Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Rap, Hip-hop 90'
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- tordaitibi: Chatcontrol
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lowzor
veterán
Igen.
-
lowzor
veterán
Az miért lehet, hogy ez a ram nem hajlandó elindulni XMP-vel egy MSI B560M Pro-VDH Wifi lapban?
Kiírja, hogy "Memory overclock fail!".
Csak 3200MHz-en hajlandó elindulni.
BIOS update volt, a legfrisebb BIOS van a lapon. -
berke89
junior tag
válasz
fudi2002 #64189 üzenetére
Már voltam vele boltban, egy van nálunk. Ott sikerült biost frissíteni, és wint telepíteni. Haza jöttem új driverek telepítése közben folyamat bsod. Ha így haladok eladom külön a felkonfigot és veszek egy am5 os platformot. Amúgy is szívtam warzone alatt az e magokkal. 13700 hoz meg nagyobb tap is kene. Most egy corsair rm650 van
-
berke89
junior tag
-
Sziasztok!
Gépvásárlás után van egy memória anomáliám.
Valaki meg tudná nekem mondani, hogy egy KINGSTON FURY 16GB Beast DDR5 6000MHz CL36 KIT KF560C36BBEK2-16 (ö1) miért mutat csak ennyit CPU-Z-ben?
BIOS frissítve, XMP bekapcsolva, elvileg 6000-re boostolva. Mit csinálok rosszul, vagy mit olvasok helytelenül?
Előre is köszönöm.
-
Leone743
tag
üdv
i5 7500
h110 pro vd
2x8 gb hiperx fury 2400mhza windowzba mindenhol 2400mhz van ki irva miközbe a lap nem tud enyit,a bioszba automatikusra van álitva a memoria kezelés sebesége
át álitsam 2133mhz -re?vagy mindegy?
-
CJ4567
nagyúr
-
-
lowzor
veterán
Sziasztok!
Ebben a kitben ugye Micron E-die chipek vannak?
Corsair 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Vengeance RGB RT
Mondjuk már megrendeltem, de ha nem ilyen chipes, akkor még vissza tudom mondani. -
Icamingo
tag
Sziasztok!
Memtest86 több ram modul esetén hibát dob. Ha 1 modullal futtatom, akkor nem fagy meg, hibát sem dob.
Ha mind a 4 modul megy, akkor hamar kifagy, a legelején. Ha 2 modul, akkor dupla annyi %-ig megy a 4 modulhoz képest és akkor fagy meg.
Többször próbáltam, hajszál pontosan ugyanazt csinálja mindig.
Ezekkel próbáltam:
Ddr3 1866 mhz Corsair Vengeance 4x4gb
Ddr4 3200 mhz Kingston Fury Black 2x16gb
Linux grub alól indítom a Memtestet.
Mi lehet a baj?
Köszönöm szépen előre is a válaszokat! -
berke89
junior tag
válasz
fudi2002 #64167 üzenetére
Oksa, közben olvasgattam, és az asrock lapok nem
igazan szeretik a wd850x SSD ket. Illetve a z790 riptide lap qvl listáján se a corsair ramok se az SSD nem
szerepel. Ma megnézem egy ram stickel ha haza erek. Köszi. Meg annyi hogy a riptide lap qvl listája külön szedi a ram listát az Adler és a raptor procik szerint ez számít ? -
berke89
junior tag
válasz
fudi2002 #64153 üzenetére
Sziasztok, vettem eg 12700kf et egy használt b660 tuf lapban bele raktam a renegade ramokat és folyamat bsod volt. Illetve vettem egy új wd 850x nvme SSD et. Erre erőltettem. Most kicsereltem ab660 lapot egy asrock z790 riptide de nek
tudom újra rakni a win11 et mert most is folyamat bsodot kapok. Lehet hogy a ramok rosszak? Vagy vagy a proci? Ddr5 alap 4800 an sem akar win11 et telepíteni csak folyamat bsod. -
CJ4567
nagyúr
Bevállaltam a Corsair Vengeance RGB RT 3600 CL16 kit-et, mert neten egész jó eredményeket láttam, 8Gbit RevE, vagy 16Gbit RevB-vel volt a legtöbb szerelve, az Ryzen-hez meg több, mint jó.
Sikerült kifogni 8Gbit RevB-tSzóval nagy reményeim nincsenek ez alapján, ha nem jön össze, akkor meg marad XMP, 5800X3D megoldja a többit.
De legalább szép a RAMHa valaki pedig Hynix DJR RAM tuningot próbál, és átmegy RAM teszten, de játékok alatt elhasal: Hőre érzékeny a DJR.
Pontos értéket nem tudok mondani, mert a Fury-kon nincs hőszenzor (igen, alaposabb tesztet kellett volna futtatnom, csak úgy voltam vele, hogy RAM teszten átmegy, az elmúlt hónapokban meg pont sikerült kerülnöm a CPU + GPU + RAM igényes játékokat), de 15 perc Cyberpunk után elhasalt teljesen a papíron nagyon jó tuning.
-
Ceze
tag
válasz
berke89 #64149 üzenetére
Ha menüben felugrik a cpu time az normális, játékban ne ugráljon fel.
Ha ram lenne egyből kivágott volna 05 N hibakoddal,cod nagyon érzékeny a ram hibákra.
Talán a tárhely is gond lehet,nem elég gyors. Ssd vagy m.2re érdemes átrakni.
Vagy a net nem stabil,packet loss vagy ping.
Vagy a reload shader opció.
Így hirtelen ennyit tudok javasolni. -
berke89
junior tag
Sziasztok, játék stuttering lehet ramok miatt? Van egy asus b660 tuf m -e d lapom, a warzone minden ram kitel dadog, 32gb fury 3200-al és 32gb renegade el is. Lehet hogy rossz aaz xp? Procit cserélte i7 12700k ra annak elégnek kéne legyen. 3060 ti-vel tolom, 2 k minde lowon.
-
válasz
fudi2002 #64145 üzenetére
Persze ez igy igaz ahogy irod,de sok mindentől függ ez mindketten tudjuk nagy szórás lehet a memvezérlőben is és rengeteg beállitási buktató is lehet.
Még azt sem tudjuk a memória integritás bekapcsolt vagy kikapcsolt mert pl. az is tud érdekes dolgokat müvelni.
De alapvetően nem kéne ilyeneket odairniuk csak annyit hogy 5200 vagy 5600 az megy.
Persze kizárólag csak 2 modulos felállás esetén. -
-
fisi
senior tag
Sziasztok!
Nemrég váltottam új konfigra, új proci AMD 7800x 3D
Asus Prime pro x 670 wifi alaplap
ésG.SKILL 32GB KIT DDR5 7800MHz CL36 Trident Z5 2x 16 GBRendszer szépen be is állt a 7800 mhz- ra de viszont Aida meg Prime 95 tesztet futtatva állandóan hardware failure van a memóriáknál, viszont a rendszer meg stabil, se kék halál se kifagyás játékok alatt sem.
Minden jónak tűnik csak a tesztek nem..
Mi lehet a gond?Amikor a RAMokat néztem akkor az Asus által ajánlott ramot vettem bele. Rossz lehet a Ram vagy csak még kiforratlan a 7800 mhz egyenlőre ?
Mit javasoltok?Köszi előre is!
-
SZATA
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Thinkbook, amiben van 8 GB forrasztott és 8 GB foglalatban lévő (utólagos) RAM. Specs: Up to 40GB (8GB soldered + 32GB SO-DIMM) DDR4-3200
A géppel még csak most ismerkedem, de kicsit lassúnak tűnik a tiszta boot idő, meg a RAM időzítésnél elég magas számot láttam – bár nem értek igazán hozzá.
Létezik, hogy a két modul nem egészen kompatibilis egymással időzítés szempontból? Esetleg valami finomhangolás szükséges?
A-DATA AO1P32NC8W1-BD2SHC
Samsung M471A1G44AB0-CWESzóval jó ez így, vagy nem?
-
Lacpac
őstag
Sziasztok!
Micron F-dieról (D9ZFV) lehet tudni valamit? Ez esetleg egy 16nm-en készült E-die?
16GB 1R×8 3200MHz - 16-20-20-39-74 - ez nem a legjobb....Mire lehet számítani egy ilyen kitt-el?
-
zebra_hun
veterán
Ha sikerül, miért ne. 7200 már nagyon jónak számít.
OC a procin, más téma. Ekkora Vcore-ral 5700MHz is mehetne.
Ez egy socket sense Vcore, 1.41V a ~230W-on nagyon magas.
Gigabyte-on én nem tudok segíteni, évek teltek el, múltkor is próbáltam segíteni egy Giga tulajnak. Asus-ról írtam leírást, de ott mindent másképp neveznek, máshol van.
1700-be megtalálod, de nem fogok tudni segíteni már. Nem emlékszem teljesen.
Lényeg a Vcore le. Fixed voltage az egyszerű, de az offset jobb megoldás.
~1.25V-on mindenkié megy 55xP-n, de vannak jobbak, akik 1.20V socket sense alá is tudnak menni. Ritka.Erre az 1700-es topikot keresd fel.
-
zebra_hun
veterán
Itt látszik az Aida ablakban a terhelés.
Igazából a való életben kell most tesztelni, használni.
Szép lett.
Én azért ha Y Cruncher-t nem, de egy teljes áramtalanítás (táp kisütéssel, tehát villany nélkül ráindítani) után, újrafuttatnám a TM5 és az Aida tesztet. 30 perc is elégséges.
De mondom, ez egész jó, ha nem okoz zavart, problémát a hétköznapokon semmi, kész is. -
zebra_hun
veterán
Az AIDA stressz hibásan futott. Annak 100%-on illik tekerni a cpu-t.
Amúgy ez nem idő kérdése, ez adja meg azt, hogy valóban stabil lett e a géped. 6 órás Y Cruncher az egy minőségi "plecsni".
Óvatosan kell bánni vele, ugyanis megfőzheti a procit.
Ezért is ajánlottam inkább az AIDA-t.
Adatokat nem érdemes nézni, tavaly novemberben itt kezdtem a DDR5 pályafutásomat, ezt első nap produkáltam.
Látható a grafikonon, hogy végig terhelt, 98%-os memória foglalással.
Így illik kinéznie -
Ceze
tag
válasz
zebra_hun #64131 üzenetére
Imc fesz: 1.3V
Szerintem meg is lett a 99%-os napi profilom
Pont a terheléses imc fesz miatt adtam neki többet és úgy tűnik bevált, köszi a tippet
Vélemény a profilról? Valahol valami finomítás, észrevétel stb.Látom nem ma kezdted, kened vágod
Nem is magával az instabil oc-kal van a gond ,hanem mikor már majdnem stabil, és 1+ órákat kell várni a hibára,na az a sok idő.
A vst/vt3 y 6.5 nem menne,nincs annyi időm -
zebra_hun
veterán
Én Gigabyte-on kezdtem, ha azon megtanulod, megtanít téged rendesen
20 perc... Alakul. Ez nem rossz. Semmi pánik, egy másik topikban az a menő, hogy instabil oc a jó.
Akinek sikerül a sok stressz teszt, az "low".Check this out:
9 óra kemény stressz, 1.41V-on a RAM. Minden fesz kitökölve. (Állítom, hogy 85%-ban sikerült már itt kihozni amit lehet)TM5 + HCI - 1.5 + 1 óra:
Ami nagyon nem szokott menni a oc körökben, pedig nem lehetetlen,
6.5 óra VST/VT3 Y Cruncher váltó:
Ez egy nevesincs, borda nélküli RAM Kit, még XMP sincs benne. I9 sajnos nagyon messze van a lottó főnyereménytől, de meg lehet csinálni. Rengeteg idő, ez tény.
Mielőtt beleteszel egy valag pénzt, tanulj, gyakorolj a Gigabyte lapon. Nem Apex biztosan, de nem is gyengeJól haladsz
-
Shummo
senior tag
Sziasztok. Gyors segítségre lenne szükségem.
HP EliteDesk 800 G4 Desktop Mini Business PC-be ( [link] ) szerenném cserélni a ramok.
Jelenleg 2x8 GB Micron 8ATF1G64HZ-2G6H1 van benne (2666), ami 1Rx8 és elvileg non-ECCA gép usermanualjaban az alábbi van:
Venni szeretnék 2 darabot alábbi ramból:
16GB Micron DDR4-2666 ECC SODIMM 2Rx8 CL19 MTA18ASF2G72HZ-2G6ETudnátok segíteni, hogy ez működne-e a fenti PC-vel?
Ha jól gondolom, mivel mind2 modul cserélve lenne, így az 1Rx8 >2Rx8-ra cseréből nincs probléma (csak ha vegyíteném), viszont nem tudom az non-ECC >ECC az mehet-e?
köszönöm -
zebra_hun
veterán
Menni fog, csak rá kell jönnöd.
Ma szigorítottam én is a napi profilon.
Itt hagyom az utókornak:VST/VT3 90 perc
Feszültségek:Tx (VDDQ_CPU) 1.25V
IMC (VDD2) 1.35V (1.31V Drop)
VCC SA (VDD_CPU) 1.12V
VDD_Mem 1.47V
VDDQ_Mem 1.44VtXSR 519
tXP 30
tPPD 2
tCPDED 20
tPRPDEN 2
tRDPDEN 47ATC hibás olvasás helyesen:
tWTR_L 16 --->tWRRD_sg auto
tWTR_S 4 --->tWRRD_dg auto**************
Ctl0 dqvrefup [170]
Ctl0 dqvrefdn [88]DQ RTT WR [40 DRAM Clock]
DQ RTT NOM RD [40 DRAM Clock]
DQ RTT NOM WR [34 DRAM Clock]
DQ RTT PARK [34 DRAM Clock]
DQ RTT PARK DQS [34 DRAM Clock]
GroupA CA ODT [240 DRAM Clock]
GroupA CS ODT [0 DRAM Clock]
GroupA CK ODT [0 DRAM Clock]
GroupB CA ODT [60 DRAM Clock]
GroupB CS ODT [40 DRAM Clock]
GroupB CK ODT [40 DRAM Clock]
Pull-up Output Driver Impedance [48 DRAM Clock]
Pull-Down Output Driver Impedance [40 DRAM Clock]
DQ RTT WR [40 DRAM Clock]
DQ RTT NOM RD [40 DRAM Clock]
DQ RTT NOM WR [34 DRAM Clock]
DQ RTT PARK [34 DRAM Clock]
DQ RTT PARK DQS [34 DRAM Clock]
GroupA CA ODT [240 DRAM Clock]
GroupA CS ODT [0 DRAM Clock]
GroupA CK ODT [0 DRAM Clock]
GroupB CA ODT [60 DRAM Clock]
GroupB CS ODT [40 DRAM Clock]
GroupB CK ODT [40 DRAM Clock]
Pull-up Output Driver Impedance [40 DRAM Clock]
Pull-Down Output Driver Impedance [48 DRAM Clock]Z790 Apex/14900k/Klevv 5600CL46 46 46
Ezen a kit-en nincs még xmp sem, csak JEDEC. -
zebra_hun
veterán
Most csinálj egy ilyen 4 pipás Aida tesztet. Ha ez lefut 30 percet, az már egy játékosnak 99%, hogy stabil.
Hosszú Y Cruncher majd ezután. Ez is megdolgoztatja, csak nem annyira. Az nagyon dúrva.
-
Ceze
tag
Másodjára sikerült végigmennie.
Imc fesz:1.29
Úgy tűnik trefi emelésével elég az imc feszt növelni. -
-
Ceze
tag
válasz
zebra_hun #64118 üzenetére
Dehogy adom, már belekezdtem egyszer akkor vegigcsinálom,most jön a hosszas rész,ezt már látom.
Az imc fesz és társai megvannak,abba már kezdek bele jönni.
Csak sokkal egyszerűbb lenne ha tudnám ténylegesen hogy a hibakód mit jelent.
Egyenlőre feszeket próbálom belőni újra.
Egyébként melyik ugymond a gyorsabb, a rövidebb késleltetés, vagy a nagyobb freki? -
zebra_hun
veterán
Annyit hasznosíts belőle, amennyit értesz. Imc, az nálad lehet vdd2 néven van, az fontos.
Ez egy nagyon szép "álom" profil, de nem lesz egyszerű.
Remélem a die a kit, ezt meg sem kérdeztem, illetve sok embernek írok. Oc körökben azt használjuk.
Sajnos a feszültségek főleg laponként eltérőek. Az is, hogy mit lehet kihozni.
Lehet a 7200-vel van problémája. Én készítenék 6400, 6800-as profilokat is. Mutatja majd magát, hogy mikor kezd elhasalni.
Ezek az idők szabályosak, meg kell találni a hozzá valókat.
RTT-vel még ne foglalkozz.
Fontos, hasznos lehet, ha figyeled a deltákat a tx és vddq, és maga a vdd és vddq közt.
Apex-en pár tulaj már ezügyben egyeztetett, kibeszéltük, és jó dolgokra rájöttünk.
Giga Gamin x biztosan más, mivel a vezetékezése más. Nagyon számít az útvonal hossza, rajta a zavarok.
Ne add fel, esetleg ha nagyon nem megy, a trfc 480 legyen 512 vagy 540. -
Ceze
tag
válasz
zebra_hun #64116 üzenetére
A táblázatot már letöltöttem abból nézem már köszi
Mondjuk abból se sokat értek pl a cpu SNR
Annyit már vágok hogy ha imc fesz sok 6 hibával tele szórja a tesztet.
Ha a tx nagy akk kék halál.
Ha trefi 65535 akkor a tx/imc fesz is változik/eltolódik?
Azért akarom a rövidebb időzítést mert az jobb mint a lassab de nagyobb időzítés. Vagy nem? -
zebra_hun
veterán
Nagyon nem. Egyedül a lap miatt azt el tudom képzelni, hogy 34 44 44 56 lesz a nyerő. Ahhoz kevesebb fesz is kell.
A tREFI-t viszont felnyomnám 65535-re és úgy kísérleteznék.
IMC feszültséggel érdemes kezdeni -
-
Ceze
tag
válasz
zebra_hun #64102 üzenetére
Trefi emeléssel viszont már nem annyira stabil
10-es hibakód alapján a twr a magas de azt 48-nál nem tudom kisebbbre venni, fő időkön pedig nem szeretnék változtatni
12-alapján Vdimm-et kéne talán emelnem de azt nem tudom mi az
Illetve ha a cpu-t oc-zom akkor a ram oc-t is módosítanom kell e -
Exodion
senior tag
a memoria apro kicsi kondenzatorokbol epul fel, a kondenzator toltest egy adott ideig tudja csak tarolni, amit kovetoen a toltes eltunik belole igy az ott tarolt adat serultte (corrupted) valik. fontos hogy ez az ido a homerseklet novekedesevel egyidejuleg csokken! ahhoz hogy ezt elkeruld "frissiteni" kell a kondit/kondikat, ez a REFRESH utasitas. ehhez tartozik ket idozites amibol az egyiknek van harom "fajtaja".
tRFC1, tRFC2, tRFCsb azt adjak meg hogy a MC hany orajelciklust var egy refreshre. AMD nem hasznalja csak a tRFC1-et, Intelen tRFC2=tRFC1/1.8 a lekozelebbi egesz paros szamra kerekitve a tRFCsb=tRFC1/2.4 ugyanigy. ezek jo kezdopontok, ha instabil akkor novelni kell.
a tREFi ket REFRESH utasitas kozott eltelt orjelciklusok szamat jelenti. ha tul alacsony garantaltan nem serul a cellakban tarolt adat, de tobb idot toltessz a refreshel mint minden massal (frissites kozben nem tudsz csinalni "semmi mast"). ha tul sok kockaztatod hogy serul az adat.
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- BestBuy topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- PlayStation 5
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen TV-t vegyek?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- 32GB 3200Mhz DDR4 RAM Kingston Fury Black CL16 2x16GB Garanciális
- Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz DDR5 CL30 RAM (KF560C30BBE-32)
- 8 gb ddr3-1600 mhz Corsair tuning ram
- KINGSTON FURY 64GB BEAST - DDR4 - 3200MHz - CL16 KIT - memória! - !ÖT ÉV GYÁRI GARANCIÁVAL!
- SAMSUNG / SkHynix 16GB DDR5 Notebook RAM
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest