- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB versus 990 PRO 2TB M.2 SSD
- sh4d0w: Tele a hócipőm
- moongoose: Jelszóvédett IBM Thinkpad R50e működőképessé tétele.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- tordaitibi: Chatcontrol
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
5leteseN
őstag
+ :
-
5leteseN
őstag
Lenovo Legion "Lapos":
Az a Read/Write közötti 4,5-szeres különbség nekem döbbenetes, szedegetem az állam a padlóról!Lapos-Top: egy forrasztott 8GB, +egy foglalatos 8GB RAM!
Lehetne rajta javítani?+ szurkolok a Projektednek!
-
5leteseN
őstag
válasz
Aprósólyom #66161 üzenetére
Ezeknél milyen szűk keresztmetszet blokkolja a további MHz-eket?
1, Nincs több V-t valamelyik beéllításnál?
2, Egyszerűen ennyi van ebben az Xnm-es RAM-chippekben?
3, Mint minden chip-nél: Hő-trotty?
4, ...valami-bármi más(Mi)??? -
5leteseN
őstag
IT-dínó RAM-jaim(DDR3 ECC, szerveres: 40nm-esek !!
) a gyári 1066MHz helyett szépen "elkocognak"
1866MHz-en
, sőt még a 13-13-23-36-150 helyett kis időzítés-tuningal is tudnak gyorsítani:
...ami azért már közel egy átlagos DDR4 érték(négy RAM-csatornával mondjuk "könnyű"
).
Az "álomhatár" 50GBps-os értéket azonban nem tudom áttörni:
A BIOS-os "gyári" 1866MHz-re ajánlott 13-as időzítéssel megvan a 44GBps("winsat mem" -es értékek mindig), és a 11-es sorozat hozza a képen látható kb 49GBps-os szép értéket.Azonban a további arányos csökkentés alig hoz valamit, annak ellenére, hogy nem jelez hibát sehol-semmikor a bootolás és W11 indulás alatt. A fél órás 9-es időzítés-sorozat alatt sem volt észrevehető hiba, nem volt észrevehető W11 hiba, kék-halál, újraindulás,... semmi.
...ötlet?
Elméletileg ugyanis az E5-2673v2 memória időzítéseit tudja az E5-2673v3-asom DDR3 RAM-okkal és a gyártói Intel adatlap szerint 60GBps-lenne a maximum!
Hol van ez a jelentős különbség??? -
5leteseN
őstag
válasz
fudi2002 #66128 üzenetére
Nem veszem gonoszkodásnak. Béke van.
Szép eredmények!
Én is kicsit felidéztem ezzel a mostani "húzással" az ifjúkori sikeres átépítéseim (GeForce 4200Ti-ről =>4500Ti/4800Ti-re) hangulatát!Hűtésem: Én a korábban "kilóra vett"(eBay-es, valahonnan kimaradt) rendszerhűtő kis blowereimet
...rögzítettem a négyes memóriablokkban lévő két RAM közé(pont befér a fémrács nélkül). Ezért bár csak az egyik(belső) oldalát hűti közvetlenül a másik oldalra is átkanyarodó hűtőbordának, de az alapjárati 10 C-fok hőmérséklet-csökkenés nálam így is megvan(ahogy írtam is).
A terhelés alatti helyzetnél ezeket az értékeket pontosan nem tudom, mert venti nélkül már a gyári frekvencián lefagyogatott(vagyis nincs meg az akkori C-érték), és-vagy újraindult. Voltak más okból elkapott terheléses értékek 1066MHz-en, azoknál volt 65 C-fok is, ahol még sikerült mérni ezt a venti nélküli értéket.
Hűtéssel 55 C-fok fölé a kb 180%-os MHz-eken, 1866MHz-en terhelve sem megy.
Szerverekben, az eredeti helyükön kapnak is folyamatosan hűtést az egész szerver-házon átmenő 200+ W-os max. ventikkel.
HPE ML350p szervernél konkrét értékek: 5x50W(max) ventik!!!
Ehhez képest én az eredetileg 12V-os rendszer-hűtő blowereket visszavettem 5V-ra, így is elég közvetlenül közéjük téve.
Hangjuk így 5V-osan nincs is! -
5leteseN
őstag
Ha esetleg valaki kísérletezgetni akar: 1-11€ között vannak Ali-n RAM hűtő kütyük. Pl(egy, a sok kb 10€-s közül):
A RAM hűtés eredményei nálam a DDR3 szerver RAM-okkal(40 nm-esek ! , "IT-dínók"):
Az eredeti RAM-jaim 1066MHz-es=> 1866MHz-enketyegnek 1-1 hűtő-ventivel megtámogatva a két 2x2RAM-os memóriabankot az X99-es (kb szintén "IT-dínó") alaplapba, ami viszonylag jól sikerült új, kínai gyártású Intel C612 chipsetes "újrahasznosítás". Még a gyárilag 13-13-13-36-150-es időzítés tuningja is belefért a "rejtett tartalékok megtalálása" projektbe egy 12-12-12-30-131-re módosítással.
Számok is vannak:
gyári beállításokkal, 1066MHz=>28GBpsez pedig a 1866MHz-en száguldó 1066-os RAM-jaim, gyári időzítésekkel, 45GBps
A végére pedig az 1866MHz-es órajelen, a házi-rekorder 11-es tuning beállításokkal 50GBps
.A hosszabb élettartam és a megbízhatóság miatt ez utóbbi értékeket visszavettem az elején említett 12-es beállításokra.
A másik figyelemre méltó adat, hogy hűtő-ventik nélkül az alap 1066MHz-es is 55C-fok volt a z alapjárati(terhelés nélküli) hőmérséklet, és napi 2-3 összeomlás is volt, amiknél táp-W11 hibákra gyanakodtam.
A ventik üzembe helyezése óta ezek nincsenek, nem kellett új tápot venni-beszerelni, VGA-t cserélgetni W11-et újra-telepíteni.
Az alapjárati hőmérséklet vissza esett 40 C-fok környékére, és a terhelések alatt is 55 volt a maximális érték!Nagyságrendileg ennyit hozhat a konyhára egy kis "RAM-hütés S-k".
DDR4-5-öknél azért ennél kevesebb lesz a kiaknázható tartalék, mert a szerver-RAM-oknál több tartalék van, ezek a kiemelt biztonsági követelményei miatt.Ha valaki "bele csap a (RAM-os) lecsóba" a nálam bevált(egyébként ismert-köztudomású bevált recept alapján), érdeklődve várom az "hűtött" eredményeket.
Sok sikert!Figyelem, mint mindennek, ennek is van kockázata!!!
(Nálam van a polcon még 2 készlet tartalék RAM!)
A végére: Most tesztelem, hogy a gyári 1,5V helyett ezek a MHz-ek mennek-e 1,35V-on is. Már zajlik a tesz-üzem.
-
5leteseN
őstag
válasz
Baryka007 #66085 üzenetére
Vagyok-vagyok: Kösz-kösz!
Kíváncsiság: véglegesítettem a DDR3 szerver RAM-jaim hűtését. A PC3-8500-ak(1066MHz) most lazán mennek napok óta a gyári 1,5V helyett 1,35V-on.
Az érdekel így a sikeres + RAM-hűtés befejezésével, hogy a jelenlegi négy-csatornás módban kb melyik két-csatornás DDR4-es MHz-el van hasonló szinten.
A gyári 1066MHz-en 28-29GBps-t hoz.
Jó esetben megy majd a 1866-on is.Elméletileg a DDR4-esek alap-gyári beállításokkal hasonlítanám, de érdekes az is (másoknak is szerintem), hogy azonos frekvencián(Pl: ha már alaplap vagy CPU nem tud magasabbat) mennyi többletet lehet kihozni az időzítések finomításával.
-
5leteseN
őstag
A DDR4-esek a "winsat mem"-re mennyit tudnak 3200-3600-4200MHz-eken vajon.
Összehasonlítanék, de nincs itthon DDR4-es gép beüzemelve.Előre is:
-
5leteseN
őstag
Ha pedig filléres ventikkel(és +némi saját munkával) is meg tudod támogatni, akkor meglepően sok MHzet találsz ám!
A "tuti" a DDR5-ben most még valóban a V.I.P.-áras, garantált-tesztelt és ezért a munkáért jóval drágább termék.Kiegészítés: Furcsa módon az átlagos áron vett, átlagos RAM-nál találsz sok MHz-et, mert a már eleve emelt(tuningolt) drága RAM-oknál kevés "található" tartalék maradt. Ezek a V.I.P.-RAM-ok szinte mindig a gyártósori (egyébként átlagosak közül)válogatottak, viszont az ismert, nem-átlagos áron
A munkát és Brand-et kell megfizetni!
Ezt a "válogatást-tesztelést" szoktam én s-k. a +ventikket kiváltani.A DDR3-nál nekem (és a prémium gyártóknak a + hűtéseikkel) egész jól ment ez a recept.
Szerintem itt, a DDR4-DDR5- műfajban is (a V.I.P.-RAM-oknál a +hűtőbordák miatt) ez a recept megy!
... + a marketing(ami, mint tudjuk: "...az átverés tudománya!"
) !
Valószínűleg az lesz a DDR5öknél is a későbbi, egyre kifinomultabb gyártási megoldások miatt, hogy szép lassan eltűnik ez az ár ée minőségi különbség, és a gyengébbnek címkézett DDR5-ösök is gyakorlatilag fogják tudni a V.I.P. szintet. A DDR4-eknél ez a hatás már a legtöbb RAM-nál jelen van.
Az újabb gyártású (papíron)gyengébbek többsége is alapból tudja a jobb MHz-eket és időzítéseket.
Figyelem, nem a legjobbakat, csak az egész jókat!A kb. a jövő héten a megérkező DDR4-es alaplapnál majd megnézem ezt az "eredeti vs. +saját-hűtő-ventis" különbséget!
+
-
5leteseN
őstag
Egy érdekességről kérdeznék: mintha a távoli múltból derengene olyan bővítőkártya, amit az AGP, vagy PCI, vagy PCIe kártyába lehetett csatlakoztatni és RAM-okat lehetett beletenni, és azokat RAM-ként használta a rendszer.
Van ilyen? ..."mostanában".
-
5leteseN
őstag
Ha holnap is ráér: "varró-boltban" szokott horgoló-tű(eleve kicsi), vagy hasonlóan kicsi méretű kötő-tű lenni.
Mindkettőnek van "kampós" vége, ami ehhez a helyreállító művelethez kell. -
5leteseN
őstag
válasz
viperabácsi #65800 üzenetére
+1, : ahogy ITT jeleztem is:
"CPU-foglalat, alsó sorok, harmadik alulról(felfelé) számolva, jobb szélső?
Remélem, hogy csak optikai csalódás..."
-
5leteseN
őstag
válasz
Demokatona #65775 üzenetére
CPU-foglalat, alsó sorok, harmadik alulról(felfelé) számolva, jobb szélső?
Remélem, hogy csak optikai csalódás...
-
5leteseN
őstag
válasz
CJ4567 #65767 üzenetére
Igen, a 3734M/ts túloldalán lévő fele (1867)MHz érték miatt volt "gyanús".
Így az arányosan vett MHz-eimből becsülhető RAM teljesítményem rendben is lenne(ha mind meg is lenne), csak a kis-
sugdossa a fülembe: ha csak 2666MHz lesz az alaplapom maximuma, akkor minek lövöm el rá a 3200MHz-es Crucial Vengance 2x16GB-omat! ...ami ráadásul (állítólag) jól túlhúzható még!
Jól túlhúzható?
Van vele valakinek tapasztalata esetleg? -
5leteseN
őstag
válasz
CJ4567 #65764 üzenetére
Kösz-kösz.
Ha jól látom, akkor 2x16GB, gondolom két-csatornás RAM-üzemmód.
Azt viszont (nem ismerve ezt a programot)nem tudom, hogy 1866MHz-en futnak, vagy ez még duplázódik a valóságban.
Nálam ugyanis a CPU-Z a kiírt RAM-MHz-nél felezi a RAM-on szereplő MHz-et: 2400MHz-esnél 1200MHz-et ír ki, stb...
Programja válogatja ezek szerint. -
5leteseN
őstag
válasz
fudi2002 #65760 üzenetére
Csibész, huncut (és 5letes
) vagyok: ha nem megy a MHz-ekkel, akkor a DDR4 fizikája szerint az időzítésekkel is meg kell(-ene) tudnom közelíteni a 3200-es teljesítményét!
Mi a véleményed?
Milyen-hány lépcsőfokok is vannak a 2666MHz és a 3200MHz között?Ezt a CPU-t fejből nem tudom: Hol van a memória időzítő? A CPU-ban, vagy a chipset-ben(vagy
) ?
Most:
-
5leteseN
őstag
Akkor szálljunk be játékba
:
...a felső sorban szereplő vason szeretném az alsó sorban szereplő RAM-okat az XMP-3200 sebességre táltosítani!
Lehet?
Ha lehet, hogyan?
...és az eddig bevált "előleg" : -
5leteseN
őstag
Érdekesség:
A 2x4GB 2400MHz-s DDR4 21.500MBps-eket tudott a "winsat mem" teszten, a 2x16GB 3200MHz-es modullal 40GB-ra bővülve pedig:
kb 29.000MBps-t+
Mindkét esetben két-csatornás üzemmód, 2400MHz en!...miért-hogyan? Nem rossz, nem rossz, mindig jól jön ilyen javulás, de ...
-
5leteseN
őstag
válasz
Pityu. #65743 üzenetére
Sok időt és rosszul elégetett adrenalint spórolsz, ha teljesen egyforva, valban párban használ-vett RAM-ot veszel.
Ez akettő nem is azonos RAM(rank) szervezésű, látszik a különböző számú és elhelyezkedésű RAM chipekből.
Lehet, hogy az előző tulajnál működött, de én nem javaslom.Tévedtem már javaslatokban, de ilyenekben ritkán!
Egyforma RAM az ajánlott vétel! -
5leteseN
őstag
válasz
looser #65707 üzenetére
Fél éve volt hasonló esetem, amikor a gyárilag gyorsabb RAM-os DDR3 MHz-eit nem tudtam kihasználni, de egy hirtelen ötlettől vezérelve az időzítéseit szinte az előző (lassabb) MHz-es beállításokra vettem "vissza". A "vissza" azért van időzőjelben, mert valójában ez az előző MHz-es változatra utaló "vissza" gyakorlatilag szinte a már a CPU-ban lévő régi memória-vezérlő miatt nem kihasználható MH-es teljesítményűre(Na jó: a már hiányzó magasabb MHz-es RAM + teljesítményének "csak" 75-80%-ára
) gyorsította a "winsat mem" eredményt.
Inygen van, ajándék, megbízhatóan! Egy teszt mindig javasolt ilyen esetben!
És ahogy említettem: mindezt megbízhatóan, állandóan hozza! Az adott (FPS hajszoló) játékos azóta sem reklamált, szerintem jól megy az így OC-zet("túlhúzott") RAM-os Gamer-PC-je.Ha hétvégén lesz időm(az életem nem teszem rá), akkor kíváncsiságból egy normál RAM beállítással s kipróbálom!
Ha megelőzöl egy ilyen(MHz vissza, időzítés "fel"=> a "gyorsítósra") próbával, szerintem szívesen vesszük!
-
5leteseN
őstag
Kis színt viszek a "szokásos" kérdések közé: Egy Ryzen 5 1600-al lehet tuningolni a gyárilag megadott RAM-teljesítményeket?
Meddig reális, éri meg kb a ráfordítást.A proci "gyárilag" 2.666MHz-es, a DDR4 RAM "gyárilag" 2.400MHz-es.
-
5leteseN
őstag
válasz
looser #65680 üzenetére
Szerintem menni fog. Egy v2-es E%-26xx-nél tettem vegyes RAM-okat a duál-alalapba(ML350p G8) és ment. Volt viszont olyan ugyanennél másik RAM-okkal, hogy a BOOT alatti memóriateszt emiatt az ideg-romboló hosszúságú 15 perces lett
Ott kis is vettem a keveredést okozó DDR3-akat, és visszaállt az eredeti(leg sem rövid) "szokásos" BOOT-idő.
Figyelni kell még, hogy az adott alaplapnál melyik RAM foglalatba kell "szabályosan" tenni a bővítés során az új RAM modulokat és akkor a bővítés kellemes meglepetéseként az eddigi 2-csatornás RAM üzemmód 4-csatornásra bővül, duplázódva ezzel a RAM-sebesség.
Ezt a rendszergazdás terminálban egy "winsat mem" (idézőjel nélküli
) paranccsal tudod megnézni.
Egy ilyen előtte-utána elkövetett parancs-kiadás(a "winsat mem") jó hatással lesz az önbizalomra! -
5leteseN
őstag
Bár most éppen nem találok DIMM=>SO-DIMM átalakítót(DDR4), de ez lehet a kereslet hiánya miatt is.
...vagy technikailag nem lehet a lábkiosztások miatt ilyet készíteni!
...vagy "nemtommiért".Egyébként lehetséges?
-
5leteseN
őstag
Érdekes hibám van: az X99 alaplap, E5-2673v3 CPU, 18e-es MBps-t tud 2 RAM-mal, DDR3 LRDIMM.
Ez rendben is van. De ugyanennyit tud hárommal is és néggyel is, ugyanazt a 18eMBps körüli(csak duál-csatornás) sebesség-értéket (winsat mem)!!!A CPU-Z, és minden egyéb program mutatja is a RAM darabszámnak megfelően helyesen az 1-2-3-4-csatornás üzemmódokat, de a RAM-teljesítmény marad a 2-csatornás!
Egy RAM-nál a fele, ahogy kell.
??? -
5leteseN
őstag
válasz
atom18 #65422 üzenetére
Én a kétoldalas fém hűtő-lappal ellátott szerver RAM-jaim közé betettem egy kis blower-t a fiókból (pont paszolt), és az 1066-osok lazán mennek 1366-on, sőt:
.... 25-45 C-fokokkal.
Mindezt úgy, hogy a középen lévő fémlapot hűti csak a "blowerke", bár a két oldal között van fém-híd(a rögzítő-pántok), és a fém ugye nagyon vezeti ezt a felesleges hőt.
Azt viszont még mindig nem tudom, hogy mivel lehet megnézni a (BIOS-ban beállított, gyáritól eltérő) RAM-V-okat, mert a Xpeccy-ben én nem találtam meg. A programok többsége a szabvány feszültséget adja meg, nem a beállított valós értéket.
-
5leteseN
őstag
válasz
Digiflex #65325 üzenetére
A "winsat mem" paranccsal(rendszergazdai terminálban) tudod megnézni a RAM-od adatsebességét(MBps=Mega-Byte/secundum). Egy RAM-mal egycsatornás üzemmódban megy, két RAM-mal kétcsatornás üzemmódban, ami a RAM adatátviteli sebességét duplázza! Ez viszont nem duplázza a teljes rendszer sebességét, hanem csak 10% körüli(kb +/-5%-kon belüli szórással lesz a teljes rendszer gyorsulása. Ha nagyobbra változik a RAM mérete, az is adhat még néhány százalékot a javuláshoz.
Hogy ez mennyivel javul a kb átlagoshoz képest és hogy alatta, vagy felette lesz, az attól is függ, hogy a használt programjaid mennyi és milyen memória műveleteket végeznek, és a CPU teljesítményéhez képest jelentett-e szúk keresztmetszetet a RAM adatátviteli sebessége.
Mindenképpen, gyorsabb lesz, de hogy a leírtakon belül pontosan mennyivel, az nem egy egyszerű kérdés. Annyira ritkán fontos, ennek a pontos értéke, a 10+ százalék szokásos RAM-méreteknél (szerintem) biztosra vehető.Mikre használod a főleg a gépet?
-
5leteseN
őstag
válasz
Ixion77 #65263 üzenetére
Az esetleg lehetséges(amit a
-k suttognak a fülembe), hogy a gyorsabb RAM-ok ugyan a memória-vezérlő által meghatározott maximumnál nem fognak valóban többet tudni MHz-ben, de az időzítesekkel manuálisan beállítható értékekkel nagyobb tartalékok vannak benne és így nagyobb biztonsággal meg lehet közelíteni a következő MHz beállítás teljesítményértékeit, mint a maximális MHZ értékre garantált RAM-okkal és annak gyári időzítéseivel?
-
5leteseN
őstag
válasz
Fecogame #65226 üzenetére
"...
Célszerűbb lenne 2x 16GB-ot rakni a gépbe 4x 8GB helyett?..."Igen: a Ph-n itt, és más kapcsolódó témájú hszek-ben nekem "azt dobta a gép"(házi statisztikám), hogy azonos GB RAM-nál az AMD-k nem szeretik a négy darabos megosztást, míg a két-RAM-os hibátlanul műxik ugyan annál a vasnál.
-
5leteseN
őstag
válasz
MasterDeeJay #65198 üzenetére
Igen, közben találgattam a neten ilyesmi infókat, de így egy-kupacban jobb. Kösz-kösz!
Ez a T-s RAM egy kicsit harmatosabb a 2400-eseken belül, de mivel szerver-RAM, egy DDR4-est is ismerő kínaiban a CPU-(mem-)vezérlő határáig húzható szerintem. ami a 2680v4-es VPU-nál egyébként is 2400MHz.
Azt így nem tudom, hogy van-e olyan kínai, ahol az alaplapra raktak ennél tovább emelhető RAM-vezérlőt(ha ez lehetséges).
A RAM-frekvenciák terén "kicsit" kaotikus a eladói (és gyártói) infó is. Van kínai oldal ahol 3200-es érték is van (X99-es alaplapnál)
,
...de a Marketing, az új Úr...
Ebbe szánom, (úton van):
Thaiphoon-nal kiolvastatom. Az rejtélyes még számomra, hogy a CPU adatlapján olvasható
...76,8GBps-os sebesség hogyan-mivel érhető el, mikor a az elméletileg a CPU maximális frekijén, négy-csatornásan, tud 53...MBps-t(53GBps: winsat mem-el mérve) a RAM.
Igaz ugyan, hogy a legjobb 15-ös időzítés helyett 17-en megy, de hasonló frekvencián, más RAM-nál az az 1 érték 1-2-ezer MBps-t hozott, tehát ha emelt feszültségen esetleg menne a 2400MHz-en 17 helyett 15-ön, akkor sem várható 55000MBps körüli értéknél sokkal jobb. Ez még mindig 50%-kal elmarad az INTEL adatlapos értékétől.
Az is érv szokott lenni(jogosan) ezt labor-körülmények között mért érték, de ez az elég jelentős 50% különbség nem indokolható a laborral!Azt mg Ők(
) sugdossák a fülembe, hogyha 1,5TB lehet a legnagyobb kezelt RAM érték és emlékeim szerint 12 a legtöbb RAM-modul amit láttam(tévedhetek), akkor ugyan 32GB-ot adnak meg a kínai alalapgyártók, de a CPU-ba integrált memóriavezérlőnek "titkossassan", de tudnia tudnia kéne kezelni a 64, de akár a 128GB-os DDR4-ECC-s RAM-okat is.
...!
-
5leteseN
őstag
Harmadik IT-hardver(közeli)-s évtizedemben még nem láttam ilyen "Új-Hullámos" RAM-modulokat(étintkezősor!):
.
Egyébként az a T mit jelöl a típusnévben?
(PC4-2400T-LA0-11-MC0) Gyanús! -
5leteseN
őstag
Ha IGP van a CPU-ban és azt használja a vas, akkor annak a rendszermemóriából kell lecsípnie(mert nincs külön elkülönített "sajátja"), ezt pedig igen: a BIOS-ban lehet beállítani.
-
5leteseN
őstag
válasz
Baryka007 #65139 üzenetére
Ami szerver-DDR3 beesik, azzal csinálok én is tesztet majd.
Ezeknél "kicsit" merevebb a túlhúzási korlát, mert a CPU memória meghajtó áramköröket használják, elég mereven, de amit lehet, az ki lesz próbálva!
PL: Az 1000MHz-es 8GB-os Hynix megy 1866MHz-en(ez a legtöbb a CPU miatt), de csak ventivel hűtve, mert 70 fok körül hűtés nélkül megrogynak.
-
5leteseN
őstag
válasz
Bandit21 #65126 üzenetére
Szivesen!
... az itt olvasottak alapján: Ryzen-ekhez a négy RAM nem szerencsés.
Ha lehet, váltsd át valamilyen-méret(ami kell) 2xRAM összeállításra.Sok bosszúságot fogsz megspórolni.
Ha nem rég vetted(boltban), akkor kis +összegért át szokták cserélni.
Ha a neten vetted, 14 napon belül veszteség-levonás-egyebek nélkül visszaadhatod. -
5leteseN
őstag
válasz
Bandit21 #65124 üzenetére
Egy kép többet mond ezer szónál:szerintem egy rövid Yt videó sokkal jobb segítség BIOS elem cseréje ügyében, mintha leírnám.
Én magam is sokszor a hasznos-Yt oldal használom a "Sötét oldal"helyett!
Ezt a RAM-ot nem ismerem, szerintem a 0,05-önkénti emelgetés nyugodtan mehet. Ekkora fesz-lépés nem kockázatos és nem is tart sokáig a próbálgatás.
Vannak persze 3 napos RAM-tesztek is, de az nekünk felesleges.
Szerintem lehet, hogy jön is rövidesen valai, akinek van lyen, vagy hasonló RAM-ja.
Én a más RAM-oknál bevált tapasztalatot ültettem át erre. -
5leteseN
őstag
válasz
hermandani #65120 üzenetére
Ezek DDR3-as szerver RAM-ok, 2Gb-osak.
A HA-n ezek alapján már meg tudod nézni, hogy mennyiért árulják a PC3-10600U jelölésű RAM-okat.Esetleg az eBay-en is rá tudsz nézni az árakra.
-
5leteseN
őstag
Egy AsRock B365M alaplapban a 2400MHz-es DDR4 a "winsat mem" tesztnél csak 21e körüli MBps-t hoz 18-18-18-442-es időzítéssel(CPU-Z).
.
Memóriákat nem nézegettem korábban, de ez a 442-es érték olyan magas amit (mióta néha ránézek a RAM-okra)még sosem láttam, és ha azt nézem, hogy a négycsatornás DDR3-1866 alaphelyzetben tudott 44e MBps-t(vagyis a kétcsatornás üzemmódban tudja 2400-es DDR értékét meg még egy kicsit) akkor nem tudom hová rakni ezt az értéket egy 2x4GB-os DDR4-től.
-
5leteseN
őstag
válasz
bobalazs #65065 üzenetére
Akkor egyszerűen nincs (sajnos) a RAM-modulon-IC-n hőfok érzékelő, ezért nincs a Thaiphoon READ-ablakának jobb oldali oszlopában a hőfok értéke.
A szerveres DDR3-nak van, és ez asztaliaknál nem általános ezek szerint. Viszont ennek ellenére így is meg lehet-tudod nézni, hogy ez a hőfok-e a probléma: arra a kis (teszt-)időre oda teszel a RAM(ok) fölé ideiglenesen egy ventit ("legrosszabb esetben" a klasszikus hajszárítót
), és ha a kék-halál a "szokásos időben" nem következik be, akkor, megvan a nyertes beállítás véglegesítésének a módja!
..."csak" ki kell találni a végleges(ideiglenes) megoldást.
Nálam a 1066-as DDR3-ECC-s szerver RAM-ok mennek 1866MHz-en, egy-egy ilyennel RAM-bankonként(2-2 RAM-modullal):
Ezzel meg sem közelítette a 60 fokot sem, lehet, hogy átrakom az érintkezőt a 12V-ról az 5V-ra majd(ha ráérek), így hangos is(a nyitott házzal), és felesleges is a 12V-os fordulatszám.
Közben megnéztem: a laposom a RAM-jainál sincs hőfok-mérő érzékelője, ott sem ír ki a Thaiphoon Burner hőfokot.
Nem szokás ez csak szervereknél?
Akkor marad a leírt "vak-teszt"-es megoldás.Pár perc egy ilyen, én először ennyi ideig kézzel fogtam a kis ventit, utána csináltam csak végleges megoldást, miután meggyőződtem, hogy ez volt nálam (lehet nálad is) az ok.
-
5leteseN
őstag
válasz
bobalazs #65062 üzenetére
Megnézném a hőfokot(a Taiphoon Read parancs ismét), nálam ilye hibát csinált, mikor terheltem a (rendesen túlhúzott)RAM-okat és valahol 70 foknál endszeresen behaltak a W-k.
Alaphelyzetben 37-39 fokok körül voltak.
Mikor próbára kaptak a RAM-ok ventit, akkor erősen túlhúzva is mentek=> maradtak is a ventik, azóta is mennek
.
A frekiket nem írom, nálad az én értékeim nem érdekesek/nem számít: nálam DDR3-ak mennek-jártak így.
Az elv viszont(gondolom én) ugyanaz-hasonló: Egy próbát megér! -
5leteseN
őstag
Az AliExpress-en árulnak DDR3-4-hez RAM hamisító kiegészítőt,
...amivel valóban lehetséges az, hogy a chip-ekben egyébiránt tényleg meglévő tartalékot beégethessük a RAM-ba és nem kell állítgatni, de az Ali-ra nem ez a hivatalos felhasználás a jellemző. Inkább a gyenge RAM-ok egekbe húzása és eladása V.I.P/Prémium termékek hamisítványaként a naiv, jóhiszemű vásárlóknak.Ez egy előzetes hírnek lett szánva, a "Best-Buy" RAM-vásárlások "koppanásait" megelőzendő!
Annyi még, hogy a linkelt terméknél ugyan szerver RAM-okat írnak, de lehet, hogy alkalmas asztali-PC-s RAM-ok beégetett adatainak módosítására is. Azt pedig az Ali-s "gyártók" hagyományai alapján "csak" 99%-osan valószínűsítem, hogy a távol-keleti "műhelyekben" már erősen "ég a kezük alatt a munka"
az asztali RAM-okra vonatkozólag!
Ha esetleg valakinek van infója, hogy a szerveres "beégetés" használható-e az asztali RAM-oknál, az hasznos kiegészítés(és megelőzés ! ) lenne!
Kösz-kösz! -
5leteseN
őstag
válasz
winotto #64952 üzenetére
Nálam a RAM-oknál a 70 fok összeomlást, frekvencia visszavételt, okoz!
A DDR3-asok kicsit kevesebbnél is már. A te RAM-jaidhoz korban és technológiában közelebb álló VRAM-jaim(DDR5-6-ok, AMD VGA-kban) pedig a 70 fok felé visszaveszik a frekvenciát, ami lehet, hogy a BIOS-ba beírt hőmérsékleti határérték miatt van ("csak"), mert a képernyőn még nem jelennek meg az ismert VRAM hibák, de a freki visszaesés jelzi ezt a (hő-)határt.A DDR3 RAM a +hűtéssel az egekbe(maximumra) húzható lett az eredeti értékhez képest .
Ennek ellenére csak saját felelősségre, ahogy én is teszem! -
5leteseN
őstag
válasz
Aprósólyom #64868 üzenetére
A nem túl gyakori 2011-3 foglalatos(és ebből adódóan XEON E5-26xx v3-v4-es CPU-s) alaplapok tudnak három-csatornás RAM üzemmódot is. Nálam ilyen teszt-felállásban az ehhez matekosan logikusan is illő 3xegy-csatornás teljesítménnyel teszteltem is(meg is volt), de ezt a szerver-CPU-mhoz(E5-2673v3) passzoló DDR3-ECC-s szerver RAM-okkal tudja.
Valószínűleg ezeket az E5-26xx-v2-es CPU-k is tudják(onnan van átemelve a spéci v3-akba a DDR3-as memória-meghajtó), és szinte biztosan tudják ezt a v3-v4-es CPU-k a DDR4-ekkel is, de ezt (még) nem teszteltem.
Részterület rész-infója. Inkább csak érdekesség.
-
5leteseN
őstag
Rendszer-RAM-nál(DDR3/48nm) mennyi kb a hőmérséklet határ?
VRAM-oknál 65 fok körül van "Hő-Trotty"(GPU-Z), de a kérdés tárgyai nem VRAM-ok és kicsit korosabbak is mint a VEGA-56- DDR5-jei.
Továbbra is
.
-
5leteseN
őstag
válasz
JoolsNOS #64840 üzenetére
Nem néztem bevallom, és szólhatott volna a kérdés más konfigról is.
A te összeállításodhoz: A processzorod adatlapja 3200MT/s-t ír. Nem ismerem az alaplapot(ami 5333-i megy), nem tudom melyik adat az elsődleges. Az alaplaposok szerintem segítenek megtudni a választ. Ez szerintem el is dönti majd a MHz-ek kérdését.
A CPU-d két-csatornás üzemmódot tud. Két RAM-ból célszerű összerakni a kívánt méretet, hogy meg legyen a maximális RAM-teljesítmény.
Nekem gyorsabb RAM-nál a CPU-Z mérése alapján a CPU teljesítmény 4700-ról 5160-ra nőtt(XEON+DDR3). Ez a kívánt javulás akkor jelenik meg nálad játékoknál, ha a CPU kihasználtság azoknál jelentősen magasabb(becsülök: 15+%), mint a VGA.
Afterburner alatt meg tudod ezeket a 5-okat nézni. Ez azt jelenti másképp fogalmazva, hogy akkor lesz javulásod kimondottan ezen a játék-területen, ha valamennyire a CPU visszafogja a VGA-d teljesítményét, mert a processzor a szűk keresztmetszet (bottleneck-effektus), nem tudja ellátni az optimális adatmennyiséggel a VGA-d, és ezzel a bővítéssel és MHz-ekkel ezt csökkented. Kismértékben ezt saját kezűleg is meg tudod tenni ha a RAM időzítéseket a jelenlegi és az előző beállításai közé állítod, kissé nagyobbra. Nálam ez is működött, nem túl kiélezett üzemmódú RAM-oknál, ahol volt még tartalék bennük(nálam szerver RAM-ok voltak, ott van ilyen "tartalék"). Nálad nem tudom hogy az időzítések tartalékával mi a helyzet, van-e? Yt-videók vannak erről az (el)ismert márkáról szerintem.Ennél sokkal bővebben már OFF lenne. Tovább a szakterület fórumaiban, vagy privátban célszerű vinni szálat.
-
5leteseN
őstag
válasz
JoolsNOS #64838 üzenetére
A méret miatt kb akkor tartom érdemesnek (saját tapasztalatok alapján) cserélni a RAM-ot, ha 60-70% feletti szokott lenni a jelenlegi kihasználtsága(Feladatkezelő) és tervezel memóriaigényes szoftvereket használni. Az irány nem rossz, a Windows(és a programjai is szinte mindig) zabálja a RAM-ot.
Melyik a kinézett, 3000 feletti sebesség? Nekem hirtelen csak a 3200-es ugrik be(DDR4). Az nem nagy frekvencia-különbség, nem lesz érezhető a javulás. Milyen a RAM-od?
Azt érdemes megnézni, hogy jelenleg hány csatornás a RAM-üzemmód(CPU-Z=>Memory, jobb felső sarok, Chanel).A Winsows(ok 10-11) alatt Rendszergazdás Terminál-ban érdemes megnézni a RAM teljesítményt a "winsat mem" paranccsal, mert ez nem a RAM gyári beállítását írja ki, hanem teszteli a tényleges RAM teljesítményt.
Az alaplapok-procik többsége csak kétcsatornás RAM-üzemmódot tud, amit két (azonos)RAM-mal tudsz kihasználni, tehát egy 32GB-os RAM-nál sokkal jobb a két 16GB-os RAM: duplázódik a RAM teljesítmény!
Ehhez ha megadod az alaplap, CPU típusát, szerintem tudnak majd javasolni megoldást, de te is gyorsan meg tudod nézni pár adatlap alapján(kis angollal).
Ennyire kevés infó alapján csak általánosságban kapsz(alig hasznos) válasz, mert egy ilyenhez le kellene írni egy kb "Háború és Béke"-t terjedelemben.Béke...
-
5leteseN
őstag
válasz
Trohak91 #64834 üzenetére
Igen, ezért kérdeztem. Két RAM már két-csatornás üzemmódban tud(ott volna) műxeni, dupla sebességgel. Ha ez lehetséges lett volna nálad, akkor ezért ezt javasoltam volna, mert jobban jársz egy újabb 4GB-os RAM-mal, mert ekkor duplázódott volna a RAM-jaid sebessége is.
Ez nálam számszerűsítve azt jelentette, hogy egy RAM-mal 13400MBps körül volt a "winset mem" tesz-indítás eredménye, kettővel pedig majdnem 27e MBps körül. Ez a programok többségénél és a boot-nál is észrevehető (és gyorsan megszokható) előny lett.
Hááát, ez nem jött össze, a következő "laposnál" érdemes lesz ezt figyelembe venni!
Most meg marad a már (jól) javasolt 2400-as de ha nem drága akkor jobb az eggyel-kettővel gyorsabb SO-DIMM. -
-
5leteseN
őstag
válasz
5leteseN #64821 üzenetére
Bár a 2000 és 2133MHz-ek nem műxenek(amin meg is lepődtem volna, mert ezt a vezérlőt szinte biztosan a v2-es változatból emelték át és ott is 1866MHz a történet vége), ennek ellenére "találtam" még majdnem 3000MBps-ot
:
...47000MBps fölé emelve az eredeti órajeles, négy-csatornás házi-rekordot!
-
5leteseN
őstag
Kíváncsiságból (tanulva egy nagyon jó témaindító írásból) vissza tettem a PC38500R-es 4x16GB-os RAM-okat az alaplapba a gyári 1066MHz helyett 1866MHz-en és a meglepő sima elsőkénti elindulást követően kiváló eredményt kaptam:
...
+
Mivel az azonos MHz-en futó RAM-ok között csak a lassabb esetén az LRDIMM-es rendszer volt lényeges(nekem) eltérés, ezért ennek a különbségnek a rovására írom az L-es végű(LRDIMM jelölése) RAM-ok 35400 MBps körüli (sokkal rosszabb) eredményét.
Ha valaki tud más okot is, szivesen fogadom!
Ez a 35400 és 44800MBps közötti 25%-os teljesítménykülönbség figyelemre méltó az alacsonyabb árú, eredetileg szinte "cCiga-biga" teljesítményű RAM-tól.
Fogyasztásban 5-10W lehet a különbség(becsültem) a kevesebbet fogyasztó(és jóval lassúbb) LRDIMM javára.Kicsit még nézelődök a "területen"(2000-2133 MHz
...!
-
5leteseN
őstag
Az érdekelne, hogy az 1,7-szeres frekvencia emelkedés miért okozoz csak a korábban látott kis teljesítmény javulást, nevesítve:
* 1066MHZ=>1866MHz, 1,75-szörös emelkedés
* MBps javulás: 26400MBps=>35400MBps, csak 1,35-szörös javulás
Aránytalan, jelentős veszteség "valahol"!Műszaki területen valóban elfogadott, hogy ha egy nem végleletekig kiélezett üzemmódú műszaki teljesítményt egyszerűen egy újabb egységgel(duplázunk
) "tuningolunk" akkor nem kétszeres, hanem inkább 1,7-szeres lesz összegzett teljesítmény az összehangolási "veszteségek" és egyébb kompromisszumok miatt. Általában!
Ezt figyelembe véve is elégtelen (szerintem) a javulás az 1,7-szeres frekvencia emelkedés és az arányosan figyelembe vett ("alsóhangos")1,7-szeres általános duplázó-kompenzálós szorzóval is 41.00 körüli MBps-nek kellene lennie.
Hová tűnnek az MBps-eim?Azon is gondolkodom, hogy a kiemelt megbízhatóságú szerver RAM-okat a gyári 1766 MHz felett vajon tudnám-e 2133-on(vagy legalább 200 MHz-en) hajtani?
A követelmények logikáját figyelembe véve ennek mennie kellene!
Milyen megoldást javasolnának akik jártasak a területen? -
5leteseN
őstag
Megjöttek a sikeresen elcserélt RAM-jaim "ellenértékei"
de a PC3-8500 és PC3-14900L közötti (freki-)szorzóból a 8500-ös eredménye alapján
várható(a frekvenciákból adódóan 1,8-cal felszorzott) eredmény nem akar jönni:A matematika által jelzett 51e MBps körüli helyett "csak" ennyi(a fenti 35.400 MBps körüli) eredmény jön.
Hol lehet a "bi-bi" vajon? A BIOS-ban AUTO-ról 1866-ra állítottam az erre vonatkozó értéket, de a kínai X99-8D3 American Megatrend BIOS-a a látszat ellenére nem biztos, hogy végrehajtja a beállítást.
A képek alapján van ötlet a "rejtvényre"? -
5leteseN
őstag
válasz
zebra_hun #64813 üzenetére
Köszönöm mindenkinek!
Azért érdeklődtem, mert a hobby-AI-s időtöltésemhez kerestem(találtam) egy jónak tűnő alaplapot(X99-8D3), amivel a polcomon porosodó DDR3-akat végre tudom majd valami hasznosra használni. Ezért vagyok kíváncsi, hogy jelenlegi közel csúcs-szint RAM-jaihoz képest(DDR5) hogy fogok állni a hasznosítható RAM-teljesítmény szempontjából.
A csere alatt álló PC3-8500(1066 MHz-es, "legcsigább") DDR3-aim négycsatornás üzemmódban jelenleg ezt tudják:
... aminek a képzeletbeli "ellenfelei" a tipikus Ryzen-es kétcsatornás DDR5-ök(gondoltam én).
Véglegesen 1866MHz-es ECC-s DDR3-as szerver-RAM-okat fogok használni, ezért a kb 28,5e-s MBps szorzódni fog a frekvencia-arányos 1,8-cal(28,5e x1,8=51,3MBps) és ezt hasonlítom (magamban majd, miután kidobta a teszt) a két-csatornásra leosztott eredményekkel(
), ami a képek alapján 50-70e MBps közötti teljesítmény!
A folyamatban lévő 128GB(8x16GB) DDR3 RAM kb 50-60€ lesz.
Remélem!
"Hangos" gondolkodásom volt olvasható. ...+ Kösz!
A GPU-Z nem mindig azonos csatornaszámot írt ki, mint a HWiNFO. Melyik a jó?
A Latitude 3500 "laposomnál" a DDR4 a HWiNFO-s kétcstaornás üzemmód szerinti üzemmódban két SODIMM RAM-mal 26e MBps-nél kicsit többet írt, egy RAM-mal pedig a felét. Ezek 2666-os RAM-ok voltak, amiket a proci a hivatalosan(és valóban) 2400-asként tud hajtani.
Ezek a DDR4-ek szerintem négy-csatornásként mentek!
Úgy mentek vajon? -
5leteseN
őstag
Valakinek van esetleg ideje lefuttatni(saját teszt-adata) arról, hogy egy kb közép-felső kategóriás DDR5 milyen teljesítményt tud felmutatni a 'winsat mem" Windows-Terminálos teszre egy- és két-csatornás üzemmódban.
Előre is
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP EliteBook 840 G7 i5-10210U 16GB 256GB 1 év garancia
- LG 42LX330C 42" LED-backlit LCD TV - Full HD
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 /16GB/256GB - Éjfekete - (2025) - mw1l3mg/a - MAGYAR - 3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest