- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- eBay-es kütyük kis pénzért
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
OccsE
aktív tag
válasz
dannyl #65499 üzenetére
Ugyanazt a 2db SKHynix 8GB DDR3 1600MHz PC3-12800U szeretném hozzáadni a már bent lévő hasonló 2db-hoz
Gigabyte GA-PH67-DS3-B3 adaplapom van
-
dannyl
addikt
Én ezt még nem hallottam, szerintem kacsa. De mivel nem tudni, hogy mibe akarsz rakni mit és mihez, ezért csak mondom, hogy ugye tudod, hogy dual chanel-ben van értelme gondolkozni, illetve, hogy legtöbbször csak 2 RAM slotot érdemes használni, úgy, ahogy az alaplap könyve írja (pl. A2 B2), és én még véletlenül se párosítanék össze két tök különböző RAM-ot, sőt, semilyet, ha nem KIT-ben vannak.
-
OccsE
aktív tag
Kérdés lenne hogy van-e lehetőség win10 alatt "simán" memóriát bővíteni?
-
phrenetiX
tag
Sziasztok!
A gépemben jelenleg egy PATRIOT 8GB Viper 4 DDR4 3000MHz CL16 KIT típusú memória van, de rendeltem bele egy TeamGroup 16GB DDR4 3200MHz Kit(2x8GB) Vulcan Z Grey típusú memóriát. A kérdésem az, hogy ha belerakom majd a 16 GB memóriát, akkor mellette benne hagyhatom e a 8 GB-osakat is?
-
dannyl
addikt
Sziasztok!
Véleményt szeretnék kérni, hogy ez így jónak/elfogadhatónak számít-e. DDR4-ről jövök, fogalmam nincs, hogy mi a jó. EXPO Tweaked-en van a BIOS-ban.
-
jimpo
senior tag
válasz
fudi2002 #65479 üzenetére
G.SKILL releases Low Latency DDR5-6000 CL26 & CL28 kits for Ryzen 9000 series
Tessék alacsonyabb időzítés, hátha ez elnyeri a tetszésed.
Az árát leszámítva persze, mert nem szokott olcsóbb lenni az alacsonyabb CAS latency. -
fudi2002
Topikgazda
Ez ilyen nesze semmi, fogd meg jól teszt.
Aki xmpt használ annak tökmind1 mennyi a hő. Aki ramot oczik, az tisztában van vele, milyen szint felett kell és hogyan hűteni egy ramot. Egy trefi beállítástól hogy melegszik, nagyon nem releváns, mivel csak annak a beállítása nem hoz teljesítményben megváltást. De köszönjük techpowerup... -
jimpo
senior tag
DDR5 Thermal Testing & Analysis techpowerup
-
Archanon
őstag
válasz
fudi2002 #65453 üzenetére
Természetesen. Már újratelepítettem a rendszert is a folyamatos volmgr hiba miatt, de változatlan. (Ahogy a volmgr is, csak ritkább... valami nem kóser, de az talán nem memória.)
Ha bemegyek a teljesítmény fülhöz, ott azt írja, hogy használatban 12,1 GB van. Nem értem én ezt. A folyamatok fülön esetleg a Windows 11 operációs rendszer alap működéséhez szükséges memóriahasználatot lehetséges, hogy nem jelzi?
-
Bivaly26
tag
Sziasztok!Boldogat mindenkinek!Az lenne a kérdésem Mi van akkor ha xmp profilu ram kerül AMD alá menni fog vele vagy csere történjen?Rendelésnél félrenyomás történt XMP-s vásárlás jött létre AM5 alá.
Ez a xmp: Kingston FURY Beast RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C30BBAK2-32
Ez a expo:Kingston FURY Beast RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C30BBEAK2-32Köszönöm a választ!
-
5leteseN
senior tag
Érdekes hibám van: az X99 alaplap, E5-2673v3 CPU, 18e-es MBps-t tud 2 RAM-mal, DDR3 LRDIMM.
Ez rendben is van. De ugyanennyit tud hárommal is és néggyel is, ugyanazt a 18eMBps körüli(csak duál-csatornás) sebesség-értéket (winsat mem)!!!A CPU-Z, és minden egyéb program mutatja is a RAM darabszámnak megfelően helyesen az 1-2-3-4-csatornás üzemmódokat, de a RAM-teljesítmény marad a 2-csatornás!
Egy RAM-nál a fele, ahogy kell.
??? -
bedvóter
tag
Sziasztok !
Segítséget szeretnék kérni.
Egy DELL Inspiron 15 5584 laptopban szeretnék memóriát bővíteni.
Jelenleg az alábbi RAM van benne:
SK-Hynix DDR4-2666 1x8 GB, ezt szeretném 2x8 GB-ra cserélni.
A kérdésem az, hogy ha az alábbi kitet tenném bele a meglevő helyett, akkor az működni fog-e.
KINGSTON FURY 2x8 GB Impact DDR4 2666MHz (KF426S15IBK2/16)Előre is köszönöm a segítségeteket.
-
Csupati69
csendes újonc
Egy gyors kérdés a képhez : Hagyjam benne a 8 gigás ramokat, vagy vegyem ki és maradjon a 2 db 16-os ? ( A 8-asok kitben vannak, a 16-osok nem, azok random ramok. Az alaplap ugye 2666-ig bírja... ) Ha nem kellenek bele a 8-asok ( gondolom nem... ), akkor máris eladó a 2 db 8-as KIT-ben A 2 db 16-ost most kaptam és csak beledobtam őket...
-
-
fudi2002
Topikgazda
Boldog Karácsonyt kívánok minden kedves fórumtagnak!
-
szasanyi
félisten
válasz
fudi2002 #65463 üzenetére
Persze, csak a lényeg amit írtam: nem látom a teljesítmény javulását csak a fogyasztás növekedése egyértlmű. Nincs pontszámvadászat és benchmark mert az nem érdekel, bár ott nyilván kimutatható lenne különbség. Viszont napi 12-14 órát megy a PC.Sajnos a jelenlegi időzítésekkel már 1.35V is kevés s tabilitáshoz.
Tehát manuálisan: 6000Mhz, 36-42-42-96 (a többi AUTO-n marad) jó kezdésnek, de ehhez milyen kezdő fesz legyen... 1.25- 1.35V?MOD - nem tudom, soha nem szoktam tuningolni sem állítgattam a RAM-okat. Csak a kábé semmi előnye miatt sokallom - főleg IDLE, net - plusz 10-12W többletet, ezért próbálkoznék. Köszi a segítséget!
-
dannyl
addikt
válasz
szasanyi #65462 üzenetére
Elmondom, hogy min szarakodsz:
10W többlet óránként, napi 8 órával számolva, havi 20 nap használat, és mondjuk 2 hosszabb elutazást véve 10 hónapra vetítve 32Ft-os árammal ÉVES 512 Ft. Ha 15W, akkor ~750 Ft. A nullához képest sok, de azért ez napi 1,5 Ft kb.
Akkor add el a RAM-ot, vegyél gyárilag lassabbat 5k-val olcsóbban, fogyasszon ugyan annyit mint a mostani, és akkor évekre megvagy árban.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
szasanyi #65462 üzenetére
De azt ugye vágod, hogy az nem az expo és a ramok miatt van csak? Imc is más feszt kap, vddg/p stb. Szóval a proci részen a lap megemeli az imchez tartozó feszeket is. Szóval egy xmp enabled és memória undervolt nem biztos, hogy túl sokat fog hozni.
A memória valódi sebessége igaziból kézi hangolásnál jön ki, szóval ezektől az xmp/expo beállításoktól ne várj semmit. Placebó kategória, hogy elmondhasd hogy gyári tuninggal megy 6000mhzet pl. Szóval ha picit szánsz rá időt és belövöd azt a memót rendesen (zen topikban amdhez van javaslat) akkor azért fog hozni a konyhára. -
-
szasanyi
félisten
Helló srácok!
Adott egy Corsair Vengeance RGB 32GB DDR5-6000 C30 1.40V RAM KIT (konfig adatlapomon) melyről azt szeretném megtudni milyen alacsony fesszel képes 6000Mhz CL36-ra. Sajnos csak egy EXPO profilja van, tehát manuálisan kellene kiderítebi és beállítani.Hogyan lehet ezt a legegyszerűbben megtenni?
-
Immy
őstag
Sziasztok,
Mekkora különbség van DDR4 2133Mhz-en a késleltetéseknek 6.-ik generációs intel mobil cpu használata esetén? CL15 vs CL22
Esetleg talált már valaki tesztet erről?Üdv.
-
Archanon
őstag
Sziasztok
Ez normális? A az alaplapban 2*8 gb ram van, a rendszer fel is ismeri 16 gb-nak, feladatkezelőben mégis 1 gb-nál hatalmas a százalék. Játék közben felkúszik 80-90%-ra is, mellette böngésző ha nyitva van sokszor 100-on pörög. Nem igazán értem....
-
Corsa02
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék, subtiming-ok beállítva stabil a rendszer, viszont az mennyire normális, hogy akár hányszor mérek/tesztelek, mindig van hol kisebb, hol nagyobb szórása az eredményeknek?
Jelenleg ilyen, szerintem egész jó lett:
Viszont a Memory read és copy az azért szór: van, hogy 54000MB/s helyett 53300MB/s, következő 53800 stb... a copy is 49000 és 50000 között ingázik. Ez normális? Mik a tapasztalatok?
Maxxmem2-vel tesztelve ugyan ezt tapasztalom.
Köszi
-
dannyl
addikt
Sziasztok!
9700x mellé szeretnék RAM-ot., de most nem is ez a lényeg. Alza-n van 2 fajta RAM:
[G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Flare X5]
[G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL36 Flare X5 AMD EXPO]Mindkettő leírásában szerepel az EXPO, de csak a másodiknál szerepel a nevében, ellenben az sokkal rosszabb időzítésű (cl36).
Minden Flare X5 támogatja az EXPO-t, vagy tényleg "lassabb" az EXPO-s? -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Gyuri27 #65445 üzenetére
Nem írtam, hogy melós gép, mert nem az.
Compute (+ virtualizáció) arra kell, hogy itthon szabadidőben tudjak kipróbálni új technológiákat. Ez itt egy hobbigép. Amivel néha belenyalok már most is 50GB fölötti memterhelésbe.
Azt se miért csak az 570 jöhet szóba.
Mert egy 5950x + X570S + 64GB setup már van itthon. Erre rálocsolni még 300 eurot inkrementális upgradere akár oké is lehetne. Threadripper innen még 3000, de inkább 6000 eur. -
Gyuri27
félisten
válasz
proci985 #65444 üzenetére
Nem tudom mi a meló. Mennyit hoz a konyhára. Azt se miért csak az 570s jöhet szóba.
Én am5-re nem váltanék. Akkor inkább TR. Az tényleg melóra van.Én az msi lapok memóra kompatibilitásától nem estem hasra. A bios se tetszik (persze ízlés kérdése) és ettől ezek még jó lapok. Csak nem tökéletesek.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Lacpac #65442 üzenetére
Hi!
Köszi! Jé, egy zöld kingston!
Ahogy nézem a lap kompatibilitási listáján csak a kifutott HX (hyperX) széria van fent, sem a KCP, sem a Fury széria.
Viszont érdekes látni, hogy a legkevésbé csicsás ramok is elvileg jól mennek.
Ahogy nézem 4x32 compatibility listen kb
CMH128GX4M4E3200C16 (Corsair RGB PRO SL)
CMW128GX4M4E3200C16 (Corsair RGB PRO)
van hivatalosan az MSI szerint is, namost a PRO SL széria eleve Ryzen compatibility edition volt a gyakorlatban. Más kérdés, hogy persze Corsairnél meg a revíziók ismeretlenek.Gyuri27: 64GBvel jól megy a rendszer. 128GB lehet, hogy van amire jobb lenne és most olcsóbb, alternatívaként meg elengedem, hogy 64GB talán elég lesz. És azért elég sokáig elég.
X570S lap nagyon kevés volt az AM4 életciklus végén, amikből jelenleg kb nullát lehet kapni.
Felváltani AM5re kb 1200+ eur lenne félkonfig szinten. Ennyire azért nem kritikus.
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Gyuri27 #65440 üzenetére
Köszi!
ECC -> MSI szerint csak non-ecc támogatott. Az nem derül ki, hogy ECC memória NON-ECC módban megy e, ami ugye a fő kérdés lenne.
Pl a [link] Micronnak van ECC memóriája, amit kompatibilisnek írnak (egy korábbi) MSI X370 lappal. Ryzennél támogatás korábban is volt.
Nemix mindenesetre nincs fent a lap compatibility listjén. Egyébként néztem, hogy Samsungnak is volt 3200 ECCs memóriája, amiről szintén nem tudtam kideríteni, hogy akkor megy-e.
-
proci985
MODERÁTOR
Ahogy nézem kb 300 euroért van Corsair 3600cl18 RGB RT, jól látom, hogy ez kb a legjobb ha DDR4en AMD 5950X + X570S mellé 128GB memóriát keresek compute célra?
---
TL;DR:
Gondolkodok, hogy memóriát kéne upgradelni, DDR4 4x16GBről 4x32GBre.
Tud valaki olyan DDR4 memóriáról, ami (specifikáción belül) tud 4x32GB kiépítésben 2666+@1.2Vt? MSI AMD X570S Tomahawk MAX wifi + AMD R9 5950X a platform.Ami bonyolít, hogy compute / virtualizációs célokra is be lenne fogva a gép, tehát XMP nagyon problémás, tapasztalatból. Kézzel persze be tudom lőni a ramokat, de adott esetben napokig, magas memóriahasználat mellett megy egy folyamat. AMDn konkrétan láttam olyat, hogy 48 óra memtesten átment a setup, aztán VMware alatt 5 perc után már memóriahibázott.
Ryzenhez legalább 2666@1.2Vs memória kéne, de ahogy nézem, kb az összes 32GBs DDR4 modul 2133@1.2Vnél megáll. 3200@1.35V CL16 van (relatíve olcsón, pl [link] Corsair Vengeance RGB, vagy RGBvel [link] Corsair 3200 RGB RS vagy [link] Corsair 3200 RGB Pro vagy [link] Corsair 3600 RGB RT).
Ahogy nézem pár helyen két hét a szállítás, de ez nem probléma, van memóriám.
Azt nézem, most valamennyire olcsóak a DDR4 memóriák, és 64GB ram bizonyos feladatokra (nagyobb LLM modellek) kevés.
Gép vízen van, de egy 120as venti kb közvetlenül a ramokról szívja a levegőt.
-
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65435 üzenetére
Igen a vga valóban odafújja a meleget de azért nem annyi a hőmérséklet mint amennyi volt. Nálam csak a (nem tudom mennyire látszik) cpu a vízhűtés, ott ahogy írtad is a meleg kifelé jön nálam is. A vga ha kijön az 5080 cserélni szeretném arra vagy egy 4090-re az majd attól függ ár/érték/teljesítmény arányban melyikkel járok jobban.
-
válasz
fudi2002 #65436 üzenetére
Néztem én is a hőfokokat, a ~46-48°C még mindig határeset.
Ha nem hibázik, akkor semmi gond. A vga hűtés viszont pont ott nyitott, ott felfelé tolja pont oda (is) a meleget.
Nekem is most egy pwn 140-es van, de a cpu és gpu is vízhűtés, radi pedig kifelé tolja a házból. Így a 21°C nappaliban max 38-40°C a TM5 stressz.
Előnyöm van a vízhűtéssel így. -
-
válasz
atom18 #65432 üzenetére
Áhh, félreértettem, bocs.
Igen, hosszabb teszt ajánlottabb.
A Config gomb alatt találsz még pl. Extreme tesztet. Az ~2.5 órás 2x16Gb esetén.
Usmus-ból is van 25 körös, de wordpad-dal szerkeszthető.
Aztán én nagyon kedvelem a HCI RunMemtestPro-t a DangWang verzióban.
Y Cruncher-ben is vannak kimondott ide vonatkozó tesztek, de az erős igencsak, azzal óvatosan. Gyenge hűtésnél maradandó károkat lehet okozni. CPU OC esetén nem ajánlott, csak visszavett/alap frekin.
OCCT Large/Extreme is nagyon jó stabilitás teszt.
Ahogyan minden stressz tesztet, ezeknél is kötelező a monitorozás. Bármely rendellenességnél azonnal le kell állítani, nem főzzük meg a hardvereket. -
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65430 üzenetére
Úgy értettem, hogy a jelenlegi beállítással ami ugye az alap még kell e valamit állítani illetve tesztelni, hogy megbizonyosodjunk arról hogy a ramok alap mhz-n és időzítésen tuti jók e?!
Ahogy írod elsőre "sok és katyvasz"
Ha a hosszú leírás alatt Baryka007 írását érted szépen kifotóztam az egészet így legalább látszanak a képek illetve a táblázat is.
Azért ez a ram "tuning" nem egy könnyű és gyors művelet. -
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #65430 üzenetére
Mintha csak én mondtam volna, sőt annál jobb
Ugyan ezt tudom ajánlani én is. Aztán idővel szépen lassan megjönnek a Gb/s és latencyk... Az első stabil B-DIE tuningom után fél évvel ugyan azon a rendszeren már minden erősebb volt átlagba 3gb/s el és úgy 4ns latencyvel..
Kell a gyakorlás, és hogy megértsd mi mivel van összefüggésben... Aztán már csak azt veszed észre, hogy a hobbiddá vált
-
válasz
atom18 #65429 üzenetére
Ez jó hír, ha nincs már hiba.
Teendők?
Jelenlegi profil mentése BIOS-ban, hogy bármi adódik, vissza tudd tölteni.
Ha pedig tovább akarod vinni, akkor egy kis olvasnivaló:Ez elsőre sok és katyvasz biztosan. Aztán nézd a fórumban megosztott ATC táblákat (Asrock Timing Conf.), és kezded majd érteni az itteni képeket.
Vannak um. szolíd oc-k, picit erősebbek, meg igazán szoros időzítések.
Ezt neked kell kitapasztalni, azért i osztjuk meg a saját táblánkat. Azokon minden ott van, ami szükséges.
Ez itt egy 4133C15 15 15 léghűtéses oc profil. Egy képet úgy készítünk, hogy kérdés ne merülhessen fel. Minden feszültség, freki, időzítés rajta van.
Ez viszont egy elég "erős" kategória.
Te is próbálkozhatsz magasabb frekivel, csak olyankor értelem szerűen nyisd hozzá az időket. Sok sok kép után fejből fog menni.
Én bepróbálnám a 4000C15 15 15, hátha megy.
Rengeteg idő és próba. Kudarc is lesz bőven. Olyan nincs, hogy elsőre pikk pakk megy egy emberes oc.
Azt a hosszú leírást sokszor olvasd el, nézz normális megosztásokat.
Ha a képen nincs rajta a stressz teszt, feszültségek, időzítések, azokat be kell zárni. Jobban mondva meg sem szabad nyitni. Neten rengeteg korrekt, hasznos kép van. Tőlem is van mindenféle.
Olyat ne várj senkitől, hogy ezt ide, azt oda, stb., állítsd. Egyedi sok minden.
Indulásnak egy ilyesmit rápróbálnék, de ezekre semmi garancia. [kép]
Ezt neked kell kitapasztalni. Sok sok teszt. Ami jó, mentés.
Tudni kell BIOS Reset-et csinálni. Van olyan befagyás, hogy a gép nem indul.
Azt tudni illik, hogy 3-5 ciklus után sok lap átvált Safe Boot-ra, csak ki kell várni. Tehát nem kell egyből nekiesni a Jumper-nek és az elemnek. -
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65419 üzenetére
Szia!
Megvan a hűtő elindítottam a "szokásos" tesztet gear1 CR2 beállítás van, ahol nem tudom, hogy ez számít e de hűtő nélkül volt egy error, és most nincs
Ahogy néztem közben a hőmérsékleteket lassabban ment feljebb és mikor így csináltam a tesztet a max hőmérséklet 49.7fok volt. Mik a további teendőim?
-
atom18
senior tag
válasz
Baryka007 #65425 üzenetére
Ez tényleg egy hosszabb írás lett, de hasznos is sok olyan dolgot olvastam amit eddig nem tudtam, szerintem ezt az írásod úgy ahogy van kimentem és bármikor el tudom olvasni, többször olvasom jobban megjegyzem és ha már ennyit segítetek akkor azért, ha annyira nem is mint itt ti, de legalább valami fogalmam legyen róla hogy mit miért állítok és az mivel jár. Ahogy zeb ajánlotta, illetve fudi2002 is és ahogy én is látom jobban járok ha beszerzek a ramoknak valami hűtést aztán mehet a menet.
-
Baryka007
addikt
WoW ... Nem tudtam, hogy ilyen könnyen vissza lehet fejteni a C# .NET 8.0 át...
Ennyit a fejlesztői megoldásokról ...És rendesen látod a(z) .xaml GUI felületet és a MainApp.cs programsort is ?
Vannak ettől komolyabb szoftvereim is, amiket akkor jó lenne jobban levédeni mert azokban vannak olyan megoldások amiken hónapokig törtem a fejem...
Ez a program pont nem egy nagy szám...
Egyébként a .json fájlban van az adatbázisa, ahhoz van egy másik konzolos programom ami azt megírta. Így ha jön frissítés elég azt az ~1mb os fájlt kicserélni, és a program helyesen fog működni... Mivel ez a program nem csinál semmit, csak kiolvassa az értékeket abból a .json fájlból
Témára térve... Igen, ha aláírom digitálisan akkor engedi a böngésző a letöltést illetve nem látja vírusnak... De nincs még digitális aláírásom, nem is nagyon érdekel... Mert ilyen Windowsra írt appokat csak magamnak szoktam fejleszteni, alapjábavéve webfejlesztésben utazom ott is inkább Backenden... ez inkább csak hobbi -
D55
senior tag
válasz
Baryka007 #65409 üzenetére
"Ui.: A programban nincs semmiféle vírus, csak nincs digitálisan aláírva, ezért pár böngésző riogathat."
A Windows Defender (éljen az 1 hetes friss félcsupasz Windows
) egyenesen valami konkrét trojan-t hallucinál, de belenéztem a forráskódodba (nem is kell kiposztolnod, ILSpy a barátunk neve, a tiedé meg valami obfuscator lesz, ha egyszer a zárt forrást preferálnád
) és tényleg totál tiszta, legalábbis az IL kódban lévő magas szintű logikák biztosan.
Viszont egyébként ha ez tényleg az aláírás hiánya miatt van, akkor azt hiszem ki kell jelenteni mostmár, hogy a bürokrácia az informatika világában elérte a pusztító szintet és sürgősen ki kéne tenni a szűrét a környékéről is. Közben a szoftverek funkcionális minőségét és megbízhatóságát illetően meg épp nyíltan már konkrét válsághelyzetet kezdtek kikiálltani a kezelhetetlen szintű komplexitást átlépő építőelemek miatt (pedig én már évekkel ezelőtt is bőven futottam bele 100GB körüli SDK-nak csúfolt trópusi dzsungelekbe, de hát manapság nagyon tekintélyes az emberek türelme) szakmai körökben ahogy hallom épp, szóval a két szempontnak talán még némi ok-okozati köze is lehet egymáshoz... Ideje mostmár tényleg valamiféle "secure and free by trust in conscious - cautious user behaviour" elvvel letarolni a sok szemétdombot, a KRESZ-ben érdekes mód simán bevált ez többségében, aki meg menthetlen hülye, arra meg fizetjük a rendőröket, hogy a kerekeit is kb. ott helyben kilőhessék ha az kell. Bár mondjuk ott azért jogsit is kérnek, ennyiben azért más tészta...
Kicsit. Vagy nagyon
-
Baryka007
addikt
válasz
atom18 #65416 üzenetére
Ma nem voltam nagyon elérhető ezért írok egy hosszabb átfogó irományt !
Vannak ettől jobb eredmények is, az enyém is lehetne az csak nem 12600K val kéne hajkurászni a dolgokat...
Gear Mode 2 ben például ilyenek az eredmények... Latency romlik, mivel a memória vezérlő frekijét felezzük G1 hez képest ( G1 = Gear Mode 1, G2 = Gear Mode 2 )
Ez csak megmutatja, hogy a ramok tudnának menni 4533 mhz en is, csak a CPU nem tudja azt...
Szóval kezdjük az alapoknál !
A CPU ba van integrálva az IMC azaz Internal Memory Controller ennek a képességétől nagyban függ az, hogy a memóriát meddig fogod tudni tuningolni.
Ez nagyjából úgy néz ki intelnél hogy:
12.- gen ~ 3900 mhz
13.- gen ~ 4133 mhz
14.- gen ~ 4266 mhzEz csak egy nagy átlag, mint láthatod én 12.-gennel a 4200 mhz en, eléggé túltoltam a dolgokat. Ez azért van, mert minden szilícium lapka más és más ! ASUS alaplapokban SP pontszám alapján ezeket az alaplap pontozza egyébként.
Összességében az a 12.-genes CPU amelyik tudja a 3900 mhz et, átlagosnak mondható.
Ami annál jobb azt goldennek hívjuk simán. Ami rosszabb, azt pedig nevén szólítjuk --> rosszabb ...A második dolog amitől magán a ramon kívül függ, hogy meddig fogod tudni húzni a ramot az az alaplapod képességei !
Régen menő volt a T topology mint marketing illetve még mindig az, csak már nincs marketing belőle ez egy huzalozási módszer a memória és a CPU foglalat (cpu lábai között) ... Illetve az is számít, hogy hány RAM slot van a memória slotodon... Ugyanis az a sok érintkező mini antennaként funkcionálnak, és a sok 5G, meg Wifi meg egyéb dolgoktól ezek az antennaként funkcionáló érintkezők gerjednek valamilyen szinten a memória órajellel, ami károsan hat a slot hatékonyságára...
Ezért mivel egy 2 RAM slotos alaplap, fele annyi érintkező antennával rendelkezik, mint egy 4 RAM slotos alaplap, ezért azok jobban fogják bírni a tuningot.Illetve most DDR5 ben kijöttek a CKD-s ramok, amik ezt a jelet hivatottak erősíteni a CKD chippel... Ezáltal nem annyira veszteséges a jel ... bár a megfogalmazásom nem pontos, ezért lehet hogy még megostoroznak itt
És akkor ezeken felül a harmadik dolog, pedig maga a ram tulajdonságain múlik hogy mire képes az... Így ennek a három tényezőnek a közös nevezője lesz az, ami opcionálisan kihozható a rendszeredből ! Ugye sok a változó, milyen erős IMC vel rendelkezik a CPU, mert egy rossz alaplapban is mehet nagyot egy jó cpu, és fordítva is... Persze limitálhat a ram is... stb... 3 változós egyenlet...
A Gear Mode pedig arra jó, hogyha a CPU ból kifogy a szufla, akkor lehet sebességet váltani ...
Alapjába véve G1 ben 4000 mt/s ramhoz 2000 mhz IMC társul...
G2 ben a 4000 mt/s ramhoz 1000 mhz IMC társul...
Erre akkor van szükség, ha a szufla kifogyott a CPU ból, de a RAM még bírná a tempót !
Ugyanis mivel az IMC ben, ami a CPU ba van integrálva felezzük a terhelést.
Viszont ezért nagy árat fizetsz, mert a CPU ban a memória vezérlő fele akkora tempón fog működni, tehát a ram hiába lesz gyorsabb... A ramnak az elérése lassabb lesz...
És ilyenkor történik ez:
Ez a tesztem jól szemlélteti azt, hogy a memória elérési ideje játékokban jobban számít, mint a memória tempója !
Ezért van az, hogy sok játékban a DDR5 alul marad a DDR4 el szemben... Mivel a DDR5 már fixen G2 ben megy Intelnél (AMD nél G1 megy 6400 mhz ig, de abba ne menjünk bele, mert ott minden máshogy működik)
Ebből kiszámolható, hogy
G2 8000 mt/s = 2000 mhz IMC
G1 4000 mt/s = 2000 mhz IMC ilyenkor az dönti el a végeredményt, hogy a DDR4 vagy DDR5 irányába billen az FPS mérleg, hogy a játék a ram tempóra vagy a latencyre érzékenyebb...
Általánosságban elmondható az, hogy 4K ban a ram sebességet kedveli jobban a játék, magas FPS számokhoz pedig az alacsony latency a kedvezőbb !Nos ezek az alapok, áttérve a memóriára !
Vannak elsődleges másodlagos és harmadlagos időzítések !
Az asrock timing configuratorban ezek szépen el vannak különítva... Bal oldalon felül láthatóak az Elsődleges időzítések, majd alatta a Másodlagos, jobb oldalon pedig a Harmadlagos időzítésekAz elsődleges időzítések a sebességet és a latencyt egyben nagyban befolyásolják !
A másodlagos időzítések általában a Latencyre vannak nagyobb befolyással.
A tWR a COPY és Write tempót de inkább a Copyt szokta megdobni, a tRFC a latencyt csökkenti, de ha túl alacsony akkor a hőmérsékletre alergiásabb lesz a memória, szóval csak készséggel kell hozzányúlni... Egyébként a helyes tRFC beállításához van táblázat is:
Aztán a harmadlagos időzítések a tempón javítanak javarészt ! Azonban fontos tudni, hogy ezekkel az időzítésekkel azt állítod be a ramnak, hogy az IMC vel milyen gyorsan kommunikáljanak a memória chipek... Illetve a tREFI és a tCKE az, ami ezek alól valamilyen szinten kivételek...A tREFI azt a ciklus időintervallumot állítja be, amíg a ram parancsokat fogadhat, ezáltal minél magasabb ( minden többi időzítéssel ellentétben ) annál gyorsabb lesz, ez egyébként egyben szintén allergiás hatást vált ki a ramból a hőmérsékletre való tekintettel kapcsolatban ! Tehát nagyobb = kevésbé fogja bírni a meleget !
A tCKE pedig azt állítja, hogy mennyire engedje a ramokat aludni... Tehát ez minél alacsonyabb annál nagyobb lesz a folyamatos áramfelvétel, annál kevesebbet alszik a ram. Szóval a tCKE pedig fűti a ramot rendesen...Nos, sok időzítésen átugrottam, nagyon nagy vonalakban mondtam csak el a dolgokat.
Azt ajánlom, hogy először állítsunk be a ramjaidnak mindenhová egészséges időzítéseket, egyik idő se várjon a másikára. És ne legyenek túl hamar lezárt bankok se, mert az hibát okoz !
Ha ez megvan, utána lehet feszültséggel, és órajel változtatással a megfelelő sebességet belőni neked -
atom18
senior tag
válasz
5leteseN #65423 üzenetére
Nem semmi eredmény ez sem, gondolom azért egypár teszt lefutott mire ez így jó és stabil lett, és persze a hőmérséklet is nagyon jó, számomra hihetetlen. Azért itt vagytok egy páran akik nagyon tudják mit-hogy kell állítani és mivel-meddig kell tesztelni, hogy az stabil legyen.
-
5leteseN
senior tag
válasz
atom18 #65422 üzenetére
Én a kétoldalas fém hűtő-lappal ellátott szerver RAM-jaim közé betettem egy kis blower-t a fiókból (pont paszolt), és az 1066-osok lazán mennek 1366-on, sőt:
.... 25-45 C-fokokkal.
Mindezt úgy, hogy a középen lévő fémlapot hűti csak a "blowerke", bár a két oldal között van fém-híd(a rögzítő-pántok), és a fém ugye nagyon vezeti ezt a felesleges hőt.
Azt viszont még mindig nem tudom, hogy mivel lehet megnézni a (BIOS-ban beállított, gyáritól eltérő) RAM-V-okat, mert a Xpeccy-ben én nem találtam meg. A programok többsége a szabvány feszültséget adja meg, nem a beállított valós értéket.
-
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65419 üzenetére
Ha leírod a véleményed, hogy szerintem vegyél, vagy ajánlsz rá hűtőt ez csak a te véleményed, de a döntést én hozom meg, hogy megveszem e vagy sem, innentől legalábbis én nem mutogatok senkire mert ez meg az mondta, részedről max egy ajánlás, részemről meg a döntés, de erről ennyit.
A lényeg szerzek valami hűtést vagy megoldom és már írok is hogy melyik tesztet indítsam -
válasz
atom18 #65415 üzenetére
Én mindenképp használnám a direkt hűtést.
Egy okból kifolyólag írtam azt, hogy nem akarok senkit költségbe verni.
Hűvösebb ram mindenképpen jobb. Viszont azt sem szeretném, hogy a "zeb aszonta', hogy vegyek ventit".
Elfekvőbe biztos van egy tartalék, azt ideiglenesen a vga hátára rátenni, majd hosszú teszt.
Ajánlott a 25 körös usmus. Aztán fokozhatnám még.
Az is lehet, hogy az égvilágon semmi gondod nem lesz hűtés nélkül sem.
Ezért az egy dologért vártam a tesztedre, hogy így működik e.
Ha megveszed 6e Ft-ért a gyári ram hűtést, azzal csak jót csinálsz.99.9%, hogy samu b die a kit. Olyan sebességet, késleltetést csak oc-kal érsz el.
Arra 110%, hogy kell hűtés. De napokig, sőt hetekig tartó tesztelés az ára -
atom18
senior tag
válasz
Először is köszönöm a hozzászólást
Nem semmi eredmény és hogy lehetséges az, hogy 4000 CL16-16-16-on 46.7ns a Latency, és 10.000-el többet csinál olvasás, írás, másolásra is mint nekem a 3800 CL14-16-16-al és a Latency is 59ns. Nem hiszem, hogy Samsung B-DIE chipes ram hol lehet ezt megnézni? -
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65408 üzenetére
Ha játék alatt nem lesz gond akkor a tesztben lévő 1 error-ral nem kell foglalkozni, vagy nem tudunk vele mit csinálni? Ahogy fudi2002 írja, és te is mondtad, hogy melegedni fog játékok alatt is ha nem lesz gond akkor ne foglalkozzak a hőmérséklettel? Haladjuk sorban
Először rakjuk rendben a ramokat. Mit jelent az, hogy "limit" nélküli BIOS? Ha a frissítés alatt a BIOS frissítést érted akkor kb. 1hónapja fel lett rakva a legújabb
-
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #65413 üzenetére
Az a véleményem, hogy a 6P mag miatt tudhat ennyit ez a kis vakarcs.
Fentebb említettem atom kollégának, hogy i7/i9 cpu val ugyan erre a beállításra +4gb/s tempó jön az aida teszten.
És szerintem a kettő összefüggésben van azzal, hogy tapasztalataim szerint az i5 nem hajtja annyira meg a ramokat, ezért picit tovább bírja a ram OC-t is... De ez csak feltételezés, ehhez ki kéne próbálni egy rakat i5-->i9 cpu-t mire következtetés képpen le lehetne ezt vonni.
Köszönöm -
válasz
Baryka007 #65412 üzenetére
Ez biza már irigylésre méltó
Jó kis kit a 4000c16 16 16.
Nekem a 4000c15 16 16 volt a legjobb kit, 0.01V-tal volt jobb a 3600c16 16 16-tól.
Már elő nem túrom a képeket róla, de egy valóban jó 3600c16 16 16, vagy egy jó 3200c14 14 14, ezek mind egyformák.
Azok 1.35V-on ketyegnek, a 4000c15 viszont 1.50V-os volt.
De az 1.35V-osak 1.50V-on tudták azt, amit a drága.
Valami extrém oc-nál a "gyengébb" 1.57V-on hozta ua.-t, amit a drága 4000c15 1.56V-on tudta.
Tehát épp csak egy kicsivel volt jobb.
A 4200c16 16 16 viszont nagyon szép eredmény.
ADL-en sosem láttam. RPL-en is ritka. -
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #65411 üzenetére
Valamennyire tényleg múlik a DRAM fesz az én tapasztalataim szerint is a CPU tulajdonságaitól, illetve az alaplapétól is amiben csücsül.
De nemrég váltottam 3200 cl14-14-14 es kitről 4000 cl16-16-16 osra... Ég és föld... a 3200 esnek 4000 cl16-16-16 hoz 1,51v kellett.. Az utóbbinak 1,49v kell 4200 cl16-16-16 hoz...
Azt azért kijelenthetjük, hogy a 4200 egy ADL től jóval átlag feletti, volt szerencsém 12700K alatt B-DIE OC-t hajkurászni... 3900 mt/s lett a vége... Ráadásul kopp ugyan abban a deszkában amit én is használok...
De a program nem is ajánl Z690 es deszkákra 3900 mt/s nél nagyobb tempót, csak ha watercooled+extreme oc-t jelölsz i9 cpu val, de akkor is csak 4100 at ajánl ha jól emlékszem az adatbázisára amit építettem....
BTW, nyomatékosítom szavaim, ez a program csak egy iránymutatás...
Az optimális frequencyt, és feszültséget a gazdinak kell magának megtalálnia ... De még az időket is ...
Ez a program csak egy iránymutatás, de egy nagyon jó iránymutatás
-
válasz
Baryka007 #65410 üzenetére
Kipróbálom majd, de ez rengeteg dologtól változhat.
14900k-m esetén a 17 17 17-re 4300MHz-en kell 1.42V.
Lásd lejjebb.
A 13700k esetén pedig 1.49V, mert gyengébb cpu.
Egy 12700k esetén tuti 1.50V+ kellhet egy sima 4200 17 17 17-re. Az ADL sztem nem is tud annyit stabilan. VT3/VST.
Nem is beszélve az SA fesz-ről, ami még alaplaponként is változó.
Ezeknek a számoknak fejben kell lennie sztem.
A fesz kombó eltalálása a lényeg. -
Baryka007
addikt
válasz
Lemaradt !
Mivel a program még erősen BÉTA verzióban van, ezért ha a hozzáértőbbek találnak az időzítéseken "hibákat" amik tutira nem indulnának, akkor jobb felül van egy konzol ablak, abból másoljátok ki a beállításokat (ezek a varázslón beállított értékek) és azt bemásolva írjátok le, hogy mi volt vele a gond!atom18:
Neked ezt ajánlja például a program
Feltételezve, hogy Samsung B-DIE chipes ramod van -
Baryka007
addikt
válasz
atom18 #65406 üzenetére
Hátha egy kis ösztönzést kapsz
Ez egy 4000 CL16-16-16 os B-DIE kit.
Sajnos csak 6P magos CPU val, ez i9/i7 el +4gb/s tempót hoz ugyan ebben a tesztben.De a latency változatlan maradna
------------------------- Ugyanitt !!!------------------------------C# nyelven WPF guival csináltam a fórumtársak segítségével illetve azok tesztjei és mérései alapján egy egyenlőre Intel kompatibilis DDR4 B-DIE és DDR5 M-DIE Memory Guide progit... Jelenleg csak ezt a két típust támogatja... Z370 től Z790 chipsetes deszkáig!
Ha gondoljátok próbáljátok ki !
A feszültség értékeket kezeljétek amolyan iránymutatásnak ! Mert az egy annyira nagy változó érték, hogy tól-ig sem biztos hogy benne kéne hagyni a programban !
Azonban, ha olyan időzítéseket adna meg a program amik nem indulnak el neked mégsem, akkor változtass a step - by - step varázslón az OC mértékén (Softly, Moderate, Extreme)
Ha valamelyikkel elindulsz, és postolsz. Akkor az lehet kiindulási alap !
Az időzítéseket azonos sorrendben ajánlja a program, mint ahogyan az Asrock Timing Configurator azokat kiírja!
Használjátok egészséggel!
Link
Ui.: A programban nincs semmiféle vírus, csak nincs digitálisan aláírva, ezért pár böngésző riogathat. Én szívesen kiposztolom a nyers kódot is, illetve töltsetek le hozzá egy .NET 8.0 keretrendszert, mivel arra épült a program ezért anélkül nem fog elindulni !
Szép estét! -
válasz
atom18 #65406 üzenetére
Ennél picit hosszabban, de ha nincs gond akkor nyerő vagy.
Meg miért is lenne
Proci esetén is érdemes természetesen optimalizálni, de rég volt már a kezem alatt Gigabyte. Nem emlékszem már pontosan a nevekre.
Van topikja ugyan, de sajnos sok segítséget nem hiszem hogy kapsz. Próbát természetesen megér.
Az 1.33V nem sok, és nem jelent semmit. Az egy max érték üresjáratban.
Terhelésre, amikor Amper is folyik, alacsonyabb.
Ami szembetűnő, hogy ez még limit nélküli BIOS.
A 4096W-ból gondolom. Ha nincs vele gondod, nem beszéllek rá a frissítésre. Nagy visszhangot kapott a 12, 13, és 14. gen. ez ügyben. Sorra jöttek a rosszabbnál rosszabb BIOS-ok a "hiba" miatt. 12. gen is ide tartozik, csak az gyárilag nincs túlhajtva.
PL1 és 2-t érdemes beállítani.
...Ezen most elgondolkodom, ugyanis az rémlik, hogy ez 180W volt. Lehet keverlek, sok konfighoz fűzök mondanivalót.
Mindenesetre limit nélkül nem ajánlott.
Ha a Vcore-ra vagy kíváncsi, azt így csináld:
10 perces Cinebench R23 loop utolsó másodperceiben, de még futás közben.
Lényeges, hogy terhelés alatt nézd a Vcore értéket. A max lényegtelen, Vdrop (fesz esés van és jó is) normális.
Ennyi off még belefér, de a limitek hiányán kívül nem hinném hogy rossz.
A Feszültség korlátozások mondjuk fullon van "igen"-nel, az sem az igazi. Azokkal el lehet játszadozni. Leggyakrabban a PL4 jelez be, de annak a helyrerakása kicsit bonyolultabb.
Gond nincs belőle.
Az 1.33V üresben mint max, np. -
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65405 üzenetére
Pont most léptem ki az Avatarból kb.15perc játékidő után és természetesen futott a háttérben a Hwinfo. Igazad volt játékok alatt is melegszik. (Azért az nem semmi, hogy több mint 61%-át használta a maximálisnak és átlag 50%)
Nekem is zárt a házam de elől van 3 venti hátul 1 és fent 2 ami ugye a cpu hűtés.
Nem ide tartozik de lehet a CPU feszt is szabályozni kéne, nem tudom van e értelme a majdnem 1.35v-nek. -
válasz
atom18 #65404 üzenetére
Addig ne dobj ki pénzt, várj vele.
Csak használd a gépet. Próbálj meg több mint egy órát játszani, hogy a vga fűtsön alá így venti nélkül.
Lehet így sem okoz gondot. Hwinfo maradhat a háttérben, az fel fogja jegyezni, mi a max és az átlag hőmérséklet.
Feleslegesen nem ararlak rábeszélni.
Ha viszont hibázás áll fenn, az sem biztos, hogy rossz.
Akkor meg ideiglenesen kell odatenni egy akármilyen venti ami direktbe fújja.
Nekem TM5 alatt zárt háznál olyan 37-38°C ventivel.
Venti nélkül 48°C környékén elkezd hibázni.
Én hosszabb időtartamra állítom.
De maradjunk optimisták, sztem így sem okoz problémát. Sok időzítés még "laza", nem feltétlen kell.
Az a hűtés viszont igényesebb szükség esetén, mint egy odabiggyesztett mezei venti.Szerk.:
Tévedtem. Ha 1.50V-on használom, akkor ~43°C.
1.40V-on ~38°C. -
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65403 üzenetére
Az első kérdésem először is az lenne (lehet hülyeség) jó ez a kit, mert az előző tulaj várja a választ rossz kit esetén van lehetőségem cserélni.
ilyen hűtő is jó vagy nem ilyenre gondolsz?
Azaz egy error megszüntethető ebben a beállításban, mert ahogy látom ha így működik az az igazi, azért a tegnapi és a mai számok a magukért beszélnek.
Igen inkább csak játék ami a legnagyobb terhelés lehet, a VGA játékok alatt 61-62fok.
Az OC játékok alatt hoz javulást mondjuk a jelenlegihez képest? -
válasz
atom18 #65402 üzenetére
Itt most gondold át, hogy átmész e oc -ra, vagy maradsz az xmp -nél? Xmp is oc különben, csak az egy gyenge oc.
Ez a kit viszont igen különleges, ugyanis az átlag 1.35V helyett 1.50V-on dolgozik.
Én már itt is tennék egy ventit a videókártya tetejére, hogy hűtse direktbe a memóriákat.
Játék a fő cél? Úgy értem, hogy a vga tolja a meleget?
Az játék alatt szépen felfűti a házat, és hasonló hőmérsékletek lesznek, mint a TM5 stressz alatt.
Egyik, hogy hagyod így helyrebillentett xmp-vel és használod.
Ha nem forr fel és nem hibázik normál használat alatt, akkor kész is.
Másik verzió a ram oc, ami sok sok tesztet követel meg.
Ez a 3800c14 egy "Ferrari" kategória, oc-kal 3800 cl14 14 14 sima ügy neki szorított időzítésekkel.
Venti oda kötelező, illetve több nap tömény tesztelés.
Előfordul a windows totális összeomlása, esetleg cmos reset is.
Ezeket leírom, számolni kell vele. Nem feltétlen, de van, volt rá példa.
BIOS-t le lehet menteni félkészen is, aztán a működő mentést visszatölteni ha aznapra meguntad.
Elszántság kell, türelem
A jelenlegi sebesség is példás, szóval jól állsz. Messze jobb, mint az átlagos 3200 cl16 18 18 és hozzá hasonló "csiga" kit-ek.
OC-ra úgy kell tekinteni, hogy egy hobbi, cél az, hogy nincs cél.
Egy hardver megmutatja mire képes, amikor megnő a feszültség igénye aránytalanul a stabilitáshoz, az árulkodik már a határokról. -
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65392 üzenetére
Megvan a teszt Gear1 és CR2-nél, azt kell hogy mondjam, sokkal gyorsabb így a ram olvasást, írást, másolást teszteltem először hát azt kell hogy mondjam jóval többet csinál és ami nagyon sokkal kevesebb az a késleltetés eddig olyan 79körül volt most 57 ez nagyon jó
, arról nem beszélve hogy a tesztet tegnap több mint 40percig csinálta most meg 20sem volt...
Sajnos hibázott egyet, de az biztos, hogy melegebb is lett mert tegnap nem volt ennyi a maximális hőmérséklet de mikor beírta a hibát akkor még olyan 45fok körül lehetett, illetve amit én észrevettem, hogy a feszültség 1.30v lett. Várom mit tegyek most, és itt van a kép:
Azért ezt is belinkelem:
-
Agartner
csendes tag
B450 MSI Tomahawk Max II
5600X Ryzenés van Kingston Fury 1gx8 - 2x16GB 3200mhz ram benne
szert tettem
2x8GB Crucial Ballistix Sport LT 3200Mhz ram -raKérdés: a Crucialt adjam el, vagy: mi történik, ha berakom a 1 és 3 slotba őket? Lassít vagy javít a játékokon? A mhz ugye stimmel csak más a típus meg a méret.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hálózati / IP kamera
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Autós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bluetooth hangszórók
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Ingatlanos topic!
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Napelem
- További aktív témák...
- Kingston KF560C32RSAK2-32 - DDR5-6000Mhz - DualChannel CL32 - 32GB - Led
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- több db DDR4 laptop ramok 2x4Gb (3e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
- ÁRON ALUL! Sok darab 4 GB-os és 8 GB-os DDR3 PC3L (Samsung, Micron, Kingston, SK hynix) laptop RAM!
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Vásárolj okosan, fizess kényelmesen!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest