Gbit-es halokatya ezeken, az USB 2 fogja meg a rendszert nagyon. Igy lehet megse fog menni ez a megoldas es maradok a SATA-s megoldasnal, viszont ekkor meg a megfelelo haz lesz a problema, mert azert megse szeretnem hogy csak ugy az asztalon heverjen a dolog.Amit talaltam meg, es megfelelo lehet az ez:
ODROID-XU4
Errol mi a velemeny? 25 rugo korul kijonne tappal, hazzal, szallitassal egyutt, van ra OMV image, es eleg gyorsnak tunik. -
vadkörte
addikt
válasz
sellerbuyer #25976 üzenetére
Esetleg? Ez már egy kész megoldás
-
sellerbuyer
őstag
Sziasztok,
A 3-as modellből router építéshez milyen megoldást javasoltok? Természetesen gigabites lenne jó és ugye a beépített adapter csak 10/100-as... Elvileg elegendő lenne 1db WAN és 1db LAN, aztán a többit switch-el megoldom, de a legjobb lenne ha lenne valamilyen 4LAN-os megoldás... Gondolom, ez csak USB-vel megvalósítható...
Van esetleg valakinek már működő, kipróbált megoldása erre és tapasztalatok? ZeroShell menne rá...
Esetleg Banana Pi BPi-M3 Octa Core-t javasoltok inkább erre a célra? Annak hogyan alakul a fogyasztása?
-
Flowtation
őstag
válasz
Celtis #25973 üzenetére
+1 LG-nél is ez van. Úgy figyeltem meg, hogy bizonyos ideig ébreszt a távirányító, de pl. estétől reggelre általában át kell kapcsolni másik bemenetre, aztán vissza a hdmire és kész. Érdekes mert pl. ma reggel viszont nem kellett váltanom, sikerült az ébresztés, talán egy perccel többet vártam, nem tudom, lehet ez már pszichés.
De az átkapcsolós móka tuti.
-
Celtis
veterán
válasz
erik365 #25963 üzenetére
Szerintem egyszerűen a képernyőkímélő aktív (alapértelmezett talán épp a black), és valamiért a TV bekapcsolása után nem megy egyből a CEC, ezért nem lép ki.
De pont erre való a log, hogy megnézd mi történt. Ha bekapcsolod a debug-ot, még a vett CEC üzeneteket is látni fogod.
-
vadkörte
addikt
válasz
Charlie Gordon #25964 üzenetére
Igen. Lásd.
(#25947) aDamker:
A Pi nem a legideálisabb megoldás NAS-nak, mivel az USB és a LAN port ugyanazt a buszt használja és SATA port(jai) sincs(enek). Bár SATA HAT-el ("kabáttal") megoldható, de az is az USB-re kapcsolódik, így előrébb ezzel sem lennél. Ha egyszerre kommunikálna LAN-on és USB-n - ami egy NAS-nak használt Pi esetében előfordul - lassítani fogják egymást. Ettől függetlenül nem elképzelhetetlen ötlet Pi-ből NAS-t faragni, jópáran megtették.
Kis erőforrásigényű hálózathoz, file és médiakiszolgálónak (DLNA) torrent szervernek simán berakható. Én is vele töltök.
Operációs rendszernek az OpenMediaVault-ot javaslom. Nem DSM-esen csicsás, de egy NAS nem is azért van, hogy nézegessék. A v3-as verzióhoz elvileg van cloud támogatás, NextCloud néven. Nem próbáltam még, így nem tudok érdemben nyilatkozni róla.
Ha Pi kategóriás gépre akarsz NAS-t építeni én a 3.5"-os HDD-ket mellőzném. Egyszerűen ormótlan nagyok. Egy 2,5"-es is tökéletesen megfelel, mellette csendesebb és kevésbé sérülékeny (azért ez sem Terminátor) és kevesebbet is fogyaszt. Az USB3 itt tökéletesen lényegelen, a Pi USB-je 2.0-s.Pi helyett én inkább az Orange Pi-t pl.1-t, vagy a BananaPi-t pl.2 javaslom. Mindeyiken van SATA port.Az Orange Pi-n 16GB, a BananaPi-n 8GB háttértár is van, így SD sem kell bele.
-
Charlie Gordon
aktív tag
válasz
wassermann #25935 üzenetére
Szia !
Ez Pi2-n is működik ?
-
erik365
senior tag
Sziasztok!
A következő a problémám, mikor kikapcsolom a tv-t, a Pi elteszi magát valami alvó állapotba, nem minden tv kikapcsolásnál.
Mikor új visszakapcsolom a tv-t egyszerűen nem működik a CEC míg nem nyomok meg egy bármilyen gombot a Yatse alkalmazásban.
Mi lehet ennek az oka, hogy tv bekapcsolására nem tér magához? LibreElec oprendszer.Köszönöm.
-
htc07
addikt
Sziasztok!
Várható mostanában új modell, vagy inkább vegyem a 3B-t? (Kodi+PVR kombó lenne a fő feladata).
-
Celtis
veterán
És kezeli az addonokat is. Tehát a rádiócsatornák között is tudsz böngészni. Talán ebben egy picit jobb a hivatalos Kodi remote. Próbáld ki.
Mivel nem tűnsz túl járatosnak a Yatsee-ban elárulom, hogy a telefon hangerő gombjaival pedig a hangerőt állítod (és nem a telefonét)
-
Sándor -P20-
senior tag
válasz
aDamker #25947 üzenetére
Nekem Pi3 dolgozik OpenMediaVault-al közel azt csinálja amit te is szeretnél.
De az értőbbek szerint erre a célra alkalmasabb egy Banana-pi.
Az OpenMediaVault beállítása rém egyszerű. szerintem simán megbirkózol majd vele.
Azt, hogy Cloudot rá tudod-e bűvölni, passzolom... -
Laca0
addikt
válasz
Patice #25953 üzenetére
Patice!
Köszi, megnézegetem. Bár furcsálom, hogy csak felcsatolva megy a hálózati lejátszás, mert amit találtam leírást, abban egyértelmű, hogy tudja kezelni direktben is a samba meghajtókat. De lehet, hogy az egy másik MPD verzió.Celtis!
Ott a pont! Na nem a kijelző nélküli telefonnal...
Nem is tudtam, hogy a Yatse nem egy sima távirányító, hanem a fájllistákat is lehet tallózni vele...
Így már teljességgel értem, az értetlenkedésedet!
Nem is kell nekem semmi az alap LE-en kívül azokra a feladatokra, amire szántam!Köszi!
Este tesztelek! -
Patice
nagyúr
A beállításaihoz idézném a Zenelejátszós topik egyik hsz.-ét, ami jól leírja a konfigot (az MPD konfig résztől kezdődően).
Röviden:
- fstab módosítással lehet fölcsatolni pl. NAS megosztásait, NFS preferált, de lehet SMB is.
- a fölcsatolt mappákat utána importálni kell az MPD adatbázisába.
- az online rádióhoz lejátszási listát érdemes készíteni, amikbe fölveszed a megfelelő stream url-eket
- Androidos mobilról pl. az MPDroid nevű vezérlővel tudod irányítaniAz MPD maga a szerver, és a kliens az elég telefonra. Nem kell hozzá semmilyen monitor, TV, egyéb megjelenítő. (További klienseket találsz a Zenelejátszós topik összefoglalójában.
)
Viszont LE alatt szerintem a fentiek kivitelezhetetlenek.
Vagy Raspbian kell alapnak, vagy OSMC.
-
Laca0
addikt
Arra már rájöttem, hogy nem a LE alatt beállított könyvtárakat nézi a MPD szerver, hanem egy saját konfigot.
A /storage/.kodi/userdata/addon_data/service.multimedia.mpd/config/ mappában meg is találtam és ebben beállítottam egy leírás alapján az én hálózatos zenemappámat (music_directory "smb://....") (próbáltam \ jellel is).
Ezek után már nem fut a deamon :S
Látom a folyamatok között fel-fel jönni, de egyből el is tűnik, az android-os app-ok sem látják. Eddig csak fájllista nem volt, most már csatlakozni sem tudnak...
A log fájl üres... -
aDamker
aktív tag
Sziasztok,
Otthoni olcso cloud kepes NAS-on gondolkodom, es ennek kapcsan kerultem ide. Van egy kulso tapos USB 3 rackem benne 2 TB-os winyoval. Amit szeretnek az hogy otthonrol, netrol is elerhetoek legyenek a fajljaim, es akar a torrenteket is intezze a cucc. Jo erre egy pi3? Ha igen, mik kellenek hozza? Tok kezdo vagyok a cuccal kapcsolatban, linuxhoz nem ertek. Koszi -
Laca0
addikt
-
wassermann
Topikgazda
-
Zozzer888
addikt
Köszi a válaszokat, maradok akkor a SanDisknál
(Most is az van benne, de csak 8gb és Class 4...inkább a 8gb a problémám vele
)
-
djnice
veterán
válasz
nyirzoz #25914 üzenetére
Igazából nem bonyolult:
- Felraksz egy Raspbian Lite-ot
- Feltelepíted az avconv-ot, a jq-t és a sox-ot (sudo apt-get install libav-tools jq libsndfile1-dev sox)
- Követed a PiFmRds oldalon lévő instrukciókat
- Futtatod a scriptet amit írtamHa más frekvencián akarsz adni mint a default 107.90, akkor ezt a pi_fm_rds -freq opciójával tudod megváltoztatni.
A scriptben értelemszerűen a pi_fm_rds útvonalát ki kell cserélned a sajátodra.Antennának a GPIO 4-es láb szolgál (7-es láb a P1 csatlakozón), ha messzebb van tőle a rádió, akkor meghosszabbítod egy dróttal, csak vigyázz nehogy túl messze sugározzon.
-
vadkörte
addikt
válasz
wassermann #25929 üzenetére
"A PRÓBA ELŐTT LEGYEN IMG MENTÉS!!!"
Ez nagyon fontos! Mivel rendszerszinten túrúnk bele a szoftverbe, mindenképp legyen róla mentésünk! Én bátor voltam és mentés nélkül mentem neki, ha nem jött volna össze, vissza a PC-be és törlöm a bejegyzést a config-ból. Viszont, ha elf***a magát a kártya fújhatjuk, a mentésből legalább helyreállítható a telepítés egy másik kártyára.
-
vadkörte
addikt
válasz
Sándor -P20- #25925 üzenetére
"Most emeltem meg wassermann szaktárs #25844 hsz-ében leírtak szerint a kártya órajelét..."
Pi2-vel az OMV bootideje kb. 15-20s
minden funkcióba gyorsabban lép be, gördülékenyebb a működése.
8GB-os Class10 UHS-I Kodak (EMTEC) kártya van benne.
Viszont először valamiért restart-olt, de második indítás óta OK!. Tesztelem kicsit, majd meglátom, hogy ha stabilan fut, akkor marad. -
-
Sándor -P20-
senior tag
válasz
Zozzer888 #25907 üzenetére
Én Aliról rendeltem egy U3-as 16GB-os Mixat. [link]
Most emeltem meg wassermann szaktárs #25844 hsz-ében
[link] leírtak szerint a kártya órajelét...
Nem semmi amit így megy a Pi..Ahogy csináltam:
Leszedtem egy magyar ubuntut, amiről live módban elindítottam az öreg asztali gépet.
A learchivált SD kártya feldug, config .txt megeditál, Pi-be visszagud.
Indításnál kicsit parázik, majd örül és mosolyog...
Most pedig hálás... -
-
gabo89
senior tag
Raspberry Pi Zero-n lévő Libreelec 7-et szeretném használni HDMI CEC segítségével. A TV támogatja, engedélyezve van mégsem működik. Az Rpi-n / Libreelecen mit kell állítani hogy működjön?
-
djnice
veterán
válasz
djnice #25898 üzenetére
Na elkészültem a Rádió 1 scripttel, RDS-en kiküldi az éppen játszott szám címét is, használjátok egészséggel és figyeljetek arra, hogy a lakáson/házon kívül ne menjen ki a rádiójel:
#!/bin/bash
pipe=/tmp/rds_ctl
trap "rm -f $pipe" EXIT
if [[ ! -p $pipe ]]; then
mkfifo $pipe
fi
sudo avconv -re -i http://stream2.radio1.hu:8000/mid.mp3 -acodec copy -vn -sn -f mp3 udp://127.0.0.1:8080 &
sleep 10
nc -l -u 8080 | sox -t mp3 - -t wav - | sudo /home/pi/pifmrds/src/pi_fm_rds -ctl $pipe -audio - &
echo "PS RADIO 1" >$pipe
while true
do
wget -O /tmp/radio1.json http://www.radio1.hu/stream.php
cat /tmp/radio1.json | jq -r '"RT \(.playing.artist) - \(.playing.title)"' >$pipe
sleep 5
donejq és avconv külön telepítendő repo-ból és persze a PiFmRds innen: [link]
Esetleg még meglehetne csinálni hogy az m3u-ból olvassa ki az éppen aktuális mp3 fájl linkjét. -
cinemazealot
addikt
Próbáld újra, tegnap karbantartottak (és csak április 1. miatt tették ki azt a rémisztő előlapot).Ehh, bocs, nem lapoztam tovább...
(#25900) McAdam6
Ne csak a chmod-ot ellenőrizd, hanem a chown-t is, mert hiába a jogok, nem mindegy, ki a tulajdonos. Amikor valami elkutyulja a tulajdonosi viszonyokat, mindig azt szoktam tenni, hogy beállok a szóban forgó könyvtárszerkezet elé és kiadok egy ilyet:chown -R user:group ./konyvtar/*
Szerk.: megint figyelmetlen voltam...
-
Laca0
addikt
Sok szó volt mostanában a netrádióról.
Melyik szoftver javasoljátok olyan felállásra, ahol nincs kijelző a Pi-n, csak telefonról vezérelném?
Rákötném hdmi-vel az erősítőre, azon átmegy a hang is.
Igazából a netrádiózás mellett még lan-on egyéb zenéket játszanék le vele, pl. samba vagy nfs megosztásról. -
Zozzer888
addikt
-
McAdam6
aktív tag
Megtaláltam végül is a megoldást : Access denied to Samba share after update
Ezeket kellett beszúrni a smb.conf-ba:
follow symlinks = yes
wide links = yes
unix extensions = no -
Ben4444
csendes tag
Sziasztok. Teamviewert szeretnék használni. Eddig jól működött, de most csak akkor tudok csatlakozni ha hdmi-n rá van kötve monitor, ha nincs akkor "Nincs kapcsolat a partnerrel" de az aktív eszközöknél látja. Arra gondolok hogy a config.txt-ben kellene átállítani valamit.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest