Hirdetés
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Poco F2 Pro facepalm
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
Majd jön valaki aki biztosat tud mondani.
Szerintem mehet sima, tehát Non-ECC modul a másik slotba, vagy is inkább azt írom amit szerezni tudsz. Amennyire tudom az intelek kevésbé érzékenyek, tehát 99% az esély hogy akármilyen modullal dual channelben fog menni.
A helyedben valaki havertól kölcsön kérnék modult egy teszt erejéig. -
MeroM
senior tag
Sziasztok adott egy ilyen lap: GA-Z170N-WIFI
ÉS adott ez a memória: [kép]
Ahogy néztem ez ECC memória, amit támogat az alaplap, ECC nélkül.
Kérdésem: milyen 8GB os memóriát vehetek mellé? Non-ECC is működhet? vagy mindenképp ECC s kell?
Válaszokat előre is köszönöm.
-
lovasshu
újonc
Üdv.
Lenne egy olyan jellegű kérdésem, hogy a Ryzen 2000/3000 szériás processzor kompatibilisek ezzel a rammal?
https://www.arukereso.hu/memoria-modul-c3577/kingston/hyperx-fury-16gb-2x8gb-ddr4-3000mhz-hx430c15fb3k2-16-p496046295/
vagy ezzel
https://www.arukereso.hu/memoria-modul-c3577/corsair/vengeance-lpx-16gb-2x8gb-ddr4-3000mhz-cmk16gx4m2c3000c16-p382400429/
A választ előre is köszi. -
törölt tag
válasz
yossarian14
üzenetére
Annál a processzornál max 2666 MHz-en fog menni a RAM. Ezt a processzorod gyártójának az oldalán is meg tudod nézni, illetve az alaplapod gyártójának az oldalán is:
Intel Core i5-10400 (Memory Specifications résznél írja)
Asrock B460M Pro4 (Specification - Memory, alul írja: Core™ (i9/i7) support DDR4 up to 2933; Core™ (i5/i3), Pentium® and Celeron® support DDR4 up to 2666)A BIOS-ban az XMP-t kapcsold be, majd állítsd manuálisan 2666 MHz-re az órajelet (van, ahol ez utóbbi lépést nem is kell megcsinálni, mert újraindítást követően magától is beáll az elérhető maximumra, de van, ahol alapra áll vissza az órajel, illetve találkoztam már olyan gagyi BIOS-szal is, ami tartotta magát a beállított fizikailag lehetetlen értékhez, és el se indult többet, csak Clear CMOS után).
Asrock alaplapok BIOS-ában hogy hol állítod be az XMP-t, azt fejből meg nem mondom, de valószínűleg itt:
OC Tweaker - DRAM Configuration -
yossarian14
tag
Scorp2011: értem, köszi, i5-10400-as procim van, bios-ban látom is hogy a frekvenciát 2666-ig tudom max felhúzni. Ezt megtehetem egyéb beállítás módosítás nélkül?
konci79: furcsa mód valamiért nem látom ezt az opciót a RAM beállításoknál a BIOS-ban
-
konci79
őstag
válasz
yossarian14
üzenetére
Biosban az xmp- t bekapcsoltad?
Addig csak alapon megy , utána ha nem bírja a 3000- et, akkor tudod finomítani 2933-ra. -
törölt tag
válasz
yossarian14
üzenetére
A memóriavezérlő a processzorban van, tehát a processzorodtól függ, hogy milyen órajelen fog menni a memória.
Amennyiben i7-es processzorod van, valóban 2933 MHz-en kellene mennie a memóriáknak.
Ha i3 vagy i5-ös processzorod van, akkor viszont csak 2666 MHz-en fognak menni a memóriáid. -
yossarian14
tag
Hali!
Most ruháztam be erre a kombóra:
G.SKILL 16GB / 3000MHZ AEGIS KIT
ASROCK B460M PRO4BIOS-ban és Windows-ban azt mutatja, hogy csak 2133MHz-en pörög a RAM. Azt hittem 2933 MHz lesz, ami az alaplap limitje. Félreértettem valamit?
-
-
coolpet
senior tag
Miért van az hogy 16GB 3600@cl16 kitben majdnem ugyanannyi mint a 32GB 3600@cl16?
Elég lenne 2K gaminghez jó pár évet előre tekintve a 16GB?
-
Cimbi11
csendes tag
Sziasztok!
Vásároltam egy új G.Skill Trident Z 2x8GB 3200mhz-es ramot és mikor bekapcsolom az XMP profilt nem bootol be a gép (teker de nem tölt be a BIOS.
XMP előtt eljutottam a BIOS-ig és ott állítottam át, hogy engedélyezze az OC-t. Kipróbáltam külön-külön a két ramot és mindkettővel beengedett Windows-ig 2133mhz-en. Majd XMP BE és csak az egyik rammal engedett be és ugyanabban a slotban próbáltam ki őket szóval az se lehet rossz. BIOS a legújabb, Z270 ASRock Fatality k4-es alaplapom van.
MemTest86 lefutott azon a ramon amivel XMP-vel nem indul de nem talált 2 kör alatt semmit.
Valakinek bármi ötlet, hogy mi lehet a hiba?Előre is köszi
-
gorgocska
tag
Sziasztok.
egy kérdésem lenne a gépembe most egy ddr4 8gb 2400Mhz ram van ha be teszek mellé egy 2133 Mhz az gáz lenne mibe lehetne észre venni a különbséget?köszi a segítséget.
-
coolpet
senior tag
Sziasztok!
Erre Ryzen 5 3600X mellé mit mondtok? 3200-as CL16 ram kit. Nem vagyok extrém tuningos, és nem tudom mit hozna a konyhára a 3600-as ram.
Mezei user vagyok 5-8 évre tervezve

-
MeroM
senior tag
Sziasztok! [link] erre tudtok választ adni?
-
fauv
őstag
Üdv !
Olvasva az összefoglalót, láttam, hogy ha pl. cl13-as ramot teszek a gépbe cl16-os helyett, akkor azzal gyorsabb ram sebességet lehet elérni.
a 10400-as procit sokan nem ajánlják sima lapba, mert csak 2666MHz-en fut, vagy "Z"-s lapot ajánlanak mellé lényegesen drágábban.
Nem olcsóbb megoldás 2500 Ft-al drágább cl13-as ramot berakni a sima lapba és ugyanazt a sebességet elérni vele mintha egy vagyont költenénk rá:
Vagy ez a megoldás pl. játékoknál nem jelentkezne?Köszi előre is
-
gorgocska
tag
Srácok ha a gépbe most egy 8gb 2400Mhz cl 17 ram van ha be teszek nem ugyan azt a márkát ami cl 16 is működne együtt a kettő?
-
válasz
tasiadam
üzenetére
Így lenne logikus, csak nem vagyok benne biztos, hogy így is működik.

Ha esetleg olyan hülye, hogy nem akar a megadott spec alá menni, szopóka van. 1600-as RAM-ok általában tartalmaznak 1333-as JEDEC támogatást is, de 1833-as vagy gyorsabb modulok másodlagos értéknek az 1600-at kapják. 1333 meg nincs, és egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy rápróbál a modul a régebbi szabványokra magától.Ha nem, akkor az van, hogy kell egy újabb lap egy újabb procival, és nekem kell átírni az SPD-t.
-
Gyors kérdés: Clarkdale cpu, ami 1333 MHz-ces DDR3-at támogat maximum, ha JEDEC 1600-as (és XMP sokkal több) modulokat kap, lesz annyi esze, hogy elindul 1333-on, vagy át kell előbb írnom az SPD-t egy másik lapban, másik procival?
-
tom_77
tag
Sziasztok.
Egy "Toshiba Satellite Pro 490XCDT" retro laptop-ba szeretnék RAM-ot venni. Egy szabad slot van benne. Ennyit találtam a neten róla, hogy ilyen RAM való bele:
MEMORY: 64Mbit EDO DRAM, 3.3V (All Models)
Standard 32 MB
Maximum 160 MB
Speed 60ns
Hyper Page mode memory access Yes
Data/Address Bus width 64-bit/32-bit
Local Bus Clock Speed 66 MHz
32 Mb fix RAM van benne, igy egy 128 Megásat keresnék bele, de fogalmam sincs hogy milyen kellene. Nem vagyok nagy guru ebben. Egy pont ilyen szerintetek jo lenne?
[link]Vagy ha az nem, akkor ez?
[link]Koszi szépen a segitséget.
-
NGabi001
lelkes újonc
Hali!
RAM vásárlás előtt állok. Több helyen látom hogy vannak 4000+ Mhz-es ramok is nagyon jó időzítéssel, de 1,5 V-on tesztelték. Gondolom akkor, hogy ezen a feszültségen képes arra a gyönyörű teljesítményre.
Az lenne az egyik kérdésem, hogy mennyi az az ajánlott feszültség, amivel nem csökkentem a memória élettartamát? Mert szerintem az 1,5 V irreálisan sok (de javítsatok ki, ha tévedek).
A másik az, hogy hol lehet meg nézni, honnan lehet tudni, hogy a RAM egy vagy két oldalas (pl. ennél a RAM-nál: [link] )?
Végezetül pedig ti ajánlanátok a fent belinkelt RAM-ot egy Ryzen 3600 és egy MSI B550 Tomahowk párosítás mellé? (OC-zni is szeretném őket) -
V60
aktív tag
Sziasztok!
Véleményeteket kérném az alábbi kérdésben.Adott ez a konfig:
Alaplap: MSI Z97A Gaming 7
Processzor: Intel Core i7-4790
Memória: Kingston 2x8 DDR3 /16GB/ 2400 KIT HyperX Savage RedÉrdemes lenne-e a ramokat kicserélni
4x4GB SK Hynix memória DDR3 PC3 - 12800U
ramokra?
Válaszokat előre is köszönöm
Üdv Zola -
Viktoár
addikt
Sziasztok
Jelenleg egy 4+2gb-os felállás van a gépben, értelemszerűen nem megy a Dual Dhannel.
Átlagfelhasználásra van gép (netezés, facebook, online film, flash játékok...) és az i5 2500-as proci igpu-ja van használatban.Érdemes lecserélni 2 gb-os modult hogy menjen a DC, vagy nem profitálna belőle észrevehetően a rendszer?
-
A2lite
csendes tag
Sziasztok,
HP 250 G6 laptopom (i5 7200u) megérett a rambővítésre. Két slot, az egyikben 4GB memória van, másik üres. Erre [link] gondoltam, de mivel egyáltalán nem értek a témához, így kérdezem, hogy ez jó bele? (És működni is fog?)
Köszönöm s elnézést ezért a láma kérdésért
-
HaZsolt
őstag
Valakinek van listája Gskill Trident z rgb vonalról amelyikben samsung b die chip található?
-
-
Dorian
félisten
Sziasztok, számotokra biztos alap kérdésem van:
Ha a meglévő 4 GB DDR3 1600 MHz RAM-hoz venni akarok másikat, akkor ugye nem kell ugyanolyan márkájúnak lennie, csak a fenti paramétereknek egyeznie?
-
XplayR
csendes tag
Helló mindenki!
Lenne egy kérdésem.
3000 mhz cl16 (2*8) ramot cserélnék 3600mhzre cl18 (2*8) ra. Ez így előre lépés lenne vagy sem a konfig mellete egy x470 lap + Ryzen 7 3700x és egy 1080ti
A válaszokat előre is köszi
-
tasiadam
veterán
Honnan tudom megkülönböztetni, hogy egy memória B vagy C die? olyan jó ard a thaiphoon, hogy C/B-t ír.
-
DopeBob
addikt
Sziasztok,
DDR3 notebook memoriát keresek régebbi notiba (QM57 chipset). Támogatja a 4GB-os modulokat, de csak a 16 chipes (16x 8x256) kiépítést, ilyet viszont nem találok. A képek legtöbbször nem stimmelnek a webshopokban, a leírásban ez nem nagyon van benne, ismertebb gyártók honlapján keresgélve az ilyen modulokat már nem gyártják.
Vett esetleg ilyet valaki mostanában? Tudna esetleg konkrét típust és beszerzési helyet írni? Elsősorban újat szeretnék.
-
Zozzz2000
tag
Sziasztok.
Olyan hibajelenség van, hogy látja a gép a 2*8gb ot , de nem tud használni csak 8gb t.
Pl : a 3.2gb ra azt irja hogy 40% ot használ.
Zsir új 2*8gb Kingston Hyperx predator rgb 3200as.
Ha csak a hibásnak vélt modul van a gépben akkor el sem indul.
2 gépben is néztem.
Hogy látjátok mehet vissza gariba?
-
luci@85
tag
válasz
Steve_Brown
üzenetére
cl16 os kittel nem megy !
Már azt hittem nem indul ujra a gép cl 14 es beállítás után mert háromszor felpörögtek a ventik mire negyedjére elindult bios alapbeállítással !
Szóval személyes tapasztalat a gyári 16-20-20-38 hejett,
Még a 15-17-17-35 elmegy neki és a 14-14-14-35 nagyon megfogta !
Még talán lehet faragni a cl15 ön ,ha lessz kedvem próbálgatom csak elrontani sem akarom !
-
válasz
coolpet
üzenetére
A 4 ram megterheli az IMC-t ( memoriavezerlot, foleg ha dual rank memoriak...)
Alapveto kulonbseg van a ryzen es az intel memoriavezerlo kozott.
- Intelnel minel nagyobb orajel kell
- zen1 es zen+ mellett inkabb az idozites szamit
- zen3nal pedig torekedni kell az elerheto legmagasabb fabric orajelre. Ez jellemzoen 2xSR (single rank) memoriamodul mellett kb gond nelkul 1800-1900MHz. 2xDR (dual rank) mellett mar a 3600nak is orulni kell. 4xDR pedig a legszerencsetlenebb megoldas, mert sokszor a 3200MHz sem megy....Jellemzoen ryzen melle az ajanlott die-ok, elol a legjobb, hatul a kevesbe ajanlott :
- samsung b-die es micron e-die gen2 (2x8 SR 3200c16, 2x16 DR 3200c16, c9bjz chip) es gen3 ( 2x16 SR 3600c16, c9bkv chip), es van egy teljesen ujfejlesztesu nanya chip, ami szinten eleg overkill...
- hynix DDR es hynix CJR
- minden mas... -
coolpet
senior tag
Mik ezek a die típusok amikről beszéltek?
És mi a különbség a 2 oldalas és egy oldalas ram között sebesség / teljesítmény/dual channel szempontból?
Valamint miért jobb 2x16 a 4x8 helyett Ryzennél, ha van 4 slotom?
-
luci@85
tag
válasz
Steve_Brown
üzenetére
Cl 14 és a többi érték mi legyen? Déu lehet kipróbálom viszi-e alapfeszen!
-
tasiadam
veterán
-
válasz
fecke78
üzenetére
Megkockaztatom, hogy nem a rammal van a baj, hanem a proci imc-je nem szereti a 2db dual rank memoriat 3600on...
Sajnos sokat kell allitani, hogy stabilan menjen. 32GBos kitbol ezert szerencsesebb 3200ast venni, mert azt csak berakod. A 3600 OC-nak minosul zen3nal dual rank eseten. ( nalam micron e-die 2x16 dual rank 3200as ram megy 4400at a kis 3600as proci mellett, de szenvedtem 1 hetet, mire beallitottam...)
-
törölt tag
válasz
MésziGab
üzenetére
Quad channelt támogató processzor/alaplap esetében a 4 db modulra, dual channelt támogató esetében pedig a 2 db modulra kell törekedni. A te esetedben a 2 db modul a jó választás, mivel AM4 esetében csak a dual channel elérhető.
Órajel tekintetében vehetsz bármilyen órajelűt, de mivel a processzorodban lévő memóriavezérlő max 2933 MHz-et támogat, ezért csak ez az órajel lesz garantálható. Attól még működhet magasabb órajeleken is megfelelő modulok esetén, de ezt garantálni nem lehet.
Crucial Ballistix kitekről nagyon jókat hallani, nem olcsók, viszont nem szokott velük gond lenni, illetve ezek nagy eséllyel menni fognak magasabb órajeleken is, mint amit a processzorod elvileg tudna.
-
MésziGab
tag
Sziasztok
Adott egy ASUS PRIME A320M-A alaplap egy AMD Ryzen 5 2600 processzor!
Szeretnék bele 32GB-ramot,de nem tudom eldönteni hogy 2x16GB modult,vagy inkább 4x8GB modult vegyek? És ki milyen memóriát ajánlana?
Fő csapásvonal a Microsoft Flight Simulator 2020
Köszönöm Szépen!
-
törölt tag
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Vehetni vehetsz ugyan gyorsabb RAM-okat, de azok is csak 2400 MHz-en fognak menni, mert a processzorodban lévő memóriavezérlő max ennyit tud. (Gondolom nem Z chipsetes alaplapod van, de ha mégis, ott a lehetőség adott a magasabb RAM-órajel elérésére is.)
Másolgatásoknál egyébként nincs jelentősége a memória órajelének, mivel a leglassabb memória is nagyságrendekkel gyorsabb, mint a leggyorsabb SSD, szóval az SSD képességein múlik minden ilyenkor, az a gyenge láncszem (simán belassulhat HDD szintű sebességre is).
-
törölt tag
válasz
fecke78
üzenetére
Igen, kit esetén a kitet egyben kell visszaküldeni. Nyugodtan írd le nekik hogy hibás a kit, MemTest futtatásakor hibákat dob. Én le szoktam ilyenkor külön-külön is tesztelni a modulokat, és meg szoktam nekik azt is írni, hogy konkrétan melyik modul az, amelyikkel a probléma van.
-
HUTCHDB
nagyúr
Üdv!
Van egy PC-m, amiben egyebek mellett i3 8100 processzor és 1 db Crucial 8GB DDR4 2400MHz CT8G4DFS824A memória van.
Adatmásolásoknál, kicsomagolásoknál nem jeleskedik a gép, minden belassul, megy a hosszasabb várakozás.
Szeretnem ezt megoldani.
Mit javasoltok, vegyek bele egy ugyanilyen másik RAM-ot, vagy vegyek egy nagyobb óra jelű (3200) 1 db 16-ost?
Vagy a processzor is hozzájárul a lassabb működéshez?
Jatszani nem játszom, csak általános használat, böngészés filmezés.... -
fecke78
senior tag
2*16gb ról van szó , dualban vettem , ezért nyilván úgy gondolom nem érdemes kivennem az egyiket és úgy testet csinálni , mert ha cserélik akkor mindkettőt cserélik
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple asztali gépek
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen processzort vegyek?
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- SörcsaPH!
- EU-s vám vethet véget a nagyi temus vásárlási lázának
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Kingston FURY Beast Black RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP/EXPO - 24 hó garancia - ÚJ!
- Új, bontatlan Kingston FURY 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 Beast Black RGB XMP/EXPO - 2 év gari!
- G.Skill Aegis DDR4 DDR4-3000 CL16-18-18-38 1.35V 16GB (2x8GB)
- Új, felbontott Kingston FURY 16GB (2x8GB) KIT DDR4 3200MHz CL16 Beast Black - 10 év bolti garival! -
- Új, bontatlan ADATA XPG 48GB (2x24GB) KIT DDR5 6000MHz CL30 Lancer Blade RGB Black XMP/EXPO - 10 év
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO ThinkPad P17 Gen1 - i7 10850H 32GB DDR4 1TB SSD Quadro T1000 4GB WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3022
- Zebra ZP505 EPL hőpapíros címkenyomtató
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

De ment másnál 2,6-on is.
fudi2002