- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
válasz
bambano #44492 üzenetére
Nekem nemrég feldobta az eMag app, hogy van nekik raktáron Zotac Zbox Edge CI 341-es barebone most 44-ért.
N4100-as Intel Atom proci, passzív ház a 6W TDP mellé.
Igaz kell bele még RAM meg SSD, de ezzel el lehet lenni desktop felhasználással.
Az IGP-je sok mindent visz, a médialejátszás megy neki hardveresen gyorsítva.
Korábbi generációs J5005-ös procival szerelt Intel NUC-ot használok már vagy 4 éve netezős, mindenes gépnek. Teljesen használható a mai napig is és Win11 is megy rá.
Szerintem. -
Patice
nagyúr
válasz
SunMount3r #42485 üzenetére
Chiphiány miatti gyártáskapacitás átszervezés?
-
Patice
nagyúr
válasz
llaszlo #42150 üzenetére
Ha adnak hozzá tápegységet is, akkor szerintem OK, ha hibátlan a vas.
Ha microSD kártyával sikeresen bebootol, akkor igen, böngészőből GUI-n (ha van), vagy inkább SSH-n be lehet lépni konzolos felületen és konfigurálni igény szerint. SSH kapcsolat létrehozásához pl. PUTTy alkalmas Windows-os gépről.
Az, hogy mi lett a málna IP címe, azt pl. a routered kezelőfelületén is meg tudod nézni. Ha már ott vagy, akkor ott be is tudsz állítani egy fenntartott IP címet, amin mindig el fogod érni. -
Patice
nagyúr
válasz
pube111 #39996 üzenetére
Debianra épül, van önálló install is, ami tartalmazza a lecsupaszított Debian-t + OMV-t, vagy egy Debian minimal szerverre is felrakható csomagként.
Előbbi esetben csinálsz egy telepítő pendrive-ot, vagy flash-elsz egy mikroSD kártyát, aztán a többit webes GUI-ban megcsinálod. -
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
válasz
pigster #35481 üzenetére
Régebbi Pi-k a h.265 kódolású anyagokat csak szoftveresen tudják dekódolni, már ha lenne bennük annyi erő. Ne próbálkozz ezzel, inkább csak arra figyelj, hogy az anyagok, amiket le akarsz a Pi-vel játszani h.264 kódolásúak legyenek, mert erre van hardveres gyorsítás, így ezeket szemrebbenés nélkül fogja vinni egy régebbi Pi is.
Pi4 egy új állatfaj, elméletileg tudja a hardveres h.265-öt is, de azt még nem tudom, hogy hol áll a fejlesztés erre, mert ez már elég erős a szoftveres dekódhoz is, az igazi hardveres gyorsítás még tudtommal várat magára.
OSMC fórumon olvastam, hogy ez várhatóan csak 2021-ben lesz meg az ottani fejlesztők szerint. -
Patice
nagyúr
válasz
Latitude #35131 üzenetére
Win10-ben a SMB 1 le lett nemrég tiltva, ill. tallózással sem igazán lehet megtalálni az otthoni szervereket.
A megoldás egyszerű, a szerver IP címét kell megadni a hálózati mappa fölcsatolásakor.
Ha a Pi-nek még nem lenne fix IP címe, akkor szerintem a legproblémamentesebb a routerben adni neki egyet. -
Patice
nagyúr
Egy érdekesség a Pi 4-ről: rosszul implementált USB Type-C csatlakozó, ami miatt bizonyos kábelekkel nem fog elindulni a Pi 4. Állítólag lesz új lap revízió.
-
Patice
nagyúr
válasz
MaCS_70 #32269 üzenetére
Már elnézést, de mi a fenének egy egész OSMC a Kodival együtt, ha csak zene megosztáshoz kell????
Rakj föl egy alap Raspbian-t, aztán erre rakj föl szolgáltatásokat.
Pl. én zenére ajánlanám rá a MinimServer-t. Kicsi, nem eszik sok CPU-t és zenére találták ki. -
Patice
nagyúr
válasz
kovbandi82 #32170 üzenetére
Kodira nem lehet rakni netrádiós plugint?
-
Patice
nagyúr
válasz
bricsi0415 #32012 üzenetére
Ha már van rajta Libreelec, akkor töltsd le hozzá a Transmission plugint és állítsd be.
-
Patice
nagyúr
válasz
Speeedfire #31932 üzenetére
-
Patice
nagyúr
válasz
MaCS_70 #31732 üzenetére
Az biztos.
Viszont most eszembe jutott egy érv mellette: ez lehet egy alternatíva azoknak, akiknek a Zero/ZeroW régi CPU-ja nem OK, hanem újabbra van szükségük a támogatottság miatt.
Pl. nekem a ZeroW azért nem volt jó, mert amit akartam, hogy menjen rajta, ahhoz minimum ARMv7 architektúra kellett volna, de a Zero/ZeroW meg még ARMv6.
Konkrétabban egy vezeték nélküli audio végpontot lehet így belőle csinálni, amivel "felokosítható" bármilyen aktív (buta) hangfal. Vagy akár kisebb passzív hangszórók is.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
válasz
kovbandi82 #31347 üzenetére
A felcsatolásra lehet megoldás, ha configban 'wait for network'-ot használsz.
-
Patice
nagyúr
válasz
gazso75 #31198 üzenetére
1. Manuális módszer: a torrentek hozzáadásánál kézzel magadod a megfelelő mappa elérési útját. A TM-nek megfelelő jogosultság kell minden mappához. Kodiban ezek a mappák legyenek fölcsatolva, és a megfelelő tratalmi beállítás mellett legyen bekapcsolva induláskor az adatbázis frissítés.
2. Automata módszer: nem ismerem, de CouchPotato, SickBread (inkább már Sickrage) alkalmas még erre.
-
-
Patice
nagyúr
"Raspbianra OMV-t telepíteni? Ez a fából vaskarika tipikus esete."
Miért?
Kodinál az adatbázisban vannak képek is (már ha létrehozta a médiatárat) és ezeket DLNA esetén meg is osztja a kliensekkel, és amikor a kliens elkezdi olvasni az adatbázist, elkezdi a képeket is letölteni. Persze közben lehet navigálni, csak lassú lesz.
MiniDLNA annyira minimál, hogy igen, gyorsabb tud lenni, mint a Kodi saját megoldása, mert nem tol(na) át annyi adatot. -
Patice
nagyúr
válasz
pető bá' #30785 üzenetére
Én megnézném (kipróbálnám), hogy a Raspbian-ra fel lehet-e rakni az OMV-t (Open Media Vault). Ezzel a hálózati megosztás (fájlszerver), MiniDLNA-val a médiaszerver és Trasmission/Deluge-val a torrent is megoldható. Távoli asztalt is tud, telepít adott gépre egy Xfce felületet és rdp-vel elérhető + ugye kell hozzá routerben port forward, meg DDNS.
Mindehhez a Kodi-t berakni szvsz. problémás. OMV-vel - olvasataim alapján - nem jó barátok.
Vagy a másik út, hogy LibreELEC és pluginekkel bővíted. A Kodi saját adatbázisát ugyan meg tudja osztani DLNA-n, de itt a Raspberry microSD kártyájának olvasási sebessége + LAN (WiFi?) átviteli sebessége lesz korlátozó tényező. LE alá szerintem nagyon sok plugin elérhető, amikkel fel tudod okosítani olyan szintre, ami neked kell.
-
Patice
nagyúr
válasz
z123456789 #30715 üzenetére
Szerintem a zenelejátszós topikban is kapnál választ.
A bekarikázott rész az a NAS DLNA megosztása. Felveheted a zenéket tartalmazó mappát úgy is, ez esetben a többit nem kell kitölteni.
Álnév: ahogy az (egyéb módon) felcsatolt mappát hívni szeretnéd.
NAS IP cím: (bármíly meglepő) ide a NAS IP címét kell beírnod. Pl. 192.168.X.X. Remélem a routeredben adtál fix IP-t a NAS-odnak.
Útvonal: a zenéket tartalmazó mappa elérési útvonala. Más lesz SMB és NFS megosztás esetén.
Alül a Haladó beállítások gombra kattintva tudod állítani, hogy SMB, vagy NFS legyen.
-
Patice
nagyúr
válasz
vasjanos #30612 üzenetére
Az állandó mount-ot az /etc/fstab szerkesztésével tudod megoldani. De vigyázz a meglévő tartalomra, abba ne akarj beleszerkeszteni semmit.
Új sorokba tudod hozzáadni a csatolást helyét, módját.A másik problémádra nem tudom létezik-e megoldás. Max. az, hogy nem a routerre kötöd a HDD-t, hanem a Pi-re és a Pi legyen inkább a DLNA-s médiaszerver.
-
Patice
nagyúr
válasz
bacsi2 #30477 üzenetére
Saját tapasztalatom nincs, de nekem szimpatikusabb az allo megoldása. És ugye ehhez kell egy laptoptáp is.
Ahhoz a hangfalhoz szvsz. elégnek kell lennie.
-
Patice
nagyúr
Nekem fura, hogy x86 után váltanál Raspberry-re a nagyobb teljesítmény reményében????
Ha már az AMD Jaguar (~ Kabini) kevés, akkor a Raspberry szvsz. visszalépés lenne.
Inkább Intel vonalon nézz körül, ITX méretben vannak 10W TDP-s Atom procijaik (J3455, J4105), amik kb. a régi Pentium 4-ek számítási teljesítményét tudják, csak nem 90W TDP-vel.
-
Patice
nagyúr
válasz
vottokar #30205 üzenetére
Win alól is lehet simán Ext4-re formázni. Ehhez csak egy megfelelő partíció kezelő program kell. Én pl. A MiniTool Partition Wizard-ját szoktam használni. Otthoni használatra ingyenes. Így nem kell Linux alatt ezt megcsinálni.
-
Patice
nagyúr
B+ tényleg jobb lehet ebből a szempontból, kérdés, hogy tart-e már ott a szoftveres része, hogy tényleg 100 fölé tudjon menni.
Pár hsz.-el korábban volt is itt erről szó. Szóval lutri, hogy a Pi 3B+ mennyire lesz jó a célra.
Kompromisszumokkal, lassú netkapcsolathoz jó a Pi, de egyes 4K tartalmakhoz szvsz. erősen határeset.
-
Patice
nagyúr
válasz
MaCS_70 #29864 üzenetére
Én nem értem ezt a kérdést...
A Kodi egy frontend, ami a DLNA szervereket (backend) éri el és ezekből tud magának adatbázist építeni, filmekből, zenékből, képekből.
Ha kész az adatbázis, akkor lehet benne keresni, bizonyos szempontok szerint megjeleníteni pl. a filmekhez leszedett borítóképeket.
A Kodi beállításaiban van az a kapcsoló, amivel a "the" kikerülhető. Ez nem a DLNA szervertől függ. -
Patice
nagyúr
válasz
z123456789 #29227 üzenetére
-
Patice
nagyúr
válasz
sanyi a ló #28887 üzenetére
LibreELEC-et ajánlom figyelmedbe + Androidra a Yatse-t.
-
Patice
nagyúr
válasz
sanyi a ló #28885 üzenetére
Igen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen GPS-t vegyek?
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Trollok komolyan
- Google Pixel topik
- Fűnyíró topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- Garis Komplett PC eladó!/4060Ti/5600G/16GB/500GB/ Ertekelesre var
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Szerver rack szekrény 42U gurulós zárható 200x100x60
- Gamer Gép- Gigabyte Z790, Intel i7 14700, 32GB DDR5, RTX 4070 Ti Super, 1 TB M.2 SSD, 1300W
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged