- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Kalacskepu: Elrontott Radeon X1950 Pro megjavítása
- kreténtehén: Gazdit keresünk
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X AIDA64, és PCMark 10 Benchmarkokban mérve
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- mefistofeles: A 15 centi nagyon rövid.........
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csuzda
aktív tag
Sziasztok! Barátomnak többször kékhalálozott a ~2 éves gépe. Újratelepítette a windowst, de a probléma nem oldódott meg. Ekkor mondtam neki, hogy próbáljunk ki egy MemTest86-ot. Fél óra alatt 18 hibát írt, köztük olyat, hogy "RAM may be vulnerable to high frequency row hammer bit flips"
47 perc alatt 68 hibát talált. Képek: [link] [link] [link]Mi tévők legyünk? Most kivettük az egyik memória modult és megpróbáljuk egyesével tesztelni. i7-13700K procija van. Elképzelhető, hogy előjött nála a 12-13gen i5-i7 proci hiba?
Válaszokat előre is köszönöm!
-
zozoz1
aktív tag
Az Asus RAM listája szerint 7800Mhz amit ír ehhez a laphoz kompatibilítást.
-
-
zozoz1
aktív tag
Hali mindenkinek,
Lenne egy tudor aki megfejtené hogy miért throttlingol a procim? Ez proci hiba, vagy a ram hibája? XMP nélkül is áll a jelenség...
A ram egy G.Skill ddr5 7800Mhz ami csak 7200-on stabil. Ez is egy kérdőjel...A vas...
Asus Rog Strix B760-f Gaming Wifi
i9 19400
G.Skill DDR5 7800
Seasonic 1000W TitánElőre is köszi a szakértelmet srácok....
-
válasz
Flowtation #65588 üzenetére
Nekem csak 1GB-osaim voltak. De nem lenne egyszerűbb egy nem Ecc gép? Core2-esre nem költenék, hírdettem egy darabig 15eért dell t110-2-est senki nem vitte(3gen xeonnal). Akár milyen kukázott géppel helyettesítő. 3-4eft hikvision 8GB ddr3 amit mondjuk akár miylen random olcsó brand 2-3-4gen gépbe rakhatsz. Vagy ez valami retró projekt?
Próbáld ki 2Gb u modulokkal hátha megy benne. -
Flowtation
őstag
válasz
tothd1989 #65586 üzenetére
Köszi a választ!
a régi 2x2gb, ezt cseréltem volna 4x22gb-ra, csak nem jött össze ezek szerint.
#65587MasterDeeJay
Neked is köszi. Akkor nekem ezek szerint a F jelölésen kívül bármi jó, ami ECC memória vagy ha tutira megyek akkor U vagy E? Létezik 2gb-os modul ebből? Mert nem igazán találtam csak amit te is linkeltél, illetve az F jelölésűt, de az ugye nem jó. Azért kéne 2gb-os, mert egy slot maximum 2Gb-ot kezel és 4 slot van összesen. -
válasz
Flowtation #65585 üzenetére
Mindkettő ecc. Az E az sima ecc, az F pedig fully buffered ecc. Nem keverhetőek.
U lenne a nem ecc.tothd1989
Ddr4 nél van időzítés jelölés az órajel után. Ddr2-nél még U, E, F, R volt ecc típusokra.Pl.előszedtem párat.
-
tothd1989
tag
válasz
Flowtation #65585 üzenetére
A régi ramod nem ecc, az új igen. Az E utáni jel csak a típust jelzi röviden. Érdemes úgy (szerver) ramot bővíteni, hogyha nem kapsz 100% ugyanolyat, akkor az összeset cseréled, mert kicsi a valószínűsége, hogy gond vagy teljesítményveszteség nélkül mennek majd.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van itthon egy Fuji tx100 S1 szerver gépem, amiben ilyen ram van:
hynix 2gb 2rx8 PC2-6400E-666-12
Vettem hozzá 8 Gb ramot, ilyet:
Samsung 2 Gb 2rx4 PC2-5300F-555-11-E0
Ami a gond, hogy ezek fizikailag is eltérnek. Túrtam a netet és találtam egy wiki leírást, amiben benne van a hiba: [link]
Az új memória F jelölésű, ami a leírás szerint fully buffered (nem csak buffered?) míg a másik nem. Mindkettő szerver memória, az lenne a kérdésem, hogy akkor most az egyik ECC a másik nem? Vagy mindkettő az de az egyik csak buffered a másik meg fully buffered? Mit jelent a hynix-nél az E jelölés a 6400 után?
Köszönöm a segítséget. -
tothd1989
tag
válasz
fudi2002 #65583 üzenetére
Teszt nem volt, ezért is próbáltam felvezetni úgy, hogy nem kell készpénznek venni. Bsod, vagy egyéb anomália nem volt eddig. Szívesen futtatnék tesztet, de a gépen proxmox fut, nem tudom, hogy headless linux alá van e valami memtest. Aprópó a ram nevéből kimaradt, hogy rgb, de talán az annyira nem fontos infó. Illetve nálam a proci 5900x, ha már részletezzük a dolgot.
-
tothd1989
tag
-
Mr.Pit
tag
válasz
fudi2002 #65571 üzenetére
Köszönöm.
A két ram tekintetében melyik a jobb akkor? Az egyiket eladom ismerősnek, másik marad.
A 4266 cl 19-esek anno egy tomahawk x570s-ben simán mentek 4000 cl 16-on (szekunder és tercier késleltetésekre nem emlékszem).
Anno manuálisan mindig állítgatni kellett mivel docp-vel sose indult el, levágta általában mindig alapra.
Az MSI biosban a fentebbi lapban van egy Memory try it funckió, amivel szépen lehet oc-zni anélkül, hogy vmit nagyon el tudna rontani az ember.
Giga lapomba még nem tudtam próbálni, mivel nem volt eddig procim ^^ Így nem vagyok annyira képben a gigabyte bios-sal.
Ezért vakarom egy kicsit a fejem, mert totál bizonytalan vagyok melyiket engedjem el.
-
Nodiras
csendes újonc
Sziasztok, elég láma kérdés: Windows 11 homeban hol tudom ellenőrizni, hogy a dual chanel működik? A feladatkezelőben nem látom.
-
válasz
arabus #65574 üzenetére
Ez DJR, az órajelel nincs bajuk 5000-et is mennének. Az most mindegy hogy ECC mert az a rész i9-essel nem működik. Időzítést kellene állítanom.
Korábban is használtam ECC REG ramokat x79/x99-be, egyértelműen elég annyit tudni hogy milyen die és számítható hogy ugyan azt tudják mint a drágább válogatott asztali tuningramok. Szerverekhez mindíg a legjobb alkatrészek kerülnek, ezért sokkal könnyebb tuningolni. Még DDR3 ecc regnél volt olyan hogy 1066-os modulok mindegyike ment 1600-on, elég sok 1866-on és volt egy pár ami 2000 felett is. DDR4-esekből a die meghatározó, 2133-asok mindegyike megy 3000 felett kicsivel vagy többel. (kivéve load reduced ramok, azokat az istenért nem bírom még 2933-on sem hajtani)x299-nél alapból elég sok lap támogatta az ECC REG-et, úgy jöttek ki gyárilag. Aztán valahol Intel letiltotta ezen lehetőséget mikrokóddal. De elképzelhető hogy a kései lapok már eleve be se lettek kötve ilyen ramra.
Asrock x299 taichi xe
De a proci miatt az ECC-t nem számolja csak a REG chippek mennek.Gigabytenál hasonló:
X299-AORUS-Gaming-3
* Support for up to 512 GB of system memory when using Registered DIMMs.
Support for Registered DIMM 1Rx8/2Rx8/1Rx4/2Rx4 memory modules (operate in non-ECC mode)
* R-DIMM is only supported by BIOS version F7 and earlier versions.Intel vette ki szándékosan hogy ne legyen konkurenciája a a Xeonoknak ECC REG ramokkal. De persze a bios olyan mint a legó, kivehetsz és belerakhatsz mikrokódokat, így nekem a legújabb van moddolva minden jóval de a régi kóddal. Nincs kizárva hogy Asus x299-nél is működne régi kóddal ha a lap fizikailag képes rá és minden be van kötve ami kell hozzá.
-
válasz
MasterDeeJay #65573 üzenetére
Nekem is vannak ilyen ecc modulok viszont az asus x299 lapban el sem indulnak.
Szerintem ha 4000-et mennek igy ezek a 3200-asok akkor ne erőltesd tovább.
Aida nem valami jó program amúgy sem.
Nekem semmit sem ir ki.
Cpu-z simán mindent.
-
-
válasz
MasterDeeJay #65570 üzenetére
Kérdezhetek?
A kiirás hibás és nyolc modul van bent vagy csak hat?
A1
A2
B1
B2
C1
C2
D1
D2
Kellene hogy legyen.
Ha csak hat akkor jókora sebességet buksz. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Mr.Pit #65569 üzenetére
Hi
Remélem szeretsz mókolni, mert ryzenen 4 modullal fogsz is mire stabil lesz.
Bdie jobban terheli az imct így több vsoc fog kelleni, a 4 modul miatt meg mégtöbb. Nem lehetetlen, de kitartásra szükség lesz az biztos. Nomeg ugye tudod, hogy az imc 1:1-es módban kb 3800mhzig (4000mhz whea hibamentes esetek száma elfér az egy kezemen zen2-3 időkből) tudja kezelni hibamentesen a ramot. Szóval kézi beállítás biztos szükséges lesz. -
válasz
Mr.Pit #65569 üzenetére
Ha csak a spect nézzük akkor a 4000-esnél 16-16-16-36-ot írtak.
Mindkettő Samsung B-die.
Egyértelműen az alacsonyabb időzítésűt venném. Ha szükséges akkor kézzel állítható nagyobb órajelre de szerintem ha XMP-n hagyod akkor 4000 cas16 jobb mint 4266 cas19 egyértelműen.
Hozzáteszem nem volt AM4 konfigom még de B-die ramom igen. (utáltam is mint az szart mert a lapom Asrock X299 Taichi XE nem szerette és horror volt beállítani de ez más dolog, nem vagyok híve a nagy ramtuningak nekem sima hynx djr van 3200@4000 valami fos időzítésen de alap fesszel)Ha már ram akkor többiektől kérdezném:
Nekiállnék beállítani Hynix DJR-t időzítésügyileg. 4000-hez milyen időzítés passzol amit esélyesen bír is gyári fesszel? Most ez van beállítva 22-22-22-52 cr2 [link] ilyenek a ramok [link] CR1-et nem tud a lap. Feszt ésszerű határokon belül növelném, viszont nem szeretnék rá plusz hűtést, most 40 fok körül mennek, tesztek alatt is 50 fok alatt vannak. -
Mr.Pit
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni azzal kapcsolatban, hogy az alábbi két memória modul közül melyik számít jobbnak, melyiket használnátok inkább az alábbi konfigba?
Alaplapom Aorus Xtreme X570 rev 1.0. ; proci 5950x
A két memória:
Mindkettőből 2 kit van, tehát 4x 8 GB. Ha az számít vmit, a 4266 CL 19-es mind a négy egymást követő sorszámúak, tehát egyszerre jöttek le a gyártósorról. A másik kitek esetében két nem egymást követő kitről van szó.
Magyarázatot is adjatok, mert tanulni szeretnék belőle.
Segítségeteket előre is köszönöm.
-
válasz
arabus #65567 üzenetére
A 2rx8 és 1rx4-en ugyan annyi chip van.
1Rx4 vs 1Rx8 esetén van fele annyi az x8-ason.
Nem kell nagy értékekre gondolni, pár %-ot jelent teszteken mind sávszélben mind késleltetésben.
A normális szerverek eléggé rugalmasak. De találkoztam olyannal hogy csak x4 vagy csak x8 ramokat kezeltek. Nálam olyan is van Dell gép ami nem engedi keverni sem. Hozzáteszem ez DDR4 esetén. De volt olyan lenovo gépem amelyben nem volt két egyforma ram sem, az szólt bootkor hogy kissé keverc van de ment tovább.
1rx16-os ramom egy lenovo kicsi gépben van, most nem találok róla képet de ilyesmi ahogy kinéz csak ddr4-esbe:
De nézhet ki úgy is hogy 2db chip van oldalanként. Nincs összefüggés az oldal és rankok között.Optimális az ha egyforma ramokat használsz de itt is csak pár %-ot jelent worst case ha keverve van. (kiveve persze némely spec ramot ami flash alapú is, azt lehet keverni)
Illetve egyedül ami problémás az DDR4 Load reduced ramok (4Rx) azokat nem tudtam keverni semmivel. -
válasz
MasterDeeJay #65566 üzenetére
x16-al nem találkoztam még,viszont az 1Rx4 és 2Rx8 között kinézetre sincs sok különbség és chip sincs több.
Nekem pl vegyesen is vannak bent nem veszek észre különbséget. -
x4, x8, x16 szerverzés esetén találtam pár tesztet de nem igazán tudom egyértelműen eldönteni melyik mikor jó azaz valami fogalmam kezd róla lenni.
Összefoglalom amit leszűrtem a neten található infókból:Az teljesen egyértlemű hogy a x16-os szerverzésű a leglassabb így azzal nem is foglalkozom, előnyük hogy elvileg olcsóbbak, kevesebbet fogyasztanak, inkább notebookoknál jellemző ugyanakkor nekem is van otthon asztaliba szánt x16 ramom. Ahol teljesítmény számít ott kerülni kell.
x4 vs x8 esetén az alábbiakat olvastam:Sávszélességben az x4 volt a nyerő, aktív ECC esetén is ez volt a leggyorsabb. Hátránya a 2x annyi chip, több fogyasztás/hőtermelés. Késleltetésben a több művelet miatt valamivel lassabb mint az x8.
Szóval asztali alkalmazásnál x8 a késleltetése miatt, szerverkben és nagy sávszélű dolgokra pedig x4.
Jól gondolom?Rankoknál pedig igazából procifüggő a dolog. Amiket használtam Xeonokat azok dual rank per channel voltak a legjobbak, azaz egy csatornára két rank jusson de az már igazából mindegy hogy ez egy darab 2rx modul vagy kettő 1rx-es modul.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
viperabácsi #65563 üzenetére
Nekem pl elég a 32. Mondjuk pont most érkezik egy 8000cl40 2x24 kit hozzám, de én a 8600cl36os cél miatt vettem. 32ből sem szoktam kifutni.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
viperabácsi #65561 üzenetére
Tudni tudja, csak az értelme látható az előző képen.
-
viperabácsi
addikt
válasz
fudi2002 #65560 üzenetére
Akkor a két felső linkem közül kell választanom ezek szerint. A lap QVL- jében mind kettő szerepel pedig a lap elvileg 8200-ig tud ramot kezelni , a leírása alapján.
Esetleg még annyi kérdés , hogy 32 vs 48 gb legyen ?
68 890 VS 103 440 nem kis ár különbség -
fudi2002
Topikgazda
válasz
viperabácsi #65559 üzenetére
Tudom nyers válasz lesz, de amdn sok értelme nincs a magasabb frekinek. Ha ki is írja, hogy 8000en megy, profitálni nemigen fogsz belőle. Sajnos az imc a korlát, Gs prociknál a felépítés miatt jobb a helyzet, de emlékeimben ott sem hasítanak teljes tempóval a magas frekis ramok.
Szerk:
Aida méréseket nézd meg.
Amd 9000mhzsajátom 8400mhz
-
viperabácsi
addikt
válasz
fudi2002 #65558 üzenetére
Néztem a 8000-es g-skill 48gb-s szett már értelmetlenül drága lenne EXPO val
G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 96GB (2x48GB) DDR5 8000MHz F5-8000J4048G24GX2-TZ5NR -
fudi2002
Topikgazda
válasz
viperabácsi #65557 üzenetére
Hi
Amd megeszi az xmps modulokat is.
Mindkettő jó választás, tekintve a 8700gt ami le is tudja kezelni ezt a frekit. -
viperabácsi
addikt
Üdv lehet egy láma kérdésem ?
Nézegetek gép csere okán ismét erre a lapra esett a választás ( ASRock B850I Lightning WiFi AM5 AMD )
Ryzen 7 8700g menne bele 36-48 gb rammal.
Néztem a lap QVL-jét ,és ami feltűnt , hogy szinte csak INTEL XMP-s ramokkal tesztelte a gyártó ! Miért lehet ez ? Mondjuk a lap doksiában benne van , hogy xmp / EXPO kompatibilis.
Egyik ram amit néztem az ez lenne :
G.Skill Trident Z5 RGB F5-7200J3646F24GX2-TZ5RK
A másik :
G.Skill F5-7200J3445G16GX2-TZ5RK
Ezek intel xmp -s ramok.
Vagy lehetne AMD EXPO-s :
GSkill G. SKILL Trident Z5 Neo RGB DDR5-7200MHz CL34-45-45-115 1.40V 32GB Kit 2 (2x16GB) AMD EXPO White (F5-7200J3445G16GX2-TZ5NRW)
Expos-ban nem találtam 48 gb-s kittet ami nem 8000mhz -
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Ha hülye a kérdés, akkor elnézést előre is. Dell Vostro 15 laptopban szeretnék memóriát bővíteni. Jelenleg egy 8 GB-os Hynix DDR4 memória van a gépben és szeretnék venni mellé még egy ilyen típusút, hogy dualban tudjam használni. Hardveraprón találtam pár hirdetést ahol külön feltüntetik a single és dual memóriákat, illetve írta a srác, hogy kérés esetén a dualt szét tudja szedni. Na ezen akadtam fent. Nem úgy van, hogy 2 azonos típusú memóriát, ha bele rakok, akkor dualként kezeli a rendszer? Vagy egyszerűbb lenni venni bele egy single 16 gb-ost? Előre is köszönöm a segítséget!
-
tothd1989
tag
válasz
bandi0000 #65550 üzenetére
Egy jól megválasztott hűtéssel tökmindegy milyen magas a ram. Az olcsóbbik hűtésem egy ux200 se thermaltake, simán elfér mellette a corsair vengeance rt is - ugyanannyi rés van a hűtő és az első slot között mint a ramok közt - tehát 2-3mm, simán szerelhető vagy bármi.
-
bandi0000
nagyúr
Sziasztok,
Ddr5 ramot szeretnék majd venni, 9800x3d alá.
Ha jól tudom cl30/32 -őt kell vennem és nem lesz vele gondom, viszont jó lenne valami low profile szerű, hogy ne legyen gond a hűtővel...
Kérdés, vannak kerülendő darabok/gyàrtók 40-50k kategóriában 32 giga esetén, vagy nem nagyon tudok mellé nyúlni?
-
fecke78
senior tag
Behalt a ddr4 es 2×16gb ramom , gskill trident z
Másikat kell vennem elég a 32 vagy inkább 64gb vegyek , illetve 3600mhz es volt ,kell akkora vagy 3200 is elég? -
domitert
csendes tag
Sziasztok. A kérdésem az lenne,hogy ez RAM-ok mellé : Kingston FURY 16GB KIT DDR5 6000MHz CL40 Beast Black 2x8GB, PC5-48000, feszültség 1.35 V, passzív hűtés és XMP 3.0 - betehetem ezeket? Kingston FURY 16GB KIT DDR5 5600MHz CL40 Beast Black2x8GB, PC5-44800, feszültség 1.25 V, passzív hűtés és XMP 3.0 Egyik 1.25V másik 1.35V Feszültség külömbség miatt kérdezem Az Alaplap:MSI PRO Z790-S i7. 12700-al
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Ironfist77 #65535 üzenetére
Asszem 4800cl40
-
Ironfist77
csendes tag
Érdeklődnék, hogy a F5-5600J2834F32GX2-TZ5RK ramnak mennyi a késleltetése default sebességen. Meg van adva XMP értéken, hogy 28, de defaulton nincs.
-
tothd1989
tag
11.11-en voltam 13.02-ig frissítettem fel, az utolsó 2 verziót nem éreztem relevánsnak (microkód updatek). xmp továbbra sem megy, fail guarddal kiáll 4 sikertelen indítás után. most xmp-t kikapcsoltam, advanced módban felraktam 6000mhz-re a ramot - minden más autora van állítva -> megy. Csak most az a kérdés, hogy ezt érdemes-e csiszolni, vagy jóvanazúgy'
-
tothd1989
tag
Sziasztok, RAM oc beállítással kapcsolatban jó helyen járok?
Rövid sztori, hogy az aláírásomban található gép nem tud elindulni, ha az alapértelmezett XMP profilt beállítom. OC tapasztalatom még a pénégy érából van, ahol a legtöbb esetben elég volt feljebb tolni a szorzókat, így random nem állnék neki egy több mint fél misis gépet beállítani. -
roagod
csendes tag
válasz
dannyl #65519 üzenetére
Mindentől független természetesen amikor 2 Rammal indult a rendszer a BIOSban beállitottam mindent alapra és igy sem volt jó, illetve próbáltam növelt ram voltage és növelt proci SA voltaget is. egyik sem müködött csak fekete képernyő és BIOSba sem tudok ilyenkor lépni
-
YellowFlash
aktív tag
Szemezgetek ezzel Patriot kittel: Viper Venom PVV564G640C32K
2x32GB, 6400MHz, CL32, 1.4V
9800X3D mellé menne, ASRock X870E-es alapba, de 6400MHz helyett inkább 6000MHz, CL28-ban gondolkodok. Szerintetek menne?
Van itt valaki akinek sikerült lehúzni egy hasonló kitet CL28-ra? -
fudi2002
Topikgazda
válasz
zebra_hun #65522 üzenetére
Na most volt részem a félretrainingben, próbáltam deltázva, kézi és auto feszekkel, kézi RON, Ron training, late command letiltva és bekapcsolva, warm training letiltva, fastboot letiltva. Magas tx-magas vdd2, alacsony tx-magas vdd2, persze lépcsőnként szopódva.
Erre kiderült kb 50 teszt futtatás után, hogy a vdd2 bekéri az 1.5v-ot 8400-on. És a vicc, hogy a tm5 meg futott 2 órákat bármikor indítottam hibásan belőtt vdd2vel.
És akkor olvasom, hogy mer hát 30p... -
zebra_hun
veterán
válasz
fudi2002 #65521 üzenetére
Köszi a gondolatmenetet
Nem véletlen álltam meg ott ahol. Pedig kaptam hideget, meleget... apex így meg úgy 8400-8800 stb...
Frászt.
Hazudhatnék, hiszen vannak sikeres képek a lefutott tesztekről.
Igazából csakis saját magam csapnám be..., nem kicsit.
Szememben a RAM OC egy nagyon jó "szórakozás, hobbi", szeretem csinálni. Segítek ha tudok, bár rengeteg dolog van benne amit én sem tudok. Ajánlani, erőltetni sosem fogom.
Bemutatom, hogy ezt meg ezt hoztam ki, kész.
Földön kell járni két lábbal, nem felülni mindennek. Erre sztem rájön mindenki aki nekiáll. Nagyon nem fél óra, de nem is 2 óra, nem is 2 nap, de nem is két hét.
Soha véget nem érő történet ha rákap vki az "ízére"Topikot olvasom továbbra is, bár sok esetben nem értek egyet. Reagálni meg nem szoktam mostanába, hiszen a veszekedésekre nincs szükségem.
Azért néha "dobok egy szikrát", hogy lángra kapjon
Főleg a vörös vs. kék, vagy politika vonalon. Genyó is vagyok ilyen szempontból.... -
fudi2002
Topikgazda
Sziasztok
Olvasgatok több topikot, sok sok értelmes és kevésbé értelmes hozzászólásokkal. Úgy gondoltam, szeretnék tisztába tenni valamit. Minap olvasom egyik topikban a nagy bölcs emberünk, egy kezdő tagnak javasolja a ddr5 ram oc-t."30p az egész, akinek ennyit nem ér meg annak úgy kell" írja lekezelő stílusban.
Ezen felkaptam a fejem, na akkor írok ide egy szösszenetet, miután már léptem is ki abból a topikból végleg.
A kis történet, ddr5 oc-ról pár gondolat, előtte ddr4 ocban is volt némi részem. Történetünk egy belépő kategóriás Asus z790 Prime A-val kezdődött. A lapra rá van írva, 7200mhzig támogatja a ramot. Ott kb 3 hónap küzdelem volt, mire elértem ezt a 7200mhz cl32-es szintet. Ram és processzor vízzel hűtve. Ez alatt azt értem, hogy tm5 2óra és akkor még Y-cruncher VST 30p-et kellett hibátlanul fusson, ezeket többször ismételve néhány újraindítással később.
Az inteles ddr5 ocnak van néhány kulcs feszültsége:
VDD,VDDQ,TX,IMC(vdd2),SA feszültségek. A lap a többi (sokszor nem megjelenített értéket) egy úgynevezett training során állítja be, ami a gép indításakor lefut. Nos eme feszültségek ha nem megfelelő mértékűek vagy egymáshoz való viszonyuk nem megfelelő akkor a training lefut, de rosszul állít be csomó értéket és instabilitás következik.
Gondoltam miért ne ülnék fel újra arra a bizonyos rollerre, vettem egy Asrock z790i lighningot. Jelen állapotban úgy írják a nagyok, 14 genhez a legjobb ram oc-s lap. Hynix A ramjaimmal és a megszerzett tudással nekiugrottam, 8200mhz cl36ig szépen is haladtam. Aztán jött a 8400cl36-os lépcső. Szerencsére a ramot ismertem, maga a ram beállítása tényleg megvolt pár óra alatt, a tm5 10ből 10x futott le. Igen ám, de azt vettem észre, hogy az Y-cruncher Pi2.5-ös bench mérés meg párszor lement, aztán hibát dobott. Hát akkor a többi fesszel van a gond. Különböző beállításokat végigtesztelve bioszban (persze minden opciónként mire végigzongoráztam kb 8-10 nap volt, mert hát tesztekkel is kellett nézzem) arra jutottam, hogy ha fejreállok is, több újraindítás között a training már félremegy és 2. 3. indításra kihal a teszt. Ja és az sem volt mindegy, hogy milyen indítást hajtok végre. Meleg indítás, gép áram alatt, lekapcsolod, aztán később be. Másik pedig, hogy a gép áll éjszaka kikapcsolva és reggel be. Na a kettő sem volt ugyanaz, a melegindításkor a tesztet futottak, reggel meg várt a meglepi mikor kapcsoltam be. No 1 hónap cumi után kiderült, 1 azaz 1db fesznek kellett adni többet. Szóval ha valaki, nem megfelelő ramot rak, nem megfelelő alaplapba vagy ram oc-ra adja a fejét, kb ilyesmire számíthat. Nyilván ennek a mértéke függ az órajeltől is. Ahogy haladunk órajelben felfelé, egyre nehezebb a fesz kombinációkat megtalálni.Konklúzió: ahol leírja a szaki, hogy 30p, na azt a hozzászólást sürgősen görgessétek tovább onnantól figyelmen kívül hagyva a kedves kolléga irományait.
-
válasz
roagod #65517 üzenetére
Erről beszéltem itt nemrég, aztán le lettem hurrogva... Én a RAM feszültséget emelném egy picit, ezzel kezdeném. Illetve, ha húzva van a proci, akkor először azt visszavenném alapra.
Ha ez nem válik be, akkor kézzel kellene beállítani a RAM-okat a gyári értékre BIOS-ban. -
roagod
csendes tag
Üdv!
Adott egy Asus Z-590 TUF Plus lap amiben egy 10600k fut. Eddig 2 sloton 2x8GB patriot viper ddr4es memóval használtam és most bövitettem hozzá ugyan ebből a ramból még 2x8-at. Ha 4 slot ram van a lapban nem indul a rendszer sem a bios, villag a lapon a dram hibát jelző led. Legrissebb bios van a lapon, a bios beállitásokban be van kapcsolva mind a 2 din, kipróbáltam a ramokat kettesével, ha csak 2 slot van bent müködik rendesen. Any ötlet hogy mitől lehet ez, ill hogy mi a probléma megoldásának módja? Előre is köszi. -
Lordius
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok esetleg segíteni? Vettem 4x4gb ram-ot (Kingston DDR3 1600MHz). eddig 4x2 volt benne. Beraktam az újakat, viszont továbbra is 8gb teljesítményt ír ki a rendszerinformációba meg a bios-ba is. Kicsit utánanéztem mi lehet a baj, de nem jöttem rá. A windows 64 bit-es, a maximális memória nincs bepipálva a rendszer beállításoknál. Kibróbáltam egyesével a memóriákat és úgy felismeri őket rendesen. Processzorom: i5-3470, Lehet, hogy frissíteni kell a bios-t? Vagy más tippetek van? Köszi!
-
Brekkk
senior tag
válasz
Pityu. #65510 üzenetére
A 8 Gb-ot csak olyan rammal fogod tudni kihasználni ami 2*4 GB-os modulból áll.
Eddig a könnyű rész.
A mindkét RAM-nak DUAL rank szervezésűnek kell lennie!!
Amennyiben 4 Gb-os Sigle rank szervezésű memória modult veszel hozzá vagy nem fog menni vagy csak 4 gb-ot fog látni a lap és annyi megy csak.
Ilyen memóriát nehéz lesz találni mamár. -
Pityu.
nagyúr
A régi alaplapok hárklisabbak voltak a ramokra?
Adott egy gigabyte ga-g41mt-d3 és 2db 2gb kingmax 1333mhz memória van benne
Amit most vettem hozzá 2x4gb-t
Lehet gond,hogy még nagyon első szériás a lap és kompatibilitási problémája van? Az adatlapja szerint 8gb ramot támogat ddr3-mat. -
válasz
Lacpac #65504 üzenetére
Lehet, hogy éles kijelentés volt, de nem 100%, ami nem KIT-es, ott nincs garancia semmire. Illetve volt, hogy cpu tuning mellett RAM feszültséget kellett emelni 4 RAM-os dual channel-nél, hogy működjön. Illetve a memóriavezérlőre is jóval nagyobb terhelést tesz. Az ajánlott a 2 slot, de mint írtam: mindenki azt csinál, amit akar.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Hitelesítették az S26 Ultra csalódást keltő telepét
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bluetooth hangszórók
- Autós topik
- Felfűtené a 2 nm-es versenyt a japán Rapidus
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR
- Micron SO-DIMM laptop memória 4GB DDR4 3200MHz MTA4ATF51264HZ-3G2J1
- Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz CL16 - Új, bontatlan - Eladó!
- SK hynix 32GB DDR5 Notebook RAM
- DDR4 KINGSTON FURY Beast 3600MHz 32GB - KF436C18BB/32
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Macbook Air M1 512GB // Számla // Garancia //
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2998, 100% Akksi
- Playstation 4 Slim 11.00 GoldHEN 500GB - Előre telepített PS4 játékokkal
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest