- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toomy
senior tag
Megemeltem az i7 8700k feszültségét és elindult 4200Mhz 19-19-19-43 cr2-n,
de a windows már nem töltött be.
Most 4000Mhz-en megy 18-18-18-43 cr2-n, de a plusz processzor feszültség miatt elég
rendesen tekernek a vízhűtés ventilátorai.
Azt hiszem ezt a memóriát csak egy LGA 1700-as processzorral lehetne kihajtani.
Mivel platformváltás előtt állok így inkább DDR5 -re váltok. -
Toomy
senior tag
Sziasztok!
A jelenlegi gépemben 2x8gb Crucial Ballistix Max 4400Mhz cl 19-es ramok vannak.
Az XMP I-II profilban nem indul vele a gép.
Manuálisan belőve 4000Mhz a maximuma, mert felette szintén nem tölt be a rendszer.
A biosban nem tudom az egyik értéket állítani, mert csak ezt látom. Vagyis az egyik 19-es értékre nincs állítási lehetőség.
Ebben a fórumban azt írják hogy ez a ram még 4400Mhz felett is elketyeghet. Nekem már a 4400Mhz is elég lenne ha menne.
A biosban hogyan tudnám megváltoztatni a 19-19-19-46 CR2 értékeket, mert gondolom az a titiok nyitja. Illetve csak az első értékre nincs változtatási opció.
Amúgy a ramnak már adtam plusz 1.4000 fesz-t is. -
-
saabtomi
aktív tag
Sziasztok!
Nem vagyok egy nagy rám mágus, ezt lehetne még szorosabbra venni?! [link] -
5leteseN
senior tag
Kis színt viszek a "szokásos" kérdések közé: Egy Ryzen 5 1600-al lehet tuningolni a gyárilag megadott RAM-teljesítményeket?
Meddig reális, éri meg kb a ráfordítást.A proci "gyárilag" 2.666MHz-es, a DDR4 RAM "gyárilag" 2.400MHz-es.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
varadigabor #65683 üzenetére
Hi
A 7000-es ram biztosan hynix Adie, a 6000es vagy M vagy Adie. Mindkettő jó választás, kézzel a 7000-es ramot is be tudod lőni 6000cl30-ra. Ha a mókolás belefér akkor a 7000-es, ha csak menjen akkor a 6000-est válaszd. -
varadigabor
senior tag
Sziasztok!
Össze raktam egy gépet, ramot kicsit be néztem.
Asrock X870 Pro RS WiFi-t (AMD 9800x3d-hez) és mellé ramnak: Corsair 32GB KIT DDR5 7000MHz CL34 Vengeance Black (CMK32GX5M2X7000C34).Elvileg ez a RAM nem hozzá való... de müködik vele. Eddig nem volt kifagyás. Mivel tudom le tesztelni? Igazából rendeltem helyette egy ilyet ami holnap érkezik: G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO RGB AMD EXPO Vissza tudom küldeni még őket,csak nem tudom melyik lenne a jobb döntés megtartani.
Köszi a segítéget. -
5leteseN
senior tag
válasz
looser #65680 üzenetére
Szerintem menni fog. Egy v2-es E%-26xx-nél tettem vegyes RAM-okat a duál-alalapba(ML350p G8) és ment. Volt viszont olyan ugyanennél másik RAM-okkal, hogy a BOOT alatti memóriateszt emiatt az ideg-romboló hosszúságú 15 perces lett
Ott kis is vettem a keveredést okozó DDR3-akat, és visszaállt az eredeti(leg sem rövid) "szokásos" BOOT-idő.
Figyelni kell még, hogy az adott alaplapnál melyik RAM foglalatba kell "szabályosan" tenni a bővítés során az új RAM modulokat és akkor a bővítés kellemes meglepetéseként az eddigi 2-csatornás RAM üzemmód 4-csatornásra bővül, duplázódva ezzel a RAM-sebesség.
Ezt a rendszergazdás terminálban egy "winsat mem" (idézőjel nélküli
) paranccsal tudod megnézni.
Egy ilyen előtte-utána elkövetett parancs-kiadás(a "winsat mem") jó hatással lesz az önbizalomra! -
fudi2002
Topikgazda
válasz
astrojoe12 #65679 üzenetére
Hát csak finoman emeld sztem. A közelébe már nem mennék annak a határnak.
-
looser
addikt
Sziasztok!
Adott egy E5-2697A V4 cpu 2x16GB DDR4 ECC, 2400 MHz, CL17 rammal. Ezt szeretném bővíteni 64-re. Kaptam ajándékba egy 2x16GB DDR4 ECC kitet, amely ugyanaz a szervezés (dual rank, 2x8), viszont 3200 MHz és CL22. Mennyiben érinti az új modulok beszerelése a teljesítményt? Mivel a CPU maximum 2400 MHz-es modulokat támogat, azt gondolom, felesleges a magasabb órajel és a késleltetés is magasabb az új ramoknál. Semmi üzleti alkalmazás, csak pár vm és játék. Érdemesebb ugyanolyan szervezésű CL17-es ramokat keresni, vagy mehetnek az új ramok a régiek mellé?
Üdv
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
astrojoe12 #65677 üzenetére
Picikét próbálj emelni rajta. 1.025v pl
-
Toomy
senior tag
Azt hiszem inkább egy Z690 vagy egy Z790-es lapot vadászok
a később felmerülő processzor oc miatt. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
astrojoe12 #65673 üzenetére
Vdimmnek adtál. Vsocot írtam. Mennyi az utóbbi?
-
astrojoe12
tag
válasz
astrojoe12 #65672 üzenetére
A feszültséget 1.55 voltig kellett emeljem, hogy ne adjon hibát a teszt. A DOCP 1.35voltot állít be egyébként is. Auto modvan pedig az alap 1.2 voltot. A gyari adata szerint 1.35 kell neki. A2-B2 volt a teszt.
Ez mire utal, a memoria öregszik, vagy a proci-alaplap hibás?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
astrojoe12 #65667 üzenetére
Node stop. Ugye elolvastad a kézikönyvet? 2 modult a2 b2be rakunk!
Kis feszt próbálj adni a vsocnak.
-
-
Toomy
senior tag
Bár ezt olvasva mehet az adott lapban 6000MT/s-el is a ram a processzor mellett.
-
Toomy
senior tag
Sziasztok!
Platformváltás előtt állok (DDR4 vs DDR5).
Kinéztem egy inteles alaplapot aminek a támogatásában nem szerepel ez a ram, ami
ugye AMD EXPO-s.
A jelenlegi lapomban is olyan memória van ami nem szerepel a támogatásban, de működik rendesen, csak kézzel kellett bekonfigurálni a biosban.
Erősítsetek meg hogy az új konfiguráció is jól működhet, csak majd ott is a biosban kell manuálisan belőni az értékeket.
Gondolom ha a gép elindul vele akkor már nagy gond nem lehet. -
5leteseN
senior tag
Bár most éppen nem találok DIMM=>SO-DIMM átalakítót(DDR4), de ez lehet a kereslet hiánya miatt is.
...vagy technikailag nem lehet a lábkiosztások miatt ilyet készíteni!
...vagy "nemtommiért".Egyébként lehetséges?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
astrojoe12 #65659 üzenetére
Na akkor a2 b2be is modul be, és újra teszt tm5el
-
astrojoe12
tag
válasz
fudi2002 #65658 üzenetére
Megvoltak a tesztek, a régi ramokat és utána az ssd-t is átraktam, keresztbe cseréltem egy másik gépbe és ott is teszteltem a programmal. Két óra egy teszt. Egyik ram modulra se jelzett hibát. Minden modul jó mind a két gépben.
És az a bosszantó, hogy a furcsa viselkedés és a fagyások nem jelentkeztek. Futtattam minden játékot meg amit csak tudtam, de semmi. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy élő fog jönni a hiba, mert évek óta megvan.Esetleg van valakinek ötlete, hogy járjak a végére?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
astrojoe12 #65657 üzenetére
Azok sz@rt sem érnek.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
astrojoe12 #65655 üzenetére
De leírtam azt is, hogy az összefoglalóban levővel tesztelj.
-
Sky85
tag
Sziasztok!
Ha magasabb órajelű RAM van a gépben, mint amit kezel az alaplap, akkor a visszaskálázás terheli a CPU-t? 3200 >>>> 2666
Előre is köszi a válaszokat!
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
astrojoe12 #65652 üzenetére
Nem Neked írtam pár hete, hogy sztem inkább a proci imc döglött meg?
Ettől függetlenül ha már ott van a ram, a következőt nézd meg.
Bios clear cmos. A2-be 1db kölcsönram berak, boot, xmp bekapcs és teszt. -
astrojoe12
tag
válasz
astrojoe12 #65651 üzenetére
Közben tovább fejlődött a dolog, kaptam kölcsön egy tuti jó ddr4 memóriát, 2133Mhz cl15. Beraktam, bios alap, windows install, ugyanúgy fagyogat, belassul, nem bootol elsőre.
Az ssd néha indokolatlanul sokáig megy 100%-on, azt is cseréltem, windows install, ugyanaz a hiba.
Merre induljak el szerintetek?
-
astrojoe12
tag
Sziasztok!
Ma végre hibat mutatott a memtest86!
Több éven keresztül csak úgy ment a gépem, ha a biosban mindig egyre alacsonyabbra állítottam a memória frekvenciát. 2933Mhz-rol indult és mostanában már csak 1600Mhz-en működött. A memtest egyszer se mutatott memória hibát.Tegnap este aztán végleg megállt a gép és be se bootolt. Szétszedtem darabokra az egészet, alaposabb takarítást rendeztem, a cpu újra lett pasztazva, stb .. végül tökéletesen ment a gép normál ram frekvencian, a windowst is újra tudtam rakni és a gyerekek fél délután játszottak vele. Azt hittem megjavult mert rá nyúltam valamire. Aztán este megint jöttek a fagyások, elakadt bootolas közben, stb... Usb-rol lefuttattam a memória tesztet és ez jött ki.
Ez alapján nyugodtan vehetek új ramokat a gépbe?
-
MattH8
újonc
válasz
fudi2002 #65615 üzenetére
alaplap: Asus ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI II (ATX, Intel Z790 chipset, LGA1700 foglalat, 14th & 13th & 12th generációs processzor támogatás, 4 x DDR5 8000+(OC) MHz)
RAM: Corsair 96GB (2x48GB) DDR5 6400MT/s CL32 Dominator Titanium XMP vagy Corsair 128GB (4x32GB) DDR5 6600MT/s CL32 Dominator Titanium XMP
proci: Intel Core i9-14900K BOX LGA1700 foglalat, 24 mag, 32 szál, 2.4 GHz (Max. 6.0 GHz), TDP 253 W. Szóval a kérdés 2x48 vagy 4x32? -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Ironfist77 #65643 üzenetére
Xmpnél nem nagyon lesz jelentőssége. Kb 60ig problémamentes. Majd a nyári melegben, mikor a gpu fújja rá a forró levegőt és a szobában sem 22 fok van, akkor azért majd figyelgesd. A ledeket meg kikapcsolhatod, ha nem kell a csillámpóni. Élettartamot nem befolyásolja, de 4-5 fok difi - ahogy írtad is - simán van.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Ironfist77 #65641 üzenetére
Hi
A ram oc főleg a min és maxhoz ad. De sajnos az xmp nem más mint placebo. Szóval ha néznénk egy xmp 5600cl28at, meg egy kézzel megszorongatott manual 5600cl28 hát biza ég és föld.
Xmp csak arra jó, hogy elmondhasd, hogy nem jedec órajelen megy a ramod.Ui: na meg milyen felbontáson játszol, az sem mind1.
-
Ironfist77
csendes tag
Sziasztok!
Elakadtam RAM tuningban. Konfig:
G.SKILL Trident Z5 F5-5600J2834F32GX2-TZ5RK (Default: 4800 MT/s - CL40; XMP: 5600 MT/s - CL28)
Asus ROG Strix B760-F Gaming WiFi
Intel Core i5 14600
ASUS GeForce DUAL RTX 4060 O8G
CRUCIAL 1TB MX500
Windows 10 Home
Tesztelés Counter-Strike 2-vel történt 1-1 órán keresztül és az alábbi értékeket mértem (HW Monitorral és Steam fps számlálóval):
Default profil RGB-vel: 138 fps, 44 fok
Default profil RGB nélkül: 138 fps, 40 fok
XMP profil RGB nélkül: 138 fps, 44 fok
Létezik, hogy semmit nem hoz az XMP a fenti konfigon CS2-ben? Találtam egy elég egyszerű megoldást az RGB kikapcsoláshoz. Van jelentősége élettartam szempontjából, hogy 4 fokkal hűvösebben használom a RAMot, vagy ez mindegy? -
Corsa02
őstag
A 2 óra TM5 + Anta777 az már elég ahhoz, hogy stabilnak mondjuk?
Volt egy hirtelen bezáródó játék (Forza Horizon 5) esemény, a logger application errornak írja, jelentsen is bármit, gondoltam még tesztelem kicsit hátha valami maradt benne.
-
Corsa02
őstag
válasz
fudi2002 #65634 üzenetére
Alapvetően jól működik a gép, de volt egyik játék hibát dobott kilépéskor.
Amire jutottam, hogy GDM off-al a TM5 egyből elhasal, GDM on-al 1 óra után sincs hiba.Mit tegyek szerinted? Hagyjam így GDM on-al és ennyi? Vagy erőltetni kellene a GDM off-ot és inkább ahhoz hozzáfaragni?
-
Corsa02
őstag
-
MattH8
újonc
Hi! Akarok egy új Asus alaplapot venni. Az alaplapon lesz 4 db. memoria foglalat. Azt olvastam a neten, hogy ha mind a 4 foglalatba rakok RAM-ot (ddr5-6xxxx mhz), akkor az XMP funkció nem fog menni. Inkább 2 db. RAM-ot kellene venni, mert akkor biztosan megy az XMP? Mennyire igaz ez az XMP probléma? Válaszokat köszi.
-
Corsa02
őstag
Sziasztok! Segítsetek kérlek!
Bekerültek az X3D mellé a Corsair LPX 3600Mhz CL16 ramok. (micron e-die)
XMP sima, majd 3733Mhz is sima Infinity Fabric 1:1. Viszont amint kikapcsolom a GDM-et már windows boot nem megy, azt csak cmos reset segít. Sem 3733-on, sem 3600-on. 1,4V-ra emeltem a feszt, de úgy sem, emelhetek még kicsit a feszen vagy erre nem lesz hatással?A másik gond, hogy akármit állítok a a subtimming-okon, csak rosszabb lesz a késleltetés. Így még nem jártam. Van ötlet?
Ebben a lapban előtte a Ballistix tök jól ment. -
Grampy
aktív tag
Sziasztok!
Adott 2x16GB G.Skill Flare X5 DDR5 6000Mhz CL30 memória KIT.
Egy ASRock B650E Steel Legend lapban vannak, Ryzen 9800X3D procival.
Eddig simán ment az EXPO, de tegnap ismételten próbálgattam a lap gyári performance presetjeit, ami PBO+TJmax+CO -allcore hármasból áll. Soha nem volt problémám ezek be és kikapcsolásával. Adtam egy Bios resetet és újraindítás után fekete képernyő+bal felső sarokban vonal aztán csend. Csak a CMOS reset segített, de azóta rendben van, kivéve az EXPO-t. Ugyanis bekapcsolom a BIOS-ban, majd újraindítás után a második képen láthatóan megjegyzi, de az első képen ugyanúgy 4800Mhz-et mutat. Ryzen Master is azt írja nincs az EXPO bekapcsolva. Mi lehet a gond szerintetek? -
fudi2002
Topikgazda
válasz
astrojoe12 #65604 üzenetére
Hát így hirtelen nincs tippem, hogy máshogy lehetne kizárni. Esetleg A2be 1 modullal próbáld és teszt. Aztán másik modult a helyére és teszt. Persze 2933mhzen.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
astrojoe12 #65602 üzenetére
Hi
Nem hinném hogy memória. Procid imcje kezd sztem meghalni. Én bepróbálnám a memókat másik gépben. -
astrojoe12
tag
Sziasztok!
Van egy öreg memória kitem, G.SKILL 16GB Ripjaws V DDR4 3200MHz CL16.Egyre romlik az állapota, mér rég nem üzemel 3200Mhz-en. Ahogy telnek az évek, egyre alacsonyabb frekvencián hajlandó működni. Tegnap váltottam 2133Mhz-ről 1600Mhz-re, mert lefagyott használat közben. A gyári 1.35 voltos feszültséget se bírja már rég, csak 1.2V alap feszültségen megy.
Szeretnék új memóriát venni, de nem szeretnék feleslegesen, ha mégse a memória a baj.
Hogyan tudnám letesztelni, hogy valóban a memória a hibás és nem mondjuk az alaplapi vezérlő vagy valami más?
Ui: A memtest program hiba nélkül végig fut rajta csökkentett frekvencián. Ha viszont emelem kicsit a frekit, akkor már a windows se tölt be rendesen, el se tudom kezdeni a testet. A memória hibát tesztprogrammal még nem tudtam kimutatni.
-
Flowtation
őstag
válasz
MasterDeeJay #65589 üzenetére
Szia!
Ez egy öreg fuji szerver gép, amit OMV-vel használok letöltős gépre. Azt vettem észre, hogy egy bizonyos idő után a rma használat felszalad 90-95% közé és ettől durván belassul. De régi már rajta az omv (4.x a mai verzió meg 7.x-nél tart), illetve elfogyott a tárhely is, ezért gondoltam a bővítésre mindkét téren. Kaptam kölcsön egy amd E-350D procis lappal rendelkező gépet, de ezt egy db virágbolti iso megfogta, ezért térnék vissza a fujihoz. Reményeim szerint még egy pár évet elmenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- G.SKILL Trident Z5 RGB 32GB(2x16GB)KIT DDR5 7200MHz CL34 XMP
- Kingston KF560C32RSAK2-32 - DDR5-6000Mhz - DualChannel CL32 - 32GB - Led
- DDR4 Kingston és Corsair 2x16GB 3200MHz CL16
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- HyperX 32GB (2x16GB) Predator DDR4 3200MHz CL16 KIT HX432C16PB3K2/32
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- ProCaster 50UNB800H 50" 127cm FULL HD üzleti kijelző
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest