- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Micsoda "pro" setup
Szépen lezárva ami nem kell, grat.Az az igazság, kicsit elkényeztetettnek érzem magam. 98%-ban profi Apex lapokat használtam, legjobb válogatott samu b die-okat, illetve I9-eket.
Jó, ritkán volt ugyan um. "olcsó" kategóriás lap is, de rövid ideig.
Viszont Samsung b die-on kívül sosem használtam mást.
Ez az első "nyitott" ram kit, hogy 16 19 19.
Ez a 16 18 18-at sem eszi meg.
Érdekes teszteket is csináltam velük, ugyanis a drága 14 15 15 vs 16 19 19 közt xmp-n használva 2 fps különbség van egy cpu/ram intenzív HZD RM Benchmark-ban.
Ergo aki xmp-s, nem kíván fickándozni ram tuninggal, semmi haszna nincs a drágább kit-tel.
OC esetén azért van, nem kicsi, de alap xmp-n alig.
Tegnap este még kepesztettem vele, de továbbra sem kedvel engem ez a konfigKöszi a megosztást mindenkinek!
-
válasz
Aprósólyom #66596 üzenetére
Bármi lehet, de 25x átnéztem. Sosem akadtam fel ilyen "korán".
Már kivettem a spéci kit-et, most egy Hynix 3600 CL16 19 19 van benne.
Ezt csak a gyári 1.35V-on szigorúan szorítgatom. (Nincs hűtés)
VCCIO alapon 1.31V, de 1.20V-on is szuper, SA fesz titkosított az xmp-n. Hagytam is auto-n most, de fogalmam sincs mennyi.Spéci kit-tel ezt okoztam (3600 CL14 15 15 b die):
Ez volt a max, de nincs totál kitesztelve.
A két versenyző: [kép]
Ez meg a feljavított xmp a gyengébb kit-tel:
Ha már 3866 fölé nem tudtam vinni, megszorítottam amennyire csak lehetett.
De CL16 16 16, vagy 17 17 17 sem ment neki.
Az b die, az bírja az egyenes időket.
A másik ami most van bent, az nem, de sok variációt kipróbáltam. Nulla sikerrel.
Már arra gondolok, hogy a Noctua leárnyékol, megnézem egy aio-val. Hátha vmi zavar van. Bár kétlem, de kifogytam az ötletekből.
CML 4133-4600-4800MHz-ig is elmegy Gear 1 -ben. Hát ez nem -
-
válasz
Aprósólyom #66583 üzenetére
Szabad kérdezni, hogy mekkora vccio/sa feszültségek kellenek?
3800 után elakadok, pedig egyetlen comet lake-kel sem volt problémám eddig.
Ok, most alsópálcás kategóriában, de nem az első.
4133, 4266-ig mindig rendbe raktam.Jelenleg nemhogy hibásat, de boot-ra sem tudom rávenni 4000-rel. Cl16, 17, szóval lazán sem.
Lap egy tuf z590, proci 10700k. Kit meg jó, másik gépben 4300cl15-ön megy.
Lapra gyanakszom, de már jó rég kepesztettem cml-en.
Visszanéztem a régi képeim, 10600k is ment 4000-et, 10400 is bőven ment 4000-et. Igaz, azok mind Apex lapban. De volt több "olcsó" kategóriás Gigabyte, Asrock, azokban is ok volt.
Nincs kizárva a balfék jelző sem, de hogy be sem jutok windows-ig, fura.
3866-ig jut el, meglepően magas io és sa-val.
Vmi 1.25V kell hozzá...
Régi képeim közt pl a 4133-hoz elég volt 1.12V, 1.40V pedig a kit-nek.
Ez a dög semmilyen fesz kombóval sem boot-ol... hálátlan szerzemény -
-
Én amikor levettem a bordát, szerencsére ép maradt a ragacsos "hőpad"
(elvileg az...)
Levétel után egyből rányomtam egy fóliát, ami a dobozomban volt bőven a normál hőpadokról amit lehúzunk.
Úgy csomagoltam el hosszú időre, bízván a ragasztó tartósságában. Eladáskor pedig lehúztam róla a fóliát, mintha új lett volna. Felületet gyógyszertári alkohollal letisztítottam, elsőre tökéletesen visszaragadt.
Még pár napig használtam, nehogy meglepi legyen. Stresszeltem is 50°-ig, hogy biztos minden jó e, de bírta.
A gyári ragacs nagyon erős.
A fólia amit felhasználtam egy hőpadról, nem gyengítette. Az is tiszta volt. -
Én nem igazán szeretem így méregetni, ugyanis ahogy írod is Bary, CPU OC nagyon belemászik. Én meg nem vagyok oda még a Default-ért sem, nemhogy OC
Bocsesz, én DC (Downclock)'er vagyok.55P 44E 48R, még ahogy a sok mérést is csináltam, úgy van azóta is. (Amit azóta sem mutattam ...)
Hasonlításra mellé tettem párat. 2x ment a GB. -
-
-
-
válasz
peete88 #66414 üzenetére
Két képet mutathatnál, az nagyot segítene.
Egyet a 2x8 xmp felállásról, azon is a system agent fesz az érdekesebb.
Mindenképp korrekt, mindent bemutató felállást mutass.
Azaz legyen atc (asrock timing config), hwinfo a 3 lényeges feszről. Dram, vccio és az sa.Azután egy mostani 4x8-ast, ugyanígy. Én nem esnék neki egyből a feszültségeknek drasztikusan.
Rengeteg képem van lementve, 11600k és xmp dr kit esetén 1.18V mindkettő. Dram 1.35V, az marad is.
De jó volna látni, mit is akar a lap művelni.
Belső megérzésre az ~1.22-1.25V körül elégnek kellene lennie a 4x8-hoz. A 2x16 dr majdnem ua.3733-ra kellett ~1.23-1.25V, ez egy nagyon enyhe oc.
Az is lehet, hogy az sa feszt nem is engedi állítani.
3600 a "bűvös" határ, 3866-ra már 1.46V-ot kellett alápakolnom.
Vhogy nézd meg, olvasd ki a 3 fontos feszültséget.
Mennie kell, olyan nincs, hogy nem. 3600MT/s nem a világ vége.Kieg:
Persze ha van a kit-ben potenciál
3733 cl14 14 14 egy nagyon kellemes profil volt a kis 11600-nak. -
-
válasz
BreamHunter #66380 üzenetére
Fixáld le a 100MHz-es szorzót
-
válasz
Baryka007 #66337 üzenetére
Én sosem láttam olyat.
4533 van egy darab ocn-en, de sosem láttam tőle rendes stab tesztet. Csak vst-t tol 10 percet, meg tm5-öt. Az mondjuk nem rossz, de még nem az igazi.
4400-ból láttam pár darabot, de azok is eszement feszültségen. Ők sem használják úgy. 4300 ami elfogadható napira.
Kivétel nélkül mind a 4000c14-es dr kit-tel csinálja. Azok férnek bele az 1.575V-os határba. Nekem a 3600c14 1.57V-on 4266-ig megy cl15 15 15-ön.
Ezért döntöttem a 4300, de cl16 16 16 mellett. Az kereken 1.50V.
Sok szerencsét hozzá, pár darab van olyan, ami 4400 (ddr5 esetén az 8800 volna) -et tud.
A 4000cl14-es kit sehol sem kapható még aranyáron sem.
De bármely átlagos ddr5 hozza azt, de még jobbat is.
Sok időt, pénzt nem érdemes beleverni.
Ez az én véleményem, nem biztos hogy helyes. Ne add fel -
-
válasz
fudi2002 #66321 üzenetére
Amíg koppon jár, addig sajnos változás nem igen van.
Akkor már van, amikor nem teljes szakaszon van gpu limit.
Én tegnap a 3080-as gépemmel méregettem, de ez mindig belerondított. A mai játékok még egy "csúcs" vga-val is elhasalnak, nemhogy a 3080 kártyámmal.
Csak úgy tudom összevetni, hogy a DDR5 gépemet lemérem azonos windows-on, ill. azonos proci tulajdonságokkal, aztán vga kivesz, másik ugyanilyen csak DDR4-es gépbe berak, azon szintén lemérem.
Ez egyszerűnek hangzik, csak a 3080 vízhűtéses a DDR4-esben, le kell bontanom teszt idejére.
Most minden bench-ből beszereztem a legfrissebbeket, szerelni kéne.
A 720p low sem rossz, csak sokan abba kötnek bele, hogy az nem a játékban elérhető fps. Ezt mondjuk senki sem állítja, inkább pontoknak kell tekinteni.
Van más is, ami a very high mellett szól.
Pl. az x3d bazikess 720 low-on érthető okokból elhúz, de amikor 1440 very high, highest, ultra, stb., de még nincs gpu limit sem egy erős vga mellett, eltűnik a bazikess előnye.
Gpu limit ellen lehet tenni a dlss használatával, csak maradjon meg a legmagasabb grafikai beállítás.
Majd ezeket összejátszom.
X3D nem lesz, nem hinném, hogy bárkit is bele lehet vonni egy ilyenbe.
De a DDR4 Vs. DDR5-öt Intel alatt precízen meg tudom csinálni.
Itt van még a 8400-es G.Skill, azzal felírtam a hozzá tartozó időket annó. Illetve 5600-tól feljegyeztem, dokumentáltam mindent.
XMP-t meg könnyen csinálok, vagyis a lap mecsinálja a főidők megadásával. Lazák, de az XMP-k azok olyanok. -
válasz
fudi2002 #66317 üzenetére
DDR4-nél nincs külön VDD2, itt egyben van.
Pl. a 3600-os XMP 1.35V-ot állít be auto-n. 2133-on pedig 0.9V-ot.
1.36V felett pedig nem hoz, leírásokban max-ként az 1.35V szerepel.
11. gen-nél vezzették be ezt, ott 1.45-1.50V-ig is elvittük, mai napig mennek. Pár arcot ismerek a RKL fórumokból.
RPL vhogy ignorálja, hiába írunk be magasabbat.
Ezt elkönyvelem így, itt max 1.35V DDR4 esetén.
4400-at akartam, de nem sikerült.Majd szeretnék a mostani RTX4090-nel most egy hasonló tesztet készíteni mint amit csináltunk, csak most majd 1440/4k-n.
Sok sok grafikus beállítás leterheli a memót, procit, már tesztelgettem.
5090 nem lesz, az nagyon drága
De sztem hasznos lesz, csak gépet kell bontani hozzá. Az az egy vga légkavarós, minden más víz. -
válasz
lowzor #66311 üzenetére
1.5V DRAM fesz már hosszú évek alatt bizonyított. Figyelemmel kísérem a DDR4 fórumokat, ennél többet is minden probléma nélkül elviselnek.
Pár napja figyeltem fel egy B die kit olvasása közben, hogy az XMP 1.6V.
Ha a G.Skill a Samu B die-t engedi 1.6V-ra, annak simán bírnia kell.
Jó kit lehet, nemsokára remélhetőleg teszt is lesz róla itt a ph-n.Közben a fórumot olvasva megjött a kedvem nekem is egy kis RAM reszelésre, sajnos nem tudtam a jelenleginél jobbat összerakni. Mindig megajándékoz a stressz teszt egy egy hibával. Mindenesetre a jelenlegi 4300 CL16 16 16 ma is működik, legalább azt újraellenőriztem.
DRAM: 1.50V
Sys Agent: 1.32V
VDDQ Tx: 1.34V24/7 beállítás, nagyon baráti. 4400-at akartam hozni, de eddig nem sikerült sajnos. 4533-ig boot-ol, bench-elhető, de a hosszú teszteken dob egy hátast.
Nem adom fel -
-
válasz
zozoz1 #66296 üzenetére
Leírást kerestél, visszaolvasva itt van egy, illetve még jópár.
DDR5 nagyon kényes, leírást ugyan készítettem, de megszűntettem. Minél többet foglalkozol vele, rájössz/ráérzel az ízére.
Lényeges, hogy ne egy nap alatt akard megváltani a világot.
~5 feszültséggel, és pontos időzítésekkel számolj.
Kezdeti kudarcok meg ne vegyék el a kedved.Szerk.:
Egy szabályos, sztem korrekt 7200. -
válasz
NvidiaRTX #66298 üzenetére
Nem kell off-ba tenni, ide tartozik. Ha oc, ha xmp, bármi.
Oc-nak csak akkor van értelme, ha tudjuk mi a gyenge láncszem.
Pl. most itt a ram oc-t nézve akkor érdemes, ha az a gyenge.
Legtöbb esetben mivel drága, a gpu a gyenge láncszem.
Azaz a gpu oc hoz vmit, más nem.
Esetemben most vettem egy 4090 vga-t, az nem ütközik fel olyan hamar mint egy 3080/4070.
Azoknál a gyenge gpu-knál bizony nem nagy profit van a mai gpu limites játékokban.
Erre szokram azt tanácsolni, hogy csak annyit, amennyit kényelmesen tud a ram kit. Úgyis a gpu a gyenge, mindegy, hogy egy átlagos xmp, vagy egy drága kit.
Arra kell törekedni, hogy a hardver ne 100%-on dolgozzon amikor leadja a kívánt teljesítményt.
Amikor a gpu 99-100%-on dolgozik, és nem éri el a cél fps-t, azt megette a fene.
Ott a ram oc semmit nem ad. Gpu oc igen.
Cpu-k esetén ugyanez. Csak ott bonyolódik a szál használattal.
Van olyan szitu, hogy egy szál 90%+, többi 15-20%.
Ritka, de van.
Alap, hogy más ne limitáljon, akkor van értelme a ram oc-nak.
Munka jellegű felhasználásnál meg sztem minden esetben van haszna. De nem az értelmetlen oc-nak. -
válasz
zozoz1 #66293 üzenetére
Korán feladod. Aurasync meg világ életébe lefikázta az oc embereket, hiába változtat nevet.
Egyik leghasznosabb dolog, de nem 2 órás művelet.
Leírást konkrétan nem fogsz találni, talán az 1700-be szétszórtam találsz infókat. De itt is van rengeteg hasznos infó.
Aida nem fog mutatni neked semmit a sávszélen kívül. -
válasz
lowzor #66284 üzenetére
Szinte teljesen ugyanaz. Játékban szinte észrevehetetlen.
Talán a 4000c16, de ez nagyban függ, hogy gpu limiten játszol vagy sem.
100-ból 98 ember úgy játszik, akkor a gpu fogja megmondani úgyis.
Úgy állítom a mem sebességet, ami belefér a saját ingerküszöbömbe. Nálam ez most a 4300c16 16 16.
Most, hogy tettem egy erősebb gpu-t a gépbe, még átlagos játékokban is profitál a ram oc. Kimaxolt 1440-ben.Amit "kényelmesen" tud adni egy kit, miért ne hozzuk ki belőle.
-
válasz
fudi2002 #65521 üzenetére
Köszi a gondolatmenetet
Nem véletlen álltam meg ott ahol. Pedig kaptam hideget, meleget... apex így meg úgy 8400-8800 stb...
Frászt.
Hazudhatnék, hiszen vannak sikeres képek a lefutott tesztekről.
Igazából csakis saját magam csapnám be..., nem kicsit.
Szememben a RAM OC egy nagyon jó "szórakozás, hobbi", szeretem csinálni. Segítek ha tudok, bár rengeteg dolog van benne amit én sem tudok. Ajánlani, erőltetni sosem fogom.
Bemutatom, hogy ezt meg ezt hoztam ki, kész.
Földön kell járni két lábbal, nem felülni mindennek. Erre sztem rájön mindenki aki nekiáll. Nagyon nem fél óra, de nem is 2 óra, nem is 2 nap, de nem is két hét.
Soha véget nem érő történet ha rákap vki az "ízére"Topikot olvasom továbbra is, bár sok esetben nem értek egyet. Reagálni meg nem szoktam mostanába, hiszen a veszekedésekre nincs szükségem.
Azért néha "dobok egy szikrát", hogy lángra kapjon
Főleg a vörös vs. kék, vagy politika vonalon. Genyó is vagyok ilyen szempontból.... -
-
válasz
fudi2002 #65436 üzenetére
Néztem én is a hőfokokat, a ~46-48°C még mindig határeset.
Ha nem hibázik, akkor semmi gond. A vga hűtés viszont pont ott nyitott, ott felfelé tolja pont oda (is) a meleget.
Nekem is most egy pwn 140-es van, de a cpu és gpu is vízhűtés, radi pedig kifelé tolja a házból. Így a 21°C nappaliban max 38-40°C a TM5 stressz.
Előnyöm van a vízhűtéssel így. -
-
válasz
atom18 #65432 üzenetére
Áhh, félreértettem, bocs.
Igen, hosszabb teszt ajánlottabb.
A Config gomb alatt találsz még pl. Extreme tesztet. Az ~2.5 órás 2x16Gb esetén.
Usmus-ból is van 25 körös, de wordpad-dal szerkeszthető.
Aztán én nagyon kedvelem a HCI RunMemtestPro-t a DangWang verzióban.
Y Cruncher-ben is vannak kimondott ide vonatkozó tesztek, de az erős igencsak, azzal óvatosan. Gyenge hűtésnél maradandó károkat lehet okozni. CPU OC esetén nem ajánlott, csak visszavett/alap frekin.
OCCT Large/Extreme is nagyon jó stabilitás teszt.
Ahogyan minden stressz tesztet, ezeknél is kötelező a monitorozás. Bármely rendellenességnél azonnal le kell állítani, nem főzzük meg a hardvereket. -
válasz
atom18 #65429 üzenetére
Ez jó hír, ha nincs már hiba.
Teendők?
Jelenlegi profil mentése BIOS-ban, hogy bármi adódik, vissza tudd tölteni.
Ha pedig tovább akarod vinni, akkor egy kis olvasnivaló:Ez elsőre sok és katyvasz biztosan. Aztán nézd a fórumban megosztott ATC táblákat (Asrock Timing Conf.), és kezded majd érteni az itteni képeket.
Vannak um. szolíd oc-k, picit erősebbek, meg igazán szoros időzítések.
Ezt neked kell kitapasztalni, azért i osztjuk meg a saját táblánkat. Azokon minden ott van, ami szükséges.
Ez itt egy 4133C15 15 15 léghűtéses oc profil. Egy képet úgy készítünk, hogy kérdés ne merülhessen fel. Minden feszültség, freki, időzítés rajta van.
Ez viszont egy elég "erős" kategória.
Te is próbálkozhatsz magasabb frekivel, csak olyankor értelem szerűen nyisd hozzá az időket. Sok sok kép után fejből fog menni.
Én bepróbálnám a 4000C15 15 15, hátha megy.
Rengeteg idő és próba. Kudarc is lesz bőven. Olyan nincs, hogy elsőre pikk pakk megy egy emberes oc.
Azt a hosszú leírást sokszor olvasd el, nézz normális megosztásokat.
Ha a képen nincs rajta a stressz teszt, feszültségek, időzítések, azokat be kell zárni. Jobban mondva meg sem szabad nyitni. Neten rengeteg korrekt, hasznos kép van. Tőlem is van mindenféle.
Olyat ne várj senkitől, hogy ezt ide, azt oda, stb., állítsd. Egyedi sok minden.
Indulásnak egy ilyesmit rápróbálnék, de ezekre semmi garancia. [kép]
Ezt neked kell kitapasztalni. Sok sok teszt. Ami jó, mentés.
Tudni kell BIOS Reset-et csinálni. Van olyan befagyás, hogy a gép nem indul.
Azt tudni illik, hogy 3-5 ciklus után sok lap átvált Safe Boot-ra, csak ki kell várni. Tehát nem kell egyből nekiesni a Jumper-nek és az elemnek. -
válasz
atom18 #65415 üzenetére
Én mindenképp használnám a direkt hűtést.
Egy okból kifolyólag írtam azt, hogy nem akarok senkit költségbe verni.
Hűvösebb ram mindenképpen jobb. Viszont azt sem szeretném, hogy a "zeb aszonta', hogy vegyek ventit".
Elfekvőbe biztos van egy tartalék, azt ideiglenesen a vga hátára rátenni, majd hosszú teszt.
Ajánlott a 25 körös usmus. Aztán fokozhatnám még.
Az is lehet, hogy az égvilágon semmi gondod nem lesz hűtés nélkül sem.
Ezért az egy dologért vártam a tesztedre, hogy így működik e.
Ha megveszed 6e Ft-ért a gyári ram hűtést, azzal csak jót csinálsz.99.9%, hogy samu b die a kit. Olyan sebességet, késleltetést csak oc-kal érsz el.
Arra 110%, hogy kell hűtés. De napokig, sőt hetekig tartó tesztelés az ára -
válasz
Baryka007 #65412 üzenetére
Ez biza már irigylésre méltó
Jó kis kit a 4000c16 16 16.
Nekem a 4000c15 16 16 volt a legjobb kit, 0.01V-tal volt jobb a 3600c16 16 16-tól.
Már elő nem túrom a képeket róla, de egy valóban jó 3600c16 16 16, vagy egy jó 3200c14 14 14, ezek mind egyformák.
Azok 1.35V-on ketyegnek, a 4000c15 viszont 1.50V-os volt.
De az 1.35V-osak 1.50V-on tudták azt, amit a drága.
Valami extrém oc-nál a "gyengébb" 1.57V-on hozta ua.-t, amit a drága 4000c15 1.56V-on tudta.
Tehát épp csak egy kicsivel volt jobb.
A 4200c16 16 16 viszont nagyon szép eredmény.
ADL-en sosem láttam. RPL-en is ritka. -
válasz
Baryka007 #65410 üzenetére
Kipróbálom majd, de ez rengeteg dologtól változhat.
14900k-m esetén a 17 17 17-re 4300MHz-en kell 1.42V.
Lásd lejjebb.
A 13700k esetén pedig 1.49V, mert gyengébb cpu.
Egy 12700k esetén tuti 1.50V+ kellhet egy sima 4200 17 17 17-re. Az ADL sztem nem is tud annyit stabilan. VT3/VST.
Nem is beszélve az SA fesz-ről, ami még alaplaponként is változó.
Ezeknek a számoknak fejben kell lennie sztem.
A fesz kombó eltalálása a lényeg. -
válasz
atom18 #65406 üzenetére
Ennél picit hosszabban, de ha nincs gond akkor nyerő vagy.
Meg miért is lenne
Proci esetén is érdemes természetesen optimalizálni, de rég volt már a kezem alatt Gigabyte. Nem emlékszem már pontosan a nevekre.
Van topikja ugyan, de sajnos sok segítséget nem hiszem hogy kapsz. Próbát természetesen megér.
Az 1.33V nem sok, és nem jelent semmit. Az egy max érték üresjáratban.
Terhelésre, amikor Amper is folyik, alacsonyabb.
Ami szembetűnő, hogy ez még limit nélküli BIOS.
A 4096W-ból gondolom. Ha nincs vele gondod, nem beszéllek rá a frissítésre. Nagy visszhangot kapott a 12, 13, és 14. gen. ez ügyben. Sorra jöttek a rosszabbnál rosszabb BIOS-ok a "hiba" miatt. 12. gen is ide tartozik, csak az gyárilag nincs túlhajtva.
PL1 és 2-t érdemes beállítani.
...Ezen most elgondolkodom, ugyanis az rémlik, hogy ez 180W volt. Lehet keverlek, sok konfighoz fűzök mondanivalót.
Mindenesetre limit nélkül nem ajánlott.
Ha a Vcore-ra vagy kíváncsi, azt így csináld:
10 perces Cinebench R23 loop utolsó másodperceiben, de még futás közben.
Lényeges, hogy terhelés alatt nézd a Vcore értéket. A max lényegtelen, Vdrop (fesz esés van és jó is) normális.
Ennyi off még belefér, de a limitek hiányán kívül nem hinném hogy rossz.
A Feszültség korlátozások mondjuk fullon van "igen"-nel, az sem az igazi. Azokkal el lehet játszadozni. Leggyakrabban a PL4 jelez be, de annak a helyrerakása kicsit bonyolultabb.
Gond nincs belőle.
Az 1.33V üresben mint max, np. -
válasz
atom18 #65404 üzenetére
Addig ne dobj ki pénzt, várj vele.
Csak használd a gépet. Próbálj meg több mint egy órát játszani, hogy a vga fűtsön alá így venti nélkül.
Lehet így sem okoz gondot. Hwinfo maradhat a háttérben, az fel fogja jegyezni, mi a max és az átlag hőmérséklet.
Feleslegesen nem ararlak rábeszélni.
Ha viszont hibázás áll fenn, az sem biztos, hogy rossz.
Akkor meg ideiglenesen kell odatenni egy akármilyen venti ami direktbe fújja.
Nekem TM5 alatt zárt háznál olyan 37-38°C ventivel.
Venti nélkül 48°C környékén elkezd hibázni.
Én hosszabb időtartamra állítom.
De maradjunk optimisták, sztem így sem okoz problémát. Sok időzítés még "laza", nem feltétlen kell.
Az a hűtés viszont igényesebb szükség esetén, mint egy odabiggyesztett mezei venti.Szerk.:
Tévedtem. Ha 1.50V-on használom, akkor ~43°C.
1.40V-on ~38°C. -
válasz
atom18 #65402 üzenetére
Itt most gondold át, hogy átmész e oc -ra, vagy maradsz az xmp -nél? Xmp is oc különben, csak az egy gyenge oc.
Ez a kit viszont igen különleges, ugyanis az átlag 1.35V helyett 1.50V-on dolgozik.
Én már itt is tennék egy ventit a videókártya tetejére, hogy hűtse direktbe a memóriákat.
Játék a fő cél? Úgy értem, hogy a vga tolja a meleget?
Az játék alatt szépen felfűti a házat, és hasonló hőmérsékletek lesznek, mint a TM5 stressz alatt.
Egyik, hogy hagyod így helyrebillentett xmp-vel és használod.
Ha nem forr fel és nem hibázik normál használat alatt, akkor kész is.
Másik verzió a ram oc, ami sok sok tesztet követel meg.
Ez a 3800c14 egy "Ferrari" kategória, oc-kal 3800 cl14 14 14 sima ügy neki szorított időzítésekkel.
Venti oda kötelező, illetve több nap tömény tesztelés.
Előfordul a windows totális összeomlása, esetleg cmos reset is.
Ezeket leírom, számolni kell vele. Nem feltétlen, de van, volt rá példa.
BIOS-t le lehet menteni félkészen is, aztán a működő mentést visszatölteni ha aznapra meguntad.
Elszántság kell, türelem
A jelenlegi sebesség is példás, szóval jól állsz. Messze jobb, mint az átlagos 3200 cl16 18 18 és hozzá hasonló "csiga" kit-ek.
OC-ra úgy kell tekinteni, hogy egy hobbi, cél az, hogy nincs cél.
Egy hardver megmutatja mire képes, amikor megnő a feszültség igénye aránytalanul a stabilitáshoz, az árulkodik már a határokról. -
válasz
atom18 #65389 üzenetére
Utánaolvastam, meglepő kicsit, de akkor semmi gond a Gigabyte auto feszültséggel:
1.35sa and 1.6vddq is what I would stay under. [OFFICIAL] Asus Strix/Maximus Z690 Owners Thread
Ettől független ha van idő és kedv, lehet csökkenteni.
Gear1 mód tesztelése lényegesebb jelenleg.
OC-ra meg nem beszélek rá senkit, de segítek benne ha tudok.
Szóval 1.60V még ok. -
válasz
atom18 #65385 üzenetére
Szia!
Nem akartam bele okoskodni tegnap, de megteszem finoman.
Ha jól látom és értelmezem, 2x8 3600C16 16 16 SR-ot cseréltél 2x16 3800C14 16 16 DR-ra ADL-en.
Előjött az, amit a múltkor írtam.
Sajnos jelen esetben jóval lassabb lett minden, ráadásul instabil is.
RKL-en bevezetett Gear2 mód felezte a sebességet. CR1 ahogy Fudi írja, az sem ajánlott.
Bár a lapok G2 esetén CR1-re teszik.
Ezen felül az 1.50V IVR VDDQ TX feszültség eszement sok. Többi lényeges feszültséget nem látom, akárhogy keresem.
Mondjuk ebbe nem szívesen megyek bele, pont ezért sem irkálok már tanácsokat.
(Egy brutális tűzeset volt a múltkor egy fórumtársnál, hiába írtam, hogy feszültséget lejjebb. Szétégett a lap, foglalat, cpu, minden)
Az az 1.50V a veszélyes zóna már TX-nél. SA/DRAM-ot nem is tudjuk.
DRAM (Vdimm) elvileg ennél a kit-nél 1.50V, ami teljesen normális a b die-oknál.
Viszont ez a fesz már elforralja szerintem, egy aktív hűtéssel orvosolható.
Idle ~40° nálad, akkor el tudom képzelni, hogy mennyi lehet ha a VGA aláfűt és egy ram teszt is fut.
45°C a max igazából amit ezek elviselnek. tREFI ide oda, mindegy.
Ha jót szeretnél (mivel egy nagyon jó kit-et vettél), akkor Gear1 és CR2.
G1 nem fontos ha tartasz, félsz az ilyenektől, de a CR2 annál a DR-nál ajánlott.
Ez csak az én meglátásom, de sztem csak hőmérséklet gond van.
Egyetlen venti a VGA hátára ideiglenesen egy próbát megér.Saját tesztem erről a szituációról:
Sajnos ott van ugyanez a hiba, CR1/G2... Így jelentősen lassabb a régi 3600C16-tól.
Itt pedig csak ezt a két hibás dolgot fordítottam helyre:
Itt még az AUTO feszültségek vannak, de az Asus közel se tolja úgy meg, ahogy a Gigabyte. Az az elmélet, hogy "nincs semmi húzva", az rossz nagyon régóta.
CPU-k is hullanak el a gyári feszültségeken mostanában, de nem lényeges.Aztán aki kedvet érez, javíthat a sebességen kedvére kézzel. Persze ez már macerásabb, de az a kit amit vettél, a világon az egyik legjobb kit.
Ez itt pl., csak az XMP feljavítva.
Sokkal alacsonyabb feszültségen, mint nálad alapon.Ez pedig egy kis overclock
Itt már az alap 1.50V helyett 1.57V kellett, de az sem gond.Valóságban pedig így néz ki a profit:
(Piros az XMP, zöld az XMP helyrebillentve, dupla zöld XMP feljavítva)
Rövidre véve, CR2 és venti megoldhatja a hibázást, de a kit-ben rejlő gyorsaság elvész.
Egy 3600C16 16 16 gyorsabb annál ebben a formában.
Akarsz e bíbelődni vele, majd eldöntöd. Minden adat a képeken van ha kérdés merülne fel.
Ez nem rábeszélés, nem annak szántam.Üdv., z
-
Köszi szépen az "élménybeszámolót".
Tanulságos bizony. Szerencsére nem lett károsodás, de ezt halkan írom, azt nem is olyan egyszerű elérni.
Akár off téma is lehetne, de sztem nem.
Az én szememben a ma divatos kifejezés, hogy csak "könnyű" terhelés..., ilyen nem létezik.
Kár ezt ragozni, helyesen fogalmazva, "terhelt" vagy "alap" üzem van.
Az, hogy vannak olyan terhelések, amelyek nem okoznak sok száz Watt vagy Amper-t, az egy dolog.
Itt csúszik el sok oc'er (és az Intel is), hogy egy olyan freki van beállítva max célértéknek, ami már egyszerűen sok egy "rendes" terhelésen.
Manapság már rengeteg módot kitaláltak, hogy ezt kordában tartsák. (AVX offset, Power Limitek)
Megoldások ezek is, de a legtisztább módja, ha a max terhelés szerint van beállítva a cpu freki.
Saját példám pl. a 14900k 6GHz 3 magon, de allcore 5700MHz... Pedig az Intel ajánlott 5600MHz az allcore freki.
Én megnéztem még egy jól belőtt UV alatt is egy Y Cruncher SFT ~300W 56x-en.
Ha nincs UV, akkor képes 350-400W-ra is felugrani.
Ez itt az Intel egyetlen hibája, hogy ezt a határt itt húzták meg.
Ma már ezt az új BIOS-okkal nem lehet előidézni szerencsére, hiszen az eddigi üresen hagyott (vagyis max érték volt) Amper, Watt védelmi mezők kitöltésre kerültek.
Így 250W-on, vagy 307A-on, esetleg 95°C-on ha az előbb jön, behúzza a kéziféket a rendszer.
Tisztában vagyok azzal, hogy nem vagyok én senki ilyeneket állítani, de a vásárlásom napján az első indításnál kiderült a szemembe, hogy ez így nem kerek.
Akkor még mindenféle védelem nélkül mentek a Ratorok, adták is a 42e CbR23 pontot az embereknek.
Én az elején visszavettem, készítettem profilokat (53-59x-re, szóval szinte minden frekire), aztán méregettem. Akkor még mindenki azt hitte, hogy a Default az 57x, és az emberek tolták neki még az oc-kot is...
Itt jött az a szöveg, hogy játék alatt nem lesz úgysem annyi Watt...
Ezzel nem tudok egyet érteni. Felnyomták 59x-re, játék alatt fogyasztott 150-190W-ot, pengeélen futott, ami a lényeges, totál instabilan.
Én meg visszavettem 54x-re, játék alatt játékfüggően 60-90W, de az 54x-en vidáman ráengedhetem az Y Cruncher SFT-t is.
57x-en is kikeresett Vmin-en még lenyomtam ugyan a torkán, de a szemembe ez már sok. Csak teszteltem kíváncsiságból.A hatalmas különbség itt látható, amiért az emberek hajlamosak agyonvágni a procijukat: [link]
Ez a 720p low, szóval normális grafikán még elenyészőbb a profit.Ez volt "röviden" a cpu rész ami sztem fontos a stressz (stabilitás) tesztek miatt.
Nálam is volt már olyan, hogy a fenéért sem akart normálisan működni.
Sőt, a lementett profil visszatöltve sem ment hibátlanul. Pedig TM5 és VST/VT3 stabil volt. Csak nem eléggé.
Nem véletlenül írtam, hogy ez sajnos nem 1-2 nap.
RTL-ek egy nagyon hasznos "árulkodó jelek".
Bármi lehet már határon, de sztem az alaplap sok esetben a gyenge láncszem. Annak a "drótozása" ma a leginkább meghatározó.
Instabilitás esetén ha belebonyolódunk, vég esetén CMOS táp nélkül, előtte/utána Load Default, majd JEDEC, 2133MHz-en teszt.
Nekem is volt ám, hogy vakartam a fejem, "ajjaj, zeb ezt gallyra vágtad" érzés.
Nagy reset és JEDEC-en meg hibátlanul futott. Tehát nem ment az tönkre, de nem tudta a régi, "hibátlannak" vélt ram oc profilt normálisan betölteni.
Amiről nem igen szólnak az oc fórumok, hogy egy mentést, profilt úgy is ellenőrzünk, hogy amikor nagyon jónak bizonyul, akkor CMOS, Default, majd a profilt betöltjük.
Ezt melegen és hidegen is érdemes kipróbálni.
Ajánlott az MRC Fastboot-ot kikapcsolni a memóknál, ill. a BIOS-ban is a FastBoot-ot.
Pár másodperc bukó, de 1-2 hétre érdemes. Én már visszakapcsoltam, már hónapok óta nem piszkálom. Akkor viszont hasznos volt, hogy képes e félre-training-re.
Amiket most írok, ezek már sokak szerint szőrszálhasogatás.
Ilyen tesztelésen az XMP profilok sem mennek át.
A rendszer úgyis megmutatja, hogy meddig lehet feltekerni, hol lesz csámpás az RTL, instabil.
Nekem is ment már első nap a 8200MT/s a DDR5 rendszeremen, fotókat tettem be a topikjába a tesztekről, taps, stb. ...
Aztán igazából sosem lett olyan stabil, hogy az 24/7-re nekem megfeleljen.
Sztem itt a RPL-nél az instabilitás nem a cpu degradáció, hanem memória instabilitás.
Ez csak privát vélemény.
Mindenesetre ha visszaveszünk pár lépcsőt a cpu frekiből és hozzá a Vcore-ból, így felére csökkentett Watt/Amper valószínűleg nem fogja degradálni.
Nekem most 1 éves, pontosan annyi Vcore kell, mint első napon. Pedig ... le sem merem írni mennyi Y stressz van a prociban. Jegyzeteltem. -
Ha megtetszik ez a "móka", abba sem lehet hagyni
Rengeteg profilt kreáltam, elvagyok velük.
Mondjuk a jó, optimális, stabil feszültség megtalálása rengeteg időt vesz igénybe.
Eleinte csak gyorstesztelek, és több progival.
Lehet (nem látom mi mennyi nálad most), hogy 1.25V Tx-en, és 1.42V Vdimm-en hibátlan, de lehet menne ez 1.22V Tx/1.395V Vdimm-en is. 4 órás teszteken örökkévalóság.
Durván csökkentek, aztán hoppá, rotty.
Pengeélen táncolás sem jó. Ezt kitapasztalod az idővel.
Engem vmiért a DDR5 nem fogott meg. Szívesebben "vatyerászok" az utolsó DDR4-en.
Utána a kedvencem, hogy a topikjába bemutatom, és csak a hurrogás...e penis majom..., gondolják sokan.
Pedig ezt én a benne lévő tartalék kiszedésének nevezem.
E penis a 4133 cl14 volna. Csináltam olyat is a 10400f-fel
Nagyon jót alkotott az Apex lapban a legjobb b die kit-tel.
Kicsit fura párosítás volt, de nekem tetszett -
Ez jó hír, örülök.
A tRC-t hagyd auto-n ha lehet.
A tRAS pedig a tuti a tRCD+20. Csökkentésével nem mértem semmi profitot, egy szint alatt legalább instabilitás is elérhető.
Így nagyon nem érdekes a szememben.
Az egész fősor igen. Tehát ha átállnál 16 16 16 36-ra. Ez már tuti aktív hűtés lenne, jóval magasabb feszültségeken.
Nem biztos hogy érdemes. E penis-re jó, 24/7 inkább az optimális. -
Az RTL Training-et érdemes kipróbálni Enabled-en. Értékei maradnak Auto-n.
Amiket én másképp csinálok:
(1-es kép)
XMP-nél Manual, nem az XMP-t bűvölöm.
Mem Ref Clock-nál fixen kiválasztom a 100:133, vagy a 100:100-at.
(2-es kép)
Memory Boot Mode:
Rég nem láttam Gigabyte BIOS-t, de vmi 1 és 2-re emlékszem.
Érdemes kipróbálni őket, ha jól tudom, egyik szorosabb időket állít be.
Realtime Timing: Disabled
Van az egyikben egy High Frequency választási lehetőség, azt szoktam használni. Évek óta nem láttam, ezeket vakon írom.
Lehet már nem ilyen. Z490 volt utoljára.
Csak próbálgatások, leírást sosem találtam róla.
(3-as kép)
tREFI-t elfelejtettem tegnap, pedig a legesleglényegesebb érték.
Samu b die esetén 65535, azaz a max, ha van aktív hűtés.
A tWTR_l és _s értékeit (Auto) a tWRRD_sg és _dg fogja szabályozni. Elvileg a 29/24 az 7/2-re teszi.
Ha ez pl.: 30/25, akkor elméletileg, 8/3 lesz. Vagy 28/23, akkor 6/1.
RTL-eket ezzel lehet kicsit terelgetni, hogy pl.: 29/25, aztán megnézni, hogy változott e. Így az 5-ös különbség nem lesz meg, de ha helyrebillen és stabil, maradhat is.
A legjobb ha az RTL Enabled megoldja.
Ha a WTR 6/1-re áll be, az a legjobb. Sajnos nem mindig sikerül.
7/2 viszont jó szokott lenni.
Ide tartozik még a tCWL, ami tCL-1. Jól csináltad, de kipróbálható a tCWL17 is. Ez eggyel majd emeli a WTR-t is, valószínű, hogy 8/3 lesz. Később a WRRD-vel szabályozható.
Sokszor van olyan, hogy pl. egy 17 17 17 nehezebben megy, mint egy 16 16 16.
Érdemes azt is kipróbálni, és a 100:100-ban 4200-on.
Ezeket fórumokon olvastam, hogy bizonyos lapoknál van ilyen.
17 17 17 előnye egyértelműen az alacsony fesz, de sokszor a 16 16 16 könnyebben összejön.SA feszültséggel én tudom a jelenlegi 75/75 RTL-eket váltani 75/77-re.
Ha túl sok, egyszerűen nálam átváltja 77-re. Fejből meg nem mondom hol a határ, de tesztelgettem.
Most 1.34V-on van, de ha 1.36V-ra írom, akkor már 75/77 lesz.
Alacsony SA esetén a TM5 lefut, de a cpu terhelésre (pl egy Cb R23-nál) eldobja magát.
Tx és DRAM pedig segít a TM5 hibázásokban. Érdemes több fesz variációt kipróbálni, és lejjebb szorítani.
TM5 teszt nem lesz elegendő, jónak tartom még a Dang Wang féle HCI-t, Aida 4 pipás (cpu, fpu, mem, és cache), Y Cruncher 2.5b mint gyorsteszt, és a VST/VT3 váltóját.
Y Cruncher-rel óvatosan, extrém módon képes terhelni magas cpu frekin. Maradandó kárt is lehet vele okozni.
Az is megoldás, hogy -100MHz a cpu-n az Y teszt alatt Vcore csökkentéssel. 80°C felett nem ajánlott.Fudi:
Nekem volt ilyen a Firefox alatt. Nálam az energiatakarékos mód okozott ilyen "furfangos" jelenséget.
Allcore terhelésen ment szépen, de ha nem volt terhelés, akkor a Ff kilépett.
Nálam van 3 magra extra Boost.
Ac 54x-en megy, de engedem 3 magra az 57x-et.
Firefox alatt gyakran egy mag 57x, összes többi 800MHz.
Idle emiatt elég magas, hogy képes legyen tartani egy magra ezt a frekit.
Szívattam magam pl a nem túl meredek LLC-vel, ugyanis nem volt meg a kellő feszültség.
Asus LLC3 az jó magas idle feszt ad, Vdrop terhelésre nagy.
Viszont ez az a pont, amikor a Vcore 800/1000MHz-en ~0.6V-ra esik. Egér mozdításra 1.40V, hogy tudjon 57x-et ha kell.
1.10V-ra esik terhelve.
Akik az LLC-t 5, 6-on használják, náluk nincs magas idle az egyszálas Boost-ra.
Akkor pl esetemben az 1.10V-os load Vcore-hoz kell ~1.30V idle.
Azon meg elhasal az 57x.
A 800MHz-es idle 0.6V-ot is emeltem 0.76V-ra a V/F Curve Editor-nál. (800/1400MHz-es lépcsőknél)Jelenség hasonló, de persze ez más. El tudom képzelni, hogy ott is cpu instabilitás van az ilyen energiatakarékos/Extra Boost esetnél UV miatt.
Lehet persze teljesen más is.
Mindig akkor hasalt el, ha csak ott hagytam, nem csináltam semmit. Terhelve sosem. -
Igyekszem rövidre fogni.
Régebben (z490) az RTL és IOL értékeivel ~4ns-ot lehetett profitálni. Nagyon hasznos dolog volt aki tudott vele élni.
Akkoriban az ATC képeken is ott volt kompletten az egész. [link] [link]
Ma már nincs ilyen lehetőségünk, z590 óta ez megszűnt. Helyette megcsinálták normálisan, így igazából nem is kell bajlódni vele.
Találtam régi Gigabyte képet az RTL-ekről, nálam akkoriban ilyen volt. Hasonló most is a Giga felépítése: [RTL1] [RTL2]
Ma már a training opcióknál van szinte minden BIOS-ban Round Trip Latency, ezt lehet erőltetni. Asus-nál maradhat auto, hibátlanul teszik a dolgukat.Egy kis történelem, hogy lássuk a működését:
ATC képeken láthattuk az RTL és IOL-eket. Ezek "lazára" voltak training-ezve.
Így nézett ki egy jó, de laza:RTL CHA (steht für Channel A) Dimm 1 Rank 0 = 69
RTL CHB (steht für Channel B) Dimm 1 Rank 0 = 71
IO-L CHA (steht für Channel A) Dimm 1 Rank 0 = 13
IO-L CHB (steht für Channel B) Dimm 1 Rank 0 = 13(ATC egyet jelenít meg a duplából) Tehát 69 71 13 13 egyszerűen.
Ezt régen úgy szűkítettük, hogy 68 70 12 12. Boot van, ok, szuper, -1 megint.
Aztán volt egy pont, ahol nem volt boot. Az volt a határ.
+1 az összeshez megint, és akkor megint boot-olt, stressz teszt sem kellett utána. A 40ns-ból lett 36ns.
Ma nem látom az IOLatency-ket, ezért nem megy nálad sztem az "erőltetett" RTL. Azokat együtt kellett tolni, különben be sem boot-olt.Így lett a végén egy ilyen, és öröm:
RTL CHA (steht für Channel A) Dimm 1 Rank 0 = 63
RTL CHB (steht für Channel B) Dimm 1 Rank 0 = 65
IO-L CHA (steht für Channel A) Dimm 1 Rank 0 = 7
IO-L CHB (steht für Channel B) Dimm 1 Rank 0 = 7Az eredeti az nálad 85 85, lap az egyiket leküzdi 77-re (az IOL-eket is amit nem látunk), de a másik csatornát nem tolja lefelé.
Training opciók közt találsz akármit, ami RTL-re utal? (2-es képed)
Ha van VDDQ Training, azt auto-ról érdemes Disabled-re tenni, mivel manuálisan adsz feszültséget. Mást ott nem is kell piszkálni.Mentsd el a jelenlegi profilt, mert az nagyon jónak tűnik. Az, hogy "csámpás" az RTL, nem mindig instabil. Nem is jó persze. Helytelen feszültségek okoznak még ilyet, de akkor azok a TM5 teszten kihullanak.
MSI csinált ilyet, de ott a fórumok tele voltak akkoriban egy BIOS funkcióval, amit bekapcsolva "kiszépítette".Pár dolgot kipróbálhatnál. Nem rossz amit csináltál, de pár értéket variálok neked.
Próbát megér ha van mentésed a jelenlegiről.
RTL dolgokat hagyd a végére, az nem egyszerű.Jelenleg az én DDR4-em így néz ki: [kép]
TX:1,34V
SA:1,34V
DRAM:1,505VA 4133CL17 viszont:
TX:1,24V
SA:1,18V
DRAM:1,40VNagyon szépet alkottál eddig, remélem stabil, használható is marad
-
Mindjárt írok pár sort. Most aludtak el a lurkók.
Kép a bios-ról, esetleg lehet txt-be menteni?
RTL és IOL együtt mozog, kéz a kézben. 8 értéket mozgatunk egyszerre. Kérdés, hogy az io latency-t látod e.
Z690 asus-nál ez teljesen korrektül megy, nincs kepesztés vele.Le a kalappal előtted
Kész példával jössz, grat.
Már ez is hatalmas haladás. -
Szia!
Fél szemmel itt, bocs, ennyi fér bele.
Az Asus lapok teszik meg jól az rtl értékeket.
Msi-nél van erre a bios-ban, anno Laychi-nak kikerestem.
Más lapoknál is van erre beállítás.
Kézzel is korrigálhatod.
75 vagy 77 a helyes érték. Távolabbi slot magasabb sok esetben. Az jó.Szerk.:
Round Trip Latency néven keress. -
válasz
bobalazs #65178 üzenetére
Nem kell 6 órát szórakozni. Eleinte sokkal hamarabb jönnek a hibák
Amikor már azt hiszed, hogy jó, akkor jönnek a hosszú tesztek.
Rengeteg profilt kreáltam, de egyet nagyon kiteszteltem. Az lett a 24/7, többi meg magam "szórakoztatása".
Az Y Cruncher a mindent eldöntő teszt, minden már ~1.5 óra.CJ4567:
Huh, bocs, renkívül fontos, igen. Hajlamos vagyok erről megfelejtkezni.
Köszi.
Nálam víz a gpu, cpu, és ram is. Nem vonatkozik rám.
De igaz. -
válasz
bobalazs #65176 üzenetére
Erre azt lehet mondani, hogy nem jól tesztelted.
Egy teszt nagyon nem elég sajnos.
RAM tesztre jelenleg "kötelező" a TM5, HCI RMTPRO, GSat, OCCT, P95 Large FFT, és a legfontosabb, az Y Cruncher erre specializált tesztjei.
90 perc a kötelező mindegyikből, de ajánlott a minimum 6 órás.
Én többször is lefuttattam, de a 90 percest rengetegszer.
Van úgy, hogy a 4. órában hasal el. (2.5 óra után fotóm van)
Milyen az a pc ami nem tud egy stab tesztet lefuttatni?
Instabil, nem megbízható. Persze, idegesítő, amikor minden lefut, de az Y nem.
Ha ezt még CPU piszkával is megspékeljük, érdemes az összes Y Cruncher tesztet többször is futtatni. -
válasz
fudi2002 #65089 üzenetére
Amennyire ismerem fórumokból a z690 Apex-et, ott a max 6800MT/s.
Z790-nél a 8000 a max. Ritka mint a fehér holló a 8200-8400.
Mindkét lapnál az egyik slot hasal el durván. Nálam is az egyikben pikk pakk megy a 8400, de a másikban nem.
Z690 Apex-nél is az egyikben megy a 8000+, másikban 6600-6800 sajnos. -
-
válasz
fudi2002 #64964 üzenetére
Lassan megszólalni sem merek a ph-n. No, nem mintha valaha szóltál is volna rám, de sokszor ugranak a figyelmeztetések másutt.
Pedig sok téma szorosan összefügg egy másikkal, elválaszthatatlanul.
Engem zavar most ez a "cirkusz", hiszen konkrétan eddig nem láttam leírva, hogy most mi a probléma. Csak az, hogy instabil.
Az nem meghatározás, az semmi.
Instabil lehet sok dolog miatt, ahogy ez sok esetben az "újdonság" ddr5 miatt is van sokszor.
Azért is osztottam meg régebben a lenti véleményem, mert ilyen, hogy a legdrágább lapban a legdrágább kit olyan instabil, hogy "öröm" azt nézni.
Nem használtam sokat, csak kölcsönkértem, de azzal el tudom képzelni, hogy fagyi lesz játékok alatt.
Én csak a szokásos Y Cruncher-t akartam futtatni, azonnal dobott egy hátast.
Hányan csak bepattintják és durr bele bumm. Aztán megy a sírás, hogy a rapi instabil.
Ezért tettem offba, mert vmilyen szinten sértő vagyok, tudom.
Volt is vitám ezzel kapcsolatba, hogy leszólom a rapit.
Nem szólom le, csak nem ájulok el tőle.
Én szeretem piszkálni, vmi jót, jobbat kreàlni.
Kiváncsian várom az arrow lake-et, hogy ott hogyan fog menni ez.
Ha a memória hibázik, az sztem nagy gond itt a raptoron. Mindegyiken.
Nagyon fontos megbizonyosodni a hibátlan működésről.
Ezek a stressz tesztek elkerülhetetlenek. -
válasz
fudi2002 #64961 üzenetére
Igen, jogos. Passz, de tény, hogy nem csinálja jól.
És máris ott vagyunk, hogy a 13-14 gen instabil. Valóban az, csak nem mindegy mitől.
4800, 5600 jedec-en mindig stabil az y cruncher.
Xmp-vel már rengeteg embernél elhasal.
Aztán csinálják az uv-ot, de az y szintén instabil.
Én az intel helyében kivizsgálnám a sok visszaküldött procit.
Az más kérdés, hogy akkor ez most hogy van.
Ddr4-en én nem emlékszem olyanra, hogy egy 2x8, vagy 2x16gb-os kit-tel xmp problémás volt e.
Külföldi fórumokon sokat látom azt, hogy instabil a raptor, aztán kipróbáltatják alapon, váó, megy.
A múltkor volt a rapi topikban egy srác aki panaszkodott, visszaküldi. Írtam neki, hogy próbálja ki default-on.
Megsértődött, nem próbálta ki. Proci vissza az intelnek. -
Óh, már vége?
Kezdtem örülni, hogy élőben elcsípek egy ram oc-t.
Nekem tetszik az ilyen műsor. Tetszene...Igen, osztom az észrevételt. Z790 Apex-ben nálam a 8400cl40 járt kölcsönbe, xmp az egy rakás ... volt.
Boot-olt ugyan, de semmi teszten nem ment át.
Kézi mahinálással lehetett életre kelteni.
Amúgy fejből meg nem mondom, de az xmp ii egy totál helyes, de oc sub-okat állít be.
Xmp i ami a laza időzítéseket produkálja, az működött is.
Nekem sincs rutinom az xmp-vel, szintén nem használom.Apex lappal azért csinálnék pár próbát
Legjobb ram oc lap. -
-
-
válasz
Amazing789 #64732 üzenetére
Szia!
Ahogy írtam, azok csak kölcsönbe voltak nálam, de a gyári xmp amúgy is instabil vacak volt, le sem futott volna sztem.
A sajátommal lemértem, az egy "alap" ram kit, nincs se xmp, se expo, se semmi.
"Csináld magad" jeligével mindenki azt csinál vele amit akar. 5600C46 JEDEC.Ez lett az eredmény, de azt tegyük hozzá, hogy a cpu nálam vissza van fokozva 5400MHz-re a vásárlás napjától kezdve. Sok ilyen bench profitál a cpu oc-ból, nálam dc (downclock) van, nem oc.
Nem is ismerem, tehát azt sem tudom megmondani, hogy jónak számít e.
Lemértem a DDR4-es gépemen is, az is szintén dc 54x.
Az meg ezt dobta:Bocs a késői válaszért, csak volt egy kis "affér", hűvösre tettek.
-
válasz
Amazing789 #64732 üzenetére
Az csak kölcsönbe volt, max a mostanival tudok futtatni akármit.
Nem fog menni, sajnálom. -
válasz
HaZsolt #64709 üzenetére
Az én elméletem szerint megkeressük a max, stabil frekit először. Ezt mindig a rendszer "megmondja".
Pl. CL, CML-nél egészen kényelmesen mennek 4500-4600MHz-ig.
Utána RKL-nél drasztikus hanyatlás, 3600-3733MHz-ig lehetséges csak. Az olyan, el kell fogadni.
ADL már újra eléri a ~4000MHz-et, RPL pedig akár 4200-4300MHz-re is képes DDR4-nél.
AMD-t sajnos nem ismerem, de gondolom az elmélet ua.
Ha megvan a max freki, azért nem árt több lépcsőt kipróbálni.
Saját példám, hogy a mostani RPL-nél a 4300 CL16 16 16 még a szemembe jó, 4400MHz is megy ugyan, de nagyra kell nyitnom az ollót. CL17 18 18, ráadásul aránytalanul megnő a fesz igény.
Így marad a 4300C16 16 16, slussz, vége.
Ott megszorítom amennyire lehet.
RKL-nél 3733 volt a max ami "kényelmes" volt.
Csináltam 3866CL14 14 14-et is, de olyan magas feszültségek kellettek hozzá, hogy az a pici profit már nem megérős.
Ha a 3600 nálad stabil, jó, mindenképp azt szorítgatnám.
Freki is ad a dolgokhoz, csak mérlegeljünk.
Nem csak a hozott fps számít, összképben nézzük a hozzávaló feszültségeket is.
Persze ez magánvélemény, nem szentírás. -
-
Ripjaws nagyon jó, Trident szintén, csak azok nagy része LED-es.
Nekem volt egy Ripjaws 4000CL15, az volt a legjobb eddig. A legjobb DDR4 a 4000CL14, de azt nem lehet még használtan sem venni nagyon.
Jelenleg Trident van egy 3600CL14-es DR Kit. Ez is nagyon jó. Igazából a 3200CL14 és ez felettiek a jók.
LED..., igen. Sajnos ez nekem is világít, de a fene ott egye. Egy 120mm-es Artic vmi van a VGA hátán, az elég egy 4300C16-ra 24/7.
De elég még a 4300C15-re is, de nekem elég a C16 is.Ez LED-es, és légkavarós Trident.
Szerk.:
4266C15 amit most hirtelen találok.
Vhol van 4300C15 is, de passz. -
válasz
fudi2002 #64521 üzenetére
Nekem tetszene, de egyedül lennénk.
Lenne nagy katyvasz is, tuti.
Én járok a 3dmark topikokba, szegény tg...
Pedig le van írva minden, hogy mi kell a képre.
Sajnos az én képeim is kesze kuszák, nem gondoltam hogy valaha előkeresem.Y Cruncher jól skálázódik, látszik a DDR5 előny. CPU frekivel is növekszik.
Megnézem még HWBOT-on, hátha oda csináltam oc eredményt.
-
válasz
fudi2002 #64519 üzenetére
Tökéletes
Sajnos egyesek ezt nem értik meg. I9 a sok magja miatt mást produkál.
Többre becsülök egy szép I7 8700k oc-t ami gyorsít 12-15%-ot játékban, mint egy 14900ks-t, ami 62x-en kepeszt, és a profit 6-8%.
Nem csak a legdrágábbal lehet szépet alkotni. Én szívesen nézem az összes eredményt, független attól, hogy az egy 12600k vagy a eszement drága akármi.
Tudom, hogy melyik mit produkál alapon, ahhoz képest mit hoznak az emberek ki belőle.
Ma elkezdtem építeni a DDR4-es gépem, új terveim vannak
Meg lesz a 4300c15 15 15
Vagy még több... -
-
válasz
zebra_hun #64514 üzenetére
Akartam keresni a 13700k-ról DDR5 mérést, de régi verziósak vannak, amelyek még nem adtak eredményt.
Fair-t nem tudok, mert csak 8000-es van, és az a vst-t meg is nyomja.
Másik, hogy én 5300mhz-en használom a 13700k-t, így meg kevesebb.
Sajnos 55x 44x 48x mérésem nincs. Az látszik, hogy jó értékeket produkál a mérésed.
Itt az aida-t vizuális megjelenítésre használtam, nem lényeges.
53 42 45-ön futott @8000mt/sEz csakis 2x16Gb-on hasonlítható, a 2x24 teljesen másként alakul.
Van aki a 48Gb-ot 30Gb fogással teszteli, hatalmas összeveszés lett belőle sajnos egy fórumon.
Szóval itt is igaz az almát almával. 2x16-ot nem szabad 2x24-gyel hasonlítani, cpu freki is azonosnak kell hogy legyen.Szerk.:
De. Maxi gázzal tekert a 140mm-es 1600rpm-en.
Közel vannak, és Dimm.2 is van. -
válasz
fudi2002 #64513 üzenetére
Valóban beesett, de nem kell vele foglalkoznod sztem.
Többi stabil érték. Bármit csinálhatott a háttérben akkor.
Akkor van gond, ha durván elmászik.
Most 1.00-1.01 b/s közt ugrál, nem látjuk a többi értéket.
Ha látnánk, vhol 1.015 körül lenne, abból gondolom kerekít.
Annyira terhel, hogy fotózni is alig lehet.
Legalábbis menteni futás közben.A kölcsön kit-et teszteltem, 48-49°C-on futott a TM5, 131071 nem okozott zavart.
Majd a tulaj vizezi, akkor mehet a max is.
Elvileg arra okítottak, hogy igazán stabil akkor, ha bírja 60°C-on is.
Difi nem lehet 15°C-nál több.47-48° az átlag. Teszt vége, visszahűlt. A min max meg bugos ahogy szokott, avg a lényeg.
-
-
-
Igen, egy játékban. A játék meg nem igazán mutatja meg, hogy mennyi is az annyi.
Ha kifut a Cache-ből, jön a RAM. Itt az X3D nagy előnyt élvez.
A 13/14900k is, az sem kevés.
Pl a 10. gen Comet Lake-nél ilyet lehetett profitálni.
[link]
Ha igazán vki a gyorsulásra kíváncsi, Y Cruncher, ill. sok van még.
Én játékos szemmel nézem, jobb, több, stabilabb fps-re gyúrva.
Ez persze nem a legjobb megközelítés, de ez érdekel.
Privát véleményem, egy 6400c32-vel nem rossz. Teljesen használható, mai gépek mind "álom" kategória.
Nekem lassan 15 éves a Thinkpad-om, mindenre is elég.
Ezeket megveszem, lemérem, kiélem magam, eladom. Játékos már nem vagyok.Többet is lehet, csak gyomor kérdése
-
válasz
zebra_hun #64480 üzenetére
Feltétlen szeretném hangsúlyozni, hogy az ilyenek nem egyszerűek, rengeteg időbe telik egyetlen profil létrehozása, stabilizálása.
Csak úgy "hukk-mukk" senki ne álljon neki ram profilokat gyártogatni.
Nekem ez hobbi, ha egy elkészül lemérem, dokumentálom, aztán 99%-ban megy a süllyesztőbe.
Készítem a következőt ami nem feltétlen gyorsabb, hanem optimalizáltabb.
Szóval csak annyi, hogy nehogy félreértés legyen, nem annyira egyszerű ez, hogy beadok a listából 8000mhz-et, beírom hozzá a főidőket, aztán kész is.
Ezt még hozzá akartam fűzni ha megtévesztő lenne. -
Van egy régi tesztem, de már a 13700k nincs benne, így ez frissülni nem fog.
Ezt még Fudi-val kezdtem, utána lett egy Apex lapom, amivel lehetséges lett a 8000 +
Azóta több tapasztalat is lett, de gyerekcipőben járunk még mindig.
A teszt teljesen hiteles, csak már másképp alakulna kicsivel.
Az biztos, hogy ott van a 6400c32 xmp, nem rossz az, csak sokkal jobbat hoz a kézi 6400c30, vagy a 6800c30.6400c32 XMP 331 fps
6400c30 kézi 362 fpsDe kihangsúlyozom, tetszés szerint állítjuk ahová akarjuk.
Alaplap határozza meg, cpu imc csak 8000 felett, ram kit-ek is mind kivétel nélkül (a die, új m die) szabadon alakíthatóak.
Gyomor kérdése, hogy mi az a feszültség amit lenyomunk a torkán.
Látok 1.68V-os oc profilokat is bőven, az nálam már túlon túl sok.
Igazából a jedec és xmp ami nem kézi, minden más saját művem. Egyik sem agyatlan oc, mindegyik kitesztelt.Ez a "régi" mérések soha be nem fejezett folytatása.
Publikus, de azért nem publikus.
Majd megcsinálom a 14900k-val ha eljutok odáig.
XMP a szemembe nem jelent semmit.Intel 13700k, totál normál 24/7. AMD lehet full más, fogalmam sincs. Ez nem is versenyre készült, hanem egy összehasonlításra.
Ne is linkelje senki tovább ha nem fontos. -
A sebesség nem lényeges nagyon, hiszen egy 6800C28 pont olyan jó, mint egy 8400C38.
Mindegyik kézzel beállítva persze, kitesztelve minden lehetséges érték.
De egy XMP 8400 sokkal rosszabb, mint egy rendes, manual oc 6800C28. Utóbbi lehet jobb is. XMP biztosan nem.
Ma volt bent a 8400C40 kit, de én birka nem mértem XMP-t. Bepótolom hamarosan.
Már kidobtam egyéb okok miatt. A kit eszméletlen jó, de a lapom egy nagy fék. -
Attól függ, hogyan, miben nézzük. Egy nem agyalágyult oc megéri mindenképp. A ló túloldala sztem nem.
Én játékos szemmel nézem, ha nem ütközik vmilyen más limitbe ami fékez, igen, megéri.
Ha ésszel adunk a grafikai beállításoknak, magyarul nem fekszik ki a GPU, igen, szépen profitálhatunk.
Ha 4k rogyásig kimaxolva, RT, élsimítás, stb., akkor a GPU miatt semmit sem veszel észre.
Egy GTX1070-nel 4k-ban, 240Hz monitornál kimaxolt grafikával egy mai cím elhasal.
Teljesen mindegy, hogy egy 8700k/3200C14 vagy egy 14900k/7800X3D/8400C36, ott aztán több fps nem lesz.
Még egy RTX4090 is egy gyenge vacak 4k kimaxolt grafikához. 120 fps még talán megy, de 240 soha.
Pl CP77 rogyásig kimaxolva, nativ, semmi FG stb. csoda, 15-30 fps. Arra egy DDR3 I5 2500k is elég, hogy 30 fps-t kiköhögjön. Ez a ló túloldala, senki sem maxolja ki, csak érzékeltetni akartam a "megéri e" dolgot. -
Biztosan, fogalmam sincs. Önmagában a cl szám sokat nem ad.
Az összes érték határozza meg egyben.
Én "csináld magad" ram kitet vettem. Ilyeneknél mindenki azt épít amit akar. Nincs expo, xmp, hűtés, rgb.
Jedec 5600 cl46. Többit majd aki megveszi, megcsinálja
Csináltam belőle 6800 cl28-at, 7200 c30, 32-t, 8000 cl34-et, stb.
Jelenleg 8000 cl36-on fut, de pl a 8400 cl40 gskill xmp a közelébe nem ér.
Expo vagy xmp 6000 c30 vagy 36 mindegy, mindegyikben van bőven még.
Persze ez privát vélemény. A legjobb, legdrágább kit-et is leelőzöm ezzel a "semmi" kit-tel.Kérdésedre a válasz, 30 36 36 jobb mint a 30 38 38. Millió számot nem látunk. Így felelőtlenség kijelenteni, hogy ez vagy az jobb.
Azonos sub-oknál a 30 36 36 a jobb. -
válasz
fudi2002 #64470 üzenetére
Sajnos nem jön akkor be. Valószínűleg instabillá teszi. Sokaknál nem megy.
Én megnézem az Y értékeit, az megmutatja, hogy érdemes e.nexwo:
Az egy borzalom teszt. Ma ez megy mindenhol.
Csinálok olyan 5600MHz (MT/s) profilt, hogy az xmp-s 8400 elsunnyoghat. Nem lehet "játékos" szemszögből összevetni.
XMP-nél már az sem előny, hogy stabil. Nagyon nem az. -
válasz
fudi2002 #64463 üzenetére
Én mindig ua a frekit használom, akkor könnyebb megítélni a profitot.
Az a 7400c32 szép biza. Valahogy engem egy jó napi profil jobban érdekel, mint egy extrém oc.
Most készülök nemsokára 14900k DDR4 Vs DDR5 méréssel.
A 13700k is nagyon jó, de talán ez mégjobban kimutatja, kiélezi.
Eszement oc nem fog érdekelni.
Sajnos a Strix D4-ben elhalt az os nvme, kell vennem másikat.7600-as esélyes? Angie-nak ősszegyűjtöttem régen az összes szükséges adatot.
Itt vannak
Érdemes kipróbálni. Persze Apex, de az idők szabályosak.
Az ilyenek mint tcke, txsr, tppd, stb, csak akkor élnek, ha a főidőket tudod tartani. Nagyon ki vannak számolva, vagy így, vagy auto.
Amúgy az RTL kezd elmászni lejjebb. -
-
válasz
fudi2002 #64458 üzenetére
Ajjaj, szívás. Ilyenek benne vannak a pakliban. Utálatos.
Főleg amikor a win kinyiffan, de visszafordíthatatlanul.Én pl nem nyugszom. Amikor a 8000 első verzió elkészült, már akkor mondtam, hogy kész. Nem nyúlok hozzá.
Azóta a sokadik verzió készül. Nem állom meg, hogy ne piszkáljam. -
-
válasz
fudi2002 #64452 üzenetére
Szívesen. Nem mindekinél bírja. Ha nem okoz gondot mehet, amúgy nem szabad instabilra vinni.
Nagyon függ a lap drótozástól, útvonaltól. Még a cpu lefogatástól is. Sok csere volt nálam, hihetetlen hibákat generál egy "rosszul" leszorított blokk.
Elégedetlennek nem kell lenni, 4 Dimm-esből ritka az ilyen.
Magasabb frekit próbáltam, de a stabilitása nem volt nyerő. Az meg nem jó. Vannak akiknek jóRTL-ek hibátlanok.
-
válasz
fudi2002 #64446 üzenetére
Nagyon jó ez
Én viszont bele vaú vaú
Szoríthatsz, mivel 2x16gb és megeszi. (Remélhetőleg)tWR 24
tRRD L/S 8-8
tWTR L/S 16/4 (24/8 a szabályos, de így is ha bírja) (ATC helytelen olvasás van, BIOS lényeges)
tRDWR SG/DG 19-19 ha elfogadja.Ez persze feltételezés, minden cpu, ram, lap más és más. Ezek nagyvonalakban a 2x16-os tulajoknál bejönnek.
2x24-eseknél nem.
Ezért is tartok a 2x24-es kölcsön kit-től. Sok idő kellett az egyéb, nem látható dolgokhoz, valószínűleg nem passzolnak majd.
Le a kalappal, gratula -
-
válasz
fudi2002 #64441 üzenetére
Annyin van. A 36 46 tetszik, sajnos a cl34 44 nem ment a szorosabbnál. Akkor cl34 45 lett, ami nem annyira rossz, de a 44 jobban tetszett volna.
Olyan ez nálam, mint a ddr4-nél az "egyenes", hogy pl 4133 cl15 15 15.
A 15 16 16 nem tetszett, laza. A 16 19 19-ről meg ne is beszéljünk -
válasz
fudi2002 #64439 üzenetére
Köszi.
Ezen nincs mit tovább feszíteni, összes értéke a minimumon van.
Csak főidőkben tudnék, ahogy a múltkor mutattam cl34-en.
Az viszont aránytalanul magas feszt kért be.
Most ezzel a verzióval (régen a c36 az 1.47/1.41V volt) 30mV-ot nyertem.
Elvileg a c34 1.575/1.515V-os profilra is rá tudom húzni, sikerülhet 1.53/1.47V-on. Az már szépen mutatna.Szabályokat szigorúan betartva, nincs feszesebb, lejjebb.
Ha bármely értéket alacsonyabbra írnám, csak lassulna, kiesne a normál ciklusból.
ATC kép nem valós, pár értéket helytelenül mutat.Ez 8000 CL 36 46 16 48 58 2N
24, 480-448, 8-8, 16-4, 12, 32, 34
16-8, 20-20, au-au, 16-8Ezeken kívül rengeteg érték már kézzel fixálva amelyek itt nincsenek.
Az egész RTT, ODT, RON, kompletten fixált, Skew dolgok egy része is.Jelenleg még tartom a "trükkmentes" profilt, nincs semmi PLL stb. megadva. Csak ez a pár feszültség amiket kiírtam.
Most a reszelgetés csakis a feszültségek csökkentésére fókuszált.
Megmondom őszintén, hogy ilyen alacsony fesz értékeket eddig nem láttam. Mindenhol 1.30V+ a TX, 1.40-1.45V az MC, 1.50V körüli a RAM fesz. Y Cruncher meg azonnal omlik is.Nálam a 60mV difi megy a legjobban. (VDD-VDDQ)
190-210mV difi a VDDQ-TX.
Persze el lehet térni tőle. Pl a 8000c34-nél ram fesz kellett inkább, a tx-re nem volt szüksége annyira.Más:
Van nálam most egy bitang kit, sztem ebben a kategóriában a legjobb és legdrágább ram kit.
8400cl40 2x24gb m die g.skill
Beraktam egy gyors tesztre, egyetlen másodpercet nem képes működni.
Boot-ol, windows megy, lehet tm5 futna, passz. Nem néztem azt.
Y Cruncher azonnal összeomlik. Hihetetlen lazák az xmp idők.
Vmi 7000 a trefi, illetve minden totál laza.
Y2.5b 50 sec. Vmennyire azért stabil, 2.5b nem rossz, de csak 50mp.
Eredménye borzalom. A 8000c36 hoz 45 mp-et 5400mhz-en.
Számomra az ilyen xmp nem jó. Ez nem stabil.Mindegy, most kivettem, a Klevv kit egyre jobban tetszik.
Egyik legjobb ram.
Nincs xmp, nincs expo, nincs rgb, nincs hűtőborda...
"Csinálja mindenki amit és ahogy akar" mottóval így veszi mindenki.
Azért az szép, hogy egy ilyen kit alkalmas 8000c36 vagy c34-re.Az xmp gyenge, instabil, ugyanis jedec profilon, azaz alapon az y cruncher vidáman fut ítéletnapig is.
Tehát az oc gyenge, vagy xmp, nevezzük aminek akarjuk.Még egy érdekesség:
Egyik fórumtársunknak detto ugyanez a konfigja mint nekem.
Átküldtem a bios cmo-t, betöltötte, nála is fut az y cruncher.
Megette az egész rtt, odt stb dolgokat.
Ram kit hynix a die szintén, 2x16gb, csak g.skill nem klevv.Meglátom mire megyek a 2x24 csoda kit-tel. Jövő héten sztem neki tudok állni.
Y Cruncher stabilnak kell lennie, különben nem jó -
Helyzetjelentés:
Sikerült már elérni stabilan egy olyan feszültségen egy szoros 8000 CL 36-ot, hogy szinte hihetetlen.
1.175V TX
1.38V VDDQ
1.44V VDD
1.35V MC (1.314V load)
1.12V SAY Cruncher VST/VT3 1 óra Stress:
TM5 (itt még egy másik cpu volt pár napja, ki sincs hegyezve)
-
-
-
Kicsit kíváncsi voltam, hogy meddig lehet feszegetni a határokat. Alkottam egy sztem elég durva oc profilt, de szigorúan meg kellett felelnie a stabilitás teszten.
Nem, nem bench profil.
Végeredmény megosztó lehet, mert a jó öreg 8000 CL36 46 46 58 480-at szorítottam meg.
Megosztót a 0.1V RAM fesz-re értem, hiszen ennyit jelent a CL34-re váltás.
1.41V az előbbi, ez pedig 1.51V. (VDD is 1.57V itt, míg a C36 1.47V)
A tRCD és tRP-t is sikerült lejjebb faragni. Ez még fontosabb, mint a CAS.
44 is megy, de ~20-30 perc VST/VT3-on elesik.
Szóval van ára.Mindenesetre ritka szoros oc profil lett, eddig nem is találkoztam ilyennel.
Mármint ami ilyen stab teszten át is ment.
Ami nem tud 90 perc VST/VT3-at, majd 90 perc (25 ciklus) TM5-öt, az nem nevezhető annak!PyPrime 5x-ös mérésen sem lóg ki egy eredmény sem (10-en belüli kilengés), jónak mondható.
A kis vakarék XMP nélküli kit egész jól vizsgázik. [Klevv 5600MHz CL46]Igaz, elég magas feszültség kell a teljesen stabil működéshez, de a hozott eredmények nagyon jók.
Fontos hozzátenni, hogy a cpu 5400MHz-en fut nálam (HT on), nem tartom jónak a megálmodott frekit. (AC 57x, Default)
54x-en többet hoz ~200 Watt-on, mint sokak 57x-es profilja.Az, hogy ez napira mennyire egészséges, azt nem tudom.
Ami biztos, hogy ár érték aránya a fenti CL36-nak klasszisokkal jobb. Amennyivel több feszt igényel, annyival nem jobb.Érdekességnek szántam, illetve hogy megtörjem a csendet oc témában
Üdv., z
-
válasz
lowzor #64317 üzenetére
Ennek örülök. Azért kérdeztem, hogy mi a konfig, SR vagy DR. 4x8Gb az lehetetlen kategória. Z390 T Topology lapokkal ki is halt Intel-nél ez a felállás.
2x16 B Die az DR (Dual Rank) lesz, de sokkal könnyebb neki, mint a 4x8Gb.
A jelenlegi 2x8Gb SR megy a legjobban.CJ4567:
Természetesen a TM5 nem elég, de jó kiindulópont. Én az Y Cruncher-t preferálom, sokan nem értenek egyet velem ebben.
CP77 Benchmark 720 low-on, azaz jól cpu limitre csapva jó teszt. Utána meg az RT PathTracing stb maxi-val, hogy fusson ki a Cache-ból RAM-ra.
De a legjobb az Y Cruncher, ha az fut 90 percet a VST/VT3 váltó, azzal aztán gond nem lehet. -
válasz
lowzor #64312 üzenetére
Azt így nem szabad mondani, hogy szar. Van akinek sikerül a 4000c15 is.
Kb 2 hétig volt meg a cpu, ez idő alatt eddig jutottam. Több már nem volt benne, mert mindig kaptam hibát a teszt vége felé.
Ne játékokkal tesztelj, van erre készített spéci teszt.
TM5 (Összefoglalóban) a legjobb, és ingyenes.
Asrock tábla meg muszáj, az mutat minden fontosabb időzítést.
A 3200c14 kit az egyik legjobb amit venni lehet.
Az nem lehet probléma okozója. 99%
Ehhez sok idő kell.
A művet bemutathatnád úgy, ahogy itt páran, hogy ATC tábla, Hwinfo, és TM5. Ha hibázik, fontos hogy hányadik percnél.
Hibakód táblázat is van, ami néha segít, néha meg kínai.
Nem mindegy, hogy már az első ciklusban kapod a 0, 6, 12-es hibákat, vagy a sokadik percnél egyet. -
válasz
berke89 #64310 üzenetére
Nem értek az AMD-hez (sem), de ne essünk hasra a ram oc hozománytól. Igen, javít sokat, kell is, de önmagában kevés.
Kell gyors nvme, gyors cpu (ok, ez szuper), de sok más dolog is megrángatja.
Jó, nem "szennyezett" Windows is fontos.
A min fps-t (0.1%) mérni kell, majd változtatni, megint mérni, és így tovább.Itt írtam róla pár sort.
Utána itt és itt.Lehet az MSI AB-rel is, de az nem annyira "profi" mint a CFX. [kép]
Annyit hozzátennék, hogy az "agyonfeszített oc" nem jó ha nem stabil. Rosszabbat okoz, mintha nem lenne.
CoD-t nem ismerem, de hasonló lehet mint a Bf. Online lövölde.
Átlag 70-90 szokott lenni a 0.1% fps, nálam súrolja OC nélkül a 160-at.Video 1 BF
Video 2 BF
Video 3 FH5A videóknak semmi értelme, ezek nem fragmovie-k, csakis az fps miatt készültek.
Szóval kísérlet, tesztelés. Ha jobb marad, ha rosszabb kuka. Röviden így kell nézni.
-
válasz
lowzor #64308 üzenetére
Mindenképp használj olyat, ami stabil is. 1 nap nem elég egy ilyenre. Menteni kell BIOS-ban, majd folytatni amikor van rá idő. Amikor megunjuk, egy "jó" mentés visszatölt.
A legprofibbak sem csinálják ezt meg 2 óra alatt.Táblát és HWINFO képet megmutatnád? DDR4 klasszisokkal egyszerűbb, mint a DDR5. Az aztán egy hajtépő.
Az is lényeges, hogy ez egy SR vagy DR kit. (2x8 vagy 2x16Gb)Amúgy ha olyan a 12600k mint az enyém volt, akkor az biza szívás. Az is 3600-ig ment el "bűvészkedés" nélkül. A 3800-at keservesen sikerült...
B verzió, 3600 CL14 15 15. Van ilyenem is, még a laza XMP időket is meg tudom mutatni.
-
válasz
lowzor #64303 üzenetére
Azért ez csak úgy tűnik, mintha egyszerű lenne. Ilyen "piszkálás" (OC) sok sok tesztelést von magával.
Legegyszerűbb ha nem akarsz sok időt belerakni, hogy XMP kiválaszt, aztán a helyes Tx és SA feszültségeket megkeressük.
Nem tudom milyen kit, mekkora a megálmodott freki (ha jól értettem 3600 CL16 16 16 36), de ~1.20V/1.20V elégséges kell hogy legyen.
Nagyban függ a CPU Mem vezérlőtől, alaplaptól. Asus lapok nagyon jók ebben.
Sok esetben az XMP is túl sokat ad, az sem jó.Kerestem a képeim közt egy XMP-t, az így néz ki.
SA feszt kicsit sokallom, de ennyit adott a lap. Hibátlanul működött, bár én XMP-n sosem használok semmit. Sokkal több van minden B die-ban.Ebben az esetben a sok teszt elengedhetetlen.
-
-
-
válasz
lowzor #64299 üzenetére
Ennyit tudok segíteni, ez itt az én 12600k-m.
Igaz, 1.425V a ram fesz, de a tx és az sa feszek is ugyanúgy lényegesek.
A képen minden infó rajta van, jónéhány eredménnyel.
Hátha találsz hasznosat benne. -
válasz
lowzor #64297 üzenetére
Nem igazán. Egyik sem ram oc bajnok cpu.
11400f Gear1-ben átlag 3733MHz-ig tud elmenni jó esetben, 12600k pedig 3800MHz-ig. Ritka a 4000MHz 12600k esetén.
Gear 2 mindkét procinál felejtős. Ott megy 5000+ is, de ratyi.
Volt mindegyik, kicsit ismerem őket.
12600k sokkal jobb. -
Rocket Lake
IO2
SA
Dram VoltageE három fesz számít itt.
SA 1.20V-ról emelhető azért.
IO2 az ok, 1.25V körül elég szokott lenni.
Dram is ok.
Azt tudni kell, hogy RKL 3600-nál feladja a harcot. SA-val lehet ügyeskedni.
Én 1.46V-ra lőttem be párszor, de az nem napi volt. 1.30V nem szokott gondot okozni.
Ez lehet Dual Rank, régen meg Single Rank volt.Ez itt az én RKL-em 3733-on: link
1.22V IO
1.28V SA
1.45V DramA 11400 sem egy erős cpu 2x16 DR Kit-re.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
- Dell Precision Workstation ultrabook 5560, 5550, 7510 i7, 6-11. gen. Nvidia 4k Touch, gar
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest