- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
toyee09
csendes tag
válasz
fudi2002 #64999 üzenetére
A2-B2
singlebe A2 elotte cmos clear, sot szinte minden formacioba clear cmos toltam
biosbol feltettem vagy 4 verziot de minden eddig opcional ugyanott megragadok!
azt eszrevettem hogy billentyuzet es eger pl nem vilagit bedugva de a hephazban levo osszes led es hardver elindul! -
toyee09
csendes tag
Sziasztok! Segitseget szeretnek kerni!
Most epitettem egy gepet:
Gigabyte B650 elite Ax v2 alaplap
7800x3d proci
kingstone ddr5 cl32 6400 mhz ram
be quite pure power 850w tap
gigabyte rtx4080 windforce v2 gpu
Inditasnal alaplapon a DRAM led pirosan vilagit!
Az osszes sloton kiprobaltam ramokat single es dual formacioba kulon kulon!
Frissitettem biost is! Kivettem elemet es toroltem cmost!
Semmi nem segitett, nem ugrik tovabb!
Csak fekete kepenyom van es no signal!
Minden alaktresz vadonatuj!
lehetseges hogy a magasabb ram orajel miatt nem indul? Biost igy nem erem el hogy allitsak rajta, lehet rosszul gondolom de ilyen esetben nem kellene automatikusan visszaallitania a rendszernek az orajeleket hogy bios legalabb bejojjon? -
Centepod
újonc
-
FunPro
őstag
Sziasztok!
Nemrég állítottam össze magamnak egy új gépet. A gép fele még nincs a kezemben, rendelés van rájuk leadva. Sajnos elég amatőr módon álltam neki a dolgoknak, és előbb cselekedtem, aztán kérdeztem. A leadott rendelésen már sokat módosítottam és sokat leveleztem az üzlettel, a kukacuk fixen kivan velem!
Nem szeretném őket még egyszer zavarni, viszont felfedeztem egy újabb bakit. A ram amit rendeltem, egy ddr5 5600 mhz cl40-es kingston fury kit. Ha jól látom, kemény 700 forintal lenne drágább az ugyan ilyen 6000-es kit, és 7000 forintal kerülne többe egy 6000 cl30-as kit. Egész hétvégén azért túrtam a netet, hogy hosszútávon mennyire szúrtam magam tökön a rendeléssel. Eddig a pontig úgy rendeltem ramot, hogy csak az mhz-t néztem, semmi más adat nem érdekelt. Nem is volt olyan gépem, aminél erre figyelni kéne!
Most viszont, hogy jobban beleástam magam a témába, felmerült bennem egy kérdés. Ha jól értem, a legtöbb ramnak van egy alap beállítása, majd a ramokhoz tartozik több xmp, amik alapján az alaplap beszinkronizálja és felskálázza az ójrajelet, beállítja a fogyasztást. Magyarul, beállítják nekem azokat a letesztelt beállításokat a biosban, amivel nekem kéne kézzel szórakoznom. Ezen kívül milyen tulajdonságokban lehet különbség?
Mert ránézésre, az általam megrendelt és a 7000 forintal drágább kit között semmi különbség nincs. Megnéztem ki gyártja a chipet, letöltöttem a specifikációkat, teljesen ugyan az minden! A különbség amit látok, hogy az egyiken 5600 cl40 a másiknak 6000 cl30 az xmp-je. Tényleg ennyi lenne vagy lehet valami buktató? Mert ha csak ennyi, akkor nem szórakoznék cserével, inkább ha majd egyszer kevés lesz az 5600 xmp, akkor átállítom manuálisan arra, ami a másikon van (fokozatosan tesztelgetve, persze).
-
Centepod
újonc
Sziasztok,lenne 1 dillemmám, megpróbálom röviden leírni.
Van egy 5800X3D konfigom egy Msi B550 mortar alaplappal. Most lenne lehetőségem/pénzem kicsit még dobni rajta és ezért úgy gondoltam 3600 as ram még mehetne bele. Alapvetően értem a maximális lehetőségeket az amd esetében, infinity fabric ,1:1:1 , "sweet spot" stb. Teljesen véletlenül találtam 3600c14 ramokat,amit a Mushkin gyárt. Próbáltam magamtól utána járni a dolognak,de minél többet keresek a témában, annál jobban belezavarodom,de a lényeg: Sem az MSI sem az AMD ram kompatibilitási oldala nem sorolja fel ezt a gyártót,mint támogatottat, így végül annak sem tudtam utánajárni,hogy akár a memoria kontroller akár az alaplap gyártó támogatja ezt a felállást. (itt a cl14 re gondolok,persze ha erre keresek találok példákat arra,hogy igen 5600x, 5800x el pl)
Ami miatt viszont nem tudok hinni ezeknek a felsorolásoknak,hogy ugyan ezen a két oldalon a most használt 3200c16 ramomat sem sorolják fel, mégis ezzel megy a gépem 4 éve és közben kiderült számomra,hogy mivel 1 év különbséggel vettem őket és most 4x8 felállásban megy (tudom,ez sem a legjobb) a párok egyik fele samsung, másik fele hynix gyártás és az évek alatt már össze is cseréltem őket,szóval csatornánként samsung/hynix felállásban megy a gépem, mégse látok problémát. (gondolom ha alaposan tesztelném azért valamit lehetne mérni). Hogy tovább bonyolítsam találtam olyan (3.) listát,ahol az általam kinézett ram nem szerepel,de egy másik verziója a gyártónak igen,,amit külföldről akartam megrendelni,de egyszer csak itthon is kapható lett. (mint írtam ezek az amd és msi listában nem szerepelnek). Bele merjek e így vágni a dologba? -
fudi2002
Topikgazda
válasz
winotto #64986 üzenetére
Ha kicsit meg tudod hűteni ventivel akkor a ram (vdd és vddq) kaphat 1.5vig. Jól szellőző házban egy arctic p14et az arcukba tolva 4dimmes lapon 40 fok körül tudtam tartani. Nálad ez kb 5-8 fokkal melegebb lesz mert közel vannak egymáshoz és összeizzadnak
A 3 feszt meg picit kell csak emelgetni. Aljas egy játék, mert a 3 fesz kombinációját is el kell találni és a ramnak a 2ő megfelelőjét is.Ui jó lenne tudni a ramod milyen hynix chipes
-
ACE-
addikt
Hali, jól látom, hogy ez alapján a RAM bár 3600-as, de csak 3000-en megy? Vagy valamit elnézek? Mit kell állítani hogy 3600-on menjen?
-
-
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Amazing789 #64977 üzenetére
Hi
Nekem ia hivatalos win11 és nem csinál ilyet. -
Amazing789
tag
Szép napot mindenkinek.
Alábbi nyűgöm lenne.
Szereztem legál win11 enterprise verziót.
Nagyon szép és jó ... de a TestMem 5 programot rühelli. Kb 4 perc után kikapcsolja. Ha minden felügyeletet letiltok akkor is. Gép nem instabil. Ram is alapon megy ... win 10 alatt nem fagyott ki a TM5 csak most win11 nél. Most se fagy csak bezárja a win magától. Van ötlete valakinek h a win 11 gondoskodó őrző védő szeretetét h lehetne tartósan megszüntetni??? Vagy TM5 helyett milyen ram teszt programot használjak ami beton stabil win11 alatt is?? Segítséget előre is köszönöm. -
válasz
fudi2002 #64975 üzenetére
Nem emelem mert akkor a vsocon is emelni kellene meg mitudomén az időzitésekkel babrálni. Örülök hogy így megy. Mert amit mondtál először, hogy ProcODT-t emeljem meg, az a 16os tesztnél hibázott egyet 35 perc körül. Meg se vártam hogy lefusson beléptem biosba belőttem a 3 fő időzítést 3200hoz, aszem a voltage maradt 1.39 (tényleg lehet beéri kevesebbel is most majd, lejjebb veszem) a többi auton maradt és erre állította.
-
-
-
-
válasz
fudi2002 #64889 üzenetére
Asus PRIME B450M-A II -ban akkor a meglévő Patriot Viper 4 Blackout Series 32GB KIT DDR4 3600MHz CL18 mellé hiába is raknék mondjuk G.SKILL Aegis 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D 5700x3d mellé, mert lehet hogy a 3200at se tudná?
Hát úgy néz ki hogy nagyjából stabilan belőttem a 3600 CL18-at, egy hiba volt a 0-ás teszten.
Ír is valamit a magyarázat, de nem értem, mi lenne a teendőm, mit módosítsak rajta? -
-
válasz
fudi2002 #64964 üzenetére
Lassan megszólalni sem merek a ph-n. No, nem mintha valaha szóltál is volna rám, de sokszor ugranak a figyelmeztetések másutt.
Pedig sok téma szorosan összefügg egy másikkal, elválaszthatatlanul.
Engem zavar most ez a "cirkusz", hiszen konkrétan eddig nem láttam leírva, hogy most mi a probléma. Csak az, hogy instabil.
Az nem meghatározás, az semmi.
Instabil lehet sok dolog miatt, ahogy ez sok esetben az "újdonság" ddr5 miatt is van sokszor.
Azért is osztottam meg régebben a lenti véleményem, mert ilyen, hogy a legdrágább lapban a legdrágább kit olyan instabil, hogy "öröm" azt nézni.
Nem használtam sokat, csak kölcsönkértem, de azzal el tudom képzelni, hogy fagyi lesz játékok alatt.
Én csak a szokásos Y Cruncher-t akartam futtatni, azonnal dobott egy hátast.
Hányan csak bepattintják és durr bele bumm. Aztán megy a sírás, hogy a rapi instabil.
Ezért tettem offba, mert vmilyen szinten sértő vagyok, tudom.
Volt is vitám ezzel kapcsolatba, hogy leszólom a rapit.
Nem szólom le, csak nem ájulok el tőle.
Én szeretem piszkálni, vmi jót, jobbat kreàlni.
Kiváncsian várom az arrow lake-et, hogy ott hogyan fog menni ez.
Ha a memória hibázik, az sztem nagy gond itt a raptoron. Mindegyiken.
Nagyon fontos megbizonyosodni a hibátlan működésről.
Ezek a stressz tesztek elkerülhetetlenek. -
válasz
fudi2002 #64961 üzenetére
Igen, jogos. Passz, de tény, hogy nem csinálja jól.
És máris ott vagyunk, hogy a 13-14 gen instabil. Valóban az, csak nem mindegy mitől.
4800, 5600 jedec-en mindig stabil az y cruncher.
Xmp-vel már rengeteg embernél elhasal.
Aztán csinálják az uv-ot, de az y szintén instabil.
Én az intel helyében kivizsgálnám a sok visszaküldött procit.
Az más kérdés, hogy akkor ez most hogy van.
Ddr4-en én nem emlékszem olyanra, hogy egy 2x8, vagy 2x16gb-os kit-tel xmp problémás volt e.
Külföldi fórumokon sokat látom azt, hogy instabil a raptor, aztán kipróbáltatják alapon, váó, megy.
A múltkor volt a rapi topikban egy srác aki panaszkodott, visszaküldi. Írtam neki, hogy próbálja ki default-on.
Megsértődött, nem próbálta ki. Proci vissza az intelnek. -
5leteseN
senior tag
válasz
winotto #64952 üzenetére
Nálam a RAM-oknál a 70 fok összeomlást, frekvencia visszavételt, okoz!
A DDR3-asok kicsit kevesebbnél is már. A te RAM-jaidhoz korban és technológiában közelebb álló VRAM-jaim(DDR5-6-ok, AMD VGA-kban) pedig a 70 fok felé visszaveszik a frekvenciát, ami lehet, hogy a BIOS-ba beírt hőmérsékleti határérték miatt van ("csak"), mert a képernyőn még nem jelennek meg az ismert VRAM hibák, de a freki visszaesés jelzi ezt a (hő-)határt.A DDR3 RAM a +hűtéssel az egekbe(maximumra) húzható lett az eredeti értékhez képest .
Ennek ellenére csak saját felelősségre, ahogy én is teszem! -
Óh, már vége?
Kezdtem örülni, hogy élőben elcsípek egy ram oc-t.
Nekem tetszik az ilyen műsor. Tetszene...Igen, osztom az észrevételt. Z790 Apex-ben nálam a 8400cl40 járt kölcsönbe, xmp az egy rakás ... volt.
Boot-olt ugyan, de semmi teszten nem ment át.
Kézi mahinálással lehetett életre kelteni.
Amúgy fejből meg nem mondom, de az xmp ii egy totál helyes, de oc sub-okat állít be.
Xmp i ami a laza időzítéseket produkálja, az működött is.
Nekem sincs rutinom az xmp-vel, szintén nem használom.Apex lappal azért csinálnék pár próbát
Legjobb ram oc lap. -
winotto
tag
válasz
winotto #64952 üzenetére
A memória adatlapján az üzemi hőmérséklet 0C- +85C akkor ezek szerint nem aggódom
csak kiváncsiság miatt szerinted ha nem hibázik a memtest és stabilnak tűnik a rendszer,megpróbáljam feljebb rakni az órajelet.
Mennyin érdemes használni ?
Akkor még mókolni kell vele valamit ? -
-
winotto
tag
válasz
fudi2002 #62251 üzenetére
Szia a hibás lap egyenlőre a szekrényben pihen.
Használtan vettem egy ROG MAXIMUS Z790 APEX lapot,beraktam a Kingston KF564C32RSAK2-32 ramokat és ha bekepcsolom az XMP 1profilt 6400 Mhz akkor legtöbször nem indul el e gép /F1/
6200 Mhz gond nélkül fut TestMem5 el hiba nélkül.
Azért vettem ezt a lapot mert gondoltam tuning lap jól felszerelve megsem kottyan neki a 6400 as ram sebbesség.Kutakodva látom hogy XMP helyett kézi beállítást ajánlanak a Fast boot kikapcsolása melett.Tudnál segíteni mit hogyan csináljak ? -
rlazol
veterán
Sziasztok!
11 év után cseréltem a gépem az adatlapomon látható konfigra.
Nem tudom, hogy a memória jól van-e beállítva, egyáltalán jól van-e telepítve, ebben kérem a segítséget.
G.Skill Flare X5 2x16 Gb.
A Bios 4800 Mhz frekit ír amikor belépek, de ugyanott a RAMban a PROFIL1 szerint 6000 Mhz.
a CPU-Z 3000 Mhz-t ír.Telepítéskor az alaplapont volt egy FIRST jelzés a rammodulok kapcsán, oda tettem:
Jó helyen van? A DC működik? Kell valamit mókolnom a beállításokban/biosben?
Köszönöm a segítséget?
-
Aprósólyom
addikt
válasz
fudi2002 #64904 üzenetére
Annyira nem figyeltem, de Buildzoid beszélt arról, hogy valami csak 6(? ) rétegű, ami nem túl szerencsés, de vannak 8-10 rétegű DIMM PCB-k és a több a jobb. Valami ilyesmi volt a lényeg.
Gondolom a jel integritás miatt, hogy kisebb legyen az EM áthallás, vagy tudja a fene hogy mondják ezt pontosan a mérnökök. Nem vagyok villamosmérnök.De annyit tudok, hogy az integrált áramköröknél probléma az "zaj", merthogy a sok-sok jel tudja zavarni egymást.
-
Balcsix
senior tag
válasz
Aprósólyom #64893 üzenetére
Közben megoldódott. Poros volt a slot. Kifújtam, és működik.
-
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Baryka007 #64905 üzenetére
Oksa, akkor egyszerű a választás 2x24-es kitek és 80.000 fölött. Ripjaws 6400cl32, Tridentz5. Patriot 7600-as, de azt nem javasolnám. Régebben sok döglött a márkából. Én Gskill párti vagyok. De corsair sem lehet rossz, meg a kingston sem. Kb ott is 80e fölött.
[link]
[link] ha fél a sötétben.
[link] ha rajongott annó a Mátrixért
[link] ha kényelmes -
Baryka007
addikt
válasz
fudi2002 #64902 üzenetére
Alapjába véve az a koncepció. Hogy egy középfelső alaplapot szeretne venni. Mondjuk egy Rog Strixet.
Nem szeretnénk a VDDQ / SA feszeket a határig feszegetni, illetve a DRAM feszültséget sem szeretnénk az egekig ... De mindenféleképpen egy normálisan beállított szerény ram OC-t szeretnénk vele elérni. Ha ez lefordítható lenne mondjuk LGA 1700 ba, akkor olyasmit szeretnénk elérni, mintha egy Rog Strix + 14900K társaságában egy 7400-7800mhz között szeretnénk megállni a memóriával.
Szóval egy kis szerény "oc" -t szeretnénk eszközölni. Ami 0/24 ben télen és nyáron is full stabil, akkor is ha léghűtéses 4090 van a ramok alatt (mint jelenleg is)
Azt hallottam hogy a 2x24 bizonyos esetekben jobb döntés, vele annyiban maradtam hogy "majd amit találunk" tehát ha 2x16, vagy 2x24 egyik sem probléma.
Ha lehet inkább az új Mdie felé tapogatóznék, kitudja mit hoz még a jövő, nem baj ha tud magas órajelet is a RAM -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #64903 üzenetére
Nem tudok nyilatkozni, nem szoktam oem termékeket vásárolni. Mondjuk biztosan nem OC-ra lett felkészítve, nem is az volt a cél gyártáskor.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Aprósólyom #64899 üzenetére
"Amúgy is, gamingben úgy tűnik, hogy semmit nem adna hozzá, ha kikapcsolnám a GDM-et (*forrás)."
Ez részben igaz állítás. Tegyük hozzá, amennyiben jelenleg stabil valóban és nem a gdm miatt, úgy nem vesztesz. Te magad írtad le, 1T-n nem megy. Érdekes mód gdm on 1t meg igen
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- E-roller topik
- Bundle topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Mikrotik routerek
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Bluetooth hangszórók
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- További aktív témák...
- Gamer Laptop, Gamer Monitor és Konzol Felvásárlás Magas Áron, Gyorsan és Egyszerűen!
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged