- Út Korea turistaparadicsomába, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
- Jelszóvédett IBM Thinkpad R50e működőképessé tétele.
- ATK Blazing Sky X1 Ultimate Metallic Red gamer egér
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Perplexity Pro AI képszerkesztési limit -egy képgenerátor függő tapasztalatai
- gerner1
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- SzDavid99: Út Korea turistaparadicsomába, amiről talán még sosem hallottál: Csedzsu-sziget
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aprósólyom
addikt
válasz
bobalazs #66182 üzenetére
Kicsit óvatosan az AI válaszokkal. Tapasztalatom szerint, könnyedén bele lehet futni olyan szituációba, hogy generált oldalakról vesz infót, aztán nesze semmi fogd meg jól. Meg amúgy sem szabad csodát várni tőle. A szakma úgy hívja (mármint nem az enyém, hanem egy AI előadást hallgattam): bullshitelés: jól hangzó szöveg, de nem mond sokat vagy akár téveset/fél infósat.
"Hatékonyabb lenne magasabb órajelen a memory controller?"
A saját kérdésed viszont egyből jobb!!! Látszik, hogy természetesen vagy intelligens, nem AI.
Kolléga is rávilágított, csak nem volt kedve végigolvasni az AI bullshitet (#66183 fudi2002), hogy IMC órajel számít.
De tovább megyek, a CPU órajele is számít, miközben ezzel a figyelemfelhívással ritkán találkozom. Nem véletlen hívják Central processing unitnak.Csak gondoljuk bele józan paraszti ésszel: Ahhoz, hogy egyáltalán a RAM latency-t tudjuk mérni, ahhoz ténylegesen meg kell dolgoztatni adattal. Az adat viszont a CPU magokon keresztül a level-cache-en át, az Infinity-fabric és Data fabric-on keresztül jut az IMC-be, majd a RAM-ba meg vissza...
Nem értek én sem ehhez, nem vagyok félvezető tervező, de nah...
1szó,mint100: Függ a CPU órajelétől is a RAM tempó és latency.
(CPU órajel ráadásul meghatározza a level cache sebességét is, hiszen 1:1 órajelen jár a CPU-val)5700X3D-nek pedig van egy "jelentős" órajelhátránya.
Egy gyors saját mérés:
5700X@4550MHz (67,8ns - 68,3ns)
-10% órajel
5700X@4100MHz (71,7ns - 71,9ns) -
válasz
bobalazs #65178 üzenetére
Nem kell 6 órát szórakozni. Eleinte sokkal hamarabb jönnek a hibák
Amikor már azt hiszed, hogy jó, akkor jönnek a hosszú tesztek.
Rengeteg profilt kreáltam, de egyet nagyon kiteszteltem. Az lett a 24/7, többi meg magam "szórakoztatása".
Az Y Cruncher a mindent eldöntő teszt, minden már ~1.5 óra.CJ4567:
Huh, bocs, renkívül fontos, igen. Hajlamos vagyok erről megfelejtkezni.
Köszi.
Nálam víz a gpu, cpu, és ram is. Nem vonatkozik rám.
De igaz. -
válasz
bobalazs #65176 üzenetére
Erre azt lehet mondani, hogy nem jól tesztelted.
Egy teszt nagyon nem elég sajnos.
RAM tesztre jelenleg "kötelező" a TM5, HCI RMTPRO, GSat, OCCT, P95 Large FFT, és a legfontosabb, az Y Cruncher erre specializált tesztjei.
90 perc a kötelező mindegyikből, de ajánlott a minimum 6 órás.
Én többször is lefuttattam, de a 90 percest rengetegszer.
Van úgy, hogy a 4. órában hasal el. (2.5 óra után fotóm van)
Milyen az a pc ami nem tud egy stab tesztet lefuttatni?
Instabil, nem megbízható. Persze, idegesítő, amikor minden lefut, de az Y nem.
Ha ezt még CPU piszkával is megspékeljük, érdemes az összes Y Cruncher tesztet többször is futtatni. -
5leteseN
őstag
válasz
bobalazs #65065 üzenetére
Akkor egyszerűen nincs (sajnos) a RAM-modulon-IC-n hőfok érzékelő, ezért nincs a Thaiphoon READ-ablakának jobb oldali oszlopában a hőfok értéke.
A szerveres DDR3-nak van, és ez asztaliaknál nem általános ezek szerint. Viszont ennek ellenére így is meg lehet-tudod nézni, hogy ez a hőfok-e a probléma: arra a kis (teszt-)időre oda teszel a RAM(ok) fölé ideiglenesen egy ventit ("legrosszabb esetben" a klasszikus hajszárítót
), és ha a kék-halál a "szokásos időben" nem következik be, akkor, megvan a nyertes beállítás véglegesítésének a módja!
..."csak" ki kell találni a végleges(ideiglenes) megoldást.
Nálam a 1066-as DDR3-ECC-s szerver RAM-ok mennek 1866MHz-en, egy-egy ilyennel RAM-bankonként(2-2 RAM-modullal):
Ezzel meg sem közelítette a 60 fokot sem, lehet, hogy átrakom az érintkezőt a 12V-ról az 5V-ra majd(ha ráérek), így hangos is(a nyitott házzal), és felesleges is a 12V-os fordulatszám.
Közben megnéztem: a laposom a RAM-jainál sincs hőfok-mérő érzékelője, ott sem ír ki a Thaiphoon Burner hőfokot.
Nem szokás ez csak szervereknél?
Akkor marad a leírt "vak-teszt"-es megoldás.Pár perc egy ilyen, én először ennyi ideig kézzel fogtam a kis ventit, utána csináltam csak végleges megoldást, miután meggyőződtem, hogy ez volt nálam (lehet nálad is) az ok.
-
5leteseN
őstag
válasz
bobalazs #65062 üzenetére
Megnézném a hőfokot(a Taiphoon Read parancs ismét), nálam ilye hibát csinált, mikor terheltem a (rendesen túlhúzott)RAM-okat és valahol 70 foknál endszeresen behaltak a W-k.
Alaphelyzetben 37-39 fokok körül voltak.
Mikor próbára kaptak a RAM-ok ventit, akkor erősen túlhúzva is mentek=> maradtak is a ventik, azóta is mennek
.
A frekiket nem írom, nálad az én értékeim nem érdekesek/nem számít: nálam DDR3-ak mennek-jártak így.
Az elv viszont(gondolom én) ugyanaz-hasonló: Egy próbát megér! -
Lacpac
őstag
válasz
bobalazs #65056 üzenetére
Nálam így szalad jelenleg egy cjr, finomítva még nincs. XMP
4GHz-en is megy, kis vddp, vddg mókolással de napi egy-két WHEA van vele. Memtesztek hibátlanul lefutnak.
Jelenleg 0 időm rá, sajnos. Majd az ubiszezonban..... talánJa, nekem a cél 3800 lett volna, nem ment, indítani sem sikerült, gondoltam egyet, kipróbáltam fölfelé, és ment, hiba nélkül se WHEA, se memteszt nem dob hibát, semmi... csont nélkül. Igaz GDM ON-al. Most OFF, de 2t-n.
-
bobalazs
nagyúr
válasz
bobalazs #65057 üzenetére
Ez pedig az XMP
https://ibb.co/sgCkVYfTehát a kérdés adott, hogy miket állítsak át, próbáljak ki szerintetek?
-
heavygrip
senior tag
válasz
bobalazs #65050 üzenetére
Írtad nemrég a másik topikba, hogy egy Alpenföhn Matterhornnal hűtöd a CPU-t, azt ha jól tudom nem lehet csak úgy rá tenni az AM4 re. A hűtő oldalán AM3ig támogatja. Gondolom mokolni kelett vele Nem lehet hogy a hűtöd mozdult volna el a CPU val együtt? Bocsiii az offért, csak egy ötlet volt.
Szerk. Most látom sikerült
-
bobalazs
nagyúr
válasz
bobalazs #64968 üzenetére
Nincs már tárhelyem a PH-nnem tudok képet feltölteni.
Ezért így rakom be.
Mégis jó a 3600-as beállítás.
Most csak a 4 fő időzítés lett biosban beállítva minden más auton.
Saját hülyeségem miatt nem ment korábban. Túl sok mindent akartam neki kézzel megadni. Nyilván azért hasalt el akkor a teszt.
-
Aby_2014
aktív tag
válasz
bobalazs #62123 üzenetére
Alzán is van épp akciós RAM, rendeltem egy kit-et.
Corsair 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Vengeance LPX - 26 390 Ft. -
marcusa
addikt
válasz
bobalazs #62036 üzenetére
Tehát 1db 8GB-s modult tegyek csak be, úgy indítsam be a gépet állítsam be a profilt, majd kapcsoljam ki és tegyem be a másik 3db 8GB modult?
Kipróbálom, csak olyan furának tűnik, hiszen amikor csak az 1-3 slot-ban volt a 2x8GB akkor ment az xmp profil, kikapcsoltam a gépet, betettem a 2-4 slot-ba a másik 2x8GB-t, és úgy már nem indult el. -
Peace
nagyúr
válasz
bobalazs #62004 üzenetére
1,4-el is meghal 3600-on. 3200-al stabil 16-20-20-39-en. Most a kérdés, hogy tartsam-e meg és használjam így? Törődjek bele, hogy így jártam 30k-ért? Nem tudom érzékelnék-e bármit a +400 MHz-ből játékok alatt......
szerk.: 35k-ért van KF436C18BBAK2, ami az alaplapom oldala szerint megy 3600-on. Nem tudom ér-e ennyit.
-
fudi2002
Topikgazda
-
válasz
bobalazs #61094 üzenetére
Tisztában vagyok vele, azokkal játszottam
van, amit a felére csökkentettem ahhoz képest, amit adott neki a lap auto-n
Leginkább a TRC, FAW, RFC amiken bőven sikerült faragnom. Melyik subokhoz érdemes még nyúlni ami hoz is valamit?
fudi2002: köszi! Majd nekiülök újra is egyesével rápróbálok
-
Werkly
őstag
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
bobalazs #61061 üzenetére
Ryzennél a minfpsben van előny. Keress használtan ballistix 3200cl16os ramot. A 2x8al simán toltam 4600cl18at, a 2x16ommal meg ryzen alatt 3800cl15öt. Sajnos a gyártást megszűntették. Vagy vese elad és samsung bdie kit.
Előrelépés szinten 3600-3800mhzben gondolkodj, vagy ne cserélj sztem. -
-
-
-
-
-
válasz
bobalazs #60270 üzenetére
Nem értem a kérdést
A képen 4 DIMM van, mind tele rakva.
Az 1.5v és 1.35v modulok nem keverendők!
HMT451U6AFR8C - 1.5v
ACR16D3LU1KBG - 1.35vHa a gyártói dokumentumokból kiderül, hogy mind2 mód (Voltage) tudják, akkor lehet menni fognak... én tuti pont olyat vennék mint amilyen van (tehát az mellé megegyezőt) eBay vagy Ali-n lehet találni jó áron Free P&P-vel (bár 30-40 nap mire megérkezik)
-
Multibit
nagyúr
válasz
bobalazs #59018 üzenetére
Ebből mi következik? Az, hogy manapság kevés 16 GB RAM? Aligha. Attól függ mire használjuk a gépet. Mindig attól függ!
Itt van a routerem dashboard-járól egy screenshot: [kép] . Kisámfázva a 16 GB memória, a háttértárból 16 GB foglalt. Mégis tisztában vagyok vele, hogy a lehasználók többségének elég egy olyan router is, aminek a hardver teljesítménye ennek a töredéke. -
PROTRON
addikt
válasz
bobalazs #59018 üzenetére
Nem vagyok tuber, akkor nekem szabad.
Azért nem mindenki akar ilyen nagy ram étvágyú játékkal játszani, hisz ez egy nagyon durván megcsinált valósidejű stratégia és gondolom nem spóroltál a beállításokon mind részletesség, mind pedig egységek mennyisége terén. amúgy a steam 8 Gb szabad ramot ajánl neki, +2gb-t integrált videó esetén.
De az is lehet hogy nem tudsz róla, de valamelyik appban valami hiba van és feleslegesen feltölti a ramot, nálam is időnként előfodul hogy sima idle-ben felmegy 10GB-re a ram használat, pusztán azért mert 32 van összesen.
Meg egyébként is a programok szeretnek addig nyújtózkodni amíg van takaró, elvégre windows...
De az átlagos gamer ajánlás azért csak 16 GB ram, mert sima CoD warzone, assasins creed és társai normálisan high beállítások mellett nem akasztják úgy ki a gépet mint most neked. -
neko18
senior tag
válasz
bobalazs #44870 üzenetére
Biztos hogy nem ugyanolyan frekveniájúak a memória modulok? Lehet csak elnézted
Minden esetre és válaszolva a kérdésedre szerintem simán kivitelezhető. Talán a lap csinálta tényleg, működik rendesen akkor nincs itt gond.Nem hiszem hogy bármi baj lenne belőle (esetleg pár fokkal jobban melegszik). Ha instabil lenne akkor biosban visszaállítod és kész
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sorozatok
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Battlefield 6
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Tesztpadon a One UI 8.5
- Energiaital topic
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Samsung 64GB (2x32) DDR5 4800Mhz CL40 UDIMM
- Micron SO-DIMM laptop memória 4GB DDR4 3200MHz MTA4ATF51264HZ-3G2J1
- Kingston FURY Beast DDR4 3600 MHz (KF436C18BBK4/128) Garanciális 4x32 gb
- KERESEM: HyperX Savage 2x8GB vagy 2x4GB 2666MHz CL13 DDR4 KIT
- Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz CL16 - Új, bontatlan - Eladó!
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Bomba ár! Lenovo X1 Tab G2 i5-7Y57 I 8GB I 256GB SSD I 12" 2K IPS Touch I Cam I W10 I Garancia
- Samsung Galaxy A12 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i3-5GEN I 16GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest