- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lowzor #64299 üzenetére
Ennyit tudok segíteni, ez itt az én 12600k-m.
Igaz, 1.425V a ram fesz, de a tx és az sa feszek is ugyanúgy lényegesek.
A képen minden infó rajta van, jónéhány eredménnyel.
Hátha találsz hasznosat benne. -
lowzor
veterán
válasz
zebra_hun #64298 üzenetére
Akkor az új lap biosában lehet valami szarul beállítva, csak soha nem fogok rájönni, hogy mi.
11400F-el simán stabil volt 1.4V-on a 3866 CL16-16-16-36, 12600K-val be sem bootol úgy.
Az előbb még 3600-on is lefagyott játék közben, ahogy évekig használtam korábban minden hiba nélkül... -
válasz
lowzor #64297 üzenetére
Nem igazán. Egyik sem ram oc bajnok cpu.
11400f Gear1-ben átlag 3733MHz-ig tud elmenni jó esetben, 12600k pedig 3800MHz-ig. Ritka a 4000MHz 12600k esetén.
Gear 2 mindkét procinál felejtős. Ott megy 5000+ is, de ratyi.
Volt mindegyik, kicsit ismerem őket.
12600k sokkal jobb. -
lowzor
veterán
Olyan van, hogy CPU csere után kevesebbet mennek a ramok?
11400F-ről cseréltem 12600KF-re, és jóval kevesebett tudnak tuningban a Samsung B-die ramjaim, mint a korábbi konfignál. -
De4d
őstag
válasz
Lacpac #64293 üzenetére
Na úgy néz ki sikerült? Még a cmos reset előtt gondoltam egyet, mivel egy ram ment magában, hogy beteszem biosba beállítom az xmpt, kikapcs és mellé a másik, és woalá, bejött a win, nem volt eddig gond, most megy is 3200on a 2x16.
"Corsair 4,33-as verzió -> Samsung D-die. Nem találkoztam vele még, de a 3600-as ram klasszisokkal jobb lett volna (micron e-die). Szerintem ment volna csont nélkül xmp-n."
Ezt hogyan lehet tudni, kideríteni melyik ram Micron vagy Sami D-dieos? A boltok leírásánál én nem láttam ilyen sehol.
-
Lacpac
őstag
Az enyém sem támogatja a nagyobb ramokat, mégis 4000-es van.
R5 3600 mellett ment az előző ramkészlet (4x8GB 3200MHz Ballistix) 3800-on, sajna a jelenlegi 5600 nem bírja az 1900 IF-ot sem, így csak 3733-on megy jelenleg. Persze próbálkozok még majd ha lesz időm rá.Corsair 4,33-as verzió -> Samsung D-die. Nem találkoztam vele még, de a 3600-as ram klasszisokkal jobb lett volna (micron e-die). Szerintem ment volna csont nélkül xmp-n.
Az új ramok behelyezése előtt lett cmos reset csinálva?
nemAkkor ezzel kezd légyszi.
Indítás után lehet bemenni rögtön a biosba, és betölteni az xmp-t, majd restart. -
De4d
őstag
válasz
Lacpac #64291 üzenetére
Ezt korábban ajánlották, mivel a lapom a 3600ot nem támogatja már csak a 3200 nem akartam felárat fizetni feleslegesen.
4.33 ver
Esetleg egy thaiphoon burner riportot + zen timings képet tudnál csinálni? ehhez külön progi kell?
Az új ramok behelyezése előtt lett cmos reset csinálva?
nem -
Lacpac
őstag
Szia!
Szerintem nem az itt javasoltat vetted.
3600C16 rgb mentes
A tiéd 3200C16 RGBMilyen verzió? A ramokon van rajta a címkén.
Esetleg egy thaiphoon burner riportot + zen timings képet tudnál csinálni?Az új ramok behelyezése előtt lett cmos reset csinálva?
-
De4d
őstag
Üdv. Hátha itt valaki tudna segíteni. Vettem új rampárt (itt ajánlottat) amit támogat a lapom Asrock b450m pro4
Corsair VENGEANCE RGB RS 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz CMG32GX4M2E3200C16
De valamiért dualba nem mennek, illetve együtt más foglalatokban sem, de külön külön igen.
Persze dualban szeretném tehát a B2 A2-be tenni a korábbi Patriot Viper Steel is abban ment. Azt tudom anno azzal is megszenvedtem hogy működjenek, Biosban kellett állítani rajta. De itt az új ramoknál a biost se tudom behozni, (fekete marad a képernyő) a win meg már be se jön kékhalál.
Mellette egy Ryzen 5 5700x proci van még.
Mi lehet gond, illetve hogyan lehetne orvosolni? Esetleg egyesével betenni, biosba belőni és utána betenni őket együtt? -
mmdms
addikt
Ilyet még nem láttam, próbálkoztam még egy kört a vásárolt ramokkal, valami nemoké velük, ha ezekkel indítom a wint leveszi a tv frissítését 29,94 Hz-re, és 60 fölé nem is tudom vinni. Délelőtt nem volt több időm 20 percnél tovább bszkodni vele, de most pár teljesítményteszt után indokolatlannak éreztem a lassúságot, a játékok fps szerint jók voltak, de a látottak nem, ekkor kezdtem gyanakodni. visszarakva a régit megint 100 Hz, és 144 ig választható. Most megint visszaraktam az újat és megint 29,94-re állt be, és most sincs 60-nál több herc a listába.
Ki érti ezt -
Anaren91
senior tag
válasz
fudi2002 #64278 üzenetére
Rájöttem hogy inkább hagyom a csába... Ha az XMP be van kapcsolva, és állítok az időzítésen akkor hiába írja hogy auto 3600 MHZ, windowsban cpuz szerint csak 2666-on fut. Ha kikapcsolom az XMP-t és magam állítom 3600 Mhz-re, akkor gyári időzítéssel se indul el, reboot után kiírja, hogy memory OC failed, és hogy lépjek be a biosba... VGA, Proci OC val még elszórakozok, de ez nekem már magas XD
Na tessék most kikapcsoltam a gdm et ahogy előtte is volt, és már be se bootol...
-
Anaren91
senior tag
válasz
fudi2002 #64275 üzenetére
Meddig biztonságos elmenni ddr4 esetén? Most állítottam egy 17-19-19-19-37 1T időzítést 1.4V-al. Bebootolt rendesen, megy a teszt. De van ahol mindennapi használatra 1.4V-ot írnak, de van aki gond nélkül futtatja 1.45;1.5V-al
Ez van a gépbe.Eddig jónak néz ki, 10 percen túl van és nincs hiba. Előbb 10 perc után dobta folyamat a hibát.
-
Anaren91
senior tag
válasz
Anaren91 #64273 üzenetére
Jelenleg ezeket a beállításokat használom :
Egyenlőre futtatok egy tesztet gyári időzítéssel 18-22-22-22-42 viszont 2T helyett 1T. Aztán ha az jó, elkezdek lefelé lépkedni az időkben.
-
Anaren91
senior tag
Állítottam a ram időzítésen, gondolom ez nem túl jó jel 😅
Biosban a minden fesz autón van, és elvileg 1.380V-ot ad a ramnak. Ha ezt emelném még a biztonságos határon belül, javulhatna a helyzet? -
-
Brekkk
senior tag
válasz
fudi2002 #64261 üzenetére
Most 3200 CL 14-ről felmentem 3600 CL 16-ra és valahogy azt érzem, hogy minden reszponzívabb lett.
Ahol eddig volt egy - egy kis akadás, az eltünt.
Olyan az érzés mint amikor 3200 CL 16 laza időzítésekről 3200 CL 14 szigorúbb időzítésekre váltottam.
Mintha egy újabb lépcsőfok lenne felfelé.
A tesztek is gyorsultak. Sávszélesség növekedett, a Latency csökkent.
Valahogy gyorsabb lett. -
Brekkk
senior tag
Melyik lehet a gyorsabb?
DDR4 3200 CL14 feszes időzítésekkel, vagy DDR4 3600 CL 16 lazább subtimeing-ekkel?Sajnos a neten mindkét opcióra van példa, hogy melyik a gyorsabb.
-
lowzor
veterán
Valaki tudja hogy Asus BIOS-ban (Z690-P D4) hol állítható a Bank Cycle Time (tRC)?
Túl alacsonyra van állítva gyárilag, és crashel miatta a gép.
-
mmdms
addikt
Sziasztok!
MM-ba volt egy vásárlási utalványom, elhoztam egy ilyen ramot:
Mióta kicseréltem tetű lassú a gép, xmp betöltve IF órajel beálltva, és úgy akad az egész rendszer mint amikor nincs vga driver telepítve, még az egér is késik és akadozik. Ez miaszösz, soha nem találkoztam ilyennel. Lenne vmi tippetek hol kellene keresnem a hibát?
Illetve ezt bucsus nevetseges fenyjatekot hol tudom lekapcsolni, a biosba minden rgb off de diszkofenyek vannak. -
Anaren91
senior tag
Na sikerült hamar rövidre zárni a témát egy 64Gb-os kittel. Patriot Viper Steel 2x32 Gb 3600 Mhz Dual rank.
Pont volt egy aprón, ráadásul itt MiskolconMajd ha lesz időm vele foglalkozni, akkor nézek egy szűkebb időzítést, találtam egy tesztet, ahol az alábbi időkkel ment:
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Anaren91 #64240 üzenetére
Nyilván lehetsz az a szerencsés akinek simán működik, de sok az ellenpélda. Mondjuk a 3200cl16 az nem olyan nagy szint, az még reális lehet hogy összejön stabilra. De gondolom GDM On -on van. Az meg elfedi a valódi instabilitást, annyit csinál hogy visszaveszi a command rate-et 2t-re instabilitás esetén. Tehát olyan is van, hogy minden kafa, csak lassabb valamivel.
Kapcsold ki a gdm-et és command rate-et tedd 1tre. Aztán futtass egy memtesztet. Ha stabil, akkor kezdj el lottózni, Neked érdemesLe van írva, be kell tallózni az anta777 profilt és újraindítani. De előbb csináld meg amit írtam itt felül.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Anaren91 #64238 üzenetére
Régebben volt crucial 2x32 3200cl16 illetve 3600cl16 is. Ha találkozol velük használtan, nyugodtan vedd meg. Amúgy meg 2x32-es kitet keresgélj, de a többit nem ismerem, szóval azok próbálgatósak. A fenti kit simán ment mindenkinek akik vettek, ráadásul a 3200cl16-os is ment simán 3600cl16-on. Ezek micronBdie chipesek voltak, amik azért különlegesek, mert 2x16 felállásban !single rankosok! és 2x32-ben voltak csak dual rankosok.
Az, hogy valami elindul attól még nem feltétlen stabil is. Nyomj rájuk egy tm5-ös memtesztet az összefoglalóból és kiderül.
-
Anaren91
senior tag
válasz
fudi2002 #64237 üzenetére
64 Gb-os kitből is van valami javasolt? Nem tudom még, lehet hogy arra ruházok be, mert néha befigyel egy kis 4k videó vágás is DaVinci Resolveba, és hát ramból olyankor sosem elég.
Amúgy most 2 fajta kit van a gépbe, 4 modul, mind a 2 kit G.Skill (egyik Aegis másik talán Ripjaw) 3200 Mhz és mindenféle probléma nélkül elindult XMP-vel a Ryzen 3600-on és az 5800x3d-n is. -
Anaren91
senior tag
válasz
fudi2002 #64233 üzenetére
Először valószínüleg abba ami az aláírásomba van, utána lesz egy lap csere B550 Tomahawkra. Páromnak akarok össze rakni egy gépet, és hát jó párjaként természetesen neki adom a régi cuccaimat
Lap meg ram hiányzik igazság szerint hozzá, és hát ha már ramot kell vegyek, nyilván magamnak veszek, ő úgy is csak netezésre használja majd kb...De nem lesz az rossz gép ettől függetlenül a ryzen 3600-al, 32gb rammal, meg egyenlőre egy rx 480-al
Később ha jó lesz, megkaphatja a 6700 XT-met.
-
Anaren91
senior tag
Sziasztok,
Lehet már lerágott kugyacsont, de ez a single vs dual rank elég keszekusza nekem. Szeretnék majd ramot váltani (régi meg majd a páromnak összerakott gépbe) 32 vagy esetleg 64 gb a cél.
Dual rank elvileg hoz teljesítmény beli javulást, de egy linusos videóban azt mondták, hogy ez csak akkor számít ha 2 ram stick van a gépbe, mert 4 single rank ram stick az olyan mint 2 dual rank.
Na most már tényleg keszekusza nekem az egész
Most akkor melyik a jobb 2 db dual rank, amit kb sehogy nem lehet kideríteni vásárlás előtt, vagy 4 db single rank? Vagy szarjak bele és vegyek egy 32gb os kitet és kész? -
ProNoob
tag
válasz
ProNoob #64207 üzenetére
Úgy működik csak, ha xmp módban visszaveszem 6600ról 5600ra. Vagy müködik 6600-on is, de csak egy modul.
Próbáltam növelni 1.4re az IMC és VDDQ TX feszt. És csökkenteni a VCCSA feszt 1.2-re, de nem segített. Meddig mehetek fel ezekkel a feszültségekkel? Érdemes próbálkozni ezekkel. -
CJ4567
nagyúr
válasz
lowzor #64222 üzenetére
1 CCD-s Ryzen-nél teljesen természetes az alacsony írás, felezett a két CCD-sekhez képest.
B-die-nál attól is függ, hogy mennyire feszesek az időzítések, főleg a másodlagosok, van az a szint, ahol kötelező az aktív hűtés, hogy 40-43 fok körül tartsd
De az nem az 1,35V.
Ezek a Corsair-ek sokkal melegedesősebbek teljesen alapon is, nem tudom, hogy a borda nem a legjobb, vagy maga a chip jobban melegszik, pedig a légáramlással nincs gond a házban.
-
lowzor
veterán
válasz
CJ4567 #64221 üzenetére
1,35V-on, 3600-on ilyen hőfokok vannak több óra játék után:
50 fokig elvileg jó a B-die.
Az a baj, hogy 4 modulom van most, és nagyon közel vannak egymáshoz.
A múltkori Corsair lebőgés után én már csak B-die-t mertem venni.Amúgy a te Aida tesztedben az írás nagyon kevésnek tűnik.
Biztos stabil úgy a ramod? -
CJ4567
nagyúr
válasz
lowzor #64219 üzenetére
B-Die-nál figyelj a hőmérsékletre is, érzékeny a melegre.
Nem tudom, hogy vannak-e hőszenzorok a RAM-jaidon, játék alatt előjöhet, hogy amit stabilnak hittél, az a GPU melegétől, vagy akár a hamarosan érkező nyár melegétől instabil.
Szeretném én is, ha 4000-nél 1:1-ben mennének a RAM-ok -
Géjza
őstag
válasz
Brekkk #64212 üzenetére
Nah, pár órányi tesztelés után itt tartok:
Bármilyen xar, laza beállítással 3200 fölé nem mennek, posting nem jut el, ha csak 3266-ra rakom fel. Viszont 3200-on meg mennek CL14-ben (prime95 memó torture tesztje - large FFT - megy már egy ideje). Még 1-2 paraméteren lehet talán húzni, kérdés van-e értelme vagy ez így done.
-
CJ4567
nagyúr
válasz
lowzor #64208 üzenetére
Sajnos GDM on, mert kikapcsolt GDM-et valamiért utálja az alaplapom, de ez idáig túlélt 1 óra Cyberpunkot, 2 óra Horizon Zero Dawn-t, és másfél óra Horizon 5-öt, ezt 1,42V-on. Tudom, hogy ez még kevés az abszolút stabilitás kinyilvánításához, de sokkal többre nem volt még időm
És akkor ez a 8Gbit RevB, ami elvileg kuka kategória. -
Arek
csendes tag
Sziasztok!
A problémám a következő: CPU-Z 1333Mhz-et ír és a BIOS szerint is 2666Mhz-en működik csak a RAM. A RAM-om adatai szerint viszont ennél többet kellene teljesítenie szerintem, de nem értek hozzá, tudna valaki segíteni mit és hol állítsak át hozzá vagy ez így tökéletesen működik?
(a BIOS-ban a memory frequency Auto-ra van állítva - ezt kellene átraknom másik értékre, ha igen mire?)proci: Ryzen 7 5800X
alaplap: Asus ROG strix B550-F Gaming
RAM: crucial ballistix gaming memory 16GB (2X8) DDR4-3600Köszönöm a választ előre is!
-
Brekkk
senior tag
Nézd meg Zen timing-al, hogy 3200-on milyen beállításokat ad meg a BIOS auto beállítással. memóriapáronként.
Először az egyik pár menjen. Utána a másik pár.
Így lesz két adatsorod és összefésülöd őket.
Mindenhol megadod kézzel a legrosszabb értéket ami a listákban szerepel, utána mehet a 4 modul tesztje.
Ha minden OK vele akkor bootolni fog és tesztstabil lesz.
3200-on 4 modulnak mennie illene, de nincs rá garancia, mert kevered a Dual rank modult a sigle rank modulokkal.
Ez még nehezebbé tesz, hogy menjen együtt.
Próbát megér. A siker nem garantált.Jedec szabvány szerinti 3200 CL 22-22-22-52-n valószínű mennie kell.
Bár a subtimeing-ok kérdésesek. -
Brekkk
senior tag
Elvileg mehet. De szinte tuti, hogy manuálisan kell beállítani az időzítéseket és a subtimeing-okat is.
Pöcc-röff és XMP profil betölt nem valószínű, hogy fog menni.2*8 Crucial ballistix 3000 Mhz CL15 és 2*8 Crucial ballistix 3200-es CL16 -os memória is csak kézi beállításokkal megy nálam együtt hiba nélkül.
A BIOS által adott gyári értékek alatt elhasal az Anta777 Extrem tesztnél. -
Géjza
őstag
Mixelt már össze valaki Crucial ballistix 3200 2x8gb szettet G.skill ripjaws v 3600 cl16 2x16gb szettel?
Crucial szett 3733-on ment/megy cl16-tal. Ha tudnának jól együtt működni, akkor nem adnám el a ballistix szettet "xaré-hugyé" és 48gb rammal menne a rendszer (b550-es lap 5800x3d-vel).
-
lowzor
veterán
Na, visszaküldtem azt a "kiváló" 3600 MHz-es Corsair Vengeance kitet, ami max 3200MHz-et tudott.
Helyette vettem egy 16 gigás G.Skill Samsung B-die-os kitet a másik mellé.
Ez már hibátlanul működik, és tudja 1,35V-on 3600 MHz CL 16-16-16-36-ot.
1,4V-on tudná a 3866 MHz CL 16-16-16-36-ot is.
Meg kell fizetni rendesen a Samsung B-die-t, de szerintem megéri.
A Corsair Vengeance-ön a hűtés is olyan fingilingi volt, a G.Skill-eken sokkal nagyobb a hűtőborda. -
ProNoob
tag
Sziasztok!
Van egy ASUS ROG MAXIMUS APEX Z690 alaplapom és egy XPG LANCER ROG 6600 cl32 DDR5 ramom.Eddig 13600K processzort használtam és tökéletesen működött XMP módban. Viszont most 14900K procira váltottam és ha XMP módban indítom, akkor hibára fut. C3 hibakód. Ha visszarakom alaphelyzetre (AUTO), akkor elindul, de csak 4800 mhz C40.
A legújabb bios van telepítve (3401).
A ram nincs benne a QVL listában, de mielőtt megvettem írtam az XPG supportnak, hogy kompatibilis-e az alaplapommal. Azt írták, hogy a 6600 c32 xmp profil igen, de a nagyobb ROG certificated 6800 az csak a Z790 alaplapokon választható ki. Mivel működött 13600K-val, ezért nem hiszem, hogy az alaplappal lenne a baj. 6600 mhz ramot kezel a leírása szerint, valamint működött is az előző procival.
Ellenőriztem a hűtőt is, hogy nincs-e nagyon meghúzva, mert még az szokott memória problémát okozni, nem volt változás. A proci foglalat lábai is sérülés mentesek.
Az Intel diagnostic tool lefut, nincs hibája a procinak.
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy aki jobban ért hozzá, hátha tudja, hogy mi lehet a különbség a két proci között, ami ezt a hibát okozza. Hátha a biosban manuálisan finomítanék a DDR beállításokon, akkor működne. Van ötletetek? Köszönöm! -
Rocket Lake
IO2
SA
Dram VoltageE három fesz számít itt.
SA 1.20V-ról emelhető azért.
IO2 az ok, 1.25V körül elég szokott lenni.
Dram is ok.
Azt tudni kell, hogy RKL 3600-nál feladja a harcot. SA-val lehet ügyeskedni.
Én 1.46V-ra lőttem be párszor, de az nem napi volt. 1.30V nem szokott gondot okozni.
Ez lehet Dual Rank, régen meg Single Rank volt.Ez itt az én RKL-em 3733-on: link
1.22V IO
1.28V SA
1.45V DramA 11400 sem egy erős cpu 2x16 DR Kit-re.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
- Corsair Vengence 32Gb Ram eladó!
- 2x8 GB / 1600 MHz DDR3 RAM Párok: Kingston HyperX - Corsair Vengeance - Hikisemi
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged