- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Imilenni: Egy kis depi, remélem elfér itt :) 2#
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Az alaplapba új proci került, 3600-at váltott egy 5700X. Nyílván volt Bios frissítés és reset, most a CPU már ki van tesztelve, Ramokhoz egyelőre XMP profil van beállítva annyi 3733Mhz-re emeltem, mert régen is ennyin ment a 3600-al. Viszont a régi rendszerben be voltak lőve a subtiming-ok is, 4 évet így ment a gép hibátlanul. Szerintetek, most az új procival is simán visszaírhatom a régi timingokat? (2x8Gb Crucial Ballistix DDR4)
Előre is köszi a választ!
-
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65392 üzenetére
Előre is köszönöm és a segítség felajánlást is, menjünk akkor sorba úgy ahogy írtad először jöjjön a Gear1 mód tesztelése és meglátjuk mi lesz az eredmény, aztán ha úgy van csökkenthetünk a feszültségen, ha már van ilyen memóriám akkor állítsuk be úgy, ahogy csak lehet.
-
zebra_hun
veterán
válasz
atom18 #65389 üzenetére
Utánaolvastam, meglepő kicsit, de akkor semmi gond a Gigabyte auto feszültséggel:
1.35sa and 1.6vddq is what I would stay under. [OFFICIAL] Asus Strix/Maximus Z690 Owners Thread
Ettől független ha van idő és kedv, lehet csökkenteni.
Gear1 mód tesztelése lényegesebb jelenleg.
OC-ra meg nem beszélek rá senkit, de segítek benne ha tudok.
Szóval 1.60V még ok. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
atom18 #65389 üzenetére
Amúgy emlékeztem rá régről, hogy vmiért a bide dual rank kitek több platformon nem csipázták az 1T-t, a miértet nem tudom.
Nah akkor ez így sztem rendben van. Mivel sem alder lake, sem ddr4 bdie vonalon nem vagyok rutinos így átadnám a szót Zebnek, aki igen rutinosnak számít eme területen is.
(ahogy írta, a TX fesszel kezdeni kell valamit) -
atom18
senior tag
válasz
fudi2002 #65386 üzenetére
Átállítva 2t-re, futott a teszt csináltam egy képet közben ezután 4 perc után lett vége a tesztnek és 0errors. Na de itt a fotó miközben ment a teszt:
Az normális, hogy most több mint 40perc alatt csináltam meg a tesztet tegnap meg 26perc volt? Csináljak/állítsak még valamit?
Illetve itt van egy fotó az ATC-ről:
-
sssirius
tag
Sziasztok!
Van egy AM4-es konfigom, amiben jelenleg 2x8GB 3600Mhz CL16 RAM van, Ryzen 5 5600 processzorral.
Szeretnék bővíteni 32GB-ra, de azt olvastam, hogy a 4 modulos felállás nem javasolt. Hasonló CL16 2x8GB 3600Mhz kitet találtam, amit szívesen megvennék.
Még mindig az a helyzet, hogy nem javasolt? Merjek belevágni? ASUS TUF B550M Plus alaplap, ha ez számít.Köszi!
-
zebra_hun
veterán
válasz
atom18 #65385 üzenetére
Szia!
Nem akartam bele okoskodni tegnap, de megteszem finoman.
Ha jól látom és értelmezem, 2x8 3600C16 16 16 SR-ot cseréltél 2x16 3800C14 16 16 DR-ra ADL-en.
Előjött az, amit a múltkor írtam.
Sajnos jelen esetben jóval lassabb lett minden, ráadásul instabil is.
RKL-en bevezetett Gear2 mód felezte a sebességet. CR1 ahogy Fudi írja, az sem ajánlott.
Bár a lapok G2 esetén CR1-re teszik.
Ezen felül az 1.50V IVR VDDQ TX feszültség eszement sok. Többi lényeges feszültséget nem látom, akárhogy keresem.
Mondjuk ebbe nem szívesen megyek bele, pont ezért sem irkálok már tanácsokat.
(Egy brutális tűzeset volt a múltkor egy fórumtársnál, hiába írtam, hogy feszültséget lejjebb. Szétégett a lap, foglalat, cpu, minden)
Az az 1.50V a veszélyes zóna már TX-nél. SA/DRAM-ot nem is tudjuk.
DRAM (Vdimm) elvileg ennél a kit-nél 1.50V, ami teljesen normális a b die-oknál.
Viszont ez a fesz már elforralja szerintem, egy aktív hűtéssel orvosolható.
Idle ~40° nálad, akkor el tudom képzelni, hogy mennyi lehet ha a VGA aláfűt és egy ram teszt is fut.
45°C a max igazából amit ezek elviselnek. tREFI ide oda, mindegy.
Ha jót szeretnél (mivel egy nagyon jó kit-et vettél), akkor Gear1 és CR2.
G1 nem fontos ha tartasz, félsz az ilyenektől, de a CR2 annál a DR-nál ajánlott.
Ez csak az én meglátásom, de sztem csak hőmérséklet gond van.
Egyetlen venti a VGA hátára ideiglenesen egy próbát megér.Saját tesztem erről a szituációról:
Sajnos ott van ugyanez a hiba, CR1/G2... Így jelentősen lassabb a régi 3600C16-tól.
Itt pedig csak ezt a két hibás dolgot fordítottam helyre:
Itt még az AUTO feszültségek vannak, de az Asus közel se tolja úgy meg, ahogy a Gigabyte. Az az elmélet, hogy "nincs semmi húzva", az rossz nagyon régóta.
CPU-k is hullanak el a gyári feszültségeken mostanában, de nem lényeges.Aztán aki kedvet érez, javíthat a sebességen kedvére kézzel. Persze ez már macerásabb, de az a kit amit vettél, a világon az egyik legjobb kit.
Ez itt pl., csak az XMP feljavítva.
Sokkal alacsonyabb feszültségen, mint nálad alapon.Ez pedig egy kis overclock
Itt már az alap 1.50V helyett 1.57V kellett, de az sem gond.Valóságban pedig így néz ki a profit:
(Piros az XMP, zöld az XMP helyrebillentve, dupla zöld XMP feljavítva)
Rövidre véve, CR2 és venti megoldhatja a hibázást, de a kit-ben rejlő gyorsaság elvész.
Egy 3600C16 16 16 gyorsabb annál ebben a formában.
Akarsz e bíbelődni vele, majd eldöntöd. Minden adat a képeken van ha kérdés merülne fel.
Ez nem rábeszélés, nem annak szántam.Üdv., z
-
atom18
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg egy 8GBx2 DDR4-3600 CL16-16-16-36 1.35v memóriáim vannak. Lecseréltem őket 16GBx2 DDR4-3800 CL14-16-16-36 1.50v-re Prime95 memória tesztnél mi lehet az a hiba 1ó26perc után vagy azt így nem lehet megmondani...
-
Rengete
aktív tag
Sziasztok!
Vettem egy "Asus Rog Strix Z790-E Gaming Wifi" alaplapot.
Egy ddr5 G.Skill 6400mhz cl32-es, 32-gb-os ram párt vettem bele.
Az lenne a gondom, hogy a B1,B2 slotban indul csak el a gép. Ha bármelyiket az A1, vagy A2 -be teszem, ha csak egy modullal is próbálom, nem indul be a gép.
Biost más frissítettem a legújabbra...
Van valami megoldás erre, vagy garanciáztatnom kell mindenféleképpen?
Köszönöm előre is ha megpróbál valaki segíteni!
Norbi -
tammmy
tag
Sziasztok!
MSI B760 Gaming Plus Wifi+i7-14700 mellé milyen DDR5 ramot ajánlanátok? 2x32 GB lenne. Tuning nem lesz, design nem lényeg. -
válasz
fudi2002 #65360 üzenetére
Köszönöm, ezt fogom tenni, tesztelem az SSD-t is, meglátjuk, mit dob a gép.
Jó lenne, ha tudnék szerezni próbára egy csere alaplapot, majd körbekérdezek a barátok között, hátha valakinek van elfekvő.
Karácsonyig meló ezerrel, majd ott lesz egy hetem játszani vele.
Nagyon köszönöm a segítséget, én most kidőlök, mert reggel megyek Budaörsre, kéne kicsit aludni is. Bocsi, hogy kissé offoltam a topikot, ha gondolod, töröld nyugodtan. Jó éjt! -
válasz
fudi2002 #65358 üzenetére
Elvileg nem is biztos, hogy érintett, i3 13100, és azt írják, hogy a 65W TDP, és afeletti procik érintettek, de nem tudom. Gyanúsak voltak a teljesen random hibák, hogy Bitlockeres meghajtóról a kimásolt cuccok egy része használhatatlan volt, vagy, hogy másolás közben nem lehetett néha használni a gépet annyira laggolt, vagy másolt 300 megával, majd leesett az egész 1 megára, aztán egyszer csak újra beindult.
Chrome percekre megállt, Feladatkezelő nem jött be, majd mintha valami magához tért volna a háttérben és minden ment tovább.
Néztem az eseménynaplót, de mindig más alkalmazás, vagy háttérfolyamat döglött meg, nem volt mihez kötni a hibát, ezért gondolok procira. Viszont, a klasszikus kékhalál, ami memória hibára lenne talán jellemző, egyszer sem volt. -
válasz
fudi2002 #65356 üzenetére
Feltámadt!!!
Azt csináltam, hogy mindent kivettem, lehúztam a gépből, ami nem létszükség, teljesen áramtalanítottam, kivettem a CMOS elemet egy 5 percre, és visszaraktam minden RAM modult alapra, A2, B2. Aztán áram, CMOS clear, és indít. És egy kicsit kesszegett, majd elindult. BIOS bejött, úgy tűnik minden rendben.
Nagyon köszönöm a segítséget.
Raptorral még nem tudom, mi történt pontosan. Már régóta dobált random hibákat, fagyásokat, leomlásokat, volt, hogy meghalt Windows boot közben. Olvastam az Intel raptor lake túlfeszeléséről, úgyhogy szeptemberben feltettem a legfrissebb BIOS-t, visszavettem a proci teljesítményét, de nem szűntek meg a problémák teljesen, bár volt hogy két hétig nem jelentkezett semmi anomália.
Aztán kedden este, pont amikor le akartam kapcsolni, kifagyott a Word... Ctrl+Alt+Del, de a feladatkezelőig már nem jutottam el, megfagyott minden. Akkor már elég fáradt voltam, kinyomtam a gépet, és annyi volt. Szerdán meg bekapcsolás után a BIOS még lefutott, majd a Windows megállt töltés közben. Reset után bejött a BIOS. Visszatettem mindent alapra, restart, és újra bejött a BIOS, megint újraindítottam, de megint BIOS. Kikapcs, majd restart, BIOS lefutott, de megint fekete képernyő Windows töltés közben. Ezt még párszor eljátszotta, egyszer eljutott a Windows a szerviz menüig, de ott egy klikk után megállt minden. És itt feladtam. Van egy elég egydi Barco videokártya a gépben a leletező monitorhoz, nem akartam kinyírni a sok ki-be kapcsolgatással, mert elég drága.
Most kell egy működő gép, aztán majd játszok vele, másik SSD, új Windows, aztán meglátjuk mi lesz. Egyelőre nem tudom, hogy a proci haldoklik a rossz feszültség szabályozásból adódó túl gyors degradáció miatt, vagy esetleg az alaplap, vagy SSD hiba van, vagy csak simán leomlott a Win. Ez majd nyugisabb idők játéka lesz, karácsony körül. Jó lenne, ha lehetne belőle egy tartalék gépet csinálni, de majd meglátjuk. Így eladni, hogy nem 100%, nem fogom, még alkatrészenként sem. -
válasz
fudi2002 #65354 üzenetére
Köszönöm a segítséget, 10 perc után is csak fekete képernyő van.
Ahogy nézem, a lap talán működik, mert a ventik pörögnek, és indításkor egy pillanatra felvillan a CPU LED, majd kialszik, aztán felvillan a DRAM LED és égve is marad.
Holnap megpróbálok valami kompatibilis memóriát szerezni (bár itt Győrben ez érdekes futam lesz), aztán újra próbálom.
Ha továbbra sem, akkor szégyen szemre el kell vinnem szervizbe a gépet, mert egyszerűen nincsenek cserealkatrészeim, nem tudom kitesztelni, mi a rossz. Amióta nem szerelek napi szinten, csak az van nálam, amit megrendelek, és nem tudok játszani a komponensekkel.
Egyébként, én voltam a hülye, mert meg kellett volna néznem, mi kompatibilis az alaplappal. Ez egy munka gép lesz, leletezni fogok rajta, mivel a másfél éves Raptor Lake szerdán megdöglött, és hétfőre elő kéne állnom valamivel, hogy tudjak dolgozni... Nem is kellett volna tuning memória, már nem játszom. Csak úgy voltam vele, hogy az AMD mindig is érzékeny volt a RAM tempóra, ez a KIT meg jó árban volt, jó teljesítményű, így lecsaptam rá... hiba volt. -
válasz
fudi2002 #65352 üzenetére
2-3 percig, az alatt nem volt semmi változás.
Intelnél amikor váltogatta a beállításokat, ilyesmi, akkor kikapcsolt, újraindult. Próbálkozott, majd ismét kikapcsolt, újraindult, és egyszercsak feltámadt.
Itt nem volt semmi ilyesmi. Bekapcsoltam, kigyullad a piros LED az alaplapon, ami a DRAM hibát jelzi, és annyi. Utána nem történik semmi.
Utolsó AMD-m Phenom II 955 BE volt, nem tudom, ennek hogy kéne viselkednie.
Lehet érdemes lenne kicsit hagyni kűzdeni? -
Sziasztok!
Segítsetek egy kicsit, légyszi.
Adott egy Gigabyte B650 Eagle lap, 8500G procival. Zsír új, most raknám össze a gépet. Vettem hozzá 2x8 GB Fury 6000 CL30-as memóriát (kf560c30bbek2-16). Gép összerak, indít, feke képernyő. Alaplapon világít a DRAM hibát jelző LED. Próbálgattam a modulokat, foglalatokat, CMOS clear, mindig ugyan az az eredmény.
Megnéztem az alaplapi dokumentációt, ahol kb. 150 féle 8 és 16 GB-os Fury modul fel van sorolva a honlapon, mint támogatott, de ez az egy nem (CL30-as modul egy sincs). De olyan szinten, hogy a KF560C30BBEK2-16 nincs, de a KF560C36BBEK2-16 és a KF560C40BBEK2-16 már ott van.Komolyan akkora marha nagy különbség van a CL30, és a CL36/40-es modulok között, hogy azzal amit vettem meg sem nyikkan a gép? Érdemes megpróbálkozni a kompatibilitási listán szereplő modullal (holnap valahonnan levadászni egy KIT-et), vagy kezdjek el másfelé keresgélni, mert ennek így azért a BIOS-ig el kéne jutni, ha hivatalosan nem támogatott, akkor is?
Régen raktam már össze gépet, akkor ez még nem volt jellemző, hogy földbe áll a technika egy hivatalosan nem támogatott modultól.
Köszönöm, ha segítetek. -
johnnyvsr
tag
Sziasztok!
Nem teljesen értek hozzá, de ezek jó értékek? Mármint expó engedélyezve van, így jó a beállítás ?
A konfigom a profilomnal látszik. -
aleister
veterán
Sziasztok!
Létezik valahol valami összefoglaló a különböző gyártók, különböző die-airól?
-
jbl
senior tag
Ti használjátok a RAM bővítőt? [https://downloadmoreram.com/]
-
Zufo
tag
Sziasztok,
Van egy régebbi konfigom a következő alkatrészekkel: asrock z170 extreme4 alaplap, i7 6700k proci és 2x4gb ddr4 2133 mhz hyperX ram. Az alaplapom biosa a legfrissebb verzióta lett flashelve. Vettem bele 2x8gb 2666mhz hyperX ramokat. A 2x4gb kivettem a gépből és ezt a kettőt tettem a helyére és nem ismeri fel a gép (error code 55). Kipróbáltam a másik két slotba és ott is ugyan ez a helyzet. Viszont ha visszarakom a régi 2x4gb-ot és mellé berakom ezt akkor felismeri, nem értem miért :/ Gondolom ìgy hogy ezeknek a ramoknak eltérő órajelei vannak az xmp profilban 2133 vs 2666 nem fog hatékonyan működni a rendszer. Van esetleg ötletetek, hogy miert nem ismerheti fel a ramokat ? Vagy ne is törődjek vele hanem használjam így. Köszönöm !
-
zebra_hun
veterán
Köszi szépen az "élménybeszámolót".
Tanulságos bizony. Szerencsére nem lett károsodás, de ezt halkan írom, azt nem is olyan egyszerű elérni.
Akár off téma is lehetne, de sztem nem.
Az én szememben a ma divatos kifejezés, hogy csak "könnyű" terhelés..., ilyen nem létezik.
Kár ezt ragozni, helyesen fogalmazva, "terhelt" vagy "alap" üzem van.
Az, hogy vannak olyan terhelések, amelyek nem okoznak sok száz Watt vagy Amper-t, az egy dolog.
Itt csúszik el sok oc'er (és az Intel is), hogy egy olyan freki van beállítva max célértéknek, ami már egyszerűen sok egy "rendes" terhelésen.
Manapság már rengeteg módot kitaláltak, hogy ezt kordában tartsák. (AVX offset, Power Limitek)
Megoldások ezek is, de a legtisztább módja, ha a max terhelés szerint van beállítva a cpu freki.
Saját példám pl. a 14900k 6GHz 3 magon, de allcore 5700MHz... Pedig az Intel ajánlott 5600MHz az allcore freki.
Én megnéztem még egy jól belőtt UV alatt is egy Y Cruncher SFT ~300W 56x-en.
Ha nincs UV, akkor képes 350-400W-ra is felugrani.
Ez itt az Intel egyetlen hibája, hogy ezt a határt itt húzták meg.
Ma már ezt az új BIOS-okkal nem lehet előidézni szerencsére, hiszen az eddigi üresen hagyott (vagyis max érték volt) Amper, Watt védelmi mezők kitöltésre kerültek.
Így 250W-on, vagy 307A-on, esetleg 95°C-on ha az előbb jön, behúzza a kéziféket a rendszer.
Tisztában vagyok azzal, hogy nem vagyok én senki ilyeneket állítani, de a vásárlásom napján az első indításnál kiderült a szemembe, hogy ez így nem kerek.
Akkor még mindenféle védelem nélkül mentek a Ratorok, adták is a 42e CbR23 pontot az embereknek.
Én az elején visszavettem, készítettem profilokat (53-59x-re, szóval szinte minden frekire), aztán méregettem. Akkor még mindenki azt hitte, hogy a Default az 57x, és az emberek tolták neki még az oc-kot is...
Itt jött az a szöveg, hogy játék alatt nem lesz úgysem annyi Watt...
Ezzel nem tudok egyet érteni. Felnyomták 59x-re, játék alatt fogyasztott 150-190W-ot, pengeélen futott, ami a lényeges, totál instabilan.
Én meg visszavettem 54x-re, játék alatt játékfüggően 60-90W, de az 54x-en vidáman ráengedhetem az Y Cruncher SFT-t is.
57x-en is kikeresett Vmin-en még lenyomtam ugyan a torkán, de a szemembe ez már sok. Csak teszteltem kíváncsiságból.A hatalmas különbség itt látható, amiért az emberek hajlamosak agyonvágni a procijukat: [link]
Ez a 720p low, szóval normális grafikán még elenyészőbb a profit.Ez volt "röviden" a cpu rész ami sztem fontos a stressz (stabilitás) tesztek miatt.
Nálam is volt már olyan, hogy a fenéért sem akart normálisan működni.
Sőt, a lementett profil visszatöltve sem ment hibátlanul. Pedig TM5 és VST/VT3 stabil volt. Csak nem eléggé.
Nem véletlenül írtam, hogy ez sajnos nem 1-2 nap.
RTL-ek egy nagyon hasznos "árulkodó jelek".
Bármi lehet már határon, de sztem az alaplap sok esetben a gyenge láncszem. Annak a "drótozása" ma a leginkább meghatározó.
Instabilitás esetén ha belebonyolódunk, vég esetén CMOS táp nélkül, előtte/utána Load Default, majd JEDEC, 2133MHz-en teszt.
Nekem is volt ám, hogy vakartam a fejem, "ajjaj, zeb ezt gallyra vágtad" érzés.
Nagy reset és JEDEC-en meg hibátlanul futott. Tehát nem ment az tönkre, de nem tudta a régi, "hibátlannak" vélt ram oc profilt normálisan betölteni.
Amiről nem igen szólnak az oc fórumok, hogy egy mentést, profilt úgy is ellenőrzünk, hogy amikor nagyon jónak bizonyul, akkor CMOS, Default, majd a profilt betöltjük.
Ezt melegen és hidegen is érdemes kipróbálni.
Ajánlott az MRC Fastboot-ot kikapcsolni a memóknál, ill. a BIOS-ban is a FastBoot-ot.
Pár másodperc bukó, de 1-2 hétre érdemes. Én már visszakapcsoltam, már hónapok óta nem piszkálom. Akkor viszont hasznos volt, hogy képes e félre-training-re.
Amiket most írok, ezek már sokak szerint szőrszálhasogatás.
Ilyen tesztelésen az XMP profilok sem mennek át.
A rendszer úgyis megmutatja, hogy meddig lehet feltekerni, hol lesz csámpás az RTL, instabil.
Nekem is ment már első nap a 8200MT/s a DDR5 rendszeremen, fotókat tettem be a topikjába a tesztekről, taps, stb. ...
Aztán igazából sosem lett olyan stabil, hogy az 24/7-re nekem megfeleljen.
Sztem itt a RPL-nél az instabilitás nem a cpu degradáció, hanem memória instabilitás.
Ez csak privát vélemény.
Mindenesetre ha visszaveszünk pár lépcsőt a cpu frekiből és hozzá a Vcore-ból, így felére csökkentett Watt/Amper valószínűleg nem fogja degradálni.
Nekem most 1 éves, pontosan annyi Vcore kell, mint első napon. Pedig ... le sem merem írni mennyi Y stressz van a prociban. Jegyzeteltem. -
D55
senior tag
válasz
zebra_hun #65324 üzenetére
Na egy kis élménybeszámoló az elmúlt napokból, tanulságos (szerencsére nem úgy, ahogy a történet közepe fele jött a frász, de a maga módján a végkifejlet tanulságához az is hozzájárult)
A VST feladta a leckét, kétszer is... Elsőre kijött vele (+CBR23 hosszú távon), hogy a VDDQ kevés kicsit alapból és a szorosabb harmadlagos időzítésekkel sem teljesen stabil. A VDDQ 1,25 helyett 1,28 már jó volt, így 1,3 lett, biztos ami biztos. Aztán ki akartam keresni melyik időzítés túl szoros. Szépen haladtam, mire egyszer csak elkezdett hibára futni, szinte rögtön. Ok, mondom megvan a bűnös (gondoltam), akkor lazábbra azt, és jók leszünk. De nem. Utána már sehogy sem.
Konkrétan 4000-re vissza kellett vennem a frekit és az SA-t is megemelnem, különben fél percen belül mindig hibát kaptam. Holott az én első profilommal korábban még 4-5 run mindig megvolt simán 4133-on. Lesápadtam, ahogy a szemem előtt bevillant a Raptor Lake topicból a "szét VST-zte" kifejezés, a külön figyelmeztetéseid is, meg az elmúlt hónapok degradációs parái a nagyvilágból. Pedig én csak 6-10 perceket járattam egyhuzamban, de hát tessék, ennyi elég is volt
Kicsit összeszedtem a lelkem darabjait, majd megállapodtam abban magammal, hogy ha a 4000 stabil még, akkor ott hagyom a dolgot egy időre és reménykedek majd minden nap, hogy maradjon meg a stabilitás. Másnap gondoltam itthagyom a CBR23-at jópár órára és ha azzal nincs gond, akkor kicsit megnyugszom. Hát volt gond, jött több WHEA is közben. Emeltem az SA-n tovább, még mindig. Emeltem a VDDQ-n, még mindig. Csökkentettem a VDDQ-n (olvastam, hogy elég keskeny sávban tud jó lenni), úgy is. Na mondom ez kész, tényleg ledegradáltam a procit... Adtam a Vcore-nak is egy keveset végül, csak legyen már stabil. És végre úgy tűnt az, végre 3 órát elment a CBR23 WHEA vagy random kidobás nélkül.
Kezdtem magam túl is tenni a dolgon, már máshol jártak a gondolataim. Volt ma egy kis időm, gondoltam újratelepítem a Windows-t, elkezdtem backupolgatni mindenfélét... Ahogy pakolgattam a fájlokat aztán, a Windows felhasználói felülete többször is furcsán rosszalkodni kezdett. Volt, amikor csak nem akart parancsokat végrehajtani, de a végén egy vezérlőelem megjelenése is elég látványos grafikai anomáliát adott elő. Na, mondom, szép... Valahogy az jött, hogy kutyaharapást szőrével, úgyhogy ráeresztettem megint a VST-t. De az most jó! Lefut, több ciklus is simán. Hm...
Visszagondoltam aztán a dolgokra és beugrott, hogy miután az RTL-eket sikerült jól betraineltetni, utána a training enabled opciót már nem kapcsoltam ki soha azóta és mindig 75/77-re vagy 77/77-re trainelt. Na mondom ez egy próbát azért megérne, hátha csak ez viccelt meg. És bizony! Vissza 4133-ra, training auto-ra, megint beáll a 77/85, de ismét stabil a VST és CBR23 alatt sincs semmi gond, plusz a Windows sem adott még most elő azóta semmi vicceset.
Sebességtesztek szerint pedig a latency-n buktam egyedül átlag 1ns körül a trainelt RTL-ekhez képest, de minden más számot hoz így is, ugyanúgy. Úgyhogy nem a rettegett VST volt és valójában nem is degradálódott a proci
(Az elméletem pedig az mindezek után, hogy írják is, hogy a távoli RTL-ek a határok elérését jelzik, már pedig ennek az lehet az oka a sejtésem szerint, hogy ilyenkor az auto értéken hagyott beállítás már valószínűleg nem erőlteti a traininget, hanem a stabilitás érdekében lazábbra hagyja. Én az enabled-del viszont kikényszerítettem a trainelt értékeket és az ebből fakadó instabilitás hozhatta rám a VST frászt. 3800-on van egyébként az a határ, ahol még auto beállítás mellett is szép szimmetrikus értékekre áll be, fölötte már 4000-en is ilyen széthúzottakat kapok, ez pedig összecsenghet azzal, hogy ugye elmondásod szerint általában 4133 (2066MHz) körül már vége a Raptorok IMC-jének - és ha jól tudom egyébként a CUDIMM-eket is hasonló okokból / határok leküzdésére találták fel mostanában a DDR5-öknél)
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Roxkex #65336 üzenetére
Nem az intel a kockázat, hanem hogy A kitet legyártotta a kingston X chipekkel. Most veszel egy másik B kitet, amit meg ha mákod van X-el, de lehet Y-al szerelik. X és Y teljesen más paraméterekkel fut, így X értékeit a lap rá fogja erőltetni Y-ra is, ami instabil lesz vagy lehet. Szóval ha mákod van műxik, ha nem akkor szívás a köbön. Ha biztosra mész, akkor próbáld eladni a mostanit és 2x16.
Mondjuk a 3600cl16 sztem hynix(c/d) lesz, tehát van esély hogy menni fog, de biztosat nem írhatok. -
Digiflex
tag
válasz
5leteseN #65332 üzenetére
Köszi a kimerítő választ, igazából én is úgy gondoltam, hogy nem éri meg a hercehurcát, és valamelyik Youtube videoban is ezt az 5-10%-ot láttam.
Csak gondoltam mivel ez egy 760M-es GPU modulos proci, lehet, hogy más a helyzet.
ezt kaptam, ez jó érték amúgy?
Windows rendszerfelmérő eszköz
> Fut: Funkciók számbavétele ''
> Futtatás ideje 00:00:00.00
> Fut: A rendszermemória teljesítményének felmérése ''
> Futtatás ideje 00:00:05.53
> Memóriateljesítmény 10409.07 MB/s
> Dshow-videokódolás ideje 0.00000 s
> Dshow-videodekódolás ideje 0.00000 s
> Multimédia alaprendszer - videodekódolás ideje0.00000 s
> Teljes futási idő 00:00:06.27 -
5leteseN
őstag
válasz
Digiflex #65325 üzenetére
A "winsat mem" paranccsal(rendszergazdai terminálban) tudod megnézni a RAM-od adatsebességét(MBps=Mega-Byte/secundum). Egy RAM-mal egycsatornás üzemmódban megy, két RAM-mal kétcsatornás üzemmódban, ami a RAM adatátviteli sebességét duplázza! Ez viszont nem duplázza a teljes rendszer sebességét, hanem csak 10% körüli(kb +/-5%-kon belüli szórással lesz a teljes rendszer gyorsulása. Ha nagyobbra változik a RAM mérete, az is adhat még néhány százalékot a javuláshoz.
Hogy ez mennyivel javul a kb átlagoshoz képest és hogy alatta, vagy felette lesz, az attól is függ, hogy a használt programjaid mennyi és milyen memória műveleteket végeznek, és a CPU teljesítményéhez képest jelentett-e szúk keresztmetszetet a RAM adatátviteli sebessége.
Mindenképpen, gyorsabb lesz, de hogy a leírtakon belül pontosan mennyivel, az nem egy egyszerű kérdés. Annyira ritkán fontos, ennek a pontos értéke, a 10+ százalék szokásos RAM-méreteknél (szerintem) biztosra vehető.Mikre használod a főleg a gépet?
-
Roxkex
senior tag
Sziasztok !
Adott egy ilyen configú gép:
amiben szeretném a RAM-ot bővíteni de lehetőleg úgy, hogy a most meglevőek mellé.
Ami most van: https://www.kingston.com/datasheets/KF436C16RBK2_16.pdf (ilyet már nem találtam sajnos vásárlásra, ez tuti jó lenne pedig)
Amit tervezek mellé: https://www.kingston.com/datasheets/KF436C16RB2K2_16.pdf venni az ez lenne.
Jelenleg a lapban a fekete slotban van a 2x8 az újakat a szürke slot-ba raknám (2x8gb) ezek mennének egymás mellett ? Paraméterek szerint csak méretbeli különbségek vannak. (még az új a kisebb) így bizakodó vagyok de inkább megkérdeznélek titeket.
Valahogy lehet ezt tesztelni ha megvettem ?Válaszokat előre is köszi :3
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
DeathAdder #65328 üzenetére
Lehet tényleg Te leszel a ritka eset amikor tényleg indokolt a bővítés. A hardvert kizártuk, ez a jó hír.
-
válasz
fudi2002 #65327 üzenetére
azért van
megpróbálom a ram bővítést, majd beszámolok ha változott valami
hardveresen gyorsított gpu ütemezésről van valami vélemény? screenshot
redditen olvasgattam a hasonló eseteket, van akiknél ez megoldotta, bár nem igazán értem hogyan -
fudi2002
Topikgazda
válasz
DeathAdder #65326 üzenetére
Huh. Látom minden is fut. Nálam 3 gb alatt..
-
Digiflex
tag
Sziasztok!
Vajon ha a tévedésbőlbeválasztott egy darab 32 MB-os modul helyet egy 2x 16-os kit menne, ahogy szerettem volna, az mennyit gyorsíthat effektíve egy AM5 8600G procinál??
(köszi a válaszokat) -
zebra_hun
veterán
Ha megtetszik ez a "móka", abba sem lehet hagyni
Rengeteg profilt kreáltam, elvagyok velük.
Mondjuk a jó, optimális, stabil feszültség megtalálása rengeteg időt vesz igénybe.
Eleinte csak gyorstesztelek, és több progival.
Lehet (nem látom mi mennyi nálad most), hogy 1.25V Tx-en, és 1.42V Vdimm-en hibátlan, de lehet menne ez 1.22V Tx/1.395V Vdimm-en is. 4 órás teszteken örökkévalóság.
Durván csökkentek, aztán hoppá, rotty.
Pengeélen táncolás sem jó. Ezt kitapasztalod az idővel.
Engem vmiért a DDR5 nem fogott meg. Szívesebben "vatyerászok" az utolsó DDR4-en.
Utána a kedvencem, hogy a topikjába bemutatom, és csak a hurrogás...e penis majom..., gondolják sokan.
Pedig ezt én a benne lévő tartalék kiszedésének nevezem.
E penis a 4133 cl14 volna. Csináltam olyat is a 10400f-fel
Nagyon jót alkotott az Apex lapban a legjobb b die kit-tel.
Kicsit fura párosítás volt, de nekem tetszett -
fudi2002
Topikgazda
válasz
DeathAdder #65321 üzenetére
Nyomj egy screent feladatkezelő részletek fülről memóhasználat szerint rendezve simán boot után.
-
válasz
DeathAdder #65317 üzenetére
Szimulátor 2024 be is csukta a chromet a háttérben egy az egyben, ott már ilyen 28 giga fogyasztást írt (többet is is ki lehet csavarni belőle biztosan, de nem tudok felszállni
)
-
zebra_hun
veterán
Ez jó hír, örülök.
A tRC-t hagyd auto-n ha lehet.
A tRAS pedig a tuti a tRCD+20. Csökkentésével nem mértem semmi profitot, egy szint alatt legalább instabilitás is elérhető.
Így nagyon nem érdekes a szememben.
Az egész fősor igen. Tehát ha átállnál 16 16 16 36-ra. Ez már tuti aktív hűtés lenne, jóval magasabb feszültségeken.
Nem biztos hogy érdemes. E penis-re jó, 24/7 inkább az optimális. -
D55
senior tag
válasz
zebra_hun #65318 üzenetére
XMP off, RTL training enabled, realtime timing disabled, memory enhencement mode: enhance performance közül valamelyik meg is oldotta (egyesévél nem volt most időm, de majd utánajárok melyik volt a kulcs).
tREFI-t csak 49152-re emeltem, mert dedikált aktív hűtés nincs, legfeljebb amit a ház tetejében lévő LFIII radiátora leszív bordákról. tRC-t szorítottam még auto 48-ról 43-ra. Annak van értelme, vagy hagyjam inkább?
Illetve azt meg tudod mondani, hogy a tRAS miért jobb magasabb értéken (37)? Vagy csak az RTL probléma miatt javasoltad megemelni?
-
zebra_hun
veterán
Az RTL Training-et érdemes kipróbálni Enabled-en. Értékei maradnak Auto-n.
Amiket én másképp csinálok:
(1-es kép)
XMP-nél Manual, nem az XMP-t bűvölöm.
Mem Ref Clock-nál fixen kiválasztom a 100:133, vagy a 100:100-at.
(2-es kép)
Memory Boot Mode:
Rég nem láttam Gigabyte BIOS-t, de vmi 1 és 2-re emlékszem.
Érdemes kipróbálni őket, ha jól tudom, egyik szorosabb időket állít be.
Realtime Timing: Disabled
Van az egyikben egy High Frequency választási lehetőség, azt szoktam használni. Évek óta nem láttam, ezeket vakon írom.
Lehet már nem ilyen. Z490 volt utoljára.
Csak próbálgatások, leírást sosem találtam róla.
(3-as kép)
tREFI-t elfelejtettem tegnap, pedig a legesleglényegesebb érték.
Samu b die esetén 65535, azaz a max, ha van aktív hűtés.
A tWTR_l és _s értékeit (Auto) a tWRRD_sg és _dg fogja szabályozni. Elvileg a 29/24 az 7/2-re teszi.
Ha ez pl.: 30/25, akkor elméletileg, 8/3 lesz. Vagy 28/23, akkor 6/1.
RTL-eket ezzel lehet kicsit terelgetni, hogy pl.: 29/25, aztán megnézni, hogy változott e. Így az 5-ös különbség nem lesz meg, de ha helyrebillen és stabil, maradhat is.
A legjobb ha az RTL Enabled megoldja.
Ha a WTR 6/1-re áll be, az a legjobb. Sajnos nem mindig sikerül.
7/2 viszont jó szokott lenni.
Ide tartozik még a tCWL, ami tCL-1. Jól csináltad, de kipróbálható a tCWL17 is. Ez eggyel majd emeli a WTR-t is, valószínű, hogy 8/3 lesz. Később a WRRD-vel szabályozható.
Sokszor van olyan, hogy pl. egy 17 17 17 nehezebben megy, mint egy 16 16 16.
Érdemes azt is kipróbálni, és a 100:100-ban 4200-on.
Ezeket fórumokon olvastam, hogy bizonyos lapoknál van ilyen.
17 17 17 előnye egyértelműen az alacsony fesz, de sokszor a 16 16 16 könnyebben összejön.SA feszültséggel én tudom a jelenlegi 75/75 RTL-eket váltani 75/77-re.
Ha túl sok, egyszerűen nálam átváltja 77-re. Fejből meg nem mondom hol a határ, de tesztelgettem.
Most 1.34V-on van, de ha 1.36V-ra írom, akkor már 75/77 lesz.
Alacsony SA esetén a TM5 lefut, de a cpu terhelésre (pl egy Cb R23-nál) eldobja magát.
Tx és DRAM pedig segít a TM5 hibázásokban. Érdemes több fesz variációt kipróbálni, és lejjebb szorítani.
TM5 teszt nem lesz elegendő, jónak tartom még a Dang Wang féle HCI-t, Aida 4 pipás (cpu, fpu, mem, és cache), Y Cruncher 2.5b mint gyorsteszt, és a VST/VT3 váltóját.
Y Cruncher-rel óvatosan, extrém módon képes terhelni magas cpu frekin. Maradandó kárt is lehet vele okozni.
Az is megoldás, hogy -100MHz a cpu-n az Y teszt alatt Vcore csökkentéssel. 80°C felett nem ajánlott.Fudi:
Nekem volt ilyen a Firefox alatt. Nálam az energiatakarékos mód okozott ilyen "furfangos" jelenséget.
Allcore terhelésen ment szépen, de ha nem volt terhelés, akkor a Ff kilépett.
Nálam van 3 magra extra Boost.
Ac 54x-en megy, de engedem 3 magra az 57x-et.
Firefox alatt gyakran egy mag 57x, összes többi 800MHz.
Idle emiatt elég magas, hogy képes legyen tartani egy magra ezt a frekit.
Szívattam magam pl a nem túl meredek LLC-vel, ugyanis nem volt meg a kellő feszültség.
Asus LLC3 az jó magas idle feszt ad, Vdrop terhelésre nagy.
Viszont ez az a pont, amikor a Vcore 800/1000MHz-en ~0.6V-ra esik. Egér mozdításra 1.40V, hogy tudjon 57x-et ha kell.
1.10V-ra esik terhelve.
Akik az LLC-t 5, 6-on használják, náluk nincs magas idle az egyszálas Boost-ra.
Akkor pl esetemben az 1.10V-os load Vcore-hoz kell ~1.30V idle.
Azon meg elhasal az 57x.
A 800MHz-es idle 0.6V-ot is emeltem 0.76V-ra a V/F Curve Editor-nál. (800/1400MHz-es lépcsőknél)Jelenség hasonló, de persze ez más. El tudom képzelni, hogy ott is cpu instabilitás van az ilyen energiatakarékos/Extra Boost esetnél UV miatt.
Lehet persze teljesen más is.
Mindig akkor hasalt el, ha csak ott hagytam, nem csináltam semmit. Terhelve sosem. -
válasz
fudi2002 #65314 üzenetére
mindig ilyen 45-50%on van a memória, ha átlagfelhansználós funkcióban van (feladatkezelő)
törölve a világításvezérlő appok ugyanúgy crash, most épp figyeltem 22 giga körül mozog a memóriafogyasztás az új cod-al. Na majd holnap ráeresztem a repülőszimulátor 2024-et ..
amint kilépek a böngészőből minden probléma megjavul.. lehet valami plugin vagy elképzelni nem tudom mi zavarhat be..
-
D55
senior tag
válasz
zebra_hun #65315 üzenetére
Köszi a válaszokat / tippeket!
- RTL training opció van, auto/enable/disable (auto-n van).
- VDDQ traininget kikapcsoltam
- Bootol a gép a javasolt értékeiddel és így pár perc elteltével egyelőre stabilnak is tűnik, kivéve az RTL értékeket. Ott ha hozzányúlok, akkor vége rögtön ugyanúgy. Az olvasás és másolás sebessége kicsit nőtt, a latency marad 54ns. TM5-re még ránézek gyorsan és ha nem vágja hanyatt magát, akkor holnap napközben hagyom megint egy jó 4 órát futni majd. -
zebra_hun
veterán
Igyekszem rövidre fogni.
Régebben (z490) az RTL és IOL értékeivel ~4ns-ot lehetett profitálni. Nagyon hasznos dolog volt aki tudott vele élni.
Akkoriban az ATC képeken is ott volt kompletten az egész. [link] [link]
Ma már nincs ilyen lehetőségünk, z590 óta ez megszűnt. Helyette megcsinálták normálisan, így igazából nem is kell bajlódni vele.
Találtam régi Gigabyte képet az RTL-ekről, nálam akkoriban ilyen volt. Hasonló most is a Giga felépítése: [RTL1] [RTL2]
Ma már a training opcióknál van szinte minden BIOS-ban Round Trip Latency, ezt lehet erőltetni. Asus-nál maradhat auto, hibátlanul teszik a dolgukat.Egy kis történelem, hogy lássuk a működését:
ATC képeken láthattuk az RTL és IOL-eket. Ezek "lazára" voltak training-ezve.
Így nézett ki egy jó, de laza:RTL CHA (steht für Channel A) Dimm 1 Rank 0 = 69
RTL CHB (steht für Channel B) Dimm 1 Rank 0 = 71
IO-L CHA (steht für Channel A) Dimm 1 Rank 0 = 13
IO-L CHB (steht für Channel B) Dimm 1 Rank 0 = 13(ATC egyet jelenít meg a duplából) Tehát 69 71 13 13 egyszerűen.
Ezt régen úgy szűkítettük, hogy 68 70 12 12. Boot van, ok, szuper, -1 megint.
Aztán volt egy pont, ahol nem volt boot. Az volt a határ.
+1 az összeshez megint, és akkor megint boot-olt, stressz teszt sem kellett utána. A 40ns-ból lett 36ns.
Ma nem látom az IOLatency-ket, ezért nem megy nálad sztem az "erőltetett" RTL. Azokat együtt kellett tolni, különben be sem boot-olt.Így lett a végén egy ilyen, és öröm:
RTL CHA (steht für Channel A) Dimm 1 Rank 0 = 63
RTL CHB (steht für Channel B) Dimm 1 Rank 0 = 65
IO-L CHA (steht für Channel A) Dimm 1 Rank 0 = 7
IO-L CHB (steht für Channel B) Dimm 1 Rank 0 = 7Az eredeti az nálad 85 85, lap az egyiket leküzdi 77-re (az IOL-eket is amit nem látunk), de a másik csatornát nem tolja lefelé.
Training opciók közt találsz akármit, ami RTL-re utal? (2-es képed)
Ha van VDDQ Training, azt auto-ról érdemes Disabled-re tenni, mivel manuálisan adsz feszültséget. Mást ott nem is kell piszkálni.Mentsd el a jelenlegi profilt, mert az nagyon jónak tűnik. Az, hogy "csámpás" az RTL, nem mindig instabil. Nem is jó persze. Helytelen feszültségek okoznak még ilyet, de akkor azok a TM5 teszten kihullanak.
MSI csinált ilyet, de ott a fórumok tele voltak akkoriban egy BIOS funkcióval, amit bekapcsolva "kiszépítette".Pár dolgot kipróbálhatnál. Nem rossz amit csináltál, de pár értéket variálok neked.
Próbát megér ha van mentésed a jelenlegiről.
RTL dolgokat hagyd a végére, az nem egyszerű.Jelenleg az én DDR4-em így néz ki: [kép]
TX:1,34V
SA:1,34V
DRAM:1,505VA 4133CL17 viszont:
TX:1,24V
SA:1,18V
DRAM:1,40VNagyon szépet alkottál eddig, remélem stabil, használható is marad
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
DeathAdder #65313 üzenetére
Hardveres gond nincs. A 16gb memfoglalás viszont több mint gyanús.
Feladatkezelőben ramhasználat szerint rendezve a processzeket, nincs valami nagy fogyasztású? -
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
DeathAdder #65311 üzenetére
Zárj be minden háttérbaromságot.
Simán lehet, ilyeneket elvből nem telepítek. -
válasz
fudi2002 #65310 üzenetére
ha az pontos akkor közel nem eszik annyit, 20 gb fölé alig megy.. lapozófáljlal is próbálkoztam korábban játszani, de mivel nem segített alapon van hagyva
esetleg beletaknyolhat valamit a corsair icue (ventik, cpu venti), vagy az asus aura (ram, lap, vga) progijai, amikkel a fényeket állítom be?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
DeathAdder #65309 üzenetére
Monitorozd le, de nem hinném.
Cinebench 23 30p loopot még küldj rá azért, hwinfo whea hibákat csekkold.
Amúgy mi a túró fut, hogy start 16gbyte? 20 fölé tuti nem megy? -
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
DeathAdder #65306 üzenetére
Ha furmark lefut akkor rendben. Na most akkor furmark és közben tm5 memteszt, kb 10-20p. Ha így sincs hiba, akkor raknék egy új wint.
-
-
D55
senior tag
válasz
zebra_hun #65304 üzenetére
Köszi, megpróbálok valamit mindjárt (a lenti ATC-s képen is látható stabil profilomról), max telefonnal...
Az előbb amúgy találkoztam a neten olyan példával, ahol az SA emeléstől valakinek helyrekerült, de 1,4-et is hiába próbáltam most, nálam nem segített. 4000 és 4133 nálam akkor is mindig erre a 77/85-re áll be. -
zebra_hun
veterán
Mindjárt írok pár sort. Most aludtak el a lurkók.
Kép a bios-ról, esetleg lehet txt-be menteni?
RTL és IOL együtt mozog, kéz a kézben. 8 értéket mozgatunk egyszerre. Kérdés, hogy az io latency-t látod e.
Z690 asus-nál ez teljesen korrektül megy, nincs kepesztés vele.Le a kalappal előtted
Kész példával jössz, grat.
Már ez is hatalmas haladás. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
DeathAdder #65301 üzenetére
Oké, furmark 20 perc következhet
Vga táp hosszabbítót használsz? Vga riser? -
D55
senior tag
Na hát ezt tényleg nem értem. Bármilyen időzítésen állítok vagy bármilyen feszültségen emelek, mindig 85/77-re állnak be az RTL-ek és hiába atomstabil úgy, amint kézzel állítanék, már be sem bootol a rendszer. Már a modulokat is felcseréltem, elvittem máshová az LFIII kábeleit is a slotok közeléből, de továbbra is mindig oda (pontosan ugyanoda) trainelnek be. Egyedül akkor van változás, ha a frekit viszem le mondjuk 3800-ra, akkor már beáll egyformára (4000-nél még semmit sem változik). Nem értem, hogy miért nincs semmi változás az SA és VDDQ feszek emelésére sem (1,25 helyett 1,35-ig vittem fel próbára).
Amúgy katasztrófa, hogy ahány helyen olvasok, ahány alaplapgyártó, ahány chipset, annyi féle megnevezése van a feszültségeknek és annyi féle egymásnak ellentmondó infó...
-
válasz
fudi2002 #65295 üzenetére
18-tól 20 óráig futtattam, Extreme1@anta777.cfg-t, expo profil on, 0 error
amúgy a fenti játékok szinte azonnal kidobálnak, ha fut a chrome.. lehet azonnal, lehet 2 perc, lehet 10 perc. nem is terhelem feleslegesen ilyen 70 fps gsync-en vitorlázik a gpu is (de ha fullba ráéresztem akkor is crashel úgyhogy nem számít)
Új hozzászólás Aktív témák
- Az IFA-n már ott lehetnek a Samsung újdonságai
- Mobilinternet
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Google Pixel topik
- Fotók, videók mobillal
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nintendo Switch 2
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- KINGSTON FURY 64GB BEAST - DDR4 - 3200MHz - CL16 KIT - memória! - !ÖT ÉV GYÁRI GARANCIÁVAL!
- Kingston FURY Renegade KF426C15RBK2/64 (128GB KIT)
- DDR4 KINGSTON FURY Beast 3600MHz 32GB - KF436C18BB/32
- Corsair VENGEANCE SODIMM 2x16GB DDR4 3200MHz CL22 - Új, bontatlan - Eladó!
- Kingston FURY 64GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Beast Black
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gneráció
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest