- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sagat
csendes tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Jelenleg nekem az a kérdés, hogy miért nem indul. Ha majd hajlandó elindulni, akkor lehet beszélni a stabil futásról.
Szóval 2x8+2x4; 3x8 így elindul és stabilan fut, de a 4x8 már el sem indul (nemhogy még fusson).
A Cmos törlésen kívül van még valami amit ki tudok próbálni? Csak próbálok elébe menni a dolgoknak. -
aok1
aktív tag
válasz
fudi2002
üzenetére
De
Na így fest. Én úgy döntöttem, hogy így hagyom. 1.45 v mellett egy Hynix chiptől nem rossz szerintem. 1 napot tesztelgettem TM5 extreme, indiane Jones Great Circle 3 óra játék frame time stabilabb, min FPS jóval jobb. A videókártya miatt teszteltem, hogy ne pihenjen, ezért az is induljon be, hogy a ventilátorok nem is dolgoztak rajta. Még + fűtést adtam neki alulról de semmi akadás, kilépés, fagyás. -
aok1
aktív tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Megy tRFC 450 beállítás 1.42 v-ra emelve a feszt. 52.8-53 ns értéket hoz, ahol stabil. A cpu ringet is hozzá állítottam. Min, max 38. Bár a biosban az intel speedstep, C-state meg egyéb energia beállításokat nem piszkáltam, mert nem akarom én, hogy a ringet ne vegye vissza, mert az úgy 24/7-re nem ajánlott kategória. Mert a processzor ring/cache beállítással is lehet nyerni, ha a memória időzítéssel szinkronban van. Még esetleg a harmadlagos időzítéseken tudnék finomítani.
-
aok1
aktív tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Megpróbálom a tFAW-ot, ez talán valamennyit húz a másoláson és betudok menni az 54 000-es érték fölé. Mert elméletileg a tRRD_S4 érték esetében, ha 16 tFAW-ot lövök be, az az ideális DDR4 platformon, mert elméletileg így jön ki a matek a 4. Parancsnál kell egy kis szünet 4x4= 16 tFAW. Viszont tFAW 20-nál várakoznia kell. Hiába tudná kiadni a parancsokat gyorsabban. Még talán a tWR-t leveszem 8-ra Az is dob a késleltetésen nem? Meg a tRFC-t lejjebb, de ahoz már szerintem fesz emelés kell. 1.4 volt kevés lesz hozzá.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Tudom, hogy régebbi már, de banyek...
tegnap láttam B760 lapok tesztjét egy 14600K társaságában. Kb. 50ezer alatt tényleg nincs értelmes deszka, aminek a VRM-je kellően erős. Valami nagyon elcsúszhatott az emlékeimben, elnézést itt a volt okoskodásért.
Akkor én keverhettem a 12. generációval? Az rémlett régi Hardware Unboxed alaplapok tesztjéből, hogy a normálisabb B-s deszkák ki tudtak hajtani egy i5-öt, a legjobbak meg i7-t is.
De igaz, 12. gen után a boost órajelek jelentősen nőttek és lett további 4 E-mag legalább... Jól összekverehettem az infókat.
-
5leteseN
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
Az optimista terv szerint a vLLM Linuxos AI/MI-program össze tudja adni a két(négy: V100SXM2) VGA-kat, az első VGA-t követő tövvit q,65-ös VRAM szorzóval.
Vagyis (elméletileg) lesz egy hobbi célra kellemesen gyors, kb. 40GB-os "vas" itthon.
Az már elég meghekkelni a NASA-t, vagyis én biztosan (NEM) megyek a Marsra,
... de inkább ezen kívül egy csomó más dologra
elég lesz"csak-kicsit-lesz-kevés"!
Teljesen szimpatikus méterű lesz az "AI-/MI-kukim"!
(nem neked, "általánosságban" majd az irígyeknek(viczes napom van):
) -
Biga123
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Milyen jogaim vannak, ha a termékre a jogszabály szerint kötelező jótállás vonatkozik és a termék meghibásodik?
Amennyiben a megvásárolt termék a 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet hatálya alá tartozik és az egy éves kötelező jótállást időtartama alatt a vásárolt termék meghibásodik, a fogyasztó ugyanazokat az igényeket érvényesítheti az eladóval szemben, amelyeket a szavatosság esetében. Így lehetőségünk van - az előző pontban meghatározott sorrend szerint - kijavítást, kicserélést vagy árleszállítást kérni, illetve elállni a szerződéstől.
Sajnos a "hasonló" termékről nincs szó, és ez szvsz nincs is szabályozva, de ez is bevett gyakorlat , hogy simán cseréli a bolt azonos tudású termékre ha az olcsóbb az eredeti vételárnál, de elvileg nem vagy köteles elfogadni.
PTK
Békéltető testület.
-
válasz
fudi2002
üzenetére
A gyártó azt fogja valószínüleg mondani, hogy menj oda ahol vásároltad és elsődlegesen velük rendezd.
Ez egy oda vissza folyamat. Most gondolj bele abba, hogy aki most vesz ramot mondjuk 160-180K-ért majd ne adj isten lemenne a RAM ár újra a korábbi szintre akkor te sem úgy nyitsz a kisker felé ha gond van, hogy neked instant a pénz kell mert mondjuk most abból 2-3x annyi ramot kapsz. Akkor is csere lenne az elsődleges.
Elsődlegesen mindig a javítás az első lépés, majd a csere, ha az sem megoldott a pénz vissza. Javítás itt nem igazán játszik, marad a csere. A kisker természetesen megpróbálhatja visszaküldeni cserére a gyártóhoz, de ha bizonytalan az átfutási idő vagy eleve a gyártó is már azt mondja, hogy nem tud adni az adott típusból mert épp már lehet nem is gyárt per pill belőle a jelenlegi helyzet okán akkor ő is azt fogja mondani a nagykernek, hogy jóváírás történt.
Van persze ennek a mocskos oldala is, ha amúgy a gyártó cserélné a kisker vagy nagyker meg nyerészkedni akar rajta de úgy gondolom per pill ez elenyésző dolog.
És ugyan ez van a VGA esetén is, csak ott jobb a szitu mert az lehet javítani nagyobb eséllyel. -
Myers
senior tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Kingston Hyperx Fury. A címkét persze megint nem írtam fel, de biztos, hogy a CL16 benne van a típusjelben.
Szóval ezek a Kingston adatai: Gyártó: Kingston.De most vettem észre, hogy a "Part number" szerint C18-at ír.
Ha tudja a 3000/CL15-öt profil szerint, akkor tudnia kéne a 3200/CL16-ot. Valószínűleg tudja is, csak át kell írni, de nem tudom milyen értékekre. Meg kéne nézni egy másik CL16-os modul értékeit?
-
_seth_
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Próbáltam kevesebb feszültséget adni a procinak, de minimális változtatás után sem volt hajlandó bootolni.
Ram "tuning" közben volt egy nap amíg nem volt hajlandó bootolni pedig csak xmp profillal próbáltam a ram gyári órajelét beállítani ami persze magasabb mint amin a lap hajtaná alapból, végül biosban állítva sokmindent itteni segítségnek és googlenek köszönhetően sikerült, de messze nem volt kezesbárány... hol vannak már a régi p4 northwood vagy amd 2500xp bartonos idők, esetleg 9800SE amit softmoddolva 9800 pro/xt szintre tudtam softmoddolni és tuningolni, ennek az is feladat ha elérem a gyári órajelet
zebra_hun:
Simán vennék is Z-s lapot, csak az tart vissza, hogy jelenleg ezzel is működik 100%-osan minden, proci is jól érzi magát, ram is magára talált pedig a 4 modulos felállás eleve bukó a net szerint, de valahogy összeállt mégis
Illetve ha már másik lap akkor annyiért van ujabb széria is, de... a 13700KF-hez képest olyan óriásit ugrani is nehéz lenne. (i7 2600K volt az előző gépem, az i5 12400F csak pár órát futott ebben a gépben, nem tudom az milyen
) -
-
lanszelot
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget.
Nincs xmp. Első képen látszik. Docp van.
Azt bekapcsoltam Advanced módban, ott ajánlott 3200 és 1600 MHz-t. Mind a kettőt oda állítottam, el mentettem.
Ma már nem tudom megnézni működik e, késő van.
Holnap neki esek megint.Azt nem értem hogy Memtest86
Crucial Ballistix BL2K16G36C16U4B 3600 MHz DDR4 (2 x 16GB)
5 óra 39 perc alatt végzett
Corsair VENGEANCE® LPX 32GB (2 x 16GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16
3 óra 56 perc alatt végzettEz hogy lehet? Nem a 3600-as a gyorsabb?
-
jamy79
tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Köszönöm a profilt, nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, minimálisan szűkítettem az elsődleges időzítésken, illetve 1,35V-ra visszafaragtam a vdd/vddq párost, TestMem5 is hiba nélkül lefutott (3 kör). Valószínűleg több is kihozható lenne belőle, de idő és türelem hiányában valószínüleg marad ez a beállítás.
-
BiffTannem
csendes tag
-
BiffTannem
csendes tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Ez lesz az esti progi amit írsz és amit Aprósólyom is írt. Ha reggelre nincs megoldás akkor lecserélem valami másra.
2x16Gb
Azt csak azért írtam hogy 2x32Gb mert a régi garnitúra is megvan. -
BiffTannem
csendes tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Hi
Ramok jó helyen vannak, bár ezzel volt egy egy érdekes köröm. Az Aida szerint B1/B2 slotban vannak. Ötször leellenőriztem, hogy nem én vagyok a hülye, még az alaplap manuált is megnéztem és jó helyen vannak A2/B2. Itt elbizonytalanodtam, hogy az Aida lát valamit rosszul vagy a lappal nem stimmel valami. Csináltam egy CMOS Resetet, utána XMP 1 profil bekapcs -3600 Mhz-et látja FCLK Frequency 1600 a voltot felrakta 1,35-re. Restart után maradt a 2132 Mhz. A DRAM Frequency-t egyszer átraktam Autó-ról DDR4 3600 Mhz-re, akkor restart után egyből Memory overlocking fail
-
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
fudi2002
üzenetére
[link] A konkrét hozzászólás
[link] Összefoglaló részleteiben írja
Amikkel én kezdeném.
Aztán innentől lépkednék felfelé frekiben 6200-6400-6600 míg nem jelennek meg a windows naplóban a whea hibák és persze memóriatesztet futtatni hegyekben, összefoglalóban a leírás.
Ha megvan a freki lépcső amit még bír a procid akkor esetleg szűkíteni az időzítéseken.
És elsőre célszerű kicsit túllőni a vdd/vddq párost, aztán visszafaragni a végén. -
pidzse4
aktív tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Na persze mert te vagy itt a legokosabb mindenki más hülye.

jamy79: Hiába keres neked profilt ugy sem fogod érezni a különbséget , ha filmezel internetezel játszol talán pár fps de sszinte semmi. Ugy sem fogod megérezni használat közben azt hogy a gép most 6000 megahjercen megy a memoria vagy 8000 megahercen de azt sem hogy 65ns vagy 85 ns a késleltetés. Ez az igazság. Lehet vele jéátszani de megérezni nem fogod. Ahol ezek számitanak az a sebesség teszt ott látni fogod a különbséget de érezni sehol sem fogod.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Olyasmire gondoltam, hogy némely BIOS megjegyzi, hogy egyik időzítés milyen képlettel függ össze a másikkal. Valami ilyesmi táblázat lenne jó mindegyik időzítéshez.
Igaz, lehet a Ryzen DRAM Calculator ezek alapján számol, csak ezt az infót sehol nem láttam még róla.A próbálkozás tiszta sor. Már túl vagyok pár féle chipen, csak a DDR4 timingok összefüggéseinek a mélylélektanába nem vetettem bele még magam.
Kb. ott leragadtam, hogy a tFAW-t 4 többszörösével érdemes állítani és 16-nál kisebb nem lehet működőképes a DDR4 technológiai korlátai miatt. -
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
Köszönöm Fudi!
Ezek szerint az időzítésekre messze nincs olyan hatással, illetve leginkább marginális lehet, az IMC-freki kapcsolatához képest.Ui.: Neked esetleg van DDR4-hez olyan excel táblád, amibe be lehet írni az időzítéseket és kiszámolja, hogy egyik-másik ODD időzítés-e és mire érdemes módosítani? Buildzoid videójában láttam, hogy ő csinált magának ilyet.
Á, csak AM4-en vagyok.
És az AI RAM felvásárlásig ez biztos így is marad.#67454 pidzse4: Ne haragudj, nem sértésnek szánom, hanem nyugodtan veheted reális kritikának, de ezt téves önhittség... Nem véletlen kezdtem úgy, hogy "mesterek..." és zártam le úgy, hogy "előre is köszi az értő válaszokat." De bele is írtam, hogy már beszéltem mesterséges okoskodóval, aztán bevágsz egy elég gagyi összefoglalót, sokkal gyengébbet, mint amilyen beszélgetésen én már túl vagyok egy AI-val.
Ui.: Erősödik a jelenség, hogy egyre többen összekeverik a szakmai fórumok célját a szocial media platformok komment szekciójával?
-
_seth_
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Ráment még egy "kis" idő, némi olvasgatás és chatgpt, de most már stabil indításkor is, menet közben is, több óra stressz teszt és képfeldolgozás során tesztelve is hibátlan. Biosban memória kezelési menüpontokat kellett állítani hozzá, a feszek amiket írtál, a ram 1.25V-n maradt, állítólag úgy stabilabb ebben a lapban. 5600mhz maradt, minden megy, ennyi volt a cél

-
-
-
-
CJ4567
nagyúr
-
Baryka007
addikt
-
aok1
aktív tag
válasz
fudi2002
üzenetére
A legkisebb érték amit mértem memória késleltetésben az 53,1 ns. Bár igaz, hogy ehez az értékhez minden háttérban futó programot bezártam. A Plex média szerver, meg nem tudom mit csinál a háttérben tétlenül, amikor a Tv Plex kliensen a gépen lévő szerverről nem filmezek. De ha megvan nyitva a szerver, akkor ilyen 58 ns-os értékeket hoz. Ez az egy program ami 4-5 ns-al megdobja a késleltetést. Mert már végig zongoráztam, hogy melyik program milyen mértékben emeli a késleltetést az én esetemben.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
fudi2002
üzenetére
még keresem az elérhető és bevált eszközöket Linuxra, AIDA nincs köztük. közben találtam egy lehetséges okot, idióta Asus AI BIOS upgrade okozott ilyet másnak, ha lefut a mostani teszt, utána beletúrok a BIOS-ba.
-
aok1
aktív tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Utána olvastam, de elméletileg az intel processzorok memória vezérlője nem annyira érzékeny a memória időzítésekre, mint az AMD platformon. Ez igaz? Akkor nem járnék jobban, ha vissza tenném gyári 3600 Mhz-es Xmp2.0 profilra, és a sávszélességet vinném 4000 Mhz Fölé 1.45v mellet?
-
-
aok1
aktív tag
válasz
fudi2002
üzenetére
1.45 v Kingston fury beast CL 16-20-20-37, tRFC 450 CR 1, gear mode 1.
1. kérdés a magasabb feszültség nagyobb hő. Nem okoz problémát a memóriánál?
2. kérdés mért már az Aida 53.9 ns (ez a legkisebb érték amit mértem ezekkel a beállításokkal) értéket is. Ez mitől függ, hogy éppen milyen értéket mér? Amúgy stabil így.

-
aok1
aktív tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Most annyit csináltam még pluszban, hogy a processzor energia gazdálkodását állítottam teljesítmény centrikusról kieggyensújuzottra, illetve a biztonságos rendszerindítást letiltottam Bios szinten. Ilyen értéket még soha nem kaptam. 56 alá még soha nem ment. Érthetetlen számomra. Most így 55ns-ot mér az Aida.
-
aok1
aktív tag
-
aok1
aktív tag
válasz
fudi2002
üzenetére
Z lapot azért nem akartam anno, mert amire én használom a B chipset is elég. A procit meg nem akartam húzni, ezért vettem 11400 f-et. Szimplán pénzkidobás lett volna egy K processzor. Egyensúlyt akartam teremteni. Erre a platformra is csak azért váltottam, mert 20 PCI express sávra emelte az intel a 16-ról elég sok idő elteltével. Az RTX 4070-es videókártya meg profitál belőle, amit rá 2 évre vettem a lapba, mert 1440P felbontáson egy integrált grafikus kártyával legyen az Z lap meg újabb architektúra nem lehet majdnem max. és 60 fps minimummal játszani Gsync ultimate mellett. Próbálkozom még a beállításokkal. Köszönöm. Hátha tudok még alakítani rajta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen okostelefont vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen egeret válasszak?
- Mesterséges intelligencia topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- World of Tanks - MMO
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- További aktív témák...
- Kingston FURY Beast RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz (Beszámítás)
- G.SKILL Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6600MHz CL34 - 99 hó garancia
- Kingston FURY Beast RGB 2x8GB DDR4 3200MHz CL16 - Gari 2033.10.21.- ig - Eladó!
- Kingston FURY Beast 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz
- Kingston FURY Beast RGB 2x8GB DDR4 3200MHz CL16 Eladó!
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó új állapotban levő Redmi Note 11 4/64GB szürke / 12 hónap jótállás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3965
- HP EliteDesk 800 G4 SFF,i3-8100,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- 27% - MSI RX 6650 XT GAMING X 8GB GDDR6 Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Na így fest. Én úgy döntöttem, hogy így hagyom. 1.45 v mellett egy Hynix chiptől nem rossz szerintem. 1 napot tesztelgettem TM5 extreme, indiane Jones Great Circle 3 óra játék frame time stabilabb, min FPS jóval jobb. A videókártya miatt teszteltem, hogy ne pihenjen, ezért az is induljon be, hogy a ventilátorok nem is dolgoztak rajta. Még + fűtést adtam neki alulról de semmi akadás, kilépés, fagyás.
tegnap láttam B760 lapok tesztjét egy 14600K társaságában. Kb. 50ezer alatt tényleg nincs értelmes deszka, aminek a VRM-je kellően erős. Valami nagyon elcsúszhatott az emlékeimben, elnézést itt a volt okoskodásért.

Illetve ha már másik lap akkor annyiért van ujabb széria is, de... a 13700KF-hez képest olyan óriásit ugrani is nehéz lenne. (i7 2600K volt az előző gépem, az i5 12400F csak pár órát futott ebben a gépben, nem tudom az milyen

. Hagyom a 3200n.

. Extreme módban lefutott hiba nélkül. 1 óra 40 perc. Na ezt kellene elmagyarázni nekem. A Windows 11 nem omlik össze, játék fut, nem fagy. 

Majd még valós környezetben tesztelem. Battlefield 6 multiplayer. Ez a játék amúgy is a legkisebb memória instabilitást kidobja, ha valami nem stimmel.
Ezt 1.41voltal tudja.
Pölö