- Fórumok
- Alaplapok, chipsetek, memóriák
- RAM topik
- (kiemelt téma)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:00 Téma összefoglaló
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
aok1
aktív tag
-
Dreamcest
kezdő
-
5leteseN
őstag
Érdekes javaslatok!

Szerintem öt éven belül "rákanyarodnak" erre a megoldásra, és szerintem esélyesen a mobiloknál fogják először meglépni ezt!
Ott nincs későbbi bővítés, és főleg a grafikus részénél nagyon sokat lehetne nyerni az általad felsoroltakban!
Majd visszatérünk rá pár év múlva!

Az elbénázott AMDs RAM-vezérlésnél meg a Ryzen-ek IGP teljesítménye az egekbe katapultálna csak attól, ha visszahoznák a négy-csatornás RAM-ot alájuk.
A négy-csatornás DDR5-ökkel megtáltosodnának a Ryzen-IGP-k csak emiatt. -
5leteseN
őstag
Hát igen, aki lecsiszolja/-szedi a GPU-chip tetjét, majd a hajszálvastagságú arany-rér-... ötvözetű förrasztott öszeköttetéseket újra-építi, az tudás-szinten, és technológiailag egy másik chip-gyártó kb.
De semmi pánik, én sem tudtam erről a technológiáról, ez a konzumer-civil(gamer) kártyákon gyakorlatilag ismeretlen, csak néhány AMD-n (VEGA 56, Radeon VII/ Pro VII, stb...) bukkant fel ez a technológia, de azóta onnan is "kikopott"!
Én is csak onnan tudtam erről, hogy egyszer vmelyik VGA-s fórum-témában (a sokból) felvetettem, hogy miért nem teszik a VRAM-ot a GPU-chip-be, mert azzal sok hibalehetőséget kiküszöbölnének, és ezek eltünésével a felszabaduló "technológiai tartalékot" át lehetne konvertálni sok-sok plussz-MHz-re (VRAM és kicsit akár a GPU is).
"Lehangoltak", mert közölték a "tragikus hírt", hogy már van ilyen "mindent-egybe" megoldás, HBM... a neve, és tényleg sokkal gyorsabb, mint a chip-es VRAM-ok.
Tanultunk!

-
5leteseN
őstag
-
Biga123
addikt
-
KAMELOT
titán
-
Baryka007
addikt
Mondjuk azt nézem, hogy sikerült feltörni a programot valakinek... Vagy nem tudom az a toplistás mérés elég furcsa nekem
Pedig MD5 hasheli a program a bench engine-t... Csak DLL injektálással tudja megkerülni a "rendszert" ... Úgy néz ki, hogy futás közben minden bench előtt is kell MD5 Hash nem csak induláskor...
Szerintem úgy csinálta, hogy invokeolta az engine-t.. Miután már 1x elindult a progi, mivel csak induláskor ellenőrzi a DLL-t... Futtatás előtt nem... Ezért induláskor még a jó DLL volt ott, futtatáskor meg nem...

De azt leszámítva szépek a latencyk.
-
Aprósólyom
addikt
-
fudi2002
Topikgazda
-
dpalotas
csendes tag
-
Aprósólyom
addikt
-
p2pp
őstag
-
Aprósólyom
addikt
-
CJ4567
nagyúr
-
krekk
tag
-
fudi2002
Topikgazda
-
Franklin
addikt
-
Franklin
addikt
-
CJ4567
nagyúr
-
pidzse4
aktív tag
De lehet akár 200 is . De az fps nem a memoriád sebességétél vagy alacsony késleltetésétől lesz olyan magas hanem a videokártyád miatt. Most én 9066 Mhz használom a gépem memoriáját de ettől még nem játszom 4K ban sokkal gyorsabb fpssel mintha 6400 lenne. Szerintem tul komolyan veszitek ezt a memoria tuningot. Nekem baromi gyors a memoriám de mit érek vele semmit. Mivel én csak
játékra 4K ban használom a gépet és nem dolgozom vele és nem is tömöritgetek csak ritkán .
-
pidzse4
aktív tag
Én ezzel tisztában vagyok hogy 720p ben látványos az eltérés de ez csak tesztre jó. Senki nem játszik 720p ben. Én speciel még 1440p ben sem játszom csak is kizárolag 4K ban Ultrán RT maxon. Ezen a felbontáson nincs különbség . Persze tudom hogy sokan még mindig 1080p ben nyomják azoknak jó lehet a tuning mert kicsit hozni fog de még azok is jobban járnak ha netán kevés az fps hogy vesznek egy gyorsabb vgat a gépbe vagy ramot és nem kell húzogatni. ok tudom az pénzbe kerül ezért is húzogattok sokan . A húzás ingyenvan az új hardver meg pénzbe kerül. De ha igazi gyorsulást akartok akkor az új hardver az egyetlen alternativa. Mivel húzni nem tudsz olyan sokat max 10% körül, ha meg veszel egy új memoriát az kb 30% os sebességnövekedés .
-
fudi2002
Topikgazda
-
GNKING
tag
-
GNKING
tag
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni megfelelő ram beállításban.
R9 5900X, Gigabyte X570S AORUS ELITE AX, 4x8GB 4266Mhz CL19 19 19 39 1,4V.Üdv. Gábor.
-
zebra_hun
veterán
Este talán, de ez nem játékra való. Abban sokkal rosszabb.
Egy 3600MHz semmire sem való CL15-ön.
Értem mire akarsz célozni, de ha véletlenül is 2 fps-sel több volna a 4x16 a 2x16-hoz képest 3600-on, akkor is borzalom lehet. 4300-on CL15-ön 50 fps-sel több.
64GB játékra abszolut nem ajánlott ebben a formában.
Csak kísérlet, arra jó. -
zebra_hun
veterán
1,48V a 6G. "Rossz", de nem izgat. Mindent is lever, tehát jó

A DDR4 gépben 1,44V a 6G, az meg ritka jó.
Magyarra lefordítva, 57x 1,14V a jobbik, rosszabbik meg 1,18V az 57x.1 órát hagytam, kb. 15 percnél elérte az 51-52° -ot, utána már nem emelkedett. Természetesen felrakott oldalüveggel, normál használaton.
Egy óra nekem elég most, millió stressz van már erről. De szépen világít és látszik is. Nem rondítja el egy venti.
-
zebra_hun
veterán
A 4266-os kit-ről levette az előző tulaj, ~35°-on tetőzik aktív hűtéssel.
A 3600-oson rajta van, led is világít, ~42°-on tetőzik hűtve.
Ez most talán beáll ~51-52°-on hűtés nélkül, világítással. Az kell, családi gép, gyerekeknek tetszik
De még bírja. VGA nem fog melegíteni, víz van minden máson.Ez a proci piszok jó, az enyém a gyengusz. Nekem jó az is, nem izgat. Ennek a radiátorjai a házba vannak beépítve, ide jobban kell egy jobb proci.
Az enyém amúgy is a pincével van összekötve, játék alatt ilyenkor 23-25°, jó az. -
zebra_hun
veterán
Fel is adtam. Lefutott az aida is, de hibázik. Cpu nem tud többet 2150-nél. Egyik kit-tel sem tudta. Pedig volt egy 4000c15-ös kit is régen. De nem nagyon izgat.
RDRD/WRWR 5-ből nem engedek
Az igényel többletfeszt, de nem érdekel. Sokat ad, így "megéri az árát".
Most hűtés nélkül tesztelem a dolgokat, ha 50° körül tetőzik, akkor menni fog. [kép]
10 perce fut, remélem elbírja venti nélkül. -
zebra_hun
veterán
-
draco31
veterán
Akkor macerásabb, végülis gondolthattam volna.
Ez van nekem, az első kép, és amit most találtam. Más a memória gyártó, gondolom akkor már lehet neki nyűgje.
-
fudi2002
Topikgazda
-
Steve198310
őstag
-
fudi2002
Topikgazda
-
törölt tag
Pont nem vártam tőled ezt a választ,de elmondom neked ezeknek az értékeknek az állitgatása semmit nem ér.
Nem hoz szinte semmit viszont a stabilitást szépen bukod is.
Viszonylag buta memóriák ezek az on die ecc-t használó memóriák és könnyen kezdenek hibázni.
Hidd el,ki sem tudod mérni hogy mikor milyen scenárióban dobja el magát.
Én szeméyszerint registered ecc memóriákat használok de még azokat is meg lehet fektetni igy.
Ami hoz az ha a cl értéket tudod levinni,az összes többi mókolás az nulla.
Azt remélem tudod hogy minden ddr5 memória képes cr1-re,de olyan buta bios és Me kombót csináltak a raptorhoz hogy nem igazán lehet beállitani.
Minden más procival simán megy.
Innentől kezdve a raptor az egy kihalt állatfaj.
Az Arrow lett volna egy igen jó proci ha hagyják Gelsingernek belerakni az adamantine cash-t,de mivel drágább lett volna az előállitás igy egy vacak lett belőle egy kiherélt szemét. -
törölt tag
-
törölt tag
-
krekk
tag
-
krekk
tag
-
krekk
tag
-
fudi2002
Topikgazda
-
krekk
tag
-
krekk
tag
-
CJ4567
nagyúr
-
Aprósólyom
addikt
-
törölt tag
-
törölt tag
-
krekk
tag
-
5leteseN
őstag
-
5leteseN
őstag
-
CJ4567
nagyúr
-
Angie™
addikt
-
Kalacskepu
őstag
-
krekk
tag
Kösz. cr1-et nekem sose sikerült bekapcsolni azt olvastam régebben valahol hogy a z390-es lapoknál van az a "Trace centering" menüpont asusokban ami nekem hiányzik hogy menjen... Az mjr-el széttcsapott időzítésekkel a 4400 is elindult. Lehet ha lesz kedvem próbálkozok vele.
-
fudi2002
Topikgazda
-
fudi2002
Topikgazda
-
fudi2002
Topikgazda
-
NvidiaRTX
őstag
-
fudi2002
Topikgazda
-
fudi2002
Topikgazda
-
CJ4567
nagyúr
Az oké, hogy nem egy Intel szinten tudnak menni a RAM-ok, de ettől függetlenül az nem X3D-s AM4 procik elég szépet tudnak gyorsulni attól, ha nem a legrosszabb RAM-ot teszed melléjük, főleg, ha kicsit meg is tudod a RAM-okat piszkálni, AM5-el nincs tapasztalatom sajnos.
Megjegyzem, hogy az X3D-s AM4 prociknál is előfordulhatnak esetek, amikor a RAM tuning tud az FPS-en dobni, viszont ritkábban fordul elő, mint az X3D nélkülieknél.
-
Overlocker
veterán
-
Overlocker
veterán
-
Overlocker
veterán
Köszi szépen a választ!
Hát én azt olvastam hogy 1,4v felett volt akinek degradálódott 24/7 használat után.
e majd jól megnézem. Igen, kicsit én is meglepődtem h ebbe a lap+proci felállásban ki lehet hozni a 4000-et. Igazából arra gondoltam h időzítésekkel lejebb menni ezen az órajelen.
12gen intel van még itthon, abban akarom megnézni mit tud. B660 vagy B760 lap van, az elég lehet? -
zebra_hun
veterán
Én sosem láttam olyat.
4533 van egy darab ocn-en, de sosem láttam tőle rendes stab tesztet. Csak vst-t tol 10 percet, meg tm5-öt. Az mondjuk nem rossz, de még nem az igazi.
4400-ból láttam pár darabot, de azok is eszement feszültségen. Ők sem használják úgy. 4300 ami elfogadható napira.
Kivétel nélkül mind a 4000c14-es dr kit-tel csinálja. Azok férnek bele az 1.575V-os határba. Nekem a 3600c14 1.57V-on 4266-ig megy cl15 15 15-ön.
Ezért döntöttem a 4300, de cl16 16 16 mellett. Az kereken 1.50V.
Sok szerencsét hozzá, pár darab van olyan, ami 4400 (ddr5 esetén az 8800 volna) -et tud.
A 4000cl14-es kit sehol sem kapható még aranyáron sem.
De bármely átlagos ddr5 hozza azt, de még jobbat is.
Sok időt, pénzt nem érdemes beleverni.
Ez az én véleményem, nem biztos hogy helyes. Ne add fel
-
fudi2002
Topikgazda
-
lowzor
veterán
-
NvidiaRTX
őstag
Tegnap már a Cyberpánk ezen a 7400-on kifagyogatott szóval vissza raktam 7200-ra.
Egy dolgot megfogadtam csak úgy húzok bármit is ha az a gyári feszt nem haladja meg.
Tehát nem fogok a RAM-nak 1.45V-ot adni mikor a gyári 1.40V (XMP) is már piros a BIOS-ban.A CPU is 5.4Ghz-en tehát OC-vel megy 1.15V-on ami sztem elég UV.
A legnagyobb probléma ebben az egész RAM tuningolásban, hogy míg én játékra specializálódott felhasználó vagyok addig ti ezt az OC-t profi szinten űzitek és tudjátok kb mit hogyan kell állítani és erre van szánva az időtök
Nos én biztos nem fogok napokat meg heteket arra elpazarolni, hogy 1-2ns-os javítást elérjek amit talán SEHOL nem fogok soha észre venni.
Mert oké, hogy 65ns helyett az 56ns már észrevehető, de 64 helyett 63... Az az 56 csak álom marad fesz emelés nélkül. Meg én extra hűtést sem fogok ezért sehová sem szerelni.
Szóval jó vagy nem jó, nekem már ez is bőven sokkal jobb mint ami volt az előző lapban.
#66280 zozoz1:
Teszt a te első időzítéseiden: [kép] -
NvidiaRTX
őstag
Igen nekem is ugyan ez jött ki.

De kapásból már az elején van egy olyan amit nem is mutat se ez a progi se az ATC.
Nekem a BIOS-omba így van az időzítés sorrendje:
34-45-45-45-115
Van egy tRPW nevű amit senkinél sem látok, hogy az mennyi. Nálam 45 alapból.
Annyira kell átírni amennyire a sima tRP-t?
-
lowzor
veterán
-
syIex
nagyúr
Kemény HUF364.90 volt a 120mm-es.. Ennyiért nem szívatom szerencsétlent, hanem le adtam a rendelést. 2 héten belül elvileg megjön..

-
syIex
nagyúr
-
syIex
nagyúr
-
syIex
nagyúr
-
syIex
nagyúr
-
syIex
nagyúr
-
fudi2002
Topikgazda
-
fudi2002
Topikgazda
-
fudi2002
Topikgazda
Bizonyos szintig ez igaz.
Mgasabb frekis xmpvel rögtön többet fizetnek a userek, én sem dobnám el magamtól a plusz bejövő pénzt.
Ugyanakkor mondhatni, hogy ugyanaz ugyanaz, de azért sokszor a magasabb frekis kitekre - bár típusra ugyanaz -, de magasabb gyártási minőségű chipek kerülnek. Arányaiban véve nem érik meg így sem a többlet árat, de ez is tény. -
fudi2002
Topikgazda
-
syIex
nagyúr
Volt rajta telibe egy 120as venti és úgy volt ennyi a hőfok persze oldallap nélkül...
Köszi a tippeket, de minden is melegebb lett szóval úgy döntöttem, hogy le cserélem ezt a házat így pár nap után...
Elvileg amit ki néztem sokkal jobban szellőző és megfelelő lesz a kártyanak is. Holnap kiderul, ha minden össze jön.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
fudi2002
Topikgazda
-
fudi2002
Topikgazda
-
Aprósólyom
addikt
Az mindegy, ha éppen az van készleten és megy a gyártás, akkor rátesznek olyat, ami bírja. Azóta találtam a listát, ahol írják a G.Skill azonosítóit is, amiből következtetni lehet a chipek típusára. De akor is meg kellene venni a bolttól és 50% hogy marad vagy visszaküldjem, de az ilyet meg nem szeretem.
-
lowzor
veterán
-
lowzor
veterán
-
lowzor
veterán
-
5leteseN
őstag
Vagyok-vagyok: Kösz-kösz!

Kíváncsiság: véglegesítettem a DDR3 szerver RAM-jaim hűtését. A PC3-8500-ak(1066MHz) most lazán mennek napok óta a gyári 1,5V helyett 1,35V-on.
Az érdekel így a sikeres + RAM-hűtés befejezésével, hogy a jelenlegi négy-csatornás módban kb melyik két-csatornás DDR4-es MHz-el van hasonló szinten.
A gyári 1066MHz-en 28-29GBps-t hoz.
Jó esetben megy majd a 1866-on is.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Elméletileg a DDR4-esek alap-gyári beállításokkal hasonlítanám, de érdekes az is (másoknak is szerintem), hogy azonos frekvencián(Pl: ha már alaplap vagy CPU nem tud magasabbat) mennyi többletet lehet kihozni az időzítések finomításával.
-
Baryka007
addikt
Ha hazaérek melóból lemérem a többi frekin is. Az időkön is módosítsak? Vagy hagyjak mindent ugyan így ?
Ui.: A HT : OFF szerintem megdobja a mérést olyan 35-40gb/s el ... Mert HT : OFF nélkül mintha csak olyan 61-65 között lett volna ez a sebesség nálam... De otthon fényt derítek rá...
Mindenesetre a ram sebességet tuti nem növeli meg, inkább csak fals eredményt írhat ki a CMD ... Vagy tényleg megdobja nem tudom, mi alapján mér a winsat mem....
-
Zadia
őstag
-
Zadia
őstag
-
fudi2002
Topikgazda
-
kutga
félisten
-
kutga
félisten
-
mefistofeles
veterán
Köszi a válaszod.
Lefuttattam egy Superposition benchmarkot, egy TechpowerUp MemTest64-et, egy Burning tesztet és minden hibátlan eredményt hozott. Most már csak azt nem tudom, hogy egy nem támogatott memória kit esetén meg lehet e valahogy tudni, hogy dualban dolgozik e, illetve mit kéne letiltanom a biosban, hogy az a hibaüzi ne jelenjen meg bekapcsoláskor. -
Integrator
aktív tag
-
Integrator
aktív tag
-
Toomy
támogató
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Alaplapok, chipsetek, memóriák
- RAM topik
- (kiemelt téma)
Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Nintendo Switch 2
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Házimozi belépő szinten
- 3D nyomtatás
- Amazon Prime Video
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- BONTATLAN ÚJ DDR5 RAM VÁSÁR - CORSAIR / G SKILL / KINGSTON / 1X24 2X16 2X24 2X32 2X48 DDR5 RAMOK
- ÚJ DDR5 16GB 5600B SK Hynix / Samsung RAM Garancia
- G.SKILL Ripjaws V 64GB (2x32GB) DDR4 3600MHz CL18 - 99 hó garancia
- DDR4 RAM-ok 4-16Gb ig néz be hátha benne van annak a párja amit keresel.
- RITKASÁG!!! 32GB (2x16) Crucial Ballistix 3200MHz CL16 SODIMM 2031-ig ALZA GAR!
- HP ProBook 450 G8 15,6" i5 1135 G7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Csere-Beszámítás! Playstation 5 Lemezes kiadás!
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch V2 32GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Eladó egy Xiaomi 11t pro 256/8 snapdragon processor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

e majd jól megnézem. Igen, kicsit én is meglepődtem h ebbe a lap+proci felállásban ki lehet hozni a 4000-et. Igazából arra gondoltam h időzítésekkel lejebb menni ezen az órajelen.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
fudi2002