- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- eBay-es kütyük kis pénzért
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #64897 üzenetére
1T-ben biztos nem megy, próbáltam kisebb frekin is.De most 10600KF+Z490 kombóban használom, és ebben sem mennek 1T-ben semmilyen érdemi frekin.
Gondolom ez a modultól is függ nem csak az IMC-től, mert a Kingston Preadator H4A chipes sem akart sehogy se menni 1T-ben.
Amúgy is, gamingben úgy tűnik, hogy semmit nem adna hozzá, ha kikapcsolnám a GDM-et (*forrás). -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Baryka007 #64896 üzenetére
Sztem ne vegyen semmit ha nem szükséges. Várja meg a ckd-s ramokat (tudod tegnap dumáltunk a túloldalon) illetve az új platformot. Most beleinvesztál sima ramba sztem nagy hiba, aztán - remélem nagyon - épp most fogják a világot megváltani a ckd chipesek. Bízom benne, hogy átlag lapokban is emiatt remekelni fognak. Szóval sztem ne. Ha mégis akar vásárolni, akkor írj és megyünk tovább a kérdéskörben.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #64892 üzenetére
Na ez így elég jónak tűnik. Már csak 1 dologba tudnék belekötni, az a gdm. Nálam az sosem játszott, mivel "elfedi" az instabilitást, visszarántja a command rate-t menet közben. Félre ne érts, sztem maga a csoda hogy egyáltalán ennyin megy 4 modullal de poén kedvéért kapcsold ki azt és futtass egy tesztet
-
Baryka007
addikt
-
Baryka007
addikt
Sziasztok!
Lehet valahonnan tudni egy memóriának a típusáról, vagy az órajel / idő kombójából, hogy milyen DIE van rajta ?
Egy ismerősömnek keresgélünk M-DIE memókat, ha lehet az újabb fajtából. Hogyan lehet(ne) ennek utánanézni? -
Balcsix
senior tag
válasz
Balcsix #64872 üzenetére
Na betettem a 8 GB-os modult. Azt produkálja a gép, hogy elindul, megy kb 3-4 másodpercet (se kép, se hang), majd kikapcsol. Aztán magától visszakapcsol, és ezt ismétli.
Esetleg valamit kellene állítani az UEFI-ben, vagy mi miatt állhat fenn ez a probléma?
Szerk.: ismerős szerint utoljára, amikor használta még működött.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #64887 üzenetére
Mennyin megy a 4 modul és milyen lapban?
Más az imcje. Nem véletlen, hogy a Gsek if2200-2400at is tudnak 1:1es módban simán. Ccdseknél meg az 1900nak örülni kell, 2000 fehér holló.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #64885 üzenetére
Összemostad a kettő példám.
- A 4db SR + 5600X + B550 az én voltam és vagyok: Hynix 4Gb AFR (Kingston Predator), Samsung 4Gbit E-Die (Samsung OEM), mind2 kíválóan ment.
- RAM tuningosoktól, pl. Buildzoid-tól egyelőre csak single DIMM tuningot láttam. A jó IMC miatt említettem csak meg. Mert hát a "nem szereti" meg "finnyás az AMD" miatt említettem, hogy valójában nincs rossz IMC-je az AMD-nek DDR4 platformon. Biztos frissített AGESA-tól/BIOS-tól is függ.
Szerintem ez az élmény csak megmaradt az AM4 kezdeti szüttyögése miatt, nem?5600G monolit, de attól még ZEN3 architectúra. Nem tudok róla és nem olvasok sehol sem olyan infót, hogy különbözne az IMC design Cezanne és Vermeer között.
A monolit chip miatt biztos át lett tervezve ami kell a gyártás miatt, meg a gyártástechnológia miatt az egész fejlett node-on készült IMC-vel együtt, valószínű ez adja, hogy jobb eredményt lehet elérni RAM OC tekintetében. -
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #64883 üzenetére
Nem. A tomahawk volt a kedvencem amd időben, az megevett minden memót. Asusosok szívtak többnyire a ramokkal. Poénból vettem még 2 modult a másik 2 mellé. 3200 xmp ment úgy ahogy. 3600mhzért próbáltam küzdeni, több nap után feladtam. 2 modullal 3800cl15 sima liba. 2x8, 4x8, 2x16 felállásaim voltak, mind micron E. Ebből a 4 modullal küzdöttem egyedül és adtam fel.
"5600G" ugye vágod, hogy az monolitikus felépítésű és teljesen más az imcje? De azért meglesném ott mit ment a 4 single rank.
-
Aprósólyom
addikt
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #64881 üzenetére
Mert 10 emberből 9,5 szív vele. Ha megy is akkor többnyire a 3200mhznek örülni kell. Ha még stabil is, akkor végképp szerencsés az ember. 3700mhz++ meg sci-fi. Amennyire néztem am5-ön kb ugyanez megvan. Intel meg ehhez képest pöcc-röff.
-
Lexar THOR 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Black
Vélemények?
-
pacni120
tag
válasz
fudi2002 #64874 üzenetére
Köszi a tippet! Egyelőre az a gondom, hogy a +2 stickkel postoljon a gép
Perpill világít a lapon a cpu, a vga és a ram lámpa is (de mindig ezt csinálja ha kínja van a ramokkal).
tudom, hogy jók a stickek és a lapon a slotok is, mert minden variációt kipróbáltam, nem első alkalommal kínlódok ezzel, ezért is gondolkodom a cserén. -
pacni120
tag
Sziasztok!
Van 4 x 8 gb Crucial Ballistix Sport LT Grey DDR4 3200MHz CL16 RAM-om. Ezek még ilyen régebbi szériás tök jól tuningolható ramok, 3800ig simán felhúztam őket úgy, hogy teljesen amatőr vagyok (de amúgy sima xmp profillal 3200-on használom őket). Viszont ha pl új hardvert rakok a gépbe (pl egy új ssd), vagy csak gondol egyet a gép, akkor teljesen lehal a rendszer, biosig sem jut el és ilyenkor mindig az a megoldás, hogy 1000szer ki-be rakosgatom a ramokat hol egyesével, hol párossával, míg végül az 1001. alkalommal gond nélkül megint működik minden (most épp megint csak 2x8gb van a gépben, nem volt erőm tovább vacakolni vele).
Egy AsRock x570 phantom gaming 4 lapban van mellette egy 5600x proci és egy 3080FE kártya.
Velem van a gond, valamelyik hardveremmel, vagy ez egy gyakori jelenség ryzen gépeknél? Valami ötlet, vagy praktika? Esetleg próbáljam meg cserélni 1:1-ben valakivel 2x16gb stickekre a sajátjaimat?
Előre is köszönöm a segítséget! -
Balcsix
senior tag
válasz
Aprósólyom #64871 üzenetére
Köszönöm szépen, hogy megnézted! Ebben az esetben akkor átveszem ismerőstől 8 GB-os modult.
-
harry
veterán
Most elgondolkodtam a 2*32GB felallason is, ellenben 3600MHz-en CL16-on nem nagyon talalok (Mushkin 185eur sokallom, G.Skill 148ert hatareset, ellenben a magas hutoborda nem tetszik link ).
CL18-on nagyobb a valasztek: Kingston Fury Beast, Corsair Vengeance LPX, 130eur korul.
Illetve CL19 Corsair Vengeance LPX, 4000MHz 123eur, bar nem tudom lenne-e ertelme. -
5leteseN
senior tag
válasz
Aprósólyom #64868 üzenetére
A nem túl gyakori 2011-3 foglalatos(és ebből adódóan XEON E5-26xx v3-v4-es CPU-s) alaplapok tudnak három-csatornás RAM üzemmódot is. Nálam ilyen teszt-felállásban az ehhez matekosan logikusan is illő 3xegy-csatornás teljesítménnyel teszteltem is(meg is volt), de ezt a szerver-CPU-mhoz(E5-2673v3) passzoló DDR3-ECC-s szerver RAM-okkal tudja.
Valószínűleg ezeket az E5-26xx-v2-es CPU-k is tudják(onnan van átemelve a spéci v3-akba a DDR3-as memória-meghajtó), és szinte biztosan tudják ezt a v3-v4-es CPU-k a DDR4-ekkel is, de ezt (még) nem teszteltem.
Részterület rész-infója. Inkább csak érdekesség.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Balcsix #64867 üzenetére
Na erre én is kíváncsi lennék, mert alaplap manualbból én azt olvastam ki, ha nincsenek párban a modulok akkor nem lesz dual channel, máshol pedig RAM deep dive leírásban meg azt, hogy a párban lévő modulok dual channelben fognak működni, a páratlan modul meg nem.
Játékokban, memória intenzív folyamatokban lehetne érezni a single cahnnel-t, de hétköznapi folyamatokban böngészés, tartalomfogyasztás, irodai munkák többsége = nincs jelentősége.
-
Balcsix
senior tag
Sziasztok!
Szeretném bővíteni a gépem memóriáját, ebben kérném a segítségeteket!
Jelenleg egy DDR3-as Kingston HyperX Blu 2x4GB 1600MHz CL9-es kit-et használok dualban, azonban ismerősömtől tudnék szerezni szintén ilyen Kingston 1600 MHz-es modult csak 1x8 GB-os kivitelben, illetve az CL10-es késleltetéssel rendelkezik.
Szerintetek ha beteszem a 8 GB-os modult a dualban működők mellé, mennyire "lassítja" azokat, vagy teljesen függetlenül fognak tőle működni?
Előre is köszönöm a válaszotokat!
-
sacren
junior tag
Sziasztok!
Ma cserélem az alaplapom meg a többi cuccost.
Msi 450 gaming plus+2x8gb gskill 3200 mhz lesz.
Vajon alapból 3200mhzen fog menni a ram ,vagy biosba engedélyeznem kell e majd az xmp-t?
Ha igen elég csak azt engedélyeznem vagy mást is állítanom kell majd? -
harry
veterán
Sziasztok, ket AM4 platformon szeretnek ramot boviteni:
1) B550 lap, 5800X, 2*8GB Crucial Ballistix 3600 CL16
2) B450 lap (lehet csereljuk ezt is, mas okbol kifolyolag), 5600X, 2*8GB G.Skill Aegis 3000 CL16Mivel Ballistix-t nem nagyon talalok (meg kisse tartok is a 4 modulos felallastol), az Aegist meg talan jobb is gyorsabbra cserelni, ezert mindket gepbe Corsair Vengeance LPX 32GB (2 x 16GB) neztem. Es az osszefoglalo alapjan, jobban jarok a 3600Mhz CL18-cal, mint a 3200MHz CL16-tal, igaz? Konretan ezt es innen tudnam venni kulfoldon: link
Barmi mas, amire figyeljek esetleg?
-
azka79
aktív tag
Sziasztok, Vettem egy Asus B760 lapot 4 ram férőhelyes. Jelenleg 2x16GB-al használom, de néha Lightroomozok és nyaldossa a ram használat 85%-ot. Ha bővítem ugyan ilyen ram kittel, van valami hátránya???
-
JoolsNOS
veterán
válasz
Aprósólyom #64849 üzenetére
KÖszi, lehet a csere lesz. Monitorozva eléggé közel van sokszok a 16 gigához a kihasználtság.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
JoolsNOS #64847 üzenetére
ui.: Vagy ha inkább nem vacakolnál, és amúgy is húzol a 32GB felé, akkor a "Milyen RAM-ot vegyek?" topikban tudnak ajánlani neked jó kis kitet.
Ha amúgy is a legújabb címekkel szoktál játszani, akkor érdemes lehet, mert már most van pár AAA cím, ami jobban érzi magát 16GB+++ RAM-mal, mert 20GB RAM körül terpeszkednek. -
Aprósólyom
addikt
válasz
JoolsNOS #64847 üzenetére
Ha lehet hinni a part number-nek, akkor vagy 8Gbites Samsung B-die vagy C-die modulokkal szerelték. Sajna, ha nincs szerencséd és C-die, akkor max. csak 1.35V-t javasolnak, int a gyári XMP.
Ha meg B-die, akkor valószínű a nagyon alsó polcos fajta, mint amik a Samsung OEM-re is kerülnek.
Sok jóval nem kecsegtet.
Az XMP 1.35V feszültséget ne is állítsd fentebb, amíg nem lehet tudni biztosra, hogy B-die vagy C-die. (Ehhez le kellene húzni róla azt a csúnya öntapadós matricát.)
Szerintem célozd meg a 3200MT/s (MHz) tempót. Ha azon megy stabilan, akkor meg csökkenteni az időzítéseket.
Volt már szerencsém Samsung OEM B diehoz, másolok be ide egy képet, ami valamelyest adhat egy támpontot. De ha nekiállsz, legyen elérhető a CMOS resetMert lehet többször fog kelleni.
Ami biztos, hogy iszonyat sok nem fogsz nyerni, bár az is lehet, hogy azért látványos lesz mégiscsak, hiszen most is a CPU névleges RAM tempója alatt vagy.
Egy videó, hogy mi különbség lehet 12400 esetében DDR4 3200CL14 és DDR4 3600CL14 esetében: https://youtu.be/E3ANJ2fPMAA?t=320 Ettől az időbélyegtől a DDR4 3200CL14 látható, 15 perctől pedig DDR4 3600CL16
-
JoolsNOS
veterán
válasz
Aprósólyom #64844 üzenetére
Akkor ebből mi derül ki?
-
5leteseN
senior tag
Rendszer-RAM-nál(DDR3/48nm) mennyi kb a hőmérséklet határ?
VRAM-oknál 65 fok körül van "Hő-Trotty"(GPU-Z), de a kérdés tárgyai nem VRAM-ok és kicsit korosabbak is mint a VEGA-56- DDR5-jei.
Továbbra is
.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
JoolsNOS #64843 üzenetére
Itt is tudsz majd segítséget kérni.
Tölts le a Thaiphoon Burner progit, és olvasd be a RAM modulod SPD információját, így:
A kapott képet meg illeszd be ide. Az enyém pl ez:
Ez a Samsung OEM modul gyárilag JEDEC 2133MHz@CL15, de vígan szaladgál 3718MHz@CL14-en. Na persze ezen 4Gbites E-die chipek vannak. Egy jó közepes a DDR4 chipek mezőnyében:Ha nem valami alsópolcos chipek vannak a moduljaidon, akkor tisztességes eredményeket el lehet érni.
-
JoolsNOS
veterán
Köszi mindenkinek, első körben utánanézek a ramtuningnak. Hátha az a 3200 egyszerűen meglesz, aztán ha úgy lesz akkor cserélek.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
JoolsNOS #64838 üzenetére
Legalább a CPU által támogatott tempóban érdemes futtatni a RAM-okat, mert elsődlegesen arra optimalizálták. Az alatti tempóban mérhető teljesítményvesztést lehet elszenvedni.
12400F úgy emlékszem 3200MT/s támogat gyárilag. Persze tuningolhatod is a RAM-t nem kell ezért venni.
Ha kell a felhasználásodhoz a 32G, akkor viszont már 3600MT CL16 kitet vennék, mert alig drágább ma már a legolcsóbb kitekhez képest. Van kevés játék (amiről tudok: Shadows of the Tomb raider, Spiderman Remastered, Hitman, FarCry, online multiból pedig a PUBG), ami erősen támaszkodik a CPU-cache-RAM tempóra, és minden teljesítménytöbblet meglátszódik a framerate-ben. (A játékok többsége azért kevésbé érzékeny rá.) Az RTX 4070 is társ ahhoz, hogy tempós RAM-od legyen. -
5leteseN
senior tag
válasz
JoolsNOS #64840 üzenetére
Nem néztem bevallom, és szólhatott volna a kérdés más konfigról is.
A te összeállításodhoz: A processzorod adatlapja 3200MT/s-t ír. Nem ismerem az alaplapot(ami 5333-i megy), nem tudom melyik adat az elsődleges. Az alaplaposok szerintem segítenek megtudni a választ. Ez szerintem el is dönti majd a MHz-ek kérdését.
A CPU-d két-csatornás üzemmódot tud. Két RAM-ból célszerű összerakni a kívánt méretet, hogy meg legyen a maximális RAM-teljesítmény.
Nekem gyorsabb RAM-nál a CPU-Z mérése alapján a CPU teljesítmény 4700-ról 5160-ra nőtt(XEON+DDR3). Ez a kívánt javulás akkor jelenik meg nálad játékoknál, ha a CPU kihasználtság azoknál jelentősen magasabb(becsülök: 15+%), mint a VGA.
Afterburner alatt meg tudod ezeket a 5-okat nézni. Ez azt jelenti másképp fogalmazva, hogy akkor lesz javulásod kimondottan ezen a játék-területen, ha valamennyire a CPU visszafogja a VGA-d teljesítményét, mert a processzor a szűk keresztmetszet (bottleneck-effektus), nem tudja ellátni az optimális adatmennyiséggel a VGA-d, és ezzel a bővítéssel és MHz-ekkel ezt csökkented. Kismértékben ezt saját kezűleg is meg tudod tenni ha a RAM időzítéseket a jelenlegi és az előző beállításai közé állítod, kissé nagyobbra. Nálam ez is működött, nem túl kiélezett üzemmódú RAM-oknál, ahol volt még tartalék bennük(nálam szerver RAM-ok voltak, ott van ilyen "tartalék"). Nálad nem tudom hogy az időzítések tartalékával mi a helyzet, van-e? Yt-videók vannak erről az (el)ismert márkáról szerintem.Ennél sokkal bővebben már OFF lenne. Tovább a szakterület fórumaiban, vagy privátban célszerű vinni szálat.
-
JoolsNOS
veterán
válasz
5leteseN #64839 üzenetére
Gépem aláírásban. Jelenleg G-skill dual chanel 3000 xmp profillal. Van 6000ig ddr4, de a lapom elvileg 5333ig támogatja. Igazából eddig egy játék írta ki konkrétan, hogy elfogyott a rendszermemória. Beamng vr-ban. Amúgy játékoknál érdekel csak, hogy esetleg +fps-t kapnék-e.
-
5leteseN
senior tag
válasz
JoolsNOS #64838 üzenetére
A méret miatt kb akkor tartom érdemesnek (saját tapasztalatok alapján) cserélni a RAM-ot, ha 60-70% feletti szokott lenni a jelenlegi kihasználtsága(Feladatkezelő) és tervezel memóriaigényes szoftvereket használni. Az irány nem rossz, a Windows(és a programjai is szinte mindig) zabálja a RAM-ot.
Melyik a kinézett, 3000 feletti sebesség? Nekem hirtelen csak a 3200-es ugrik be(DDR4). Az nem nagy frekvencia-különbség, nem lesz érezhető a javulás. Milyen a RAM-od?
Azt érdemes megnézni, hogy jelenleg hány csatornás a RAM-üzemmód(CPU-Z=>Memory, jobb felső sarok, Chanel).A Winsows(ok 10-11) alatt Rendszergazdás Terminál-ban érdemes megnézni a RAM teljesítményt a "winsat mem" paranccsal, mert ez nem a RAM gyári beállítását írja ki, hanem teszteli a tényleges RAM teljesítményt.
Az alaplapok-procik többsége csak kétcsatornás RAM-üzemmódot tud, amit két (azonos)RAM-mal tudsz kihasználni, tehát egy 32GB-os RAM-nál sokkal jobb a két 16GB-os RAM: duplázódik a RAM teljesítmény!
Ehhez ha megadod az alaplap, CPU típusát, szerintem tudnak majd javasolni megoldást, de te is gyorsan meg tudod nézni pár adatlap alapján(kis angollal).
Ennyire kevés infó alapján csak általánosságban kapsz(alig hasznos) válasz, mert egy ilyenhez le kellene írni egy kb "Háború és Béke"-t terjedelemben.Béke...
-
JoolsNOS
veterán
Sziasztok! Érdemes lecserélni 16 giga 3000es ramot 32 giga magasabb órajelesre? Olyantól kérdezném aki meglépte. mennyire volt érezhető válzozás?
Köszi -
Aprósólyom
addikt
válasz
Aprósólyom #64835 üzenetére
ui. Most nézem, hogy a linkelt hardveraprós modul Samsung B-die. Ami olyan szempontból előny neked, hogy örök élet meg egy nap. Megbízható, a meleget is bírja ha kell. Én inkább ezt venném, mint a bolti CSX-et.
-
5leteseN
senior tag
válasz
Trohak91 #64834 üzenetére
Igen, ezért kérdeztem. Két RAM már két-csatornás üzemmódban tud(ott volna) műxeni, dupla sebességgel. Ha ez lehetséges lett volna nálad, akkor ezért ezt javasoltam volna, mert jobban jársz egy újabb 4GB-os RAM-mal, mert ekkor duplázódott volna a RAM-jaid sebessége is.
Ez nálam számszerűsítve azt jelentette, hogy egy RAM-mal 13400MBps körül volt a "winset mem" tesz-indítás eredménye, kettővel pedig majdnem 27e MBps körül. Ez a programok többségénél és a boot-nál is észrevehető (és gyorsan megszokható) előny lett.
Hááát, ez nem jött össze, a következő "laposnál" érdemes lesz ezt figyelembe venni!
Most meg marad a már (jól) javasolt 2400-as de ha nem drága akkor jobb az eggyel-kettővel gyorsabb SO-DIMM. -
Aprósólyom
addikt
válasz
Trohak91 #64834 üzenetére
Vehetsz más modult is, mint amit linkelttél. JEDEC szabvány szerint sebességben lefelé kompatibilisek a modulok. Kvázi ha veszel egy 8GB 2666 vagy 3200-as memória modult, akkor csak annyi lesz, hogy a te gépedben 2400-en fog menni.
Ellenben legalább a second hand értéke nagyobb lesz, ha eleve gyorsabb modult veszel.
Egy használt opció? https://hardverapro.hu/apro/samsung_ddr4-3200_8gb/friss.html -
Trohak91
csendes tag
válasz
Aprósólyom #64833 üzenetére
Köszi
Sajnos csak az az egy foglalat van... Ezért is cserélném.
-
-
Trohak91
csendes tag
Sziasztok!
Ez ugye egy Ddr3-as 2400 mhz-es ram igaz?
Kérdésem, ezt 8 gbra akarom cserélni, 2400 mhzeseket nézzek csak?[kép]
Köszi -
5leteseN
senior tag
válasz
5leteseN #64821 üzenetére
Bár a 2000 és 2133MHz-ek nem műxenek(amin meg is lepődtem volna, mert ezt a vezérlőt szinte biztosan a v2-es változatból emelték át és ott is 1866MHz a történet vége), ennek ellenére "találtam" még majdnem 3000MBps-ot
:
...47000MBps fölé emelve az eredeti órajeles, négy-csatornás házi-rekordot!
-
5leteseN
senior tag
Kíváncsiságból (tanulva egy nagyon jó témaindító írásból) vissza tettem a PC38500R-es 4x16GB-os RAM-okat az alaplapba a gyári 1066MHz helyett 1866MHz-en és a meglepő sima elsőkénti elindulást követően kiváló eredményt kaptam:
...
+
Mivel az azonos MHz-en futó RAM-ok között csak a lassabb esetén az LRDIMM-es rendszer volt lényeges(nekem) eltérés, ezért ennek a különbségnek a rovására írom az L-es végű(LRDIMM jelölése) RAM-ok 35400 MBps körüli (sokkal rosszabb) eredményét.
Ha valaki tud más okot is, szivesen fogadom!
Ez a 35400 és 44800MBps közötti 25%-os teljesítménykülönbség figyelemre méltó az alacsonyabb árú, eredetileg szinte "cCiga-biga" teljesítményű RAM-tól.
Fogyasztásban 5-10W lehet a különbség(becsültem) a kevesebbet fogyasztó(és jóval lassúbb) LRDIMM javára.Kicsit még nézelődök a "területen"(2000-2133 MHz
...!
-
5leteseN
senior tag
Az érdekelne, hogy az 1,7-szeres frekvencia emelkedés miért okozoz csak a korábban látott kis teljesítmény javulást, nevesítve:
* 1066MHZ=>1866MHz, 1,75-szörös emelkedés
* MBps javulás: 26400MBps=>35400MBps, csak 1,35-szörös javulás
Aránytalan, jelentős veszteség "valahol"!Műszaki területen valóban elfogadott, hogy ha egy nem végleletekig kiélezett üzemmódú műszaki teljesítményt egyszerűen egy újabb egységgel(duplázunk
) "tuningolunk" akkor nem kétszeres, hanem inkább 1,7-szeres lesz összegzett teljesítmény az összehangolási "veszteségek" és egyébb kompromisszumok miatt. Általában!
Ezt figyelembe véve is elégtelen (szerintem) a javulás az 1,7-szeres frekvencia emelkedés és az arányosan figyelembe vett ("alsóhangos")1,7-szeres általános duplázó-kompenzálós szorzóval is 41.00 körüli MBps-nek kellene lennie.
Hová tűnnek az MBps-eim?Azon is gondolkodom, hogy a kiemelt megbízhatóságú szerver RAM-okat a gyári 1766 MHz felett vajon tudnám-e 2133-on(vagy legalább 200 MHz-en) hajtani?
A követelmények logikáját figyelembe véve ennek mennie kellene!
Milyen megoldást javasolnának akik jártasak a területen? -
5leteseN
senior tag
Megjöttek a sikeresen elcserélt RAM-jaim "ellenértékei"
de a PC3-8500 és PC3-14900L közötti (freki-)szorzóból a 8500-ös eredménye alapján
várható(a frekvenciákból adódóan 1,8-cal felszorzott) eredmény nem akar jönni:A matematika által jelzett 51e MBps körüli helyett "csak" ennyi(a fenti 35.400 MBps körüli) eredmény jön.
Hol lehet a "bi-bi" vajon? A BIOS-ban AUTO-ról 1866-ra állítottam az erre vonatkozó értéket, de a kínai X99-8D3 American Megatrend BIOS-a a látszat ellenére nem biztos, hogy végrehajtja a beállítást.
A képek alapján van ötlet a "rejtvényre"? -
djzotya1983
tag
Sziasztok! ADATA 3200 mhz 2X16GB kit I7 8700K procc alaplap h510m 2 se asrock,de csak 2666 mhz en hajlandó működni,azt hiszem a limit 2900 mhz a proci miatt,de mivel K s proci egy kis fesz töblettel a memóriáknak én 1.370v ra gondoltam lefuthat stabilan vajon a prime 95?
-
Kobe
veterán
Hi
16G ramot cserelnem 32re a gepben
5800X3D, Asus Rog B550F gamingen CL16 3600 Mhzre gondoltam az infinity fabric vegett. Ebbol van 2x16os kiszerelesben TridentZ, Corsair Vengesnce vagy Kingston Fury Renegade, illetve utobbibol 4x8as kiszereles
melyiket lenne erdemes berantani?
-
5leteseN
senior tag
válasz
zebra_hun #64813 üzenetére
Köszönöm mindenkinek!
Azért érdeklődtem, mert a hobby-AI-s időtöltésemhez kerestem(találtam) egy jónak tűnő alaplapot(X99-8D3), amivel a polcomon porosodó DDR3-akat végre tudom majd valami hasznosra használni. Ezért vagyok kíváncsi, hogy jelenlegi közel csúcs-szint RAM-jaihoz képest(DDR5) hogy fogok állni a hasznosítható RAM-teljesítmény szempontjából.
A csere alatt álló PC3-8500(1066 MHz-es, "legcsigább") DDR3-aim négycsatornás üzemmódban jelenleg ezt tudják:
... aminek a képzeletbeli "ellenfelei" a tipikus Ryzen-es kétcsatornás DDR5-ök(gondoltam én).
Véglegesen 1866MHz-es ECC-s DDR3-as szerver-RAM-okat fogok használni, ezért a kb 28,5e-s MBps szorzódni fog a frekvencia-arányos 1,8-cal(28,5e x1,8=51,3MBps) és ezt hasonlítom (magamban majd, miután kidobta a teszt) a két-csatornásra leosztott eredményekkel(
), ami a képek alapján 50-70e MBps közötti teljesítmény!
A folyamatban lévő 128GB(8x16GB) DDR3 RAM kb 50-60€ lesz.
Remélem!
"Hangos" gondolkodásom volt olvasható. ...+ Kösz!
A GPU-Z nem mindig azonos csatornaszámot írt ki, mint a HWiNFO. Melyik a jó?
A Latitude 3500 "laposomnál" a DDR4 a HWiNFO-s kétcstaornás üzemmód szerinti üzemmódban két SODIMM RAM-mal 26e MBps-nél kicsit többet írt, egy RAM-mal pedig a felét. Ezek 2666-os RAM-ok voltak, amiket a proci a hivatalosan(és valóban) 2400-asként tud hajtani.
Ezek a DDR4-ek szerintem négy-csatornásként mentek!
Úgy mentek vajon? -
-
-
5leteseN
senior tag
Valakinek van esetleg ideje lefuttatni(saját teszt-adata) arról, hogy egy kb közép-felső kategóriás DDR5 milyen teljesítményt tud felmutatni a 'winsat mem" Windows-Terminálos teszre egy- és két-csatornás üzemmódban.
Előre is
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
winotto #64807 üzenetére
Nos ja, keresek linket emberhez aki foglalatot cserél a lapodon.
UI: Így már érthető miért szarakodott a rammal. Nem jellemző, hogy a ram modul a hibás.
Hirtelenben egy tipp: [link]
Mondjuk: "11.000 Ft-tól kezdődik, és 35.000 Ft-ot is elérheti." Nem biztos, hogy ennyiért megéri javítani, inkább venni használtan egyet. Alaplapvásárlásánál mindíg meg kell nézni, akár előre képet kérni lehetőleg egy közeli expót a foglalatról.
Egy rutinos kollégára ráírtam, Neki is volt kontaktja. Ha megírja, akkor írom ide. -
winotto
tag
válasz
fudi2002 #64805 üzenetére
Szia kivettem a procit, sajnos több helyen is elvoltak hajolva az érintkezők
Nem értem pedig nagyon óvatosan szereltem beegy évvel ezelőtt.
Használtan vettem a lapot a procival együtt de kivéve az aljzatból. Nem ellenőriztem, csak beraktam és kész.Próbáltam helyre hozni de csak rosszabb lett.
Már be sem indul, lap csere lessz
Köszönöm a segítséget és a tanácsokat... -
fudi2002
Topikgazda
válasz
winotto #64804 üzenetére
Pont ilyen lapom van, 6800mhzig ez megeszik (szinte)mindent mókolás nélkül. Nem tudom elképzelni, hogy pont ez a kingston lenne az ellensége. Ha gondolod adok kézi beállítást, ha próbaképpen bepötyögnél 40-50 beállítást.
De a legnagyobb gond ezzel a történettel az, hogy jedec tehát xmp nélkül nem indul. Szóval vagy a slot halt meg, vagy a proci egyik lába kapott, vagy az alaplapi tüske görbült, vagy a proci imc halt meg, vagy a memó rossz de utóbbit kétlem. Ha B2ben bootol és ugyanazt a modult átrakod a2be ott meg nem, ott nagy a gond és sztem nem memória lesz. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Házimozi haladó szinten
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nintendo Switch 2
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Elden Ring
- Fujifilm X
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest