Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: A megfelelő matrac kiválasztása egy hosszú folyamat végén!
- MasterDeeJay: Harc a DDR5 árak ellen, avagy mivel lehet ezt átvészelni ha mégis kell
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- hcl: Poco F2 Pro facepalm
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
CJ4567
üzenetére
Amdvel nincs tapasztalatom gigabyte lappal még annyi sem
, de gyanítom nem tud valamiért betrainingezni. A túl magas fesz miatt is szét tud esni a training legalábbis intelen biztosan. Ha "deltázod" a ram feszeket akkor sem? Ez annyit jelent, hogy pl vdd 1,5v és vddQ 1,41v.Simán xmp-vel betöltve sem? Tehát csak feszt tolod fel és már nem indul?
-
Baryka007
addikt
válasz
CJ4567
üzenetére
Persze, mivel a nagy cache miatt kevesebbet kell a ramot használni a CPU-nak
Én csak arra céloztam, és ez tény akár tetszik akár nem... Hogy az összes Ryzen kivétel nélkül xarul kezeli a ramokat, ezért pimpelheted, de nem lesznek olyan állat leejtő FPS kiugrások mint pl SOTR ban az Intel procikkal only RAM oc val +150 fps .... -
Aprósólyom
addikt
válasz
CJ4567
üzenetére
Hát nem tudom. Akár még lehet BIOS bug, nem zárom ki. HW-esen nem hiszem, hogy problémás lenne.
1-2x én is tapasztaltam én is az említettből, furcsáltam, miközben elméletben teljes OK a BIOS elem feszültsége a szenzorok szerint. De nagy problémát nem csináltam belőle, mert mindig tele vagyok user profil mentéssel.
Azt a kb 3 random BIOS boot megakadást/factory deafult-t betudom annak, hogy sok minden auto-n volt és lehet, valamiért valamit nem állított be jól.
Azóta azt csinálom, hogy a lehető legkevesebb értéket hagyom auto-n. -
5leteseN
őstag
válasz
CJ4567
üzenetére
Igen, a 3734M/ts túloldalán lévő fele (1867)MHz érték miatt volt "gyanús".
Így az arányosan vett MHz-eimből becsülhető RAM teljesítményem rendben is lenne(ha mind meg is lenne), csak a kis-
sugdossa a fülembe: ha csak 2666MHz lesz az alaplapom maximuma, akkor minek lövöm el rá a 3200MHz-es Crucial Vengance 2x16GB-omat! ...ami ráadásul (állítólag) jól túlhúzható még!
Jól túlhúzható?![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Van vele valakinek tapasztalata esetleg? -
5leteseN
őstag
válasz
CJ4567
üzenetére
Kösz-kösz.
Ha jól látom, akkor 2x16GB, gondolom két-csatornás RAM-üzemmód.
Azt viszont (nem ismerve ezt a programot)nem tudom, hogy 1866MHz-en futnak, vagy ez még duplázódik a valóságban.
Nálam ugyanis a CPU-Z a kiírt RAM-MHz-nél felezi a RAM-on szereplő MHz-et: 2400MHz-esnél 1200MHz-et ír ki, stb...
Programja válogatja ezek szerint. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
CJ4567
üzenetére
Pontosan így van. Nem túl szellős házban a vga jól befűt, szerencsére pont a ram alatt van, a meleg meg szépen felfelé száll a ramokhoz, aztán hibázik. Ráadásul én anno amdnél azt vettem észre, hogy a tm5 soc/vddg fesz tekintetben csak akkor hibázott, ha nagyon mellényúltam az értékével. Kisebb difit nem mutatott ki, de játék úgy vágott asztalra, hogy csak lestem. Szóval azokat játékkal vagy ycruncherrel lehet kitesztelni. Utóbbit nem javaslom, csak azoknak akik tudják hol vannak a fizikai határok.
-
lowzor
veterán
válasz
CJ4567
üzenetére
1,35V-on, 3600-on ilyen hőfokok vannak több óra játék után:
50 fokig elvileg jó a B-die.
Az a baj, hogy 4 modulom van most, és nagyon közel vannak egymáshoz.
A múltkori Corsair lebőgés után én már csak B-die-t mertem venni.
Amúgy a te Aida tesztedben az írás nagyon kevésnek tűnik.
Biztos stabil úgy a ramod? -
fudi2002
Topikgazda
válasz
CJ4567
üzenetére
Nézd én soha többet nem veszek az biztos. 3-5 fokot fűt rajta. Így meg hogy ilyenem van, győztem szoftveres megoldást keresni, hogy nonstop ki legyen kapcsolva. Csak mikor vettem nagy mákom volt, hogy sikerült eme szériából kifognom Hynix Adiet, szóval nem mertem csereberélni. Szóval csak a szenvedés van vele. Szerintem.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
CJ4567
üzenetére
Tudom, emlékszem. Sőt emlékeim szerint Neked elég jót ment a hynix(zen2 időben talán?), jobbat mint amit most linkeltél. Valamiért az asussal én is szívtam, vissza is küldtem anno.
Mostanság viszont sok szívás van vele, többször nem ment mint ment simán, szóval én nem ajánlom inkább. Ráadásul most annyiba került mint az edie corsair. -
GAbre
veterán
válasz
CJ4567
üzenetére
"Jelenleg 2db Corsair 8GB(2x4) RAM van benne"
És 1ről küldött fotót!Bár nem cáfolta meg fudi2002 hozzászólását.
Ő is benézhette és gondolta 8gb:1 ram modul,akár oldalanként értve a címkén szereplő 2x4gb=4gb jobb oldalon és 4gb bal oldalon.
Ezért szép az a jó jelzés,erősen félreérthető annak akinek nincs tapasztalata.
Kötve hiszem,hogy 4ből pont 2 ram modul lenne hibás.
Itt a legvalószínűbb a félreértés,vagy cpu nem látja másik 2 slotot valami miatt.(láb,vagy dimmsérülés,nem érzékel,vagy alaplapsérülés a vezetősávban) -
GAbre
veterán
válasz
CJ4567
üzenetére
Igazából nem nagyon vagyok lenyűgözve ddr5 órajel képességeitől.
Tényleg csak 1-2 helyen jön ki kicsit jobban előnye,de valahogy közel se érződik ilyen szépnek,bár aida nagy javulást mutat benchmarkban.Neten olyan szépen írják,hogy mennyire jobban megy.
De alacsonyabb órajelre visszavéve se sokat esik Fps.
És 6000en oczve,meg felemás,de ugyanolyannak mondanám teljesítményét,vagy rosszabbnak,mint 5200on.
És igaz,hogy nem mindíg pontosan ugyanaz,de azért majd 1000mhz-nél 1 legrosszabb eredménynek is talán jobbnak kéne lennie,mint alacsonyabb értéken:
Pl.: Superpostionben(-50pont) :5200ön min.52.5 Avg:63,5 Max:75,5.
6000en: ezek:48,5:63,1:76.5DDr5-nél mi az feszültség,órajel ami jónak minősül?Nem a legjobb,legerősebb eredményre vagyok kíváncsi,mert gondolom még fejlődni is fog ez a szabvány.
Kb,mint arabus írta,hogy ddr4nél 1.2v-on 3200,az nem tűnik rossz értéknek,bár lehet van jobb is ennél.
Nálam pl.1.1V-on 5200 cl 38.És tesztelve nem is látom nagyon értelmét,mert sokat nem ugorhat.Talán egy 6000cl 30 tudna érdemi ugrást hozni.De kétlem,hogy lenne olyan,memória,ami azt hozná 1.3V alatt,vagy ha igen nem olcsó.Elnézve drága 6-7000es memóriák is 1.4et kérnek és cl 40+osok,amit néztem. -
Brekkk
senior tag
válasz
CJ4567
üzenetére
Köszi.
Igazából nekem 16 Gb is bőven elég lett volna.
Sajnos nem lehet már kapni olyan RAM-ot, ami 8 gb-os modul és dual rankos.
Így, ez lett.
Hynix ic-s DDR4 RAM még nem volt nálam.
Így ezt is legalább kipróbáltam.
Első tapasztalat, hogy kezdő PC-s ne vegyen ilyet, ASUS laphoz főleg ne, mivel túlfeszeli, rosszul lövi be az időzítést.
Kézzel beállítva már használható.
Visszavett fesz értékekkel és gyári megadott timeing beállítással lefutott az Anta7777 extreme1 teszt.
Igy már OK ez a RAM.
Csak XMP-vel beállítva nagyon felejtős. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
CJ4567
üzenetére
Kevesen tesztelnek tm5 anta777+furmark kombóval. Én teszteltem az elején a ddr5el. Aztán az adott trefi/trfc mellett már ismerem a hőfok korlátot, így már nem kell erre figyelni külön. Amúgy ram ocnál sztem nem kérdés hogy hűteni kell, az ember odapakol elé egy pressure optimized ventit. Pl arctic p14 ócó és überel minden gyagyiramhűtőt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Új, felbontott Kingston FURY 32GB (2x16GB) KIT DDR4 3600MHz CL18 Beast Black - 10 év bolti gari! -
- Kingston FURY beast ddr4 3200mhz 64gb kit, x2 32gb
- Corsair Vengeance RGB DDR5 6000Mhz 2x16GB (32GB) DDR5 Memória
- Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 - XMP/EXPO - 99 hó garancia
- Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Vengeance RGB Grey AMD EXPO / XMP
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Bomba ár! HP 250 G6 - i5-7GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- Honor 90 /12/512GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- 0% THM 4 havi részlet, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Samsung Galaxy A53 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
, de gyanítom nem tud valamiért betrainingezni. A túl magas fesz miatt is szét tud esni a training legalábbis intelen biztosan. Ha "deltázod" a ram feszeket akkor sem? Ez annyit jelent, hogy pl vdd 1,5v és vddQ 1,41v.

Azóta azt csinálom, hogy a lehető legkevesebb értéket hagyom auto-n.
sugdossa a fülembe: ha csak 2666MHz lesz az alaplapom maximuma, akkor minek lövöm el rá a 3200MHz-es Crucial Vengance 2x16GB-omat! ...ami ráadásul (állítólag) jól túlhúzható még!

De alacsonyabb órajelre visszavéve se sokat esik Fps.

fudi2002