- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
marquuard
veterán
Üdv. 1T és 2T között mi a különbség? Egyik fórumon azt olvastam, hogy 1T nagyobb teljesítményt nyújt, de ez nem volt elég meggyőző. Van róla valami hivatalosabb iromány is?
-
kasa85
őstag
Skacok, ham12 órája pass 10 nél járok memtest86al akkor, hibátlan minden?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
WestCoast92 #44093 üzenetére
Vehetsz másmilyet márkát, a lényeg, hogy azonos szervezésű legyen a két ram (tehát mind a kettő kétoldalas vagy mind a kettő egyoldalas). Persze nyilván csak a kit-re van gari, hogy menni fog DC-ban de az esetek többségében azért így is megy a dc.
-
WestCoast92
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy bővíteni szeretném a gépem ram téren, most egy 4Gb-os 1600Mhz-es ram megy benne, és az lenne a kérdésem, hogy ha dualba szeretném használni a két ramot akkor márkában meg mindenben egyezni kell szóval kb csak kit-el megy a dual vagy vehetek ez mellé bármilyen másik 4Gb 1600Mhz-s ramot?
Válaszokat lőre is köszönöm. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Dragon3000 #44085 üzenetére
Erre valaki?
-
canadaa
tag
Oké, félreérthetően fogalmaztam, már látom, bocsánat. A "biztosan az új ramokkal van valami" -t úgy értem, hogy nem tudom működésre bírni, elég kicsi az esélye, hogy az új kit-ből mind2 ugyanúgy rossz, ez igaz persze. Pont ez a furcsa, hogy ha csak az egyik új ram-ot rakom be a gépbe, újraindulgat és még a bios-ba sem tudok belépni (nem csipog a gép). Viszont a régi ram-al meg működik annyira, hogy használni tudjam.
Régi ram memtestje, 2x2GB Geil, teszt dual-ban ment, csak hidegindításnál volt hajlandó hibát dobni, volt már 8 óra memtest hiba nélkül is.
https://copy.com/kP3TElZOUbtaG1OJ -
canadaa
tag
-
canadaa
tag
Hali!
Most vettem új RAMokat, mert a régiek rosszak voltak, meg egyébként is jól jött a több ram. A probléma az, hogy sehogy sem akar működni. Elsőnek beraktam őket ugyanoda, ahol a régiek voltak, dual channel-be, ilyenkor a gép felismerte, de a windows betöltése azonnal lefagy, num lock elalszik, nem reagál, csak újraindítani lehet. Kipróbáltam külön, csak az egyikkel, olyankor viszont el sem jutok a windows töltésig, azonnal újraindul a gép, el sem jut a HDD-k kiírásáig. Próbáltam a másik stick-el is, próbáltam másik memória slotokban, de ugyanaz az eredmény. Csak együtt hajlandóak lefagyni a windows betöltés közben, egyébként semmi.
Próbáltam még:
BIOS frissítést, a legfrissebbre ment az update, semmi eredmény.
Memtest -et: Pár másodper után lefagy a teszt, de kiírja a RAM-okat (ugye csak dual channelben tudtam idáig eljutni)
BIOS resetet, fail-safe és optimális beállításokra is.Köszi a helpet, nagyon meg vagyok lőve ezzel, nem is gondoltam volna, hogy jobban utána kellett volna nézni a ram vásárláskor, hogy kompatibilis-e
Alaplapom: Gigabyte GA-P55-US3L (rev. 2.1)
Új ram: Corsair 2x4GB DDR3 1333Mhz (CMV8GX3M2A1333C9)
Régi ram: 2x2GB Geil DDR3 1333Mhz (GB34GB1600C9DC) -
Dragon3000
nagyúr
Helló!
Olyan problémám lenne, hogy tesómnak Kingston Hyperx Blu 1600MHz 4GB kit ramjai rosszalkodnak.
Asrock p55 estreme4 alaplap és i5 760 proci társaságában. 2 évig hibamentesen ment a gép.
Hiba: Ha dualban mennek a ramok akkor fagyogat a gép. Minden slotban próbálva lett. Mindkét ram jó mivel egyesével és nem dualban hiba nélkül megy.
A gép soha nem volt húzva, így a ramok csak 1333MHz-en mennek.
Mitől lehet ez a gond? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
szivacs1987 #44082 üzenetére
Igen, bírják.
-
szivacs1987
aktív tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a kingmax ramok (4GB 1600 CL11) hűtőborda nélküliek bírják az 1.65Vot, mert kicsit megpiszkálnám az időzítéseiket.
A ház jól szellőzik.
Előre is köszi.
-
karis
tag
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy 2x2GB corsair dominator 1600Mhz memória mellé rakhatok-e egy 4GB-os azonos frekvenciáju Corsair RAM-ot, anélkül, hogy bármi gondjuk lenne egymással? A nagy CPU hűtő miatt csak egy szabad slot van az alap lapon, vagy 2, de akkor alacsony profilú memória fér be.
-
kungzi
veterán
üdv
1600-as corsair vegeance 2*4gb ramom átállítottam 1866-ra ilyen időzítéssel 1,5V-n
mivel tudnám letesztelni?
-
kasa85
őstag
válasz
janos666 #44059 üzenetére
Na úgy néz ki nem szereti a lap a ramomat a kicseréltek normálisan mennek.Megy időzítésekkel.Nekem is ugyan ezt csinálja idözítéseken kívül mindenre a végtelen bootolás az eredménye.Most 9.9.9.27 T1 megy, de érdekes semmivel nem lett gyorsabb a 11.11.11.28 T1 képest.
-
janos666
nagyúr
válasz
kasa85 #44057 üzenetére
Én sub-timing résszel szopok. Nagyon vad skálán tekergeti őket az alaplapi firmware Auto-n és van olyan paraméter, aminél ha kézileg beállítom azt az értéket, amit ő kiír, hogy aktuálisan beélesített az Auto-ra, akkor sem hajlandó bootolni, hanem újraindul failsafe módban és egy CMOS resetig nem is áll velem szóba, bármit állítok failsafe értékeken ketyeg.
-
janos666
nagyúr
válasz
kasa85 #44055 üzenetére
Nálam az XPM profil 2133Mhz 7-12-11-31 időzítést szeretne 1.5V-on.
Hát sok sikert neki hozzá, de szerintem a matricára írt 2133 9-11-10-30 sem rossz 1.5V-on egy viszonylag olcsó RAM-tól (nem kifijezetten "tuningram"). Én most 2135 9-10-10-27 1.6V-on hajtom (először azért emeltem feszt, hogy bírja az 1T commande rate-t, de akkor már próbáltam szűkebbre húzni a többit is). -
kasa85
őstag
válasz
NyuszyCaster #44054 üzenetére
Hali.
A legfrissebb van fent.Megjöttek a ramok.Ami érdekes az XMP.A régi hibásnak vélt ramoknál 9.9.9.24 ben kezelte.
A jó érték a 9.9.9.27.Az új ramok 11.11.11.28 ban kezelik XMP által.Érdekes, hogy mennyire nem jó az XMP funkció pedig azt mondták az a biztos.Lehet az új széria ami ugyan az azért jött ki így, hogy ne hibázzon -
kasa85
őstag
Skacok ez nagyon fontos lenne.Akármelyik ramot teszem bele párban 1955mb hibázik a 8gb ram.Asus 5 Formula lapom van.
Le teszteltem darabonkén a fekete fekete modulban egy idő után dobott memtest86 alatt egy resetet.Se hiba se semmi egy reset volt mind két ramnál.Van négy hely a ramoknak 2fekete,2piros.Csak párban hibáznak pass 2 után 1955mb nál fentebb megtaláljátok.Ki próbáltam dual Chanel ben a piros modult érdekes hiba nélkül megy.Az első A slottban A2 ben 1955mb piros 700 valahány hiba.cserélgettem a modulokat a feketében 1955mv mindig.Az Xmp nem 100%-os.A ramom eredetileg 9.9.9.27 megy 1.65v, de 1.545v használom.Ezen is teszteltem az Xmp 27 időzítés helyett 24 ad.Korrigáltam maradt xmpprofil1 a beállítás.Érdekes a piros slottban megy a dual Chanel a feketében pass 2 nél hiba.Holnap , vagy is ma érkeznek a ramok ugyan olyanok. -
Gum1cs1zma
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Elnézést kérek előre is ha az általam feltett egyszerű kérdést már számtalanszor megválaszolták, mindenesetre nincs kedvem átböngészni több ezer oldalt, szóval bocsi. Ha valaki mégis hozzászólna érdemben annak örülnék.
az alaplap:
ASUS MAXIMUS VII RANGER (90MB0IE0-M0EAY0)
memória:
Kingston DDR3 8GB 2400MHz CL11 (2x4GB) XMP Predator Series KHX24C11T2K2/8X
Kérdésem pedig a következő:
Ha ezt a 8 GBa ramot használom a fent emlitett alaplapban amit 2x4GBa os Kitt alkot és a későbbiekben szeretném további ugyanilyen 8 GBa-os Kitt rammal kibőviteni akkor a 4x4 Gba ram jól fog együtt működni dual channel módban?
Sajnos a számomra érthetetlen okból nem találtam ebből a Ram tipusból rögtön egy 2x8GBa os Kittet pedig azt rögtön vinném. Rengeteg recenziót olvastam erről a memóriáról és a stabilitása magasabb frekvencián is jól teljesitett ezért ebbol használnék 16 GBa-ot. Szóval használhatok két dupla Kitt-et? Az segit ha egyszerre rendelem meg mindkét Kittet? Vagy mindegy?Válaszaitokat köszönöm,
sziasztok
-
Scobbyka
tag
válasz
Scobbyka #43996 üzenetére
Raktam bele egy 4GB-os RAM-ot, és benne van még az egyik 1GB-os is. És így most 58MB a Hardverek számára fenntartott memória.
Mitől lehetett hogy 2GB-nál 1,1GB a fenntartott, 5GB-nál meg 58MB a fenntartott RAM mennyisége?
Semmit nem változtattam a beállításokon csak az egyik 1GB-os RAM helyett bekerült egy 4GB-os
-
janos666
nagyúr
Eszembe jutott, hogy SB CPU-val illik a VTT-t is emelni a VRAM mellé, így kijött egy 2135Mh 9-10-10-26-1T @ ~1.65V a Vengeance RAM-ból. Szűkebb időzítés 1.7V-on sem megy neki, magasabb feszültséggel pedig már tesztképp sem próbálkoztam. Lehet, hogy kicsit vissza lehet még faragni ebből a feszültségből ezekkel az időzítésekkel, majd holnap megnézem, most csak érdekelt nagyjából mit tud.
-
kasa85
őstag
Memtest86+4.20 ugyan ott a mb jelez hibát.
-
kasa85
őstag
válasz
NyuszyCaster #44047 üzenetére
Ma volt 10 órás tesztelésen 957 hibát talált nevetséges.
Aki otthon van a ramos témában kérem adjon tippeket mivel tudom majd tesztelni még,mert nem hiszek ennek viszont érdekes a Windows 8.1 pro X64 is kiabál,hogy ram probléma nem értem miért. -
kasa85
őstag
Következő hibajelenség.
Memtest86 v4.3.7 alatt különböző slottokban az első memóriával 6 óra után mintha resetet nyomtam volna a gép újra indult.A második memóriával másik modulban már első nekifutásnak újra indult.Nem írt ki hibát csak simán resetelte magát érdekes.Memtest alatt volt a váratlan újra indulás. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
NyuszyCaster #44037 üzenetére
Nem, ezek a Kingmaxok gyárilag 2,2V-ot kérnek. Attól nem lesz még bajuk de feljebb ne menj.
Ha ez nem segít lehet szükséges lesz a memvezérlőnek feszt emelni. Ha az sem segít akkor lehet esetleg másik ram után nézni de előbb próbáld ki a másik két lehetőséget.
-
válasz
NyuszyCaster #44035 üzenetére
Minek kéne tippelgetni a beállításokat?
Ki kéne kapcsolni a (manuális) tuningot a biosban, és Auto beállításban használni (spd-jedec szerint).. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
NyuszyCaster #44035 üzenetére
Kevés ennek a ramnak a 2V. 2,2V-ot adj neki 6-6-6-18-as időzítésekkel 1066-on.
-
NyuszyCaster
senior tag
Sziasztok!
Tudodm a mai világban már szinte istenkáromlás DDR2 ramokról kérdezni... De sajnos nekem még olyan konfigom van ami DDR2 ramot kezel .
a config a követejkező
Gigabyte GA-MA790X-DS4 lap
AMD Phenom x4 9600BE
4x1 giga kingmax ddr2 1066 mhz ram
sapphire radeon r7 260x 2gb vgatulajdonképpen mióta megvan az egész gép 64 bites redszer nem nagyon volt telepitve mert mindig kékhalálozott és most már kellene a 64 bites redszer de sajnos ugyan az a gond
tegnap álitgattam kicsit a ramokat először 6-6-6-18 ra álitottam 2 volton hát egyszer lementt a memteszt86 hibanélkül és miután ujra indult kb 10% nál dobott 16 hibát
majd ugyan csak 2 volton 5-5-5-18 itt már kétszer ment le a teszt hiba nélkül harmadjára kb 20-25% nál ujra 16 hiba
Max Contiguous Errors:
Bits in Error Mask:
Bits in Error:
Lowest Error Address:
Highest Error Address:
ilyen hibákat irt ki
mivel hogy uj konfigra nincs pénzem igy ugy gondoltam kicserélem a ramokat itt az aprón találtam is két kit et ami 4x1 gigásak és szintén 1066 mhz sekaz egyik ez lenne de nem tudok rólla semmit sem azt hogy hány volt kell neki és milyen időzitéseken megy rendesen
a másik pedig ez lenne
ezekről a ramokról valahol egyszer azt olvastam hogy sok fesz kell nekik és nem tudom a lapom képes lenne e anyit adni nekik amennyi kellene a stabil müködéshezkérek szépen benneteket aki még valamenyire benne van a DDR2 dolgokban segitsen hogy melyiket vállaszam
próbáltam a lapom ram listáját megkeresni de a giga oldalán már nincs fönt
nagyon megköszönném ha valaki segitene nekemüdv: Nyuszycaster
-
kasa85
őstag
Skacok teszteltem a memóriát a windows 8.1 rendszerével, és második neki futásnak azt írta harverhiba lépet fel be jelentkeztem a windowsba, és egy ablak közölte hibás a memóriám.Memtest 5.0.1.0free pass 7 hibátlan.Mivel tud többet mint a memtest, hogy hibát talál.Amúgy windows alatt kis ablakban azt írta memória probléma néha a rendszer inaktívá válhat, vagy ki kapcsolhat.Bioszban minden bevan állítva.Egyesével tesztelve modulok tesztelve úgy hibátlan.
-
Lacielvtárs
nagyúr
srácok....
erre tudtok nekem valamit mondani, vagy egy segítő lelkes tag leírná nekem hogy is tudom manuálisan beállítani?
LINK -
benikeee
tag
Hali.
Valaki tudna segíteni hogy a ramom jól van-e beállítva időzítés/fesz./freki szempontjából??
Itt van pár kép a mostani beállításokról:
Segítségeket előre is köszi!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Hardver Arc #44025 üzenetére
Igen Intelnél is, mert a rendszer memóriát használja a prociba integrált gpu.
-
Hardver Arc
senior tag
Tuningolni nem vágom hogy kell soha nem próbáltam.. Annyit tudok hogy valami feszültséget kell állítani a bioszba..meg nem igen merek tuningolniert garis a cucc de majd most veszek hozzá meg egy ugyanilyet dualba hadd mennyen.. Jah meg a lapom se egy tuning lap..
De azért kérdeztem is mert azt tudom hogy amd apuknál ugye a rammokból sokat profitál a ram főlleg ha 2000felett van a órajel.. Csak nem tudtam hogy intelnél is így működik a dolog.. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Hardver Arc #44023 üzenetére
4GB ram ma már egy játékos gépbe elég kevés, 6-8GB nem árt hozzá. IGP sokat profitál a ram sebességből is, lehet érdemes lenne tuningolnod is a ramon legalább 1866-ra.
-
Santi22
aktív tag
Köszönöm a választ.
Ez az jelenti, hogy amelyiken nincs ilyen az hamis?
Igazából amiatt fontos csak, mert nekem most van 2GB Kingmax ramon (van rajta ez a jelölés) és bővíteném 4-re. Kerestem a a párját, mert dualba akarom, de sajnos nem találtam, úgyhogy eladom és veszek helyette egyforma 2x2GB-t. Találtam is szintén Kingmax-ot (KLDE88F-B8KU5), megvenném, de azon nincs ez a jelölés és kicsit tartok tőle. Vagy az említett típusra nem is raktak? -
-
Santi22
aktív tag
Valakinek van valami ötlete, hogy a Kingmax ramokon ez a bekarikázott rész mit csinál?
És mi a hátránya vagy előnye az olyan szintén Kingmax típusokkal szemben, amiken nincs rajta ez kis piros chip vagy mi ez. Elnézést, ha buta kérdés, laikus vagyok... -
szlamb87
csendes tag
Sziasztok!
Van a gépemben egy Corsair Vengeance 4 Gb 1600 Mhz CL9 RAM, ezt szeretném bővíteni. A kérdésem, ha veszek egy ugyanilyen modult, csak 1866 Mhz-est, akkor annak igazából akkor lesz értelme, ha a másikat is lecserélem 1866 Mhz-re, addig mindkettő 1600 Mhz-en fut?Másik kérdés: érdemes 16 Gb RAM-ot belepakolni egy gépbe?
-
törölt tag
Sziasztok.
Kérnék töletek egy memória tesztelő programot.
Régeben teszteltem ~ "nem 87" vagy valami hasonló
tesztelővel xp alatt , most win7-re kérnék töletek. -
Akcok94
senior tag
hali,
olyat kérdeznék hogy össze tudok hozni egy olyan ram felállást hogy kingston hyper x 2x4gb 1600mhz cl9 1.65v ez mellé akarnám berakni a corsiar vengeance 2x4gb 1866mhz cl9 1.5v, nekem alapon is jó lenne.
-
adatfalo
senior tag
Hello!
Volt egyszer egy ilyen KIT-em:
KINGSTON HyperX Red 16GB [2x8GB] 1600MHz DDR3 KIT (KHX16C10B1R/8)
Ezek után lecseréltem tuning céljából egy másik KIT-re:
TEAM GROUP TLYD316G2400HC11CDC01 VULCAN SERIES GOLD, DDR3-2400, CL11 - 16 GB KIT
Az egy dolog, hogy 2400MHz-en sajna sehogy sem akart beindulni a gép, 2133MHz volt a legmagasabb órajel amin benchmarkokat tudtam futtatni. (láthatóan jobb eredménnyel mint a KINGSTON, mert az 1800MHz felé nem volt húzható)
Viszont a bibi ott van, hogy ezek a ramok érezhetően gyengébbek PhotoShop alatt: a 300DPI-s nagyfelbontású képeket sokkal gyorsabban tudtam szerkeszteni a kingston ramok mellett. Itt töbett kell várni egy-egy gombnyomásra, nagyításra, objectek ide-oda tologatására...stb
A kérdés, hogy ez normális? Valami ennyivel rosszabb a teamgroup ramokban?
Valamint ha igen, és megint leakarnám cserélni a ramokat, hogy felpörgessem kicsit a fentebb említett munkafolyamatokat, akkor mire kéne váltanom? -
Hardver Arc
senior tag
Hali!
Van egy i5 4440 procim 4gb 1600mhz kingston hyperx blue rammal..
Egyelőre amit kinéztem videokártyát r9 270x majd később tudom megvenni..
A kérdésem hogyha veszek még 4gb kingstone hyper 1600mhz rammot az igp ereje felsokszorizódik..
Csak mert néztem youtubon videokat a i5 4440 prociról és pl nfs run igp-vel full hd-ba kisebb felbontásal ment 8gb hyper x rammal..
Nekem meg 4gb mellet 1280*1024-be majdnemkicsit akad ha olyan a pálya..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen SSD-t vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Path of Exile (ARPG)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- OLED monitor topik
- Synology NAS
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Corsair Vengence 32Gb Ram eladó!
- ÁRON ALUL! Sok darab 4 GB-os és 8 GB-os DDR3 PC3L (Samsung, Micron, Kingston, SK hynix) laptop RAM!
- 2x8 GB / 1600 MHz DDR3 RAM Párok: Kingston HyperX - Corsair Vengeance - Hikisemi
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 Plus Enermax 750W
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
- Lenovo Thinkpad x1 carbon 5i 7-7600u // Carbon 6 i7-8650 // carbon 7 i7-8365u touch
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged