- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
flash-
veterán
sziasztok
lenne egy kérdésem
adott egy p4 es alaplap.
van benne 3 memória modul.
két darab 256 os pc 2700 es,
és egy 512 es p 3200es
a két 256 os nak az időzitése is más mint a 512 esnek.az hogy nem egyformák a ramok(tehát más időzitésen mennek,és hogy 2700 es il 3200 van)
az jelent valami lassulást?
tehát gyorsabb lenne a gép ha egyformák lennének a ramok időzitései és tipusai?
ha igen mit tudok tenni,mit állitsak? -
pinnacle
nagyúr
válasz
vuk777 #32095 üzenetére
Hol lehet kapni Ultra Plust? Korábban írtam, hogy a Black Dragon 4-es performance szinten stabilan fut, talán ennek az értéknek a változtatását lehet érzékelni a felhasználásban, ha tesztben nem is, de mintha gyorsabban töltődnének be az oldalak, programok. A Plus feljebb van a listán tehát csak jobb lehet.
-
törölt tag
Hát az elmúlt 24 órában volt 4 hsz, ebből 2 én voltam, én értem, mikor a modik hisztiznek, hogy "erre van megfelelő topik", csak általában, ha egy választ akarok, akkor az elég gyorsan kell, mert ugye a beszélgetésre is van külön topik
Az a modul, amit tesztelni szerettem volna már messze jár, elment úgy, teszteletlenül, ezért persze senki nem hibáztatható, csak egy megjegyzés volt, viszont részemről teljesen elfogadható, ha az ember ott kér segítséget, ahol mozgás van, nem pedig ott, ahol a tábla mutatja .... -
zebrafish
tag
olyan kérdésem lenne, hogy van olyan program, ami kiírja, hogy aktuálisan mennyi memória van használatban-hasonlóan mint pl a fraps kiírja az fps-t, ez is futhatna a háttérben és valamelyik sarokan kiírhatná ezt az infó (+ proci használat, gpu használat esetleg)
-
vuk777
aktív tag
[link]
DDR2 Ultra Plus Dual Channel kit
PC2-8500 DDR2-1066 C4 & C5 & C6 ULTRA PLUS DUAL CHANNEL
Valaki mondana véleményt ezekről a RAM-okról?
Pl. meddig hózhatók általában? Milyen performance levelt bírnak el? stb...
Esetleg ha van valakinek ilyen....tapasztalatot is szívesen fogadokEkkora képeket nem illik közvetlenül beilleszteni.
[ Módosította: #65675776 ]
-
törölt tag
Valaki tudna abban útmutatást, hogyan tudok memtest86+ ot vinyóra varázsolni és onnan futtatni? A tesztkonfigomban nincs USB CD vagy Floppy, az egyedüli lehetőség a vinyó és bootolni is csak arról tudok.
Van mindenféle verziójú memtestem, ami fut USB-ről, CD-ről, Floppyra telepít, rendszerrel és anélkül ... szóval mindenféle. De nekem olyan kell, amit sima 16bit DOS alatt elindítok és megy ....
az MT420.exe meg elindul, de semmi teszt, csak a kék háttér, meg felül a memtest felirat a villogó kereszttel ...
köszi -
Qru
MODERÁTOR
válasz
zebrafish #32092 üzenetére
Ha 32bit-es XP-d van akkor összesen 4GB ramot tud megcímezni, de ebben benne van a vga memója is pl. Tehát ha 512MB-os VGA-d van akkor 3,5GB-ot lát a 4-ből, ha 1GB-os akkor már csak 3GB-ot.
Ha páratlanul vannak a modulok bukod a DC-s működést ami hozzávetőlegesen -5-7%-nyi lassulást eredményez. Játékok alatt ez nem észrevehető, inkább csak tömörítésnél meg bench progikban. Szóval ha játékra kell a gép akkor jobban jársz 3GB-al SC-ben mint 2GB-al DC-ben. -
zebrafish
tag
most olvastam, hogy windows xp alá felesleges 4gb, úgyse kezel annyit. Viszont ha van 2*1gb ram dual channelben és beteszek még 1gb ramot (így három slotban lesz) akkor az nem veszi vissza a teljesítményt? érdemes akkor már mindenkép 2*2-t venni?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
AlyArkhon #32089 üzenetére
Nem sok a különbség, kevesebb mint 10%. Ebből a DC +5-7% a többi a sebesség különbség (3-5%). De ezt mérő progikon meg tömörítésen kívül észre nem veszed.
mod:
zebrafish: Mai játékok alá azért már nem árt ha van 4GB ramod. 2 az kevés már.
Ha van tuning 2x2GB ha nincs akkor jöhet még egyszer 2x1GB.
-
zebrafish
tag
heya,
Mennyire észrevehető játékok alatt (winxp-vel) a 2gb->4gb upgrade? Mopst a witcher 2-vel van olyan problémám, hogy általában 40-60 fps-sel megy de időnként főleg új helyszíneknél leesik 10 alá rövid időre, ez lehet a kevés memória miatt?
b kérdés: most 2*1gb van dual channelben ga-p31-es lapban, ha veszek még 2*1gb-ot akkor rendesen fog működni vagy inkább adjam el és vegyek 2*2-t?
-
AlyArkhon
őstag
Benéztem a biosba és a Dram Frequenzy hez auto volt beallitva , átállítottam 800 ra + az egyik ramot átraktam a masik dupla slot 1 es részébe és most 800 Dual Channel Interleaved mod ot ír ki. Ezek szerint akkor most már 800 asnak használja a ramokat vagy ha maradt volna 667 single chanel modba akkor sem lett volna különbség a kettő között sebesség szempontjából ? Érezhető különbségre gondolok nem számszerűsített értékre .
-
AlyArkhon
őstag
Van 2x2 giga 800-as Kingston ram a gépemben , eddig indulaskor azt írta ki hogy 800 most viszont hogy lapot és procit cseréltem csak 667-esnek ismeri fel , ez most azt jelenti hogy biosba át kell állítanom 800 asra + adni neki feszültséget ? nem értek hozzá azért kérdem . Annyit meg tudok tenni hogy belépek biosba és megkeresem amit be kell állítani csak valaki mondja meg légyszives mit kell tenni .
Előre is köszönöm ..
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Blue Thunder #32084 üzenetére
Igen.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
banderasz77 #32082 üzenetére
1,8V
-
banderasz77
addikt
Sziasztok.
Tudja esetleg valaki, hogy a Kingmax DDR2-800Mhz moduloknak mi a gyári feszültség igénye? Nincs rajta a matricáján....
Üdv.
-
FehérHolló
veterán
válasz
pinnacle #32080 üzenetére
Igazából nagy különbség nincs, Kingmax, Geil 4x1 vs. 2x2GB között. Tehát majdnem mindegy mit vesz az ember, igazi sebesség növekedést a proci húzásával lehet elérni.
Amikor kijöttek az első 2GB-os modulok, elég nagy különbség volt. Most meg inkább az alaplaptól (AMD-nél a procitól) függ, hogy mit szeret jobban.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
pinnacle #32062 üzenetére
Megvettem a Geil Black Dragont. Elég trehány módon van kitöltve az SPD adatok, igaz erre figyelmeztetnek. Mondjuk ennek az értelmét nem látom. Én csak a memória frekvenciáját állítottam, a többi értéket auton hagytam. 1000 MHz 5-5-5-15, 2,1V-on stabilan fut. Nekem ez teljesen jó, inkább nem próbálom ki mit tud 2,4V-on. Szerintem sokszor azért nem tud elindulni a rendszer, mert nem csak az első 5 hanem a többi értéken is változtatni kellene. A legjobb eredményt extreme beállításnál érte el, ahol a performance 4. Igazából nagy különbség nincs, Kingmax, Geil 4x1 vs. 2x2GB között. Tehát majdnem mindegy mit vesz az ember, igazi sebesség növekedést a proci húzásával lehet elérni.
-
jancsiii
tag
válasz
Blue Thunder #32074 üzenetére
Ezek a memória általános időzítései,ezek befolyásolják a memória sebességét legjobban.Minél kisebbek a számok annál gyorsabb ugyanazon a frekvencián működő ram-od,elméletileg. Viszont az általad felsorolt verziók között nincs akkora különbség,hogy ezt használat közben észre vedd.
Észrevehetőbb a különbség (ha a lap és a proci is támogatja) amikor nagyobb frekvencián működő ram-ot használsz. -
törölt tag
válasz
Blue Thunder #32072 üzenetére
Mivel sok mindent nem befolyásol a dolog, mindegyik jó.
-
Blue Thunder
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy kis segítség kérésem:
Corsair vegeance ramokban gondolkozom, (8Gb, 2x4), 1600Mhz illetve1866Mhz, ezek közül vannak lehetőségek. Kérdezném hogy melyik időzítések a jók?
9-10-9-27
8-8-8-24
9-9-9-24, (9-9-9-27)
Válaszotokat előre is köszönöm! -
Daert
őstag
válasz
pinnacle #32067 üzenetére
Ha a memtest hiba nélkül lefutott és nem instabil a rendszered,akkor miért akarsz új memókat venni,csak mert a progiban nem egyformák az adatok?Vagy esetleg menet közben rájöttél hogy kevés a 4×1GB
Nem megbántani akarlak,csak nem értem.Vagy ha tuning a cél,akkor mindenképp egyforma ram-ok beszerzésén kell gondolkozni.A Giga P35-ös fórumban meg kell kérdezni kinek milyen tapasztalata van a felsorolt ramokkal. -
Daert
őstag
Megjöttek a ram-ok,kipróbáltam a régiekkel hogy működnek együtt:
Az új 2×2Gb-ot bepakoltam az 1+2GB mellé-de így nagyon prüszkölt a gép menni sem igen akart.Elkezdtem variálni őket.
Jelen felállás a következő:2×2GB 1600(CL9)+2GB 1600(CL7).Így most szépen megy,op rendszer felismeri,nagy gebaszt nem tapasztaltam.Memtest-et nem futtattam,nem akarok ilyen boot-olós akármivel szórakozni,de jó lenne lecsekkolni.Létezik valami Win alatt futtatható memória tesztelő progi? -
rob90
csendes tag
Szeretnék venni a gépembe RAM-ot,de nem tudom,hogy melyik a jobb variáció.
A 2x4 GB vagy a 4x2 GB a jobb,gyorsabb? -
Gyick
őstag
Sziasztok!
Bekapcsoltam a biosban a memory flexibility-t és levette a memória órajelét 647-ről 399-re az időzitéseket,cl9-ről 6-ra.az fsb:dram 1:2 lett. Mindig azt hittem hogy két ugyanolyan modul van a gépemben,de megnéztem everestel és az egyik memória Kingmax flf85f - b8mf9 a másik flf85f- b8ee9.Okozhat-e ez hogy a két modul nem ugyanolyan teljesen olyat hogy csikosra fagy a képernyő néha?Meg azt nem értem hogy most hogy bekapcsoltam a memory flexibility-t mintha gyorsabb lenne a gép,gyorsabban töltödnek be a honlapok,pedig az everesttel kevesebbet mérek a memória irásnál/olvasásnál. -
pinnacle
nagyúr
Régebbi kétoldalas Kingmax mellé vettem egyoldalas memóriát. Elméletileg mindkettő 1066-os, de mégsem. A Memtest gond nélkül lefutott. Ide próbáltam minden adatot összegyűjteni. Ilyen 1100-as nincs is a Kingmax oldalán. Persze lehet, hogy rosszul ismeri fel. Az lenne a kérdésem, hogy tudnám a régi és az új memót összehangolni. Próbáltam, de el sem indul a rendszer. Gondolom azért ennél jobb eredmény kellene elérni. Lehet, hogy a végén kell még 2db újat venni?
-
Воланд
titán
válasz
DonThomasino #32059 üzenetére
Lényegében a memóriamodul(ok) tárol(nak) egy profilt (időzítés, fesz, órajel), az xmp-t támogató alaplap ezt felismeri és a felhasználó beleavatkozása nélkül beállítja ezeket az értékeket a biosban.
-
seawolf570
aktív tag
Köszönöm a válaszod, benned bíztam, mert a Hybrid Physx kiépítésénél is sokat segítettek a topicban lévő hozzászólásaid.
Egyébként ép tegnap néztem, hogy a deszka 1.6V-ot ad a RAM-oknak alapból, holott az üzemi feszültségük 1,65V. Így mpierre hozzászólása is helytálló lehet a 0,05V-os emeléssel kapcsolatban. Ezt mindenképpen kipróbálom.
Tudomásom szerint a memóriavezérlő AMD K8-tól kezdve a CPU-ban található, így gondolom a CPU VCore emeléssel oldható meg. Az eddig is világos volt, hogy az XMP-s RAM-ok eredetileg 1333-asok, csak mivel kitűnő minőségűek, így gyári tesztelés után kerül rájuk az 1600, 1866, 2000, 2200 stb. jelzés. A furcsa csak az volt, hogy kettő esetén semmi gond nem volt. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy az alaplap elég "gyengéden" bánik a CPU-val is, rendesen alul fesszeli.
Ép azt néztem, hogy alapbeállítással 1,325V-ot kap. Ezt én megemeltem 1,375V-ra, de így is messze van még a gyári megengedett maximumtól, az 1,425V-tól. Tanácsaitok alapján megpróbálok a feszültségekkel játszani, és majd az eredményt publikálom itt a topicban.
Köszönöm a segítséget. -
Воланд
titán
válasz
DonThomasino #32056 üzenetére
Sok ram tudja húzás nélkül az 1600MHz-et. Ha xmp-s akkor automatikusan beáll arra az értékre, ha meg nem akkor neked kell belőni manuálisan az 1600MHz-et pl. De ez nem oc, hiszen ez van megadva neki gyárilag. Az már más kérdés, hogy a sandy alapból 1333MHz-es órajelen üzemelő memóriákat támogat. Persze mennek a gyorsabb ramok sandy mellett.
-
-
Воланд
titán
válasz
DonThomasino #32054 üzenetére
Az alaplapgyártó sem tud minden ramot letesztelni, ezért olyan rövid a lista. Viszont ez nem jelenti azt, hogy más ram nem megy az adott alaplapban. Azt viszont továbbra sem értem, hogy a ram gyártók miért ajánlanak sandyhoz 1,65V-on üzemelő memóriákat.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Воланд #32053 üzenetére
OK köszi.
Direkt olyat választottam ami maximális teljesítményű húzás nélkül.
Csak az alaplap gyártó által megjelölt típusokban gondolkodtam.
Sokat segített volna ha ezt az ajánlást oda írják.2x2GB 1600 gyakrolatilag 1-2 van a listában ami 1,5 ön tudja az 1600 at,
és kb 20-30 ami csak 1,65 ön.
Nem gondoltam hogy ez fontos lehet.Végül ezt vettem.
[link]
Lehetséges hogy 1,575V ön tudná az 1600 at?Végülis ahogy írtad valóban mindegy valszeg 1333 on fogom használni.
-
Воланд
titán
válasz
DonThomasino #32052 üzenetére
1,5V 1333MHz ez a jedec szabvány, ezt mindegyik ddr3-as ram tudja, hiszen ez az alap.
Azt kell megnézned, hogy 1,575V-on mit tud az adott ram. Hosszútávú hatásokkal kapcsolatban passz, mivel nem telt még el elég idő. De valószínesíthetően előbb megdöglik a cucc, persze ez is években mérhető, nem egyik napról a másikra. Jobb félni, mint megijedni kategória.
Egyébként elég sok gyártó kínál már 1,5V-on üzemelő memóriákat, amik nem 1333MHz-en mennek. Arról nem is beszélve, hogy ha nem benchelsz akkor túl sok értelme nincs a nagyobb órajelű ramnak, átlagfelhasználás mellett nem veszed észre a különbséget, főleg nem 1333MHz és 1600MHz között.
-
mpierre
veterán
válasz
seawolf570 #32049 üzenetére
CPU/nb-nek adj plusz feszt, amíg stabil nem lesz. (cirka +0,05V) Akkor már vinnie kell az 1600MHz-t...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Petya76 #32046 üzenetére
Inkább a memory fülről kellet volna képet lőnöd. A bios-ban nézd meg mekkor a memória szorzó, ha nem 1333-as sebességű akkor emeld meg a szorzót és kész.
seawolf570:
Azért indult 1333-on mert a memóriavezérlő hivatalosan ennyit támogat. Tehát ha 2000MHz-es ramot teszel bele akkor is 1333-on indul elsőre és utólag kell az órajelét megemelni.
4 modul esetén megnő a feszültség igényük, ezért meg kell emelned a memók üzemfeszültségét (de lehet a memvezérlőnek is kell egy kis extra kraft). -
seawolf570
aktív tag
Üdv!
A minap beleütköztem egy problémába, amire nem igazán tudom a megoldást.
A 2x2G 1600-as RAM mellé vettem még egy 2x2G-ás párt. A meglepetés már indításnál megvolt, mivel a RAM-ok 1333-on mentek. Gondoltam sebaj visszaállítom a RAM-okat 1600-ra. Ekkor jött a második meglepetés, mert belépve a BIOS-ba a RAM-ok 1600-on voltak. Ekkor egy F10-el mentettem a beállításokat, Y-al megerosítve, gép újraindúl 5-10 sec. "malmozás" után, ezt az üzenetet kaptam:The system has experienced boot failures because of overclocking.
Last setting in BIOS setup may net coincide with current H/W states.
Current CPU speed: 15,5 x 200 MHz
Current Memory speed: 1333
Current HT speed 2000Ezek után még felajánlotta, ha nem tettszik ez a beállítás nyomjak DEL billentyűt és lépjek be a BIOS-ba, ha elfogadom akkor bármelyiket.
Nekem nem igazán jönnek be ezek a beállítások, ezért elkezdtem turkálni a BIOS-ba. Végül csak úgy volt hajlandó elindulni a gép 1600 MHz-es RAM beállítások mellet, ha a DC-t Unganged módba állítottam. Ez azért érdekes, mert a négy RAM teljesen egyforma, két DC KITT, és egy KITT-el megy a ganged mód 1600Mz-en. A másik érdekes dolog, hogy 1333MHz-en a ganged mód működik.
Ebben szeretnék segítséget kérni, amit előre is megköszönök.
-
Воланд
titán
válasz
DonThomasino #32047 üzenetére
Igen (1,575V).
Igen.De nem csak a p67 esetén, hanem az összes sandy bridge processzornál, függetlenül az alaplapi chipsettől.
-
DonThomasino
veterán
Igaz hogy a P67 esetén max 1,57 V a biztonságosan adható RAM fesz.?
Ez tényleg az INTEL ajánlása?DT
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
FehérHolló #32043 üzenetére
Nyamm, ezt csak a Phenom II tudja?
-
Qru
MODERÁTOR
-
FehérHolló
veterán
Az előtted lévő hozzászólások alapján az is előfordulhat, hogy el sem indul. De ez chipsettől, alaplap gyártótól, alaplap modelltől és memória moduloktól is függ. Jósolni meg tapasztalatok híján nem hiszem, hogy bárki is szeretne neked. (Olyan embert meg kis valószínűséggel találsz itt a fórumon, aki a te lapoddal próbálta az 1-(2)-2-2GB felállást.)
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Petya76 #32036 üzenetére
Ha 1066Mhz-en megy akkor bizony a valós órajele 533MHz. Ha 1333MHz-en menne akkor lenne 667MHz a valós órajel (ami ugy az effektív sebesség fele minden esetben).
Memórai szorzót megemeled akkor mennifog 1333MHz-en. Feszültség időzítések rendben?
mod:
Daert: Elvi akadálya nincs de a DC módot bukod élből. Nem mintha sokat lassítana a rendszeren...
-
Petya76
csendes tag
Sziasztok!
Tanácstalan vagyok, segítséget kérek!
Alaplapom: Gigabyte GA-890gpa-ud3h_v2.0
Proci: Phenom II 955BE
RAM: Corsair DDR3 XMS3 TWIN3X2048-1333C9 2GB KITAz alaplap a RAM-ot automatikusan 1066 Mhz-esnek ismeri fel.
1066-on a rendszer stabil. A CPU-Z az SPD fül alatt azt írja ki, hogy
"Max bandwidth 533 Mhz".Miért nem 667 ???
Ha manuálisan 1333 Mhz-re állítom, akkor a gép véletlenszerűen
elkezd lefagyni. Hol már boot-olás közben, hol pár perc használat után.
Mi lehet a gond?Tanácsokat és segítséget előre is köszönöm!
Petya -
Daert
őstag
Üdv.
Kis segítségre lenne szükségem.
2×2GB Ram-ot veszek a már meglevők mellé,de nem tudom hogy mennek-e majd együtt.
Ami most van:
1db 2GB-os 1600Mhz DDR3 CL7
1db 1GB-os 1600Mhz DDR3 CL7
Ami lenne:
2×2GB 1600Mhz DDR3 CL9
Konfig az adataimnál.
Tuning nem lenne,legalábbis egyenlőre,de majd csak egyforma ram-ok mellett.
A kérdés csak az hogy egyáltalán menne a gép ha mindent belepakolok? -
FehérHolló
veterán
válasz
morgo. #32033 üzenetére
Arra azért vigyázz a cserénél, hogy ha esetleg kétoldalas a mostani 2GB-os modulod, akkor az új is legyen kétoldalas. Hasonlóképp egyoldalas esetben.
(Bocs, ezt most valahogy nem tudtam egy mondatban megfogalmazni.)
Másrészt az egy oldalon lévő chipek száma sem árt, ha megegyezik.Kis apróságok, de ezen múlik.
-
morgo.
csendes tag
Értem, köszi.
Akkor marad az a megoldás, hogy a 2x1gigás modulokat elcserélem egy 2gigásra.
Köszi még1x
-
morgo.
csendes tag
válasz
FehérHolló #32030 üzenetére
Thx, ezeken már túl vagyok, de nem megy.
Miért gond, ha kétoldalas?
-
FehérHolló
veterán
válasz
morgo. #32029 üzenetére
1. Először értelmesen olvasd el ennek a 16-dik oldalát: [link]
2. Utána próbáld meg a 2GB-os modult az 1-es számú, a 2x1GB modulokat pedig a 2-es és 4-es számú slotokba rakni.
3. Ha ez nem sikerült, akkor a 2x1GB az 1-es és 3-as számúba, a 2GB-os pedig a 2-es számúba.
4. Ha így sem működik, akkor így jártál.Megjegyzés: Ha bármelyik modul (főleg a 2GB-os) mindkét oldalán látsz memóriachipeket (=kétoldalas a modul), akkor ugorj a 4-es pont második tagmondatára.
-
morgo.
csendes tag
Hi!
Van 2x1gb ddr2 800as ramom. Vettem mellé még egy 2 gigást. Ha berakom mindet, a windows a töltőképernyőnél lefagy. A ramok kipróbálva egyenként, mind jó. Ha kettőt rakok be bármilyen párosítással bármelyik foglalatba úgy elindul, csak ha 3 van bent, akkor nem. Ilyenkor mi van?
Próbáltam kikapcsolni a Dual Channelt hátha az a gond, de nem találtam a BIOSban állítási lehetőséget. Gigabyte EP41-UD3L lapom van. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
szab.tam #32023 üzenetére
Csak a memória időzítéseket állítja (val'szeg lelazítja a subtimings-eket hogy magasabb órajelen is stabil maradjon a ram) a feszültséget nem.
Giga lapoknál is van ilyen csak ott más néven fut.Ha megy az angol: The ASUS P5Q Pro BIOS offers extensive list of settings for memory timings configuring. However, the Command Rate option is still missing. Instead there is a new option called Mem. Oc Charger. When activated it changes the mainboard settings to ensure best memory overclocking result. However, do not expect any wonders: insignificant improvement from enabling this parameter can only be seen on selected memory modules, while in majority of cases it will even worse the overall system stability.
-
szab.tam
nagyúr
hi!
ddr2
biosban
Mem OC charger - enabled /dis / auto
ez voltaképp mit is csinál?
(1.8v-os long voltage ramjaim vannak. véletlenül sem akarom, hogy több feszt kapjanak, lejjebb 1.8v-on fixálva van....) -
Qru
MODERÁTOR
válasz
metalstorm #32021 üzenetére
CAS Latency (CL)
RAS to CAS delay (RCD)
RAS Precharge (RP)
RAS Active Time (RAS)
Ez neked sorban az 5-5-5-15. -
metalstorm
aktív tag
Sziasztok! Végigbogazáztam a topikot de nem találtam választ a kérdésemre!
Leszögezem,nem vágom a témát!
Van 2db Geil 1066-os (2x1gb) ramom a gépembe ezekkel a CL értékekkel: 5,5,5,15
Szeretném megtudni hová kell irogatni ezeket a biosba. De pontosan,mert nagyvonalakban tudom,csak ott jóval több helyen van lehetőség mint a számok alapján 4 helyen írni!
Légyszives kezdőnek fogalmazva,köszönöm! -
mzprox
aktív tag
Üdv,
Tanácsot szeretnék memóriabővítéshez:
van 2*1gb kingston ddr2 800mhz ramom, (kit)-ennél több infót nem tudok róla, ha kéne hol tudnám megnézni?
Szeretnék még egy gb ramot. Szóval hogy kéne csinálnom?
Ha veszek egy akármilyen 800mhz kingston modult és az jó eséllyel működni fog rendesen a már meglévő kettővel?
(az alaplap valami Gigabyte P31) -
FehérHolló
veterán
válasz
gabor128 #32017 üzenetére
A CL egy késleltetés érték, mely órajel periódusok számában adja meg, hogy az oszlopcím kiadása után mikor jelenik meg a kimeneten a kívánt adat. (Ez nem teljesen pontos, de ilyen szintű válasz bőven elég jelen pillanatban.)
Minél kisebb a CL érték, neked annál jobb. DDR1-ek világában inkább az AMD-s rendszerek érzékenyek az ilyesmire. -
gabor128
aktív tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy memóriánál a CL5-10 memória késleltetés mit jelent és milyen hatásai vannak? Eddig azt gondoltam, hogy memória az memória függetlenül a sebességtől, kapacitástól és a gyártótól.
Egyébként egy 1GB DDR400-as mem vásárlását tervezem. Gyártó részéről nyilván Noname-t nem veszünk. A kapacitás és sebesség adott egyéb figyelembe veendő dolog van?Kösz!
-
CoronitaA
csendes tag
Sziasztok.Nekem az lenne a problémám hogy vettem 2*2gb kingmax 800mHz-es ramot és előtte volt nekem 3gb.De ahogy most bele tettem a 4gb új ramot és még mellé a régi 2-eset a windows indulásánál kék halál szerű kép jelenik meg és újra indul de nem változik semmi :S
Viszont hogyha csak a 4gb-t hagyom benne akkor megy de akkor is fura nem 100%-os a gép:S Feszültséget nem állítottam.Alaplap gyanús lehet? -
chatran
őstag
Sajnos nem segített a +0,5 volt DDR2 fesz emelés. Előtte így nézett ki a PC Health Status:
Fesz emelés után meg így:
A képekből én azt a következtetést vontam le, hogy már alapból megadta a lap a megfelelő feszt a Ramnak, fesz emelés után meg 2 V fölé ment. Vagy rosszul látom?
-
chatran
őstag
-
chatran
őstag
válasz
chatran #31991 üzenetére
Visszavittem a boltba a Ramokat, letesztelték (sajnos nem előttem) és azt mondták, hogy náluk minden oké.
Hazavittem beraktam ismét a gépembe, nyomtam egy Load Optimized Defaults-ot a BIOSban és úgyanúgy elhasal a Memtesten plusz a Windows7 betöltés is instabil vele.
Lehetséges, hogy nem kompatibilis az alaplappal (Gigabyte GA-P35-DS3)? Vagy kevés neki a Corsair VX450-es táp? Vagy valami egyéb hiba lehet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MSI CYBORG 15 A13V
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged