Hirdetés
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bkercso: Tápszűrő-5 SMPS-hez
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Szólánc.
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- MasterDeeJay: Intel Optane M10: mire lehet használni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
Várjál, akkor én ilyen alapon simán ráfoghatom, hogy te meg éjjel-nappal tűzzel-vassal ekézed, akár a nyilvánvaló tények ellenében is.

Ez megint ellentmondásos, mert nincs olyan hogy jó és rossz/szar tény, tények vannak, amiket normál esetben nem kellene és nem is lehet firtatni, pont azért mert tény.

Ezt a Windows 11-nél max. a Home és Pro kiadásokra tudod ráfogni, a többire nem. Sőt, az előbbieknél is csak felesben, mert ott van a Rufus ami megoldja grafikus felületen és akkor nem kell parancssor. Na meg akkor sem, ha valaki alapból Microsoft-fiókkal akar telepíteni, mert nyilván ott sem mindenki helyi fiókkal.
Ez ilyen formában általánosan megint nem igaz, pontatlan, sőt téves állítás... Egyrészt a Windows 10-nél a támogatás az általános kiadásoknál szűnt meg, ellenben az XY verziójú Enterprise LTSC továbbra is alapból támogatott még néhány évig. Másrészt kiterjesztett támogatás (ESU), ami 1 vagy akár 3 évvel meghosszabbítója a támogatási időt, vagyis nyilván nem meríti ki a nem támogatott fogalmát. A Microsoft-fiók folyamatos használata meg amúgy nem kötelező végig az ingyenes ESU alatt, elég 60 naponta vagy kicsivel előbb bejelentkezni, ez is le van írva világosan abban.
Igen, más operációs rendszereknél valóban nem feltétlen jellemző, hogy a hivatalos támogatási időn túl még X éves kiterjesztett támogatást is kapsz, sőt akár ingyen is, holott Windowsoknál ez korábban hivatalosan kizárólag csak díjfizetés és mennyiségi licencszerződés ellenében volt opció.
-
Én továbbra is maradok a Windows 10 LTSC-nél

-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Látom éjjel-nappal tűzzel vassal véded a szeretett OS-t. Cuki

Én soha nem állítottam, hogy amit leírsz az nem tény. De a tények még lehetnek szarok. Ami Windows 11 esetben abszolút igaz. S sajnos épp ez a baj

Az hogy egy olyan alapfunkcióhoz, mint lokál accounthoz konzolokban kell turkálni az igazi linux életérzés. Bár ott speciel ez mindig is alapfunkció volt. Ahogy annak lennie is kell

Hja, s W10 már nem támogatott. Az hogy utólag online accounthoz kell kötni és valamilyen feltételnek megfelelni, hogy kapjál még támogatást, az tökéletesen kimeríti a nem támogatott fogalmát. Ilyen más OS-eknél nincs.
-
King Unique
titán
Dehogynem, számos példával szemléltetve lett már.
Nem, jóformán egyik állításod sem tény, meg pláne ha a nyilvánvaló, még hivatkozásokkal alátámasztott állításokkal ellentétes.
Na ez esetedben pontosan igaz.

Persze hogy nem, mert nem is tudtad, mivel én tényeket írtam le, amiket hivatkozásokkal is alá tudtam támasztani.
Csak a tények lettek leírva, semmi egyéb.
Innentől bármit írsz, mindenre ráfoghatom, hogy nem úgy van, nem igaz, téves, stb. mert ha te megteheted hogy a tényeket ignorálva mindenre ráfogod hogy az nem úgy van, nem érv, semmi és egyebek, akkor akárki más is megteheti ezt az általad leírtakra.

De amúgy még nagyon ráfogni sem kell, mert pl. a #186 megint hemzseg a pontatlanságoktól... A nem támogatottat nyilván arra értette, hogy az ingyenes lakossági ESU-hoz kell a Windows 10-nél Microsoft-fiók és úgy még támogatott, a Windows 10-nél és 11-nél az eszköztitkosítás meg nem mindenkinek érhető el, csak a támogatott (pl. TPM, PCR7) eszközökön, max. Windows 11 24H2 verziótól az egyéb feltételek el lettek törölve a használatához.4 nap szünet volt, úgy tűnt már befejezte, erre most újra elkezdi.

-
hapakj
őstag
válasz
worxland
üzenetére
Így van. Üzleti szempontból teljesen megértem, s ezt az elején le is írtam. De attól még egy rakás szar

Mondjuk azért szerintem túlzás, hogy irreális pénzt el kellene kérni egy audio dekóder miatt.
Pl amúgy az Intel Indeo video kodek mai napig szállítva van a Windows-ban, de defaultból tiltva van, mert unsecure-nak ítéltetett, de egy egyszerű registry update-tel aktiválható. Korrekt

-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Én semmit nem hazudtam.
Minden állításom ami tény, hogy nehézkesebb lett Windows 11-ben meg is igazoltál leírásokkal.
Lehet egy alternatív valóságban élni, de attól még nem lesz igaz.
Én egyszer nem állítottam rólad hogy hazudtál. Ellentétben veled rólam. Szóval ennyit a stílusról.
Dehát ha egy felnőtt ember szerelmes egy operációs rendszerbe akkor elvakítja a rózsaszín köd 
-
King Unique
titán
válasz
cami][us
üzenetére
És?
A hírek szerint egy eredetileg szerver kiadásokba szánt fejlesztésről van szó, a letiltás pedig a nem szerver kiadásokat érinti és azokat is úgy, hogy hivatalosan ott még nem lett bevezetve, csak külön bekapcsolható volt a registry-ben. Később viszont megjelenhet, mert ugye modern életciklus = folyamatos fejlesztés, új funkciók hozzáadása. Mármint csak a Windows 11-nél, mert a Windows 10-nél már nyilván nem...
Az meg a másik, hogy eddig is kimaxolható volt a modern PCIe Gen 3, 4 és 5 NVMe SSD-k sebessége Windows 11 alatt, a cikkben lévő újítás egy plusz gyorsítás, mert nem mintha eddig ne lett volna elég gyors.Apropó, működik már annál a bizonyos másik OS-nél külső SSD-knél a TRIM/UNMAP/deallocate mókolás nélkül? Ja, még lehet nem.

-
-
worxland
addikt
-
cami][us
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
-
King Unique
titán
Mellébeszélsz, terelsz, tagadsz, hazudsz, hazudsz és hazudsz...

Már a #71-ben is fel sorolva több hasznos újítás azon a 13 kommersz funkción kívül, majd tényignoráló és valóságtagadó üzemmódban azokra is ráfogtad, hogy szerinted az is semmi, de persze a Windows 10-nél nyilván nem tudsz felmutatni semmi hasonlót.Max. telepítésnél a helyi fiók létrehozása ami kis nehézség lehet, mert azon kívül nem igazoltál kb. semmit, úgy meg pláne nem, hogy láthatón alapvető dolgokkal nem vagy tisztában Windows 10/11 működését, beállítási lehetőségeit, új funkciót és fejlesztéseit, stb. illetően.
Szubjektív vélemény... Akkor talán szubjektív alapon nem kellene nekiállni firtatni az objektív, tényszerű, hivatkozásokkal megerősített állításokat, meg pláne ha semmivel nem tudja cáfolni, nem tudja semmivel alátámasztani a sajátját, ez ennyire egyszerű.
Egy tényignoráló, valóságtagadó troll inkább ne kérjen ki magának semmilyen stílust, mert a tevékenysége már önmagában felháborító egy szakmai topikban.

-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Kimondta, hogy a Windows 10 jobb? Épp azt mondtam így a vége felé már az is olyan szar lett, mint a Windows 11
Előnye kb, hogy nem nagyon kell mókolni, hogy lokál accountot hozzál létre nagyon helyesen.
Egyébként kb nem sok érv van a Windows 11 mellett a Windows 10-el szemben. Csak hajtogatod itt azt a 13 pontot, de te sem tudsz megnevezni semmilyen érdemleges újítást.
Ráadásul többször leírtam, hogy szubjektív véleményem, hogy újabban a windows-ok egyre szarabbak. Ezt több nehézséggel igazoltam is.
Te pedig valakinek a véleményével sokszor már vállalhatatlan stílusban vitatkozol. Ezt általában úgy szokás elintézni, hogy
"Igen vannak hülyeségei a Windowsnak, nem mindenkinek felel meg minden téren. Tény."
-
King Unique
titán
De, tettél egy rakás pontatlan, téves állítást, hiába próbálod letagadni, ott van feketén-fehéren, több példa is említve lett. A linkelt leírások azt erősítik meg ami célból linkelve lettek, nem a te téves álláspontodat.
Micsoda már-már poltopikba illő mellébeszélés és valóságtagadás, kritizálja hogy annál az összehasonlításnál a Windows 11-nél az a 13 db újítás + még 1-2 ami csak felesben van meg a Windows 10-nél, az szerinte semmi, majd amikor írják neki hogy akkor mutasson fel ugyanannyit ami csak a Windows 10-ben van meg és hasznosabb fejlesztés, akkor mély hallgatás, terelés, mellébeszélés, tagadás... Nem az hogy nem kell felmutatnod, hanem hogy nyilván nem tudsz felmutatni semmit ezen a téren sem, hogy mitől lenne a Windows 10 annyival jobb, fejlettebb és funkciógazdagabb, így a pontos.

Tehát összvissz sikerül összekaparni 3 db hátrányt, amiből 2 megint kapásból firtatható, a #174-ben is most leírták és már én is korábban, sőt az "Online accout körüli mizéra" is csak amolyan feles, mert arra max. azt tudja ráfogni, hogy Windows 11 Home és Pro kiadásoknál kicsit trükközni kell ha helyi fiókkal akar telepíteni, de ennyi erővel Windows 10 Home esetén is kellett. Hát ez így nagyon gyér...
A Windows 10-ben nincsen alapból benne az új Terminál app, úgy kell külön telepíteni a Store-ból, júj mókolni kell.

Engem és sok felhasználót viszont meghatnak és egyértelmű előny, hogy lehet lapozni fájlkezelőben, jegyzettömbben, terminálban stb., amit a Windows 10 megint nem tud és már nem is fog.Dehogynem érv mellette, hiszen ha egy hardvernél nincsen megfelelő driveres és egyéb támogatás az adott Windows-verzióhoz, akkor nem lesz használható.
Dehogynem az, aki a nyilvánvaló tények ellenében írogat, tesz rendre kapásból firtatható állításokat úgy, hogy azokat semmivel nem tudja alátámasztani, ezt nyomatja itt napok óta, hiába kérték meg hogy fejezze már be, az márpedig = trollkodás, ami egyébként tiltott itt a fórumon, csak úgy mellékesen.

-
hapakj
őstag
válasz
worxland
üzenetére
Teljesen jogos. Ha nincs használva, nem akarnak fejlesztéssel foglalkozni, akkor távolítsák el, szüntessék meg.
Vagy tegyék megfelelő összegért alternatívát a store-ba, mint ahogy több más kodekkel is sikerült megtenni.
Ne reklámokkal teli vagy rosszabb minőségű változatot tegyenek egy egyébként fizetős szoftverbe.
-
ddekany
nagyúr
pl. úgy tűnik, kinyírják a VeraCrypt használhatóságát
Meglátjuk, visszakoznak-e, még van pár hét rá. De gondolom zavart valami seggfejeket MS-nél, hogy ők kiherélték a BitLocker-t Windows 11 Home-ban, hogy startup PIN-t/key-t ne támogassa (anélkül jól dokumentált módon feltörhető a BitLocker védelem, lásd pl. RPI Pico TPM Sniffer), és erre a VeraCrypt felhasználók ezt megkerülik egyedi megoldással! Ha azt nézzük, hány Pro licencet fognak ezzel nyerni, ez szarráság a köbön, mert a VeraCrypt felhasználó nem csak ritka, de még pont az a fajta ember is, akinél reális, hogy dühében áttér Linuxra. Plusz a negatív PR szocmédia felzúdulás is garantált.
-
worxland
addikt
"Ez nem érv." - hogy a fenébe ne lenne az? Miért fordítana a folyamatos fejlesztésre/hibakeresésre/üzemeltetésre/támogatásra pénzt és erőforrást egy profitorientált magáncég olyan terméknél, aminek már nincs felvevőpiaca? Néha azért visszatérhetnél a valóságba az álomvilágodból.
-
hapakj
őstag
válasz
worxland
üzenetére
Ez nem érv. Hol befolyásolja ez, hogy én mit használok?
A régi posta app, ha jobb nem is de sokkal gyorsabb volt a mostaninál. Annak meg semmi köze hozzá milyen szolgáltatókat használnak az emberek. Nekem a gmail is bevolt húzva az Appba.
Az időjárás is sokkal használhatóbb és áttekinthetőbb volt. Apple ökoszisztémán is rendszeresen használom az ott lévőt, s nagyon tetszik, hogy minden platformjukon szép egységes.
Attól, hogy van isten tudja hány mediálejátszó ami saját kodeket használ, nem tudom miért menti fel a windowst hogy eltávolítson kodekeket. Legalább csinálták volna meg fizetős opcióként, mint a többit. Én se preferálom a beépített medialejátszót, de valamelyik médiákat valamiért az játszik le a legjobb tonemappinggel, s hát előnyös lenne amúgy, hogy rendszerszintem működjön a médialejátszás

Mindig visszakanyarodunk oda, hogy azért szipi szupi a Windows 11, mert itt már nem csak lehetőség, hanem MUSZÁJ külső eszközöket, mókolásokat használni olyan dolgokra, amik azért régebbi windowsokban alap volt

-
worxland
addikt
"* Beépített alkalmazások (Posta, Weather) egyre rosszabbak (Windows 10-ben is) és megjelentek reklámok" - a kutya nem használja
[link]
"* AC3 kodek eltűnése friss telepítés esetén' - a kutya nem használja, ott az MPC-HC, MPC BE, VLC meg még isten tudja hány másik, mindegyik a saját kodejét használja. -
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Semmilyen téves állítás nem tettem. Tényeket állapítottam meg, hogy bizonyos dolgok egyre kényelmetlenebbek a Windows 10/11-ben. S ezeket, te leírásokkal meg is erősítetted, hiszen ha UI szinten evidens lenne, ezek fel se merülnének.
Nekem semmilyen funkció listát nem kell felmutatnom, ezt a Windows 11-nek kellene, hogy tényleg alátámassza mennyire szipi szuper OS. Én több kényelmetlenségről írtam, amivel én személy szerintem szembesültem, de előnyöket annál kevesebbet láttam.
Ezek a hátrányok:
* Beépített alkalmazások (Posta, Weather) egyre rosszabbak (Windows 10-ben is) és megjelentek reklámok
* Online accout körüli mizéra
* AC3 kodek eltűnése friss telepítés eseténNah, hátha az Education meg Enterprise nem elérhető mindenki számára, akkor semmilyen szinten nem megoldás.
Az újabb cuccok közül a Terminal app igazán használható, de az elérhető Windows 10-re is szóval nem exklúzív érv a 11 mellett. A File explorer tabok meg nem hatnak meg.
Az hogy az MS meg a hw gyártók ezt a Windows támogatják már csak, megint nem érv amellett mennyire használható. Csak kényszer, hogy ezt a verziót kell használni.
Amúgy nem tudom miért bánt ennyire, hogy részemről a Windows 11 nem a legkiválóbb Windows verzió s a MS a sok hülyeségével rossz irányba is halad vele.
Semmi trollkodás a célom, miért is lenne. Egyszerűen csak zavarnak a hülyeségei.
-
King Unique
titán
Ott van feketén-fehéren, vissza lehet olvasni, hogy hány pontatlan, téves állítást tettél, amiket kapásból lehetett firtatni, többet kapásból cáfolni is. Sőt, a most legutóbbi hozzászólásodban is alap dolgokkal sem voltál tisztában, lásd ki mondta az utolsó Windows ötletet és mit is jelentett valójában, Windows 10 elterjedtsége hogyan alakult és egyebek.
Én legalább tudok mit linkelni, hivatkozásokkal alátámasztani az állításaimat, te ezek ellenében semmit nem tudtál felmutatni, ezért és a rendszeres pontatlanságok miatt is hiteltelenek az állításaid. Ja, és továbbra is várom azt a 13+ db funkció + szolgáltatás listát, ami csak a Windows 10-ben van - ha már azt mantrázod hogy régebbi rendszerekben sok funkcionalitás elérhető volt - és a Windows 11-ben egyáltalán nincsen, amiről továbbra is mélyen hallgatsz, nem véletlenül...
Nem is állította senki, hogy Education és Enterprise kiadás elérhető mindenki számára és mindenkinek azt kellene használni, le lett írva világosan hogy Home és Pro kiadásoknál is megoldható, az előbbit max. te próbálod kényszeresen bemagyarázni.

Fel lett sorolva egy rakás újítás, új funkció és szolgáltatás, GUI-s fejlesztések (pl. tabok/fülek), amiket csak a Windows 11 tud, már ezek érvként tekinthetők a használata mellett. + Az olyan nyilvánvaló dolgok is, hogy az a hosszabban támogatott főverzió, hardvergyártók részéről is a legújabb alaplapoknál és laptopoknál, stb. Ha ezek neked nem érvek a használata a mellett, akkor azzal megint csak a hozzá nem értésedet árulod el, meg hogy direkt trollkodsz a nyilvánvaló tények ellenében, amit jó lenne ha végre már befejeznél.
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Semmi tudásbeli hiányosságra nem világítottál rá, hiszen bármilyen kritikám, amiben nehézségekre hivatkozom te csak bonyolult leírások linkelésével tudsz reagálni.
Ez nem az én tudásbeli hiányosságomra utal, hanem a tiédre, hogy bizony a régebbi rendszerekben sok funkcionalitás elérhető volt, nem volt szükség trükközésre.
Jöhettek itt Education, meg Enterprise verziókkal, amikben aktívak ezek a funkciók, de azok nem elérhetőek mindenki számára.
Az pedig hab a tortán, hogy érdemlegesen érv a Windows 11 mellett el sem hangzott.
Volt valami RGB billentyűzet vezérlés, korlátozottan használható AutoHDR, meg formázás a notepad-ban (amit már kitárgyaltunk, hogy újfent egy regresszió visszatákolása, hiszen a Wordpad Windows 95 óta a rendszer része)
-
King Unique
titán
Itt a te tudásbeli hiányosságaidra és szakmai tévedéseidre céloztam, szinte minden hozzászólásod hemzseg ezektől, ennek ellenére mégis itt trollkodsz napok óta. De csináld csak, egyre több ilyenre derül fény.

Ne magyarázd félre, technikailag van választási lehetőség a telepítésnél és utána is. Az hogy adott felhasználó nem él vele, nem tudja beállítani, vagy egyszerűen nem is érdekli, az már az ő baja. Illetve nem is feltétlen akkora baj, mert pl. míg a Microsoft-fióknál teljes funkcionalitást kap, addig a helyi fióknál korlátozott működést.
Ez sem pont úgy volt, mert a Windows 10 az utolsó Windows ötletet Terry Myerson vetette fel, aki viszont később távozott a Microsofttól. Ami most Windows 11 néven fut, az pedig a korábbi Windows 10X projekt folytatása és eredetileg ezt szánták Windows 10 23H2 verziónak, csak vélhetően rájöttek, hogy nem lenne jó ötlet a meglévő Windows 10-en ekkorát módosítani és inkább új főverzióként lett kiadva.
A váltásnál is megint csúsztatsz, mert a Windows 10 népszerűsége is akkor ugrott meg igazán, amikor már a Windows 7 a támogatása végéhez közeledett, ott sem váltottak rá egyből a kiadás után, ott is évek kellettek mire a felhasználók többsége váltott a régiről az új Windowsra.
Na ebben megint volt egy adag.
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Én még nem láttam, hogy bármilyen hiányosságra rámutattál volna rá. Csak felszopod egy multi hülyeségeit

Értem, tehát a laikus felhasználókkal az csinál meg egy tech multi amit csak akar. Igencsak felelősség teljes szakmai hozzáállás

"ilyen-olyan módszerek" - lol. Ez aztán a minőségi szoftver jellemzője

A laikusnak nincs választása. Akkor lenne, ha a szoftver egyértelműen felkínálná neki a lehetőségeket. De nem ezt teszi inkább minél jobban megpróbálja elrejteni.
Nincs semmilyen mese. Windows 10 teljesen jól indult. Sőt az is be volt hazudva, hogy az lesz az utolsó Windows
Aztán nem is lett annyira népszerű a Windows 11 fogadtatása. Felhasználói bázisa is csak akkor ugrott meg, amikor leállították a Windows 10 támogatását. Abszolút negatív rekord a Windows történetében 
-
King Unique
titán
Azokra inkább én mutatók rá.

Amiket te akkora hiányosságként próbálsz beállítani, azok valójában nem feltétlen azok és itt a laikus felhasználók emlegetni nem a legjobb, mert azok általában nem szoktak ilyen szinten az offline / online fiókon rugózni, egy jó részük vsz azt sem tudja melyik micsoda és használja az alapértelmezettet, ami a Windows 10-nél is ugyanúgy a Microsoft-fiók, meg amivel biztosított számára a teljes funkcionalitás.
Ha nem akarja használni, akkor pedig van választása, tud helyi fiókkal is telepíteni ilyen-olyan módszerekkel, sőt ha esetleg a telepítésnél nem tudta megoldani és Microsoft-fiókkal telepített, utólag is tud pár kattintással közvetlenül helyi fiókra váltani.
Szóval nem kell a mese, a Windows 10 is simán lement így 10 évet és már a Windows 11 is 5 évet, utóbbi fog még többet is, legalább 5-öt, mert vsz annál is meglesz a 10 éves életciklus.
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Semmi taktikám nincs. Egyértelmű hiányosságokra mutatok rá.
Igen, persze, pár parancs kiadása helyi fiókkal telepíteni. Sose tagadtam. Természetesen én is megoldottam többféleképpen. De miért kell ezt elrejteni, meg random leírásokat bújni a neten, meg igazából egy nem támogatott dolog.
Még te sem tagadhatod, hogy az MS-nek nem tetszik a helyi fiókkal való telepítés, mert szándékosan akadályozza és módosítja a lehetőség elérését, pedig alap funkció kéne, hogy legyen.
Minden más OS (linux, macOS), még az Androidnál is! opcionális lehetőség az online fiók csatolása.
S teljesen irreleváns mennyi extra lehetőséggel jön. A lényeg a lehetőség, hogy akkor csatolom, ha akarom, s olyan usernevet / usermappát használok amilyet akarok, nem pedig az MS dönti el ezt helyettem / kötelezi rá a laikus felhasználókat / köti egy online fiók regisztrálásához.
-
King Unique
titán
Ez a régi-új taktikád, hogy olyat próbálsz belemagyarázni egyre erőszakosabban és direkt túlzó módon a másik állításába, amit olyan formában eleve nem állítod, csak hogy bizonygasd a nem létező igazadat és palástold a nyilvánvaló hiányosságaidat a témában? Például ezt az Education és Enterprise kiadásos infót is nekünk kellett külön leírni, mert többek között még ezzel sem voltál tisztában.

Pont az lett leírva az előbb, hogy nyilván nem feltétlen kell ahhoz Education és Enterprise kiadás, hogy helyi fiókkal lehessen telepíteni a Windows 11-et, amikor megoldható többféle módon is pár kattintással. Aki akarta, az eddig is meg tudta oldani és a jövőben is meg fogja tudni, a Rufus által biztosan, mert az a microsoftos unattend.xml módszert használja, amit nyilván nem fognak csak úgy megszüntetni.A funkcionalitást meg inkább hagyjuk, mert pont a helyi fiókkal történő telepítés és használat jár funkcióvesztéssel, a teljes funkcionalitás, minden szolgáltatás elérése eleve csak Microsoft-fiókkal lehetséges, amit pl. ezen és ezen leírásokban lévő összehasonlíítások is jól szemléltetnek, jelentős hardvermódosítás (pl. alaplapcsere) utáni újraaktiválásnál is jól jöhet, még a Windows 10 ESU ingyenes igénybevételéhez is szükséges stb., nem véletlenül a Microsoft-fiók létrehozása az alapértelmezett.
-
hapakj
őstag
Hát ezt honnan tudtuk volna?
- nem magamról beszéltem hanem általánosságba.
De akkor úgy tűnik teljesen jogos az, hogy basic OS featureöket csak oktatásban vagy multicégnél dolgozók kaphatnak meg.
Mindenkinek marad a mókolás azon, amiért sok pénzt fizetett.
Szép új MS világ

-
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Hát ez megint jól megaszondtad.
Tehát benne kell lenned valami Educationnel kapcsolatos rendszerben, hogy kapjál licenszeket, amiket akár használhatsz otthon, hogy telepíts egy olyan verziót amiben benne van egy olyan lehetőség, ami régen alap funkció volt.
Nah ez aztán a mókolás a javából.
Szóval bemegyek a boltba, veszek egy gépek előtelepítve, úgyhogy nem vagyok sem oktató sem hallgató, akkor marad a mókolás, hogy egy alap funkciót elérjek, ami más rendszerekben, még az Apple rendszerében is benne van.
Nem, nem nehéz egy parancssort nyitni, soha nem állítottam, de ha már ilyen szipi szuper meg drága ez a fantasztikus Windows 11, akkor igencsak illene alapdolgokat tudnia, s nem azonnal benyalni featurenek egy multicég érdekből meghozott design döntéseit

Azért szint, hogy az opensource community ingyen funkcionálisabb megoldásokat szállít.
Nem a lehetőséggel van baj, hanem az hogy több éves nyögvenyelés után rájönnek és elkezdenek workaroundolni egy problémát, amit eredendően ők okoztak

-
King Unique
titán
Ezt sikerült megint jól megaszondani, ennyi erővel a Home és Pro használata sem jogszerű otthoni körülmények között, ha nem vagy rá jogosult és nincsen hozzá jogtiszta licenced.

Education kiadás esetében meg korábban MSDNAA, DreamSpark, Imagine stb. keretében olyan Retail licenceket osztogattak, amik egyszerre 2 db PC-n is használhatók voltak, telpeíthetők otthoni PC-re is, stb. Szóval azt megint felesleges előadni, hogy otthon használatra mi jogszerű és mi nem, pláne nem is értsz hozzá...
Egyébként az Education és Enterprise kiadás csak azért lett megemlítve, mert azoknál alapból ott van a telepítőben az offline mód kiválasztásának lehetősége, nem azért mert okvetlenül olyat kell otthon használni hogy helyi fiókkal lehessen telepíteni, hiszen a Home és Pro kiadásoknál is könnyen megoldható, + utólag is lehet pár kattintással Microsoft-fiókról helyi fiókra váltani, stb.És? Mi van akkor ha parancssort kell nyitni és 1 parancsot beírni, vagy még azt sem mert megoldja a Rufus? Semmi és meg van oldva a telepítés helyi fiókkal, ennyi. Ja, meg ennyi erővel a Windows 10 Home kiadásnál is mókolni kellett.
Szóval azt max. a Windows 8-ra fogod rá, hogy nem kellett, ellenben a Windows 10-re nem.Tehát érkezik a Windows 11-be egy fejlesztés, aminek köszönhetően már Microsoft-fiókkal telepítve is tetszőlegesen elnevezhető a C-n létrejövő profilmappa, ezt a Windows 10 viszont már nem kapja meg, erre ráfogja hogy nincs is rá szükség, mert lehet helyi fiókkal telepíteni. Hú bakker, ennyi erővel a Windows 11-et is lehet helyi fiókkal telepíteni.

-
<Adamsky>
nagyúr
FYI: ~20$ egy USB-s ujjlenyomat-olvasó. Évek óta használom (asztali PC-n is).
#149 Szirtimorc
Én is "Dezirével" kezdtem
Kellett a root, mert nagyon hamar kevésnek bizonyult a belső tároló mérete ...
Aztán jött egy Xiaomi Mi 2s, akkor, mikor sokan azt sem tudták, hogy mi a Xiaomi, ill. a Xiaomi inkább volt Mi (mint Miui). Mikor az OS része volt a root (egyetlen kapcsolóval) ...
Régi, szép idők ...
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Education és Enterprise használata nem jogszerű otthoni körülmények között ha nem vagy rá jogosult.
Így van. Parancssort kell nyitni, és mókolni kell.
Windows 8-at és 10-et simán lehet telepíteni local accounttal mindenféle mókolás nélkül, ezért nincs szükség rá, hogy custom usermappa nevet megadj Bár utóbbinál ott is elkezdtek nehezíteni (netet le kell kapcsolni és sokat akaratoskodik)
Csak a Windows 11 vették ki a funkcionalitást, hogy mókolás nélkül ehhez hozzá lehessen férni, s be kell fejleszteni egy új funkciót.
Nagyon szórakoztató, hogy kijelented, hogy korrigálsz, majd ugyanúgy felhozod a mókolós megoldásokat.
-
-
King Unique
titán
Attól hogy kényszeresen tagadod a valóságot és a tényeket, még nem lesz igazad.

A #128-ban még egy screeshottal is szemléltetve lett, hogy Education és Enterprise kiadásoknál alapból ott van a nincs interneten és azzal offline telepítés lehetősége, de ugyanaz jön be Home és Pro esetén azt az 1 db parancsot megadva.
Education kiadás oktatásban beszerezhető jogtisztán, tanároknak Enterprise is, ahogyan utóbbi céges szinten is, szóval nem csak mókokással, ahogyan azt megint tévesen állítod.Régebbi Windowsokat inkább ne emlegess, mert az is le lett írva világosan, hogy a helyi fióknál történő telepítésnél Windows 7, 8, 8.1, 10, 11 alatt egyaránt "simán megadhatsz egy szabadon megválasztható user név password párost, ahol a user néve lesz majd a usermappa neve" van, a Microsoft-fióknál a email cím első 5 karaktere meg konkrétan már Windows 8 óta így van, azaz több mint 13 éve. És igen, a Windows 11-nél majd meg lehet adni a telepítésnél tetszőleges nevet az újításnak köszönhetően, ellenben a Windows 10-nél nem.
Na, itt is több állítás lett korrigálva, attól hogy letagadod, még a szöveg ott marad és jól szemlélteti.

-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Hja hát is nyilván a nagy új insider feature hogy meg lehet adni telepítéskor online account használata mellett custom user mappa nevet.
Tehát ismét csak megoldást adnak arra, amit eredendően ők barmoltak el

-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Semmilyen állításom nem lett korrigálva, tényeket nem lehet korrigálni. Szóval
* Windows 11-et nem lehet mókolás nélkül helyi fiókkal telepíteni - igaz. Küldté erről leírásokat hogyan kell
* Ha online fiókkal telepítjük, akkor valahogy előállítja a user mappa nevét - igaz. Írtad is hogyan
* Elhiszem, hogy ezeket át lehet utólag valahogy állítani, bár a mappa névre mintha elég macerás utmutatót küldté volnaÖsszefoglalva Windows 11-en mindenképp mókolni kell, ha erre igény lenne.
Míg régebbi windowsokon meg igényesebb operációs rendszereken, mint macOS vagy Linux simán megadhatsz egy szabadon megválasztható user név password párost, ahol a user néve lesz majd a usermappa neve, s igény szerint utólag csatolod az online fiókokat.
Lehet itt jönni az Education változattal, de annak a beszerzése ismét csak mókolás.
-
King Unique
titán
Tehát amikor korrigálva lett ez az újabb téves állításod is, akkor ezt palástolva visszakanyarodsz oda, hogy a Windows 11-et nem lehet mókolás nélkül helyi fiókkal telepíteni, ahol még ez sem igaz általánosítva, mert előtte már le lett írva világosan és linkelve hozzá útmutató is hogy Windows-kiadástól is függő, amit nemrég a #138-ban leírt más is.
Hát az az eddigiekből elég nyilvánvaló, hogy én inkább beszélhetek, de te nagyon nem, amikor alapvető dolgokkal sem vagy tisztában.
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
De az remélem feltűnt, hogy Windows 11-et nem lehet helyi fiókkal telepíteni mókolás nélkül.
Meg már a Windows 10-ben is elkezdték az online fiók marhaságnak az erőltetését. 
Komolyan. S még te beszélsz hozzáértésről

-
hapakj
őstag
válasz
<Adamsky>
üzenetére
Jaaa, nincs itt feszültség, csak csacsorászunk.
Amúgy annyira nem szar, de régen szerintem jobb volt, mind stabilitásban, mind toolokban, mind user experienceben.
Én a UI-t leszámítva (bár az se annyira zavart) a Windows 8.1-et szerettem, mert betonstabil volt, meg a Windows 10 első kiadásai. Azóta, meg Windows 11-el van egy kis lejtmenet.
Amúgy azt nem is írtam, mert pontos okát nem tudom, de mostani windows 11 pár hónapja kitalálta, hogy eltűnik a hang és csak újraindítás segít. Rejtély
Ilyet évek óta nem tapasztaltam Windows-sal 
-
King Unique
titán
Tehát fel sem fogtad valójában miről van szó, mert EZ a Microsoft-fiókkal történő telepítésre vonatkozik, ami már a Windows 10, sőt a Windows 8 óta így van, vagyis akkor már több mint 13 éve. Amin most majd a Windows 11-nél változtatnak, tetszőlegesen elnevezhető lesz a telepítésnél a felhasználói mappa. Ellenben a helyi fiókkal történő telepítés nem változott, annál Windows 7, 8, 8.1, 10, 11 esetében egyaránt "az volt a mappa neve, ami a userneved egységesen" állapot van.
Na erről beszéltem.
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
<Adamsky>
üzenetére
Vén hülye vagyok, még volt westel-450-em is

Teljesen igazad van, részemről döntöttem úgy, hogy ez inkább játék mint informatika. Így nem csesz annyira szét az ideg a sok kreténségtől.
Első okos HTC Desire még az első széria, rootolva. Sony Z3c rootolva, Samsung S7 active, és a mostani egy S8 active. Ha ez elhagy, nem tudom mit veszek. Nagyok, és tele vannak f@szsággal. Nagyon tetszik a Kyocera Duraforce 3, de ott félek, hogy a magyar frekiken megy.
Nem tudok veled vitatkozni, pontosan így van. Csak annyira megy el a világ a valóságtól meg a józan észtől minden téren (és az emberek egy része még tapsol is hozzá), hogy ezen már nem is dühöngök, és megpróbálom a helyén kezelni. Drága játék, és ennyi. Ami még jobban fölcsesz, az anyukám Iphonja. Az rátesz még a droidra is. -
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Jó hát biztos vagyok benne, hogy pár opciót visszahoztak, mert rájöttek, hogy ők is gáz.
De még mindig leírásokat böngészni, hogy azt az állapotot elérd, ami régen alap volt. Vagy külső toolokat használni, amikre régen semmi szükség nem volt.
Pl. ez: [link] Régen faék egyszerű volt, az volt a mappa neve, ami a userneved egységesen, nem pedig valami online account emailcím első 5 karaktere
Én nem akarlak meggyőzni semmiről.
-
brd
nagyúr
válasz
<Adamsky>
üzenetére
Nem tudom, más hogy van vele, de esetemben tényleg. Én konkrétan a Win11 (még konkrétabban főleg (de nem csak, pl. több UI baromság is elfogadhatatlan számomra - mondjuk ezek többségére van külső megoldás, de ki tudja, meddig működik, lásd pl. dark mode, ami vagy úgy működik, hogy az ezt támogató programok számára van csak és a többi világos marad, vagy minden számára, de az a csökött mód, a gyengén látók számára, ahol nem csak a színek módosulnak, hanem pl. ikonok is) a TPM elvárás (nem, mintha nem lenne teljesíthető, de egy OS-nek ehhez mi köze?) és a frissítési kényszer miatt - mármint, hogy ők akarják megmondani, hogy én mit és mikor frissítsek, nem érdekelve őket, hogy az éppen nálam minek tesz keresztbe) miatt tértem át Linuxra és ahogy elnézem (pl. úgy tűnik, kinyírják a VeraCrypt használhatóságát), végleg. Persze virtuális gépen van Windows, főleg munka miatt, de ott is inkább csak a tesztelés miatt.
-
King Unique
titán
Hát ott van a legutóbbiból kapásból a felhasználói fiókos állításod is, hogy "online accountnál nem mondhatom meg a user nevem", ami szimplán nem igaz, dezinformáció, hazugság. A többiről már nem is beszélve, vissza lehet olvasni, gyakorlatilag nem volt olyan hozzászólásod, amiben ne lett volna olyan állítás, ami korrigálásra szorul.

Nem támaszt az alá semmit és CMD is max. az offline / online account telepítésnél kellhet, vagy ott sem feltétlen, mert megoldja a Rufus. Na meg én legalább tudok ilyeneket linkelni az állításaim alátámasztásához, te meg semmit.

Ha nem akarsz, akkor ne traktálj ezekkel az ostabaságokkal, mert engem ilyenekkel meggyőzni úgysem fogsz és nem fogok egyetérteni, kár erőlködnöd, köszi.

-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
Hmm
akkor ez már nem is klasszikus pin kód -
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Milyen hazugságot mondtam? Azt állítom, hogy egyre macerásabb olyan dolgokat megvalósítani Windowsban ami régen alapfunkció volt.
Ezt lényegében te támasztod alá, hogy mindenféle leírásokat linkelgetsz, s egyesekben még parancssort is használni kell.
Akkor hol van megcáfolva az állításom? Olyan problémákat kell megoldani amik régen fel sem merültek.
Én nem akarok senkit se meggyőzni, csak a véleményemet osztottam meg.
Amúgy azért nem nagy eredmény lényegében az egyetlen enduserek számára világszinten támogatott Windows verzióként növelni a felhasználóbázist.
-
<Adamsky>
nagyúr
" ... semmi kedvem nem volt állandóan azt beirogatni."
Miért nem használsz ujjlenyomat-olvasót?#133 aprokaroka87
"Lehet videót vágni és szerkeszteni telefonon ... "
Persze, lehet. De, ha mondjuk egy hálózati meghajtót szeretnél map-elni akkor azt nem tudod. Van okosórád? Miért nem lehet a DND-t állapotát szinkronizálni az órával? -
King Unique
titán
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Change Maximum Windows Hello PIN Length in Windows 11
Alapesetben igen, csak számokat és 4 karakter lehet, viszont van bővítési lehetőség, ami szerint akár 127 karakter is lehet és nem kizárólag csak számok.
-
King Unique
titán
Ne másra mutogass, az nem személyeskedés, ha leírják a nyilvánvaló hazugságokat, dezinformációkat terjesztőre hogy hazudozik, meg objektív és hivatkozásokkal ellátott állításokat szubjektíven és ellenhivatkozások nélkül firtató tagra, hogy trollkodik, ez ténymegállítás.

Én már felmutattam, linkeltem egy rakás dolgot. Te ezek ellenében mit tudtál? Semmit!
Úgy meg hogy még azzal sem vagy tisztában mint az előbb kiderült, hogy tetszőlegesen be lehet állítani a felhasználói fiókhoz tartozó nevet, eszköz nevét stb. Microsoft-fiók használatánál is, pláne csendben kellene maradnod és nem firtatni a nálad nyilvánvalóan tájékozottabbak és hozzáértőbbek állításait.
Mantrázd csak a "Windows egyre szarabb", nem mész vele semmire, engem meggyőzni nem fogsz és mást sem aki eddig sem osztotta ezt, Windows 11 felhasználói bázisa folyamatosan növekszik és nem csökken, stb.

-
-
hapakj
őstag
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Igen elég hülye név amúgy. Régen tényleg valódi PIN volt és 4 darab számból állt. Gondolom az MS-nél is eljutottak odáig, hogy az ember nem az online jelszavával vagy egy 4 számjegyű pin kóddal akar belépni, hanem egy normal lokál jelszóval, mint minden normális operációs rendszeren

Úgyhogy lett include characters opció s használhatsz rendes jelszavakat.
Nagynehezen találunk valami érdemi fejlesztés végül Windows 10/11-ben, bár kár, hogy ez is csak azért kellett mert csináltak egy feature regressiont

-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Nincs ebben semmi ellentmondás.
Az online accountjaimat bonyolultabb jelszóval védem nyilvánvalóan. Remélem te is.
Volt egy bejáratott egyszerű jelszavam lokál accountra. Igen idő kellett míg újra leimplementálják azt a funkcionalitást, hogy ugyan be lehessen lépni online account használatával. Igen számodra ez a fejlődésEgyébként nagyon kínos hogy továbbra is csak személyeskedsz s semmit sem tudsz felmutatni amitől tényleg jobb lenne a Windows 11.
Meg linkelgeted a különböző parancssoros leírásokat, amikkel azokat lehet megvalósítani, ami régen alap dolgok voltak.
Dehát nah, továbbra is nehéz védeni azt az objektív tendenciát, hogy a Windows egyre szarabb és komplikáltabb.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
A chatgpt szerint a pin kód csak számokat tartalmazhat 0-9 között, ha lehet benne speciális karakter az már nem pin kód.
-
King Unique
titán
Csak azt felejted el, hogy nem mindenkinél akadt be ennyire a helyi fiók mantra, sokaknak nem okoz problémát online fiókot létrehozni és azzal bejelentkezni, meg pláne hogy manapság szinte majdnem mindenhova kell valamilyen online fiók.
Aki annyira helyi fiókkal akar telepíteni, az pedig meg tudja oldani számos módon és még CMD sem feltétlen kell, mert megcsinálja a Rufus.Ez totál ellentmondásos... Tehát hosszú a jelszó, amit macerás beírogatni, de a rövidebb jelszó beállítása fel sem merül, majd jön az alapesetben 4 karakteres PIN-kód a gyors azonosításhoz, de az meg legyen hosszabb és legyenek benne spéci karakterek, csak hogy bonyolítsuk, megfejelve a "régen semmi probléma nem volt" mantrával, amikor a Windows 10-nél is ugyanúgy működik.

• Change User Account Name in Windows 11
• Change Name of User Profile Folder in Windows 11
• Rename PC in Windows 11A Microsoft-fióknál is ugyanúgy tetszőlegesen beállítható a felhasználónév, mi jelenjen meg a bejelentkezési képernyőn, gépházban, Start menüben, átnevezhető az eszköz is, stb.
Max. a C-n lévő felhasználói mappa neve nem, mert azt a fiókhoz tartozó email cím első 5 karakteréből generálja, de akár az is módosítható, sőt a Windows 11-nél a hírek szerint már a telepítésnél is az lesz majd, amivel megint többet fog tudni mint a Windows 10, mivel annál marad a nem módosítható állapot.
Ez komolyan elgondolkoztató, hogy most ennyire tájékozatlan és tudatlan vagy ebben a témában, de akkor ugye miért nem maradsz inkább csendben, vagy direkt hazudozol és trollkodsz itt összevissza, amit akkor miért nem fejezel már be. 
-
<Adamsky>
nagyúr
válasz
Szirtimorc
üzenetére
" ... egy telefonnal kapcsolatban talán mások az elvárások, mint egy munkaeszköz asztali géppel szemben."
Egyfelől egy telefon is lehet munkaeszköz (most ugye a Google is nagyon nyomja a desktop módot), másfelől egy PC-t sem mindenki használ munkára.
Ja, és akkor arról se feledkezzünk meg, hogy sok cégénél olyan szinten be van korlátozva a kedves felhasználó, mintha Android telefont használna."Engem nagyon zavart az Android zártsága ... "
Hát, engem marhára. Nem tudom mi volt az első telefonod, root-oltál-e valaha, szembesültél-e azzal, hogy egy custom-ROM mit tudhat a gyárihoz képest (nem csak teljesítményben, hanem funkcionalitásban és testreszabhatóságban), de ha nem, hidd el, hogy össze sem lehet hasonlítani a mai sárnehéz, bloatware-ekkel agyontűzdelt rendszerekkel."Telefonálás, navigáció, zene vagy előadás hallgatása, virág, madárhang meg lepke felismerő app .... " – ez megközelítőleg egy feature-phone szint. És ehhez kell 6-8-12-16 GByte RAM?
" ... az inkább a játék kategória. (műholdkereső, óra pontosság stb...)"
A mai formájában tényleg az. Miközben olyan vas van egyikben-másikban, ami pár évvel ezelőtti számítógépekkel vetekszik.Mind1 is. Oda akartam kifuttatni a dolgot, hogy míg a Windows ilyen-olyan változatát kis hozzáértéssel (vagy inkább utánajárást írnék, mert nem kell feltalálni semmit, minden ott van a neten) "ezer éves" vasakra is fel lehet tenni, és menni fog, valamint bármit be-, ill. át lehet rajta állítani (szintén minimális utánajárást igényel), addig egy Android 9-es telefon maholnap levélnehezék lesz.
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Nem értem ezt az érvelést, hogy aki úgyis ért hozzá, akkor annak nyugodtan lehet bonyolultabb. Fejlődünk elvileg nem?
Akkor felpattintok valami linuxot, azzal is mókolni kell, s akkor biztos nem futok megkötésekbe
Régen ott volt az opció az offline account-ra egyszerűen, s abszolút meg van a létjogusultsága.El vettek egy lehetőséget. Egy funkciót. Mókolni kell. Ráadásul szemmel látható, hogy verzióról verzióra máshogy, próbálják ellehetetleníteni.
S több problémám is van az online accounttal. Jóval erősebb jelszót használtam nyilvánvalóan az online fiókomhoz, mint az otthoni géphez. S semmi kedvem nem volt állandóan azt beirogatni. Szerencsére már van PIN-kód és azt is megoldották, hogy lehessenek benne karakterek. Éljen! Marha bonyolultan megoldották, amivel régen semmi probléma nem volt. Ezigen.
A másik, hogy online accountnál nem mondhatom meg a user nevem. S régebben az online accountomban lévő névből csinált s volt benne space meg asszem ékezet is. S régen futottam problémába, hogy bizonyos alkalmazások ettől meghülyültek.
Azért elég tré, hogy a saját gépeden a saját accountod nevét nem mondhatod meg, mert az majd jön az online accoutból. lol.
-
King Unique
titán
Aki már eljut odáig, hogy tud önállóan Windowst telepíteni, annak talán nem okoz gondot parancssort nyitni és 1 db parancsot kiadni. Vagy nem is kell, mert a Windows 11-nél kapásból megoldja a Rufus 1 kattintással, a telepítő ISO pendrive-ra írásához sokan amúgy is azt használják. A hozzáértőbbek meg unattend.xml módszerrel telepítenek, amivel teljesen automatizálható a telepítés és előre definiálható hogy igény szerint helyi fiókkal történjen.
Már ha annyira helyi fiókot akar, amire utólag is tud pár kattintással váltani, meg pláne hogy manapság szinte már mindenhova kell valamilyen online fiók.
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Hát a Windows 10-es leírásban semmi nyoma nincs, hogy Command Prompt-ot kéne nyitni és mindenféle parancsokat kiadni. Mert nem is kellett.
-
King Unique
titán
Mivel már linkeltem a Windows 10 és Windows 11 erre vonatkozó lehetőségeit, ezért ez nyilván megvan. Ahol az offline mód Windows-kiadás függvénye is, mert Windows 10-nél alapesetben csak Pro kiadástól volt elérhető, Home-nál internetkapcsolat nélkül és visszalépéses trükközéssel lehetett az egyszerű Windows telepítés MCT-vel alapján, de a Tenforums alapján már elvileg annál is van olyan az újabb verziókban offline opció.
Ugyanilyen alapon Windows 11-nél is kiadás és beállítás függvénye, hogy megjelenik-e például ez.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Windows rendszeren be lehet állítani bármit bárhogyan?
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
<Adamsky>
üzenetére
Szerintem azért, mert egy telefonnal kapcsolatban talán mások az elvárások, mint egy munkaeszköz asztali géppel szemben. Engem nagyon zavart az Android zártsága, hogy normálisan nem lehet beállítani semmit, csak amit a gyártó hagy, de aztán valahogy a helyére raktam, hogy nem szabad informatikai eszközként tekinteni rá, ezért csak arra használom amire így való. Telefonálás, navigáció, zene vagy előadás hallgatása, virág, madárhang meg lepke felismerő app,. Van pár jópofa program hozzá, de az inkább a játék kategória. (műholdkereső, óra pontosság stb...)
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
ez:

Eléggé megkérdőjelezi a hozzáértésed, ha nincs meg, hogy windows 10-ben mindenféle mókolással nélkül az UI-ról lehetett offline accountot létrehozni
-
King Unique
titán
Nem világos milyen gomb volt ott a régen, gondolom szándékosan nem fogalmazol konkrétan hogy ne kelljen jobban belemenni, mert akkor kapásból cáfolva lesz az a dezinformációd is, vagy ennyire nem vagy tisztában az egésszel.

Az Outlook az konkrétan ugyanaz, a Weather meg nem szarabb, sőt az is már ugyanaz mint a Windows 11-ben lévő, hiszen mindkettő a Microsoft Store-ból települ és ott nincs már külön Windows 10-es és attól teljesen eltérő Windows 11-es verzió. Amit írsz, az a Windows 10-ben lévő régi Weather app, de az már évek óta nem aktuális, évek óta már a Windows 10-ben is új van.
Mármint megkapod a jogos kriritikát, hogy nem tudtál felmutatni semmit, amire csak annyi a válaszod, hogy próbálod ovis módon ráfogni a másikra, aki meg fel tudott mutatni és hivatkozásokkal is megerősíteni az állításait, amit te megint nem tudtál.
Az "ami jobban és gördülékenyebben menne Windows 11-ben, mint a 10 kezdeti verzióiban" meg totál hülyeség, mert a Windows 10 kezdeti verzióban számos olyan beállítási lehetőség és funkció nem volt benne, ami most a 22H2-ben és a Windows 11-ben is alapból benne van, szóval ezzel megint csak azt bizonyítottad, hogy mennyire tájékozatlan vagy a témában és mennyire nem értesz hozzá...
-
<Adamsky>
nagyúr
Huh, látom a feszültség szemernyit sem csillapodott.
Van igazság az említett kritikákban, de míg itt azok döntő többségre van megoldás, addig pl. Android-on csak a "pingvinezés" marad.
Kérdeztem már, de akkor mindenki elengedte a füle mellett, szóval újra: ez nem zavara senkit? Másképp, kontextusába helyezve: tényleg olyan sz@r a Windows, mert a többi (pláne az Android) annyival jobb?
... és mielőtt valaki a Linux-al jönne ... sajnos ott is bele lehet szaladni kellemetlen meglepetésekbe. -
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Dejó. Hekkelni én is tudok, mert értek hozzá

Nyilván fel tudom telepíteni local accounttal, ha nagyon akarom, de erre régen ott volt a gomb.
Igen Windows 10-ben is az MS egyre fantasztikusabban nehezebbé tette, mint írtam a Windows 10-et is sikeresen lebutították a Windows 11 szintjére.
Igen megoldottam az AC3 problémáját, mert értek hozzá. Az teljesen más kérdés, hogy nem akartam, de hát ez van ha funkciókat szednek ki és butítják a Windows-t.
Nem mondtam, hogy Windows 11-ben nincs Outlook meg Weather. Van. Szarabb is mint a 10.
Továbbra sem sikerült semmit felmutatnod, ami jobban és gördülékenyebben menne Windows 11-ben, mint a 10 kezdeti verzióiban. De nehézkes is azzal a ténnyel szembe menni, hogy a Windows egyre szarabb, s mindenféle netes tutorialok követésével kell megoldani azt, ami régen alapfunkció volt.
-
King Unique
titán
How to Install and Log In to Windows 11 Without a Microsoft Account
A dezinformációddal ellentétben nyilván lehet a Windows 11-et helyi fiókkal is telepííteni, a linkelt cikk 3 db módszert is említ.
+ Windows-kiadás függvénye is, Education és Enterprise kiadásoknál alapból lehet internetkapcsolat nélkül telepíteni helyi fiókkal, az előbbikre csak Home és Pro kiadásoknál lehet szükség, tehát még általánosítva sem lehet ráhúzni.
+ Még mielőtt ráfognád hazug módon, a Windows 10-nél is hasonlóképpen megy, ott is kicsit trükközni kell ha helyi fiókkal akarsz telepíteni, mert az alapértelmezett ott is a Microsoft-fiókkal történő telepítés.Na erre céloztam az előbb, megint az ismert információk és tények ellenében írogatsz, firtatod a nálad nyilvánvalóan tájékozottabb és hozzáértőbb felhasználók állításait, ami már egyre kínosabb...

Szövegértés, az lett írva hogy ténylegesen nem érint, mert meg tudtad oldani és meg tudod oldani most is Windows-telepítés specifikusan is, hogy megmaradjon a natív AC3 támogatás, lásd Windows 10-ről Windows 11-re, vagy Windows 11 23H2-ről újabb verzióra upgrade, mert ugye csak 24H2 verziótól lett eltávolítva tiszta telepítés esetén.
A Windows 10 Posta vagy Naptár fiókbeállításai elavultak.
A Posta és Naptár UWP app megszűnt a Windows 10-ben is, helyét az új Outlook vette át, tehát erre sem tudod ráfogni, hogy a Windows 11-ben nincsen és bezzeg a Windows 10-ben van.
Időjárás UWP app eleve van a Windows 11-ben is, arra megint nem tudod ráhúzni hogy Windows 10 only lenne, + a Windows 11-ben lévő Widgetek többek között az időjárást is mutatja, bár hírek és érdeklődési körük a Windows 10-ben is van a tálcán.Na, akkor ezek szerint továbbra sem sikerült felmutatni semmit...

-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Windows 11-et nem lehet már local accounttal telepíteni. Gondoltam csak szólok.
Hja linkelté néhány semmitmondó feature-t, mint pl az RGB villogtatás, meg pár speciális esetben működő gamer funkció.
No megy itt a szakértő találgatás? Ki mondta, hogy nem érintett az AC3 probléma? Honnan tudnék róla, ha nem érintett volna?

Tisztán akartam legfrissebb Windows 11-et telepíteni és erre szembejön, hogy a Windowsból funkciók tűnnek el

Már leírtam, hogy a Posta meg a Weather alkalmazások, amik teljesen jók voltak és gyorsan működtek, csináltak ilyen reklámokkal teli förmedvényeket.
Hja sajnos tényleg kínos, hogy eddig teljesen jó működő dolgok helyett nekem kell kiguglizni, hogy kell megoldani az AC3 problémáját, meg hogy hogy kell local account nélkül telepíteni. Régebben ezek alap és működő dolgok voltak.
-
King Unique
titán
Előzőleg már felsoroltam, linkeltem több dolgot is, ha esetleg elkerülte volna figyelmed.
Ezt a személyeskedős mantrát egyszer már elsütötted és akkor is fals volt, ahogyan most is. Meg ez csak ténymegállapítás volt, ha konkrétumok, hivatkozások nélkül teszel itt általánosító kijelentéseket, meg írogatsz olyanokat, amik kapásból firtathatók és több esetben cáfolhatók.
Micsoda logika, a Windows 11-ben lévő jegyzettömb kap új funkciókat és ezzel többet tud mint a Windows 10-ben lévő, erre ráfogja a troll, hogy csak ennyit tudtak összehozni, meg úgy, hogy modern életciklus lévén ez még nem is végleges fejlesztési állapot.
Aztán előadja a troll, hogy "kötelező MS account használat", amikor az sem Windows 11 only, mert a Windows 10-nél is a Microsoft-fiók léthozása az alapértelmezett, de amúgy mindkettő telepíthető helyi fiókkal és utólag is lehet váltani pár kattintással Microsoft-fiókról helyi fiókra.
De az is érdekes volt, amikor ki tudja hány hozzászóláson keresztül ragozta itt a troll az AC3 témát, közben meg ténylegesen nem is érintette a probléma, mert még le is írta, hogy ha Windows 10-ről Windows 11-re upgrade-elt, akkor megmaradt, de ugyanez ha Windows 11 23H2-ről vált 25H2-re. + Több ingyenes megoldás is van rá, van ahol már az audió driver is natívan tartalmazza.
Júj, na ez az ami egyre kínosabb, amikor valaki az ismert információk és a nyilvánvaló tények ellenében írogat..
Volt benne pár tök jó alkalmazás, megint semmi konkrétum, totál szakmaiatlan az egész.
De ha már itt tartunk, akkor többször volt kérdés, hogy a korábban kritizált Windows 11-es újítások ellenében mutasson fel legalább annyi vagy még több olyan fontos funkciót és szolgáltatást, ami csak a Windows 10-ben van meg, amit persze azóta sem sikerült...
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Látom mivel semmivel nem tudod alátámasztani, hogy miben is annyira jó a Windows 11 marad a személyeskedés

S ne gyere azzal, hogy úúúú, a notepadban van formázás, mert kicsit kínos, hogy ennyit tudtak összehozni. De gondolom a kötelező MS account használat, meg hogy a user keresgéljen dolgok után amik eddig is működtek az is feature

Jaja, sokat fejlődött a Windows 10. Volt benne pár tök jó alkalmazás, amit sikeresen lecseréltek az évek során weboldalakra, amiken még reklámok is vannak. Pure fejlődés

-
King Unique
titán
Megint csak ködösen, konkrétumok nélkül, szakmaiatlanul írogatsz itt, úgy beállítva mintha valami általános igazság lenne, közben meg csak szubjektív kis ostobaságok, semmi egyéb.

Júj...Most akkor kiderült hogy nemcsak a Windows 11-hez nem értesz és alapvető dolgokkal nem vagy tisztában, de még a Windows 10-hez sem. A Windows 10 korai verzióinál pont az volt jellemző, hogy itt-ott nem ártott volna bele néhány +beállítási lehetőség, amiket a későbbi verziókban pótoltak és kapott ezen felül új fejlesztéseket is, ezzel pont hogy felokosították és nem lebutították.
Dehogynem, ez eddig is jól látszott és jól látszik most is.

-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Hát pedig nem sok érdemleges fejlesztés van a Windows 11-ben, ami ellensúlyozná a hülyeségeit, meg a problémáit.
Utoljára ilyet a Windows 10 első verzió tudtak felmutatni, de azt is elkezdték lebutítani Windows 11 szintre

Én nem erőlködök. Nyilván semmi hatásom sincs egy hatalmas multinacionális cégre, nomeg minden joguk is megvan vacak terméket csinálni. Aztán vagy rájönnek erre és érdekük lesz jobbat csinálni vagy nem

-
King Unique
titán
Akkor ne tegyél általánosító kijelentéseket, sűrűn írd utána hogy "szerintem", meg pláne ha rendre nem tudod semmilyen hivatalos hivatkozással alátámasztani az állításaidat.

Azt nem állította senki, hogy a Windows illetve itt Windows 11-ről lenne szó, a-tól z-ig minden szempontból jó, szóval ez se próbáld kényszeresen ráfogni a másikra. Ahogyan azt se próbáld bemagyarázni, hogy ha belekerülnek hasznos újítások, új fejlesztések, akkor az le lenne jó irány, pláne hogy itt sem tudod az ég világon semmivel alátámasztani az állításod.
Ja hogy csak addig siketült jutni, hogy AI...
Ahol egyébként szintén tévedésben vagy, mert egyrészt a felhasználók egy részének pont hogy megkönnyíti a munkáját és pont ezért szívesen használják, aki ódzkodik tőle, annak meg nem kötelező használni, ki lehet kapcsolni, stb. Már ha egyáltalán találkozik vele, mert az hogy Copilot, Recall és egyebek van-e a Windows 10/11-ben, az kiadástól, régiótól, PC-től is függhet, a Recall pl. kizárólag csak a Copilot+ PC-ken használható. Másrészt az pont objektív, hogy az AI + funkciókat kínál és gyorsítható vele a munkavégzés, a felokosított jegyzettömb új szövegformázási opciókat kap, stb.Amúgy meg feleslegesen erőlködsz, mert ilyen bulshites, fals érvekkel engem nem fogsz meggyőzni, ettől nem fog csökkenni a Windows 11 részesedése, ettől nem fog a te kényed-kedved történni a rendszer fejlesztése és egyebek.

-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Mikor állítottam, hogy nem szubjektív a véleményem?
Viszont az sem objektív, hogy a Windows egyértelműen jó lenne és fejlődne egy jó irányba.
Az hogy az AI kacatok, a felpimpelt notepad valakinek tetszik pont ugyanolyan szubjektív.
-
King Unique
titán
Megint kezded?

Ez csak a kis szubjektív véleményed, amit még saját magad is többször leírtál, semmi egyéb, nem általános igazság.
A Windows-kiadás amúgy a Home, Pro stb., a 10, 11 pedig a Windows-verzió, csak hogy ez is tiszta legyen.Nem világos miről zagyválsz, ez is biztos ilyen szubjektív kis szösszenet mint a többi.

-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Én nem trollkodok.
Csak kiemelem, hogy a Windows 11 kifejezetten szar kiadás, annak ellenére, hogy próbálnak beleszenvedni bár bullshit feature-t.
De el tudom fogadni, hogy valakinek az a fejlődés, hogy olyan problémákat kell megoldani, amik eddig fel sem merültek, meg egyre lassabb és bloatwarebb alkalmazásokat használjon

-
worxland
addikt
válasz
JulianSinulf
üzenetére
"Emellett ez az IT-soknak is baromi macerás lehet, mert, ha egy cégnél XP-től W11-ig minden van, akkor nekik mindent is fejben kell tartani, hogy mielőbb megoldják az esetleges problémákat." - XP? Már Win 10-es gépeink se nagyon vannak. Az IT sem szeret feleslegesen sokat dolgozni, ahogy megvolt a többhónapos Win11 teszt, szép sorban át lett minden állítva rá. Van 5 srác többszáz PC-re/laptopra meg soktucatnyi Windows szerverre (a kismillió alkalmazás mellett), fene fog XP-vel meg Win 7-tel tökölni 2026-ban. Pláne, hogy az új vásárlású cuccok mind 10/11-et követelnek meg.
-
Szirtimorc
senior tag
Én se értem, hogy miért nem tudták benne hagyni szegény Worpadot. Ezt is utolérte a fejlesztés mánia. Pedig hozzá se kellett volna nyúlni, készen van pénzbe nem kerül. Azt, meg hogy hányan használták, honnan is lehet tudni??? Azért mert azt mondják, az biztos úgy van. RTF-re a legegyszerűbb volt. Csak valami új szokás, hogy mindent fejleszteni kell. Ha meg épkézláb új ötlet nincs, akkor jön hogy ami jobb oldalon volt azt balra rakják, ami kék az zöld lesz, ami meg zöld volt az kék, esetleg még belefér egy-két új bug. Fejlesztés letudva, a részvényesek tapsolnak.
-
King Unique
titán
Pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni, pl. én sem nagyon használom a WordPad-ot, jegyzettömböt sokkal inkább. Ami azért is van, mert ha szövegszerkesztés, akkor általában eleve telepítve van valamilyen Office csomag és máris okafogyottá válik az előbbi használata, a számos elérhető ingyenes szövegszerkesztő program mellett pedig a károkozós mantra sem reális.
-
ha3flt
tag
válasz
King Unique
üzenetére
Ez az a blabla, ami nem érdekel, nincs arányban a ráfordítás a kárral, amit okoz. Amikor több évtizede a cégünk nem akart az IE mellett más böngészőn is jól működő szolgáltatást fejleszteni, mert az csak néhány százaléka a felhasználóknak, az már akkor is több tízmillió felhasználót jelentett. Ráadásul az ügyfeleink jelentős része közülük került ki, akik marhára boldogtalanok voltak. : -) Tényleg nincs értelme ilyesmiről vitatkozni.
-
King Unique
titán
válasz
Necroman_Mk2
üzenetére
Nyilván NEM, azokra a rendszerkövetelményeknek nem megfelelő PC-ken amikre mókolással lett Windows 11 telepítve, azokon az újabb verzióra frissítés (pl. 25H2) is csak mókolással megy. Ellenben a havi kumulatív frissítéseket kapja rendesen, ami Home és Pro valamint Education és Enterprise kiadástól függően 2 és 3 éves támogatási idő, addig lehet egy-egy verziót aktív támogatással (addig kapja a frissítéseket) használni.
Már akinek, nekem pont az tetszett a kezdőképernyőben, hogy sokkal több ikont ki lehetett oda pakolni mint a régi Start menübe, csoportokba rendezni, stb. + Ott van Windows 8 óta a WinX menü, ahonnan egy kattintással elérhetők a rendszeszközök, az egy nagyon hasznos fejlesztés volt és a Windows 10-ben és 11-ben is nagyon praktikus.
-
ddekany
nagyúr
válasz
Szirtimorc
üzenetére
a tálcát meg nem lehet vékonyítani, csak hogy többet lehessen görgetni. Komoly előrelépés ez is
A vicc, hogy először 11-el elvették az tálca oldalra rakást, és utána később, csak hogy sót hintsenek a sebbe, egy frissítéssel elrejtették a vékonyabbra rakás lehetőségét is! Mert technikailag amúgy tudja továbbra is (mivel támogatja a DPI skálázódást is, ami egy erősebb elvárás).
Mentségükre legyen mondva, hogy az Edge tudja oldalra tenni a füleket. De már látom, hogy egy frissítéssel ezt is elveszik, mondván kevesen használták. (Itthon persze van Vivaldi meg Brave, de munkahelyen csak az Edge tudja ezt.)
-
Necroman_Mk2
őstag
Ez a kötelező frissítés azokon a gépeken is végbemegy, amiknek a hardverkövetelménye nem felel meg a W11-nek, és csak mókolással lehett rájuk föltenni az OS-t?
#56 King Unique "csak hát a Start menü hiánya + modern appos kezdőképernyő miatt lett jól lehúzva"
Ezt teljesen joggal húzták le, mert ugyan a mobilok és tabletek érintőképernyőjén jól működött (volt a feleségemnek Windows-os mobilja), de PC-n egérrel sokkal körülményesebb volt a kezelése. És itt nem annyira a megszokás, sokkal inkább a kevésbé hatékonyság volt az, ami miatt lehúzták.#102 ha3flt Én is használtam a WordPadot, mert egy egyszerú, de kezelhető szövegszerkeztő alap formázással. Winre nem akartam LO-t telepíteni (Linux alatt van), a MSO-tól meg az ára tart vissza otthoni használattól.
-
King Unique
titán
A WordPad a Windows része egészen 1995 óta, a Windows 95-ben jelent meg először. Viszonylag kevesen használták a Word szövegszerkesztő bővebb felszereltsége miatt.
Ennek oka a Microsoft állítása szerint az, hogy nagyon elavult már a WordPad. És sajnos valóban, semmilyen fejlesztés nem történt azzal kapcsolatban, szinte ugyanaz maradt a közel 30 éves program, mint annak idején. Ez azzal magyarázható többek között, hogy az Office csomagon és a Word fejlesztésén volt a hangsúly. Valamint a jegyzettömb is átesett némi fejlesztésen az évek során.

Az hogy régi, elavult és kevesen használták = tény, ezen nincs mit firtatni, meg pláne ha kb. minden cikk erről szól a témában és nem az ellenkezőjét állítva...
-
brd
nagyúr
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Egyre jobb, alkalmazkodik, aha. Csak így hirtelen 2: Állítsd már be kérlek több sorosra a tálcát (korábban lehetett)! Vagy a Shadow Copy időközét az általad kívántra a rendszerpartíción (hogy a file-ok előző verzióiból általad kívánt időpontokban készüljön másolat) - szintén korábban lehetett. Az első hiánya nekem különösen fájó (szerencsére van (még?) rá 3rd party megoldás), mert nagyon messze vagyok egy átlag felhasználótól, akinek 2 db ablak van nyitva. (De szerencsére már csak céges környezetben kell használnom ezt a hulladék OS-t.) Soroljam még?
-
ha3flt
tag
"Általában régi, elavult vagy alig használt dolgokat szednek ki mint pl. a WordPad"
Hazugság. Ez egy több mint 30 éve használt, a rendszer egyik alapformátumát egyedül szerkeszteni képes kis helyigényű, hasznos és használt, programnyelvek által is támogatott sőt használt tartozék, aminek a karbantartási költsége elenyésző lehet.
Nyomtatványok, jogi dokumentumok, levelezőrendszerek, programok közötti clipboard-formátumok alapulnak rajta, népszerű fejlesztőrendszerek még mindig tartalmazzák. Mert_Az_Emberek_Nem_Használják. Hát hogyne... Helyette telepíthetsz egy komplett valamilyen office-t, kezdve a sajátjukon, felhős, Internethet kötött sz.rokat vagy egyéb third-party megoldást. Egy karakteres szövegszerkesztő alkalmatlan arra, hogy rtf használatára kiegészítsék, az egy új program lesz, akárhogy is látszik majd kívülről.
Az igaz, hogy 2023-ban elkezdték a kivezetését, meg amúgy is balf.kodtak vele az évek során nem egyszer, mikor doc fájlokat is meg tudott nyitni, csak rosszul stb., szóval nyilván lehet azt is mondani, hogy ja, kérem, ez megtisztulás és haladás, hiszen sok mindent ebbe a megoldásba már nem érdemes beleépíteni - de lehetne mutatni hasonlóan régi technológiákat, amit a felhasználóikkal törődő, az ensh.ttification-ben ilyen magas szintre még nem jutott cégeknek eszükben sincs eltávolítani, akármilyen új fejlesztéseket is vezetnek be közben, mert tudják, hogy kárt okoznak vele. A terelés abszolút jellemző.
-
King Unique
titán
Nem-nem, mert én érdemeben hozzászóltam itt többször is az eredeti témához, rendszeresen használok Windows 10-et és Windows 11-et is, valamennyire érték is hozzájuk, írni a tények mentén szoktam és több esetben hivatkozásokkal is alátámasztom az állításaimat hogy tényleg úgy van, stb. Ellenben te ezt már ugye nem feltétlen mondhatod el, pont ezért nincs miről beszélni és ne akard ráfogni másra.

-
cami][us
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Ha valaki trollkodik, az te vagy.
-
King Unique
titán
Milyen minden normális rendszeren és mi 10 éve, azokon amiken sokáig még az ATA TRIM sem működött normálisan és kézzel kellett tákolni, sőt USB-s külső SSD-knél még manapság is? Na ne röhögtess.

Amúgy most miért is írtál ide, használsz egyáltalán Windows 11-et és hozzá tudsz szólni érdemben a cikkben lévő frissítés témához, vagy csak szokás szerint trollkodni jöttél ide? Persze csak költői kérdés volt, mert nyilvánvaló hogy az utóbbi.

-
cami][us
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
NVMe SSD gyorsítás,
Szóval annak örüljünk, ami a minden normális rendszeren már majdnem 10 éve alap.

btw maga a """hír""" a szerverre utal, azóta ez alapbeállítás az asztali szutykon is, vagy még a regeditben kell turkászni?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
#95 Majd mindjárt te is megkapod az önkéntes helpdesk salesman-től, hogy a kevesebb több.
-
Szirtimorc
senior tag
Nekem konkrétan hiányzott, sokszor használtam a jobbegérgomb - új - rtf file funkciót. Ráherkeltem a 11-te is, de a 85 éves anyukám, aki egyébként nem is rossz user (word, excel képletekkel-kereszthivatkozásokkal, webbank stb gond nélkül megy), már nem tudta nélkülem megoldani. majd King Unique megírja, hogy ez milyen innovatív fejlődés.

Vagy a sima jobb egérgombos funkciók legsűrűbben használt részét almenübe rakni is agyrém. Persze azt is át lehet varacskolni, de miért kell ilyen hülyeséggel birkózni? Az meg külön szívfájdalmam, hogy a monitorok egy szélesebbek, a weboldalak egyre magasabbak, a tálcát meg nem lehet vékonyítani, csak hogy többet lehessen görgetni. Komoly előrelépés ez is. -
King Unique
titán
Ha valami nyilvánvaló előny, akkor azt nem kell külön magyarázni és bizonygatni hogy az. Sőt, aki nekiáll firtatni, meg úgy hogy semmivel nem tudja alátámasztani az ellenkezőjét, az szimpla trollkodás, semmi egyéb.

Tehát amire van több ingyenes megoldás is, adott eszköznél már az audio driver is tartalmazza a támogatást, akkor arra nagy trollkodva ráfogod hogy az nem megoldás, jön megint a "miért-miért", hú...

Esetedben, sokaknál meg eddig is külső médialejátszó program volt telepítve natív támogatással, vagy az eszköznél már az audió driverben is ott volt a támogatás,.Ha derogál még rákeresni is, akkor nem világos miért ragozod már ki tudja hány hozzászólás óta. De persze most megvilágosodhattál, mert én megtettem helyetted.

Most is mennek gyorsan a beépített alkalmazások, értesítések / reklámok már a telepítés OOBE fázisában és utólag a gépházban is kikapcsolhatók. A "kötelező account használata nélkül", mármint érthetően és szakmai nyelvezettel a Microsoft-fiók lehet és lehet anélkül helyi fiókkal is használni Windows 10/11-et, mert egy felhasználói fiók nyilván mindenképpen kell a rendszer használatához.
Nem válaszolnék, ha nem traktálnál folyamatosan ezekkel a válogatott "okosságokal", bár szórakoztató, mert rendre tele vannak hiányos, pontatlan és téves állításokkal, ezekre aztán lehet mit írni.

-
ddekany
nagyúr
válasz
<Adamsky>
üzenetére
Ott az, Otlookban nem más! Szóval házon belül (MS) sincs egység.
PowerToys: Kb. ez kéne legyen az alap (from other progams -> Text only). Nagyon de nagyon ritkán akarja valaki a formázást átvinni két alkalmazás közt. Annyi, hogy bár a "text only" jobb mint a semmi, de igazából kéne valami "barebone HTML" formátumot is felfedni, ami csak szemantikai elemeket használ, mint P, UL, OL, LI, EM, stb., de nem visz magával fontot, betűméretet, stb. Ez lenne a valódi megoldás. De hát ilyen alapvető dolgokra nem figyel senki, csak a csilivi csillagrombló giga-AI-fícsörökre, amivel lehet hetvenkedni, hogy váááá nézd! Ez, hogy nézd, lehet vergődés nélkül vágólapozni, meg hatékonyan sok ablakot kezelni (munka...), hát arra nem lehet önkielégíteni a színpadon.
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Miért lenne nyilvánvalóan előny, főleg ha olyan funkciókat kap, ha amikkel rendelkező wordpadot sem használták? Téged kérdezlek, mert te válaszolsz lelkesen a kiváló meglátásaimra

Nem értem miért megoldás egy olyan eddig működő dologra az, hogy töltsek le külsős programot, vagy majd valamelyik gyártó megoldja az eszközén. Esetembe egy meglévő jól működő funkció tűnt el, amivel addig semmi probléma nem volt.
Nem akarok emiatt keresgélni meg kutakodni, hogy egy állítólagos "funkció" frissítés által elvett funkciók pótlását oldjam meg.
Hidegen hagy a AI-os paint, meg jegyzettömb az OS és beépített eszközei menjenek továbbra is gyorsan, megbízhatóan, reklám mentesen és kötelező account használata nélkül.
-
King Unique
titán
Le lett már írva az is, hogy a jegyzettömb nem lett kevesebb, hanem pont hogy több, ami nyilván előny. Amúgy meg kérdezd a Microsoftot, ne engem traktálj a fárasztó, direkt értetlenkedő buta kérdéseiddel.
Le lett írva már világosan többször, hogy sok médialejátszó program alapból tartalmaz AC3 támogatást, mint pl. a VLC is. Ha megy a webes kereső használata, akkor a Microsoft weboldalán az is le van írva világosan, hogy az eszközgyártók is biztosítani szokták a támogatást, amit pl. az ASUS is megerősít. + Ott van szintén ingyen a kodek pakk is, ami nem világos mért lenne bloatware. De értetlenkedjél csak tovább és ragozd még 10 hozzászóláson át a nagy semmit.

Neked, ami kb. semmit nem jelent, meg szerencsére nem minden felhasználó és pláne fejlesztő vélekedik így. Az meg külön röhejes, hogy a felsorolt 2-3 tucat hasznos újításból csak odáig sikerült eljutni, hogy PWA és AI, ami amúgy a Windows 10-ben is van és amúgy kikapcsolható abban és a Windows 11-ben is. Ha már AI, akkor biztos népszerű böngészőket, webes keresőket, közösségi médiát, webáruházakat sem használ, meg azokba is van manapság AI.

-
<Adamsky>
nagyúr
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Ha nem használták a Wordpadot a képességei miatt, akkor miért kezdik el átemelni a Notepadba? Érvelésed szerint olyannal bonyolítanak meg egy egyszerű jól működő eszközt, amit amúgy sem használ senki (ami így is van)
Hogyan oldható meg az AC3 támogatása ingyenesen? Semmilyen bloatware kodek pakkot nem akarok ahelyett telepíteni, ami eddig probléma nélkül működött.
Nekem a Win 10 / 11 újításai (egyre lassúbb bloatware PWA-s appok, AI erőltetése) összességében inkább negatív volt. S hát mások is hasonló véleményen vannak.
-
King Unique
titán
Általában régi, elavult vagy alig használt dolgokat szednek ki mint pl. a WordPad, amikért annyira nem kár, meg ha annyira kell, akkor pl. az AC3 támogatása továbbra is megoldható ingyenesen. Ja, meg X évenként kiszednek 1-2-t ilyet, helyette meg bekerül 10-20+ hasznos újítás, szóval nem mintha annyira negatívan hatna összességében a képességekre.

Nem úgy tűnik, meg a "telepítünk olyan szoftvereket, amik az előző Windowsokban benne voltak" is ellentmondásos, az előző válaszban ki lett fejtve miért...
-
zykzeck
junior tag
Szvsz. minden frissítés kötelező. Nem hiába fejlesztik ki.
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
S annak mi köze, hogy milyen 3rd party programokat használnak egyesek, hogy képességeket szednek ki a Windowsból?
Én nem tagadok semmilyen tényt. Tisztába vagyok vele, hogy a fentebb említett komponensek változnak. Az hogy előnyösen vagy sem az más kérdés. S marhára nem ennek kellene lennie egy OS fejlesztés fókuszának.
-
<Adamsky>
nagyúr
"Te se dolgoztál még nagy hülye multinál ... " – pedig de (IBM).
Épp azért írtam, hogy általában lehet kérni "exception"-t. De, az is igaz, hogy cég és cég között is óriási különbség lehet. Én csak azt mondom, hogy ha valami keresztül lehet verni a folyamaton, akkor az egy ilyen teljesen ingyenes MS kiegészítő alkalmazás.#82 ddekany
" ... nem egy egyedi igény, hogy ne vigye az önkényes formázásokat át a weboldalról az emailbe ... "
Nem egyedi, de hidd el, hogy ha holnap változtatna a működésén az MS, akkor hatalmas parasztlázadás lenne.
Egyébként ha pont weboldalról → e-mail-be szeretnél másolni szöveget formázás nélkül, akkor arra ott a Ctrl + Shift + V
-
King Unique
titán
Ez sem pont így van, mert bizonyos feladatokra a 3rd party programok telepítése ugyanúgy jellemző régóta a korábbi Windowsoknál is, nyilván ott sem mindenki kizárólag csak a beépített WMP, Filmek és TV / Médialejátszó alkalmazást használja. A beépített programoknál a Windows 11-ben lévő fájlkezelő, feladatkezelő, parancssor / terminál, Paint, jegyzettömb, biztonsági mentés, stb. pedig már eleve többet tudnak mint a Windows 10-ben lévők, tehát összességében pont megvan a fejlődés.
Ezek tények, amiknek a tagadása az, ami kínos.
-
ddekany
nagyúr
válasz
<Adamsky>
üzenetére
Én speciel a végtelenségig kicsontozott rendszer híve vagyok
A vágólap az OS (UI shelljének) alapszolgáltatása. Ez meg nem egy egyedi igény, hogy ne vigye az önkényes formázásokat át a weboldalról az emailbe, stb. Ez egy használhatósági kérdés inkább.
De amúgy nagy értéke van annak, ha van egy egységes alap. Fájkezelő stb. Ha beesel munkahelyi, ügyfél, rokon, stb. egy gép elé, tudd rutinosan használni.
Az előbbiek okán az alap rendszer (ugye Win-ből legalább vannak ilyen lightweight változatok) sokkal kevesebb helyet foglalna
A gond, ha az alapfunkciók bénák. Azok eleve nem foglalnak sokat. (Igazából ha figyelnének erre, manapság nevetségesen keveset foglalnának.)
Miért ne lehetne?
Bürokrácia... nagy cégeknél simán lehet hogy nem reális elérned. A valóságban könnyebbség, ha az alapvető munkahatékonyság dolog be vannak építve.
Nekem az az agyhalott, hogy ha szöveget másolsz, akkor az formázottan történik
Meg szinte minden esetben mindenkinek. Ezt egyszerűen nem gondolták át, és aztán úgymaradt. Valójában amúgy a struktúrát meg akarod tartani, tehát kb. egy nagyon lecsupaszított HTML szintjét, de betűméretet és típust csak akkor, ha ugyan azon a dokumentumon belül másolszt. De nem akartam ennyire belemenni...
Dráma, hogy a szuper keresőmotorok, fórumok, AI, stb. világában az emberek
Egyrészt nekik csak nyűg, ha nem szakterületük... de persze akkor is a munkaeszközük, szóval elég mazó hozzállás. Na de ami felfoghatlan nekem, mikor a programozók alap funkciókat nem ismernek az IDE-ben...
-
<Adamsky>
nagyúr
"De nyilván sokkal jobb lenne OS szinten az ilyesmi ... "
Lehetne, de ... és ez innentől már nézőpont kérdése.
Én speciel a végtelenségig kicsontozott rendszer híve vagyok. Az operációs rendszer tényleg legyen operációs rendszer (mindenféle csetresz nélkül).
Nyilván rohadtul nem ebbe az irányba megyünk ... elég megnézni a Windows-t és az Android-ot. Sírni tudnék ...
Az előbbiek okán az alap rendszer (ugye Win-ből legalább vannak ilyen lightweight változatok) sokkal kevesebb helyet foglalna, és akár érezhetően gyorsabb is lehetne.
Erre aztán a user azt tesz fel (ld. PowerToys), amit akar.
Persze ez így sokaknak macera, nyűg. Legyen ott minden (is), és mivel ahányan vagyunk annyiféle az igény is, így ezért válik minden "sárnehézzé" (újfent az Android-ot hoznám fel példának: nézzük már meg, hogy milyen számítási teljesítmény kell (?), és mennyi RAM-ot pakolnak ma egy-egy telefonba ...)"Munkahelyen esélyes, hogy nem lesz PowerToys."
Miért ne lehetne? MS termék. Ha nagyon agyon van szabályozva a rendszer, akkor indítani kell rá egy igényt."Nem az igazi, mert nem csapja felül az alapértelmezett eleve agyhalott viselkedést ... "
Itt kezdődnek a gondok. Nekem az az agyhalott, hogy ha szöveget másolsz, akkor az formázottan történik, más meg attól ugrana bakot, hogy átmásol valamit innen, oda, aztán nem ugyanazt látja. Szóval muszáj külön hotkey (amit persze talán be lehetne úgy állítani, hogy az alapértelmezett Ctrl + V legyen az formázás nélküli beillesztés)."Tipikus felhasználónak a segge alá kell tólni a jó megoldást ... "
Na, ez egy teljesen új téma, és már nagyon off-off lenne, de igen. Dráma, hogy a szuper keresőmotorok, fórumok, AI, stb. világában az emberek mégis jobban el vannak veszve (mert elhülyültek / lustultak?) mint azelőtt. -
ddekany
nagyúr
válasz
<Adamsky>
üzenetére
De nyilván sokkal jobb lenne OS szinten az ilyesmi, mert:
- Munkahelyen esélyes, hogy nem lesz PowerToys. Holott ott kell az ilyesmi leginkább.
- Nem az igazi, mert nem csapja felül az alapértelmezett eleve agyhalott viselkedést
- Tipikus felhasználónak a segge alá kell tólni a jó megoldást, különben csak ad-hoc gányol a végtelenségig (és termeli moslék kiementet)
- Az alkalmazások nem feltételezhetik, hogy ez fent van, tehát továbbra is ott lesz az egyedi megoldásuk is. -
<Adamsky>
nagyúr
" ... a vágólapra betett szövegből alapból csak a plain text ... "
Tedd fel a PowerToys-t. Abban van egy olyan fícsör, hogy "Advanced Paste" ... -
ddekany
nagyúr
Olyan fetature-t betehetnének, hogy a vágólapra betett szövegből alapból csak a plain text formátumú változat látszik, kivéve abból az alkalmazásból, ami beletette. Mert 99%-ban csak bajnak van, hogy weboldalból stb. kivágok egy részletelt, és ahova beillesztem, oda viszi a formátumot is. Aztán lehet szenvedni, hogy adott alkalmazásban a plain textként beillesztésre mi a billentyű kombó, vagy hogyan kell elérni, mert mindenben más, még MS cuccai közt sem egységes! Na, ilyen mindennapos praktikus dolgokkal foglalkozhatnának. Csak egy példa, van jópár ilyen.
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Egyre kínosabbak az érveid, hogy attól lesz a Windows 11 olyan feature proof mint a Windows 10, hogy telepítünk olyan szoftvereket, amik az előző Windowsokban benne voltak.
Dehát ha egyesek szerint ez a fejlődés és innováció, részemről legyen. Én elfogadom a szubjektív véleményeket.

-
King Unique
titán
Ezt csak azért írod, mert lehet inkább nálad fogytak el az érvek.
Úgy meg pláne érdekes, hogy még saját bevallásod szerint is szubjektíven írogatsz, de akkor ugye mégis milyen alapon firtatod az objektív állításokat, meg amik több helyütt még hivatkozásokkal is meg vannak erősítve, amik ellenében megint nem tudtál felmutatni semmit, hogy az nem úgy lenne.
Ráfogod az előzőleg linkelt listára is hogy az a 13 db újítás semmi, de amikor megy a kérdés, hogy fel tudsz-e sorolni 13 olyan fontos funkciót és szolgáltatást ami csak a Windows 10-ben van és a Windows 11-ben nincsen, akkor nem nagyon sikerül és max. AC3 meg WordPad.
Ahol az utóbbit amúgy sem használta kb. senki, mert eleve nem teljes értékű irodai program és jellemzően kapásból telepítenek LibreOffice-t vagy Microsoft Office-t, ami miatt megint okafogyottá válik a használata. -
King Unique
titán
Itt többszörösen is tévedésben vagy, mert egyrészt sokáig pont hogy nem volt alap dolog, Windows 8.1 és régebbi rendszereknél a rögzített életciklus pont nem írta elő a rendszer aktualizálását a jelen technológiai követelményekhez, pont azért váltak egy idő elavulttá, de ugyanez az Enterprise LTSC is, annál is rögzített életciklus van. Ami leköveti a változásokat, az a modern életciklus, ami a Windows 10-től lett bevezetve és ott is elsődlegesen az általános kiadásoknál.
Másrészt ha sikerült megnézni és elolvasni az eddig felsorolt újításokat, akkor azoknál azért nem szimplán csak új hardverek támogatása van, hanem számos egyéb fejlesztés is, ezért is fals az állítás és ezért pont annak a szakmai értéke, tartalma a nulla.
Ezt nem világos miféle kifordított logika mentén sikerült összerakni, mert a Windows 11-ben a Paint és a jegyzettömb továbbra is tudja azokat a funkciókat amiket a Windows 10-ben és használható azokra a feladatokra. A lényeg az volt, hogy a Windows 11-ben kaptak új fejlesztéseket, amikkel már többet is tudnak, ami nyilván jó és felesleges bemagyarázni az ellenkezőjét.
Ha akarjuk, akkor igen, ráfoghatjuk, hogy a beépített médialejátszókból a natív AC3 támogatás kivétele visszalépés, de az is csak 24H2 és újabb verzió tiszta telepítésénél érvényes. Ha kell valakinek, akkor viszont tudja telepíteni önálló csomag vagy az ún "kodek pakk" formájában, vagy nem is feltétlen kell, mert a VLC, MPC stb. médialejátszó elvileg amúgy is tartalmazza és sok otthoni felhasználó amúgy is telepíteni szokott külső médialejátszó programot.
Az eltávolítás oka nem tudom mi volt, lehet hasonló licencelése dolog, mint pl. a HEVC-nél. -
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
De amúgy azt mindig külön imádom, hogyha az érvek elfogynak, akkor jön a személyeskedés, hogy én otthon a fotelből megmondom.
Véleményem szubjektív, sosem tagadtam, de objektív érvet, hogy a Windows 11 miért akkora előrelépés használhatóság terén még nem láttam.
Szerintem én is azokból mondtam a legtöbbet, hogy grafikus alrendszer és biztonság terén tényleg történtek előrelépések.
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Értem, tehát beállítunk olyan újításokat fantasztikus feature-nek amik alap dolgoknak kell lennie, mert fejlődnek a hw-ek. Öhm. Ennek szakmai értéke nulla

A jegyzettömb felpimpelése meg nettó faszság
Ultragáz, hogy egy operációs rendszer elveszti egyetlen egy plain szövegeditorját. Konkrétan eszközt kell már keresni windowson is, hogy ne legyen semmilyen formázási marhaság ha egy text filet akarok szerkeszteni. Régen erre külön volt a Notepad meg a Wordpad. Persze utóbbit azt valamiért kihajították, aztán beemelik a képességeit a Notepadba. Logic xDÉs már azt is beállítjuk "feature"-nek, hogy nem játsza le eddig azokat a dolgokat, amiket eddig lejátszott és ehhez is keressünk külső alkalmazást
Remek 
Amúgy abszolút egyetértek. Egy operációs rendszerben ne legyen semmilyen katyvasz alkalmazás alapból csomagolva, amiknek funkcióit ráadásul állandóan változtatják. Pl Weather, Mail, meg az AI eszközök.
Legyen egy pure alacsony hw igényű tiszta / konfigurálható Windows megoldás az MS részéről, s mindenki szabadon eldönti mit telepít rá
Természetesen kötelező MS account és reklámok nélkül.Hja amúgy a Terminal amúgy az tényleg jó lett. Valszeg fejlesztők csinálták maguknak, ezért lett ilyen jó

-
King Unique
titán
Mármint szerinted, mások szerint meg hasznos újítások és nem véletlenül lettek kiemelve. Na meg írtam, hogy azok csak a kommersz funkciók, azon kívül még van egy rakás újítás és fejlesztés, mint pl. NVMe SSD gyorsítás, Windows Update fejlesztés, Paint és jegyzettömb fejlesztés, 80 Gb/s USB4 V2 támogatás, Wi-Fi 7 támogatás, 1000 Hz monitorok támogatása, stb. De hasznos újítás volt a fájlkezelőben a tabok/fülek bevezetése is, amit megkapott a jegyzettömb, terminál, stb. is. + Ez folyamatosan bővül és bővül, tehát nem is a teljes és végleges lista. Na persze ezekre is biztos ráfogod majd szubjektív szakértéssel otthon a fotelből, hogy ez "semmi" és akkor az úgy is van, mert csak.

Új fogalom született, már nemcsak frissítéstagadók, hanem funkció- és újítástagadók is vannak.
Igen, a Windows 11 24H2 verziótól valóban nincsen már natív AC3 támogatás, de akik Windows 10-ről vagy Windows 11 23H2 és régebbi verzióról upgrade-eltek, azoknál megmarad. Külső codec csomag nem feltétlen kell, mert VLC és társai külsős médialejátszó programokban van a leírás szerint natív AC3 támogatás.
-
hapakj
őstag
válasz
<Adamsky>
üzenetére
Hidd el, van az is. Itt is akadt ...
- mármint úgy értettem, hogy nem a biztonsági és minőségi frissítések felé van ellenszenv, hanem amikor jól bevált működő dolgok tűnnek el, változnak meg.Egy ideális világban ezt szét kellene választani, de ez a valóságban nem kivitelezhető.
- technikailag viszont semmi akadálya nincs, azt hogy nem teszik az csak üzlet, ami persze érthető.Új "fícsör" pedig kell, mert úgy adható el a termék, ill. úgy tűnik majd up-to-date-nek.
- sajnos ez is így van és tényleg a "fícsör" a találó elnevezés, mert sokszor nem egy konstruktív / kreatív előrelépés, hanem pusztán csak egy kényszeres és nem feltétlen pozitív változás. -
<Adamsky>
nagyúr
"Nem gondolnám, hogy itt frissítés tagadásról van szó."
Hidd el, van az is. Itt is akadt ..." ... indokolatlanul elvesznek funkciókat/kompatibilitás, olyan újakat hoznak be, amik sokaknak feleslegesek, csak növelik a hw igényt."
Igen, ez probléma. Mármint, hogy van "a frissítés" és abban – pláne az ilyen nagy csomagok esetén – keveredik, hogy mi a sec. és mi a feature update.
Egy ideális világban ezt szét kellene választani, de ez a valóságban nem kivitelezhető.
Új "fícsör" pedig kell, mert úgy adható el a termék, ill. úgy tűnik majd up-to-date-nek."Amúgy elégedetlen vagyok én minden OS-sel legyen az Android ... "
Na, én a droid-ra sokkal, de sokkal jobban ki vagyok akadva mint a Windows-ra.
Igazából ezért sem (vagy leginkább ezért nem) értem a nyavalygókat. Ha holnap olyanná tenné az MS a Windows-t, mint amilyen már évek óta az Android, na akkor lenne nagy pislogás, azt hiszem.#67 King Unique
" ... jellemző szokott lenni, hogy még meg sem jelent az új verzió, de már hetekkel előtte azt kérdezgetik a téma topikjaban, hogyan lehet azt feltenni ... "
Igen, erről a típusról meg is feledkeztem. Akinek az a fétise, hogy a leges-leges-, de tényleg legeslegújabb build-en álljon a gépe. Aztán, ha ne adj' Isten mégsem úgy működik minden, ahogy elképzelte, akkor megy az értetlenkedés.
#66 +1 -
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Úgy írod mintha az a 13 pont nem lenne épp elég
- igen úgy írom, mert ez tényleg kb semmi, amekkora hype-ot raknak a Windows 11 (igazából Windows 10.1) alá.S igen én is tudok hasznos fejlesztésekről, pl a WDDM 3.x hasznos fejlesztéseket hozott Windows 11-ben. A Security megoldásokat elismerem Windows 11-ben, bár jelentős részét Windows 10-ben prototipizálták. Abba is bekerült a Core Isolation, meg a Virtualization Based Security. Windows 11-ben ezeket kb kötelezővé tették, s megemelték a hw követelményeket, hogy hatékonyan menjenek.
De ettől még nem látom előnyösnek a felesleges feature változtatásokat, meg az eszközök / utility-k lecserélését megváltoztatását olyanokra, amelyek semmivel se jobbak.
Amúgy még egy feature ami eszembe jutott és problémát okozott Windows 11-el. Már nem tartalmaz AC3 audio codeket. Semmi problémám nem volt eddig a beépített medialejátszóval, s azért használtam mert bizonyos mediumok esetén az kezeli korrektül a HDR-t. Windows 11-el viszont hiányzik az AC3 codec. Megvettem volna storeból pár 100 forintért, ha lenne rá lehetőség, mint más codeceknél, de nincs.
Viszont az a vicces, ha felraksz Windows 10-et és upgradeled 11-re akkor megmarad s végül ezt tűnt a legjobb megoldásnak, mindenféle kétes kodekpakk telepítése mellett.
-
King Unique
titán
válasz
<Adamsky>
üzenetére
Itt egyrészt vsz nem is mindenki olvasta el rendesen, hogy pontosan milyen frissítésről van szó és miért van annak előbb-utóbb történő telepítésére szükség.
Másrészt lehet már amúgy is 25H2 verzió fut nála és akkor eleve nem is érintik a most leírtak. Meg ezen a fórumon is jellemző szokott lenni, hogy még meg sem jelent az új verzió, de már hetekkel előtte azt kérdezgetik a téma topikjaban, hogyan lehet azt feltenni, képesek egyesek akár Insider Release Preview változatokat is telepíteni, mert nem bír várni 1-2 hetet, majd utána meg így + úgy a frissítések.
-
King Unique
titán
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Mármint saját maga kérte és engedélyezte a gépház Windows Update menüben, vagy a teljes képernyős értesítésnél az upgrade-et Windows 11-re, mert felhasználói megerősítés nélkül eleve nem frissül a Windows 10 Windows 11-re.
Na meg ez is kizárólag azokon a PC-ken történik, amik maradéktalanul megfelelnek a rendszerkövetelményeknek, mert ha nem, akkor fel sem ajánlja.
A "vissza sem lehetett már állítani" akkor reális, ha az upgrade után törlődik a Windows.old mappa, amit a rendszer csak 10 nap után töröl automatikusan, vagyis bőven van idő visszaállni. De ha készült előtte képfájlba mentés, akkor nyilván abból is vissza lehet állítani. Ahogy a funkciófrissítés célverziójának megadásával az is beállítható, hogy felajánljon-e adott verziójánál újabbat a Windows Update vagy sem.
Szóval ennyit az otthoni környezetben sincs választás állításról, meg pláne hogy még 1 év ingyenes ESU-t is kaptak, amiből kis trükközéssel akár többet is lehet csinálni.Ez a frissítős mese megint érdekes, mert a Windows 10-nél és a Windows 11-nél is kb. azonos a frissítési módszer, mindkettőnél eleve kumulatív frissítések (CU) vannak, mindig a legutóbbi, legújabb kumulatív frissítést (LCU) tölti le és telepíti a Windows Update, ami ennek köszönhetően viszonylag hamar megvan.
Kinézet...mármint kicsit más lett a dizájn, meg középre lett helyezve a Start menü, ami pár kattintással eleve balra igazítható a megszokott helyre, gépházban kicsit átrendezve, logikusabbá és átláhatóbbá téve itt-ott a menü, aztán kb. ennyi.
Megszokni van akinek fél vagy pár óra, másnak esetleg pár nap, de aki használt Windows 10-et és tudta kezelni, annak a Windows 11 sem fog gondot okozni, meg pláne hogy elég hasonló a két rendszer, a Windows 11 lényegében a korábbi Windows 10X projekt folytatása. 
-
King Unique
titán
Nem, továbbra sem világos hogy miről.
Úgy írod mintha az a 13 pont nem lenne épp elég, ami ráadásul nem is a teljes lista, mint már le lett írva. Na meg ha megfordítjuk, akkor te vsz nem tudnál felsorolni 13 olyan pontot, ami csak a Windows 10-ben van meg és a Windows 11-ben pedig nincsen.
Eddig leginkább a tálcát emlegették, hogy nem lehet úgy testreszabni mint a Windows 10-nél, de a hírek alapján már ez sem sokáig lesz téma.
Mondjuk eleve beállítható, hogy alap vagy bővített keresés legyen-e, ki legyenek-e zárva pl. a rendszermappák a keresésből vagy sem, ahol a bővítettnél már jóval több dolgot kilistáz a kereső.
-
hapakj
őstag
válasz
<Adamsky>
üzenetére
Vagy még pl a Windows 10 posta alkalmazás, semmi problémám nem volt vele, szívesen használtam. Jobb szeretem ha valaminek dedikált alkalmazása.
Annak lecserélése is elég nyögvenyelősen sikeredett.Megmondom őszintén magamnak én semmilyen új funkciót nem fedeztem fel, ami hasznos lenne, de eleinte valami borzalmas lassú volt az új app. Szerencsére sokat javult-e téren, de igazából semmi okát nem láttom miért lett lassabb.
(Technikailag tudom miért, mert gondolom ezt is átírták olcsóbb munkaerővel valami PWA-s kacatra, de a user meg tud várni, meg amúgyis vegyen újabb Windows 11 kompatibilis gépet
)de volt is hír, hogy az MS is érzi, hogy ez gáz
-
hapakj
őstag
válasz
<Adamsky>
üzenetére
Nem gondolnám, hogy itt frissítés tagadásról van szó. A frissítések igenis fontosak a biztonság és az újabb hw-ek kihasználása miatt.
A probléma ott van, hogy a nagy "funkció" frissítések össze vannak mosva ezekkel, indokolatlanul elvesznek funkciókat/kompatibilitás, olyan újakat hoznak be, amik sokaknak feleslegesek, csak növelik a hw igényt.
S ez a manapság jellemző szoftverminőség esés miatt egyre zavaróbb.Pl Régen nagyon szerettem a Windows 10 időjárás Appját. Letisztult volt, telefonon, tableten és desktopon ugyanaz a felület fogadott jól átlátható adatokkal. Aztán lecserélték egy sokkal lassabb még az új gépemen is döcögő weboldal alapú változatra amiben még REKLÁMOK! is vannak. Ez nem fejlődés. Ez lustaság.
Megjegyzem azóta az Apple ökoszisztéma szállított egy olyan Weather alkalmazást, ami olyan mint régen a Windows 10-é volt.
Amúgy elégedetlen vagyok én minden OS-sel legyen az Android, iOS, Windows, macOS, ahol az új kevesebb mint régen.
-
<Adamsky>
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
" ... ennek ilyen cikket kreálni, kész vicc."
Egy pillanatig én is csak forgattam a szemem, hogy miről is van szó? Ez már "múlt idő".Úgy egyébként mindig döbbenettel olvasom a frissítés-tagadók érveit, aztán kis idő elteltével egy másik topic-ban – de ugyancsak itt a PH!-n – a derpegést azon, hogy adott telefon miért nem kap frissítést.
Eleve megérne egy mélyebb elemzést, hogy milyen szinten vagyunk elfogadóak a Google rendszerével az Android-al, ill. az Android-os telefont gyártókkal, miközben a Microsoft-ot mindenért is szidjuk. -
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Igen. Épp erről beszélek.
Még a windows marketingeseinek is csak 13 pontot sikerült kiszenvedni, ami nincs meg a Windows 10-ben vagy ne lehetne
Ezek közül több is gamer vagy eléggés specifikus vonatkozású. Pl AutoHDR csak azokkal a játékokkal működik amikre külön megcsinálják. Az RGB eszközök kezelése sem egy általános usecase. Exklúzív fullscreen mód Windows 10-ben is volt bár ott tudom bénáztak vele, hol kivették, hol nem.
Az intelligens start menü meg egy nagyon jó vicc. Én nem is tudom mire jó manapság.
Windows 7-ben volt a legjobb beírtál valamit és marha jól megkereste még fileokban is. World, Excel, szöveges dokumentumokban.
Manapság meg bejön valami total unrelated bing találati keresés. A startmenü a legjobb példa arra, hogy egy funkciót hogyan bénáztak el sorozatosan a Windowsban
-
janos666
nagyúr
válasz
69Raizen69
üzenetére
az ember a leggyengébb láncszem
Műrmint az az ember, aki hetekig-hónapokig elnapolja a biztonsági frissítéseket?
-
JulianSinulf
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Céges környezetben nincs választás. Ha kihullik egy hardver, akkor az újra a legújabb oprendszer megy. Ennyi.
Sokaknál otthoni környezetben sincs választás. A párom laptopja annak ellenére frissített W10-ről W11-re, hogy ezt egyszer már eljátszotta és vissza lett állítva és meg lett neki mondva, hogy nem kell, aztán egyszer úgy lefrissítette magát, hogy vissza sem lehetett már állítani.
Szóval ezt a magas használati arányt inkább hagyjuk. Főleg, hogy a cikkek általában arról szólnak, hogy milyen nehezen nyer teret a W11 a W10-zel szemben. Ha esetleg változnának a számok, akkor az főleg a kényszernek köszönhető és nem azért, mert jó vagy jobb, mint az elődje és ezt akarják az emberek.Objektív véleményt egy csomó szempont alapján lehet nézni.
Pl. W10-nél nem tűnt fel, hogy a párom laptopja frissít. Mivel home, ezért ez nem kikapcsolható. W11 esetén baromira pörögnek a ventik és általában sokáig is tart. És nem valami gagyi olcsó sz@rt vettem neki, hogy indokolt legyen.
A múltkor nyomtatni akart és nem sikerült átküldenie a nyomtatóra a fájlt. W10 alatt ezzel nem volt gond. Szerencsére a helyi hálózatát nem cseszte el, így átküldte egy W10-es gépemre, ahonnan gond nélkül kinyomtattam.
Aztán ott van a kinézet. Ez nem szubjektív, ez teljesen objektív. Az ember megszokott valamit. Ha kellett, akkor pontosan tudta, hogy hol kell keresni, hova kell klikkelni. Most másképp néz ki, így több idő megcsinálni ugyanazt a műveletet, máshova kell kattintgatni. Szerintem az idő, míg eléri amit szeretne, elég objektív.
Emellett ez az IT-soknak is baromi macerás lehet, mert, ha egy cégnél XP-től W11-ig minden van, akkor nekik mindent is fejben kell tartani, hogy mielőbb megoldják az esetleges problémákat. És egy-két gépet már csak a hardver miatt sem lehet lecserélni.Máskülönben adott tesztgépeken egy csomó objektív tesztet lehetne csinálni olyan szempontok alapján, hogy melyiket gyorsabb telepíteni, melyik igényel kevesebb olvasást, bevitelt, kattintást. Melyiket lehet a leggyorsabban használatba venni.
Melyiken mennyi idő, mennyire egyszerű (klikkelések száma, olvasni való) egy nyomtatót vagy BT eszközt párosítani.
Mennyi idő a gépnek megnyitni ugyanazt a programot.
Ezek mind mérhető dolgok, melyekből kiderülhet, hogy melyik a jobb.
Természetesen lehetne támadás ellen is tesztelni, melyik, mit és mennyire bírja. Bár itt azért felmerül egy olyan lehetőség, hogy vannak egyéb biztonsági programok is, melyek bár a win hibákat nem javítják, de nem is tudni, hogy mennyire engedik kihasználni őket.Szóval sok objektív tesztet lehet csinálni.
-
King Unique
titán
Igen, az jól látszik a most leírtakból is, hogy szubjektív...
Csak mert például az sem igaz, hogy nem nyújt semmilyen előnyt, amit "A Windows verzióinak összehasonlítása" leírás is jól szemléltet, hogy milyen olyan új, az általános felhasználói réteget is érintő funkciók és szolgáltatások vannak a Windows 11-ben, amiket a Windows 10 nem tud, vagy csak korlátozottan. Na meg ezek csak a kommersz funkciók és a jéghegy csúcsa, mert a teljes lista nyilván jóval hosszabb, + a modern életciklus lévén folyamatosan bővül.Ez mondjuk igaz, a Windows 8/8.1-nek nyilván betett a Windows 10 megjelenése is. De akkor meg a Windows 10-et ekézték, mert egye mindig az aktuálisat, a legújabbat kell.

-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Ja azokat láttam, s az vajmi kevés ahhoz hogy a Windows 11 egy értelmes előrelépés legyen a Windows 10-hez képest.
Persze, hogy szubjektív véleményem van. Mint már említettem, nem igazán lehet objektív állítani hogy egy OS használatóságban jobb-e vagy sem, ezek egyéni preferenciák s ezt te sem cáfoltad meg.
A Windows 11 sokaknak semmilyen előnyt nem nyújt a 10-hez képes, sőt abszolút problémásabb.
A Windows 8/8.1 sorsát azért az is megpecsételte, hogy még a Windows 7 támogatási időszakában meg jelent a Windows 10, ami nagyon sokat javított a felhasználói élményen és kényelmesen lehetett váltani a 7-ről a Windows 10-re.
-
King Unique
titán
Többen írtak neked és kifejtették hogy miért nem értenek egyet a véleményeddel, ott van, vissza lehet olvasni.

Ennyi erővel a szarozós mantrád is erősen véleményes, az "egyre szarabb" állításod meg konkrétan szakmaiatlan és hiteltelen, mert a számos funkcionális és biztonsági fejlesztés is kapásból ellentmond ennek, + a magas használati arány.

Ez sem pont úgy van, mert ha annyira szar lenne, mint ahogyan próbálod itt beállítani, akkor már a 8/8.1 sorsára jutott volna, de ugye pont nem az a helyzet. Ahol egyébként a 8/8.1 pont nem volt szar rendszer, gyors és stabil volt + belekerült több hasznos újítás is, csak hát a Start menü hiánya + modern appos kezdőképernyő miatt lett jól lehúzva.
Igen, az nyilván közrejátszik abban, hogy a régebbi Windowsok már nem támogatottak, bár még a Windows 10 igen, annál van 1 év lakossági és 3 év szervezeti ESU, + a még tovább támogatott Enterprise LTSC kiadások. De ha aktívan támogatott lenne mindegyik, én már akkor sem használnék Windows 10-nél régebbit. -
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
De mit írtak le? Mondasz valami konkrétumot? Fejlettebb, meg biztonságosabb? Ezt sose tagadtam, hogy talán ez a törekvés megvan, de kétségeim vannak, hogy a mai szoftverminőségi tendenciák mellett ez mennyire valósul is meg.
Az hogy User experience-ben és használhatóságba mennyivel jobb az viszont erősen véleményes, s hát nem hiába került 6 évbe, meg a windows 10 aktív támogatásának leállásába, hogy 2x annyian használják.
S ez utóbbi sem mond igazán semmit, ha ez manapság az egyetlen aktívan támogatott és kapható OS. Objektív vélemény arról, hogy ki mit preferál, akkor lenne ha Windows 7/8/8.1/10/11 mai napig támogatott lenne és szabadon választhatnál új gép vásárlásakor melyik legyen rajta.
-
King Unique
titán
Leírták már többen is és egy része amúgy is logikusan adja magát, ha számodra nem, az már egyéni probléma.

A mindennapos használatnál megint felesleges előadnod a szarozós mantrát, mert a Windows 11-et már 2x annyian használják mint a Windows 10-et, meg nemcsak otthoni, hanem szervezeti (céges, intézményi) szinten is egyre több helyütt, ami nem lenne így, ha tényleg annyira szar lenne. Na pont ezért szubjektív a szarozós mantra, amit írt már más is.
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Milyen objektív dolgokat, tényeket kellene figyelembe venni?
S ezektől az objektív dolgoktól, tényektől kevésbé lesz szar egy OS mindennapos használatra?
-
Strezi
őstag
Már pontosan nem tudom melyik a két progi közül, de minden update blokkolva van hónapok óta...
Azóta 24/7 megy a szerver
-
King Unique
titán
Az hogy otthon ki mit használ, számára melyik rendszer a jobb, melyik tetszik jobban, stb., az nyilván inkább szubjektív.
Az hogy egy ilyen topikban hozzászól a témához, ott viszont már nem lehet csak szubjektív alapon, figyelmen kívül hagyva az objektív dolgokat, a tényeket. Vagy lehet, de akkor ne csodálkozzon, ha többen is firtatni fogják az állításait.
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Tényleg nem az. Épp ezért kérdem akkor mi alapján lehet dönteni, ha nem szubjektív vélemény alapján? Nem tudok semmi objektív metrikáról OS vagy szoftver használhatóság / minőség szempontjából.
-
hapakj
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Egyébként, ha nem szubjektív a vélemény akkor milyen?
Van valamilyen objektíven elfogadott mérés ami nyilatkozik arról, melyik OS User Experience a jobb?
-
King Unique
titán
Mondjuk úgy pláne érdekes, hogy sokan vsz fel sem fogták miről van szó a cikkben, meg hogy 24H2-re a 25H2 csak egy engedélyező csomag (eKB), lásd #13, ami sokaknál már amúgy is telepítve lett, + ha a már több mint fél éve elérhető 25H2 ISO-val telepített mostanában tisztán, akkor nyilván nem is érinti.
A többit meg hagyjuk is, a sokszor hiányos és pontatlan állításoktól hemzsegő, szubjektív véleményeket.
-
hapakj
őstag
Engem egyáltalán nem bánt, hogy egyre szarabb a Windows
Mindig a legfrissebbet használom. S mivel ma már a legfrissebb Win 10 sem jobb, mint a 11 így az utóbbit.Ez van. Megértem a multicégek érdekeit. Jelenleg az MS az online Azure szolgáltatásokból él, meg AI lázban. Sajnos utóbbit valszeg kötelező a cégen belül használni a Windows ácsolásához és ezért olyan amilyen.
Linux-szal is megvannak a problémák, nyilván azért, mert a gyártói támogatás gyengébb, meg szándékosan az egész drivermodelljük nem olyan jó.
Őszintén manapság a macOS-re van a legkevesebb panaszom, annak is megvannak a hülyeségei, de hogy betonstabilan teszi a dolgát az biztos

-
killbull
aktív tag
Ez a te szubjektív véleményed, a fórumokon pedig természetes a panaszkodók túlsúlya. Nekem az elmúlt évtizedekben soha nem volt bajom a stabilitással, kivéve, ha szándékosan instabil szintre tuningoltam a processzort vagy túl feszes időzítést adtam a memóriának. Amint visszamentem gyári beállításokra tuning nélkül, a szoftveres hibák is megszűntek. Ha az itteni szemléletet követnénk 2026 ban is mindenki védtelenül netezne Windows 7 en, csak mert a megszokás kényelmesebb a fejlődésnél.
Szerintem meg sokat nem változott, csak átvariálták a kinézetét és ugye alap hogy modernizálták az új processzorokhoz és több védelmet raktak rá, ami jó mert védi a felhasználót.
Azok panaszkodnak csak akik 15 meg 20 éves számítógépen akarnak továbbra is modern szoftvereket futtatni amit a berögzült mindenütt trükközni meg kijátszani kell a rendszert mentalitásban szocializálódott elavult szemlélet miatt nem értik a jelent miért nem működik. Illetve ha működésre bírnak azt a személyes sikerüknek élik mert bizonyítják a rendszert amiben felnőttek, amivel nem a fejlődést képviselik hanem a régről hozott berögzült reflexeket.
Nem vesézem tovább mert sokakat bánt a téma amit felhoztam, ezért nem szeretek sokszor írni mert jobban szeretek csöndben megfigyelni! Bocs azoktól akit sért de a megfigyelők sokszor többet látnak kívülállóként.
-
hapakj
őstag
Jó mondjuk a Windows nyomtató kezelését sikerült még régen úgy elmókolniuk, hogy azért nem kár, hogy kihajítottak.
Csomó stabilitási anomáliát az igénytelenül megírt nyomtató driverek okoztak, amik túlzóan belenyúlhattak a rendszerbe.
A drivermodellek szigorítása azért előnyös az újabb Windowsokban.
-
killbull
aktív tag
Nem marketing, hanem iparági standard. A szoftver ma már nem egy befejezett műtárgy, hanem egy élő rendszer, amely a dinamikus környezeti és biztonsági változások miatt igényel folyamatos karbantartást. Amit te toldozásnak látsz, az a valóságban a naprakész biztonság és a modern kompatibilitás ára. A fejlődést összekeverni a minőségromlással csupán a technológiai realitások és a modern ökoszisztémák működésének félreértése.
-
hapakj
őstag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Hát én angolul használom, de úgyis szar

-
killbull
aktív tag
A modern szoftvermodellek kiberbiztonsági és architektúrális kényszere objektív tény, amellyel szemben a szubjektív ellenállás hatástalan. Aki a technológiai fejlődést támadásként éli meg, az valójában nem a biztonságát védi, hanem csupán az elavult szokásaihoz ragaszkodik a relevancia elvesztése árán is. A fejlődés soha nem a felhasználó nosztalgiájához alkalmazkodik, a cinizmus pedig nem lassítja az evolúciót, csupán fixálja a lemaradást.
-
Nem azt érzem, hogy egyre szarabb lenne a Windows, csak azt, hogy minél inkább sok embernek akar jó lenni, annál inkább kevésbé jó az egyes embernek

Régen egyértelmű volt, hogy a felhasználónak kellett alkalmazkodni a Windowshoz, a szolgáltatások 95 %-a ugyanúgy, egyszerűen működött.
Ma viszont a Windows megpróbál alkalmazkodni a felhasználókhoz, a szolgáltatások túlnyomó többsége ezerféleképpen érhető el és ezerféleképpen állítható be.
Ez azt jelenti, hogy sokan nem tudják beállítani, mert azt se tudják, hogy egyes beállításokat hol találnak meg.
Mondok egy példát, van itt egy nagyon segítőkész olvtárs, aki a legtöbb felhasználói kérdésre tudja a megoldást, nagyon gyakran linkel megoldást tartalmazó leírásokat. Csakhogy az esetek 98 %-ában angol nyelvű leírásokat linkel, az angol nyelvű leírások pedig a magyar Win funkcióknak alig feleltethetőek meg, mert a funkciók nevének a változása nehezen követhető.
Pl. aki régóta használ Windowst, az tudja, mit takar az Explorer név, mert így hívják nagyon régóta a fájlkezelő alkalmazást. A neve régebben Windows Explorer volt, ma File Explorernek hívják, de az explorer maradt.
Csakhogy valaki a magyar fordítás során úgy döntött, hogy a régi Windows Explorer nevet (amit korábban Intézőnek hívtak) átkereszteli Fájlkezelőnek, mert szerinte ez jobban illeszkedik a File Explorer névhez

Innen is csókoltatom azt a nyelvészprofesszort, aki nem a bevált régi nevet vitte tovább, hanem egy (szerinte!!!) jobban illeszkedő nevet adott a funkciónak.
Sajnos rengeteg ilyen fordítási következetlenség van a magyar nyelvű Windowsban, minél régebb óta használ valaki különböző Windows verziókat, annál kevésbé igazodik el a magyar nyelvű funkciók között

-
killbull
aktív tag
A cégeken való rugózás sokszor csak kényelmesebb, mint elfogadni, hogy a világ és a technológia változik. Lehet a szoftveripart hibáztatni, de a fejlődés nem fog megállni csak azért, mert nosztalgiázunk a régi stabilitáson.
Szerintem kicsit túl van tolva ez a folyamatos ostrom alatt állunk narratíva is. Egy átlagfelhasználó nem állami célpont, a Microsoft meg nem ellenség, csak egy szolgáltató. Fájdalmas látni, ahogy generációról generációra öröklődnek ezek a gyanakvó reflexek és a fejlődéstől való félelem. Amíg a hazugságokba kapaszkodás adja a biztonságérzetet a változás helyett, ne csodálkozzunk, hogy évek óta sereghajtók vagyunk. A fejlődéshez nemcsak új szoftver, hanem új mentalitás is kellene.
-
dongettó
csendes tag
Pedig már majnem" formattáltam
deakkormegvagyunkmentve -
-
joghurt
addikt
A jelek szerint igen távol állsz a szoftveripartól, ahol a régi, legalább úgy-ahogy tesztelt verziókiadási ciklusok helyett agilis programozás lett, meg rolling release, ahol a verziószámok és új feature-ök pörgetése lényegesebb, mint a stabilitás, vagy a régóta meglevő hibák kijavítása.
-
killbull
aktív tag
Fáj nézni ezt a zsigeri ellenállást minden frissítéssel szemben. Néha az az érzésem, hogy társadalmilag még mindig bennünk van egyfajta régi reflex, gyanakvás a változásra és a fejlődésre való hajlam hiánya. Inkább választják az emberek a jól ismert régi hibákat és a biztonsági kockázatot, csak ne kelljen alkalmazkodni az újhoz. Amíg a technológiai fejlődést ellenségnek, és nem lehetőségnek látjuk, ne csodálkozzunk, hogy sok mindenben sereghajtók vagyunk.
-
hapakj
őstag
válasz
69Raizen69
üzenetére
csak elszántság idő és tudás kell hozzá....
- igen ez a frissítések lényege. Nem mindegy, hogy elszántság, idő és tudás kell hozzá, vagy egy már 1000x bejáratot és automatikusan kihasznált sebezhetőséget szívsz be. -
Noxy
veterán
Én pont ilyen Windows hülyeségek miatt léptem le másfél éve.
Elegem lett hogy a munka helyett, mindig ezt a sz..rt kellet babusgatni.
MAC-n napközben feldobja a frissítést. Igen, ma éjjel mehet. Este abba hagyom a munkát, reggel felébresztem, frissítés végrehajtva, az asztalon meg ott van a félbehagyott munka.
Ennyi.
-
8th
addikt
Na ez vajon mit fog elcseszni megint?
-
janeszgol
félisten
válasz
69Raizen69
üzenetére
Csak irónia volt. Akkor üt a legjobban, ha nem használsz smiley-t. A gép feletti irányításhoz mindig kell maga a felhasználó. Még mindig kell.
Tegye fel ezt, kattintson oda, dugja be azt. Nem az update-en vagy annak hiányán múlik. -
King Unique
titán
válasz
Donki Hóte
üzenetére
1. Most már elvileg minden érintett eszközre (PC-re) felajánlja a Windows Update a 25H2-t, mert eddig csak az eszközök egy részén volt elérhető, lásd "gradual rollout", azaz fokozatos bevezetés elve, nem minden eszközre küldik ki egyszerre.
2. Ahol megjelent a 25H2 funkciófrissítés a Windows Update menüben, ott eddig csak opcionális frissítés volt, most viszont már kötelező lévén automatikusan települhet, mert lassan majd közeledik a Home és Pro kiadásoknál a 24H2 verzió támogatásának vége.
+ Ha nem módosítja a felhasználó a funkciófrissítés célverzióját, mert ha becövekeli pl. 24H2-re, akkor nem fog annál újabbat felajánlani a Windows Update. Na persze értelme az nem sok lenne, meg pláne hogy a 25H2 csak egy eKB 24H2-re, lásd #13.
-
válasz
Donki Hóte
üzenetére
De mosmá' kötelező.
-
Nem értem ezt a cikket, nekem már tavaly október közepén telepítette a gépem a 25H2 verziót
-
JulianSinulf
őstag
Nem tudtok valami jó leírást, hogy mit és hogyan kell hálózati szinten tiltani, hogy a w_update ne is lássa, hogy van net és ne akarjon keresgélni?
Az m$ online vackait amúgy sem használom.
Laptop-ba nem fog új hardver kerülni, amihez kellene a frissítés. Az usb-s cuccok nagyja meg vagy benne van vagy megkapom a gyártótól a drivert.
A gépet meg amúgy vírusírtó és tűzfal védi. A maradék kockázatot meg benyelem. -
King Unique
titán
Úgy írod mintha nem tudnád, hogy a 26H2-nél a 26 = 2026, a H2 pedig = Q4, jellemzően október - november.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique
üzenetére
Na meg itt ugye 24H2 verzióra a 25H2 csak egy ún. engedélyező csomag (enablement package | eKB), ami csak élesíti 24H2 verzióban a havi kumulatív frissítésekkel már telepített 25H2 verzió új funkcióit. Ennek köszönhetően pedig csak egy minimális méretű frissítést tölt le a Windows Update, ami telepítése újraindítással együtt is max. pár perc, tehát nagyon hamar kész van. + A 26100 (24H2) és 26200 (25H2) buildszámból is egyértelmű hogy nem egy nagy ugrásról van szó, sőt még a havi kumulatív frissítések és azok KB számai is 1:1-ben megegyeznek a 24H2 és 25H2 verzióknál.
Szóval ezt aztán sok értelme van halogatni...
-
ddekany
nagyúr
válasz
69Raizen69
üzenetére
Ezért ez nem teljesen alaptalan, csak az esélyét eltúlozzák. Átlagfelhasználónál eleve nem célzott támadásról van szó. Hanem ha találnak van valami könnyen kihasználható új sérülékenységet, akkor megszórják vele a világot. Volt már rá pár példa azért. Most, hogy gyakorlatilag minden nem-szerver gép NAT mögött van, ez pl. rosszindulatú(vá tett) weboldalt böngőn keresztül meglátogatásáával valósul meg, vagy pedig helyi hálóra bejut egy fertőzött laptop, és levadássza a többi gépet (pl. hely fájl/nyomtató megosztásos protokollban (SMB) volt valami ilyen pár éve). Vagy, ha sérülékeny a router (aminek nincs köze a Windows-hoz), akkor beállítanak benne port forwardingot, és aztán nem védett a NAT.
(Aki fejlesztő, annak messze a legnagyobb veszély, hogy valamelyik függőség amit lehúz a projectje, rosszindulatú kódót tartalmaz... Az ellen nem véd semmilyen OS update.) -
I
tag
26H2 mikor jön már? Nagyon várom
-
King Unique
titán
Micsoda egy cím... Azt hittem már valami extra frissítés, erre kiderül hogy csak a 25H2 verzió, ami amúgy is már telepítve van a többségnél, ennek ilyen cikket kreálni, kész vicc.

Mivel a Home és Pro kiadásoknál lassan közeledik a 24H2 verzió támogatásának vége, ezért jó hogy lassan már telepíti a Windows Update minden érintett eszköznél a funkciófrissítést az újabb verzióra a további támogatás biztosításához, nincsen ebben semmi újdonság, már a Windows 10 óta, azaz 10+ éve így megy, ha esetleg lemaradt volna a kedves szerző is.
-
69Raizen69
tag
Hadlyuk már ezt a közhelyes user-riogató update propagandát

Ha egy hacker átakarná venni a géped felet az irányítás attól semmilyen update nem fog megvédene,csak elszántság idő és tudás kell hozzá.... sőt a világ legbiztonságosabb rendszereibe is simán betudnak jutni mert ott is mint bármilyen más rendszernél mindig az ember a leggyengébb láncszem
-
válasz
7Heads Drago
üzenetére
De akkor lemaradsz a biztonsági frissítésekről, a hackerek átvehetik a géped felett az uralmat.
-
7Heads Drago
veterán
Sztem meg nagy kár lenne felrakni ha most jól működik a gép. A legtöbbször csak elszarják a gépet az updatel. Nálam minden ipyen ki van kapcsolva, majd ha kell valami megkeresem és felrakom.
-
jerry311
nagyúr
Az egyetlen ok, hogy meg Windows fut a ceges gepeken, hogy a gyarto csek es kizarolag erre a platformra kesziti el a szoftvert, amit hasznalunk es eladunk.
Ha lenne Linux verzio, akkor mar leszalltunk volna Windows szoporollerrol. -
joghurt
addikt
Arról már van valami összeállítás, hány helyen és hogyan kell majd kikapcsolni az "AI"-t belőle?
Új hozzászólás Aktív témák
- Lightyear - befektetési app
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Spórolós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- LEGO klub
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Gurulunk, WAZE?!
- 240 Hz-es QD-OLED monitor jött az Alienware-től az árérzékenyebbek számára
- Zalaegerszeg és környéke adok-veszek beszélgetek
- További aktív témák...
- iPad 10, 64 GB, cellular, 129.000.-
- ÁR ALATT "RTX 4090" GARANCIÁLIS GAMER LAPTOP! - i7-13700HX, RTX 4090, 32GB DDR5, 1TB SSD
- Stellar Blade PS5 / 1x kijátszott / Alza vásárlás
- MSI MPG 271QRX QD-OLED 360Hz 1440p Gamer Monitor Garanciás 2027.12.03-ig
- Samsung Galaxy S23 Ultra 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4530, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4420, 100% Akksi
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4684
- Apple Watch 9 GPS + Cellular 45 mm
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Szóval azt max. a Windows 8-ra fogod rá, hogy nem kellett, ellenben a Windows 10-re nem.

Ez komolyan elgondolkoztató, hogy most ennyire tájékozatlan és tudatlan vagy ebben a témában, de akkor ugye miért nem maradsz inkább csendben, vagy direkt hazudozol és trollkodsz itt összevissza, amit akkor miért nem fejezel már be.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)